Zprávy Radia Praha

Laboratoř v Tübingenu potrdila BSE u krávy z Dušejova

Německá laboratoř v Tübingenu potvrdila pozitivní výsledek na přítomnost tzv. nemoci šílených krav (BSE) ve vzorku tkáně dojnice z Dušejova na Jihlavsku. Uvedl to ve čtvrtek internetový portál Agroweb.cz s odvoláním na dobře informované zdroje. Ministr zemědělství Jan Fencl by měl nyní upřesnit, jakou metodou se budou likvidovat těla nakažených či podezřelých zvířat. Usmrceno by mělo být 131 dojnic o rok mladších a o rok starších, než byla pozitivní kráva, dále dvě její dcery a vnuk. Možné však stále je, že bude utracen všechen dobytek nad 30 měsíců, anebo dokonce celý chov, řekl ve středu pro ČTK jeden z veterinářů.

Václav Havel v Bruselu zdůraznil obranný charakter Severoatlantické aliance a vyslovil se pro pomoc Makedonii

Český prezident Václav Havel se ve středu v rozpravě na summitu Severoatlantické aliance vyslovil pro konstruktivní debatu o americkém projektu raketové obrany. Zdůraznil, že nelze bránit vědeckotechnickému pokroku a že je vhodné ho zapojit do služeb lidí. Podle něho je lepší budovat obranné prostředky než stavět na rovnováze vzájemných útočných kapacit. Havel vyložil přítomným státníkům, jak se ČR připravuje na summit NATO, který bude hostit v příštím roce a jemuž přisuzuje význam historického zlomu. Vyslovil se také pro evropskou vojenskou politiku, dokud nebude ohrožovat pevnost euroatlantické vazby. "Svět nemůže být založen na hrozbě vzájemného vyhlazení útočnými zbraněmi. V budoucnu musejí hrát důležitější roli obranné systémy před útočnými - jsme obranná aliance," parafrázoval Havlova slova jeho mluvčí Ladislav Špaček.

Prezident Václav Havel se také domnívá, že Severoatlantická aliance by měla více než jenom slovy pomáhat Makedonii. Řekl to ve středu po debatě se svými protějšky z ostatních spojeneckých zemí, která byla do značné míry věnována právě napětí v Makedonii. "Nedospěli jsme k nějakému jednomyslnému závěru nebo instrukci, ale mám-li mluvit za sebe, tak jsem si posílil dojem, že by podpora Makedonii měla být silnější než jenom deklaratorní," řekl Havel. Nemá na mysli hned vyslání jednotek, ale jiné formy, například dodávky zbraní, logistickou pomoc, vytvoření pozorovatelské mise, zesílení pohotovosti na hranici s Kosovem. "Je mnoho možností, jak pomoc zesílit, a já bych pro takové zesílení byl," uvedl.

Ministr vnitra Stanislav Gross zveřejnil některé poznatky z prověrky lustrací: Ruml o nich věděl

Prověrky lustračních osvědčení zatím neprokázaly, že by na ministerstvu zahraničí působili lidé s neprávem vydanými negativními lustračními osvědčeními. Členům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a poté novinářům to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. "Podle mých informací ministerstvo zahraničních věcí nemá problém s těmi osobami, kterým by bylo vydáno negativní lustrační osvědčení neoprávněně," řekl ministr.

Gross také řekl, že existují písemné doklady o tom, že někdejší federální ministr vnitra Ján Langoš a jeho náměstek Jan Ruml byli už v březnu a dubnu 1992 informováni o neprávem vydávaných negativních lustračních osvědčeních. Gross sám z této informace nevyvodil žádné závěry. Obecně jen uvedl, že vyšetřování musí dokázat, proč nebyla už počátkem 90. let učiněna náprava.

Místopředseda Senátu Jan Ruml vyzval ministra vnitra Stanislava Grosse ke schůzce, při kterém by mu Gross předložil veškeré dokumenty, jež mají Rumla spojovat s neprávem vydanými negativními lustračními osvědčeními. "Buď chce ministr Gross ten problém věcně řešit, anebo mě chce neustále, postupně politicky skandalizovat," prohlásil místopředseda Senátu ke spekulacím, že za neprávem vydaná negativní lustrační osvědčení nese odpovědnost. Ruml znovu takovou odpovědnost odmítl. Upozornil, že jako náměstek federálního ministra vnitra neměl problematiku vydávání lustračních osvědčení ve své působnosti.

Grossovo vyjádření naopak potvrdil předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas. "Osobně jsem viděl písemné dokumenty, které dokládají, že pan Langoš a pan Ruml byli na přelomu března a dubna roku 1992 poměrně podrobně o této záležitosti informováni," řekl Nečas.

Premiér Zeman v Petrohradě získal pozitivní přísliby ohledně ruského dluhu

Zeman ve středu zahájil třídenní pracovní návštěvu Petrohradu. Se svým ruským protějškem Michailem Kasjanovem jednal na letišti Pulkovo zhruba hodinu o způsobu urovnání ruského dluhu České republice. Po jednání Zeman řekl, že v průběhu jednoho měsíce bude dokončena smlouva o umoření ruského dluhu České republice. Uvedl také, že letos v říjnu by měl premiér Kasjanov navštívit Prahu a že by pak v rámci vyrovnání pohledávek mohla být podepsána také smlouva o vytvoření garančního a pojišťovacího fondu. To by pomohlo zvýšit objem exportu tradičních českých výrobků do Ruska.

Kasjanov po jednání uvedl, že pozvání k návštěvě Prahy letos na podzim přijal s potěšením. Řekl, že s premiérem Zemanem se dohodli na tom, že je čas aktivizovat politický dialog i celkovou ekonomickou problematiku ve vzájemných vztazích. Sdělil, že obě strany se vynasnaží nalézt způsob umoření dluhu, který Rusko převzalo po bývalém SSSR a který činí zhruba 3,7 miliardy dolarů. Urovnání tohoto problému podle jeho slov zkomplikovala mimo jiné ekonomická krize v Rusku, která vypukla v srpnu 1998. Podle Kasjanova bylo dohodnuto, že by dluh mohl být umořen částečně prostřednictvím dodávek českého zboží a také díky vytvoření garančního fondu. Ten by měl jistit dodávky pro případ, že by ruské společnosti nebyly schopny dodané zboží zaplatit. Upozornil, že podle současného rozvrhu by dluh měl být uhrazen do roku 2002 a že ministři financí a experti se nyní snaží nalézt způsob urychleného vyrovnání alespoň jeho části.

Česká vláda zálohově odškodní nuceně nasazené

Vláda hodlá vyplatit zálohové odškodnění lidem, kteří byli za druhé světové války nasazeni na nucené práce nebo byli jinak perzekvováni nacistickým režimem a nyní jim je více než 80 let. Kabinet ve středu schválil návrh zákona, který na jednání mimořádně zařadil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

Konkrétní výše vyplácené zálohy nebyla stanovena, předloha nyní putuje do Poslanecké sněmovny, řekl Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. "Ministr chce tímto návrhem upřednostnit výplatou záloh ty, kterým je více než 80 let, u nichž je výplata především z hlediska morálního nejaktuálnější," uvedl. Kromě narození v roce 1921 a později musejí zájemci o zálohové odškodnění splňovat také podmínky, stanovené mezinárodními smlouvami s Německem a Rakouskem, dodal Marek.

Forenzní audit v brněnské televizi nic neprokázal

Forenzní audit v brněnském studiu České televize (ČT) neprokázal špatné hospodaření jejího vedení. Řekl to ve středu ředitel studia Zdeněk Drahoš. "Audit skončil dnes a je pro mě velkým vítězstvím. Podrobné výsledky však zatím nebudu sdělovat a audit nechci více komentovat," uvedl Drahoš. Ředitel studia vysvětlil, že auditorská firma musí nyní zpracovat závěrečnou zprávu ze svého šetření. Dokument později předloží prozatímnímu řediteli České televize Jiřímu Balvínovi. Podle Drahoše lze očekávat, že Balvín okomentuje audit v brněnském a ostravském studiu i v pražské ČT nejdříve za týden.

Auditu předcházela kontrola, která se v brněnském studiu konala již počátkem letošního roku a zahájil ji bývalý generální ředitel ČT Dušan Chmelíček. V únoru Balvín řekl, že výsledky "nejsou tak závažné, aby zavdaly důvod pozastavit výkon funkce řediteli studia Zdeňku Drahošovi". Někteří redaktoři studia Drahošovi vytýkali například vysílání skrytých reklam. Forenzní audit začal v celé ČT v únoru a jeho prvním úkolem bylo podle dřívějšího Balvínova vyjádření Brno. V případě brněnského studia byla firma provádějící audit navíc posílena o některé pracovníky z kontrolní komise.

Státní zástupkyně navrhla uznat Vaše vinným

Státní zástupkyně ve středu navrhla uznat bývalého komunistického prokurátora Karla Vaše vinným z vraždy generála Heliodora Píky a uložit mu trest 10 až 12 let vězení. V případě odsouzení by měl být podle ní s ohledem na jeho stáří zařazen pro výkon trestu do věznice s dozorem. Obhájce naopak tvrdí, že se jeho klient trestného činu nedopustil a navrhl soudu, aby ho obžaloby zprostil. Senát pražského městského soudu, který se případem zabývá, vynese rozsudek v pátek. Do té doby bylo ve středu odpoledne hlavní líčení s pětaosmdesátiletým Karlem Vašem odročeno.

Walderode byl československým občanem

Potomkům Karla Des Fours Walderode dal ve středu Ústavní soud naději na možné získání rozsáhlého majetku, který byl jejich předkovi zkonfiskován podle tzv. Benešových dekretů. Restituční spor v této kauze se vleče již několik let a vrácení majetku bránily především pochybnosti o Walderodeho československém občanství. Soud ve středu dospěl k závěru, že loni zesnulý Walderode byl československým občanem. Rozhodnutí Ústavního soudu neznamená, že majetek musí být Walderodeho potomkům vydán, přineslo však opětovné otevření restitučního sporu. V něm již nemůže být překážkou k vydání majetku Walderodeho občanství. Restituční žádost však musí opět projednat Okresní pozemkový úřad v Jablonci nad Nisou, který ji v minulosti zamítl.

Vláda schválila pomoc zadlužené a.s. ČKD Praha

Vláda na středečním zasedání schválila státní pomoc ČKD Praha Holding, dlužícího převážně státu přes sedm a půl miliardy korun. A.s. ČKD Praha Holding přejde po několika letech privátních snah zpět pod křídla státu, když pohledávky bude kapitalizovat státní Konsolidační banka (KoB). "V rámci usnesení vlády bude moci KoB a Fond národního majetku provést náležité transakce, včetně kapitalizace pohledávek a nabytí majetkové účasti v ČKD," řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

"Schválený materiál předpokládá soudní vyrovnání s věřiteli," prohlásil ministr s tím, že alternativou je konkursní řízení. Soudní vyrovnání nyní projednává Městský soud v Praze. Podle navržených kroků by KoB měla od ČSOB odkoupit pohledávku za holdingem 2,4 miliardy Kč a dluh ČKD vůči KoB se tak vyšplhá na 5,2 miliardy Kč. Soudní vyrovnání počítá maximálně s 30procentním vypořádáním pohledávek KoB s úroky do 5,8 miliardy Kč, z menší části ze zdrojů ČKD a zbylou kapitalizací KoB do 4,7 miliardy Kč. Obdobně FNM přemění na akcie holdingu až 2,6 miliardy Kč, když jeho pohledávka činí zhruba 2,3 miliardy Kč. Stát by tak měl ČKD držet zhruba 90 procent. Ve vyrovnání bude prodáván majetek ČKD, zachovány zůstanou dceřiné firmy ČKD DIZ, ČKD Vagonka, ČKD Energo, ČKD Chlazení a ČKD Motory. "Celý proces transformace se předpokládá maximálně na dva roky," dodal.

Vláda schválila návrh novely zákona o parlamentních volbách

Vláda ve středu schválila návrh novely zákona o parlamentních volbách, který vypracovalo ministerstvo vnitra. Předloha počítá s rozdělením země na 14 volebních obvodů, s takzvanou klasickou d'Hondtovou metodou přepočtu hlasů na mandáty a sčítáním pětiprocentních klauzulí pro předvolební koalice politických stran. Vzhledem k lednovému verdiktu Ústavního soudu, který zrušil zvýšení počtu volebních krajů z osmi na 35, zvýšení volební kauce, snížení příspěvku za voličský hlas a většinové prvky při přepočtu hlasů na mandáty, musejí být nejpozději v únoru 2002 - sto dní před volbami - přijata nová pravidla. Na obsahu novely se musejí podle Ústavy shodnout obě parlamentní komory, přičemž v řadě věcí se názory politických stran stále rozcházejí.

Zákon o České národní bance víc v souladu právem unie

Vláda na středečním zasedání schválila novelu zákona o České národní bance. Novela má především napravit nedostatky kritizované Evropskou unií. ČTK to sdělil Jindřich Marek z tiskového odboru vlády. Úpravy předchozí novely, které vyvolaly nelibost EU, do zákona včlenila sněmovna. Jde zejména o schvalování oddělené provozní a investiční části rozpočtu ČNB parlamentem a o povinnost centrální banky dohodnout se na stanovení inflačního cíle s vládou.

Obě tyto oblasti uvádí připravovaná novela do souladu s právem unie. V případě rozdělení rozpočtu ČNB vrací novela zákon do původního stavu, kdy existoval pouze jeden rozpočet schvalovaný bankovní radou ČNB. Pasáže týkající se dohody nad inflačním cílem by měly být vypuštěny.

Novela mírně omezuje nošení zbraní

Nošení střelné zbraně mimo domov nebo vlastní podnik možná bude povolovat policie. Vláda totiž ve středu schválila kompromisní návrh zákona o zbraních a střelivu z dílny ministerstva vnitra. Ministr vnitra Stanislav Gross upřesnil, že povolení se bude týkat revolverů, pistolí, krátkých palných zbraní, signálních zbraně a o dlouhých palných zbraní. "Jsou to ty kategorie zbraní, které považujeme za nejvíce rizikové při volném nošení na veřejnosti," řekl Gross.

Povolení podle něj nebudou mít problém získat od policie lidé, kteří neměli problémy se zákonem a budou mít "alespoň viditelné důvody" proč potřebují zbraň. "Ale samozřejmě u osob, které měly problémy se zákonem - jsou to lidé, které policie třeba nešetřila pro trestné činy, ale při hospodských rvačkách, domácím násilí nebo nadměrně požívají alkohol - tam už policie bude mít možnost takovýmto osobám toto povolení třeba nevydat," vysvětlil Gross.

Předloha nyní putuje do sněmovny, která již předchozí dva návrhy zákona odmítla. Ministr vnitra se snaží zákonem o zbraních a střelivu vyjít vstříc námitkám poslanců, kvůli nimž zákon, upravující podmínky pro držení a nošení zbraní, odmítli. Gross sněmovně ustoupil například v tom, že se nebude omezovat počet zbraní, které již držitelé legálně získali. Doufá však, že se mu podaří omezit jejich nošení mimo obydlí.

V Radě Českého rozhlasu budou kandidáti společenských organizací

Kandidáty do Rady Českého rozhlasu (ČRo) budou zřejmě v budoucnu Poslanecké sněmovně navrhovat různé společenské organizace, nikoli poslanecké kluby, jak je tomu dosud. Vyplývá to z návrhu novely zákona o ČRo, který schválila vláda. Novela by měla ve vztahu k ČRo a jeho radě zavést obdobná pravidla, jaká už několik měsíců platí pro Radu České televize (ČT). Návrh novely zákona připravilo ministerstvo kultury. Novelu zákona o ČT schválila sněmovna v lednu. Vláda již v té době spolu s ní předkládala i novelu zákona o rozhlasu, poslanci ale nakonec vzhledem k tehdejší "televizní krizi" debatu o rozhlasovém zákonu odložili a věnovali se jen ČT. Současný vládní návrh by tak měl obě elektronická veřejnoprávní média zařadit do stejného právního prostředí.

Novela zákona o ČT zavedla některé novinky, které by nyní úprava rozhlasové normy měla vztáhnout i na veřejnoprávní rádio. Jednání patnáctičlenné Rady ČRo by tedy mělo být ze zákona veřejné a třetina rady by se měla vždy po dvou letech obměnit. Návrh rovněž počítá se zřízením dozorčí komise, která by měla jako poradní orgán rady dohlížet na hospodaření rozhlasu.

Vláda přijala novelu trestního zákona

Tvrdší tresty pro ty, kteří vyrábějí a šíří pornografii, navrhuje ministerstvo spravedlnosti v novele trestního zákona. Pokud ji schválí také obě komory parlamentu a podepíše prezident, měla by začít platit od 1. ledna příštího roku. Přijatá novela přísněji postihuje i vymezené formy kuplířství, nelegální výroby a prodeje alkoholu i znečišťování životního prostředí. Zavádí rovněž nový trestný čin padělání a vystavování nepravdivých lékařských zpráv a nálezů.

Novela trestního zákona počítá s tím, že v případě dětské a sexuálně patologické pornografie bude trestná nejen její výroba a šíření, ale i to, když ji někdo například přechovává kvůli tomu, aby ji později mohl vyvézt. Na pět až 12 let zvyšuje trestní sazbu pro kuplíře, který zavlečením do ciziny způsobí svým obětem těžkou újmu na zdraví nebo spáchá tento trestný čin "v úmyslu získat prospěch velkého rozsahu".

Návrh by měl také mimo jiné zavést nový trestný čin padělání a vystavování nepravdivých lékařských zpráv a nálezů. Umožnil by tak trestně stíhat lékaře, kteří takovou nepravdivou zprávou podpoří například neoprávněnou žádost o sociální dávky. Současná právní úprava tuto "společensky nebezpečnou činnost" neumožňuje postihnout, uvádí resort spravedlnosti.

Navajové protestovali v Uherském Hradišti proti násilnému vysídlování

Násilné vysídlování indiánského kmene Navajů americkou vládou ve středu v Uherském Hradišti přiblížila stovkám lidí rodina uznávaného představitele kmene Jonese Benallyho. Bylo to už desáté setkání s českými občany. Protestní turné vyvrcholí v sobotu na street party v Praze a v neděli v 16:00 na Střeleckém ostrově, řekla ČTK organizátorka Bushka Bryndová.

Indiáni posluchače informovali, že je vláda USA vysídluje, protože na jejich území našla těžební společnost Peabody Coal Company velká povrchová ložiska černého uhlí. Za posledních 25 let bylo násilím přesídleno 14.000 Navajů, uvedl Benally. Indiánský otec s manželkou a jejich tři potomci Jeneda, Klee a Clayson, kteří založili rockovou skupinu Blackfire, předvedli na Slovácku indiánské tance v tradičních oděvech. "Hudba skupiny je ukázkovým spojením světa starých indiánských tradic a moderní současnosti," uvedla Bryndová.

Bubeník Pavel Fajt pokřtil v Rudolfinu novou desku

Bubeník Pavel Fajt pokřtil ve středu večer svou sólovou desku s názvem Drum Trek. Jeho koncert v pražském Rudolfinu nebyl doprovodným programem výstavy amerického umění z mnichovské sbírky Goetz, která je tam do 2. září instalována. Fajt novinářům řekl, že dvorana Rudolfina patří k prostorům, které už dávno obdivuje. Chystá se nyní na chrámy. "Každý můj koncert je jiný a výjimečný - využívám atmosféru daného prostoru i náladu mezi lidmi," prohlásil brněnský bubeník Fajt, známý spoluprací se zpěvačkou Ivou Bittovou i z avantgardní rockové skupiny Dunaj a z kapely Pluto.

Své sólové skladby připravuje předem jen zčásti, zbytek je podle jeho slov výsledkem momentální fantazie nebo deprese a dané situace či akustiky. Album vzniklo bez playbacků, bez dalších muzikantů. Uplatnily se na něm nejen "klasické" bicí nástroje, ale také instrumenty železné, podomácku vyrobené a ozvučené pomocí snímačů.

Houslista Kostecký obdrží japonský Řád svatého pokladu

Řád svatého pokladu za přispění ke kulturní výměně mezi Českou republikou a Japonskem obdrží ve čtvrtek v Praze houslista Lubomír Kostecký. Nejvyšší vyznamenání, jaké kdy japonská vláda českému občanu udělila, převezme devětasedmdesátiletý hudebník, někdejší člen Smetanova kvarteta a pedagog hudební fakulty AMU, v rezidenci japonského velvyslance. Kostecký měl na vysoké škole řadu japonských žáků a nyní je prezidentem srpnového festivalu Mladá Praha, který nabízí mladým japonským hudebníkům možnost koncertovat na mezinárodních pódiích. Mezinárodní festival založili před deseti lety právě Japonci. Smetanovo kvarteto podniklo během své čtyřicetileté existence, uzavřené koncem 80. let, téměř dvě desítky cest do Japonska a vyšlo mu tam několik desítek gramofonových desek.

Dilia vyhlásila Cenu Evalda Schorma

Grant na podporu inscenačních projektů studentů uměleckých škol a filozofických fakult s důrazem na původní tvorbu, v jehož rámci bude předávána Cena Evalda Schorma, vyhlásil výkonný výbor občanského sdružení DILIA, divadelní a literární agentury. ČTK to ve středu oznámil její ředitel Alexander Jerie, který je s pedagogem divadelní a televizní fakulty Akademie múzických umění Miloslavem Klímou autorem projektu. Záštitu nad ním převzal předseda Senátu Petr Pithart. "Výkonný výbor DILIA poskytne 50.000 korun ročně po dobu pěti let. Stejnou částku věnuje firma Avenir jako generální sponzor. Finanční prostředky bude grantová komise udílet vždy koncem roku fakultě, jejíž řádný student či kolektiv bude autorem oceněného díla," uvedl Jerie.

První ryze česká výprava usiluje o zdolání K2

Druhá nejvyšší hora na Zemi, obávaná K2 vysoká 8611 metrů, bude v nadcházejících týdnech odolávat útoku horolezecké expedice Himalaya 8000. Ryze česká výprava se dosud nikdy o zlezení jedné z nejtěžších osmitisícovek nepokoušela. Jediným Čechem, který stanul na jejím vrcholu, byl Josef Rakoncaj, jenž je zároveň podle dostupných zdrojů jediným horolezcem, který stál na vrcholu K2 dvakrát. Sedmička horolezců pod vedením Zdeňka Hrubého se již tradičně bez použití umělého kyslíku pokusí zdolat horu z pákistánské strany, po pravém pilíři jižní stěny. S vrcholovým útokem počítá mezi 28. červencem a 9. srpnem. "Je to široké časové rozmezí, ale počasí se nedá předvídat. Uvidíme, co nám hora a bohové dovolí," upozornil šéf expedice na klimatické podmínky, které dělají z K2 jednu z nejobtížnějších hor. "Nesmírně rychle se tam mění počasí - během několika hodin na několik dní," doplnil jeho zástupce Josef Šimůnek.

Expedici tvoří dále Luděk Ondřej, pokořitel Mount Everestu Radek Jaroš, Miroslav Caban, Petr Mašek, Soňa Vomáčková a reportér Jan Rýdl. Uvnitř expedice jako u všech předchozích neexistuje rozdělení na kandidáty vrcholového útoku. "Všichni mají stejnou šanci, že se na vrchol dostanou," řekl Hrubý. Pokud by horu zdolala Vomáčková, byla by jedinou žijící ženou, která to dokázala. "Na K2 vylezlo zatím jen pět žen, z toho tři zahynuly při sestupu a dvě při dalších expedicích. Celkem na vrchol vystoupilo 187 lidí, pouze Rakoncaj dvakrát," přispěchal se statistickými údaji Šimůnek.

Sport

V šestém utkání na zájezdu do Číny podlehly české basketbalové juniorky výběru Šanghaje osmibodovým rozdílem 78:86. Mladé české basketbalistky, které se připravují na červencové mistrovství světa v Brně, utrpěly v Číně čtvrtou porážku, dvě utkání vyhrály. Střelecky se v českém týmu blýskla Michala Hartigová z Trutnova se dvaceti body. Sedmnáct jich vstřelila Eva Vítečková z Brna.

Počasí

Ve čtvrtek přes den polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty: 19 až 23 st.C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů 14 st.C.