Zprávy Radia Praha

Přiotrávení účastnící seance jsou postupně propouštěni z nemocnice

Již více než polovina ze třiceti lidí, kteří se v sobotu na meditativní seanci v Praze - Vokovicích přiotrávili bylinným relaxačním čajem s obsahem jedu skopolaminu a byli poté hospitalizováni v pražských nemocnicích, byla během neděle propuštěna. Další budou propuštěni v pondělí. Účastníkům semináře o autohypnóze podal nápoj s výtažkem exotických bylin z Jižní Ameriky jeho organizátor Petr Chobot. Chobot nápoj sám nepil a netuší, jak se látka do odvaru dostala. "Zřejmě došlo k nějaké tragické záměně při sběru bylin," řekl. Meditační praxi se věnuje již deset let a podobný případ nikdy nezažil. Rostlinu, z níž čaj připravil, policie převezla do laboratoře k rozboru. Drogy byly dosavadními testy vyloučeny. Nápoj však obsahoval velké množství atropinu. Bylina tedy může být podobná rulíku nebo blínu. Policie Chobota ještě v sobotu vyslechla, zatím ho ale neobvinila.

Asi hodinu po požití nápoje jeden z účastníků seance zkolaboval. U dalších se příznaky otravy, rozšířené zorničky, poruchy vědomí, zvýšená srdeční činnost, teplota i tlak, projevily po dalších 45 minutách. Nejvážnější případy ze sobotní přednášky přepravili lékaři do Vojenské nemocnice a do Fakultní nemocnice Motol. Zbývající přiotrávené sanitky odvezly do Všeobecné fakultní nemocnice a nemocnic pod Petřínem a Na Homolce. Podle zástupce ředitele pražské záchranné služby Jaroslava Valáška byl jeden člověk ve velmi vážném stavu a musel být na místě připojen na dýchací přístroj. Stav dalších dvou se postupně zhoršil.

Michael Žantovský se vrací do čela Občanské demokratické aliance

Po pěti letech se senátor Michael Žantovský vrací do čela Občanské demokratické aliance. Novým předsedou strany ho při víkendovém zasedání zvolili účastníci celostátní konference v Třešti na Jihlavsku. Žantovský, reprezentující liberální křídlo, sice z voleb nejprve odstoupil, nakonec však byl jediným politikem, na němž se delegáti jako na předsedovi dokázali shodnout, a proto vyhověl naléhání části členské základny. Stranu už vedl v roce 1997, kvůli odporu části aliance však po několika měsících odstoupil. Místopředsednické křeslo obhájil Oldřich Kužílek, dalšími místopředsedy se stali Oldřich Malota a Martin Sedeke. Z titulu své funkce předsedy senátního klubu je místopředsedou Daniel Kroupa. ODA na svém sjezdu deklarovala, že je pevnou částí čtyřkoalice, příznivkyní jejího federativního uspořádání a vzniku společného sněmu všech stran. Delegáti schválili teze, které chce čtyřkoalice promítnout do volebního programu.

Ani po devíti letech se ODA není schopna vyrovnat s dluhem ve výši 68 milionů korun, který zatěžuje její hospodaření. Aliance si v roce 1992 půjčila od Kreditní a průmyslové banky 40 milionů na volby, úvěr však nesplácela a úroky zvýšily částku skoro na dvojnásobek. Přestože strana v současné době dluh splácí, úroky jsou vyšší a částka stále roste. Strana se ho v nejbližší době nezbaví. Deset procent z každého příjmu ODA jde České pojišťovně, která přebrala dluh po zkrachované Kreditní a průmyslové bance. ODA by ráda, aby někdo odkoupil dluh jako pohledávku a kapitalizoval ji, pojišťovna s tím však nesouhlasí.

Představitelé čtyřkoaličních stran a ODS reagovali vcelku kladně na zvolení senátora Michaela Žantovského předsedou Občanské demokratické aliance (ODA). Lídr čtyřkoalice a šéf Unie svobody Karel Kühnl považuje zvolení Žantovského za dobrou volbu pro ODA i čtyřku. Žantovský podle něj patří k velmi silným osobnostem čtyřkoalice. Podle předsedy DEU Ratibora Majzlíka je zvolení Žantovského dobrou zprávou i určitým překvapením. Na spolupráci se Žantovským se těší předseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda. Je pro něj důležité, aby celá ODA skutečně stála za svým novým šéfem. i.

Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová ke zvolení uvedla, že Žantovský je výrazně pravicový politik, který se bude snažit, aby se ODA od pravicové linie neodchýlila.

Evropský komisař Fischler kritizuje rakouskou krajní pravici kvůli referendu o rozšíření Evropské unie

Evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler kritizoval snahy rakouské krajní pravice, konkrétně Svobodných (FPÖ), prosadit v zemi referendum ohledně rozšíření Evropské unie. FPÖ trvá na tom, aby v zemi bylo vypsáno referendum k rozšíření, obdobně jako se v Irsku hlasovalo o ratifikaci Smlouvy z Nice, která rozšíření unie podmiňuje. Svobodní požadují vypsání referenda i přesto, že lidovci, kteří s nimi zasedají v nynější koaliční vládě, i sám kancléř Wolfgang Schüssel takový postup odmítají. FPÖ podmínila přijetí České republiky do EU splněním dvou podmínek: zrušením platnosti tzv. Benešových dekretů a ukončením provozu jaderné elektrárny Temelín.

Rakušané ohlásili nové blokády hranic kvůli Temelínu

Nové blokády rakousko-českých hranic ohlásili rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Uvedl to poslanec hornorakouského zemského sněmu a šéf Rakousko-českého protiatomového výboru Otto Gumpinger. Blokády začnou v neděli 24. června po 17.00 hodině a potrvají až do půlnoci. Gumpinger neupřesnil, kterých hraničních přechodů se protesty budou týkat. Jednatel spolku Stop Temelín Josef Neumüller již v pátek ohlásil, že blokády se uskuteční na přechodech Wullowitz- Dolní Dvořiště a Weigetschlag-Studánky.

Gumpinger ohlášený protest rakouských odpůrců Temelína vysvětluje nespokojeností s přípravou veřejného slyšení o prověrce ekologických dopadů české jaderné elektrárny. Protitemelínští aktivisté opakovaně tvrdí, že Praha v této záležitosti poskytla neúplné podklady, a že proto slyšení ohlášené na 26. června nemá smysl. Podle jejich názoru dochází k porušování dohod z Melku. Dohody, jež byly uzavřeny loni v prosinci po sérii blokád rakousko-českých hranic odpůrci Temelína, předpokládají kromě prověrky vlivu jihočeské jaderné elektrárny na životní prostředí mimo jiné také zajištění a dodržování volného pohybu osob.

Náklady na výstavbu Temelína údajně nepřekročily vládou stanovenou hranici

Náklady na výstavbu jaderné elektrárny Temelín údajně nepřevyšují vládou schválenou hranici 98,6 miliardy korun. Vyplývá to z odpovědi ministerstva průmyslu a obchodu Jihočeským matkám. Toto sdružení totiž počátkem června informovalo o překročení rozpočtu k 30. červnu téměř o čtyři miliardy korun. Grégrovo ministerstvo považuje prohlášení Jihočeských matek za způsob vydávání neověřených a poplašných zpráv.

Dálnice D8 je průjezdná z Prahy až do Lovosic

Více než šestnáctikilometrový úsek dálnice D8 z Nové Vsi do Lovosic je v provozu od pondělí 18. června. Tento úsek dokončí souvislou dálnici z Prahy do Lovosic v délce přes 48 kilometru. Stavba začala v říjnu 1998 a vyžádala si náklady přes 1,4 miliardy korun. Termín zprovoznění se posunul z loňského listopadu kvůli rozsáhlému archeologickému průzkumu v lokalitě Podřipsko. Proti výstavbě úseku Lovosice - Řehlovice, který prochází chráněnou krajinou oblastí České středohoří, protestují ekologičtí aktivisté. Ministerstvo životního prostředí však letos na jaře definitivně potvrdilo pro stavbu výjimku ze zákona o ochraně přírody. Stavět by se mělo začít zřejmě v příštím roce. Celá 92kilometrová dálnice D8 by měla být podle smlouvy s německou stranou dokončena v roce 2005, kdy bude hotov i navazující úsek do Drážďan.

Ekologové protestovali proti dálnici D8/A17

Nesouhlas s plánovaným povrchovým vedením dálnice D8, v Německu označené A17, v okolí česko-německé hranice vyjádřilo v neděli zhruba 40 účastníků cyklistické jízdy po hřebenech Krušných hor. Pavel Přikryl z pořádajícího ekologického hnutí Duha řekl, že plánovaná dálnice protne v okolí hranice přírodní park Východní Krušné hory s biologicky a krajinářsky cenným územím. Účastníci protestu upozornili na to, že se dosud nekonalo přeshraniční posouzení dopadů dálnice Praha-Ústí nad Labem- Drážďany na životní prostředí za účasti veřejnosti. Proto poslali dopis ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi a jeho německému kolegovi Jürgenu Trittinovi, v němž posouzení požadují.

Na Mladoboleslavsku proběhla nepovolená technoparty

Bez incidentů se obešla víkendová technoparty, na níž se do Lipníku na Mladoboleslavsku sjelo na 300 mladých lidí. Mladí lidé se do bývalého objektu sovětské armády v Mordově rokli u Lipníku začali sjíždět kolem páteční půlnoci. Svou akci ale obecnímu úřadu předem neohlásili. Starostka je proto spolu s vedoucím správy vojenských lesů a za asistence policie v sobotu v poledne vyzvala, aby se rozešli. Nakonec uposlechli výzvy starostky a rozešli se.

Řečtí záchranáři nalezli na Olympu dva mrtvé české turisty

Řečtí záchranáři, pátrající v oblasti hory Olymp po dvojici starších českých turistů pohřešovaných již druhý týden, sdělili, že oba manželé byli v neděli nalezeni mrtvi. Podle záchranářů turisté ve výšce kolem 2700 metrů nad mořem pravděpodobně zemřeli na podchlazení. Manželé ve věku 65 a 60 let pocházející z Prahy přijeli do Řecka s dalšími českými turisty začátkem měsíce. 4. června se oddělili od skupiny s prohlášením, že míní podniknout horolezeckou túru na horu Olymp na severu země. Pátrání po nich bylo zahájeno v okamžiku, kdy je skupina začala pohřešovat.

Letní slavnosti staré hudby měly na programu další premiéru

Novodobou premiérou piaristické školské hry s pašijovým námětem z roku 1694 s názvem Amoris Divini Dilectio pokračovaly v neděli v Praze Letní slavnosti staré hudby. Festival, který je součástí doprovodného programu výstavy Sláva barokní Čechie, nabízí do 26. července celkem v pěti koncertech znovuobjevené hodnoty české hudební minulosti. Nejbližší událostí má být na konci příštího víkendu staroměstská pouť ke sv. Peregrinovi - hudebně dramatická rekonstrukce barokní slavnosti s alegorickými výjevy z roku 1727.

V podání českých i zahraničních specializovaných umělců zazní během Letních slavností staré hudby znovuobjevená díla, která v českém prostředí vznikala nebo s ním úzce souvisí. Praha byla například jediným městem mimo Itálii, kde byly uváděny premiéry Vivaldiho oper. Záměrem druhého ročníku festivalu je přiblížit světské i církevní slavnosti a prezentovat je jako nedílnou součást barokní kultury. Programová skladba festivalu je výsledkem vědecké a badatelské práce členů pořádající instituce Collegium Marianum v oblasti české hudební kultury 17. a 18. století.

Festival s duchovním zaměřením zahájen v Kroměříži

Celkem 84 hudebních novinek zazní na 12. mezinárodním festivalu současného umění s duchovním zaměřením Forfest, který začal v neděli v Kroměříži. O duchovních proudech v současném umění jednají na odborném kolokviu hudební vědci. V autorských koncertech se představí například slovenský skladatel Ilja Zeljenka s českým klavíristou Karlem Šimandlem. Zazní komorní opera Coronide českého autora Víta Zouhara a recitály britského klavíristy Andrewa Zolinského a české houslistky Marie Gajdošové. V pondělí zazní v chrámu svatého Mořice mimo jiné německá, rakouská a česká varhanní moderna. Zpřístupněna bude výstava nových obrazů Václava Vaculoviče a jeho přátel s názvem Klíčení v zahradním ateliéru.

Festival Brněnský drak představí přes 80 hudebních skupin

Více než 80 folkových, trampských a country skupin vystoupí na týdenním festivalu Brněnský drak, který začal v neděli v Brně. V Brně se objeví špička folkových a country kapel, například Bokomara, Fleret, Nezmaři, Poutníci a Žalman a spol. Divákům se představí také vítězové a finalisté plzeňské Porty. Organizátoři chtějí nabídnout i hudební dílny, ukázky country tanců a hudebních nástrojů. Součástí festivalu bude i "Kozel rodeo", tedy mistrovství ČR v jízdě na mechanickém býku.

České Budějovice podpořily vydání nizozemské knihy o Komenském

České Budějovice podpořily částkou zhruba 300.000 korun knihu Zlatý věk v Nizozemí a Jan Amos Komenský, která nyní vyšla v Nizozemsku. Publikace, jejímž autorem je Vladimír Hobrlant, bude sloužit především pro potřeby Muzea a mauzolea J.A. Komenského v nizozemském Naardenu. Kniha vyšla ve třech jazykových mutacích, v české, holandské a anglické. Má přispět k popularizaci významné osobnosti českých dějin a současně i k prezentaci jihočeské metropole v zahraničí. Významný evropský učenec Jan Amos Komenský (1592 až 1670) žil od roku 1656 v Amsterodamu; pohřben je v Naardenu. Autor knihy Vladimír Hobrlant žije v Nizozemsku od roku 1967 a od roku 1976 přímo v Naardenu spolupracuje s muzeem Komenského.

V Luhačovicích začala výstava fotografií Jeruzaléma

Soubor 25 velkorozměrných barevných fotografií, jejichž autory jsou Duby Tal a Moni Haramati, přibližuje od neděle do 18. července v hale léčebného pramene Vincentka v Luhačovicích výstava Jeruzalém ve fotografii. Expozice, sestavená u příležitosti oslav 3000 let města Jeruzaléma a 50. výročí vzniku státu Izrael, nabízí pohled na hlavní město Izraele z ptačí perspektivy. Přibližují historický a současný Jeruzalém, chrámy, svatyně a svatá místa Židů, křesťanů a muslimů. Představí jeruzalémské Staré město, Chrám Božího hrobu u Zdi nářků či na Olivetské hoře.

Na přehlídce folklórních souborů v Kroměříži vystoupilo přes 520 dětí

Lidové zvyky, písničky a tance předvedlo o víkendu v Kroměříži na Zemské přehlídce moravských a slezských dětských folklórních souborů více než 520 chlapců a děvčat. Podle místopředsedy Folklórního sdružení ČR Františka Synka počet dětských souborů v poslední době roste. Zřizovateli souborů se po dobách útlumu stávají školy, hasiči, Junáci i organizace Sokola. Největší zastoupení na festivalu mezi 15 kolektivy měly děti ze Slovácka, Valašska a Slezska. Hostem setkání byl soubor Barunka z České Skalice na Náchodsku.

A na závěr krátce o počasí:

Bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 stupňů Celsia.