Zprávy Radia Praha

Sněmovna neschválila státní účet, poslancům začaly prázdniny

Neschválení státního závěrečného účtu České republiky za loňský rok a projednání různých zpráv z ekonomické a mediální oblasti byly hlavními body jednání Poslanecké sněmovny. Dolní komora v pátek po poledni svou schůzi po třech týdnech ukončila a poslancům začaly parlamentní prázdniny. Příští schůze by se podle předběžných informací měla konat 18. září. Sněmovna vůbec poprvé v historii samostatného Česka neschválila státní závěrečný účet země za loňský rok. Na existenci vlády ale toto rozhodnutí nemá žádný vliv, neboť Ústava ani jiné zákony nepočítají s tím, že kabinet by měl v tomto případě například podat demisi. Důvodem neschválení účtu, které až na jedince podpořila celá pravicová a levicová opozice, byl její nesouhlas s vládní rozpočtovou politikou. Nelibost vzbudila mimo jiné okolnost, že vláda loni překročila schválený rozpočtový deficit o necelých 11 miliard korun. Poslanci vládu požádali o sdělení, jak bude toto větší saldo řešit. Premiér Miloš Zeman dal neschválení účtu do souvislosti s parlamentními volbami, jež se budou konat příští rok. Naopak opozice to považuje za vážný signál vládě, kterým sněmovna demonstrovala nespokojenost s jejím hospodařením. Sněmovna se dále neztotožnila s výhradami některých svých členů k práci Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání. Sněmovna naopak schválila zprávu o vysílání a činnosti této rady za loňský rok. Vzala na vědomí též informaci o postupu rady ve věcech převodu majetkových podílů ve společnosti FTV Premiéra, která je držitelem licence na vysílání televize Prima. Poslanci vzali na vědomí i zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře v roce 2000. Sněmovna projednala také loňskou činnost fondů dopravy a bydlení, loňské hospodaření České národní banky a další ekonomické zprávy a informace. Jednání sněmovny a jejích výborů začne v září. Nejsledovanějším bodem podzimní práce dolní komory bude projednání vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Někteří politici předpokládají, že rozpočtovou debatu ovlivní blížící se parlamentní volby. Očekávají, že tato debata by mohla mít vliv na další fungování opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS.

Vicepremiér Špidla neodmítl dialog s lidovci o rozpočtu ani opoziční smlouvu

Vicepremiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla na tiskové konferenci v Lidovém domě neodmítl dialog s KDU-ČSL o podpoře státnímu rozpočtu pro příští rok. Neodmítl ale ani opoziční smlouvu s ODS, která sociálním demokratům umožňuje již tři roky vládnout. "Považuji za normální, že probíhá dialog se všemi politickými silami, ale na druhé straně ta zpráva nevnesla žádnou novinku do politického systému v České republice," komentoval Špidla nabídku předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody k jednání o podpoře rozpočtu. Svoboda nabídl jednání s podmínkou, že přestane platit opoziční smlouva a její dodatky. Špidla řekl, že se zatím neuskutečnilo žádné jednání s předsedou kterékoli politické strany, jehož "centrálním" či "základním" tématem by byl rozpočet. Za zajímavé však Špidla považuje, že šéf lidovců pronesl takovou nabídku, zatímco představitelé čtyřkoalice včetně lidoveckých politiků říkají, že rozpočet neschválí, přestože ho ještě neviděli. Špidla předpokládá, že proběhne "řádné volební období". Soudí tak proto, že "aranžmá, které bylo vytvořeno, se v zásadě osvědčilo, protože přineslo růst ekonomiky i reálných mezd". Opoziční smlouva vedla rovněž k přiblížení republiky k EU. V souvislosti s blížícími se parlamentními volbami Špidla chápe i neschválení státního závěrečného účtu.

Evropská unie začala jednat o vnitru a justici; Česká republika předala další požadavky

Diplomaté 15 členských zemí Evropské unie začali jednat o návrhu Evropské komise, jak postupovat při rozhovorech s kandidáty v kapitole "vnitro a justice". Projekt předložený komisí nepočítá prozatím s uzavřením této kapitoly, jež by měla přijít na pořad jednání s Českem v říjnu. Komise ve vzorovém návrhu společného stanoviska EU vůči Maďarsku zejména stanovila, že kandidátské země musejí převést všechny normy plynoucí ze Schengenské dohody do svého práva do okamžiku vstupu, s výjimkou těch, které se bezprostředně týkají kontrol na vnějších hranicích. Pokud s tím budou členské státy souhlasit, mohla by Česká republika odvolat svou žádost o přechodné období do roku 2005 pro přizpůsobení pražského letiště Ruzyně požadavkům Schengenu. V podstatě jde o to udělat na letišti takové stavební úpravy, jež fyzicky oddělí cestující pohybující se v schengenském prostoru od těch, kteří cestují mimo něj. Česká republika a další země, které mají šanci vstoupit do EU v roce 2004, se budou tedy muset smířit s tím, že kontroly osob na dnešních hranicích EU budou pokračovat - a to nejméně do roku 2005, kdy bude unie údajně připravena spustit modernizovaný Schengenský informační systém, na který by byly napojeny také policejní a celní orgány nových států. Členské země EU, zvláště sousedé dnešních kandidátů, si však vesměs představují delší období. V praxi by to mohlo znamenat, že by Češi při vstupu do dnešních zemí "patnáctky" nadále potřebovali pasy a museli na požádání prokazovat další skutečnosti, například dostatek prostředků k pobytu. Přesné modality tohoto přechodného režimu budou předmětem jednání. Česká republika také předala Belgii jako předsedovi EU, Radě EU a Evropské komisi písemné upřesnění svých požadavků na změnu společného stanoviska unie v kapitole "volný pohyb osob". Požádala zejména o specifický režim ochrany českého pracovního trhu, založený na reciprocitě a dalších zásadách. Česko také chce, aby se stávající členové unie zavázali, že ve svých specifických režimech vůči České republice, například kvótách pro přijímání českých pracovníků, nerozlišovali mezi profesemi či resorty. Podle státního tajemníka Pavla Teličky by bylo nepřijatelné, aby takto "vybírali třešničky na dortu", tedy umožňovali zaměstnání jen některým profesím.

Premiér Zeman chce jednat s premiérem Ontaria o obchodu a investicích

Vzájemné obchodní vztahy a možnost investic firem z kanadské provincie Ontario v České republice budou hlavními tématy pondělního rozhovoru premiéra Miloše Zemana a ministerského předsedy ontarijské vlády Mika Harrise. Harris, který navštíví Česko vůbec poprvé, přicestuje do Prahy z moskevského zasedání Mezinárodního olympijského výboru, který rozhodoval o místě konání letní olympijských her v roce 2008. Mezi přihlášenými bylo i hlavní město Ontaria Toronto, podle olympijského výboru se ale hry budou konat v Pekingu. Provincie Ontario je nejdůležitějším kanadským obchodním partnerem ČR. Loni činil český vývoz do Ontaria asi 34 miliónů amerických dolarů (asi 1,36 miliardy korun), a dovoz kolem 67 miliónů dolarů (asi 2,68 miliardy korun). Česko má zájem o kanadské investice do letecké dopravy a leteckého průmyslu, například do společnosti Let Kunovice. Otevřené jsou možnosti investic do dopravní infrastruktury - modernizace železničních koridorů a výstavby dálnic. Česká republika by chtěla ještě letos otevřít v Torontu honorární konzulát se zaměřením na obchod a krajany. V Torontu a okolí je totiž největší koncentrace Čechů v Kanadě. Sídlí tam Masarykův ústav a České a slovenské sdružení.

Zemřel příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR

Na základně českého kontingentu v Bosanské Krupě v Bosně zemřel na následky zranění příslušník ženijní roty pátého mechanizovaného praporu v misi SFOR. Při zneškodňování munice zajištěné místními obyvateli došlo k výbuchu granátu, při němž byl český voják zraněn. Třiadvacetiletý praporčík byl s těžkým zraněním přepraven vrtulníkem do vojenské nemocnice v Šipovu, kde po převozu zemřel. Rodinní příslušníci byli o neštěstí informováni. Okolnosti případu vyšetřuje česká vojenská policie. Veřejnost bude o výsledku vyšetřování neprodleně informována.

Unie a lidovci požádali Havla o pomoc zemědělským restituentům

O pomoc při prosazování práv zemědělských restituentů požádala vedení Unie svobody a KDU-ČSL prezidenta Václava Havla. Restituenti počátkem týdne protestovali před budovou vlády proti tomu, že ani po devíti letech existence transformačního zákona nedostali zpět své majetky. V dopise adresovaném Havlovi předsedové stran Hana Marvanová a Cyril Svoboda žádají, aby prezident podpořil záměr vyřešit tento problém dluhopisy. Návrh, aby se stát vypořádal s nároky restituentů pomocí dluhopisů Pozemkového fondu, obsahuje novela předložená místopředsedou unionistů Pavlem Peškem. Poslanecká sněmovna však tuto novelu transformačního zákona odmítla. Zhruba 50 převážně starších restituentů, kteří v Praze demonstrovali svoji nespokojenost, požadovalo urychlené vyrovnání restitučních pohledávek. Názory demonstrujících vyjadřovaly již nápisy na četných transparentech, které lidé drželi. "Co bylo ukradeno, musí být vráceno!", "Pravda zvítězí, ale dokdy budeme jen čekat?", zněla některá z hesel. Po demonstraci se zástupci restituentů sešli s vedením Unie svobody.

Ministr obrany připustil, že Aero letos patrně nedodá všech 37 letounů

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík připustil, že společnost Aero Vodochody možná nebude schopna do konce roku dodat české armádě plánovaných 37 podzvukových letounů L-159. Firmu k dodávce přesného počtu bitevníků zavazuje uzavřená smlouva. Tvrdík připomněl, že původně mělo Aero Vodochody dodat do konce roku armádě 47 bitevníků, po domluvě se však jejich počet snížil na 37 podzvukových letounů. Armáda nyní využívá asi 20 letounů L-159, uvedl Tvrdík. Většina bitevníků, které si již armáda převzala, je umístěna na letecké základně v Čáslavi, kde se piloti postupně zaškolují na řízení těchto strojů. Ministr dodal, že toto období vnímá jako zkušební, kdy jsou na letadlech "vychytávány" technické nedostatky. Podle něj si však vojenští piloti nový stroj velmi chválí. Armáda si u Aera Vodochody objednala 72 strojů L-159.

Ministra Tvrdíka překvapilo, že ODS počítá ve své koncepci s 24 stíhačkami

Ministra obrany Jaroslava Tvrdíka překvapilo, že ODS ve své koncepci profesionalizace českých ozbrojených sil počítá s nákupem 24 nadzvukových stíhacích letounů, ačkoliv její představitelé ještě nedávno tvrdili, že se ODS nebude nákupem stíhaček pro českou armádu v nejbližších letech zabývat. Stínový ministr obrany Petr Nečas, který materiál ODS představil, Tvrdíkova slova odmítl. Tvrdík připomněl, že šéfové politických stran měli minulý týden diskutovat o čtyřech alternativních řešeních zajištění obrany vzdušného prostoru České republiky. Ministr se pozastavil nad tím, že ODS ve své koncepci počítá s 60 bitevními letouny L-159, ačkoli před dvěma měsíci jej tato strana za slova o nepotřebnosti všech 72 objednaných bitevníků obvinila z lehkovážnosti a unáhlenosti.

Olomouc zůstane posádkovým městem i v budoucnu

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ubezpečil olomoucké radní, že jejich město bude i v příštích letech patřit mezi hlavní posádková sídla. Olomouce se tak nedotkne opatření, v jehož rámci česká armáda kvůli restrukturalizaci a profesionalizaci zřejmě některá česká a moravská města opustí. Ministr dodal, že Olomouc, ve které nyní sídlí velitelství pozemních sil české armády, bude jedním z "našich hlavních měst a naši účast zde budeme považovat za významnou". "Na rozdíl od jiných měst, které nyní objíždím kvůli likvidaci nepotřebného armádního majetku," dodal Tvrdík. V letošním roce už byla například zrušena vojenská posádka v Bzenci na Hodonínsku, kde má po rekonstrukci tří objektů v bývalých vojenských kasárnách vzniknout do března 2002 celkem 59 nových bytů. Kasárna v Břeclavi, která zdejší radnice získala bezúplatným převodem, mají být přestavěna do roku 2002 na supermarket s potravinami a 73 bytů.

Zájem mladých lidí o práci v armádě je velký

Zájem mladých lidí o práci v české armádě je podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka již tak velký, že přesahuje její kapacitní možnosti. Zájem o práci v armádě podle něj potvrzuje také skutečnost, že brigáda rychlého nasazení bude příští rok rozšířena o 2500 vojáků z řad mladých lidí. Ministr však zároveň uvedl, že sociální podmínky v armádě nejsou tak dobré, jak by se mohlo zdát.

Hornorakouský průmysl je proti spojování členství Česka v unii s Temelínem

Hornorakouský svaz průmyslníků nesouhlasí s myšlenkou spojování vstupu Česka do Evropské unie s otázkou jihočeské jaderné elektrárny Temelín. O obou tématech se musí jednat odděleně, prohlásil na tiskové konferenci v Linci předseda svazu Karl Büche. Bráněním vstupu Česka do unie "nejvíce škodíme sami sobě", prohlásil. Hornorakouští politici musejí při jednáních okolo temelínské elektrárny projevit "více rozvahy", požadoval. Hrozby vetem v souvislosti se přijímáním České republiky do Evropské unie v něm přitom vyvolávají "obavy". Důležitost přijetí podle něho dokládá příklad hospodářského rozvoje v hornorakouském kraji Mühlviertel. Po otevření hranice se v tomto kraji v posledních letech nadprůměrně zvýšily příjmy a významně vzrostly vývozy. Až se Česko stane členskou zemí unie, počítá Büche s tím, že se v Mühlviertelu usídlí ještě další firmy a vzniknou další pracovní příležitosti.

Vyšetřovatel úmrtí malé Terezy ukončil komunikaci s médii

Vyšetřovatel úmrtí pětileté Terezy Čermákové Milan Řečínský oznámil, že přerušuje komunikaci s médii. Své rozhodnutí tlumočil prostřednictvím kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové, která bude nadále o případu informovat. "Do současné doby byly sděleny všechny podstatné informace k případu Terezy Čermákové. Je třeba nechat klid a prostor pro práci vyšetřovatele a policejního týmu, aby mohli skutek řádně zadokumentovat a v co nejkratší době ukončit přípravné řízení," zdůvodnila mluvčí rozhodnutí vyšetřovatele. Terezina matka se ve středu doznala, že dítě 20. června v opilosti zalehla a udusila. Od té doby se podle mluvčí do případu zapojili "všichni myslitelní policejní experti". Budou mimo jiné posuzovat rychlost odbourávání alkoholu v matčině těle či možnost obrany pětiletého dítěte před zalehnutím. K případu vyšetřovatel přibral už v pondělí experty z oboru psychologie a psychiatrie, kteří mají posoudit duševní stav matky. Zodpovědět musejí mimo jiné to, zda žena byla při ukrytí těla své dcery v lese Bažantnice příčetná, či nikoli. Současně na případu od pondělí pracují patologové z Ústavu soudního lékařství, kteří zkoumají tělo mrtvé dívky. Vyšetřovatel Řečínský obvinil ve středu matku z ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti. Podle Novákové se na její případ vztahuje část paragrafu zpřísňující trestní postih. Podle ní může být pachatel odsouzen až k pětiletému odnětí svobody, spáchal-li čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona. Právě postavení matky jako člověka zodpovědného za nezletilé dítě je podle ní důvodem přísnější sazby.

Nejvíce nových voličů od roku 1998 získala čtyřkoalice

Nejvíce nových potenciálních voličů od parlamentních voleb 1998 získala čtyřkoalice. Podle červnového průzkumu Střediska empirických výzkumů, tvoří nové posily plnou polovinu současných příznivců tohoto uskupení. Pětinu ze svých voličů čtyřkoalice odčerpala stranám opoziční smlouvy, ODS a ČSSD. Ke čtyřkoalici, kterou tvoří Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU, se podle Střediska empirických výzkumů přiklánějí především mladí lidé, kteří v roce 1998 ještě nemohli volit. Stranou s nejpevnějším voličským jádrem je KSČM: Od minulých voleb ztratila jen šest procent voličů. Proti tomu z voličů, kteří před třemi lety dali hlas ČSSD, jich více než třetina změnila politickou orientaci a hlasovala by jinak. Ke čtyřkoalici jich přešlo 11 a ke KSČM devět procent. ČSSD naopak za poslední tři roky získala 23 procent příznivců z řad lidí, kteří při minulých parlamentních volbách nevolili.

Objeví-li se ještě BSE v Česku, uhradí likvidaci nemocných kusů resort životního prostředí

Pokud se v Česku objeví další případy tzv. nemoci šílených krav (BSE), bude likvidaci postižených zvířat financovat resort životního prostředí. Likvidaci, která se dotýká životního prostředí, musí totiž provádět spalovny nebezpečného odpadu za přesně stanovených podmínek. To podle ministra Kužvarta představuje značné finanční nároky. Mistr životního prostředí se tak rozhodl pomoci resortu zemědělství v situaci, kdy Poslanecká sněmovna neschválila v rámci novely zákona o Pozemkovém fondu pozměňovací návrh předsedy zemědělského výboru Jaroslava Palase, aby se z prostředků fondu vyčlenilo 180 miliónů korun na opatření proti BSE. Ministerstvo zemědělství hodlalo použít 155 miliónů korun na testování všech poražených kusů starších 30 měsíců, které od 12. června nařídila Státní veterinární správa v reakci na první případ BSE v Česku. Zbývajících 25 miliónů korun je třeba na oddělené zpracování rizikových tkání ve vybraném asanačním podniku a následné zničení vyrobené masokostní moučky. Jak Palas dříve uvedl, sněmovna návrh neschválila proto, že problém považuje za širší než zemědělský. Neměl by proto být financován jen z peněz agrárního sektoru, ale z veřejných prostředků.

Soud se soudcem z babického procesu se odkládá na neurčito

Na neurčito se odkládá proces s šestaosmdesátiletým soudcem z takzvaného babického procesu Pavlem Vítkem, který se měl před soudem příští týden zodpovídat z 50 let staré vraždy. Důvodem odročení jsou zdravotní problémy obžalovaného. Státní zástupce loni v srpnu obžaloval Vítka z vraždy kvůli podezření, že poslal v roce 1951 v souvislosti s babickou kauzou 11 nevinných lidí na smrt. Z členů tehdejšího trestního senátu, který o tomto případu rozhodoval, žije i bývalý soudce Jaroslav Demczak. Jeho stíhání ale bylo ze zdravotních důvodů přerušeno. Podle obžaloby bylo cílem babického procesu potrestat pro výstrahu smyšlené pachatele útoku na komunistické funkcionáře v Babicích na Třebíčsku. V tamní škole byli 2. července 1951 zastřeleni tři členové rady místního národního výboru, čtvrtý utrpěl vážné zranění. Po tragédii následovalo uzavření širokého okolí a rychlé zatýkání; údajní střelci byli obklíčeni v poli a postříleni. V soudních procesech poté padlo 11 trestů smrti, celková délka vynesených trestů vězení byla asi 1000 let, desítky rodin byly deportovány ze svého bydliště. Za vraždu hrozí až 15 let vězení. "Máme znalecký posudek, podle něhož Vítek není schopen vzhledem ke svému věku výkonu trestu. Uznání jeho viny by ale přineslo jeho morální odsouzení," řekl již dříve brněnský státní zástupce Jaroslav Kubeša.

Lichtenštejnsko podezírá Železného z podvodu; žádá právní pomoc

Lichtenštejnský knížecí zemský soud podezírá ředitele televize Nova Vladimíra Železného z těžkého podvodu. V této souvislosti požádaly lichtenštejnské úřady cestou právní pomoci českou stranu o to, aby některé vyšetřovací úkony v kauze zajistila. "V prvé řadě to bude výslech Železného," řekl zdroj z Obvodního soudu pro Prahu 1, který žádost o právní pomoc tento týden obdržel. Obvodní soud obdržel lichtenštejnskou žádost o pomoc při vyšetřování kauzy týkající se nedodržení smluvních podmínek ze strany Železného tento týden.

Na karlovarský filmový festival zavítal Václav Klaus

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus je od pátečního odpoledne hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V sobotu večer se má zúčastnit ve Velkém sále hotelu Thermal slavnostního zakončení 36. ročníku této prestižní přehlídky. Klaus se karlovarského festivalu účastní tradičně, například loni si nenechal ujít zahajovací kočárovou jízdu. Letos poprvé přijel až na závěr přehlídky. Z českých státníků bývá hostem festivalu také prezident Václav Havel, který většinou přijížděl na jeho závěr. Letos sledoval festivalové dění v pondělí, kdy například zhlédl snímky Intimita a Nevěsta větru.

Ruský film Místo na Zemi získal cenu Philip Morris Freedom Award

První cena filmovému dílu byla v pátek odpoledne předána na filmovém festivalu v Karlových Varech. Mezinárodní porota jmenovaná Nadací americké kinematografie, která hodnotila snímky zařazené do sekce Na východ od Západu, udělila cenu s názvem Philip Morris Freedom Award ruskému dokumentu Místo na Zemi. Režisér Artur Aristakisjan v něm nejprve jako amatér a pak už jako student vysoké filmové školy sledoval podivnou komunitu mužů, žen, dětí a zvířat, patřící k moskevským vyděděncům. Žijí podle filozofie hnutí hippies, hlásají absolutní svobodu a volnou lásku. Kamera zachytila na černobílý materiál otřesnou realitu úpadku, přiblížila morální dilemata a duševní krize členů této skupiny. Cena Philip Morris Freedom Award dotovaná pěti tisíci dolary (asi 200.000 korunami) byla na karlovarském festivalu udělena poprvé před dvěma lety. Členové jury z USA, ČR, Německa a Slovinska tak už potřetí ocenili tvorbu začínajících filmařů střední a východní Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu.

Český Jerusalém oslaví dobytí stejnojmenného biblického města

Dobytí biblického Jeruzaléma křižáky v roce 1099 si v sobotu připomenou obyvatelé a návštěvníci obce Jerusalém na Příbramsku. Podívanou plnou rytířských klání potřetí připravila příbramská Knihovna Jana Drdy. Ředitel knihovny Václav Chvál řekl, že s výjimkou hlavních aktérů, skupiny historického šermu Rytíři Země české, se scénář slavnosti nemění. Začne ve 14:00 na příbramském Václavském náměstí přísahou rytířů. Symbolická výprava ozbrojenců v pláštích s kříži se potom vydá do nedalekého Jerusaléma. Stejně jako před 902 lety vojáci obejdou bosí "hradby" Jerusaléma. Podle pověsti se totiž tehdy tohoto rituálu, který předcházel vítěznému tažení, zúčastnili křižáci včetně žen a dětí. Všichni pak přísahali, že své životy položí za dobytí Božího hrobu a i největší nepřátelé se veřejně usmířili. Samotná bitva se strhne v 16 hodin.

Vláda rozhodne o 35 miliónech pro mistrovství juniorů v hokeji

Vláda ve středu rozhodne o státní podpoře ve výši 35 miliónů korun pro mistrovství světa juniorů v ledním hokeji. Mistrovství se bude konat od letošního 25. prosince do 4. ledna v Pardubicích a v Hradci Králové. Hostitelská města přispějí ze svého rozpočtu 335 milióny korun. Na zbývajících nákladech ve výši 16 miliónů se budou podílet hokejový svaz a hokejová federace. Účastníky mistrovství jsou kromě České republiky ještě Švédsko, Spojené státy americké, Slovensko, Bělorusko, Finsko, Kanada, Švýcarsko, Rusko a Francie. Minulé juniorské mistrovství světa v ledním hokeji se konalo v Rusku. Český tým, který obhajoval titul, si opět odvezl zlaté medaile.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Na východě území zpočátku polojasno. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.