Zprávy Radia Praha

České závěrečné stanovisko k jaderné elektrárně Temelín považují rakouští aktivisté za provokaci

Rakouští odpůrci atomu ostře reagují na páteční závěrečné stanovisko k temelínské elektrárně, které česká strana předala Rakousku. Podle mluvčího Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí Josefa Pühringera jde o provokaci, která by mohla dokonce zablokovat vstup České republiky do Evropské unie. Pühringer nevyloučil ani blokády hranic. Pro rakouské ministerstvo životního prostředí ale zaslaný text nepřerušil proces z Melku a dialog s Prahou bude pokračovat. Ukončení prověrky vlivu Temelína na životní prostředí je z mého hlediska silnou provokací a touto podvodnou prověrkou se potvrdily obavy odpůrců atomu," řekl v sobotu Pühringer ČTK. Všechny snahy ministra životního prostředí Wilhelma Molterera o konstruktivní dialog s Čechy byly "jednoduše zneužity". Rakousko by tedy závěry, které byly v pátek doručeny, nemělo v žádném případě akceptovat, uvedl.

"Uvidí se ale, zda je toto rozhodnutí také pozicí celé české vlády a zda ho bude tolerovat i EU a komisař Günter Verheugen, který zde vystupuje jako rozhodčí", uvedl Püringer. Pokud teď ani komisař pro rozšíření unie "neukáže Čechům červenou kartu, dojde zajisté k vlně protestů a tím myslím také ulici". Podle něj dokument, který by předán Rakousku, bude jistě znamenat "šlamastyku" zejména v otázce českého vstupu do EU a tím nejmenším, co se může stát, bude zablokování uzavření kapitoly o energetice při jednání o vstupu. A mohlo by se také stát, že rakouští občané budou proti české integraci do unie a mohlo by tedy dojít i na veto, dodal.

Na závěrečnou zprávu o ekologické prověrce Temelína reagovalo také rakouské ministerstvo životního prostředí. Podle prohlášení, které v sobotu zveřejnilo, budou i nadále pokračovat rozhovory s českou vládou a neznamená to konec procesu z Melku. Oficiální kruhy ale nehovoří o žádném závěrečném dokumentu, ale jen o tom, že rakouská strana byla informována o českém návrhu na prověrku vlivu elektrárny na životní prostředí. Také o tomto textu se podle prohlášení rakouského ministerstva bude vést dialog a jeho cílem pak má být dosažení oné prověrky. Nedá se tedy podle ministerstva mluvit o přerušení procesu z Melku.

Také německý kabinet schválil stanovisko k zbývajícím rizicím Temelína

Pokud německý kabinet požaduje vyřazení jihočeské jaderné elektrárny Temelín z provozu, měla by podle ředitele elektrárny Františka Hezoučkého na tuto výzvu reagovat česká vláda. Hezoučký tak v sobotu na dotaz ČTK komentoval informaci, že německá vláda v tomto týdnu schválila stanovisko, v němž poukazuje na údajná zbývající bezpečnostní rizika Temelína. "Tyto otázky jsou záležitostí politiků; já dělám svou práci a dále ji budu dělat, jak nejlépe dovedu. Do konce letošního roku by měl být první blok Temelína ve zkušebním provozu a druhý blok by měl být připraven k aktivním zkouškám," uvedl Hezoučký.

O stanovisku německé vlády, které by měl v nejbližších dnech obdržet český kabinet ministrů, informovala v pátek večer rozhlasová stanice BBC ve svém českém vysílání. "Není mi o tom nic známo," reagoval bezprostředně na tuto informaci mluvčí české vlády Libor Rouček na dotaz ČTK.

Zástupci německého ministerstva životního prostředí a také další členové vlády si podle rozhlasové stanice BBC myslí, že v temelínské elektrárně není dostatečně zajištěna bezpečnost části parního a vodního potrubí. "Nedostačující jsou prý také analýzy dlouhodobé odolnosti kontejnmentu jaderného reaktoru," uvedla BBC.

V České republice rostou počty sympatizantů extremismu

Počty sympatizantů levicových i pravicových extremistických skupin v České republice rostou. Vyplývá to ze závěru pracovní verze zprávy o problematice extremismu v ČR v roce 2000, kterou ve středu projedná vláda. Pracovní verzi materiálu má ČTK k dispozici. Podle ní loni ve srovnání s rokem 1999 vzrostl počet sympatizantů hnutí skinheads o 23 procent a příznivců levicových "anarchoautonomních" skupin od 61 do 67 procent. "Je třeba zdůraznit, že se však jedná o přibližné počty příznivců sledovaných hnutí, a nikoli o počty příslušníků jejich 'tvrdých jader'," stojí ve zprávě. Materiál odhaduje, že v roce 2000 bylo v ČR celkem mezi 6150 až 6200 skinheads, nejvíce na severní Moravě a v Praze. Levicových extrémistů pak bylo podle odhadu ministerstva vnitra asi 4280, především v Praze a na jižní Moravě.

Vláda by měla ve středu projednat další průběh privatizace energetiky

Vláda by zřejmě už ve středu měla projednávat materiál o dalším průběhu privatizace energetiky. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD), podle které se kvůli materiálu měli ještě v pátek večer sejít zástupci ministerstev financí a průmyslu. Podle informací ČTK ministerstva průmyslu a obchodu a financí navrhují vládě, aby poradce pro privatizaci energetik vybrala tak, že osloví jedinou firmu. Důvodem tohoto postupu je zájem nebrzdit privatizaci, řekla ve středu mluvčí MPO Anna Stárková. Pro oblast energetiky má být podle MfD navržen původní vítěz zrušeného výběrového řízení, společnost Deloitte & Touchce. V oblasti plynárenství má radit ABN Amro. Začátkem září má být vyhlášena soutěž na obě odvětví a poradci mají do konce letošního roku navrhnout vládě jejich vítěze.

Stát prodává v jednom balíku svůj podíl v elektrárenské a.s. ČEZ a šesti distribučních firmách. V případě plynárenství jde o dovozce plynu a.s. Transgas spolu se státními podíly ve všech distributorech. Odhady příjmu z obou prodejů dosahují až 300 miliard korun. Pokud Deloitte & Touche za energetiku dosáhne cenu přes 200 miliard korun, bude jako odměnu inkasovat 0,4 procenta z privatizačního výnosu, při nižší částce pak 0,35 procenta. U plynu je odměna stanovena na 0,3 procenta při ceně do 80 miliard, při vyšším výnosu pak 0,35 procenta, dodává MfD.

Podle předsedy představenstva ČSOB jsou v parlamentní zprávě o prodeji IPB chyby

Ve zprávě Parlamentní vyšetřovací komise o prodeji Investiční a Poštovní banky (IPB) Československé obchodní bance (ČSOB) jsou hlouposti a neinformované spekulace. V rozhovoru pro sobotní Mladou frontu DNES (MfD) tak soudí generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Pavel Kavánek, podle kterého si komise ani nevyžádala celou řadu dostupných informací. "Podle mě šlo o odvádění pozornosti od podstaty krize IPB. Řešení krize nelze posuzovat bez její analýzy, tedy toho, v jakém stavu banka byla, a to komise vůbec nezkoumala. Proto bych se k nálezům komise nevracel, protože se s tím věcně polemizovat nedá," řekl Kavánek.

Šéf ČSOB upozornil, že IPB byla v krizovém stavu, prakticky bez kapitálu, po řadu let a přijaté řešení krize IPB označil za službu pro stát. Konstatoval také, že ČSOB byla na rozdíl od banky UniCredito ochotna okamžitě podstoupit operační a reputační riziko. "Riziko bylo spojit něco nezdravého se zdravým tak, aby se to zdravé nenakazilo a nemocné naopak ozdravilo. To jsou rizika, která stát nemůže nijak zaručit. My jsme to věděli, že tuto schopnost máme, tak jsme ji nabídli a ukázalo se to jako naše hlavní výhoda a služba pro stát," uvedl Kavánek pro MfD.

Vláda projedná zřízení památníku ve Vojně

Vláda bude ve středu jednat o zřízení památníku obětem komunistické zvůle v bývalém táboře nucených prací Vojna na Příbramsku. Vybudování pietního místa navrhla Konfederace politických vězňů. Zprávu o plnění vládního usnesení o rehabilitaci památníků bojů za svobodu, nezávislost a demokracii předloží kabinetu ministr kultury Pavel Dostál.

Památník Vojna je součástí státní příspěvkové organizace Okresní muzeum Příbram, jehož zřizovatelem je příbramský okresní úřad. Celkové náklady na jeho vybudování dosáhnou 80 miliónů korun. Památník by měl být dokončen v roce 2004. Loni uvolnilo ministerstvo kultury na zřízení pietního místa 2,8 miliónu korun. Letos je pro tuto akci ve státním rozpočtu vyčleněno 3,9 miliónu. Uvolnění peněz je ale podmíněno přijetím zprávy o plnění usnesení vlády o rehabilitaci památníků bojů za svobodu, nezávislost a demokracii. Do programu rehabilitace památníků byl zařazen také Národní památník na Vítkově, památníky fašistické zvůle a holocaustu v Lidicích a Terezíně, či památník Eduarda Beneše v Sezimově Ústí. Do roku 2009 by měl stát investovat do rehabilitace pietních míst více než půl miliardy korun.

Poslanec Karas navrhuje zpřísnit podmínky pro interrupci

Poslanec KDU-ČSL Jiří Karas uvažuje o zpřísnění zákonných podmínek o umělém přerušení těhotenství. Dosavadní právní úprava požaduje, aby interrupce byla provedena nejpozději do 12. týdne těhotenství. Podle Karase by se tato hranice měla snížit na osm týdnů. Navíc by novela měla požadovat souhlas otce nenarozeného dítěte s umělým přerušením těhotenství. Předseda Společnosti pro plánovaní rodiny a sexuální výchovu Radim Uzel řekl, že přijetí návrhu na zkrácení doby, po kterou je možné umělé přerušení těhotenství provést, by bylo ve světových potratových legislativách unikátní. Ve světě se totiž projevuje tendence tuto dobu prodlužovat. "Žena nemůže takové rozhodnutí učinit ukvapeně a jakékoli jednání pod časovým tlakem by se mohlo projevit negativně," řekl Uzel. Podle Karase by v případě, že nelze otce zjistit, měl orgán vykonávající sociálně právní ochranu dětí ustavit opatrovníka nenarozeného dítěte. Opatrovníkem by mohla být sociální pracovnice nebo jakákoli jiná osoba.

Vyžadování souhlasu otce nenarozeného dítěte s lékařským zákrokem považuje Uzel za "naprostý nesmysl". Vychází přitom z obecné zásady, že otec je nejistý a žena by mohla vždy najít někoho, kdo by souhlas předstíral. "Jsem pamětník a zasedal jsem u interrupčních komisí. Vzpomínám si, že nikde jinde nezaznělo tolik lží a falešných argumentů," dodal. Karas uvedl, že v první řadě je však třeba vytvořit takové podmínky, aby k interrupcím vůbec nemuselo docházet. Za ideální by považoval úplný zákaz interrupcí, ale domnívá se, že takový požadavek není možné v současnosti prosadit.

Za posledních deset let klesl počet dětí v ČR skoro o půl milionu

K 1. březnu letošního roku žilo v ČR téměř 1,7 miliónu dětí ve věku do 14 let. Počet dětí od posledního sčítání v roce 1991 klesl o 469.000, tedy o 21,7 procenta. Ve věkové kategorii nad 60 let se však počet obyvatel příliš nezměnil. Počet seniorů se zvýšil o 37.700 na 1,8 miliónu osob, což znamená, že stoupl o dvě procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků sčítání lidu. Při posledním sčítání žilo v ČR celkem 10,292.933 lidí, což představuje celkový úbytek obyvatel za deset let zhruba o jednu desetinu procenta. V městech se 100.000 a více obyvateli na počátku března 2001 žilo 2,1 miliónu občanů. V roce 1991 to bylo 2,4 miliónu osob. Počet obyvatel velkých měst tedy poklesl, ale zvýšil se počet obyvatel nejmenších vesniček do 199 obyvatel. Zatímco letos jich v nejmenších místech bydlelo 203.600, při posledním sčítání to bylo 167.800. Počet obcí se za posledních deset let zvýšil o 490. K 1. březnu 2001 jich bylo v ČR celkem 6258. Pět měst mělo 100.000 a více obyvatel, před deseti roky to bylo sedm měst. Počet nejmenších obcí s maximálně 199 obyvateli stoupl od roku 1991 o 320 na současných 1648.

Církev organizuje cvičení v partnerských vztazích pro rodiny s dětmi

Již posedmé se Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku stal místem setkání 60 manželských párů i s dětmi, které zde budou ode dneška prostřednictvím přednášek a cvičení hledat cestu ke zlepšení vzájemných vztahů. ČTK to v sobotu sdělil tiskový mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. Mezi organizátory těchto setkání, která se začala pořádat v ČR od roku 1989, patří křesťanská organizace YMCA a centra pro rodinu v jednotlivých katolických diecézích.

Siuda uvedl, že během přednášek účastníci setkání hovoří o mezních situacích, zdravém sebevědomí, odpuštění, rozdílech mezi partnery nebo vzájemné komunikaci. Nechybí ani témata o sdělování pocitů, pozornostech a sexualitě. Během pobytu se navíc o děti starají pečovatelé a jejich rodiče mají na sebe daleko více času. "Setkání jim tak umožní v jednotlivých debatách vyřešit řadu věcí. Když manželé slyší o podobném problému mluvit i další páry, nacházejí v jejich řešení inspiraci," řekl vedoucí Centra pro rodinu ostravsko-opavské diecéze a pořadatel akce Jan Zajíček. Po celý týden pobytu budou účastníkům k dispozici tři římskokatoličtí kněží.

Utonulí Indové budou pohřbeni tam, kde zahynuli

Tři utonulí Indové, jejichž těla objevila česká policie nedávno v řece Moravě, budou do srpna pohřbeni ve třech obcích na Břeclavsku, kde zahynuli. ČTK to v sobotu řekla policejní mluvčí Dagmar Bartoníková. Doplnila, že zatím se nepodařilo vypátrat totožnost mrtvých, což brání vydání těl obcím, které budou pohřby organizovat i hradit. "Těla jsou již delší čas v Ústavu soudního lékařství v Brně. Lékaři z nich odeberou vzorky, které uloží v laboratořích a které by v budoucnu by mohly posloužit k identifikaci mrtvých," uvedla mluvčí.

Převoz a pohřeb jednoho mrtvého přijde obec asi na 20.000 korun. Starostům se ale nelíbí, že obecní úřady budou muset pohřby hradit ze svého. ČTK řekli, že na podobné výlohy by měl mít svůj vlastní fond stát. Neštěstí se stalo v polovině června, kdy se skupina 20 Indů pokusila překonat hraniční řeku Moravu. Cizinci patrně neuměli plavat a navíc sebou měli těžké batohy. Policie již objevila sedm mrtvých, z toho tři na českém břehu řeky. Další tři lidé se zachránili a po zbytku se pátrá. "Stále tedy nemáme potvrzeno, kolik lidí vlastně utonulo," dodala mluvčí.

Úřad ombudsmana pomohl s vystavením občanského průkazu

S vystavením nového občanského průkazu pomohl v těchto dnech šedesátileté Brňance úřad veřejného ochránce práv. Žena, která se špatně pohybuje, průkaz ztratila a pro nový měla jet až do Ústí nad Labem. "Po naší intervenci dostala ale nakonec průkaz v Brně. Jde o zdánlivě malý případ, který ale pro důchodkyni znamenal neřešitelnou situaci," řekla ČTK mluvčí ombudsmana Marcela Horáková. Důchodkyně si chtěla nový doklad totožnosti nechat vystavit v v Brně, kde mnoho let žije; starý průkaz jí ale byl vystaven v Ústí nad Labem, a proto se od úředníků brněnského magistrátu dověděla, že pro nový bude muset zajet až do severních Čech. "Na magistrátu bylo ženě řečeno, že v Ústí ji nejprve vystaví novou občanku, kterou pak v Brně zneplatní, a teprve poté ji zde vydají nový doklad. Záleželo tedy jen na ochotě úředníků, jak se k případu postaví," uvedla mluvčí. Když důchodkyně, která má zdravotní problémy, na magistrátě nepochodila, hledala pomoc u veřejného ochránce práv. Zaměstnanci kanceláře tento problém po domluvě s magistrátními úředníky rychle vyřešili.

Česko-německé výtvarné sympozium má na programu svatbu

Netradiční součástí letošního třetího ročníku česko-německého výtvarného sympozia Proudění-Strömungen, které se od pátku koná v Řehlovicích na Ústecku, bude úterní svatba Miloše Cettla z Turnova a Dagmar Naglové z Vídně. Šperkař a grafička se seznámili v Řehlovicích na prvním ročníku tohoto tvůrčího setkání v roce 1999, řekl dnes ČTK jeden z pořadatelů sympozia Zdeněk Kovář.

Ostatní účastnící sympozia, které má přispívat k porozumění mezi Čechy a Němci, sobotní den věnovali přípravě malířské plochy, vybírali si materiál a hledali motivy v okolní přírodě. Letos vybrali organizátoři ze 60 přihlášených 28 účastníků především z Česka a Německa. Po jednom jsou zastoupeni i výtvarníci z Rakouska a Švýcarska. "Zázemí na statku je maximálně pro 30 lidí, proto vybíráme ze zájemců tak, aby se na všechny postupně dostalo, i když si musejí třeba rok počkat," vysvětlil Kovář.

Hokejový obránce Petr Svoboda se zotavuje, aby mohl hrát na olympijských hrách

Má za sebou těžké měsíce a čtyřicítka se blíží. Hokejový obránce Petr Svoboda, symbol českého triumfu na zimní olympiádě v Naganu, přesto nehodlá končit. I navzdory tomu, že úraz hlavy, který prodělal před Vánocemi, jej málem nadobro zbavil jeho životní lásky - hokeje. Pětatřicetiletý emigrant, který z komunistického Československa unikl do zámoří, dnes už hovoří vyrovnaně, bez náznaku těžkých útrap posledních měsíců. V Prostějově vyběhl s raketou na tenisové kurty a s kamarády z NHL si zahrál na turnaji osobností. "Dávám se dohromady a doufám, že do olympiády už budu stoprocentně fit. Za každou cenu chci hrát," ujistil Svoboda. Jeho odhodlání mohla zviklat jediná věc. "Kdyby v realizačním týmu chyběl Ivan Hlinka, reprezentaci bych silně zvažoval. S Ivanem se znám od mládí, je to charismatický člověk, který mužstvo dokáže strhnout," vysvětlil.

V době, kdy bezmocně polehával na nemocničním lůžku a týmy neurologů studovaly jeho stav ze všech stran, jej přepadaly různé nálady. Nikdy však nepomyslel na to, že by pověsil brusle a hokejku na hřebík. "Konec s hokejem? Kdepak, to mě ani nenapadlo, i když občas jsem opravdu propadal hlubokým skepsím. Od přírody jsem ale zarytý optimista, a to bylo možná rozhodující," vzpomínal obránce Tampy na následky nezaviněné srážky s protihráčem.

Tenista Jiří Novák postoupil do finále

Český tenista Jiří Novák postoupil na turnaji ve švýcarském Gstaadu do finále. Jediný nenasazený účastník semifinále se dnes ve třech setech vypořádal s turnajovou čtyřkou Alexem Corretjou ze Španělska, kterému tak oplatil čtyři roky starou porážku ze zdejšího turnaje, a podruhé v této sezóně bude hrát na okruhu ATP o titul. První finálový pokus se Novákovi v květnu vydařil, když triumfoval v Mnichově. V neděli nastoupí proti Španělu Juanu Carlosu Ferrerovi.

Počasí

V noci na neděli polojasno, na západě a severovýchodě území až oblačno s možností přeháněk nebo bouřek. Noční teploty 19 až 15 st. C. Přes den v Čechách oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky, na východě a jihu Čech zpočátku ještě až polojasno. Na Moravě a ve Slezsku polojasno, během dne od západu až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Denní teploty v Čechách 26 až 29 st. C, na západě území jen okolo 24 st. C, na Moravě a ve Slezsku 27 až 31 st. C.