Zprávy Radia Praha

Odstavení reaktoru v jaderné elektrárně Temelín trvalo patnáct hodin

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín v neděli v 18:06 hodin obnovili štěpnou reakci v prvním bloku. Reaktor byl zastaven tři hodiny po půlnoci, když systém zaznamenal odchylku ve funkci jednoho z regulátorů. Výkon reaktoru budou pracovníci elektrárny udržovat na minimální hodnotě do jednoho procenta. Zároveň budou pokračovat ve vylaďování regulátoru. Během odstávky byl v neděli ráno výkon reaktoru nulový a turbosoustrojí nedodávalo do sítě žádnou elektřinu. Po odstranění softwarové odchylky bude blok pokračovat v testech na výkonové úrovni 55 procent. Reaktor prvního temelínského bloku byl znovu nastartován v neděli 12. srpna po více než tříměsíční odstávce.

Aktivista Pühringer kritizuje Temelín i informování o odstávce

Na nejnovější odstávku temelínského reaktoru reagoval jeden z předáků rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín a předseda hornorakouské Platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer prohlášením, v němž zkoušky v Temelíně označil za nebezpečnou hru. Zároveň kritizoval způsob informování o odstávce a apeloval na přední rakouské politiky, aby po vzoru Berlína žádali zastavení elektrárny. Navíc je podle jeho slov nanejvýš nezodpovědné, když se testy realizují za chodu na rizikové jaderné elektrárně, čímž se z poloviny Evropy stává pokusné atomové pole.

Podle Pühringera se ukázalo, že Temelín má problémy nejen s turbínou, ale zjevně také s řídícím softwarem. Nedělní porucha potvrdila, že elektrárna musí být s konečnou platností odstavena a že politici musí naléhavě jednat. Pühringer rovněž vyslovuje nespokojenost s informováním o nejnovější odstávce. Tvrdí, že veřejnost byla opět zpravena až s několikahodinovým zpožděním a příčina odstávky prý byla označena za lapálii, neboť porucha se týkala "pouze" sekundárního okruhu. Co se musí stát, aby se něco stalo? uzavírá prohlášení Pühringer.

Podle Jihočeských matek informoval ČEZ o problémech v Temelíně pozdě

Způsob, kterým společnost ČEZ informovala o odstávce reaktoru prvního bloku temelínské elektrárny, kritizuje sdružení Jihočeské matky. "Pokud se problém nalezne ve tři hodiny ráno, měla by o něm elektrárna informovat přinejmenším během dopoledních hodin," řekla předsedkyně tohoto protitemelínského sdružení Dana Kuchtová. Reaktor byl zastaven po 03:00 a mluvčí elektrárny Milan Nebesář o tom informoval v poledne. Závada nevznikla v jaderné části elektrárny a odstavení reaktoru je běžným postupem souvisejícím s dolaďováním funkcí regulátorů, uvedl. Odchylku ve funkci jednoho z regulátorů, která si odstavení reaktoru vyžádala, považuje Kuchtová za nový vážný problém. Společně se starými konstrukčně stavebními problémy tato závada způsobí, že turbínu nebude v budoucnosti možné používat dlouhodobě, uvedla.

Vojáci NATO vstoupili do Makedonie, v zemi zatím klid

V Makedonii začala o víkendu působit předsunutá jednotka Severoatlantické aliance, aby připravila podmínky pro realizaci operace Hlavní sklizeň, při které má 3500 mužů NATO dohlížet na dobrovolné odzbrojení albánských povstalců. Součástí předsunutého týmu je i 120 českých výsadkářů, kteří do Skopje přiletěli již v pátek a v sobotu. Z Makedonie jsou v posledních hodinách hlášeny jen sporadické přestřelky mezi makedonskými vládními silami a povstalci, jinak podle makedonské tiskové agentury panuje klid. Dosud do země podle mluvčího NATO v makedonské metropoli Skopje Barryho Johnsona dorazilo 226 vojáků.

Autodopravci zablokovali ministersvo dopravy

Dovozci ojetých vozů a členové Asociace autoškol zablokovali v pondělí po 08:00 budovu ministerstva dopravy a spojů v Praze. Dovozci protestují proti systému přihlašování ojetých vozů ze zahraničí do provozu, který zavedla legislativa platná od poloviny roku. Podle nich je nový systém nefunkční. Asociace autoškol požaduje vypracování jednoznačných prováděcích směrnic k zákonu o autoškolách. Obě sdružení požadují odstoupení ministra dopravy Jaromíra Schlinga a ředitele odboru schvalování vozidel a bezpečnosti silničního provozu Jiřího Konečného.

Pátrání po ztracených dětech pokračuje v okolí Nesovic

V okolí Nesovic na Vyškovsku pokračují policisté v pátrání po sourozencích Janu a Dagmar Vosmanských, kteří jsou již více než dva týdny nezvěství. Obě děti ve věku 10 a 12 let se vydaly na výlet se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem po jihomoravských památkách. O týden později našla policie Kanepena mrtvého u Nebovid, sourozenci Vosmanští se však dosud pohřešují. Do pátrací akce se kromě policie zapojují i potápěči a vrtulník.

Deficit zahraničního obchodu by měl být letos 120 až 130 miliard korun

Deficit zahraničního obchodu České republiky by měl letos skončit podle generálního ředitele vládní agentury Czechtrade Martina Tlapy mezi 120 až 130 miliardami korun, což by bylo zhruba na úrovni loňských 127 miliard Kč. "Určitě schodek nedosáhne 150 miliard korun," řekl v rozhovoru pro ČTK Tlapa. Poslední červencová predikce ministerstva financí přitom počítá s deficitem dokonce 160 miliard korun. Výše schodku podle Tlapy závisí na růstu hrubého domácího produktu. Rychlejší růst HDP generuje více dovozů, a tím i zvyšuje celkové pasívum. Důležitým faktorem je též vývoj poptávky v sousedních zemích EU, které jsou hlavními odběrateli českého zboží, když například v Německu poptávka klesá. Záležet proto bude na schopnosti kompenzovat tyto vývozy do jiných zemí EU a na severoamerický trh.

Pohřbívání částí těl nebude podle novely o pohřebnictví nutné

Ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasí s názory, že podle nového zákona o pohřebnictví bude nutné pohřbívat například odoperované části těla. Připouští ovšem, že kritizované pohřbívání plodů po potratu zákon nařizuje. Reaguje tak na návrhy, jimiž chtějí poslanci a senátoři ODS ze zákona odstranit nutnost pohřbívat části těla a plody. Cílem zákona, který začne platit 1. ledna, je umožnit pohřbení alespoň částí mrtvých lidských těl, která nelze nalézt, například po leteckých haváriích. Ustanovení o pohřbívání plodů po potratu bylo chybou, kterou ale nezavinilo ministerstvo pro místní rozvoj. Kontroverzní části hodlají z normy vypustit senátoři a poslanci ODS. Zatímco šestice poslanců chce zrušit jen povinnost pohřbívat plody po potratu, senátoři chtějí odstranit i povinnost pohřbívat také oddělené části těla.

Do Prahy přijede skupina opozičních běloruských právníků

Přibližně tři týdny před prezidentskými volbami v Bělorusku přijede 20. srpna do České republiky skupina opozičních běloruských právníků. Chtějí se zde seznámit s principy českého trestního práva. Jedním z účastníků bude například bývalý soudce běloruského ústavního soudu Michail Pastuchov. O soudcovskou funkci ho připravil nynější diktátorský režim prezidenta Alexandra Lukašenka, řekl ČTK Jan Marian z Běloruského centra obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, která návštěvu zorganizovala. "Organizujeme různé programy například pro běloruské nezávislé ekonomy nebo pro právníky," uvedl. "Zejména se zaměřujeme na právní oblast. To znamená, že sem zveme běloruské nezávislé právníky a organizujeme zde pro ně setkání s českými institucemi, aby se seznámili s fungováním českého právního systému," dodal. Členové běloruské opozice připravují mimo jiné návrhy na soudní reformu pro okamžik, kdy padne Lukašenkův režim. Podobné návštěvy, jaké pořádá Člověk v tísni, jim pomáhají konfrontovat vlastní představy s funkčními modely demokratických zemí.

Na opravy památek a kostelů v Sudetech dali Němci milióny korun

Němečtí občané a rodáci věnovali v posledních letech řádově desítky miliónů korun na záchranu památek, které stojí v sudetských pohraničních oblastech České republiky. Přispěli zejména na obnovu kostelů a dalších církevních objektů. Peníze putují buď přímo od německých dárců a německé církve nebo pocházejí ze sbírek organizovaných v Německu. Německé velvyslanectví v Praze nemá přesný přehled, kolik peněz Němci do zvelebování sudetského území celkem vložili. Jeho pracovníci pouze řekli, že na dílčích projektech se podílí například Česko-německý fond budoucnosti.

Liberecký kraj podpoří zápis Českého ráje mezi památky UNESCO

Liberecký kraj podporuje aktivity skalních měst Českého ráje o zapsání do seznamu světového dědictví UNESCO. "Česká republika má v současné době v seznamu devět kulturních, ale ani jednu přírodní památku," informovala mluvčí kraje Barbara Stará-Pradeová. Podle ní právě tato skutečnost dává naději na úspěch. "Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne 150.000 korun na dopracování povinné dokumentace pro včasné podání projektu, který je republikovým unikátem," uvedla. Podklady podle ní zřejmě zpracuje Agentura regionálního rozvoje. O zápis se pak bude ucházet Sdružení Český ráj a Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj. O zařazení na seznam UNESCO žádají obce, na jejichž území se nachází 11 skalních útvarů, z nichž osm leží na území Libereckého kraje. Nejcennějšími místy přírodní památky je Příhrazské, Hruboskalské a Betlémské skalní město, Klokočské a Prachovské skály a také Maloskalsko. Skalní města očekávají, že by zařazení mezi přírodní památky Evropy zvýšilo turistický ruch v regionu, což by mohlo snížit nezaměstnanost.

Trutnovský rockový festival v sobotu navštívil Václav Havel

Trutnovský rockový Open Air Music Festival v sobotu večer navštívil také prezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Do areálu Na Bojišti přišel v době, kdy zde hrálo seskupení Petr Váša a Ty Syčáci. Prezident si v hledišti poslechl i kapelu Velvet Underground revival. Poté u pódia pohovořil se svými přáteli a známými s disentu. "Tradičně sem chodívám, má to tradici, je to největší rockový festival u nás a vždycky znovu si tady uvědomím, že rocková hudba je od svého prvopočátku svázaná s ideou svobody, tolerance, solidarity a lidé mé generace nemohou tím nebýt poznamenáni," uvedl prezident. Na Hrádečku, nedaleko Trutnova, má chalupu a na tuto rockovou přehlídku v minulosti přišel několikrát. Třídenního hudebního maratónu, který organizátoři letos věnovali ekologii, se v areálu Na Bojišti účastní asi osm desítek českých i zahraničních hudebních formací.

Koncert extremistických skupin na Lounsku ukončila policie

Policie předčasně ukončila sobotní koncert extremistických skupin v Žíželicích na Lounsku. Do obce se na něj večer sjelo přibližně 190 přívrženců hnutí skinheads. Osm z nich policisté zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Dalších sedm lidí se podle ní dopustilo přestupku; po výslechu byli propuštěni. "V průběhu koncertu byly zjištěny projevy rasové a národnostní nesnášenlivosti. Se souhlasem starosty proto policejní zásahová jednotka vnikla do objektu a shromáždění rozpustila. O případném obvinění zadržených účastníků koncertu rozhodne vyšetřovatel," uvedla Světláková.

Obranu před Švédy si Brno připomnělo děkovnou mší a slavnostmi

Děkovnou mší a koncertem duchovní hudby v chrámu sv. Petra a Pavla na Petrově v sobotu skončil Den Brna. Obyvatelé jihomoravské metropole si při něm připomněli 356. výročí úspěšné obrany před mnohonásobnou přesilou švédských vojsk za třicetileté války v roce 1645. "Je přirozenou tendencí každého národa vyhledávat ve své minulosti hrdinské okamžiky. Brno se může pochlubit, že odolalo náporu husitů, Turků i Švédů," řekl před závěrečným koncertem brněnský primátor Petr Duchoň. Už v pátek večer se Brňané v rámci oslav mohli zúčastnit Jiřinkového bálu na Staré radnici a historického jarmarku v Radniční ulici. Jarmark, který doprovodilo vystoupení hudebních skupin, pokračoval i v sobotu. Na programu šestých oslav Dne Brna byl i sobotní pochod centrem města na Petrov. Zakončilo ho tam stylizované provolání velitele města k obráncům, písně o švédském obléhání a fanfáry. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle poté v chrámu na Petrově sloužil děkovnou mši. Program zakončil ohňostroj, odpálený ze Zelného trhu.

Grafik Kulhánek vystavuje v Hollywoodu

Český grafik Oldřich Kulhánek, který je autorem návrhu všech osmi českých bankovek, vystavuje grafiky a kresby v Koplin Gallery ležící v západní části kalifornského Hollywoodu. Jeho tvorba podle listu Los Angeles Times tvoří většinu výstavy, kterou obeslali umělci ze střední a východní Evropy. List podotkl, že bravura, s jakou vykreslil nahé postavy, ukazuje pevnou a jistou ruku. Některé kresby nabízejí osamocené postavy, jiné změť ženských a mužských těl uzavřených v divokém zápase, který se podobá barokním sousoším a malbám. Téměř emocionální bolestí působí tři kresby znázorňující Jobovo utrpení, uvedl list.

Korunní princ českého hokeje Jiří Dopita převzal královské žezlo

Novým králem českého hokeje pro rok 2001 se stal útočník Jiří Dopita. Dvaatřicetiletý centr tak ukončil šestiletou nadvládu Jaromíra Jágra a Dominika Haška. Kapitán úřadujícího mistra ze Vsetína se stal od roku 1994 také prvním hráčem mimo NHL, který ocenění pro nejlepšího českého hokejistu obdržel.

Jiří Dopita se narodil 2. prosince 1968 v Šumperku, kde také začal s hokejem. Ve starším dorostu jej zlákala Olomouc, za kterou pak vyjma vojny v Jihlavě, odehrál dvě a půl sezóny v nejvyšší soutěži. Začátkem ledna 1993 podepsal smlouvu s Eisbärenem Berlín, kde hrál i následující rok. Pouze na play off 1994 si odskočil do české extraligy a výraznou měrou pomohl Olomouci k mistrovskému titulu. Tehdy si jej poprvé všimli také trenéři reprezentace a vzali jej na MS do Itálie. Dopita zůstal v Německu i další rok, v Berlíně si skvěle rozuměl s krajanem Richardem Žemličkou. V létě 1995 se přesto rozhodl k návratu a podpisem smlouvy se Vsetínem se zrodil nový kult - Vsetín rovná se Dopita. V moravském celku se stal dominantní postavou a velký respekt si získal v celé lize. Se Vsetínem pětkrát získal titul mistra, čtyřikrát byl vyhlášen nejlepším hráčem extraligy a dvakrát byl nejlepším střelcem. Od roku 1994 pravidelně obléká reprezentační dres. První titul mistra světa získal ve Vídni 1996, další dva přidal loni v Petrohradu a letos v Německu. Nechybí mu ani zlatá medaile z olympijských her v Naganu. Od roku 1999 se jej marně pokoušel získat tým Florida Panthers z NHL. Letos se však Dopita přece jen rozhodl slavnou soutěž vyzkoušet a podepsal smlouvu s celkem Philadelphia Flyers.

Plochou dráhu na Markétě vyhrál Hamill, Brhel skončil dvanáctý

Překvapivým vítězstvím amerického závodníka Billy Hamilla skončil čtvrtý díl plochodrážní Grand Prix na pražské Markétě. Druhý skončil vedoucí jezdec šestidílného seriálu Tony Rickardsson ze Švédska a třetí byl Jason Crump z Austrálie. Čeští závodníci Bohumil Brhel a Antonín Kasper startovali na divokou kartu od pořadatelů a vyjeli si první body do celkového pořadí. Brhel díky dvanáctému místu získal sedm bodů, Kasper skončil dvaadvacátý a má tři body.

Stejskal, Chromý získali titul mistrů ČR v plážovém volejbalu

Titul mistrů České republiky v plážovém volejbalu vybojovali ve Slavkově u Brna Igor Stejskal a Petr Chromý. V nedělním finále se utkali s překvapením šampionátu, čelákovickou dvojicí Vladek Pavelka, Tomáš John, které porazili snadno ve dvou setech 21:8 a 21:10. Na třetím místě skončili Michal Palinek se Stanislavem Pochopem, kteří v semifinále Pavelkovi s Johnem nečekaně podlehli. Finálový souboj patřil zcela jednoznačně favorizované dvojici Stejskal, Chromý. Své protivníky převyšovali nejen dobrou obranou na síti, ale i přesnějším útokem. "Soupeři byli asi hodně unavení ze semifinále. Ale ani my jsme neměli v semifinále cestu snadnou. Zřejmě rozhodla fyzická kondice a také naše větší zkušenosti," řekl po finále Chromý.

Počasí

V noci se očekává oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, v Čechách během noci od západu až polojasno. K ránu v Čechách ojediněle mlhy. Noční teploty: 18 až 14 st.C. V pondělí bude v Čechách polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Na Moravě a ve Slezsku se očekává většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty: 24 až 28 st.C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude 20 st.C. Proměnlivý vítr čtyři až 18 km/h, v bouřkách přechodně zesílí.