Zprávy Radia Praha

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky se sešli v maďarském Tihany

Premiéři zemí V4 Miloš Zeman, Jerzy Buzek a Mikuláš Dzurinda se sešli na pozvání svého maďarského kolegy Viktora Orbána na dvoudenním neoficiálním jednání v Tihany na břehu Balatonu. Shodli se na tom, že v příštím roce by se měla spolupráce České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska zaměřit na projekty rozvoje dopravní infrastruktury, energetiky a informatiky. V uplynulém období dominovaly visegrádské spolupráci otázky související s vytvořením Visegrádského fondu na podporu kultury a vzdělávání. Předsedové vlád však kromě programu spolupráce za maďarského předsednictví projednali také aktuální otázky související s integrací všech čtyř zemí do Evropské unie a NATO a vztahy zemí tzv. visegrádské čtyřky (V4) k zemím Beneluxu, ale také k Ukrajině a Slovinsku.

Takzvaná visegrádská čtyřka byla obnovena v roce 1998 právě za účelem pomoci Slovensku vrátit se do skupiny zemí, které by měly být mezi prvními přijaty za členy EU a NATO v další vlně rozšiřování. Všichni účastníci schůzky podpořili vyslání jednotek NATO na "odzbrojovací akci" do Makedonie a noví členové aliance zároveň ústy premiéra Viktora Orbána vyslovili plnou podporu úsilí Slovenska a Slovinska spolu s pobaltskými zeměmi stát se členy NATO již na summitu aliance, který se uskuteční v příštím roce v Praze.

Češi v Makedonii cvičili výsadek z vrtulníku

Čeští vojáci z výsadkové roty si v sobotu na americké základně v Makedonii poprvé vyzkoušeli spolupráci s posádkou amerických vrtulníků. Češi spolu s Američany a Brity tvoří pohotovostní jednotku, která je čtyřiadvacet hodin připravena zasáhnout v krizových situacích spojených s rozmisťováním ostatních vojsk NATO v rámci operace Hlavní sklizeň (Essential Harvest). Posádku amerického přepravního vrtulníku bude tvořit v případě zásahu česká výsadková četa, američtí piloti, obsluha vrtulníku a tři spojovací specialisté z britské armády. Jedním z hlavních úkolů české výsadkové roty v Makedonii je totiž vedle ochrany velitelství operace i držení této takzvané aeromobilní pohotovosti. Velitel roty kapitán Oldřich Nápravník zpravodaji ČTK při nácviku výsadku na americké základně řekl, že pohotovostní jednotka by měla zasahovat také v případě, že se vyskytnou problémy při odzbrojování albánských povstalců. S odzbrojováním by se podle uzavřených dohod mezi vojáky a vůdci albánských separatistů mělo začít již v pondělí. Nápravník v pátek ČTK řekl, že jeden z vysokých důstojníku celé operace brigádní generál Barney White-Spunner požaduje i přímou účast českých výsadkářů na předávání zbraní. Čeští výsadkáři také v některém z nadcházejících dnů plánují vyslat ozbrojené hlídky do okolí prostoru velitelství, které střeží.

Státní zástupce zrušil obvinění vysokých funkcionářů SNB a StB

Obvinění bývalého náčelníka vysoké školy SNB Milouše Krásy a bývalého děkana fakulty StB Josefa Nevečeřala zrušil státní zástupce pro Prahu 4. Oba muži byli původně obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele proto, že v prosinci 1989 nařídili zničit téměř 900 tajných a přísně tajných diplomových prací frekventantů StB. Státní zástupce nyní zdůvodnil své rozhodnutí tím, že Krása s Nevečeřalem pouze splnili rozkaz šéfa Státní bezpečnosti Aloize Lorence ke skartaci všech materiálů StB, které nejsou vhodné pro nové politické uspořádání Československa po 17. listopadu 1989.

O skartaci materiálů však vyjádřil pochybnosti předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný. Někteří bývalí příslušníci StB ho totiž upozornili, že všechny materiály jsou ve skutečnosti ve východní Evropě a slouží nyní k vydírání. Podle Drobného obsahovaly diplomové práce mnoho cenných informací o činnosti StB a jejích příslušnících. "Lorenz, Krása a Nevečeřal věděli, proč je musí zničit. Pokud byly opravdu zničeny," řekl předseda konfederace. Názor státního zástupce, podle něhož se Krása s Nevečeřalem nedopustili trestného činu, odsoudili podle ZN a Slova členové brněnské pobočky KPV.

Ohlášená demonstrace pravicových extremistů v Příbrami se nekonala

Proti rozmáhající se distribuci a konzumaci drog chtěli v Příbrami protestovat členové Národně sociálního bloku a hnutí Národní odpor. Jejich shromáždění však radnice nepovolila. Nevydala povolení mimo jiné kvůli formálním nedostatkům v žádosti. Na demonstraci do 15:00hodin nikdo nepřišel. Situaci na náměstí 17. listopadu přesto kontrolovalo několik desítek policistů. Zesílené policejní hlídky byly i na příbramských nádražích. Podle policejního ředitele Václava Stupky se policie na zásah dostatečně připravila. V pohotovosti byli příslušníci pořádkové, dopravní i kriminální služby. Současně byla v pohotovosti připravena část pořádkové jednotky z Kladna a rovněž část zásahové jednotky správy Středočeského kraje. Akce si podle ředitele vyžádala poměrně velké náklady. Tyto peníze by se přitom v rámci policie daly upotřebit podstatně jiným způsobem, například ke zlepšení její vybavenosti, podotkl.

Policisté předvedou v Ostravě jezdecké umění i práci s koňmi

Jezdecké umění i práci s koňmi předvedou poslední prázdninovou sobotu 1. září policisté v jezdeckém areálu v Ostravě-Staré Bělé při 4. mezinárodním setkání jízdních policií. Jeho součástí je nejen parkur, ale také ukázka běžné policejní práce. K zajímavostem bude patřit především ukázka připravenosti koně pro výkon služby. Bude se zkoušet například jeho reakce na střelbu, jízdu ohněm či couvání ve zúženém prostoru. Součástí setkání bude již tradiční soutěž psů, které si jejich majitelé pořídili v ostravském útulku.

Masarykova univerzita v Brně letos přijala přes 6500 zájemců

Masarykova univerzita v Brně letos přijala ke studiu přes 6500 uchazečů. Jejich počet ale podle prorektorky Zuzany Brázdové neopovídá skutečnému množství lidí, kteří začnou na Masarykově univerzitě na podzim studovat. Mnoho z úspěšných uchazečů bylo totiž přijato na více škol, a proto na univerzitu nenastoupí. Podobně jako loni přijala Masarykova univerzita zhruba o 1200 studentů více, než na kolik získá dotaci ministerstva školství. Ministerstvo ale nemusí na takový počet tudentů poskytnout univerzitě prostředky. Vedení univerzity však zastává názor, že úspěšné středoškoláky je lépe nechat studovat, než je poslat na úřad práce.

Vedení školy sleduje s obavami diskuse o podobě státního rozpočtu pro rok 2002. Pokud totiž ministerstvo školství nezajistí slíbené prostředky na nárůst počtu studentů, projeví se to v kvalitě vzdělávání. Univerzita bude muset omezit přednášky i semináře, nebudou peníze na učebnice ani pořizování fotokopií a dalších učebních pomůcek. Masarykova univerzita má osm fakult s více než 140 katedrami, ústavy a klinikami. Nejmladší je fakulta sociálních studií, která vznikla v roce 1998 vyčleněním některých oborů z filozofické fakulty.

Vysokoškoláci z Ostravy budou od září opět doučovat romské děti

Od nového školního roku budou romským žákům z Ostravy pomáhat s doučováním studenti z Ostravské univerzity. Do projektu, který začal loni, se zatím přihlásilo deset dobrovolníků. Dětem budou pomáhat s matematikou, cizím jazykem a především češtinou. Romským dětem dělá největší problémy právě český jazyk. Mnohé z nich totiž nenavštěvují mateřské školy ani přípravné ročníky. Rodiče s nimi česky nemluví, a tak mnohým z nich chybějí základy jazyka. S doučováním musejí vždy souhlasit rodiče a je zcela dobrovolné. Loni se doučování účastnilo asi 15 dětí. Zájemci mohou získat kontakt na dobrovolníky z řad vysokoškolských studentů přes romské asistenty na základních školách.

Cenu Společnosti Bohuslava Martinů získala sopranistka Houkalová

Nadaná dvaadvacetiletá sopranistka Irena Houkalová získala Cenu Společnosti Bohuslava Martinů, hlavní cenu festivalu mladých hudebníků Mladé pódium, jehož 29. ročník skončil v pátek v Karlových Varech. Cena se tradičně uděluje za nejlepší provedení skladatelova díla. Cílem osmidenní přehlídky vážné hudby především 20. století je poskytnout příležitost talentovaným hudebníkům do pětatřiceti let. Mladí umělci se každý den rovněž představili odpoledními koncerty na karlovarské kolonádě. Dlouhodobější dramaturgická koncepce spočívá v zaměření jednotlivých ročníků na hudbu a také kulturu určitého národa v reflexi a kombinaci s hudbou českou. V letošním ročníku si tak posluchači mohli vedle hudby Bohuslava Martinů či Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka vychutnat i skladby Petra Iljiče Čajkovského, Dmitrije Šostakoviče, Sergeje Prokofjeva a Modesta Petroviče Musorgského.

Na hradě Helfštýně se opět sešli kováři

Tisíce lidí navštívily hrad Helfštýn na Přerovsku, kde o víkendu pracují u výhní kováren stovky řemeslníků z celého světa. ezinárodní soutěžní setkání uměleckých kovářů Hefaiston se na Helfštýně koná už podvacáté. Mezi umělci jsou lidé z celé Evropy, ale také ze Spojených států, Izraele, Argentiny a Japonska. Stovky kovářů se musejí za dva dny vystřídat u devíti pracovišť v areálu hradu. Vedle klání v praktické kovářské práci se účastníci měří i v soutěži o nejhezčí zbraň, šperk, volnou plastiku a restauraci staré práce. Hefaiston, který je zřejmě jediným každoročním setkáním ctitelů černého řemesla na světě, začal v pátek pro veřejnost uzavřeným kovářským dnem, kde řemeslníci, teoretici, historici, architekti a další odborníci přednášeli a diskutovali o současných trendech a vývoji kovářství.

Semilské muzeum otevřelo velkou výstavu o historii města

S dějinami Semil ve 20. století se mohou příznivci historie seznámit až do 14. října v místním Muzeu a Pojizerské galerii. Výstava je sestavena z pohlednic, fotografií, archiválií, tiskovin, stavebních plánů a dalších dokumentů. Výstava si všímá některých událostí z druhé poloviny 19. století, které byly pro pozdější osudy města klíčové. Připomíná například zahájení provozu na železniční trati z Pardubic do Liberce a výstavbu prvních textilních továren. Expozice se dotýká i všech významných událostí 20. století, jak se odrazily v životě města. Zachycuje tak druhou světovou válku, politické procesy padesátých let, roky 1968 i 1989. Připomene nejen počty obyvatel, ale i to, že Semily jsou okresním městem nepřetržitě od poloviny 19. století. Vedle výstavy o historii města si mohou návštěvníci muzea a galerie prohlédnout i stálou expozici o osobnostech Semilska a etnografickou výstavu.

Rožnovský skanzen ukázal, jak se dříve pralo

Stovky návštěvníků do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku přilákal sobotní Den velkého prádla. V Dřevěném městečku praly ženy prádlo v potoce a na valše a pak ho sušily na dřevěných plotech a keřích. Pradleny vyvařovaly prádlo u potoka v dřevěných nádobách na kamenech rozpálených v ohništi. Vymáchané prádlo bílily na trávníku a sušily. V neckách na valše se zase pralo prádlo na dvoře fojtství. Muzeum zároveň ukázalo sbírku kývavých, vířivých i bubnových praček. Návštěvníci mohli také vidět kulmování krajek na peřinky pomocí nahřívané kovové kulmy, ukázky vyšívání a háčkování. Úsměvy vyvolávaly textilní nástěnné výšivky, například Kde je dobrá hospodyně, není třeba lékaře nebo Ruce pracovité, srdce čisté, to jest náš tatíček. Prádlo hospodyně dříve měnily v sobotu, takže obvyklým dnem praní bývalo pondělí.

Tradiční Vizovické trnkobraní přilákalo tisíce návštěvníků

Tisíce návštěvníků se zúčastnily tradičního Vizovického trnkobraní, kterým vrcholí srpnový sběr švestek, na Valašsku nazývaných trnky. Jeho 34. ročník začal v pátek večer ve Vizovicích na Zlínsku, značná část lidí také využila možnost přijet do Vizovic historickým vlakem. Návštěvníci se také mohou zúčastnit v likérce exkurze spojené s ochutnávkou. "Zatím jsme nezaznamenali žádné problémy, i když je značné horko a alkohol i pivo jsou na některých lidech vidět. Máme zde sanitku a pracovníky Českého červeného kříže a dosud neměli práci," řekl oranizátor akce Zdeněk Jurásek. Také policisté zatím nemuseli zasahovat a nejsou problémy ani s dopravou. Trnkobraní bude pokračovat v neděli dopoledne koncertem Jiřího Korna a skupiny The Rebels. V poledne slavnost vyvrcholí soutěží v pojídání švestkových knedlíků. V odpoledním programu se představí Martin Maxa, skupina Fleret s Jarmilou Šulákovou a dechová hudba Vacenovjáci.

Mladí lidé z celého světa pomáhají na Broumovsku s obnovou lesa

Devět mladých lidí z celého světa pomáhá v těchto dnech bezplatně na Broumovsku s obnovou lesa v těžce přístupných částech Broumovských stěn. Dobrovolný pracovní tábor pořádá občanské sdružení Inex - Sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci se Správou Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Tři dívky a šest chlapců z Belgie, Japonska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a České republiky prořezávají mladý lesní porost. Vyrábějí také dřevěné ochrany proti zvěři pro čerstvě vysazené stromky. Cílem práce je obnovit původní druhovou skladbu lesa v Broumovských stěnách. Správa CHKO Broumovsko se vysazováním buků a javorů snaží postupně navrátit přirozenou pestrost lesnímu porostu, který je nyní složen převážně z bříz a smrků. Inex již na Broumovsku letos uspořádal v rámci programu "Ruce a historie" pracovní tábor na opravu zchátralého kostela v Martínkovicích. Ve druhé polovině července se jej zúčastnilo deset mladých lidí z Kanady, USA, Francie, Španělska, Belgie a České republiky.

Mladí kynologové soutěží ve Vlašimi o titul mistra ČR

Čtyřiatřicet mladých kynologů ve věku do 18 let soutěží ode dneška ve Vlašimi na Benešovsku o titul mistra České republiky. Podobnou soutěž pořádají Vlašimští vůbec poprvé a ke spolupráci si přizvali kolegy z nedalekého Kácova na Kutnohorsku. Na soutěžní pole proměnili areál vlašimského stadiónu Na lukách. Na něm a v jeho okolí budou muset účastníci mistrovství předvést se svými čtyřnohými kamarády dovednost ve stopování, poslušnosti a obraně. Závodí se ve dvou kategoriích, jednak podle mezinárodního zkušebního řádu (IPO2), jednak podle národního zkušebního řádu (ZVV2). Finalisté se na mistrovství kvalifikovali na základě výsledků z několika závodů. Nejmladší z nich je dvanáctiletá Michaela Prokopová z Náchoda. Mimo soutěž si s nimi síly poprvé změří i jedna závodnice z Rakouska. Zájem mládeže o sportovní kynologii roste. Například většina členů vlašimské organizace má kolem 30 let, jsou mezi nimi čtyři nováčci z řad mládeže. Poslušnosti učí psy různých plemen, vedle německých ovčáků jsou to boxeři, kníráči, dobrman, rotvajler i kříženec.

Letecký den nabídne seskoky parašutistů i ukázky letectví

Letecký den s názvem Air show 2001 připravuje na příští neděli aeroklub ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdeckomístecku. V hlavním programu se předvedou sportovní i profesionální piloti. Diváci se mohou těšit také na seskoky parašutistů a letové ukázky ultralehkého vrtulníku a letadel. Představí se i sportovní letouny a historické kluzáky. Součástí programu budou také akrobatická vystoupení na kluzácích a motorových letounech a ukázka leteckých modelů. Vrcholem show budou vystoupení členů českého reprezentačního družstva na akrobatickém kluzáku. Doprovodný program nabídne návštěvníkům vyhlídkové lety a tandemové seskoky s instruktory. Organizátoři očekávají, že se leteckého dne zúčastní až 5000 návštěvníků.

Novináři stříleli na novinářskou kachnu

Třetí ročník soutěže ve střelbě na novinářskou kachnu uspořádal v sobotu v Sokolově pro pracovníky regionálních médií místní Sokolovský deník. Střílelo se přitom na terč s pravou a nefalšovanou novinářskou kachnou, a to 15 ran z pistole na vzdálenost 25 metrů, uvedl redaktor Sokolovského deníku a organizátor Vladislav Podracký. Nejúspěšnějším střelcem se letos stal oblastní zpravodaj deníku Právo Pavel Peňás. V pořádání soutěže chtějí organizátoři pokračovat i v příštím roce.

Nad Bouzovem létají balóny

O víkendu si zájemci z Olomoucka mohou zalétat horkovzdušným balónem. Od čtvrtka do neděle je pro ně nachystáno v Bouzově devět horkovzdušných balónů, které stoupají nad proslulý hrad. Balóny startují z parkoviště pod bouzovským hradem a vystoupají do výšky 300 až 1000 metrů. Lidé si mohou shora prohlédnout hrad a jeho lesnaté okolí. Balóny mají kapacitu tři až sedm lidí a startují dvakrát denně; brzy ráno a večer. Zájemců o let balónem bylo toli, že je organizátoři nemohli zdaleka uspokojit. Těm, na něž se letos nedostalo, ale slibují, že příští rok budou mít na stejném místě další šanci.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude skoro jasno až polojasno, na severu a severovýchodě území při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 stupňů Celsia.