Zprávy Radia Praha

Britové během prvního dne kontrol na letišti propustili všechny cestující

Během prvního dne, kdy britští imigrační úředníci obnovili předběžné kontroly na ruzyňském letišti, nebylo zatím ani jednomu českému občanu zabráněno vycestovat do Velké Británie. Britové své kontroly na pražském letišti znovu zavedli kvůli rostoucímu počtu českých žadatelů o politický azyl ve Spojeném království. O azyl často žádají čeští Romové. Jejich zástupcům se britské kontroly nelíbí a označují je za diskriminační. Britské kontroly bude monitorovat Český helsinský výbor.

Předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský řekl, že diskuse o britských kontrolách nesmějí zakrýt hlavní problém, tedy proč Romové odcházejí do zahraničí. V Kladně se proto ve čtvrtek sejdou zástupci několika romských organizací, hnutí i proromských sdružení, aby vládě společně předložili návrhy na řešení situace romské komunity v České republice.

Unie svobody sociálnědemokratické vládě vyčítá, že při jednání s Británií musela nakonec volit mezi zavedením víz a předběžnými kontrolami. Unie již dříve navrhla možnosti, jak se pokusit zamezit zneužívání azylového systému jinak než letištními kontrolami. Čeští občané by například mohli žádat o politický azyl již na britském velvyslanectví v Praze. Na českém území by čekali i v případě, že požádají o azyl na britských ostrovech, Britové jejich žádost odmítnou a oni se odvolají. Kabinet při projednávání sice zvažoval i tuto variantu, ale společně s dalšími ji odmítl jako neproveditelnou.

Podle britského ministerstva vnitra požádalo v červenci ve Spojeném království o azyl 105 takzvaných hlavních žadatelů z České republiky. V červnu jich bylo 120. Britské úřady registrují jako hlavního žadatele toho, kdo přímo o azyl žádá. V mnoha případech však žadatel reprezentuje celou rodinu.

Zástupci autoškol a dovozci aut odložili nátlakové akce a blokády

Dovozci ojetých automobilů a zástupci autoškol se v pondělí setkali s premiérem Milošem Zemanem. Schůzka se Zemanem byla dohodnuta minulý týden, když zástupci obou sdružení zablokovaly ministerstvo dopravy. Při jednání s premiérem se dohodli na vytvoření dvou pracovních skupin, jež by měly řešit problémy s dovozem ojetin a kvalitu testů pro absolventy autoškol. Zástupci obou sdružení se s tímto výsledkem spokojili a v nejbližším období žádné nátlakové akce pořádat nebudou. Dovozci při protestní blokádě ministerstva minulé pondělí požadovali odchod Schlinga a ředitele odboru schvalování vozidel Jiřího Konečného.

Komise, která by se měla zabývat konkrétním postupem při přihlašování dovozených ojetých vozů, by měla vzniknout do tří dnů. V ní by měli být zastoupeni pracovníci ministerstva dopravy, dovozci i zástupci stanic technické kontroly. Termín ustavení komise, která by měla prověřit kvalitu testů pro absolventy autoškol, na schůzce stanoven nebyl. Vladimír Zajíc z Asociace autoškol po jednání nevyloučil, že do budoucna by autoškoly mohly přistoupit k protestním akcím, například k blokádám hraničních přechodů. Zástupci autoškol byli s výsledkem setkání s premiérem očividně méně spokojeni než dovozci ojetých vozů.

Mezinárodní dopravní konference se zaměří na nehodovost

V loňském roce byl v České republice každých 15 minut někdo zraněn při dopravní nehodě a každých šest hodin a 34 minut zemřel na silnici člověk. Při zahájení dvoutýdenního brněnského zasedání Mezinárodní databáze silniční dopravy a dopravních nehod (IRTAD) to řekl mluvčí Centra dopravního výzkumu Ladislav Vencálek. Zasedání se účastní odborníci z 29 zemí. IRTAD je součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Klaus jednal se Schüsselem mimo jiné o česko-rakouských vztazích

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se v rakouském Alpbachu během sympózia nazvaného "Evropa - vize a realita" setkal i s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem. Jednali spolu o budoucnosti Evropy, ale také o česko-rakouských vztazích, o jihočeské jaderné elektrárně Temelín a o poválečných dekretech československého prezidenta Edvarda Beneše. "Musím ocenit realističnost postoje pana kancléře k těmto věcem," řekl ke schůzce Václav Klaus.

Předseda Poslanecké sněmovny na sympoziu v Alpbachu přednese v úterý projev, v němž se bude věnovat postavení evropské ekonomiky v globální soutěži. Sympozia se za účasti vrcholných politiků koná od neděle do úterý, Evropské fórum pak v odborných kategoriích pokračuje až do soboty. Akce, jež se koná každoročně od roku 1946, se letos účastní například i ruský ministr zahraničí Sergej Ivanov, maďarský premiér Viktor Orbán a bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Klaus se již v neděli setkal s Kohlem, s belgickým ministrem zahraničí Louisem Michelem a se šéfkou rakouské diplomacie Benitou Ferrerovou-Waldnerovou.

Ochránci dat chtějí zpřesnit návrh zákona o odtajnění svazků StB

Úřad pro ochranu osobních údajů chce v senátním návrhu zákona o odtajnění svazků komunistické Státní bezpečnosti (StB) zpřesnit nakládání s osobními údaji po dobu jejich zpřístupnění. Úřad své připomínky, například k nepřímé identifikaci jiných osob, adresoval vládě. Ochránci dat chtějí upravit proces znečitelňování. Senát podle ochránců dat také opomenul upravit otázky spojené s možností dalšího nakládání s osobními údaji. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse bude mít vláda k zákonu zřejmě výhrady. Gross se nebrání diskusi o odtajnění svazků, obává se však, že by při projednávání této věci mohly nastat "povrchní úpravy", které by mohly způsobit škody bezpečnosti státu. Horní komora schválila svůj návrh zákona, podle kterého mají být otevřeny v podstatě všechny svazky StB, počátkem srpna. Nyní se jím má kromě vlády zabývat Poslanecká sněmovna. Senátní návrh by měl umožnit občanům starším 18 let nahlížet nejen do svazků StB, ale i svazků zpravodajských a bezpečnostních služeb, s nimiž StB úzce spolupracovala. Lidé nyní mohou nahlížet jen do "svých" svazků nebo do svazků se svými osobními údaji. Další archiválie přístupné nejsou.

Vláda projedná dokumenty o státní záruce při prodeji IPB

Vláda na středečním zasedání projedná dokumenty související s loňským poskytnutím státní záruky Československé obchodní bance při prodeji IPB. Kabinet tento bod projednával již před vládními prázdninami na konci července, rozhodnutí však odložil kvůli nutnému souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vláda by tak měla projednat smlouvy související s tzv. restrukturalizačním plánem. Měla by schválit i odtajnění těchto smluv. Loňské smlouvy již po schválení vládou odtajněny byly. Sporný bod smlouvy, který musí schválit ÚOHS, upravuje situaci, kolik by ČSOB musela zaplatit za loňskou státní záruku v případě, že by cena IPB nebyla nulová. Tato částka by se případně měla odečíst od výše ceny za záruku. ÚOHS zkoumá, jestli v tomto případě nejde o nepovolenou státní pomoc. Vzhledem k tomu, že je tento bod na středečním programu, ÚOHS již zřejmě rozhodl. Zatím se však k tomu odmítl z procedurálních důvodů vyjádřit.

Vláda se bude zabývat převodem nemovitostí na židovské obce

Vláda se bude ve středu zabývat bezúplatným převodem nemovitostí do vlastnictví židovských obcí. Seznam nemovitostí určených k převodu by měl podle Federace židovských obcí obsahovat 1450 položek. Stát ale na základě současných odhadů bude moci převést pouze 50 až 100 nemovitostí. Dokument, který kabinet projedná, je prvním návrhem vládního nařízení, který ministerstvo financí předkládá. První skupina nemovitostí určených k převodu židovským obcím zahrnuje vybrané pozemky a budovy, které spravuje Pozemkový fond, Památkový ústav v Plzni, státní podnik Lesy ČR, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a státní podnik Prádelny a čistírny Brno, který je v likvidaci. Základní podmínku k vydání, tedy státní vlastnictví, splňuje zhruba 500 položek z původního seznamu židovských obcí. Z toho však odhadem dalších 80 až 90 procent nesplňuje další podmínky dané zákonem, většinou pozemek není zastavěn novou stavbou. Stát tedy většinou vrací nezastavěné pozemky či pozemky s původní židovskou stavbou. I v takových případech se ale vyskytly problémy. Stát totiž podle zákona nemusí vydat nemovitost, kterou nezbytně potřebuje k plnění svých úkolů. To se například týká služebny policie v bývalé synagoze v Telči nebo některých oblastních archívů.

Ministr zemědělství chystá program na zdvojnásobení ploch vinic

Ministr zemědělství Jan Fencl připravuje program, který by dosavadní plochu vinic z nynějších zhruba 12 000 hektarů rozšířil na dvojnásobek. Podmínkou pro tento záměr je ale dokončení registrace všech vinic s plochou nad 10 arů. V rozšíření vinic vidí Fencl i příležitost pro zahraniční kapitál, protože v Evropské unii už nelze podle něj vysadit ani hektar vinice. Vinařství jako obor v tuzemsku plně zaměstnává kolem 10.000 osob. Z aktuálních produkčních ploch jsou vinaři schopni pokrýt asi 50 procent současné potřeby vín, tudíž ministerstvo nevidí problém v omezených možnostech odbytu při navýšení objemu výroby. Celkový dovoz produktů vinohradnictví a vinařství do ČR dosáhl loni 3,3 miliardy korun, zatímco v roce 1999 to bylo 1,6 miliardy Kč. Z celkového dovozu bylo 56 procent červených vín a 55 procent množství pocházelo ze států EU. Z jednotlivých zemí byl nejvyšší import z Maďarska, Itálie a Španělska.

Úřady inspekce práce by měly vzniknout do tří let

Do dvou až tří let by měly vzniknout samostatné úřady inspekce práce. Podle předsedy sněmovního výboru pro sociální politiku Zdeňka Škromacha (ČSSD) budou úřady mimo jiné kontrolovat, zda zaměstnavatelé dodržují pracovněprávní předpisy, řádně vyplácejí mzdy a dbají na dodržování pracovní hygieny, což se týká například zaměstnanců v potravinářství. Poslanec soudí, že zatím bude nutné personálně posílit kontrolní odbory úřadů práce, a to minimálně o deset až 20 procent. Při současném počtu pracovníků nejsou schopny pracovní úřady svůj úkol na tomto úseku splnit v potřebné kvalitě. "Jde o náročnou práci, neboť proti pracovníkům úřadů jsou často nasazováni velmi renomovaní právníci," zdůraznil Škromach.

Městský soud snížil peněžitý trest webovému prodejci Mein Kampf

Pražský městský soud snížil minulý týden Vítu Vařákovi za internetový prodej posledního českého vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf peněžitý trest na 60.000 korun. V odvolacím řízení tak zmírnil březnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5, který mu vyměřil pokutu 100.000 korun s tím, že pokud ji nezaplatí, půjde na rok do vězení. Vařák podle soudů prodal asi 20 výtisků Mein Kampf po 775 korunách na internetu loni v červnu, kdy již policie stahovala knihy z prodeje. Vařák předtím koupil knihy v knihkupectví za 240 korun. Trestnímu stíhání čelí i knižní vydavatel české verze Hitlerovy knihy Michal Zítko. Pražský městský soud v únoru vrátil jeho kauzu k novému projednání. Zrušil totiž rozsudek, kterým byl Zítko v prosinci odsouzen k tříletému vězení s podmíněným odkladem na pět let a k pokutě dva milióny korun. Obvodní soud se má případem zabývat v září.

Velký americký investor hodlá podnikat v Ústí nad Labem

Významná americká firma, která se zabývá montáží počítačů z komponentů, projevila zájem investovat v připravované průmyslové zóně Předlice v Ústí nad Labem. Americkému investorovi nabídla ústeckou zónu vládní agentura Czechinvest. Jméno firmy však nebylo zveřejněno. V první etapě chce společnost vybudovat komplex výrobních hal na ploše 20-30 hektarů. Výstavba by měla začít v prvním pololetí příštího roku, výroba pak v první polovině roku 2003. Práci by mělo získat 1000 až 1200 lidí, postupně téměř 2,5 tisíce. Americká firma je zatím největším zájemcem o investování v předlické zóně, jejíž přípravu chce město ukončit do poloviny příštího roku. Celkové náklady na přípravu zóny, kterou mimo města financovaly vládní agentura Czechinvest a Evropská unie, budou činit 134 miliónů korun.

ÚKZÚZ nezjistil jednoznačný zdroj nákazy BSE u krávy ze Světnova

Bez jednoznačného výsledku ukončil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) pátrání po zdroji nákazy tzv. nemoci šílených krav (BSE) u dojnice ze Světnova na Žďársku. Informovala o tom Česká televize s tím, že podle slov ředitele odboru ÚKZÚZ Jiřího Zedníka by v pátrání po zdroji nákazy BSE ústav pokračoval pouze v případě, že by vyšly najevo nějaké nové skutečnosti. Šetřením podle Zedníka vyšlo najevo, že výrobna krmiv ve Žďáru nad Sázavou, kde farmář Otakar Beran ze Světnova také nakupoval, používala tuzemské i dovážené masokostní moučky. Jako zdroj nákazy je ale jednoznačně určit nelze. Inspektoři ústavu zkoumali veškeré receptury, výrobní příkazy či označení krmných směsí, které byly dodávány Otakaru Beranovi. Zjistili, že Beran částečně krmil krávy vlastním šrotem, který byl ale pouze obilného původu a nemohl být tedy zdrojem nákazy. Směsi kupoval pouze od výrobny krmiv ve Žďáru nad Sázavou.

Festival pouličních divadel v Brně navštívili partneři z Utrechtu

Tři soubory z partnerského nizozemského Utrechtu se představily v Brně na Nizozemském dni pořádaném v rámci Mezinárodního festivalu pouličních divadel. Divadelníky doprovodili i představitelé utrechtské radnice, se kterými se setkal primátor Brna Petr Duchoň. S nově jmenovaným koordinátorem pro kulturní spolupráci Tomem Koppenem hovořil Duchoň nejen o vzájemné spolupráci při pořádání festivalu pouličních divadel. Radní se věnovali i další spolupráci v oblasti místní správy. Partnerské vztahy s Utrechtem navázalo Brno v roce 1991. Města spolupracují například na poli památkové péče, školství, územního plánování, zdravotnictví, společně pořádají i kulturní festivaly. Za úspěšnou spolupráci s Utrechtem udělila Brnu Evropská komise Zlatou hvězdu partnerství měst.

Galerie Rudolfinum připravuje výstavu věnovanou Robertu Laxovi

Poctou americkému spisovateli Robertu Laxovi bude výstava, která bude zahájena 4. října v pražské Galerii Rudolfinum. Lax patřil ke generaci básníků klasické moderny a měl velký vliv na básníky takzvané beat generation. Projekt, nazvaný Three Windows (Tři okna), připravili švýcarský filmař Nicolas Humbert a jeho německý kolega Werner Penzel. Na třech plátnech, připomínajících okna, se budou najednou odehrávat tři různé filmy, které budou vzájemně propojeny zvukem i obrazem v jednu kompozici. Jejím tématem je podle kurátora projektu Petra Nedomy Laxův vnitřní svět. Autorům se podařilo na pozadí prostých denních událostí zachytit okamžiky, kdy Lax tichým hlasem vyslovuje a tužkou píše své básně. Více než 25 let Lax strávil v dobrovolné samotě na řeckém ostrově Patmos, kde prožil bohatý duchovní život. Jeho cesta je podle Nedomy soudobou interpretací středověkého způsobu duchovního života i důkazem uplatnění minimalistických principů jeho tvorby na celý způsob existence.

Muzeum romské kultury získalo sedm miliónů korun na expozici

Přibližně sedm miliónů korun by ještě letos mělo obdržet Muzeum romské kultury v Brně na dokončení půdní vestavby, stálou expozici a vnitřní vybavení. Peníze pro tyto účely jsou rezervovány ve státním rozpočtu. Peníze na vnitřní vybavení muzea a dokončení půdní vestavby se ve státním rozpočtu podle ředitelky muzea Ilony Lázničkové podařilo zajistit díky iniciativě brněnských poslanců. Již na jaře letošního roku uspořádalo muzeum architektonickou soutěž na budoucí podobu expozice, která by měla přiblížit vývoj romského životního stylu. Muzeum má ambice stát se centrem multikulturní výchovy. Významnou službu, zejména pro školy, bude plnit učebna, která prostřednictvím seminářů umožní výuku s využitím sbírkových fondů. Součástí muzea má být knihovna a studovna s možností audio a videoprojekce.

Ve Znojmě se uskuteční 19. ročník historického vinobraní

Takřka celá městská památková rezervace ve Znojmě i její okolí bude dějištěm 19. ročníku Znojemského vinobraní, které se uskuteční 14. a 15. září. Hlavním pořadatelem vinobraní je od roku 1997 město Znojmo. Program vinobraní je rozdělen do dvou částí. Historické části bude dominovat slavnostní průvod několika set postav v dobových kostýmech. Rytířské turnaje se uskuteční v areálu Louckého kláštera, historický šerm bude k vidění i na Václavském a Mikulášském náměstí. Další program připravuje Znojemská Beseda. Představí se například hudební skupina Maxim Turbulenc, Orchestr Gustava Broma s Ladislavem Kerndlem, ale i znojemské soubory. Kulturní program vyvrcholí v sobotu večer tradičním ohňostrojem. Součástí vinobraní bude i Jubilejní zemská výstava Znojemsko - zahrada Moravy a také hospodářská výstava. Znojemské vinobraní bude možné v přímém přenosu sledovat na internetové adrese www.ahaho.cz.

U jeskyně Balcarky se zlepší zázemí pro návštěvníky

Již v říjnu budou moci návštěvníci jeskyně Balcarka v Moravském krasu využít novou provozní budovu, která v uplynulých měsících vyrostla na místě starých dřevěných stánků s občerstvením. Kromě pokladny, prodejny suvenýrů a občerstvení nabídne nová budova návštěvníkům i úkryt před deštěm a sociální zařízení. V současné menší provozní budově najdou zřejmě zázemí průvodci. Podle původních plánů správy jeskyní měl objekt sloužit jako sídlo speleologické záchranné služby, která si ale nedávno našla nové sídlo ve vstupní budově Punkevních jeskyní. Balcarka je jednou ze čtyř veřejnosti přístupných jeskyní v krasu a ročně si ji prohlédne na 40.000 návštěvníků. Další tři jeskyně v Moravském krasu - Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Kateřinskou navštíví ročně asi 300.000 turistů.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, hlavně na severovýchodě. Nejvyšší teploty 18 až 22 stupňů Celsia.