Zprávy Radia Praha

Schröderova návštěva v ČR je na dobré cestě

Německý kancléř Gerhard Schröder patrně zaznamenal vysvětlení české strany k nedávným výrokům premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích a považuje je za dostatečná, a proto má nyní za to, že by mohl v březnu jet do Česka na plánovanou návštěvu. Šéf spolkové vlády se v tomto smyslu podle svých spolupracovníků vyjádřil během své nynější cesty po Jižní Americe, kde se ho na návštěvu v ČR tázali němečtí novináři. Existují "dostatečná prohlášení z Prahy", citovala ve čtvrtek kancléře tisková mluvčí, která Schrödera v Jižní Americe doprovází. Šéf vlády proto na základě signálů z ČR vychází z toho, že by se návštěva mohla uskutečnit. Předtím ale ještě musí situaci zjistit a probrat během své návštěvy v Praze 20. února ministr zahraničí Joschka Fischer.

Zeman neočekává další jednání o JETE ani deklaraci k dekretům

Premiér Miloš Zeman v rozhovoru pro nejnovější vydání rakouského týdeníku News uvedl, že ani po letošních parlamentních volbách zřejmě nová česká vláda nepřistoupí na další jednání ohledně jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Současně nevidí důvod pro přijetí česko-rakouské deklarace, kterou chce Rakousko vyřešit otázku poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše. "Neumím si představit žádnou českou vládu, která by byla připravenější ke kompromisu než naše současná. Ale několik, které by vystupovaly mnohem tvrději a byly méně nakloněné kompromisu," zdůraznil Zeman.

Poslanci se budou dále zabývat zákonem o úvěru na stíhačky

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v prvním čtení neodmítla vládní návrh zákona o úvěru na financování nákupu nových stíhaček pro českou armádu. Poslanci se tak budou materiálem dále zabývat. Neschválili totiž návrhy na odmítnutí tohoto návrhu zákona ani to, aby jej vláda přepracovala. Vláda chce nákup 24 stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAe-Systems/SAAB financovat z úvěru ve výši 76,9 miliardy korun. Návrhem zákona se budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory. ODS a Unii svobody se tak nepodařilo další projednávání návrhu zablokovat. Z přítomných 176 poslanců bylo pro oba způsoby odmítnutí návrhu 71 poslanců, potřebovali o deset hlasů více. Proti zablokování další parlamentní diskuse o vládní předloze hlasovali vládní sociální demokraté, komunisté a poslanci KDU- ČSL. Premiér Miloš Zeman po hlasování slíbil, že vláda poslancům dodá text návrhu smlouvy s BAe-Systems/SAAB. Současně je bude informovat o výsledcích jednání o privatizaci Českého Telecomu a případně i energetiky. Za určitých podmínek by totiž podle něj bylo možné zaplatit stíhačky z výnosu privatizace a úvěr by nebyl potřeba.

Nové poruchy Temelína by podle Drábové znamenaly problém, ne návrat na začátek

Případné další poruchy na nejaderné části prvního bloku elektrárny Temelín, pokud by byly v rozsahu výpadku bloku z minulého týdne, by znamenaly vážný problém, nikoli však návrat spouštěcích prací na začátek, jak uvádí čtvrteční tisk. Ve čtvrtek to sdělila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. "Spouštění nelze vrátit na začátek. Nanejvýš je možné opakovat některé testy zařízení, která z nějakého důvodu nefungují správně," řekla Drábová. "Kdyby však znovu došlo k výpadku bloku ze stejných či podobných příčin, jako minulý čtvrtek, byl by to pro nás velmi vážný důvod k zamyšlení, co dál," prohlásila. Čtvrteční odstavení reaktoru bylo důsledkem souběhu hned několika poruchových událostí na nejaderné části reaktoru, což je podle Drábové alarmující. Pokud se bude podobná situace opakovat, mohl by SÚJB požadovat v rámci protokolu nápravná opatření, uložit pokutu, nařídit pozastavení činnosti bloku nebo poukázat v rámci protokolu na nedostatky managementu elektrárny ve vztahu k jaderné bezpečnosti. "Zatím jsme ale v průběhu spouštění nemuseli přistoupit k tvrdšímu postihu, než požadování nápravných opatření protokolem," řekla Drábová.

S českými vojáky KFOR budou v Kosovu sloužit i bosenští velitelé

S českými a slovenskými vojáky budou v mírové misi KFOR v Kosovu působit také velitelé armád Federace Bosny a Hercegoviny a Republiky srbské. Novinářům to po čtvrteční schůzce s představiteli těchto armád řekl náčelník generálního štábu českého vojska Jiří Šedivý. "Mluvili jsme o skupině čtyř vojáků z povolání s tím, že jsme připraveni hradit jejich náklady. Chceme ale, aby převzali část odpovědnosti," uvedl Šedivý. Právě na jeho pozvání do ČR přijeli vrchní velitel Společného velitelství armády Federace Bosny a Hercegoviny Atif Dudakovič a jeho zástupce Ivica Zeko. Přestože Zeko je Dudakovičův zástupce, v hierarchii armády jsou na stejné úrovni. Dudakovič zastupuje příslušníky bosenské národnosti a Zeko Chorvaty. Jejich návštěvy v České republice využil náčelník generálního štábu Vojsk Republiky srbské Novica Simič. Na neutrální půdě se tak sešli představitelé armád, které v době bosenské války stály proti sobě. Schůzky se zúčastnili i vrchní velitel mezinárodních jednotek SFOR v Bosně John B. Sylvester a velvyslanec USA při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Robert Beecroft.

Soud odročil odvolací řízení s vydavatelem Hitlerovy knihy Mein Kampf

Pražský městský soud ve čtvrtek po několika minutách jednání odročil odvolací řízení s vydavatelem české verze Hitlerovy knihy Mein Kampf Michalem Zítkem na 25. února. Technickým nedopatřením totiž Zítkovi nepřišlo předvolání k soudu. Vydavatel i jeho obhájce Tomáš Sokol sice k přelíčení přišli a souhlasili, aby se proces konal, soudkyně to ale zamítla, protože takový postup by byl v rozporu se zákonem. Zákon stanoví, že předvolání k soudu musí obžalovaný obdržet písemně, minimálně pět dní před zahájením procesu. Obvodní soud pro Prahu 7 Zítkovi v listopadu vyměřil tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let a pokutu dva milióny korun. Pokud by podle rozsudku tuto sumu nezaplatil, musel by jít na rok do vězení.

Chvalovský může na šest dní odcestovat do Švýcarska

Vrchní státní zastupitelství povolilo bývalému předsedovi Českomoravského fotbalového svazu Františku Chvalovskému cestu do Švýcarska, aby se u rozhodčího soudu v Luganu mohl zúčastnit arbitrážního řízení. Chvalovský žádal o měsíční pobyt ve Švýcarsku, ale zastupitelství mu umožnilo vycestování jen na šest dní, a to od 17. do 22. února. "Pokud se 22. února nevrátí, tak to budeme brát jako porušení povinností, které mu byly stanoveny, a hrozilo by mu propadnutí kauce a opětovné vzetí do vazby," řekl ve čtvrtek žalobce František Fíla.

Bureš chce mluvit s Havlem o místech Nejvyššího a Ústavního soudu

Nejen ODS se nelíbí, že prezident chce bez konzultace jmenovat šéfku Nejvyššího soudu Elišku Wagnerovou ústavní soudkyní a na její místo dosadit soudkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Prezidentova kroku lituje i ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Václava Havla proto požádal o schůzku. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ve čtvrtek potvrdil, že pro setkání se hledá termín. O souhlas se jmenováním Wagnerové soudkyní Ústavního soudu Havel Senát požádal v úterý. Podle Špačka prezident při obsazování míst obou soudů postupoval podle ústavy. "Všechna ostatní doporučení jsou mimo hru," prohlásil.

Havel v pátek jmenuje Niedermayera znovu do bankovní rady

Prezident Václav Havel v pátek jmenuje viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera na další období do bankovní rady centrální banky. Ve čtvrtek to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Niedermayerovi by jeho šestiletý mandát vypršel 27. února. Ačkoliv se v souvislosti s volbou nového člena bankovní rady v médiích objevila i jiná jména, převážná většina odborníků očekávala potvrzení Niedermayera na další období. Niedermayer uvedl, že hlavním úkolem centrální banky nyní budou ekonomické důsledky vstupu ČR do Evropské unie a následně i eurozóny. Ve svém dalším volebním období se chce zaměřit především na problematiku finančního systému a "profilaci centrální banky jako otevřené a zároveň efektivně fungující instituce". Niedermayerovi bude 36 let, do někdejší Státní banky Československé nastoupil v roce 1991. Po působení ve funkci ředitele odboru řízení rizik ČNB byl jmenován v roce 1996 ředitelem odboru ČNB, do jehož kompetence patřila správa devizových rezerv a provádění operací na peněžním trhu.

EU a ČR dokončují akční plán pro posílení státní správy a justice

Evropská komise a česká vláda dokončují v těchto dnech podrobný akční plán pro posílení kapacity státní správy a soudnictví v ČR. V podstatě půjde o podrobný seznam toho, co již bylo v tomto směru uděláno, co se má ještě udělat, do kdy a jak. "Smyslem je provést detailní prověrku a zjistit, co všechno je třeba v této oblasti ještě dokončit a jak při tom může unie prakticky a finančně pomoci," řekl k tomu ředitel v Evropské komisi Rutger Wissels, vyjednávač pro Českou republiku. Zdůraznil, že výsledek bude mít posvěcení obou stran. "Bude to to, co je podle názoru obou stran ještě třeba provést, aby Česká republika mohla vstoupit do EU."

Cibrian:Málo dobrých úředníků v roce 2004 by ČR stálo hodně peněz

Českou republiku by stálo hodně peněz, pokud nebude mít po předpokládaném vstupu do EU v roce 2004 dostatek kvalitních úředníků. Ti jsou předpokladem pro čerpání značných prostředků ze strukturálních fondů unie. "Bude nezbytné, aby od prvního dne byl dostatek kvalitních úředníků, kteří budou schopni nakládat s těmito penězi," řekl ve čtvrtek velvyslanec EU v ČR Ramiro Cibrian na konferenci pořádané Česko- belgicko-lucemburskou obchodní komorou. "Tyto prostředky mohou být až pětinásobně vyšší než pomoc, kterou ČR nyní dostává z programů Phare a ISPA," zdůraznil Cibrian. Přichystaná částka na tři roky po vstupu do unie zatím nebyla stanovena, nesmí však přesáhnout čtyři procenta HDP. Ten se za loňský rok odhaduje na 2,1 biliónu korun.

Aliatel chce prosadit změnu rozhodnutí ČTÚ o cenách Telecomu

Telekomunikační firma Aliatel chce docílit toho, aby Český telekomunikační úřad změnil rozhodnutí o cenách Českého Telecomu na letošní rok. Společnosti se nelíbí, že si Telecom ke každému svému cenovému programu v rámci měsíčního poplatku zavedl kredit hovorného zdarma, který paušál uměle zvyšuje a podle ředitele Aliatelu pro regulační záležitosti Richarda Stonavského nutí uživatele k jeho protelefonování ve své síti namísto možného přechodu ke konkurenci. Volný kredit je podle Aliatelu bariérou přechodu zákazníků ke konkurenci v polovině roku, kdy bude zavedena služba volby operátora. Zákazník Telecomu je nejen nucen k provolání kreditu, ale také nebude přesně informován, zda ještě volá v rámci volné sumy, či zda se mu již vyplatí volat přes síť konkurence za nižší cenu. Telecom jako dominantní operátor nesmí sdružovat více služeb, tedy pronájem telefonní linky a hovory, do jednoho balíčku, zákazník musí mít možnost volby, vysvětlil Stonavský.

Odbory s hutěmi spokojenější, demonstrace však nejspíš bude

Rozporné názory vlády a odborářů na restrukturalizaci hutního průmyslu se po čtvrtečním jednání tripartity poněkud sblížily. Ne však natolik, aby odbory odvolaly protestní mítink 20. února v Praze. "Demonstrace příští týden s největší pravděpodobností bude," řekl ve čtvrtek předák odborového svazu Kovo Jan Uhlíř. V nejbližších dnech by měla být podle Uhlíře konečně uzavřena smlouva mezi Fondem národního majetku a poradenskou firmou pro privatizaci hutí Rolandem Bergerem. "Kdyby k uzavření smlouvy došlo do čtvrtka, tak bychom se ještě pokusili zastavit demonstraci," prohlásil. Odbory tak vypraví z Ostravy deset vagónů, takže se očekávají protesty 300 až 400 odborářů.

Problémy výstavby dálnice D47 komplikují dopravu severní Moravy

Problémy okolo výstavby dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu na polskou hranici komplikují dopravní situaci v Moravskoslezském kraji. "Nedostatečné dopravní napojení regionu je limitujícím faktorem další existence průmyslu, zejména hutního. To, co jsme tady schopni vyrobit, se vlastně nedá odvézt," řekl ve čtvrtek prezident Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska Václav Roubíček. Spolu s rychlostní komunikaci R48 napříč frýdeckomísteckým okresem k polským hranicím a komunikacemi I/11 a I/57 má D47 tvořit páteř regionálního silničního systému. "Téměř 1,3 miliónu obyvatel kraje včetně třetího největšího města v ČR není na své okolí napojeno ani jediným kilometrem dálnice," uvedl Roubíček s tím, že nyní přetížené silnice vyžadují urychlenou modernizaci.

Sněmovna schválila zákon, který má více chránit čistotu ovzduší

Neekologické spalování některých druhů paliv bude možná v nejbližší době zakázáno. Sněmovna ve čtvrtek totiž přijala zákon, který by měl změnit přístup veřejnosti ke znečišťování vzduchu. Pokutu až 10.000 korun může dostat ten, kdo bude kouřem ze spalovaného listí na zahradě obtěžovat své sousedy. Zákon ale musí ještě podepsat prezident republiky. Zákon o ochraně ovzduší má obcím umožnit, aby pod hrozbou pokuty zakázaly vytápění nekvalitním palivem. Cílem zákona ale podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta není zákaz spalování listí a dalšího organického odpadu na zahradě. Má zabránit tomu, aby zápach a kouř z pálení znečišťoval okolí. Zákon stanoví také nové emisní limity pro spalovny. Dosud samosprávy ze zákona nemohly reagovat na stížnosti občanů, které kouř obtěžoval. "Obec to upraví vyhláškou - může stanovit dobu nebo místa pro spalování listí, nebo to úplně zakázat. V případě porušení vyhlášky může být udělena pokuta až do výše 10.000 korun," řekl lidovecký poslanec Libor Ambrozek.

Dovoz ojetin by letos mohl vzrůst o deset procent na 110.000

Dovoz ojetých osobních automobilů by se letos mohl proti loňským 99.138 prodaným vozům zvýšit zhruba o pět až deset procent. Více budou dováženy vozy, které budou provozovány na doklady vysloužilých vozů stejného typu v ČR, řekl ČTK ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Poslanecká sněmovna ve středu schválila prodloužení lhůty od první registrace pro dovážená ojetá vozidla z nynějších pěti na osm let. Vozy však budou muset plnit minimálně emisní normu Euro 2. Podle Šípka bude dovoz záležet především na domácí poptávce, která je částečně uspokojována ojetinami na vnitřním trhu. Šípek proto nijak razantní zvýšení dovozu z ciziny nepředpokládá. Problémem podle Šípka bude likvidace stále většího počtu ojetých vozů v ČR. Od poloviny roku bude v EU platit nařízení, podle kterého musí vozidla na své náklady zlikvidovat dovozci nebo výrobci, kteří vozidlo jako nové prodali. U likvidace dovezených ojetin se předpokládá podíl státu nebo posledního majitele.

Chemopetrol zastavil výrobu kvůli poruše etylenové jednotky

Pravděpodobně několikadenní odstávku výroby si vyžádá provozní porucha etylenové jednotky tuzemského producenta petrochemie, a.s. Chemopetrol. Mluvčí společnosti Jan Martínek ve čtvrtek sdělil, že pravděpodobnou příčinou poruchy je poškození zdroje elektrické energie. Poruchu zaznamenala obsluha etylenové jednotky ve čtvrtek po 08:00, po zastavení výroby byla veškerá produkce spálena na dvou havarijních pochodních. Přesné příčiny závady a výši škod zkoumá skupina expertů, doplnil Martínek. Výrobní ztrátu asi 120 miliónů korun způsobil Chemopetrolu totální výpadek elektrické energie a páry v březnu 2000. Výpadek v délce osmi minut způsobilo přepálení přívodu z vnější energetické sítě.

Policie ve středu zadržela v Praze pět běženců z Indie

Pět běženců z Indie zadrželi policisté ve středu odpoledne v Praze-Modřanech. Muži se do České republiky dostali v kamiónu z Moskvy. Jejich cílovou stanicí měla být Británie. Řidič nákladního vozu je však vysadil již v ulici Levského v Praze 4 a namluvil jim, že jsou v Anglii, sdělila ve čtvrtek mluvčí pražské policie Eva Brožová. Mluvčí městské policie Radka Waitová ve čtvrtek informovala, že běžence objevili strážníci v Kolarovově ulici v Praze 4. Muži neměli žádné doklady totožnosti a s policisty nekomunikovali. Strážníci je předali na místní oddělení republikové policie. Běžence ve věku 17, 22, 24, 26 a 35 let převzala cizinecká policie. O politický azyl podle Brožové cizinci zatím nepožádali.

Muslimové žijící v České republice se vydali na pouť do Mekky

Na pouť do Mekky, kam každoročně směřují muslimové z celého světa, se letos vydá několik vyznavačů islámu také z České republiky. Saúdskoarabské úřady očekávají až dva milióny lidí. Rozhodly se zavést systém kvót, které dávají každé zemi právo vyslat 1000 poutníků na milión obyvatel. Představitel Islámské nadace v Praze Vladimír Sáňka ve čtvrtek řekl, že z českých zemí směřuje do Rijádu asi 25 muslimů, z toho pět má český pas; ostatní jsou cizinci žijící v ČR. Pouť vyvrcholí 21. února modlitbami na pahorku Arafát u Mekky. Hlavní obřady se konají od 8. do 13. dne islámského lunárního měsíce Zul-hidždža, letos od 20. do 25. února. Pouť (hadždž) je jedním z "pěti pilířů" islámu. "Dalšími jsou vyznání víry, pět denních modliteb, pravidelná almužna a půst v měsíci ramadánu," uvedl Sáňka. Vykonat pouť aspoň jednou za život je povinností každého muslima, když mu to dovolí finance a zdraví. "Pouť je formou uctívání a zapojuje celou lidskou bytost: tělo, mysl a duši," dodal Sáňka. V Mekce už sám byl dvakrát.

Na svátek zamilovaných slaví Tomanovi 60 let manželství

Když se přesně před 60 lety Josef a Anežka postavili před oltář a stali se z nich manželé Tomanovi, svátek svatého Valentýna se neslavil. Byla válka a neslavil se příliš ani samotný sňatek. Důchodci ze Štichova na Domažlicku ve čtvrtek slaví diamantovou svatbu. "Jsme spokojení a nehádáme se," tvrdí i po šesti desítkách společně strávených let. "Brali jsme se za války. Tehdy bylo tolik sněhu, že jsme do kostela museli jet na saních," řekl devadesátiletý Josef Toman. O svátku zamilovaných tehdy nikdo nevěděl, ve stejný den se ale v nedalekém Staňkově konalo dalších sedm svateb. "Byl masopust, a to se dělala většina svateb," vzpomínají manželé. Když se brali, bylo maso na příděl, takže ani svatební hostina nebyla nijak velká. Místo zlatých prstýnků musely stačit stříbrné kroužky. Místo bílých šatů měla nevěsta tmavý kostým. Přestože oba manželé výročí sňatku nikdy neslavili, diamantovou svatbu si přece jen připomenou. Jaká ale rodinná sláva bude, netuší: je to překvapení od dětí. "My sami nic nechystáme, vždyť jsme spolu teprve 60 let," směje se Josef.

Karvinská radnice přijala vyhlášku potírající plivání v ulicích

Do války s lidmi, kteří plivají na veřejných místech, vytáhla karvinská radnice. Městští policisté mohou vandalům uložit pokutu až 1000 korun. Zastupitele při schvalování nové "plivací" vyhlášky ovlivnily i vlastní špatné zkušenosti. "Procházel jsem kolem skupiny mladíků, kteří lidem plivali pod nohy. Jednou jsem nestihl uskočit a slina mi přistála na botě," řekl ve čtvrtek místostarosta Karviné Ondřej Brdníčko. Vyhláška začne platit až 15. února. Strážníci se však na kontrolu jejího dodržování a případný postih plivajících připravují již několik dnů. "Chceme se zaměřit především na skupiny mladých lidí. Posedávají na lavičkách. Nedělají nic jiného, než že kolem sebe plivají. Lidem se pak zvedá žaludek, když kolem nich musejí procházet," řekl ředitel karvinských strážníků František Damborský.

Olympijský hokejový výběr se sjíždí

Ze všech stran se trenéru Josefu Augustovi sjíždí olympijský hokejový výběr. Ve středu večer dorazili do dějiště turnaje téměř současně i Jiří Dopita z Philadelphie a Petr Sýkora z New Jersey, dva útočné hroty, jejichž start do poslední chvíle ohrožovaly zdravotní problémy. Oba hokejisté však už v letištní hale shodně potvrdili, že se už na zápasy těší a jsou připraveni nastoupit. "Myslím, že všechno kolem mého zranění bylo zbytečně nafouklé," namítl Dopita, olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa. "Nehrál jsem sice pár zápasů, ale všechno vzniklo tak, že mi při vyšetření zjistili úraz ještě z loňského turnaje ve Zlíně. Trochu se toho zalekli, a přestože už jsem sám chtěl nastoupit, oni mě nenechali. Vznikl z toho chaos, ale není to nic vážného a věřím, že budu hrát," dodal.

Spokojený Brückner ví, že tým musí ještě na mnohém zapracovat

Premiéra trenéra Karla Brücknera u fotbalové reprezentace dopadla tak, jak si přál. Má za sebou dvě výhry, prvenství v mezinárodním turnaji na Kypru a v duši poznatek, že má na výběr poměrně široký kádr hráčů. A tak při čtvrtečním hodnocení ze zkušeného kouče sálala pohoda a optimismus do budoucnosti. Brückner už zažil s fotbalem mnohé. Klubové úspěchy i neúspěchy, na výsluní dostal na dlouhou dobu reprezentační jednadvacítku, ale byl také u toho, když v poslední kvalifikaci o MS propadlo Chovancovo áčko. Při svém hodnocení české účasti na turnaji na Kypru proto na jednu stranu zářil spokojeností, ale zároveň dodával, že ještě na mnohém musí jeho svěřenci zapracovat. Trenéra především potěšilo, jak se hráči vyrovnali s nutností odehrát zápasy v odlišném rozestavení. "Bylo zřejmé, že především hráči ze zahraničí s tím nemají potíže. Už dokáží pružně reagovat na změnu stylu," pochvaloval si Brückner, ale z jeho slov bylo zřejmé, že se tým zaměří spíše na hru se čtyřmi obránci. Ve finále sice tříčlenná obrana za inkasované branky příliš nemohla, ale v rozestavení 4-4-2 se cítí všichni hráči o poznání lépe.

Šampionát atletů v hale bude přehlídkou elity a honem na limity

Víkendový domácí šampionát v hale v pražské Stromovce bude pro atlety jednou z posledních možností, jak si zajistit účast na halovém mistrovství Evropy. Už ve středu uzavře výkonný výbor Českého atletického svazu nominaci a celé řadě atletů může boj o domácí tituly posloužit k tomu, aby nemuseli čekat na případnou dodatečnou pozvánku na HME. Adeptů na využití nominační klauzule o divoké kartě je totiž celá řada, "za deseti limitáři a pozvanými vícebojaři Dvořákem a Šebrlem stojí mnozí v těsném zákrytu velmi blízko limitu," tvrdí šéftrenér Václav Fišer.

Počasí

V noci na pátek polojasno až skoro jasno. Na severovýchodě území při zvětšené oblačnosti ojediněle s možností sněhových přeháněk. Noční teploty minus čtyři až minus osm st. C, ojediněle až minus deset st. C. Přes den se očekává skoro jasno až polojasno. Denní teploty nula až plus čtyři st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude minus dva st. C.