Zprávy Radia Praha

Temelín znovu pracuje na sto procent

Reaktor prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín dosáhl po déle než týdenním výpadku 100procentního výkonu. Technici nastartovali štěpnou reakci v pátek a v sobotu odpoledne blok připojili do rozvodné sítě. Řídící systém odstavil blok kvůli poruše na nejaderné části minulý čtvrtek. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová to označila za vážný problém. Před poruchou jel první blok na plný výkon asi tři týdny. Pravděpodobně v dubnu začne na prvním bloku zkušební provoz. Do dvou týdnů by Státní úřad pro jadernou bezpečnost měl rozhodnout také o zavezení paliva do druhého bloku.

Premiér Miloš Zeman je na dvoudenní návštěvě Izraele

Premiér Miloš Zeman potvrdil během své nynější návštěvy Izraele jednoznačný postoj české vlády vůči terorismu. Při setkáních s izraelským prezidentem Moše Kacavem a s izraelským ministrem zahraničí Šimonem Peresem vyjádřil podporu izraelskému boji s terorem a znovu zdůraznil, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje. Postoj Miloše Zemana ocenil Šimon Peres s tím, že Izrael by podobná slova chtěl slyšet i od ostatních evropských představitelů. Představitelé EU stojí spíše za palestinskou samosprávou a naléhají na Izrael, aby přestal ničit palestinské objekty a vrátil se k jednání s Palestinci v čele s Arafatem. Svou návštěvu Zeman už ráno zahájil v jeruzalémském Starém městě a v památníku obětem holocaustu Jad Vašem na Hoře vzpomínek. Navštívil také Dětský památník věnovaný jednomu a půl miliónu umučených dětí. Ve večerních hodinách se setkal i s premiérem Arielem Šaronem.

Telička bude v USA jednat s vysokými úředníky

O Evropské unii či Severoatlantické alianci má ve Spojených státech jednat první náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Od pondělí do čtvrtka ho ve Washingtonu na pracovní návštěvě čekají jednání s vysokými úředníky amerického ministerstva zahraničí. Má také hovořit s poradcem pro zahraniční politiku viceprezidenta Dicka Cheneyho. Náměstek by s americkými partnery měl hovořit o české zahraniční politice a českém zapojení do boje proti terorismu i o tom, jak se země připravuje na rozšíření Evropské unie. Jednat bude také o summitu Severoatlantické aliance, který se má konat na podzim v Praze.

Senátoři budou v Bruselu jednat o bezpečnostních otázkách

Rozšíření Evropské unie a Severoatlantické aliance patří mezi hlavní témata, o nichž chtějí v nadcházejících dnech jednat v Bruselu senátoři z výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Podle předsedy výboru Michaela Žantovského budou v obou případech dominantní bezpečnostní aspekty. Žantovský uvedl, že podporuje plán EU na vybudování sil rychlé reakce i záměr České republiky se na tomto projektu podílet ještě před rozšířením unie. S představiteli NATO chtějí senátoři hovořit o současné bezpečnostní situaci i o listopadovém summitu aliance v Praze, od něhož se očekává další rozšiřování tohoto vojenského bloku. Senátoři se setkají například s poradcem generálního tajemníka NATO pro střední a východní Evropu Christopherem Donnellym. Ze zástupců EU mají hovořit například s vysokým představitelem unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou, předsedou vojenského výboru EU Gustavem Hagglundem a s předsedou Evropského parlamentu Patrikem Coxem.

Zvýšení tarifních platů ohrozilo toleranční patent mezi ODS a ČSSD

Předseda občanských demokratů Václav Klaus v diskusním pořadu televize Nova Sedmička obvinil sociálnědemokratickou vládu z toho, že zvýšením tarifních platů v rozpočtové sféře porušila ujednání mezi ODS a ČSSD. Neupřesnil však, zda kvůli tomu bude ODS usilovat o vypovězení opoziční smlouvy. Platy zaměstnanců v rozpočtové sféře budou od 1. března zvýšeny v průměru o 11 procent, zdravotníci dostanou přidáno až o 18 procent. Klaus kritizuje zejména to, že se tarifní platy zvýší od 1. března, a ne od 1. dubna, jak se původně předpokládalo. ODS a ČSSD se podle něj také dohodly na tom, že se platy nebudou zvyšovat o 11 procent. Toto zvýšení platů s březnovým termínem dohodli s vicepremiérem Vladimírem Špidlou zástupci odborových svazů.

Klaus a Gross odmítli předvolební dohody o složení budoucí vlády

Předvolební dohody o tom, které strany vytvoří vládu po červnových parlamentních volbách, odmítli v debatním pořadu televize Nova Sedmička pedseda ODS Václav Klaus a místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Gross popřel, že už teď vyjednávají o případné povolební spolupráci šéfové ČSSD a KDU-ČSL Vladimír Špidla a Cyril Svoboda. Gross a Klaus shodně uvedli, že pro povolební uspořádání bude rozhodující vůle voličů. Podle Klause jsou v Česku tři politická seskupení - ODS, ČSSD a koalice lidovců a unionistů. Klaus naznačil, že o složení vlády budou po volbách jednat tyto tři strany.

Svoboda popřel jednání se Špidlou o povolební vládě

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda popřel zprávy tisku o tom, že začal vyjednávat se šéfem ČSSD Vladimírem Špidlou o povolební vládě lidovců a sociálních demokratů. O jednání Svobody a Špidly o povolební vládě napsalo sobotní Právo. Na nedělní tiskové konferenci při zahájení volební kampaně v okrese Brno-venkov Svoboda ale zopakoval, že kdyby se rozhodovalo o povolebních koalicích dnes, měla by zřejmě přednost realističtější dohoda s ČSSD. Rozhovory lídrů obou stran popřel místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Za nepravděpodobné je označil už v sobotu místopředseda KDU-ČSL Milan Šimonovský. Také šéfka Unie svobody-DEU Hana Marvanová je bere s rezervou.

Tlustý kritizoval nákup stíhaček Gripen

O potřebě nákupu nových stíhaček Gripen pro českou armádu se v televizním debatním pořadu Nedělní partie na Primě neshodli občanskodemokratický poslanec Vlastimil Tlustý s lidovcem Miroslavem Kalouskem. Tlustý také kritizoval odprodej deseti moderních MiGů 29, kterých se armáda zbavila v polovině 90. let. Jednalo se podle něj o stroje stejných parametrů, jaké chce nyní vláda nakoupit za téměř 77 miliard korun.

Letecké závody dodaly Koreji letoun L410

První letoun L410 dodaly a.s. Letecké závody Kunovice ministerstvu zemědělství a lesů v Koreji. Dodávka by měla být počátkem dlouhodobé spolupráce a kontraktu na větší počet strojů pro potřeby korejské vlády. Korejskému zákazníkovi stroj předá ministr financí Jiří Rusnok 20. února. Firma hodlá ročně vyrábět 12 kusů L410 a L420. Cena se podle vybavení pohybuje od 1,6 do 2,2 milionu dolarů. Letoun L410 pro Koreu firma vyrobila počátkem ledna a součástí dodávky bylo zajištění přeletu na korejské letiště Gimpo nedaleko Soulu.

Vláda chce chránit děti a mladistvé před extremismem

Vláda ve středu projedná koncepci, která má především děti a mladistvé ochránit před extremismem. Má také navrhnout konkrétní kroky, které povedou k omezení projevů rasismu a xenofobie. Do konce roku ministerstvo práce a sociálních věcí připraví vzdělávací program pro pracovníky, kteří přicházejí do styku s mladistvými pachateli trestné činnosti s extremistickým podtextem. Předloni se počet příznivců hnutí skinheads pohyboval kolem 6000 a anarchistického hnutí kolem 4000. Největší koncentraci extremistů policie zaznamenala v Praze, Jihomoravském, Severomoravském a Severočeském kraji. V těchto regionech spolu s Východočeským krajem policie v roce 2000 zaznamenala nejvíce trestných činů s extremistickým podtextem.

Komunisté představí své volební lídry

Ústřední výbor KSČM v pondělí potvrdí volební lídry a kandidáty, které vybraly krajské stranické organizace. Lídří se představí veřejnosti v úterý. Komunisté v některých krajích postavili na přední volitelná místa kandidátek zcela nové lidi.Volební program, ve kterém voličům komunisté slibují velkorysou sociální politiku, má KSČM na internetu již od loňska.

Češi v zahraničí budou volit na více než stovce zastupitelských úřadů

Čeští občané, kteří budou v době červnových voleb do sněmovny v zahraničí, mohou svůj hlas dát některé z kandidujících stran na 108 vyslanectvích a generálních konzulátech. Na těchto zastupitelských úřadech budou zřízeny zvláštní volební okrsky. Možnost volit poslance budou mít letos poprvé i čeští emigranti a krajané, pokud mají české občanství. Až po 5. květnu ale bude známo, kolik krajanů tuto možnosti využije. Mají totiž 40 dní před volbami velvyslanectví písemně požádat o zapsání do zvláštního seznamu voličů. Čeští občané, kteří budou v zahraničí v polovině června studovat, pracovat nebo budou na dovolené, mohou na zastupitelských úřadech volit po předložení voličského průkazu. Vyžádat by si jej měli na obecních úřadech v místě svého bydliště. Státní volební komise minulý týden losem rozhodla o tom, že ze 14 krajů si čeští občané v zahraničí budou vybírat poslance z kandidátek předložených v Jihomoravském kraji.

Hasiči připravují speciální jednotku záchranářů

Speciální jednotku pro vyhledávací a záchranné operace připravuje generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. Jednotka se může zapojit do mezinárodních záchranných operací, ale má sloužit i ke zvládání mimořádných událostí v ČR. Tvoří ji vybraní příslušníci pražského hasičského sboru a členové Svazu záchranných brigád kynologů ČR. V jednotce je i lékař určený hlavně pro potřeby jejích členů. Jednotka s celkem 23 lidmi a šesti psy se označuje též jako "SAR Team", z anglického Search and Rescue - vyhledávání a záchrana.

Autovlak mezi Prahou a Popradem loni zvýšil přepravu o sedm procent

Celkem 607 vozidel, tedy o sedm procent více než v roce 2000, přepravil v loňském roce autovlak mezi Prahou a Popradem na Slovensku. Nejvíce zájem o přepravu rostl v zimních měsících. Přepravu automobilů mezi Prahou a Popradem v lůžkovém rychlíku Hornád zahájily ČD ve zkušebním provozu v létě 1997. V první sezóně dráhy přepravily 111 automobilů. Autovlak odjíždí z Prahy na Slovensko dvakrát týdně, a to v pátek a v neděli. Cena přepravy činí zhruba 1000 korun. Službu autovlaku nabízejí železniční společnosti v Německu, Rakousku, Francii a Itálii již řadu let. Motoristům umožňuje naložit automobil na speciální vagón, který je připojen k osobnímu vlaku, kde cestuje posádka vozu.

Karlovarský kraj chce podíl v regionální rozvojové agentuře

Karlovarský kraj se hodlá podílet na tvorbě rozvojových projektů v regionu a ucházet se o peníze na jejich financování z fondů Evropské unie. Rada kraje proto doporučila zastupitelům schválit vstup kraje do Regionální rozvojové agentury Egrensis. Podle zástupce hejtmana pro regionální rozvoj Jana Zborníka chce kraj v agentuře získat podíl 33 procent. Stejným díl mají mít Regionální sdružení obcí a měst Euroregia Egrensis (EE) a zástupci zaměstnavatelů. Původním zřizovatelem rozvojové agentury bylo EE, euroregion na bavorsko-sasko-českém pomezí. Po vzniku krajů euroregion a kraj vystupovaly vůči německé straně nejednotně. Nyní to hodlají společně změnit. Cílem rozvojové agentury je podpora podnikání, pomoc při hledání a vstupu zahraničních investorů do regionu a příprava podkladů pro čerpání prostředků z přeshraničních fondů Evropské unie.

Olomouc bude mít bronzovou maketu svého historického centra

Zhruba do měsíce by měli obyvatelé Olomouce spatřit mohutný bronzový model historického jádra města. Model, který bude součástí informačního centra Olomouce, již odborníci odlili a v březnu jej radnice instaluje na olomouckém Horním náměstí. Na modelu za 2,5 milionu korun najdou lidé popisy ulic a náměstí, ale i číslování jednotlivých objektů. Odborníci hodlají na maketě zachytit také historické stopy Olomouce, které návštěvníci ve městě nespatří, například již neexistující kostely a brány. Velikost modelu bude v měřítku 1:400.

Olomoučané sbírají vlnu pro terapii postižených

Klubka vlny přinášejí v těchto dnech do Střediska SOS pro vzájemnou pomoc občanů obyvatelé Olomouce, kteří chtějí zpestřit terapii postižených lidí. Středisko tuto tradici založilo před pěti lety; každý rok se přitom pracovníkům podaří shromáždit přes sto kilogramů vlny. Klubíčka vln, které do olomouckého střediska mohou lidé nosit do konce února, chtějí pracovníci předat například ústavu sociální péče v Nových Zámcích na Olomoucku. Sbírku vyhlásilo středisko poprvé na podnět řádových sester, které působí v ženské věznici v Pardubicích. Vězenkyně z vln pletly svetry určené do misií a pro lidi v utečeneckých táborech. Zástupci střediska se poté rozhodli tuto formu terapie nabídnout také lidem v regionu.

Turnov přestaví chátrající budovu na domov pro seniory

Na místě chátrající nedokončené stavby, původně určené pro zubní polikliniku, buduje Turnov domov pro 75 seniorů. Do moderních, většinou jednolůžkových, pokojů s vlastním sociálním vybavením se důchodci nastěhují už na podzim. Podle starosty Milana Hejduka přijde přestavba betonového skeletu včetně vybavení na 120 miliónů korun. Téměř 90 milióny přispěl stát. V Turnově tak roste špičkové zařízení pro seniory, které propojí dům s pečovatelskou službou a domov důchodců. Bude využívat blízkosti nemocnice a střední zdravotnické školy pro poskytování zdravotnických a rehabilitačních služeb svým obyvatelům. Domov bude současně sloužit jako zázemí pro terénní pečovatelskou službu. Zatím není zcela dořešeno financování provozu objektu. Náklady na pobyt jednoho seniora se pohybují podle odhadů mezi 5000 a 6000 korunami měsíčně, celou částku by však jeho obyvatelé platit neměli. Na provoz by měl podle Hejduka přispívat stát nebo kraj, který ústav převezme do své správy.

Hradečtí navazují spolupráci s britským městem Croydon

Představitelé královéhradecké radnice začali navazovat spolupráci s kolegy z britského města Croydon, které je jedním z předměstských částí Londýna. Hradec má zájem o hlavně ekonomickou spolupráci, zejména o získaní know-how pro žádosti o dotace z podpůrných fondů Evropské unie. Do východočeského města mají kvůli tomu brzy přijet dva zástupci radnice z Croydonu, aby projednali podrobnosti vzájemné spolupráce. Hradec již má uzavřenou smlouvu o partnerství s italskou Alessandrií, městem Giessen v Německu, Banskou Bystricí na Slovensku, Arnhemem v Nizozemsku, Kaštelou v Chorvatsku a Walbrzychem v Polsku.

Hradec Králové udělí dvě výroční městské ceny

Královéhradecká radnice v minulých dnech zveřejnila jména kandidátů na městské výroční ocenění Hradecká múza a Hradecká sportovní cena. Za kulturní počin roku byl na Hradeckou múzu nominován pěvecký sbor Jitro, divadlo DNO a projekt Divadla Drak "Mor na ty vaše rody". Sportovní ocenění si za dva měsíce odnese z městské hudební síně buď fotbalista Pavel Černý, plavkyně Jana Myšková nebo judistka Radka Štusáková. Zastupitelé rozhodnou také o držiteli ceny za výjimečné výsledky Primus inter pares a ceny Dr. Františka Ulricha za celoživotní dílo. Toto ocenění nese jméno někdejšího hradeckého primátora, který stál v čele města od roku 1895 do roku 1929 a významně se zasloužil o jeho rozvoj. Ocenění budou udělena na slavnostním zasedání zastupitelstva v polovině dubna.

Balet Státní opery Praha uvede českou premiéru Novosvětské

Večer složený ze dvou premiér baletů na slavné hudební kompozice připravila na pondělí Státní opera Praha. Představení tvoří obnovená premiéra baletu Svěcení jara Igora Stravinského a česká premiéra baletu Z nového světa na hudbu Antonína Dvořáka. Choreografkou prvního uvedení baletu na hudbu Novosvětské symfonie je Irena Janovcová. Podle ní by z představení měl byl patrný pocit lidí, kteří se rozhodli z různých důvodů opustit svůj domov a vydat se do neznáma. Balet Svěcení jara vyvolal při světové premiéře v roce 1913 v Paříži nebývalý skandál, neboť hudba hýří disonancemi a ostrými zvuky. Tyto "obrazy z pohanského Ruska" spatřil Stravinskij jako snové zjevení, při němž pohanští kněží obětují bohu jara mladičkou dívku. Teprve čas prokázal kvality tohoto díla. Státní opera Praha uvede obnovenou premiéru dva roky staré choreografie Petra Šimka. Kostýmní návrhy k oběma baletům jsou dílem Josefa Jelínka, scénu navrhl Karel Kut.

Do jihlavské zoo dorazili plameňáci z Afriky

Po svízelné cestě z rovníkové Afriky dorazila do jihlavské zoo skupina plameňáků. Ve středu večer s nimi vzlétlo letadlo z Tanzanie, ve čtvrtek pak přistáli na londýnském letišti. Odtud pak do Prahy přilétli na dvě etapy, v pátek a v sobotu. Poslední tři kusy by měly přiletět v pondělí. S jejich přepravou byly velké problémy, které trvaly půl roku. Když se podařilo získat vývozní povolení, na které se uděluje každý rok kvóta, nastaly potíže s leteckou společností. Za koupi 45 ptáků zoo zaplatila více než 715.000 korun. Jejich doprava přišla na 450.000 korun. Plameňáci se nyní zotavují v karanténě. Je to první skupina zvířat, která obohatí jihlavskou zoo. Další přicestují až po rozšíření zahrady, které přijde na více než 600 miliónů korun.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude oblačno, místy s deštěm nebo sněžením, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 stupni Celsia.