Zprávy Radia Praha

Kavan potvrdil, že ČR uznává Arafata i právo na palestinský stát

Priority české zahraniční politiky se nemění, potvrdil ve čtvrtek ministr zahraničí Jan Kavan alžírskému velvyslanci Šarífu Mizjánímu. Alžírský diplomat se s Kavanem setkal jménem velvyslanců arabských zemí v České republice a žádal za ně vysvětlení výroků premiéra Miloše Zemana pro izraelský list Haarec. Mizjání novinářům po setkání řekl, že Kavanovo objasnění přijal. "S mým přítelem vicepremiérem máme stejné vize, stejné cíle naděje a míru," řekl velvyslanec, kterého ministr zahraničí ujistil, že Česko uznává rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se vytvoření nezávislého palestinského státu a Jásira Arafata jako legitimního představitele palestinské samosprávy.

Návštěvu Miloše Zemana pravděpodobně odloží i Tunisko

Vedle Egypta patrně odloží plánovanou návštěvu českého premiéra Miloše Zemana i Tunisko. Egypt o odložení Zemanovy návštěvy již požádal, a to kvůli jeho výrokům na adresu Palestinců. Do Tuniska měl Zeman jet právě z Egypta. Do Káhiry měl odcestovat 28. února. Ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek novinářům řekl, že na příštím zasedání vlády návrh na cestu do obou severoafrických zemí s největší pravděpodobností nepředloží. "My jsme nedostali žádný oficiální protest, ale z náznaků, které znám, předpokládám, že dojde k odložení cesty do Tuniska také," řekl Kavan.

Premiér omluvu za své výroky o Palestincích neplánuje

Premiér Miloš Zeman nepřipravuje podle ministra zahraničí Jana Kavana omluvu za své výroky o Palestincích pro izraelský deník Haarec. Omluvu požaduje KSČM. Její místopředseda Vlastimil Balín ve čtvrtek novinářům řekl, že pokud ji premiér neposkytne, jsou komunističtí poslanci připraveni hlasovat pro jeho odvolání. "Pokud já vím, tak premiér nic takového neplánuje. Premiér poskytl vysvětlení," řekl ve čtvrtek novinářům Kavan. Podle Zemana byly jeho výroky v deníku špatně interpretovány.

Havel je proti tomu, aby Zeman podával za izraelské výroky demisi

Prezident Václav Havel si nemyslí, že by měl premiér Miloš Zeman kvůli výrokům pro izraelská média podat demisi. Míní ale, že by se Zeman měl k následkům svých slov postavit čelem. "V jiné, stabilnější demokracii by se nic nestalo, kdyby odstoupil premiér čtyři měsíce před volbami. U nás bych já to považoval z mnoha a mnoha důvodů za nerozumné," vysvětlil ve čtvrtek Havel v rádiu Frekvence 1.

ODS: Koalice zneužívá chyb Zemana k politické destabilizaci země

Občanští demokraté ve čtvrtek vyzvali politické konkurenty, aby "nevytvářeli předvolební chaos". Předseda ODS Václav Klaus opět odsoudil vystupování premiéra Miloše Zemana v zahraničí. Současně na tiskové konferenci obvinil Koalici, že Zemanových výroků zneužívá k destabilizaci politické situace v zemi. Reagoval tak na středeční výzvu KDU-ČSL a Unie svobody, aby Zeman kvůli výrokům v Izraeli odstoupil. Za postojem Koalice vidí Klaus snahu politických oponentů uspíšit termín parlamentních voleb. "Snažme se, aby stát spolehlivě vykonával své základní funkce a nepodléhat pokušení hrát laciné předvolební hrátky," stojí v prohlášení grémia ODS. Zemanovy výroky na adresu sudetských Němců a Palestinců podle ODS mohly ohrozit bezpečnost země.

Bavorská CSU nechce, aby kancléř Schröder jel do ČR

Křesťanskosociální unie (CSU) bavorského premiéra Edmunda Stoibera ve čtvrtek prohlásila, že středeční návštěva ministra zahraničí Joschky Fischera neodstranila spory kolem výroků premiéra Miloše Zemana k sudetským Němcům. Březnovou cestu kancléře Gerharda Schrödera do ČR proto CSU nepovažuje za vhodnou. "Přes neupřímná dementi a prohlášení ministra zahraničí Fischera se fakticky téměř nic nevyřešilo," řekl zahraničněpolitický mluvčí CSU Christian Schmidt. "Za těchto okolností je návštěva kancléře Schrödera v Praze nevhodná." Schmidt reagoval na Fischerovy rozhovory v Praze, při nichž ministr rozptyloval vzájemné rozladění z posledních týdnů a označil iritaci kolem výroků premiéra Zemana za skončenou. I když šéf spolkové diplomacie zatím přímo nepotvrdil, že kancléř se v březnu do ČR na plánovanou cestu vydá, většinou se má za to, že tomu tak bude.

Ministerstvo zahraničí má výhrady k Orbánovi

Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák ve čtvrtek tlumočil maďarskému velvyslanectví v ČR české výhrady k výrokům maďarského premiéra Viktora Orbána k takzvaným Benešovým dekretům. Jindrák řekl, že se sešel s maďarským chargé d'affaires Gáborem Gogolákem a požádal ho stanovisko. Maďarský premiér ve středu prohlásil, že dekrety by měly být před vstupem do Evropské unie zrušeny, protože jsou v rozporu s unijním právem. To ale česká vláda ani opozice nemá v úmyslu. Ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek v pořadu Interview BBC uvedl, že o maďarském stanovisku bude příští týden jednat předsednictvo české vlády.

Havel vrátil zákon o ústavní výchově - děti nebudou moci do rodin

Vztahy mezi takzvanou smluvní rodinou a dítětem, o které se má starat, nejsou podle prezidenta Václava Havla v zákoně o ústavní péči dostatečně upraveny. Prezident proto ve čtvrtek předlohu vrátil Poslanecké sněmovně. Jeho rozhodnutí zklamalo předsedkyni Fondu ohrožených dětí Marii Vodičkovou. "Zákonem by se podstatně zlepšily podmínky dětí žijících v ústavech. Nemusely by jenom tam," řekla ČTK. Havel soudí, že zákonem by mohla být porušena základní práva dítěte. Děti by podle předpisu mohly být svěřovány do náhradní péče i na základě smluvního vztahu bez kontroly soudem. "Zákon přitom neurčuje, jaký charakter má mít smlouva, co bude jejím obsahem, v jakém rozsahu budou moci být upravena práva a povinnosti," tlumočil prezidentův názor ČTK jeho mluvčí Ladislav Špaček. Podle Vodičkové počítal zákon se vznikem vyhlášky, která by pravidla smluv upravovala. Soudní jednání přitom podle ní pouze prodlužují pobyt opuštěných dětí v ústavech.

Německý soud potvrdil doživotí pro terezínského dozorce Mallotha

Doživotní trest pro bývalého dozorce v terezínské káznici gestapa Antona Mallotha (90) ve čtvrtek potvrdil nejvyšší německý soud v Karlsruhe. Někdejšího příslušníka nacistických jednotek SS loni odsoudila nižší soudní instance v Mnichově. Doživotí je trestem za nejméně jednu prokázanou vraždu židovského vězně a jeden pokus o tento zločin. Nejvyšší soud v odvolacím řízení odmítl opakované námitky obhájců, že těžce nemocný Malloth, který je ve vazbě od května 2000 a nyní je umístěn v mnichovské vězeňské nemocnici, již není schopen být v žaláři. Na čtvrteční líčení Malloth nebyl kvůli zdravotnímu stavu zván.

Zeman je pro důkladnější kontrolu hospodaření nemocnic

Premiér Miloš Zeman je pro důkladnější kontrolu hospodaření nemocnic. Po čtvrteční schůzce s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Davidem Rathem a ministrem zdravotnictví Bohumilem Fišerem se vyslovil pro rozšíření kontrolních mechanismů hospodaření nemocnic prostřednictvím dozorčích rad. Zeman však zároveň zdůraznil, že si váží práce ředitelů těch nemocnic, které hospodaří dobře. Premiér podpořil i požadavek na stoprocentní přerozdělování vybraných prostředků na zdravotní pojištění. Uvítal by rovněž snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven.

Rath v minulých dnech kritizoval hospodaření pojišťoven a některých nemocnic. Tvrdil, že některé se pouštějí do investic pochybného významu, jiné zase převádějí své výdělečné provozy na soukromé firmy a zůstává jim jen zadlužený majetek. Asociace nemocnic ve čtvrtek toto obvinění odmítla.

Lékaři v jihlavské nemocnici vyhlásili stávkovou pohotovost

Stávkovou pohotovost ve čtvrtek vyhlásili zástupci Lékařského odborového klubu (LOK) v nemocnici v Jihlavě. Pohotovost drží 80 ze 130 lékařů. Žádají okamžité zrušení směnného provozu a odvolání ředitele Dušana Hubače. Ředitel se totiž s částí lékařů nedohodl na odměňování za přesčasové hodiny a služby navíc, a zavedl proto směny. Lékaři požadují vypsání výběrového řízení na nového ředitele, řekl ČTK odborový předák Vít Bárta. Kritická situace v nemocnici se podle něj musí okamžitě řešit. Za prioritu aktuálně nepovažuje mzdy, ale nastolení sociálního smíru. "Ředitel Hubač nerespektuje doporučení primářů, kteří nejsou v daném počtu lékařů schopni dodržovat směnný provoz," zdůraznil Bárta.

Privatizace ČEZ pravděpodobně nebude před červnovými volbami

Protahující se privatizace české elektroenergetiky bude pravděpodobně odložena do období po červnových volbách. Hledání strategického partnera přesto bude pokračovat, řekl ve čtvrtek agentuře Reuters Václav Srba z ministerstva financí. Přímý prodej ČEZ a šesti distribučních firem je podle vrchního ředitele odpovědného za privatizaci a restrukturalizaci mimo úvahy, jelikož není partner, který by splňoval všechna vládní kritéria. Vláda se má na konci měsíce sejít, aby rozhodla o dalším postupu.

Česká pošta navrhla zdražit dopis nejméně na 6,40 Kč

Česká pošta navrhla ministerstvu financí zvýšení ceny za doručení obyčejného dopisu či pohledu nejméně o korunu na 6,40 ze současných 5,40 koruny. Ministerstvo má poště na návrh zvýšení cen základních služeb odpovědět do konce března a sazby by se případně mohly změnit na podzim, uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva financí Jana Vargová. Pošta se loni pokoušela o zvýšení regulovaných cen pro letošní rok v průměru o šest procent, resort financí však návrh neschválil, ale připustil další jednání během roku. Nový návrh obsahuje vyšší zdražení, protože vedle inflace za poslední dva roky zahrnuje část letošního roku. Tiskový mluvčí pošty Ladislav Vančura však odmítl komentovat, o kolik procent jde.

Ústavní soud nevyhověl stížnosti JBKB na porušení ústavních práv

Společnost Jan Becher Karlovarská Bercherovka (JBKB) u Ústavního soudu Slovenské republiky neuspěla se stížností na porušení ústavních práv Nejvyšším soudem SR. Předsedkyně senátu Ľudmila Gajdošíková v odůvodnění zamítavého rozhodnutí řekla, že dokazování ani výslech místopředsedy Nejvyššího soudu SR Juraje Majchráka nepotvrdily, že by se předseda NS SR při přidělování případů senátům soudu dopustil porušení práva společnosti JBKB na zákonného soudce, jak se to snažil dokázat advokát Ernest Valko zastupující českou společnost. Proti tomuto rozhodnutí není možné podat žádný opravný prostředek. Valko se v tomto sporu snažil dokázat, že Nejvyšší soud Slovenské republiky při rozhodování o tomto případu porušil své vnitřní předpisy, když předseda soudu případ přidělil stejnému senátu, který se již v minulosti zabýval jiným sporem společnosti JBKB.

Stížnost Železného advokátů proti druhému obvinění byla zamítnuta

Advokáti ředitele televize Nova Vladimíra Železného si proti obvinění svého klienta a jeho tří právníků z poškozování věřitele stěžovali marně. Státní zástupce jejich stížnosti 1. února zamítl, řekla ve čtvrtek náměstkyně městského státního zástupce Štěpánka Láznová. Obhájci Železného se k zamítnutí zatím nechtějí vyjadřovat, neboť dosud neobdrželi písemné vyrozumění. "Státní zástupce přezkoumal usnesení a následně stížnosti obviněných jako nedůvodné zamítl," uvedla Láznová. Policie obvinila v lednu Železného, jeho právníka Aleše Rozehnala a právníky Ondřeje Kuchaře a Editu Panuškovou z Rozehnalovy kanceláře z poškozování věřitele. Železného viní z toho, že zdánlivým zmenšováním majetku zmařil uspokojení Central European Media Enterprises (CME). Zbylé obviněné podezírá, že mu k tomu pomohli.

Před ministerstvem zemědělství má být pomník obětem kolektivizace

Pomník obětem komunistické kolektivizace by měl na podzim vyrůst před ministerstvem zemědělství. Ocelové klasy svázané ostnatým drátem budou umístěny v předmostí Hlávkova mostu. Autorem plastiky je akademický sochař Jiří Plieštika. Vybudování pomníku bude stát zhruba 1,5 miliónu korun, financovat ho bude Asociace soukromých zemědělců z veřejné sbírky, řekl ve čtvrtek novinářům Michal Pospíšil z asociace Soukromí zemědělci z České republiky kvůli kolektivizaci téměř vymizeli. Podle historiků byla do roku 1953 donucena téměř polovina z 380.000 soukromých rolníků v obcích s JZD vstoupit do družstva. Na konci 70. let soukromě hospodařilo už jen 3000 lidí.

Nemocnice v Plzni hledá zdravotní sestry na Slovensku

Plzeňská Fakultní nemocnice se potýká s trvalým nedostatkem zdravotních sester. Když neuspěla v Čechách a na Moravě, začala sestry hledat na Slovensku. Získat nové pracovnice se pokoušela v minulých dnech hlavní sestra Nina Müllerová na zdravotnické škole v Popradu. "Podařilo se nám sehnat 17 zájemkyň mezi studentkami posledního ročníku školy. Doufáme, že u nás skutečně nastoupí," řekla. Plzeňská Fakultní nemocnice zaměstnává kolem 1400 zdravotních a dětských sester a porodních asistentek. Nyní jí chybí 45 sester, zejména na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, operačních sálech, ortopedii a chirurgii. "Situace se vždy zlepší v létě po náboru nových absolventek, v zimě a na jaře je zase sester méně. Do nového náboru nám vždy chybí kolem 40 až 60 sester," uvedla Müllerová.

Severomoravská policie dopadla Rumuna s nebezpečnou tuberkulózou

Policisté ve středu v noci dopadli dvacetiletého Rumuna nakaženého nebezpečnou formou plicní tuberkulózy, který v sobotu předčasně opustil léčebnu v Janově na Rokycansku. Celostátně hledaný Daniel Grigore chtěl jet na Slovensko. "Nastupoval do vlaku v Českém Těšíně. Hlídka doprovázející spoj si jej však všimla," řekl ve čtvrtek Petr Lessy z železniční policie. Rumun při zadržení nejprve tvrdil, že nemá žádné doklady. Později se prokázal cizím pasem. "Odpovídal popisu hledané osoby. Podezření se nakonec potvrdilo," uvedl Lessy. Hlídka muže izolovala v kupé. Na další stanici jej předala kolegům z cizinecké a pohraniční policie, kteří ho ve čtvrtek dopoledne převezli speciálním vozem zpátky do léčebny v Janově.

Duka: Amerika není Hollywood, je konzervativnější než Evropa

Amerika není země podle hollywoodských filmů, je to země mnohem konzervativnější než stará Evropa, domnívá se královéhradecký katolický biskup Dominik Duka. V USA, odkud se vrátil s představiteli Federace židovských obcí a Českobratrské církve evangelické, hovořil na konferenci uspořádané na téma Česká kultura - Cesta života ve světle víry. Únorové setkání uspořádalo Centrum víry a kultury na Univerzitě sv. Tomáše Akvinského v Houstonu ve státě Texas. Jeho cílem bylo podle České biskupské konference přiblížit dějinný vývoj biblického poselství a křesťanství v ekumenickém rozměru a poukázat na životodárné sepětí mezi vírou a kulturou. Konference vzbudila zájem především u Čechoameričanů. Texas je podle katolické církve americkým státem, kde je čeština - po angličtině a španělštině - třetím nejužívanějším jazykem.

Labská plavba postaví loď pro nizozemskou loděnici Peters

Československá plavba labská (ČSPL), která je od loňského srpna v konkursu, do října postaví v loděnici Křešice říčně-námořní plavidlo pro nizozemskou loděnici Peters. "Podepsali jsme s touto společností kontrakt na dodávku jedné lodi. Cena by se měla pohybovat kolem 40 miliónů korun," řekl ve čtvrtek konkursní správce plavby Aleš Klaudy. Dodávka by nemusela být poslední. Nizozemská firma má totiž zájem o více lodí. "Minimálně jde o další dvě plavidla, ale spíš ještě víc," uvedl Klaudy.

Jarmark politických stran bude možná ve Valašském Meziříčí

Jarmark politických stran se možná stane předvolební atrakcí ve Valašském Meziříčí. Představitelé stran by na něm mohli nabídnout své programy a propagační materiály. Občané by při recesní akci ale mohli také například zhodnotit, která strana jim nabídla nejchutnější předvolební guláš, řekl ve čtvrtek mluvčí radnice Josef Beneš. Jarmarky jsou na Valašsku oblíbené a lidé je hojně navštěvují. Letos budou ve Valašském Meziříčí nejméně čtyři. "Stranický jarmark by byl novinkou a konfrontace nápadů a dovedností členů stran by možná obyvatelům pomohla při výběru osobností," uvedl Beneš.

Unionista Procházka si udělal legraci z Klausova billboardu

Kontroverzní billboard předsedy ODS a sněmovny Václava Klause s lyžemi, který se na přelomu roku objevil ve Špindlerově Mlýně, inspiroval jesenického uninostu Petra Procházku. Zatímco většina politiků předsedu ODS odsoudila, Procházka si z reklamního poutače udělal legraci a využil jej ke startu vlastní volební kampaně do sněmovny. Napodobenina Klausova billboardu od čtvrtka visí na jesenickém autobusovém nádraží. Na Klausově plakátu stojí usmívající se šéf ODS oblečen v lyžařské kombinéze s partou mladých lidí a s lyžemi Völkl v ruce. Sluncem ozářenému pozadí s alpským hřbetem vévodí nápis "Volte". Procházka je naopak oblečen v obnošeném hubertusu, v ruce drží lyže z první poloviny minulého století s nápisem Klasik. Také jemu dělá stafáž mládež, ale místo Alp se za ním tyčí hřeben Jeseníků. "Volte klasiku," nabádá unionista.

Archeologové objevili v historickém centru Olomouce pravěký hrob

Unikátní pravěký hrob objevili tento týden v historickém centru Olomouce archeologové, když zkoumali základy budoucího Arcidiecézního muzea. Podle odhadů odborníků je hrob s lidskou kostrou a zbytky keramických nádob starý zhruba 5000 let. "V hrobě ležela kostra na tu dobu neobyčejně vysokého člověka, které chyběla hlava a ruce. Tyto části těla byly zřejmě při nějaké pozdější terénní úpravě zničeny. Kolem kostry byly zbytky zhruba 11 keramických nádob ," řekl ve čtvrtek archeolog olomouckého památkového ústavu Richard Zatloukal. Jedna z nalezených nádob archeology překvapila, protože měla čtyři hrdla. "Podobnou nádobu pocházející z této doby jsme dosud na území České republiky neobjevili," uvedl Zatloukal.

Ministr kultury udělil vyznamenání in memoriam mimovi Fialkovi

Ministr kultury Pavel Dostál ocenil uměleckou činnost zakladatele české pantomimické školy Ladislava Fialky a udělil mu in memoriam medaili "Artis Bohemiae Amicis" (Přátelé českého umění). Světoznámý choreograf, tanečník, režisér a pedagog Fialka zemřel v roce 1991 ve věku 60 let. Vyznamenání převezme v pondělí 25. února vdova po slavném mimovi Božena Fialková, sdělila ve čtvrtek mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová. Fialkův vklad do umění pantomimy je hodnocen jako svébytná česká škola a jako takový byl po léta oceňován a uznáván obdivovateli, diváky, odborníky a žáky doma i v zahraničí. Po celou dobu své tvůrčí dráhy Fialka vyučoval na tanečním oddělení pražské AMU.

Občanské sdružení Litera vyhlásilo novou knižní cenu

Nové výroční knižní ceny hodlá udílet občanské sdružení Litera. Nejlepší publikace vydané v České republice v roce 2001 mohou nakladatelé do soutěže přihlašovat do konce února. Posláním ceny Litera je podpora a popularizace kvalitních knih, původních českých i překladových, řekl ve čtvrtek člen sdružení Pavel Mandys. Nakladatelé mohou své tituly nominovat v šesti kategoriích: Nakladatelský počin roku, Překladová literatura, Populárně naučná literatura, Objev roku, Poezie a Próza. Jednotlivé kategorie budou posuzovat poroty sestavené Akademií věd, Českým centrem PEN klubu, Obcí překladatelů, Obcí spisovatelů a Svazem českých knihkupců a nakladatelů.

Prezident Havel zaslal českému hokejovému týmu povzbudivý telegram

Prezident republiky Václav Havel zaslal českému hokejovému týmu do Salt Lake City po porážce od Ruska povzbudivý telegram. "Blahopřeji Vám k Vašim olympijským výkonům. Zápas s Rusy jsem celý shlédl," citoval telegram prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "Hráli jste skvěle, Vaše prohra byla prostě jen smůla. Jeden ze dvou rovnocenných týmů musel vyhrát. Příště to budete třeba zase Vy," vzkázal prezident hráčům. Čeští hokejisté prohráli s Ruskem ve čtvrtfinále olympijského turnaje 0:1 a neobhájí zlaté medaile z Nagana.

Počasí

V noci bude oblačno až polojasno a zpočátku místy, postupně jen ojediněle sněhové přeháňky. V průběhu noci místy až skoro jasno. Noční teploty minus pět až minus devět st. C. Přes den bude zpočátku polojasno, během dne od západu oblačno až zataženo a odpoledne v Čechách místy sněžení, které může na západě území přecházet v nižších polohách v déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle i namrzající. Denní teploty minus dva až plus dva st. C.