Zprávy Radia Praha

Strany se letos v předvolební kampani zaměří i na krajany

Internet bude zřejmě nejúčinnějším pomocníkem politických stran, které budou v letošní předvolební kampani vůbec poprvé usilovat také o přízeň českých krajanů. Volební manažeři parlamentních stran v neděli řekli, že na občany žijící v zahraničí rozhodně nezapomínají. Nějakou speciální kampaň orientovanou do světa - například inzeráty v krajanských listech - ale zatím neplánují.

Místopředseda Unie svobody-DEU Ivan Pilip předpokládá, že krajané, kteří v červnu budou volit, domácí politickou scénu sledují a znají. "To jsou lidé informovaní, které zasáhne i standardní kampaň tady u nás," soudí. Koalice lidovců a unionistů přitom spoléhá na to, že emigranti vědí, že právě tyto strany se zasazovaly o možnost občanů volit i v zahraničí.

Hlasy Čechů žijících mimo republiku hodlá získat i ODS, která byla proti volebnímu právu krajanů. "Samozřejmě se budeme snažit získat hlasy krajanů," uvedl místopředseda strany Miroslav Beneš. ODS například na svých internetových stránkách nabízí všem zájemcům zasílání novinek o činnosti a programu strany elektronickou poštou. "Nejdůležitější bude internet," soudí i místopředseda vládní sociální demokracie Karel Kobes.

I když většina občanů odešla z tehdejšího Československa kvůli nesouhlasu s komunistickým režimem, ani současná KSČM se nevzdává boje o hlasy krajanů. "Velká část jich žije na Slovensku," připomněla místopředsedkyně komunistické strany Zuzka Rujbrová. "Na Slovensku požádáme o pomoc subjekty, s nimiž spolupracujeme. Využijeme i vazby, které máme s dělnickými a komunistickými stranami ve světě," uvedla.

Čeští vojáci už zřejmě přicestovali do Kuvajtu na cvičení

Zhruba 350 vojáků 9. liberecké roty protichemické ochrany přicestovalo v neděli do Kuvajtu na vojenské cvičení s příslušníky ozbrojených sil USA a Kuvajtu. Oznámila to agentura AFP a odvoláním na kuvajtského ministra obrany šajcha Džábira Mubáraka Hamada Sabaha. České ministerstvo obrany ani generální štáb armády ČR informaci nepotvrdily s tím, že jádro celé jednotky do Kuvajtu odcestuje až v polovině března. "První kontingent téměř 350 vojáků přijel do Kuvajtu, aby se s kuvajtskými a americkými jednotkami zúčastnil společného cvičení k zjišťování jaderných, bakteriologických a chemických zbraní, které bude trvat tři měsíce," řekl ministr francouzské agentuře. Upřesnil, že čeští vojáci po skončení tříměsíčního cvičení Kuvajt opustí.

Sdružení požaduje odškodnění vysídlenců z Podkarpatské Rusi

Odškodnění českých občanů, vysídlených v letech 1938 a 1939 z Podkarpatské Rusi, požaduje po Maďarsku občanské sdružení Podkarpatská Rus - náhrada majetkové újmy. S požadavkem se zástupci sdružení obrátili na maďarského velvyslance v Česku Kristófa Forraie. Odškodnění by se mělo týkat asi tisícovky lidí. "V souvislosti s aktivitami ministerského předsedy (Viktora) Orbána se na Vás obracíme s otázkou, zda je Maďarsko ochotno našim poškozeným občanům poskytnout náhradu, odpovídající škodám, které těmto občanům způsobilo," píše představitel sdružení Josef Havel v prohlášení, zaslaném také ministerstvu zahraničí.

Maďarsko v roce 1938 obsadilo jižní část Podkarpatské Rusi po Užhorod, Mukačevo a Berchovo. O rok později, den před obsazením Československa německým vojskem, pak Maďarsko obsadilo i zbytek Podkarpatské Rusi. "Toto území po celou dobu války užívalo. O náhradu těm českým občanům, kteří přišli tímto aktem Maďarska o majetek, se nikdy nezajímalo," dodal Havel. Orbán v sobotu kritizoval Benešovy dekrety, které po druhé světové válce obnovovaly ústavní pořádek tehdejšího Československa, legalizovaly i odsun Němců a Maďarů ze země a konfiskaci jejich majetku.

ODA podporuje zavedení rovné daně a navrhuje daňovou amnestii

Občanská demokratická aliance (ODA) podporuje návrh ODS na zavedení patnáctiprocentní rovné daně z příjmů právnických a fyzických osob. Aliance navíc navrhuje daňovou amnestii na penále z daňových nedoplatků pro dlužníky, kteří vyrovnají své závazky vůči státu. Novinářům to po jednání Ústředního sněmu ODA v Pardubicích řekl místopředseda strany Martin Sedeke. Návrh na zavedení rovné daně podle něj koresponduje s cílem ODA zavést v ČR nekomplikovaný a ekonomické aktivity pozitivně motivující daňový systém. ODA, která bude po rozpadu čtyřkoalice kandidoval do sněmovny samostatně, chce v nastávajících volbách získat podporu voličů z "prostoru autentické pravice", který podle názoru vedení aliance podporou socialistické vlády opouštějí zbývající strany bývalé čtyřkoalice - US-DEU a KDU-ČSL.

Česko-rakouský ples měl ukázat bezproblémovost vztahů obou zemí

První česko-rakouský ples se uskutečnil v sobotu večer v brněnském Besedním domě. "Smyslem plesu bylo navázat na vše pozitivní, co bylo v historii mezi Čechy a Rakušany," řekl v neděli organizátor plesu Michal Chládek. Záštitu nad společenskou událostí převzali jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, rakouský velvyslanec v ČR Klas Daublebsky a český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša. "Vztahy se mohou jevit rozjitřené na určité úrovni, ale myslím si, ať už se podíváme na úroveň normálních obyčejných lidí, obchodujících firem či podnikatelů, jsou naprosto normální, standardní a naopak se velmi pozitivně rozvíjí," řekl Chládek. Před měsícem se v Brně uskutečnil také Česko-německý ples, první svého druhu v celé republice. Akce měla navázat na období první republiky, kdy v Brně bez problémů žili společně Češi, Němci i Židé.

Češi a Němci mluvili v Terezíně především o budoucnosti

Především o společné budoucnosti hovořilo o víkendu v Mezinárodním středisku setkávání mládeže v Terezíně 20 mladých Němců a stejný počet Čechů. ČTK to řekla jedna z účastnic tohoto setkání Česko- německého fóra mládeže, pětadvacetiletá učitelka gymnázia v Hradci Králové Lucie Černohousová. Stejně charakterizovala program výbornou češtinou i třiadvacetiletá studentka z Kielu Ina Gampová. Činnost mládežnického fóra, které bylo založeno loni v listopadu v bavorském městě Bayreuth, financují česko-německý Fond budoucnosti a Německo. Hlavním úkolem terezínského setkání bylo vytvořit organizační řád a program činnosti tří pracovních skupin fóra: historie, setkávání mládeže a médií.

Pravicové extremisty ve Valašském Meziříčí zastavili anarchisté

Desítku pravicových extrémistů hlásících k seskupení Pravá alternativa, kteří v neděli ve Valašském Meziříčí protestovali proti šíření levicových myšlenek, přistěhovalectví a drogám, zastavila přesila anarchistů. Na valašskomeziříčském náměstí jich čekalo na průvod asi padesát. Jeden z nich najel na kole do čela průvodu, policie ho kvůli tomu obviní z výtržnictví. V ulicích města bylo připraveno více než sto policistů a strážníků. Povolána byla také zásahová jednotka, ale její nasazení si situace nevyžádala. Jeden za anarchistů na náměstí uvedl, že on a jeho kolegové nemohou být nečinní k rozrůstajícímu se fašismu. "Nikdo vás tu nechce, fašismus je utopie," ozývalo se z davu, který dokonce překřičel mluvčího Pravé alternativy, který se pokusil vysvětlit s megafonem v ruce smysl akce. Lidé ho upozorňovali, že malá účast jejich příznivců jen potvrzuje, že mezi občany nemají žádnou podporu. Než došli na náměstí, skandovali členové Pravé alternativy hesla "Čechy Čechům" a "Nic než národ" a další.

Miroslav Sládek zvolen předsedou Republikánů Miroslava Sládka

Někdejšího předsedu SPR-RSČ Miroslava Sládka v neděli zvolili delegáti sjezdu Republikánů Miroslava Sládka (RMS) v Havlíčkově Brodě do čela nové strany. RMS se považuje za nástupkyni SPR-RSČ, která je kvůli dluhům od loňského února v konkursu. "Pro Sládka hlasovalo 151 delegátů ze 199," informoval ČTK během jednání sjezdu tajemník strany Tomáš Vandas. Jediným protikandidátem jedenapadesátiletého Sládka byl Václav Komárek, kterého navrhli delegáti moravskoslezské organizace. Dostal 21 hlasů.

Česká žaloba ve Štrasburku povzbuzením i pro slovenské vozíčkáře

Bezprecedentní žaloba manželů Zehnalových z Přerova na český stát kvůli diskriminaci tělesně postižených, kterou ve Štrasburku posuzuje Evropský soud pro lidská práva, je povzbuzením i slovenských vozíčkářů, kteří se rovněž cítí oběťmi "skryté diskriminace". Jitka Zehnalová, která se pohybuje s pomocí invalidního vozíku, a její manžel Otto tvrdí, že chybějící bezbariérové přístupy na mnoha veřejných místech v Přerově jsou porušením lidských práv. Na Slovensku je situace ještě mnohem horší než v Čechách," říká Viliam Franko z Organizace vozíčkářů z Nitry, který se o "pohnutí ledů" snaží i z pozice člena rady vlády pro občany se zdravotním postižením. Připouští ale, že "pro Slovensko je to dlouhodobě neřešitelná situace". Také Ľudmila Gričová z Organizace muskulárních dystrofiků v SR doufá, že "štrasburský případ" by mohl probudit dosud netečné slovenské úředníky.

Korunku romské Miss získala devatenáctiletá dívka ze Slovenska

Korunku královny krásy Miss Roma 2002 získala v sobotu večer v Hodoníně nejstarší účastnice soutěže, devatenáctiletá Helena Ferenčíková z obce Štefanov na Slovensku. Z hodonínského Klubu kultury si odnesla horské kolo, přenosný kazetový magnetofon a kosmetiku. Na dalších místech skončily dvě dívky z Hodonína - na druhém osmnáctiletá Erika Danielová a třetí čtrnáctiletá Lucie Zímová. Před asi 300 diváky se dívky představily nejprve ve večerních šatech. Následovala volná disciplína, při které většina dívek zvolila tanec. Vrcholem soutěže byla promenáda v plavkách. Všechny soutěžící vydatně hlasitě podporovali členové jejich rodin. Romská kapela hrála i písně Jiřího Suchého. Večer zakončil tradiční romský ples. Loňskou Miss Roma 2001 byla v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zvolena tamní patnáctiletá rodačka Zuzana Siváková.

Volejbalisty roku jsou Lébl a Ritschelová

Nejlepšími domácími volejbalisty loňského roku se stali blokaři Martin Lébl a Marcela Ritschelová. Výsledky tradiční ankety, do níž svými hlasy promluvili funkcionáři, trenéři a novináři, byly v neděli vyhlášeny v pražském hotelu Pyramida na třetím plesu Českého volejbalového svazu. Ritschelová strávila začátek loňského kalendářního roku ještě v Reggiu Calabria, s nímž vyhrála italský titul a postoupila do finále Ligy mistryň. V létě pak odešla do Bergama. Hráčka, která v říjnu oslaví třicáté narozeniny, vyhrála anketu již popáté.

Jednadvacetiletý Lébl porazil o pouhých jedenáct bodů vítěze předchozích dvou ročníků Jiřího Nováka z Paříže a domácí volejbalovou scénu ovládl poprvé. V belgickém Maaseiku patří k pilířům mužstva a také na zářijovém mistrovství Evropy v Ostravě prokázal výbornou formu. Všech pět volejbalistů na dalším pořadí hraje ligu ve Francii.

Janda vyhrál mistrovství republiky ve skocích na lyžích

Jakub Janda získal titul mistra republiky ve skocích na lyžích na můstku K-90 v Harrachově. Třiadvacetiletý závodník Dukly Liberec předvedl v obou kolech vyrovnané skoky (92,5 a 92 metrů), za které obdržel celkem 239 bodů. Druhé místo obsadil Jaroslav Sakala a třetí skončil Jan Mazoch. Ten vedl po prvním kole s náskokem jednoho bodu před Jandou a Sakalou. Ve druhém kole, v němž skokanům znepříjemňoval život silný nárazový vítr, ale dolétl jen na hranici 89,5 metru.

Hlinka se chce v březnu rozhodnout, co bude dále v hokeji dělat

Generální manažer českých hokejistů pro olympijské hry v Salt Lake City Ivan Hlinka se chce v průběhu března rozhodnout, jak bude dále pokračovat jeho kariéra. Dvaapadesátiletému kouči olympijských vítězů z Nagana a mistrů světa z Lillehammeru skončilo po nedělním návratu z dějiště her působení u národního týmu a nyní musí dořešit spor s klubem NHL Pittsburgh Penguins. "Samozřejmě se musím rozhodnout, co budu dělat od příští sezóny. Přemýšlím o množství věcí a počítám, že tak v průběhu března budu vědět," uvedl Hlinka po příletu na ruzyňské letiště v Praze.

Počasí

V noci na pondělí oblačno až polojasno a místy sněhové přeháňky. Noční teploty: minus dva až minus šest st. C. Přes den bude skoro zataženo až zataženo a místy sněžení, které bude v průběhu dne přecházet v nižších polohách v déšť se sněhem nebo déšť. Denní teploty: jeden až pět st. C.