Zprávy Radia Praha

ČSSD chce ukončit opoziční smlouvu

ČSSD chce ke dni voleb do sněmovny ukončit opoziční smlouvu s ODS. Po sobotním jednání předsednictva strany to řekl šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla. Opoziční smlouva podle něj byla nástrojem na jedno použití a o novém uspořádání musejí v polovině června rozhodnout voliči. O definitivním postoji strany rozhodne 6. dubna Ústřední výkonný výbor ČSSD, který má Špidlu a další členy užšího vedení pověřit jednáním s občanskými demokraty.

Pokud chce ČSSD jednat o vypovězení opoziční smlouvy, měli by premiér Miloš Zeman i vicepremiér a předseda sociální demokracie Vladimír Špidla odstoupit z vlády. V reakci na Špidlovo prohlášení to uvedl místopředseda ODS Miroslav Beneš. K jednání o ukončení smlouvy nevidí Beneš důvod. Pokud na tom ale budou sociální demokraté trvat, ODS podle něho jednání povede. Politici KDU-ČSL a Unie svobody-DEU považují úmysl ČSSD ukončit dohodu s ODS za předvolební gesto. Podle Hany Marvanové nechtějí sociální demokraté před voliči vypadat, že jsou spojeni s ODS. Skutečnost, že celé čtyři roky vládli spolu s ODS, tím ale nesmažou, prohlásila předsedkyně Unie svobody-DEU.

Prezident Havel chtěl před rozpadem Československa referendum

Prezident Václav Havel chtěl, aby rozdělení Československa v roce 1992 předcházelo referendum. Jak uvádí sobotní vydání slovenského listu Pravda, zánik česko - slovenské federace považoval za tak závažný krok, že se o něm podle jeho názoru neměli dohodnout pouze politici. V rozhovoru pro Pravdu prezident Havel rovněž řekl, že neví, jaké důvody měla slovenská společnost, když k němu za společného státu ztratila důvěru. Po zvolení prezidentem v roce 1989 se Havel vydal do Německa, protože chtěl co nejrychleji zakotvit zemi do mezinárodního kontextu. Do Bratislavy prý nepřijel, protože v té době Slovensko nevnímal jako zahraničí. "Vůbec mě nenapadlo jet tři dni po zvolení do Bratislavy, protože jsem neplánoval v prvních dnech žádné domácí cesty. Pro mne to byl domov, ne zahraničí," vzpomíná Havel.

Vláda zhodnotí spolupráci české armády se zahraničními partnery

Podle zprávy, kterou ministr obrany Jaroslav Tvrdík předloží v pondělí vládě, se čeští vojáci ve 2. pololetí minulého roku zúčastnili celkem šesti společných cvičení se zahraničními partnery. Za stejné období se v Česku uskutečnilo téměř 400 pozemních přejezdů nebo přeletů ozbrojených sil jiných států. Tranzitní přepravy sloužily především k zabezpečení jednotek jednotlivých zemí v misích KFOR v Kosovu a SFOR v Bosně a Hercegovině, v několika případech i k podpoře protiteroristické operace Trvalá svoboda.

Mládežnické organizace budou moci získat zbylý majetek bývalého SSM

Vláda v pondělí bude také jednat podmínkách, za jakých by se mládežnické organizace ve 2. kole mohly přihlásit o majetek bývalého SSM. O bezúplatný převod zbylých nemovitostí z likvidovaného Fondu dětí a mládeže se budou moci ucházet dětská a mládežnická sdružení, školy, školská zařízení, kraje a obce a nově i tělovýchovné a sportovní organizace. V prvním kole bylo rozděleno šest desítek budov. Získal je Junák, YMCA, Pionýr, Duha a další dětské a sportovní organizace i obce. Seznam nemovitostí, které nyní budou moci organizace získat, je na internetové adrese www.fdm.cz. Fond dětí a mládeže, který převzal rozsáhlý majetek po SSM, je v likvidaci od 1. prosince 2000.

Cyril Svoboda je pro společnou evropskou ústavu

Evropská unie by měla mít svou ústavu a budovat společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Na konferenci o budoucnosti Evropy to uvedl poslanec a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Proces evropské integrace se podle něj nesmí rozmělnit na mezivládní úroveň. Podle senátora Daniela Kroupy by se sjednocování Evropy mělo uskutečnit na federálních principech, tedy na principech dělby moci. Rozdělení moci představuje nejdokonalejší záruku proti jejímu zneužití. Posílením role jednotlivých vlád národních států by se podle něj posílil byrokratický způsob řešení evropských záležitostí, "způsob koňských handlířů".

Zrušení Benešových dekretů by přineslo právní chaos

Zrušení Benešových dekretů by podle jihočeského vicehejtmana Jiřího Vlacha mohlo přivést Evropu do právního chaosu. Vlach, který je členem Česko-německého diskusního fóra a stojí v čele Unie pro dobré sousedství česky a německy hovořících zemí, tak reagoval na diskusi o dekretech v souvislosti s rozšiřováním Evropské unie. Posuzovat poválečnou legislativu pohledem dnešního pojetí lidských práv je podle něj takřka nemožné, neboť Benešovy dekrety patří do historického kontextu a atmosféry své doby. "Když se totiž podíváte do italské, holandské, anglické nebo slovinské legislativy z těsně poválečného období, tak v některých případech by se s nadsázkou dalo říci, že tolik kritizované Benešovy dekrety jsou ve srovnání s dekrety či zákony jiných zemí něžně napsanými eseji," uvedl Vlach.

Republikáni si v Praze připomněli 63. výročí německé kupace

Několik desítek republikánů v čele se svým předsedou Miroslavem Sládkem si v sobotu v poledne na Václavském náměstí v Praze připomnělo 63. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Sládek přednesl asi hodinový projev, ve kterém znovu nešetřil kritikou a ironickými poznámkami, připustil však, že se rozhodl trochu zmírnit svoji rétoriku. Radikální program a názory republikánů podle něj však zůstávají dál v platnosti. V projevu odsoudil zkreslování výsledků druhé světové války. Češi se podle něj paradoxně německému agresorovi omlouvají a dokonce uvažují o odškodnění některých sudetských Němců, zatímco většina českých obětí nacismu se finanční ani morální satisfakce nedočkala. Sládek také obvinil parlamentní strany z toho, že republikánům vykrádají program. Prohlásil, že teprve teď se z nich stávají ochránci národních zájmů, zastánci přímé volby prezidenta či profesionální armády. Shromáždění na Václavském náměstí přihlíželo i několik policistů a strážníků. Po Sládkově projevu a československé hymně se účastníci demonstrace v klidu rozešli.

V Praze demonstrovali anarchisté

Dvě desítky anarchistů demonstrovaly před polským velvyslanectvím v Praze. Anarchisté požadovali propuštění svého polského druha Tomka Wilkoszewského, který byl před šesti lety odsouzen k 15 rokům vězení za vraždu skinheada. Na demonstraci, která trvala jen pár minut a obešla se bez incidentů, dohlížel zhruba stejný počet policistů. Anarchisté měli transparent s nápisem Freedom for Tomek a plakáty, na nichž v češtině i polštině požadovali propuštění Wilkoszewského. Pořádající organizace Anarchistický černý kříž je pracovní skupinou Federace sociálních anarchistů a zabývá se podporou vězněných a perzekvovaných anarchistů a antifašistů.

ADRA pomáhá afghánským ženám

Humanitární organizace ADRA oganizuje v Afghánistánu pomoc pro uprchlíky a zejména pro afgánské ženy. Ty šijí v uprchlických táborech u Kábulu matrace a deky, které pak humanitární pracovníci rozdávají místním rodinám. Ženy dostávají za svou práci i odměnu, která se čerpá z mezinárodních humanitárních grantů. Do konce letošního února ručně vyrobily více jak 12.000 dek a zhruba stejný počet matrací. "Snažíme se ženám vytvořit pracovní příležitosti a zároveň touto skutečností pomáhat uprchlíkům a běžencům přímo v zemi," řekl Radek Špinka z organizace ADRA, která v Afghánistánu působí. Humanitární organizace ADRA rozšířila své aktivity rozšířila i na uprchlické tábory v Pákistánu a Tádžikistánu.

V Berlíně jednala komise českých a německých historiků

V pátek v Berlíně skončila dvoudenní výroční konference česko-německé a slovensko-německé komise historiků, která byla věnována "zlomovým okamžikům" v dějinách národů. Vedoucí české části komise Jiří Pešek z Karlovy univerzity v Praze má za to, že zlomovými okamžiky pro nás byla hospodářská krize roku 1873 a související vzestup německého říšského kapitálu, razantní změny majetkových poměrů v letech 1938-48, zhroucení východoněmecké ekonomiky v roce 1990 nebo zcela nová orientace českého trhu v 90. letech a jeho "bezmála fatální vazba" na německou ekonomiku. Pešek zároveň připomněl úspěšnou československou měnovou reformu v roce 1919, která v té době umožnila sudetským Němcům značnou identifikaci s novým státem, zatímco Německo se potácelo v poválečné krizi. Časově neomezené společné vědecké grémium vzniklo na jaře roku 1990 z rozhodnutí vlád Německa a Československa. Dostalo za úkol mapovat společnou historii od 18. století do dneška. Po rozdělení Československa vznikla česko- německá a slovensko-německá komise historiků, ale obě skupiny spolu těsně spolupracují a pořádají společné konference.

Litvínov si připomíná 650. výročí

Kulturní, sportovní i společenské akce připravila k oslavám 650. výročí první písemné zmínky o městě litvínovská radnice. Historicky druhou nejvýznamnější událostí je 150. výročí udělení městských práv, následuje 55 let od otevření Gymnázia T. G. Masaryka. Před deseti lety navázalo město spolupráci s německým Olbernhau a v roce 1992 byla založena městská střední odborná škola pro ochranu a obnovu životního prostředí. Radnice připravuje publikaci o Litvínovu a několik tematických výstav. Zájemci mohou navštívit několik koncertů, zúčastnit se cyklistické soutěže Hry bez hranic a křestu naučné stezky Tesařova cesta - Šumný důl. Do Litvínova zavítala delegace saského města Olbernhau. Setkání při příležitosti desetileté spolupráce doprovázel společenský a kulturní program pro veřejnost, představitelé obou radnic zasadili v parku u Pilařského rybníka stromy symbolizující český a německý stát.

Ostrava má nedostatek sociálních pracovníků

S velkým nedostatkem sociálních pracovníků se potýká Ostrava. Na jednu sociální pracovnici připadá až několik stovek klientů, zatímco například v Německu mají na starosti v průměru dvě rodiny. Nyní v Ostravě pracuje stovka sociálních pracovníků, mezi nimiž jsou převážně ženy. Pracovnice přitom evidují přes 23.300 klientů a například v loňském roce absolvovaly 34.500 návštěv v problémových rodinách. Zabývají se mimo jiné případy týraných dětí či mladistvých, kteří mají problémy se zákonem. Pomáhají také obětem trestných činů. Východiskem ze situace by mohlo být například zavedení stipendií pro děti ze sociálně slabých rodin. S podporou Ostravy by mohly studovat na zdravotně-sociální fakultě Ostravské univerzity, a zvýšit tak počet sociálních pracovníků. Podle předsedy sociální komise při městském zastupitelsku Huga Přibyla to však ekonomické možnosti města v současné době neumožňují.

Likvidace skály v Hřensku začne v pondělí

Likvidace nestabilního pískovcového masivu za hotelem Klepáč v Hřensku na Děčínsku začne nejdříve v pondělí odpoledne, ačkoliv původně měly práce začít již koncem tohoto týdne. Podle vedoucího zásahu Pavla Veselého je třeba nejdříve zabezpečit samotný hotel a připravit zbývající část techniky. Odborníci chtějí masiv odplavit. Podle nich je použití vody nešetrnější metodou, která se ve světě používá. Každou hodinu by se mohlo odplavit půl metru krychlového pískovce. Největší skalní blok za Klepáčem má zhruba 266 metrů krychlových. V Hřensku byl letos poprvé vyhlášen stav nebezpečí kvůli narušeným skalním masivům 29. ledna. Platil původně pro dvě lokality. Od 1. března se toto opatření rozšířilo i do dalších čtyř částí. Postupně byl stav nebezpečí ve třech lokalitách obce zrušen. Nebezpečné masivy nad nimi byly odstřeleny, popřípadě zakotveny. Přednosta děčínského okresního úřadu již požádal vládu o prodloužení stavu nebezpečí do 30. června. Sanace nestabilních bloků bude podle odhadů stát od 50 do 100 milionů korun.

Mladá Boleslav dostala majetek rodiny Gellnerů

Synovec básníka Františka Gellnera, sedmaosmdesátiletý Karel Gellner, daroval svůj majetek Mladé Boleslavi. Uvedly to ve své středočeské mutaci Deníky Bohemia. Jde o 770 hektarů převážně lesní půdy, které mají podle odhadu hodnotu přes 150 milionů korun, a dvanáct obrazů z básníkovy pozůstalosti. Ty chtěl původně pan Gellner věnovat Národní galerii v Praze. Ta by je však uložila do depozitáře a na to nechtěl dárce přistoupit. Nabídl proto obrazy městu, které mu zaručilo stálou expozici. Darovaný majetek převede město do své správy a o lesy se bude starat městský podnik. Dárce si vymínil, aby dvě třetiny ročních výnosů z lesního hospodářství sloužily k nákupu přístrojů do Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.

V Bohumíně budou odborně likvidovat použité injekční stříkačky narkomanů

Odbornou likvidaci injekčních jehel a stříkaček, které na ulici vyhodí narkomani, začalo v Bohumíně na Karvinsku zajišťovat tamní K-centrum pro drogově závislé. Pracovníci centra se postarají o likvidaci injekcí ve spalovně v Karviné. Bohumínské K-centrum bylo otevřeno v lednu 1999. Nabízí například drogové poradenství, zprostředkování léčby, pomoc při zajišťování náhradního ubytování a vyřizování sociálních dávek. Navíc v rámci projektu Žihadlo zajišťuje narkomanům výměnu stříkaček a jehel za nové. Snaží se tak snížit riziko přenosu viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Lékař z horolezecké expedice získal Cenu za statečnost

Na sobotním sedmém reprezentačním plesu na Žofíně předal Lékařský odborový klub již popáté Cenu za statečnost. Získal ji primář hemodialyzačního střediska pražské Nemocnice Na Homolce Lukáš Svoboda. Loni se účastnil české expedice na druhý nejvyšší zemský vrchol K2. Ačkoli ho postihl závažný zánět žil, staral se obětavě o členy české výpravy a pomoc poskytl i členům ostatních výprav. Prvním oceněným byl v roce 1997 profesor Pavel Pafko za výrok o ceně operace prezidenta Václava Havla, kterou označil ve srovnání s opravou prezidentského auta za nízkou.

Herecká asociace udílela ceny Thálie

V Národním divadle v Praze byly v sobotu večer uděleny prestižní ceny Thálie, které uděluje Herecká asociace za mimořádné jevištní výkony v roce 2001. Nominace ve čtyřech oborech se týkaly výkonů na devíti pražských a čtyřech mimopražských scénách. Současně převzali Thálie umělci za celoživotní mistrovství v oblasti dramatických umění. Herecká asociace udělila i cenu mladému činoherci do třiatřiceti let.

Deníky Jana Zábrany vycházejí již potřetí

V těchto dnech znovu vychází jedna z nejčtenějších českých knih z 90. let minulého století, deníky básníka, prozaika, esejisty a překladatele Jana Zábrany. Výbor z deníků pod názvem Celý život uspořádali Dušan Karpatský a Jan Šulc a úvodní vzpomínku na Zábranu napsal Václav Havel. Již třetí vydání deníků připravil nakladatel u příležitosti autorových nedožitých 70. narozenin. První vydání deníků se v roce 1992 kulturní událostí. Zábrana nemohl v 50. letech publikovat, jeho rodiče byli jako aktivní členové národně socialistické strany po roce 1948 uvězněni. V roce 1956 se Zábrana svými verši podílel na samizdatovém sborníku Život je všude, kde publikovali Jiří Kolář, Bohumil Hrabal, Václav Havel, Emil Juliš či Josef Škvorecký, tehdy Zábranův nejbližší přítel. Od 60. let se pro Zábranu poměry uvolnily. Dominantní v díle Zábrany zůstává jeho překladatelská činnost - převedl do češtiny desítky děl z ruštiny a angličtiny, například práce Ivana Bunina, Sergeje Jesenina nebo tvorbu básníků americké beat generation.

Kapela Kryštov získala čtyři z Českých internetových hudebních cen

Ostravská kapela Kryštof zvítězila ve čtyřech z devíti kategorií Českých internetových hudebních cen. Kapele Kryštof patří za její píseň Lolita ocenění za hit a videoklip roku; skupina získala také titul objev roku a její písnička Ženy se stala skladbou roku. První cenu v kategorii album roku obdrželi Support Lesbiens za CD Regeneration?, zpěvačkou, zpěvákem a skupinou roku jsou Lucie Bílá, Dan Bárta a Lucie. Ankety se zúčastnilo 13.000 čtenářů. Pouze o dvou kategoriích - české album a skladba roku -rozhodovali sami redaktoři MusicServer.cz, sdělil šéfredaktor serveru Jan Balušek. Hudební server MusicServer.cz uspořádal hlasování druhým rokem.

Studenti církevních škol předvedou své umění na festivalu

Na 300 studentů církevních škol z celé republiky se příští úterý sjede na festival do Oder na Novojičínsku. Během třídenní přehlídky se představí mladí herci, zpěváci, tanečníci, muzikanti a básníci. Podle mluvčího ostravsko-opavského biskupství Pavla Siudy se setkání zúčastní soubory a hosté ze 12 škol. Chybět nebude například křesťanská skupina Gift z Ostravy a opavský písničkář Jaroslav Černý. Festival, který se uskuteční již devátým rokem, zahájí bohoslužbou biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz. Na základní škole svaté Anežky České se pak budou představovat jednotliví umělci či soubory až do 21. března.

Mělník připravuje čtení z knih o Harrym Potterovi

O zápis do Guinnessovy knihy rekordů se neobvyklým rekordem pokusí mělnická radnice ve spolupráci s městskou knihovnou. Od 5. do 6. dubna proběhne celodenní čtení z knih o Harry Potterovi. Cílem akce je během 24 hodin přečíst co nejvíce stran. "Teoreticky máme velkou šanci uspět, protože to zatím nikoho nenapadlo," řekla mluvčí radnice Helena Vavřinová. Organizátoři pozvali všechny mělnické školy a další organizace. Vyzývají k účasti širokou veřejnost, skupiny pracovníků, rodiny s dětmi i jednotlivce. Každý účastník bude číst pět minut, je proto třeba získat 280 lidí, aby se nový rekord vydařil. Dodržení pravidel bude sledovat rozhodčí z agentury Dobrý den.

V Praze začaly velikonoční trhy

Břízy zdobené barevnými mašlemi a stánky s kraslicemi na tradičních trzích na Václavském a Staroměstském náměstí od soboty připomínají blížící se svátky jara. Součástí trhů budou i různé kulturní akce. Od neděle budou na pódiu na Staroměstském náměstí vystupovat soubory z jednotlivých pražských městských částí. První jarní den bude na Staroměstském náměstí upálena bohyně Morana, symbolizující zimu. Velikonoční trhy potrvají do 7. dubna.

Plzeňskou radnici obsadí čarodějnice a strašidla

Strašidla, skřítci, čarodějnice a jiné pohádkové bytosti obsadí v pondělí na téměř tři týdny přízemní mázhaus plzeňské radnice. Začne zde jarní výstava strašidel, na kterou podle jednoho z organizátorů Zdeňka Zajíčka krátce zavítají i živé, předčasně probuzené čarodějnice a strašidla. Jednotlivé expozice připomenou známé pohádky a filmy o strašidlech, představí plzeňská strašidla a jiné zajímavé postavy tajemného podsvětí. Výstava má být i inspirací pro obyvatele města k vytvoření vlastních masek a kostýmů na tradiční průvod "Vejšlap plzeňských strašidel", který bude v Plzni v červnu, řekl Zajíček. Při letním průvodu by se měli lidé z Plzně převlečení za strašidla pokusit o rekord v co největším počtu strašidel.

Podobu nového parku v Orlové plánovali i obyvatelé města

Budoucí podobu nového parku Orlí kaňon plánovali spolu s architektem v Orlové na Karvinsku místní obyvatelé, studenti a zástupci úřadu. Park by měl být vybudován ještě do konce letošního roku v místě bývalé strže. Ta je asi 150 metrů dlouhá a 75 metrů široká. Podle mínění obyvatel by v parku neměla chybět vodní plocha, pitná voda, pískoviště, prolézačky, ohniště či amfiteátr. Padl návrh zřídit i bezpečnostní kamerový systém, protože obyvatelé se bojí vandalů či narkomanů. O přípravu projektu se starají studenti a pedagogové orlovského gymnázia., kteří již vymysleli název parku, jeho logo a o přípravách parku začali vydávat školní časopis Stržanka. Popis projektu i nejnovější aktuality o tvorbě nového parku v Orlové jsou k dispozici na webové stránce: www.sweb.cz/park-studanka.

Síť cyklistických tras se znovu rozšíří

Návštěvníci mikroregionu Moravskotřebovsko-Jevíčsko budou moci brzy využívat nové cyklistické stezky v délce zhruba 50 kilometrů. Slavnostní otevření nových stezek je plánováno na 20. dubna. Region na pomezí východních Čech a střední Moravy již dnes turistům na kolech nabízí přes 200 kilometrů tras. Většina současných cyklistických stezek v okolí Moravské Třebové vede po silnicích třetí třídy či zpevněných lesních nebo polních cestách. Samostatná cyklostezka tam zatím chybí. Oblastí v současnosti procházejí nadregionální cyklostezky od Žďárských vrchů na západě směrem na východ do Pomoraví a od Orlických hor na severu jižně do Moravského krasu. Na ně pak navazují lokální trasy. Na důležitých křižovatkách jsou turistům k dispozici mapy.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude zataženo až oblačno, na Moravě a ve Slezsku s deštěm. Teploty mezi 8 až 12 stupni, při celodenní velké oblačnosti kolem 6 stupňů Celsia.