Zprávy Radia Praha

České mise v Asii mají financovat dluhopisy za 1,7 miliardy korun

Činnost českých vojenských jednotek v Kuvajtu a Afghánistánu mají podle představ vlády financovat státní dluhopisy ve výši 1,7 miliardy korun. Kabinet premiéra Miloše Zemana v pondělí vypracoval návrh dluhopisového zákona, který by mohla sněmovna projednat ještě na březnové schůzi. Parlamentní opozice ale dluhopisy odmítá. Vláda by podle nich měla pro vyslání nemocnice najít úspory v rozpočtu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík poznamenal, že částka 1,7 miliardy korun je na horní hranici odhadu. "V obou případech se pohybujeme v regionech, které jsou pro nás poměrně neznámé. Plánovat finanční náklady je pro nás poměrně složité," prohlásil ministr. Myslí si že skutečné náklady na obě operace budou zřejmě o 200 miliónů až 300 miliónů korun nižší.

Při misi do Kuvajtu navštíví první český kaplan arabský svět

Společně s českými vojáky odjíždí v pondělí do Kuvajtu také vojenský kaplan Miroslav Kloubek. "Je to historicky první český armádní kaplan, který se dostane do arabského světa," řekl ČTK vedoucí armádní duchovní služby Tomáš Holub. Doplnil, že dosud se vojenští duchovní účastnili jen operací na Balkáně. Kaplan musí počítat s tím, že bude působit v prostředí, které je zcela muslimské a kde se mnohem obtížněji navazuje kontakt s obyvatelstvem než například v Bosně, uvedl Holub. Zdůraznil, že situaci bude ztěžovat také velká vzdálenost, která se u některých vojáků může projevit steskem po domově. "Nepříjemné je, že se neví, do jakých situací se vojáci v Kuvajtu dostanou. Tentokrát nejedou na mírovou misi a i v těžkých chvílích musejí mít vojáci kaplana k dispozici," uvedl Holub.

I bez přímých podpor se podle EK příjmy českých rolníků podstatně zvýší

I kdyby čeští zemědělci nedostali žádné přímé podpory z Evropské unie, jen díky klasickým tržním subvencím a výkupním cenám se po vstupu do EU jejich příjmy zvýší až o 60 procent, vypočítala Evropská komise ve zprávě, která byla v pondělí zveřejněna v Bruselu. Obsáhlý dokument je založen na srovnání, co by se stalo v zemědělství kandidátských zemí, kdyby nevstoupily do EU, kdyby vstoupily bez nároku na přímé podpory, s omezeným nárokem, s plným nárokem a s nárokem na subvence podle kvót, které si samy navrhly. Dospívá k závěru, že vstup do unie pro ně bude znamenat jednoznačné zlepšení, i když by přímé podpory nebyly k mání vůbec.

Za nelegální kácení lesa padly v ČR poprvé nepodmíněné tresty

Nepodmíněné tresty odnětí svobody za nelegální těžbu dřeva uložil v pondělí poprvé v České republice podle nového zákona o ochraně životního prostředí vsetínský okresní soud. Tři muže ze Vsetínska odsoudil na 14 měsíců až na tři a půl roku ve věznici s dozorem. Jejich dvěma společníkům uložil tresty podmíněné s odkladem až na pět let. Obžalovaní podle rozsudku vykáceli v letech 1997 až 1999 v rozporu s lesním plánem 20 hektarů lesa v 11 lokalitách Vsetínska, Opavska, Šumperska a Strakonicka. Způsobili škodu kolem 40 miliónů korun. Soud uložil mužům ve věku kolem 30 let též zákaz výkonu povolání v dřevorubecké a příbuzných profesích. Státní zástupce a obžalovaní, které až na jednoho zastupovali při vyhlášení rozsudku pouze obhájci, si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Počet uživatelů drog v České republice stále stoupá

Počet uživatelů drog v České republice stále stoupá. Nyní je v ČR zhruba 100.000 uživatelů drog, z toho 35.000 lidí užívá drogy trvale a zbytek s nimi experimentuje. V roce 1995 přicházelo do styku s drogou přibližně poloviční množství lidí. Loni léčebná zařízení a kontaktní centra nově registrovala 4233 problémových uživatelů drog, z nich 529 užívalo heroin. Nejpostiženější věkovou skupinou byli mladí lidé ve věku od 15 do 19 let, kteří tvořili 42 procent nově evidovaných, řekl v pondělí národní koordinátor drogové epidemiologie Vladimír Polanecký.

Narkomané nejčastěji užívají jako základní drogu pervitin a extázi. Nejrozšířenější doplňkovou drogou je marihuana. Dvě drogy užívá polovina nově evidovaných. Téměř dvě třetiny problémových narkomanů žijí ve společné domácnosti s rodiči. Téměř dvě třetiny nově registrovaných uživatelů si aplikují drogy nitrožilně.

Podle analýz nemohou být dekrety v rozporu s právem EU

Analýzy Benešových dekretů vypracované pro české ministerstvo zahraničí ukazují, že tyto právní dokumenty nejsou a ani nemohou být v rozporu s právem Evropské unie. Ministerstvo zahraničí chystá na základě analýz určité kroky. Hlavní vyjednavač s EU Pavel Telička o nich v pondělí před novináři blíže nehovořil, neboť je musí nejprve schválit ministr zahraničí Jan Kavan, jenž je mimo republiku. Podle Teličky se nicméně Praha chystá o pozadí dekretů znovu informovat poslance Evropského parlamentu. "Obeznámíme tento sbor ještě podrobněji, než tomu bylo v minulosti," uvedl. Telička v sobotu jednal s předsedou zahraničního výboru EP Elmarem Brokem, který přislíbil, že Praze s předáváním informací pomůže. Neznalost problematiky dekretů u některých poslanců EP z Německa či Rakouska je podle Teličky překvapivá až zarážející. Vrchní ředitel integračního odboru ministerstva Petr Ježek doplnil, že experti v analýze slučitelnosti dekretů s evropským právem argumentují tím, že převzetí "acquis" - evropského práva - nemá žádné zpětné účinky a že dekrety již nelze v českém právním systému aplikovat.

Podle FPÖ "Verheugen padl před Zemanem na kolena"

Poslankyně Evropského parlamentu za kontroverzní rakouské Svobodné (FPÖ) Daniela Raschhoferová v pondělí odsoudila "nejnovější tendence Evropské komise vůči tzv. Benešovým dekretům" a obvinila evropského komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena, že "padl před českým premiérem Milošem Zemanem na kolena". Napsala to agentura APA. "Padnutím na kolena před předsedou české vlády Zemanem poskytl Verheugen další 'dobrou službu' evropskému společenství hodnot," řekla Raschhoferová. Reagovala tak podle rakouské agentury na skutečnost, že na okraj víkendového summitu EU v Barceloně komisař Verheugen premiéra Zemana ubezpečil, že Evropská komise nemá v žádném případě v úmyslu zařadit tzv. Benešovy dekrety jako součást vstupních jednání České republiky do EU.

Rakouský kardinál smířlivě k Benešovým dekretům

Smířlivě se v pondělí vyjádřil k takzvaným Benešovým dekretům rakouský kardinál Christoph Schönborn. Na tiskové konferenci v předvečer zahájení konference katolických biskupů ve vorarlberském Bregenzi zdůraznil, že církev musí především hledat porozumění s obyvateli sousedních zemí. "Jako člověk, který byl vyhnán ze své vlasti, přemýšlím o těchto otázkách asi intenzivněji než jiní. To, co je v rozporu se standardy mezinárodního práva, jistě nemůže zůstat tak, jak to je. Je třeba se s tím vypořádat, ale jak to má být konkrétně urovnáno, je pro mě druhořadá otázka. Současně v této souvislosti připomněl Mnichovskou dohodu a poukázal na to, že "se o ní vůbec nemluví". Zároveň konstatoval, že je třeba si také uvědomit, že "jako vyhnanci jsme sice všechno ztratili, ale získali jsme svobodu".

ODS není spokojena se Zemanovými výroky o Benešových dekretech

Výkonná rada ODS není spokojena s prohlášením premiéra Miloše Zemana na barcelonském summitu EU, že vstup Česka do unie nebude v žádném případě souviset s Benešovými dekrety. "Nezazněla odpověď na hlavní otázku, zda v budoucnu po vstupu do EU nebudou ohrožena vlastnická práva občanů České republiky," řekl v pondělí předseda ODS Václav Klaus novinářům po zasedání výkonné rady strany v Karlově Studánce na Bruntálsku.

Mylný dojem, že Česká republika je připravena změnit dekrety prezidenta Edvarda Beneše z roku 1945, vyvolala minulý týden slova komisaře EU Güntera Verheugena v Evropském parlamentu. Takto pochopili Verheugenovo vyjádření i rakouští poslanci, kteří tvrdili, že po jeho slovech se Benešovy dekrety jednoznačně staly evropskou otázkou a nelze je již odbývat jako dvoustranný problém. Verheugen ale později uvedl, že jeho slova se vztahovala k restitučnímu zákonu z roku 1991, který umožňuje navracení majetku pouze českým občanům.

Vypovězení opoziční smlouvy je podle Klause teatrálním gestem ČSSD

Za předvolební a teatrální gesto označil předseda ODS Václav Klaus víkendové prohlášení vedení ČSSD, které chce v den voleb ukončit opoziční smlouvu. "Nepřijímáme je (gesta) a nezúčastníme se jich," řekl v pondělí Klaus novinářům po zasedání výkonné rady strany v Karlově Studánce na Bruntálsku. Podle Klause neexistuje jediný důvod, proč oficiálně ukončit platnost opoziční smlouvy. "Byla vytvořena na jedno volební období a skončí automaticky jeho uplynutím," doplnil předseda ODS s tím, že se na tomto stanovisku shodla celá výkonná rada.

Ukončení opoziční smlouvy, která ČSSD po volbách v roce 1998 umožnila sestavit menšinovou vládu, navrhlo po sobotním jednání předsednictvo vládní strany. Předseda sociální demokracie Vladimír Špidla řekl, že opoziční smlouva byla nástrojem na jedno použití a jedno volební období. O novém uspořádání musejí podle něj v polovině června rozhodnout voliči.

Začíná zasedání Komise OSN pro lidská práva, návrh ČR nejistý

Ve švýcarské Ženevě začalo v pondělí 58. výroční zasedání Komise OSN pro lidská práva, které má během šesti týdnů zhodnotit dodržování práv člověka ve dvou desítkách zemí světa. Zatím není jisté, zda Česko předloží návrh rezoluce kritizující dodržování lidských práv na Kubě, jak tomu bylo již ve třech předchozích letech; česká diplomacie zatím sonduje názory EU a latinskoamerických zemí a je nakloněna i alternativním řešením. Český ministr zahraničí Jan Kavan nedávno zdůraznil, že Česko předloží návrh rezoluce o lidských právech na Kubě pouze tehdy, pokud bude mít jednoznačnou podporu Evropské unie a většiny latinskoamerického regionu.

Generál Pezl převzal cenu za přínos bezpečnostní politice

Generál Karel Pezl převzal v pondělí na Úřadu vlády cenu Jaroslava Jandy za významný přínos k bezpečnostní politice České republiky. Ve studentské kategorii získala čestné uznání Petra Novotná. Ceny udělila letos poprvé Bezpečnostní rada státu při příležitosti třetího výročí vstupu země do NATO. Oceněným je předal předseda vlády a rady Miloš Zeman. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v úvodním projevu vyzdvihl, že Pezl se podílel na vstupu ČR do NATO. Zeman mu poděkoval za vše, co udělal nejen pro armádu, ale pro celou českou společnost.

Studentku druhého ročníku Institutu mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd University Karlovy Novotnou Bezpečnostní rada odměnila za její práci "Úloha a místo Západoevropské unie při vytváření evropské bezpečnostní a obranné identity". "Nyní se naplní přání ministra obrany, aby v profesionální armádě bylo alespoň 20 procent žen," žertoval při předávání čestného uznání premiér a studentce blahopřál k začátku budoucí vojenské kariéry.

Mezi zadrženými ilegálními pracovníky v USA je 24 českých občanů

Mezi přibližně 40 pracovníky zadrženými na počátku března v kansaském Abilene kvůli ilegální práci je 24 českých občanů. Jsou umístěni ve vazebním zařízení americké imigrační služby (INS) v Topece poblíž Kansas City. V pondělí to sdělil český konzulát ve Washingtonu. Podle konzulátu byli všichni obviněni z nelegální práce. Datum soudu zatím nebylo stanoveno a do jeho konání se mohou dostat na svobodu na kauci pěti tisíc dolarů. Poslední velký zátah, při němž uvízlo v síti INS mnoho Čechů, se odehrál v roce 1998 na Floridě. INS tehdy chytila přes 30 českých občanů. Florida a jižní státy USA jsou častým cílem ilegálních pracovníků.

Podle analytiků zatím státní dluh není nebezpečný pro firmy ani pro občany

Vysoké zadlužení země, které na konci letošního roku zřejmě překoná 400 miliard korun, zatím neovlivňuje život podniků či občanů. Pokud se ale trend růstu nezmění, může dluh postupně snížit důvěru zahraničních investorů nebo zhoršit současný stabilní rating České republiky a tím zdražit půjčky, varovali analytici. Ministerstvo financí v pondělí oznámilo, že státní dluh ČR vzrostl loni na 345 miliard z 289,3 miliardy korun v roce 2000. Státní dluh je spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů součástí dluhu veřejného.

Justiční stráž u soudu s Čermákovou podle kontroly nechybovala

Justiční stráž, která zajišťovala pořádek u kladenského soudu při soudu s Helenou Čermákovou, neudělala podle kontroly generálního ředitelství věznic žádnou chybu. Se závěrem kontrolní zprávy souhlasí i advokát Čermákové Ladislav Šustr. Na lidi, kteří po vynesení rozsudku napadli jeho klientku před budovou soudu, hodlá podat trestní oznámení.

Helena Čermáková byla ve čtvrtek odsouzena za smrt pětileté dcery Terezky k tříletému vězení. Podle rozsudku zanedbala sedmadvacetiletá žena péči o dívku, která se za nevyjasněných okolností napila alkoholu a upadla do těžké opilosti. Matka ji poté zřejmě ve spaní zalehla. Po vynesení rozsudku hrozilo Čermákové lynčování od davu lidí shromážděných před soudem. Totožnost ženy, která Čermákovou uhodila, Šustr údajně již zná. "Byla to žena, kterou před tím policie vyvedla z budovy soudu," řekl. Podle něj dav lidí vyhrožoval jemu i jeho klientce ještě před domem, kde sídlí jeho advokátní kancelář. Do bytu musela Čermákovou doprovodit policie.

Rodu Colloredo-Mansfeld bylo vydáno téměř 3000 hektarů lesa

Šlechtickému rodu Colloredo-Mansfeld vydal počátkem března rychnovský pozemkový úřad v rámci restitucí téměř 3000 hektarů zemědělské a lesní půdy. Právní nástupkyně majitele někdejšího opočenského panství Kristýna Colloredo-Mansfeldová převzala hlavně lesy v česko-polském pohraničí v Orlických horách, řekl v pondělí vedoucí rychnovského pozemkového úřadu Miroslav Král. Vydávání lesních pozemků bude pokračovat. "Identifikace není ještě dokončena, ale je toho celkem přes 5000 hektarů," uvedl Král. Restituci umožnil zákon z roku 2000. Podle něj mohli dědici žádat zpět zemědělský majetek zabavený nacisty za války v případě, že po válce nebyli odškodněni.

Hudba Hradní stráže odletěla s ministrem kultury do New Yorku

Na týdenní Turné solidarity a díkůvzdání odletěla v pondělí do Spojených států více než stočlenná česká delegace. Tvoří ji vedle ministra kultury Pavla Dostála a dalších osobností především Hudba Hradní stráže a Policie ČR. Uniformovaný orchestr připravil podle pořádající Pražské umělecké společnosti na čtvrtek koncert do slavné síně Carnegie Hall. Vystoupení má být poděkováním newyorským policistům a hasičům za statečnost, s níž čelili následkům teroristického leteckého útoku z loňského 11. září. Vyvrcholením koncertu bude světoznámá píseň Škoda lásky (v Americe známá jako Roll out the Barells), jejíž autor Jaromír Vejvoda by se letos dožil sta let. Dirigovat bude pro tu chvíli jeho syn Josef. Koncert uvede katolický kněz Daniel Herman, mluvčí České biskupské konference, úvahou o duchovních kořenech souboje dobra a zla.

Dočasný vývoz cenných kulturních předmětů bude zřejmě snadnější

Dočasný vývoz cenných kulturních předmětů, například na zahraniční výstavy, bude zřejmě snadnější. Umožnit by to měl poslanecký návrh novely zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, který v pondělí podpořila vláda. Informoval o tom její mluvčí Libor Rouček. Nyní dovoluje zákon vyvážet kulturní předměty na základě osvědčení vydaného pověřenými galeriemi, archívy nebo knihovnami, které potvrdí, že nejde o kulturní památku. Není to vývozní povolení, ale odborné stanovisko, které osvědčuje, že chráněný předmět není kulturní památkou či její částí. Legislativa ale nepočítá s vývozem dočasným, třeba právě na výstavy do zahraničí. Kromě toho chtějí poslanci osvobodit dovážené předměty kulturní hodnoty od nynější dvaadvacetiprocentní daně z přidané hodnoty.

Lyžařka Kateřina Neumannová ukončila sezónu

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se nezúčastní posledního závodu Světového poháru v Lillehammeru a sezóna pro ni skončila. Bronzová medailistka z olympijských her v Salt Lake City se po dohodě s trenérem Stanislavem Frühaufem rozhodla, že na Birkebeiner - dálkový běh klasickou technikou na 58 kilometrů, nepojede. Neumannová má jistotu, že ve Světovém poháru obsadí nejhůře třetí místo. Momentálně je druhá s náskokem sedmdesáti bodů před Stefanií Belmondovou. Italka musí dojet v Norsku alespoň druhá, aby devětadvacetiletou Češku předstihla. Nejlepším výsledkem Neumannové v seriálu je dosud třetí místo ze sezóny 1996/97. Závodní rok Neumannová ukončila osmým místem v sobotní volné třicítce na Holmenkollenu. "To je svátek lyžování. Se sezónou jsem se rozloučila důstojně a se ctí," uvedla Neumannnová.

Prezident Havel blahopřál úspěšným paralympikům

Prezident republiky Václav Havel pogratuloval českým paralympikům k úspěchům, kterých dosáhli na zimních hrách v Salt Lake City. Český tým během desetidenních soutěží získal pět medailí a obsadil čtrnácté místo v hodnocení národů. "Gratuluji Vám k úspěšnému zakončení zimních paralympijských her v Salt Lake City 2002. Všechno Vaše úsilí a Vaše výkony byly obdivuhodné, děkuji Vám za šíření dobrého jména naší země. Zvláště pak blahopřeji medailistkám k jejich vynikajícím úspěchům," napsal Havel. Osobní telegramy Havel poslal Kateřině Teplé a Sabině Rogie. Obě slabozraké lyžařky se postaraly o všechny medaile české výpravy. Teplá vyhrála obří a superobří slalom a dojela druhá ve sjezdu, Rogie získala bronz ve slalomu a v obřím slalomu. Výprava s oběma medailistkami přiletí do Prahy v úterý.

Počasí

V noci polojasno až oblačno, v Čechách od západu až zataženo a postupně místy déšť. Noční teploty: šest až dva st.C. Přes den bude oblačno až zataženo a občas déšť. Denní teploty: devět až 13 st.C.