Zprávy Radia Praha

Eliška Wagnerová jmenována místopředsedkyní Ústavního soudu

Dosavadní předsedkyni Nejvyššího soudu Elišku Wagnerovou jmenoval prezident Václav Havel místopředsedkyní Ústavního soudu. Na její místo v Nejvyšším soudu zároveň ustanovil Ivu Brožovou, která předsedala kolegiu Nejvyššího soudu. "Pevně věřím, že opřeny o své životní zkušenosti, o své odborné předpoklady, o svou moudrost a svou ženskou citlivost budete posilovat svou prací autoritu obou těchto nejvyšších soudních institucí," blahopřál po převzetí jmenovacích dekretů oběma soudkyním prezident. Právě Havlův návrh na obsazení uvolněného místa ústavní soudkyně a také předsedkyně Nejvyššího soudu vyvolal spor mezi prezidentem a vládou. S jmenováním obou žen totiž nesouhlasí ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš ani opoziční ODS.

Do Prahy přijel šéf NATO Robertson

Do Prahy ve středu přijel generální tajemník NATO George Robertson. Bude zde jednat o přípravách summitu NATO, který v hlavním městě proběhne letos v listopadu. Mělo by se na něm mimo jiné jednat i o rozšíření Severoatlantické aliance o nové členy. Na summit se ale chystají také odpůrci aliance. Anarchistické a levicově orientované organizace připravují pochody, výstavy a konference. Komunistická mládež osm měsíců před zahájením summitu rozjíždí kampaň proti jeho pořádání nazvanou Stop NATO.

Policisté ve sněmovně neporušili zákon

Policisté, kteří minulý týden přímo v Poslanecké sněmovně z galerie sledovali projednávání zákona o svém služebním poměru, porušili vnitřní předpisy, ale ne zákony. Třicítka policistů v uniformách a se zbraní totiž vstoupila do sněmovny, aniž se jako jiní návštěvníci zapsali do knihy návštěv a prošli bezpečnostní kontrolou. Policejní prezident Jiří Kolář před členy sněmovního branného výboru připustil, že policisté porušili předpisy. Viníci budou podle něj potrestáni úměrně tomu, jak velké chyby se dopustili. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse by ale neměl následovat žádný velký postih. Kolář dále řekl, že objasňování odpovědnosti konkrétních osob za porušení vnitřních předpisů skončí do týdne. Kolář a jeho náměstek Martin Kotlan ujistili, že pochybení, jichž se policisté dopustili, se již nebudou opakovat. Policisté tak při příští návštěvě sněmovny budou procházet bezpečnostní prohlídkou.

Sněmovna podpořila rozšíření dohledu nad zbrojním vývozem

Poslanci shcválili novelu zákona, podle níž se rozšíří kontrola vývozu zboží zneužitelného k vojenským účelům o nehmotné přenosy technologií, například elektronický prodej zboží. Předloha si podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra klade za cíl zdokonalit nástroje k předcházení vojenským konfliktům a omezit dostupnost strategických materiálů a technologií. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. R se v minulosti podílela na několika neobvyklých zbrojních obchodech. Například loni v dubnu bylo v Bulharsku zadrženo ukrajinské letadlo Il-76 s nákladem zbraní z ČR kvůli podezření, že letí do východoafrické Eritreje. Na tuto zemi bylo tehdy uvaleno zbrojní embargo.

Volební kampaň Nezávislých povede Ivan Medek

Sdružení nezávislých kandidátů hodlá kandidovat v červnových volbách do Poslanecké sněmovny. V dubnu představí své kandidáty a lídry a hlavní teze volebního programu. Nezávislí se ve své volební kampani zaměří především na správní, daňovou a zdravotnickou reformu. Patří také k politickým silám, které požadují přímou volbu prezidenta. Podle předsedy sdružení Milana Marko se na kandidátkách SNK objeví starostové, místostarostové a další komunální politikové. Nezávislí získali v posledních komunálních volbách kolem deseti procent hlasů voličů, obsadili množství zastupitelských křesel v obecních a krajských zastupitelstvech, mají stovky místostarostů a starostů. Nezávislé kandidáty v Praze povede do voleb někdejší zpravodaj rozhlasové stanice Hlas Ameriky a prezidentův kancléř Ivan Medek. Medek v roce 1999 neúspěšně kandidoval do Senátu za čtyřkoalici.

V sobotu proběhne v Praze Pochod pro život

V sobotu odpoledne proběhne v Praze Pochod pro život, jehož účastníci chtějí upozornit na nutnost ochrany lidského života před narozením. Pětadvacátý březen je Dnem nenarozených dětí. Akci jako protest proti umělým potratům každoročně organizuje Hnutí pro život s dalšími organizacemi. Nezasazuje se jen za ochranu života počatých dětí, ale i starých a nevyléčitelně nemocných lidí; hájí jejich právo na narození a na přirozenou smrt. Dlouhodobým cílem organizátorů pochodu je zakotvit právo každého člověka na život do českého právního řádu. Snahu uzákonit zákaz interrupcí, a odebrat tak ženám právo svobodně rozhodnout o těhotenství, však řada politiků i sexuologů odmítá.

V Rakousku otevřena výstava o odsunu

Benešovy dekrety a restituce sudetských Němců se znovu přetřásaly v Rakousku. Na vernisáži výstavy nazvané Vražda a vyhnání se sešli zástupci sudetských Němců a představitelé krajně pravicové strany Svobodných. Historici v této souvislosti varují před zhoršením česko-německých vztahů. Výroky některých politiků o Benešových dekretech totiž mohou napáchat nenapravitelné škody. Odborník na vztahy s německy mluvícími zeměmi Jan Křen upozorňuje, že dekrety by se měla místo politiků zabývat společná komise českých a německých historiků.

Kolokvium ve Skotsku jedná o sudetských Němcích

Analýze role sudetských Němců a dalších národností a národů v době kolem druhé světové války se věnuje mezinárodní vědecké kolokvium o těchto problémech, která se koná ve skotském Dundee. Konference se účastní na 60 odborníků z Británie, Čech, Slovenska, Německa a USA. Podle Jaroslava Pánka z pražského Historického ústavu je na rozšíření záběru užitečná právě jiná perspektiva odborníků mimo bezprostřední oblast střední Evropy.

Evropští investoři kritizují Česko u Evropské unie

Zástupci evropských investorů v České republice si stěžují na zdejší podnikatelské prostředí. Kritizují zejména průtahy v zápisech do obchodního rejstříku, kde podle nich bují korupce. Současný konkurzní zákon podle nich umožňuje zdlouhavé konkurzní řízení, které často vede k vytunelování zdravé části firem. Poukazují i na nízkou úroveň státní správy a soudnictví. Zásadní reformy jsou podle nich nutné v obchodním právu, ve veřejných zakázkách, v pracovním právu, zákoně o ochraně hospodářské soutěže, životním prostředí. Kritiku českého podnikatelského prostředí předají v pondělí v Bruselu zástupci Evropsko-českého fóra evropskému komisaři Günteru Verheugenovi. Toto fórum je spojenou institucí obchodních komor Británie, Francie, Německa, Nizozemska a Švédska. Z těchto zemí proudí do České republiky téměř 70 procent všech přímých zahraničních investic.

Siemens představí v Česku výstavní vlak

Divize německého koncernu Siemens vypravila zvláštní výstavní vlak, který v 70 evropských městech představí trendy a řešení železniční dopravy. První zastávkou vlaku pod názvem "exider" je pražské Holešovické nádraží. Podle generálního ředitele české pobočky Siemensu Pavla Kafky bude výstavní vlak pokračovat do Plzně, Brna, Pardubic, Otrokovic a Ostravy. Vlak je dlouhý 280 metrů a má 14 tématicky zaměřených vagónů, které tvoří skříně na podvozcích z nákladních vagónů. Návštěvník tak získá přehled o oboru plně integrované automatizace a řešení pro řízení výroby.

Němci připravují vývoz panelů do ČR

Firma Mezinárodní transferové centrum ekologické techniky (ITUT) v Lipsku chystá vývoz panelů ze zbouraných panelových domů v bývalé NDR do České republiky. Domy rozebírané převážně v sousední německé zemi Sasku pocházejí z 90. let. Německá firma jedná o stavebních projektech v oblasti Liberce, Karlových Varů a Plzně. Stavební materiál se bude vnějškově upravovat, aby nebylo znát, že jde o panely. Při převozu materiálu na vzdálenost zhruba 100 kilometrů se projekt údajně vyplatí německé i české straně. Panely z Německa dostanou certifikát technické způsobilosti a jsou pro české partnery údajně levnější než z vlastní výroby. Projekt ITUT zapadá do subvenčního programu německé vlády nazvaného Přestavba východních měst. Berlínský kabinet ho schválil loni v listopadu na léta 2002 - 2009 a je na něj určeno kolem 2,5 miliardy eur. Cílem je zlepšování kvality bydlení východoněmeckých měst, která jsou mimo jiné zatížena enormním množstvím neoblíbené panelové zástavby. Součástí programu je i bourání paneláků. Ministerstvo průmyslu o obchodu, které by dovoz panelů do České republiky mělo schválit, jej však odmítá.

V Olomouci se natáčí Doktor Živago

Česko-anglický štáb natáčí v těchto dnech v historickém centru Olomouce záběry pro novou filmovou adaptaci slavného románu Borise Pasternaka Doktor Živago. Centrum Olomouce, které se na pár dní promění v Moskvu, již obsadily kočáry s koňmi a televizní vozy. Změny se dočkaly i další olomoucké ulice. Kromě Olomouce natáčejí filmaři Doktora Živaga také v augustiánském klášteře ve Šternberku na Olomoucku a v zámku ve Výšovicích na Prostějovsku. Filmovat budou i v Praze, Doksanech na Litoměřicku či ve Veltrusích na Mělnicku. Film zachycuje životní příběh lékaře a básníka Živaga v období první světové války a revoluce v Rusku. Režíruje ho Ital Giacomo Campiotti. Film natočí česko-anglické televizní štáby pro anglickou televizní společnost Granada za 12 týdnů.

Národní divadlo v Brně uvede Kafkův Zámek

Národní divadlo v Brně uvede v pátek v Mahenově divadle Zámek Franze Kafky. Podle režiséra Martina Čičváka je téma člověka, který chce najít své místo ve světě, aktuální i dnes. Kafka vypráví v Zámku o snaze zeměměřiče K. splnit úkol, jímž ho kdosi pověřil, a vykonat práci, o níž neví nic přesného. Zámek, kde by se měl dobrat zásadních informací o své práci, je nedobytnou pevností a hrůzyplným bludištěm. Podle režiséra Čičváka se zeměměřič K. v brněnské inscenaci ocitá v hrabství Westwest, jehož název může být chápán i jako soumrak západní civilizace. Kafka, pražský Němec židovského původu, zemřel v roce 1924 v jednačtyřiceti letech. Svého přítele Maxe Broda pověřil, aby po jeho smrti zlikvidoval jeho literární pozůstalost s rukopisy nevydaných románů. Brod Kafkovu poslední vůli nesplnil, a tak se zachovaly významné romány dvacátého století: Amerika, Proces a Zámek.

Pražská ZOO postaví indonéský pavilon

V Zoologické zahradě v Praze-Tróji byl ve středu položen základní kámen k novému, unikátnímu pavilonu, který představí biotop indonéské džungle. Zvířata a tropické rostliny jihovýchodní Asie v jejich přirozeném prostředí uvidí návštěvníci poprvé v roce 2004. Mezi opicemi se budou volně pohybovat ptáci a motýli, v členitém prostředí s jezírky, skálami, jeskyněmi a stromy budou žít varani, klokani i exotické veverky. Lidé a zvířata nebudou odděleni žádnou klasickou bariérou, tedy sklem či mřížemi, ale jen vodním příkopem či bujnou vegetací. Prostředí tropického pralesa dotvoří charakteristická zvuková kulisa, vysoká vlhkost vzduchu a teplota kolem 35 stupňů Celsia. Nokturno nabídne zájemcům při nočních prohlídkách možnost pozorovat zvířata, která jsou aktivní v noci. Indonéský pavilón za 180 milionů korun je největším a nejodvážnějším projektem v historii zoologických zahrad na českém území. Na jeho výstavbu přispěje i pražský magistrát, který je zřizovatelem zahrady a investorem zahájené stavby.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude zataženo až oblačno, místy s deštěm, nejvyšší denní 6 až 10 stupňů Celsia.