Zprávy Radia Praha

Česká republika se zapojila do pomoci obětem zemětřesení v Afghánistánu

Do pomoci obětem zemětřesení v afghánské provincii Baghlán se zapojila také česká ministerstva vnitra a zahraničí a společnost Člověk v tísni při České televizi. Podle sdělení ministerstva vnitra bylo pro tento účel vyčleněno skoro 2,5 miliónu korun. Společnost Člověk v tísni pak vypravuje ze severoafghánského města Mazáre Šaríf pro oběti 24 tun potravin. Jak ČTK sdělilo ministerstvo vnitra, jež postupuje ve spolupráci s ministerstvem zahraničí, byly vyčleněny dva milióny korun na potraviny, jejichž nákup zajišťují přímo v Afghánistánu pracovníci organizace Člověk v tísni. Dalších 460.000 korun bylo poskytnuto na zajištění přepravy šesti tun léků, které pro Afghánistán získalo jako dar sdružení České katolické charity. Společnost Člověk v tísni ČTK sdělila, že v těžce postiženém městě Nahrín je již přítomen její pracovník Marek Štys, který ve spolupráci s představiteli ostatních humanitárních organizací pomoc koordinuje. Zásilka 24 tun potravin je určena pro 1000 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Obsahuje fazole, rýži, cukr a olej.

Ministři Kavan a Tvrdík se chystají do Afghánistánu

Ministr zahraničí Jan Kavan počítá s tím, že ještě do léta navštíví Afghánistán. Také ministr obrany Jaroslav Tvrdík plánuje v květnu návštěvu této země. Do Kábulu pozval ministra zahraničí jeho afghánský protějšek Abdulláh Abdulláh, řekl ve středu Kavanův mluvčí Aleš Pospíšil. Vedle politických jednání chce Kavan Afgháncům nabídnout humanitární dar, zřejmě ve formě vybavení pro jednu z kábulských nemocnic. Ministr obrany se pojede podívat na práci českých lékařů a vojáků ze 6. polní nemocnice, která nyní v Afghánistánu začíná působit, řekl ČTK mluvčí Milan Řepka.

Krajané v cizině možná budou volit už o den dříve než lidé v ČR

Čeští krajané v zahraničí možná budou volit do Poslanecké sněmovny už o den dříve než občané Česka, kteří k volebním urnám půjdou v pátek 14. a v sobotu 15. června. Tím by odpadl problém se zveřejňováním průběžných volebních výsledků. V Česku totiž volby skončí v sobotu ve 14:00, na západě USA to ale bude až ve 23:00 středoevropského času. První výsledky by tak občané ČR měli k dispozici ne krátce po 14:00 jako dosud, ale až po 23:00. Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross po středeční schůzce představitelů parlamentních stran novinářům řekl, že zástupci poslaneckých klubů začnou připravovat novelu volebního zákona. Podle ní by se všechny volební místnosti včetně zahraničních uzavřely v sobotu ve 14:00 středoevropského času. V zemích, kde je oproti Česku časový posun, by se podle něj proto mohlo volit i čtvrtek. Gross uvedl, že sněmovna by předlohu, kterou předloží zástupci poslaneckých klubů, mohla projednat 9. dubna. Hned by rozhodovala o jejím schválení.

Schröder k dekretům tvrdí, že důkazní břemeno je na české straně

Česká strana by měla prověřit a prokázat, zda "elementy dekretů z let 1945 a 1946 stále ještě existují v právním řádu a zda jsou aplikovány některými soudci". Pokud by to tak bylo, měla by s tímto stavem skoncovat, řekl ve středu Jürgen Schröder, poslanec Evropského parlamentu za saskou CDU a zpravodaj EP pro Českou republiku. "Pokud jsou v českém právním systému ještě elementy některých z těch dekretů, o které jde, je to nutně součástí vstupního jednání a celkově procesu přistupování Česka k EU," hájil Schröder svou pasáž věnovanou ČR v návrhu zprávy o rozšíření EU. Návrh začal tento týden projednávat zahraniční výbor EP. Zdůraznil, že by bylo dobře, kdyby "samotní Češi" prověřili a jasně doložili, jak se věci mají.

MZV zatím do Bruselu neposlalo právní analýzy Benešových dekretů

České ministerstvo zahraničí zatím Evropskému parlamentu nepředalo právní analýzy poválečných Benešových dekretů, řekl ve středu náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák. Právní rozbory, na nichž pracovali čeští i zahraniční experti a pracovníci ministerstva, ukazují, že dekrety nejsou a ani nemohou být v rozporu s právem EU. Jindrák nevěděl, kdy rozbory jeho úřad do Bruselu odešle. Hlavní vyjednavač vstupu země do EU Pavel Telička před několika dny oznámil, že analýzy by mohly do Evropského parlamentu dorazit tento týden.

Bezpečnostní prověrky bude zkoumat kolegium státních zástupců

Lidé nespokojení s výsledkem bezpečnostní prověrky, kterou provedl Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), se zřejmě budou moci odvolat k pětičlennému kolegiu státních zástupců, kteří pracují u Nejvyššího státního zastupitelství. Člověk, který při bezpečnostní prověrce neuspěl, se nyní může odvolat pouze k řediteli NBÚ. Absolvování prověrky je nezbytné proto, aby se lidé mohli seznamovat s tajnými informacemi. Změnu v systému přezkoumávání prověrek umožní předloha, kterou ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Zákon ale začne platit jen tehdy, pokud ho schválí i Senát a podepíše prezident Václav Havel. Zákon by pak začal platit dnem vyhlášení, takže první zájemci by se ke kolegiu mohli odvolat už v létě.

Piloty a další zaměstnance zřejmě čekají bezpečnostní prověrky

Piloti, zaměstnanci jaderných elektráren a chemických firem a další pracovníci se možná budou muset podrobovat bezpečnostním prověrkám. Při nich se bude zjišťovat, zda jsou z bezpečnostního hlediska spolehliví a zda z jejich strany nehrozí teroristické či jiné nebezpečí. Jejich prověrku umožní předloha, kterou ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Okruh lidí, jichž se prověření bude týkat, určí vláda. "Vláda takové zmocnění nepochybně využije. Bude se jednat o osoby například v jaderných zařízeních, v chemických provozech. Může se jednat o osoby, které se budou podílet na přípravě (listopadového pražského) summitu NATO," řekl Gross novinářům. Pokud k tomu vláda dospěje, bude se prověření týkat i pilotů dopravních letadel, jak o to Českou republiku loni požádaly USA.

Sněmovna schválila převod miliardových majetků na obce a kraje

Mnohamiliardový státní majetek, se kterým doposud hospodaří okresní úřady, bude od počátku příštího rok převeden na obce a kraje. Rozhodla o tom ve středu sněmovna, když schválila další z klíčových zákonů reformy veřejné správy. Opoziční poslanci jsou ale rozčarováni z toho, že na návrh ČSSD získají zadarmo státní majetek i občanská sdružení, která s majetkem státu hospodaří. Podle místopředsedy ODS Ivana Langera tak státu uteče majetek za několik miliard korun.

Zákon o převodu majetku má podle vlády vyřešit situaci, která vznikne po ukončení činnosti okresních úřadů, tedy od 1. ledna 2003. Zákon převádí na kraje a obce například nemocnice, domovy důchodců, kulturní zařízení, divadla a knihovny. Při schvalování zákona bylo ale přijato množství pozměňovacích návrhů, které podle opozice převod majetku zneprůhlednily.

Havel podepsal několik zákonů, mezi nimi zákon o ČNB a o bankách

Prezident republiky Václav Havel ve středu podepsal několik zákonů, mezi něž patří i novela zákona o České národní bance a novela bankovního zákona. Novela zákona o centrální bance nabude účinnosti 1. května a napraví nedostatky kritizované Evropskou unií. V případě bankovní novely se zruší možnost zakládat anonymní vklady. Novela zákona o centrální bance ruší tři povinnosti centrální banky - sestavovat dva rozpočty, stanovit inflační cíl po dohodě s vládou a stanovovat režim kursu české měny k cizím měnám po dohodě s vládou.

Prezident rovněž podepsal zákon o platebním styku. Zákon, který má zvýšit ochranu spotřebitele a zajistit mimosoudní vyrovnání sporů vzniklých při platebním styku, nabude účinnosti 1. ledna 2003. Na mezibankovní převod v tuzemsku bude mít banka dva dny, do zahraničí pět dnů, což ale začne platit až vstupem ČR do EU. Převod v rámci jedné banky by se měl uskutečnit za den.

Havel rovněž podepsal vládní návrh zákona, podle něhož bude Česká republika čerpat od Evropské investiční banky úvěr dvě miliardy korun na program prevence povodní.

Klaus s Marvanovou se při setkání nevyhnuli ani povolební situaci

O případu podnikatele Milana Šrejbra, korupci v České republice i vývoji po volbách spolu ve středu asi hodinu jednali předseda ODS Václav Klaus a šéfka Unie svobody-DEU Hana Marvanová. Oba po setkání v Poslanecké sněmovně novinářům řekli, že dávají přednost pravicové koalici, ale význam schůzky pro jednání o budoucí vládě nepřeceňují. "My jsme v žádném případě nemluvili o povolební spolupráci, ale obecně o tom, jaká vláda s jakým programem by tady měla být. Já jsem se nikdy netajila tím, že bych upřednostňovala pravicovou vládu," prohlásila Marvanová.

Poslanci se hádali o odpady, Klause odvolali z řízení schůze

Odvoláním Václava Klause (ODS) z řízení schůze ve středu vyvrcholily spory poslanců o podobu a způsob projednávání novely zákona o odpadech. Slovní přestřelka vypukla poté, co sněmovna v podstatě zmařila snahu pražských zastupitelů umožnit obcím, aby se vrátily k systému vybírání poplatků za objednané popelnice. Většina sněmovny upravila novelu tak, že tuto možnost vyloučila a podpořila platbu "za hlavu", kdy každý člověk hradí paušální částku v místě svého trvalého bydliště. Vzápětí se rozpoutala debata, zda má být projednávání novely před závěrečným hlasováním přerušeno, což podporoval například právě Klaus. Způsob, jakým předseda sněmovny komentoval vystoupení některých řečníků, nakonec vedl šéfa klubu ČSSD Bohuslava Sobotku k návrhu na jeho odvolání z řízení schůze. Poslanci pak tento návrh hlasy sociálních demokratů, komunistů, lidovců a unionistů schválili, což je v historii české sněmovny ojedinělá událost.

Podle Benešové je jednou z možností boje s korupcí řízená provokace

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se domnívá, že jednou z možností boje s korupcí v ČR může být řízená provokace. Spočívá v nabízení úplatků zejména pracovníkům veřejné správy za některé služby. Pokud by peníze dotyčný vzal, byl by potrestán. "Případů spojených s korupcí přibývá. Myšlenka řízené provokace se může setkat s odporem, je to však jen jedno z možných řešení," řekla ve středu Benešová. Zdůraznila, že jí nejde o trestněprávní postih lidí ochotných úplatek přijmout. Podle ní by jen stačilo, kdyby se tyto případy řešily v pracovněprávní rovině - propuštěním z práce. "Situace v ČR je taková, že si vyžaduje radikální řešení," uvedla Benešová.

Vznik správních soudů ombudsmanovi změní agendu

Institut veřejného ochránce práv vznikem správních soudů nezanikne, jenom se mu poněkud změní náplň práce. Prezident Soudcovské unie Libor Vávra tak ve středu na tiskové konferenci reagoval na názor ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše. Bureš v úterním tisku prohlásil, že pokud bude správní soudnictví dobře fungovat, činnost úřadu ombudsmana postupně vyhasne, protože o něj mezi občany nebude zájem. "Já si tím nejsem jist. Nicméně je nepochybné, že zřejmě dojde ke změně agendy, kterou bude ombudsman vyřizovat," uvedl Vávra.

Tvrdík bude s Havlem hovořit i o problémech Hradní stráže

Ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi vadí problémy a aféry Hradní stráže. Připustil to při středeční snídani s novináři, ačkoli se důsledně snažil nekomentovat případ psychologa této elitní jednotky, jenž podle policie znásilnil několik vojáků základní služby. Tvrdík řekl, že při schůzce s prezidentem Václavem Havlem, která by se měla uskutečnit do dvou týdnů, zopakuje nabídku svého resortu na pomoc Hradní stráži. Tvrdíkův náměstek a vládní zmocněnec pro armádní reformu Jaroslav Škopek řekl, že stejně jako celá armáda by se i Hradní stráž měla v budoucnu zprofesionalizovat a počet jejích příslušníků by měl klesnout. Nemělo by se však změnit její výsadní postavení v ozbrojených silách, kdy stojí mimo kompetence ministerstva obrany. Psycholog Hradní stráže je podezřelý ze dvou znásilnění a tří pokusů o znásilnění.

Vojáci zřejmě nezjistí, proč vrtulníku s Cernanem došlo palivo

Loňská nehoda vojenského vrtulníku Mi-8S s americkým kosmonautem Eugenem Cernanem na palubě nebude zřejmě nikdy zcela vysvětlena. Připustil to ve středu náčelník generálního štábu Jiří Šedivý na základě závěrů vyšetřování, které neodhalily technickou závadu stroje. Vrtulník se zřítil loni 28. října, když mu v hlavní nádrži došlo palivo. Vojáci přitom nevylučují, že nehodu mohla způsobit i chyba palubního technika. Stroj měl dostatek pohonných hmot ve dvou dalších nádržích, z nich se však palivo nepřečerpalo do hlavní nádrže tak, jak mělo. Vyšetřování nehody ale neodhalilo jinou technickou závadu než nefungující kontrolku, která měla signalizovat nedostatek paliva.

Slovensko-český klub je proti zpřísnění režimu na hranicích ČR

Přijetí nynějšího návrhu zákona o ochraně hranic by podle Slovensko-českého klubu mohlo významně poškodit vztahy se Slovenskem. Pokud by se hranice se Slovenskem až na hraniční přechody zavřela, drasticky by se to dotklo života obyčejných lidí v pohraničí, uvádí klub ve stanovisku, které ve středu ČTK poskytl jeho místopředseda Vladimír Skalský. Podle návrhu, který schválila sněmovna, by od počátku příštího roku měla za nepovolené překročení hranice hrozit pokuta až 5000 korun. Zaplatí ji čeští občané, kteří přejdou státní hranici mimo hraniční přechod nebo se úmyslně vyhnou hraniční kontrole.

Cesta změny je pro přísnější postihy násilných trestných činů

Přísnější potírání násilných deliktů je stěžejním volebním tématem strany Cesta změny. Strana chce v případě volebního úspěchu iniciovat jednání o změnách některých ustanovení trestního řádu. Nájemná, loupežná nebo bestiální vražda by měla být potrestána v zásadě doživotním vězením, řekl ve středu novinářům právní poradce uskupení Jan Mach. Současné zákony podle něj nejsou pro mnohé pachatele dostatečně odstrašující.

Výroba "Dělníka nebe" Ravenu v ČR by měla začít v roce 2003

"Dělník nebe" či "Nebeský traktor". Těmito přízvisky označuje výrobce s.r.o. Letecká továrna nový letoun Raven, který ve spolupráci s belgickým Wolfsbergerem by měl začít sériovou výrobu v roce 2003. "Pro první zákazníky je cena stanovena na 695 tisíc dolarů (skoro 25 miliónů korun) za plnou nákladní verzi," řekl ve středu člen dozorčí rady LT Václav Matoušek. Ročně by se mělo vyrábět asi 20 letounů.

Centrum Olomouce zdobí bronzový model historického jádra

Centrum Olomouce zdobí od středy rozměrný bronzový model historického jádra města. Na maketě v měřítku 1:400 si mohou turisté v českém a anglickém jazyce najít nejpozoruhodnější památky, které je obklopují. Model stál radnici 2,5 miliónu korun a je součástí informačního centra. Dominanty města jsou leštěné. Představitelé radnice se neobávají, že se části modelu stanou terčem zlodějů, kteří jimi začnou zásobovat sběrné suroviny. "Části modelu jsou svařeny a celá maketa je vsazena do země. Nelze jej rozebrat," uvedl při prohlídce díla radní Vladimír Procházka.

Zástupci hudebního klubu Roxy přišli demonstrovat do sněmovny

Kvůli hrozícímu zániku pražského hudebního klubu Roxy navštívili ve středu čtyři zástupci klubu jednání Poslanecké sněmovny. Se dvěma transparenty se po několik minut pokusili na sněmovní galerii pro hosty upozornit poslance na nejistý osud tohoto známého podniku. Obyvatelé domu, kde klub sídlí, totiž upozorňují na příliš hlučnou hudební produkci. Transparent s nápisem "Roxy Praha, symbol nezávislé kultury" rozvinuli zástupci klubu během dopoledního jednání sněmovny. Přítomní policisté demonstranty upozornili, že jejich jednání není vhodné. Skupinka pak galerii bez problémů opustila. V předsálí sněmovny se dva ze zástupců sešli s poslancem ODS Janem Zahradilem, který jim slíbil, že se jejich situaci pokusí vyřešit s představiteli zastupitelstva Prahy 1. "Řekl jsem jim, že nemá cenu demonstrovat ve sněmovně, takové problémy se musí řešit jinde," řekl ČTK Zahradil.

Pithart ve čtvrtek v Užhorodu odhalí bustu T. G. Masaryka

Busta Tomáše Garrigua Masaryka bude od čtvrtka zdobit ukrajinský Užhorod. Busta je poctou prvnímu československému prezidentovi za jeho zásluhy o rozvoj Podkarpatské Rusi, která byla dříve součástí Československa. Odhalení bronzové busty se v parku Družby národů zúčastní i předseda Senátu Petr Pithart. Vybudování pomníku inicioval Klub T. G. M. v Užhorodu a na Ukrajině získal pro tuto myšlenku dalších pět krajanských a ukrajinských spolků. Hlavním koordinátorem výstavby pomníku, který přijde na dva milióny korun, se stal Československý ústav zahraničí v Praze spolu s Nadací odkazu T. G. Masaryka. Autorem busty je sochař Josef Vajce. Busta nahradí Masarykův památník, který byl v Užhorodu od roku 1928 do druhé světové války.

Hodonín přispěje na sochu prezidenta a svého rodáka Masaryka

Hodonín vyčlenil 50.000 korun na sochu svého nejznámějšího rodáka - prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, která bude stát v centru Washingtonu. "Chceme tak uctít jeho památku. Jsme hrdi, že je to socha nejen prezidenta, ale i našeho rodáka," řekl ve středu hodonínský starosta Jiří Koliba. Hodonínští zastupitelé sice rozhodli o tom, že projekt podpoří, nestalo se tak ale jednomyslně. "Komunisté byli proti. Všechny demokratické strany ale návrh podpořily," uvedl starosta. Socha má stát v parčíku před hlavní budovou Světové banky, asi pět minut chůze od Bílého domu.

O víkendu zaplavené louky jsou nyní cílem velkých hejn racků

Tisíce racků, kachen a dalších vodních a brodivých ptáků míří v těchto dnech na louky, které o víkendu zaplavily rozvodněné řeky. Poté, co voda opadla, vznikly mokřadly s velkým množstvím naplavené hlíny a potravy pro ptáky, vysvětlil Karel Makoň ze záchranné stanice ptactva v Plzni. Například v Plzni, kde o víkendu Berounka vytvořila na opuštěných lukách obrovské jezero, jsou nyní stovky racků a kachen, objevují se zde i čejky a labutě. "Vylije-li se řeka na luka, je to vždy pro ptáky atraktivní vodní plocha a po opadnutí vody i bohatý zdroj naplavených červů, hmyzu a hlodavců," řekl Makoň. Po zimě se tak mnozí ptáci poprvé pořádně nasytí.

Kukal bude dirigovat v roce 2003 Mou vlast, a bude tak nejmladší

Smetanovu Mou vlast bude v květnu roku 2003 při zahajovacích koncertech mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro dirigovat Ondřej Kukal. Oznámil to ve středu ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch. Dirigent, houslista a skladatel Kukal, jemuž v té době bude 39 let, se tak ve více než půlstoleté historii festivalu stane mezi dosavadními protagonisty tohoto prestižního úkolu zřejmě nejmladším umělcem. "Mám-li možnost něco přinést, pak to, že se soustavně zabývám interpretací české hudby," řekl Ondřej Kukal ČTK. Z úkolu má radost, ale současně si je s pokorou velmi dobře vědom, "kdo všechno už tam stál před ním".

Superobří slalom mistrovství republiky vyhráli Hrstková a Holický

Lucie Hrstková a Jan Holický ve středu obhájili tituly mistrů republiky v superobřím slalomu na šampionátu ve Špindlerově Mlýně. Zatímco loni Hrstková vyhrála s náskokem tří čtvrtin vteřiny, letos musela pracovat usilovněji. Jen devět setin za ní zaostala na druhém místě osmnáctiletá juniorka Lenka Vančurová, specialistka na rychlostní disciplíny. "Z obecného pohledu je překvapením," řekl ředitel organizačního výboru Aleš Krýzl na adresu Vančurové. "Už ani nevím, kolikátý titul jsem vyhrála," pátrala v paměti Hrstková. Na červené sjezdovce v areálu Svatého Petra neměla problémy. "Nebyly tam žádné záludnosti," doplnila vítězka.

Počasí ve čtvrtek

V noci na čtvrtek polojasno, teploty minus jeden až minus pět st. C. Přes den bude polojasno, ojediněle i zataženo nízkou oblačností. Na severovýchodě území zpočátku s možností slabého sněžení. Ráno ojediněle mlhy. Denní teploty sedm až 11 st. C, v místech s nízkou oblačností jen kolem čtyř st. C.