Zprávy Radia Praha

Obuvnická společnost CEBO je v konkurzu

Krajský soud v Brně poslal do konkurzu největšího výrobce obuvi na Moravě, zlínskou společnost CEBO. Návrh na konkurz na sebe podalo samo vedení firmy, protože ztratilo zakázky od svého strategického odběratele, americké společnosti Timberland. Ta dosud od zlínské firmy odebírala 80 procent roční produkce v hodnotě jedné a půl miliardy korun. Zakázky není možné podle předsedy představenstva společnosti Jiřího Mlejnka nahradit, a bude proto následovat hromadné propouštění zaměstnanců. O práci přijde více než polovina z dosavadních dvou tisíc zaměstnanců.

Kavan umírněně kritizoval dodržování lidských práv na Kubě

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě v souvislosti s dodržováním lidských práv na Kubě prohlásil, že Česká republika věnuje situaci na Kubě pozornost a bude podporovat dialog, který by vedl k větší demokratizaci Castrova režimu. V předchozích třech letech ČR opakovaně předkládala rezoluce kritizující stav lidských práv v této zemi. ČR podle Kavana nyní pozoruje "s nadějemi, i když zároveň s velkou opatrností, určité náznaky možného zlepšení" situace na Kubě. Kavan uvítal možnost obnovení plného dialogu mezi Kubou a Evropskou unií, stejně jako jednání s řadou latinskoamerických zemí. Poukázal na to, že při svých nedávných rozhovorech s představiteli států Latinské Ameriky se s nimi shodl na tom, že izolace neprospívá rozvoji lidských práv.

Koalice představila svůj volební program

Koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU představila ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně svůj volební program. Křesťanští demokraté a unionisté v programu slibují voličům právní a bezpečný stát, který podporuje rodinu s dětmi, snižuje daně, zavádí počítače do škol i domácností, otevírá školy většímu počtu zájemců a do Evropské unie vstoupí do roku 2004. Podle zástupců Koalice program neobsahuje žádné populistické sliby ani experimenty. V dokumentu se lidovci a unionisté zavázali, že svůj volební program budou společně prosazovat i po červnových volbách do sněmovny. Vedení obou koaličních stran podepsala také dohodu, že o náklady na kampaň a o státní příspěvek za volby se podělí rovným dílem. Současné předvolební prognózy zatím favorizují jako vítěze ODS, následovanou ČSSD. Koalice soupeří s komunisty až o třetí místo.

Debata o Benešových dekretech proběhne zřejmě v Poslanecké sněmovně

Dějištěm debaty politiků o poválečných dekretech prezidenta Edvarda Beneše a jejich souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie se zřejmě stane Poslanecká sněmovna. Většina stran zastoupených v dolní komoře totiž neodmítá návrh šéfa sněmovny Václava Klause a premiéra Miloše Zemana, aby k dekretům zaujala stanovisko sněmovna. Podobný postup by podpořily ČSSD, ODS a KSČM, které mají ve dvousetčlenné sněmovně 161 křesel. Naopak lidovci a unionisté navrhují, aby představitelé ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU vydali společné prohlášení, v němž by se vyjádřili k poválečné historii ČR a jejím perspektivám v Evropě. KDU-ČSL a Unie svobody-DEU již návrh prohlášení zaslaly Klausovi a šéfovi ČSSD Vladimíru Špidlovi.

Podle komunistů prezident Havel zradil národní zájmy

Komunisté se chtějí zúčastnit vnitropolitické debaty o Benešových dekretech, pokud k ní budou přizváni. Podle předsedy KSČM Grebeníčka se komunisté chtějí na formování společného prohlášení od počátku podílet. Česká republika se podle něj potřebuje ve věci Benešových dekretů sjednotit. Grebeníček odmítl poznámku prezidenta Václava Havla, který ve středu situaci kolem dekretů označil za hysterii. Prezident a někteří další politikové podle šéfa KSČM zradili národní zájmy. Míní, že česká diplomacie v posledních letech osudově selhala. Václav Klaus a Josef Zieleniec jsou odpovědní za historicky nevěrohodná a pochybná hodnocení minulosti česko-německou deklarací z roku 1997 a za to, že se vzdali jakýchkoli nároků českého státu vůči Německu. Situace je podle předsedy KSČM natolik vážná, že připomíná 30. léta minulého století. Před válkou, podobně jako nyní, podle něj naslouchaly velmoci Německu a ignorovaly zájmy malého Československa.

Ministr školství vyznamenal pedagogy za vynikající práci

Při příležitosti Dne učitelů udělil ministr Eduard Zeman medaile ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 41 pedagogům. Při slavnostním předávání zdůraznil význam učitelského povolání pro českou společnost i to, že společnost sice staví učitele vysoko, přesto ne vždy je umí náležitě ohodnotit. Vedle vysokoškolských profesorů, vědeckých a výzkumných pracovníků ministerstvo ohodnotilo práci šesti učitelů středních škol a medaili z rukou ministra převzali i dva učitelé základních škol. Za celoživotní tvůrčí pedagogickou činnost byla oceněna i práce dvou učitelek zvláštních škol. Mezi oceněnými byl například rektor Akademie múzických umění v Praze Ivan Vyskočil, děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Josef Koutecký nebo ředitel Centra medievistických studií František Šmahel. Medaili prvního stupně získal i Kühnův dětský sbor za dlouhodobou činnost společenského a uměleckého charakteru u příležitosti 70 let práce tělesa. Cenu z rukou ministra převzal sbormistr Luděk Chvála.

Skin byl odsouzen na sedm let za rasově motivovaný útok

Za rasově motivovaný útok poslal Obvodní soud pro Prahu 1 na sedm let do vězení skina Františka Sobka. Při oslavách vítězství českých hokejistů na mistrovství světa v května 1999 Sobek napadl v centru Prahy dva muže a těhotnou ženu. Skinův obhájce se proti rozsudku odvolal, případ tak dostane na stůl městský soud. Sobek čelí ještě dalšímu obvinění z ublížení na zdraví a z výtržnictví. Přelíčení se uskuteční 17. dubna u Obvodního soudu pro Prahu 10. Sobek patří k militantnímu jádru hnutí skinheads a výrazně se angažuje v neonacistickém hnutí. Podle médií se angažuje v neonacistické organizaci Národní odpor a při návštěvě předáka francouzské Národní fronty Jean-Marie Le Pena v České republice v říjnu 1999 byl členem jeho ochranky.

Romové na Mostecku se cítí ohroženi

Romové na Mostecku se po dvou vcelku klidných letech znovu obávají o svou bezpečnost. Skupiny skinů se železnými kladívky v ruce vyhrožují romské mládeži u diskotéky, Romové se po setmění bojí vycházet ze svých domovů, řekl předseda Sdružení Romů města Mostu Josef Sivák. Kvůli strachu, nemožnosti získat práci a nedostatku finančních prostředků uvažuje podle něj řada romských rodin o vycestování do zahraničí, především Švédska a na Nový Zéland. Zhoršení bezpečnostní situace ovlivnilo podle Siváka i snížení počtu členů romských asistenčních hlídek na polovinu. Trojčlenné hlídky dbají v Mostě na pořádek v lokalitách osídlených ve větším počtu Romy. Sivák přiznává, že problémy jsou i na straně Romů. Problém vidí v hracích automatech i v alkoholu. "V den výplaty sociálních dávek jsou Romů plné restaurace," řekl předseda romského sdružení.

Lovosice povolily průchod dálnice D8 Českým středohořím

Lovosický stavební úřad ve středu povolil průchod dálnice D8 z Prahy na Ústí nad Labem a státní hranici s Německem přes chráněné České středohoří. Proti rozhodnutí, která vymezuje trasu dálnice středohořím, se mohou účastníci řízení odvolat. Úřad podle svého šéfa Petra Soldona vyhověl všem dodatečným připomínkám. "Neopodstatněné připomínky jsme zamítli. Požadavky ochránců přírody jsme zapracovali," uvedl Soldan. Rozhodnutí je podkladem pro další úřady, které budou rozhodovat o stavebním povolení. Ekologické sdružení Děti Země pohrozilo žalobou, pokud úřad územní rozhodnutí na plánovanou trasu dálnice vydá. Podle odhadu Miroslava Patrika ze sdružení by žaloba oddálila dokončení dálnice na rok 2010. Investor stavby, ředitelství silnic a dálnic, přitom počítá se zprovozněním o čtyři roky dříve. Průchod dálnice Středohořím povolil ministr životního prostředí Miloš Kužvart počátkem loňského roku. Výjimku podmínil splněním tří desítek podmínek na ochranu krajinného rázu a přírody.

Ekologové protestovali proti spalovně

Vypuštěním stovky žlutých balónků s nápisem Stop dioxin vyvrcholila ve čtvrtek před polednem protestní akce ekologického sdružení Arnika proti spalovně nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem na Nymbursku. Ekologové i někteří obyvatelé města požadují zastavení jejího provozu, protože ji považují za nebezpečnou a zbytečnou. Aktivisté Arniky rozvinuli před budovou městského úřadu transparent Stop dioxinům a upozornění, že toxický zdroj je odtud vzdálen dva kilometry. Poté předali na stavebním úřadu dokumenty o limitech Evropské unie pro spalování odpadů, kterými se bude od 1. ledna 2003 řídit i Česká republika. Stavební úřad v těchto dnech prodloužil zkušební provoz spalovny do 31. května. Její provozovatel, firma Rean, totiž musí ještě doložit nová měření emisí vyžadovaná Českou inspekcí životního prostředí. Ekologové spalovnu odmítají i proto, že leží uprostřed zemědělské krajiny a navíc většinu odpadů dováží z Prahy. Spalovna stojí na místě původní spalovny nebezpečných odpadů po sovětské armádě, která ukončila provoz v roce 1994.

Srdíčkový den vynesl kolem milionu korun

Kolem milionu korun vynesl třetí pražský Srdíčkový den, který ve středu pořádalo občanské sdružení Život dětem. "Téměř všechny z připravených 45.000 přívěsků se prodaly, odhadem jsme získali pro děti s leukémií milion," řekla ředitelka sdružení Anna Kovářová s tím, že výsledná čísla budou známa příští středu. Přívěsky na klíče ve tvaru srdíčka s vyobrazením sluníčka po celý den prodávaly v ulicích metropole tři stovky studentských dvojic za 30 korun. Výnos sbírky půjde na vybavení nové dětské transplantační jednotky kostní dřeně ve Fakultní nemocnici Motol. Občanské sdružení uspořádalo dosud čtyři Srdíčkové dny, z toho dva celostátní a dva pražské. Díky přispění široké veřejnosti, společností a firem mohlo sdružení zakoupit pro novou transplantační jednotku přístrojovou techniku a ostatní potřebné vybavení za téměř 9 milionů korun.

Červený kříž vyhlásil sbírku pro Afghánce

Veřejnou finanční sbírku pro zemětřesením postižený Afghánistán vyhlásil Český červený kříž (ČČK). Vybrané peníze chce použít na nákup potravin, léků a zdravotnického materiálu, které odešle prostřednictvím Mezinárodního Červeného kříže obyvatelům severní afghánské provincie Baghlán. Finanční pomoc mohou lidé zasílat na účet Fondu humanity ČČK 10030-7334-011/0100, variabilní symbol 555. Do pomoci obětem zemětřesení v afghánské provincii Baghlán se ve středu zapojila také česká ministerstva vnitra a zahraničí, společnost Člověk v tísni při České televizi a Česká katolická charita. Podle ministerstva vnitra bylo pro tento účel vyčleněno skoro 2,5 miliónu korun. Společnost Člověk v tísni vypravuje ze severoafghánského města Mazáre Šaríf pro oběti 100 tun potravin. Česká katolická charita posílá šest tun léků za téměř tři milióny korun.

V Přerově vzniká nová vysoká škola

V září letošního roku otevře v Přerově bakalářské studium Technologická fakulta zlínské Univerzity Tomáše Bati. Studenti zde budou moci získat vysokoškolský diplom v oboru technologická zařízení a informační technologie. Studium bude v Přerově otevřeno pro zhruba 40 studentů. Vysokoškolské vzdělání chce zájemcům v budoucnu poskytnout také vedení přerovské vyšší odborné školy živnostenské. Škola jako první v kraji využila nového vysokoškolského zákona a rozhodla se přeměnit na školu vysokou, kde by mohli studenti získat bakalářský titul.

České a německé děti budou společně pátrat v historii

Po původu názvu českého kopce Radobýl na Litoměřicku a podobně znějícího názvu německého města Radobeul začali společně pátrat čeští a němečtí školáci. Putování za historií začalo ve čtvrtek v městečku Radobeulu, které je vzdáleno 120 kilometrů od českého Radobýlu. Sedm českých a stejný počet německých dětí hledalo informace o původu názvu městečka například i v místním muzeu. V pátek se vydají do Řehlovic na Ústecku, kde budou pokračovat v pátrání. Na programu je také návštěva litoměřického archivu a muzea a nechybí ani výstup na Radobýl. Do pondělí pak budou v řehlovickém kulturním centru hledat odpovědi na otázky, kde se podobně znějící názvy vzaly, popřípadě který název je starší a zda jsou nějaké souvislosti mezi Radobeulem a Radobýlem.

Dagmar Pecková vystoupí v Brně

Operní pěvkyně Dagmar Pecková zazpívá 4. dubna návštěvníkům brněnského obchodního domu Olympia. Koncert se uskuteční ve 20:30 na Hudebním náměstí Olympie, které již v minulosti hostilo například houslového virtuosa Pavla Šporcla. "Naším hlavním cílem je popularizovat vážnou hudbu a nabídnout ji mírně odlišné cílové skupině, která standardně koncerty nenavštěvuje," řekl manažer obchodního domu Aleš Navrátil. Nejlepší cestou k tomu je podle něj zajistit vystoupení interpretů, jejichž jména jsou zárukou kvality. Dagmar Pecková vystoupí v doprovodu orchestru Czech Virtuosi pod taktovkou dirigenta Jaroslava Kyzlinka.

Film Perníková věž zvítězil na festivalu v Plzni

Dvě hlavní ceny si z mezinárodního filmového a televizního festivalu plzeňských dětí a mládeže Filmák odnesl nový snímek režiséra Milana Šteindlera Perníková věž. Film, který měl oficiální premiéru ve středu, získal v Plzni hlavní cenu dětské mezinárodní poroty a hlavní cenu mezinárodní odborné poroty za nejlepší hraný film pro mládež do 18 let. Mezinárodní dětská porota dále ocenila jako nejlepší film pro děti do 12 let švédský snímek Čarodějka v rodině, ve stejné kategorii přiřkla mezinárodní odborná porota vítězství francouzské Knoflíkové válce. Diplom získal i film Václava Vorlíčka Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Celkem 95 filmových projekcí letošního osmého ročníku Filmáku navštívilo podle programového ředitele Radka Uhlíře jen v Plzni asi 12.000 návštěvníků, dalších zhruba 5000 dětí vidělo snímky mimo Plzeň.

V Jindřichově Hradci vznikne Národní muzeum fotografie

Národní muzeum fotografie chtějí v bývalé jindřichohradecké jezuitské koleji vybudovat tamní fotografové. Muzeum bude podle členky občanského sdružení Muzeum fotografie Heleny Pinkavové zajišťovat veškeré muzejnické činnosti, restaurační dílnou počínaje a výstavními síněmi konče. Projekt počítá s investicí 400 až 500 milionů korun. Sdružení je chce získat od města, sponzorů a z grantů. Část prostředků by plynula také z prodeje autorských práv a výrobků muzea a vstupného. Městští zastupitelé ve středu záměr využít jezuitskou kolej pro muzeum jednoznačně schválili. Podle Pinkavové tak může začít stavebně archeologický průzkum, na jehož základě vznikne stavební projekt muzea. První výstavu uspořádanou pod hlavičkou muzeu, i když v jiných prostorách, plánují jindřichohradečtí fotografové již na červen.

Pardubice se pokusí o zápis do Guinnessovy knihy rekordů

Obyvatelé Pardubic se pokusí v pondělí na Pernštýnském náměstí sestavit nejdelší řetěz z pomalovaných nafukovacích balónků. Héliem naplněný balónek bude zapojen do řetězu stoupajícího k nebi. Délku řetězu změří porota a výsledek případně nechá zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Rekord ve stejné soutěži v ní podle pořadatelů dosud zapsán není. Součástí zábavného odpoledne bude kulturní program, v němž například vystoupí folkový soubor Poupata, skupiny historického šermu a dětské taneční soubory. Veškerý výtěžek akce, kterou pořádá Klub hurá kamarád, je určen na podporu projektu Nadace rozvoje občanské společnosti Pomozte dětem. Sbírka je určena na přímou pomoc ohroženým a handicapovaným dětem v celé republice.

Na věži Týnského chrámu možná nebudou letos hnízdit sokoli

Ornitologové se obávají, že letos nebudou na věži Týnského chrámu v Praze hnízdit sokoli, jako tomu bylo v předchozích letech. Sameček sokola stěhovavého Tycho, kterého loni spolu s jeho partnerkou sledovali ornitologové kamerami na hnízdě ve věži, je nezvěstný. Podle Jaroslava Hrušky z Českého svazu ochránců přírody není vyloučeno, že Tycho zahynul. Zatím navštěvuje hnízdo ve věži pouze samička Týna. I letos chtějí ornitologové přenášet dění z hnízda v týnské věži na internetovou síť. Doufají proto, že se Tycho objeví. Jiná situace je v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje, kde už pár sokolů Anna a Prokop pečuje o čtyři vajíčka. Poslední z nich se v hnízdě objevilo v úterý. Přestože oficiální zahájení přímého přenosu z Plzně je naplánováno na polovinu dubna, už nyní je možné hnízdění plzeňských sokolů sledovat v záběru jedné kamery na internetové adrese www.rozhlas.cz/sokoli.

Počasí

V noci bude skoro jasno až polojasno, k ránu ojediněle mlhy. Teploty se budou pohybovat od 0 do -4 stupňů. Zítra bude polojasno s občasnými mlhami, teploty dosáhnou přes den 11ti až 15 stupňů Celsia.