Zprávy Radia Praha

Verheugen potvrdil, že Benešovy dekrety neovlivní vstup ČR do EU

Dekrety prezidenta Beneše patří minulosti, prohlásil ve čtvrtek před novináři člen Evropské komise pro rozšíření Günter Verheugen. Ve společném prohlášení s premiérem Milošem Zemanem uvedl, že poválečné prezidentské dekrety o zbavení občanství a majetku sudetských Němců nemají v současnosti právní účinky. Zároveň spolu se Zemanem řekl, že nejzazším datem pro majetkové restituce v Česku zůstává 25. únor 1948. "Majetkové restituce nejsou věcí Evropské unie, ale České republiky. Nikdy jsme toto téma nenastolili a nehodláme to udělat," prohlásil Verheugen. Potvrdil tak při čtvrteční návštěvě ČR stanovisko Evropské komise, podle něhož nejsou dekrety součástí jednání o přistoupení Česka k Evropské unii a nijak jeho vstup do EU neovlivní.

Komisař věří, že ČR letos zvládne zbývající problémy v integraci

Evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen je přesvědčen, že Česká republika letos překoná všechny problémy, které zbývají dořešit v přístupových jednáních. Verheugen, podle něhož se negociace vyvíjejí slibně, v Praze zopakoval předpoklad, že jednání skončí v závěru roku. Rok 2003 by tak byl ve znamení ratifikací přístupové dohody zeměmi současné patnáctky. "Česká republika je na dobré cestě a nemám žádné pochybnosti, že bude v první skupině kandidátů," uvedl Verheugen po jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem.

Kavanovu kandidaturu na šéfa Valného shromáždění údajně podporuje většina

Ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) tvrdí, že jeho kandidaturu na funkci předsedy Valného shromáždění OSN již v této chvíli podporuje většina členských zemí. Poslancům ze zahraničního výboru sněmovny ve čtvrtek řekl, že podle nejnovějších zpráv jich je už 102 z celkem 189. Výbor ve čtvrtek jeho nominaci podpořil. Rozhodoval o tom však ve chvíli, kdy se jednání účastnili jen sociální demokraté a jeden unionista - Pavel Svoboda, který se jako jediný z přítomných hlasování zdržel. Z celkem 17 členů výboru se jich navíc v té době zasedání účastnilo jen šest, což je dolní hranice, kdy je výbor ještě schopen přijímat stanovisko. Budoucí předsednická země a její reprezentant mají být tentokrát vybráni ze skupiny zemí střední a východní Evropy.

Vláda sníží žádost o náklady na misi do Kábulu na 700 miliónů

Kabinet zřejmě znovu požádá sněmovnu, aby souhlasila s vydáním dluhopisů k financování české vojenské mise do Afghánistánu a Kuvajtu. Sněmovna žádost o dluhopisy v hodnotě 1,25 miliardy korun zamítla, proto chce nyní vláda žádat o 600 až 700 miliónů a zbytek sehnat jinde. Během veřejné debaty s evropským komisařem Günterem Verheugenem to ve čtvrtek na pražské fakultě sociálních věd řekl ministr zahraničí Jan Kavan.

Soud uznal vinu Jaroslava Davida v kauze zločince Tuttera

Soud ve čtvrtek uznal bývalého náměstka československého generálního prokurátora Jaroslava Davida vinným ze zneužívání pravomoci veřejného činitele v kauze nacistického válečného zločince Wernera Tuttera. Státní zastupitelství mu kladlo za vinu, že v roce 1966 zmařil Tutterovo stíhání. Soud sice trestní řízení kvůli promlčení nedávno zastavil, ale David obvodní soud požádal, aby o jeho vině či nevině přesto rozhodl. Verdikt nad Davidem ve čtvrtek vynesl soud sedmého pražského obvodu, který se kauzou zabýval. Soudce Tomáš Hájek právě s ohledem na promlčení rozhodoval pouze o vině obžalovaného, nikoli o případném trestu. David se prostřednictvím svého obhájce proti verdiktu na místě odvolal. Státní zástupkyně se k rozsudku nevyjádřila. Případem se tedy bude ještě zabývat pražský městský soud.

Soud se k výslechu zpravodajce Vladimíra Hučína nedostal

Ani ve čtvrtek se soud nedostal k výslechu bývalého důstojníka BIS a předlistopadového disidenta Vladimíra Hučína, který čelí obžalobě ze sedmi trestných činů. Soud vyslechl jen jeho spoluobžalovaného, Jana Chmelaře a případ odročil na konec května. Hučínova lékaře Chmelaře státní zástupkyně viní stejně jako zpravodajce z podvodu s nemocenskými dávkami. Hučín nechtěl vypovídat, protože jej BIS nezbavila mlčenlivosti, a on se proto obává dalšího obvinění. "Senát ve čtvrtek jednání odročil se zdůvodněním, že už není čas na výslech Hučína. Podle mého však chce získat čas, aby vyřešil zrušení závazku mlčenlivosti, který má můj klient vůči svému bývalému zaměstnavateli," řekl Hučínův obhájce Milan Hulík. Předseda senátu Michal Jelínek přiznal, že trestní řád problém zbavení mlčenlivosti u obžalovaných neřeší. Podle něj je to složitá věc a soud se jí ještě bude zabývat.

Za Kajínkův útěk soud potrestal jednoho ze dvou bývalých dozorců

Za útěk vraha Jiřího Kajínka z věznice v Mírově na Šumpersku ve čtvrtek olomoucký krajský soud potrestal jednoho ze dvou bývalých dozorců. V odvolacím řízení potvrdil Josefu Májkovi osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Jeho kolegu Petra Bartoše, který do služby nastoupil těsně před vězňovým útěkem, soudce znovu zprostil obžaloby. Podle soudu se jednoznačně prokázalo, že Májek porušil služební předpisy, a umožnil tak Kajínkovi přípravu a útěk. Naopak Bartoš trestný čin nespáchal. Májkův obhájce zvažuje, že proti rozhodnutí soudu podá mimořádný opravný prostředek.

V Passově probíhá veřejné slyšení k Temelínu

Veřejné slyšení o bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny Temelín a jejím vlivu na životní prostředí v bavorském Pasově od začátku doprovázejí emoce ze strany odpůrců atomu. Akce organizovaná českým a německým ministerstvem životního prostředí ani po celodenním projednávání nezměnila názory odpůrců a stoupenců elektrárny, kteří si předkládané argumenty vzájemně neuznávají. "Zase nám tady lžou a myslí si, že jim na to naletíme. Udělají si studie podle svého a tvrdí, že jsou nezávislé," řekl jeden z bavorských odmítačů atomu, který znechuceně odešel. "Zaplatí si experty, aby jim tancovali podle toho, jak pískají," uvedl s dodatkem, že "když jim to tam bouchne, tak budou plakat - a my s nimi". Obdobné názory - ovšem na katastrofické expertízy - však mají i přívrženci atomu. Jádro označují za jedinou na rozmarech přírody nezávislou formu energie, jež neznečišťuje ovzduší skleníkovými plyny. Šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová před novináři vyjádřila potěšení z toho, že se slyšení koná. Navzdory zjevným emocím, které na straně odpůrců atomu panovaly, označila atmosféru za "racionální"; je podle ní důležité, aby se o tomto tématu nadále mluvilo.

Ministr Kužvart považuje energetickou politiku státu za svůj neúspěch

Za neúspěch svého čtyřletého působení ve funkci ministra životního prostředí považuje Miloš Kužvart to, že nedokázal prosadit větší úspory energie. "Ani alternativní zdroje nemají takovou podporu, jakou bych si představoval," řekl ve čtvrtek ministr novinářům. Energetická politika je však podle něj jediným jeho neúspěchem. Ministr kandiduje do sněmovny ve Středočeském kraji. Kdyby mu bylo ministerské křeslo znovu nabídnuto, neodmítl by je. Kužvartovy návrhy, aby na projekty alternativních zdrojů energie a úspor šlo více peněz, padly poté, co vláda podpořila dokončení jaderné elektrárny Temelín. Volební program z roku 1998, v němž ČSSD slibovala cestu udržitelného rozvoje, se Kužvartovi podle jeho mínění podařilo maximálně naplnit, a to i při tlaku zemědělské a průmyslové lobby.

Strana zelených a lidé z občanských hnutí jdou společně do voleb

Strana zelených a protagonisté občanských iniciativ z takzvaného Brandýského fóra půjdou společně do sněmovních voleb. Nezávislí obsadí na kandidátkách zelených asi třetinu míst. Zástupci obou subjektů se rovněž zavázali, že čtvrtinu státního příspěvku za volby vloží do nadace podporující nezávislé občanské iniciativy. Ekolog a šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že chtějí společně prosadit alianci křesťanských, sociálních a ekologických demokratů. Představitelé Strany zelených a Brandýského fóra se zavázali, že na parlamentní ani vládní úrovni neuzavřou do roku 2006 žádnou dohodu s Občanskou demokratickou stranou, protože chtějí "českou demokracii ochránit před ODS". Do sněmovny například kandidují teolog Ivan Štampach, ekolog Karel Jech nebo představitel hnutí Mládež pro interkulturní porozumění Ondřej Liška.

ODS je podle aktuálního průzkumu opět nejsilnější stranou, ČSSD ztrácí

Občanská demokratická strana je nyní nejsilnější politickou stranou, na počátku dubna by získala 29,6 procenta hlasů voličů. Zjistila to agentura TNS Factum v průzkumu, který provádí každý týden pro internetový server iHNed. ODS si proti poslednímu průzkumu polepšila o čtyři procenta, naopak v březnu první vládní sociální demokraté ztratili tři procenta a s 23,8 procenta hlasů jsou druzí. Na třetím místě je podle TNS Factum Koalice se 17,9 procenta, KSČM získala 14,9 procenta hlasů. Oběma těmto politickým uskupením se od minulé prognózy přízeň voličů nezměnila ani o jedno procento. Další strany už nedokázaly v průzkumu agentury překonat hranici pěti procent hlasů pro vstup do sněmovny. Nejsilnější z nich byla Strana za životní jistoty se třemi procenty.

Vláda a ČNB podpořily české vývozce šesti miliardami

Vláda a Česká národní banka podpořily podle premiéra Miloše Zemana české vývozce šesti miliardami korun. To by mělo přispět ke stabilizaci kursu české koruny. "Vláda i centrální banka nepodporuje zesilování síly české měny. Proto jsme uzavřeli dohodu, která stojí šest miliard korun na úrokových diferencích. Je to dohoda o sterilizaci privatizačních výnosů, které jsou denominovány v zahraniční měně, zpravidla v euru nebo dolarech," řekl ve čtvrtek v Opavě Zeman. Koruna i přes středeční intervenci České národní banky, kdy banka nakoupila asi 200 miliónů eur, ve čtvrtek zažila další významný den s posílením o třicet haléřů.

Program Sapard může začít, platební agentura získala pověření EK

Program Evropské unie Sapard může v České republice začít. Evropský komisař Franz Fischler totiž ve čtvrtek svým podpisem pověřil platební agenturu řízením programu v ČR. Tím byla splněna poslední podmínka pro jeho spuštění. Novinářům to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Domácí zemědělci, potravináři a obce mohou z programu získat do roku 2006 až sedm miliard korun. Na ČR připadá v rámci Sapardu z evropských strukturálních fondů 22 miliónů eur (asi 700 miliónů korun) ročně v letech 2000- 2006. Vzhledem ke zpoždění programu je nyní k dispozici 2,4 miliardy korun. Česká účast pak představuje dalších 700 miliónů korun.

EK chce rychlé uplatňování zákona o kontrole veřejné správy v ČR

Evropská komise očekává, že se v České republice v dohledné době začne uplatňovat zákon o veřejné kontrole, tedy že se vytvoří a začne fungovat interní systém finanční kontroly, který zatím fungoval například u výkonné moci jen sporadicky. Řekl to ve čtvrtek v Bruselu prezident českého Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Lubomír Voleník. Po setkání s členkou komise pro rozpočet Michaele Schreyerovou dále uvedl, že komise pokládá přijatý český zákon o kontrole veřejné správy za dobrý a chápe, že je již jen otázkou času, než se plně zavede do praxe. Panuje shoda, že v této citlivé otázce je potřeba postupovat rychle, ale hlavně kvalitně.

Pocta zachránci československých dětí N. Wintonovi v Los Angeles

U příležitosti každoročního dne vzpomínek na oběti holocaustu dostal v Los Angeles Brit Nicholas Winton, který zachránil před smrtí v koncentračních táborech 669 československých dětí, ocenění "Spravedlivý mezi národy". ČTK to ve čtvrtek sdělila česká generální konzulka Margita Fuchsová. Ceremonie, kde 92letého Wintona zastupovala jeho dcera Barbara, se konala ve Wiesenthalově centru - Muzeu tolerance v Los Angeles za účasti představitelů místní židovské obce, starosty Los Angeles Jamese Hahna, zástupců diplomatického sboru, slovenského ministra kultury Milana Kňažka a několika desítek "Wintonových dětí". Ocenění "Spravedlivý mezi národy" dostávají Evropané, kteří zachránili Židy za druhé světové války.

Pořad BBC se věnoval českým dějinám

Historie Čech byla námětem čtvrtečního dílu rozhlasového seriálu BBC 4 o velkých myšlenkách, které formovaly čtvrteční intelektuální dědictví. S moderátorem Melvynem Braggem se ve studiu této stanice, která se soustřeďuje na politiku, historii, klasickou hudbu, vědu či rozhlasové hry, sešli historici Norman Davies, Karen Friedrichová a Robert Pynsent. Počínaje Dalimilovou kronikou a jejím nacionalistickým zabarvením, Karlem IV. - který podle jednoho z vyřčených názorů miloval Čechy, ale zanedbával říši -, Janem Husem, přes Palackého, odsun Němců po dnešní politiku se pokoušeli během třičtvrtěhodinového pořadu přiblížit publiku klíčové trendy českých dějin.

Hlavní pozornost zaměřili na Jana Husa a jeho následovníky, vztah náboženství, jazyka a nacionalismu. Pokud jde o odsun Němců, zazněl stručně názor, že šlo vlastně také o projev snahy Sovětského svazu rozšířit svou moc v rámci "Drang nach Westen".

Pokud jde o Čechy, připomněl moderátor Bragg posluchačům, že středověké království a jeho kosmopolitní metropole Praha byly plné náboženského a politického disentu. V jejich středu byl Jan Hus, který předcházel myšlenkám luteránství. Byl sice upálen, ale jeho přívrženci se dali do válek, které dodnes ovlivňují český i německý charakter.

Ve Strašnicích budou uloženy ostatky německých vojáků

Ostatky německých vojáků, kteří za druhé světové války padli na českém území, budou uloženy na někdejším evangelickém hřbitově ve Strašnicích naproti krematoriu. Magistrát rozhodl, že tento dlouho nepoužívaný hřbitov svěří německé společnosti Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (lidový svaz pečující o válečné hroby), řekl ve čtvrtek novinářům starosta Prahy 10 Karel Výrut. Pietní park by měl být do roka vysvěcen a podle starosty se stane určitým symbolem usmíření.

Komorous vydal knihu o boji proti narkomanii

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous napsal knihu o jejím vzniku a o boji proti drogám. "Jejím cílem je přiblížit mládeži drogové prostředí i zlidštit pohled veřejnosti na policisty," řekl ve čtvrtek. Kniha Protidrogová brigáda I vyšla jako společný projekt časopisu Závislosti i my a Sokolovské uhelné v nákladu 5000 výtisků. Nepůjde do obchodní sítě, ale dostanou ji všechny školy a knihovny. Kniha mapuje boj policie proti drogám v České republice od roku 1990 do roku 1993. Komorous nosil její obsah v hlavě pět let. "Nedělám si ambice stát se spisovatelem, mám taky málo času," poznamenal. Knihu proto pouze ve volných chvílích diktoval.

Loni mělo interrupci 17 dívek do 14 let věku, nejméně za 10 let

Sedmnáct dívek do 14 let věku podstoupilo loni interrupci, což je nejméně za posledních deset let. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v tomto období klesl počet umělých ukončení těhotenství u tak mladých dívek z 54 na třetinu. Nejvíce jich bylo v roce 1991, kdy k interrupci šlo 59 dívek. To odpovídá trendům: za stejnou dobu se snížil i celkový počet umělých potratů v ČR na třetinu, ze 100.000 na 30.000. Podle odborníků lze příznivý vývoj přičíst větším možnostem studia a uplatnění žen, sexuální výchově ve školách, větší informovanosti mladých a také většímu pochopení gynekologů, kteří dívkám píší antikoncepci, než by je pak posílali na potrat. Předseda sekce dětské gynekologie České gynekologicko- porodnické společnosti Jan Hořejší potvrdil, že dívkám do 15 let by lékař teoreticky neměl psát antikoncepci, protože pohlavním styk s tak mladou dívkou je zločin.

Zemřel přední rozhlasový režisér Josef Melč

Ve věku 68 let ve středu v Praze zemřel rozhlasový režisér Josef Melč. Ve studiích Českého rozhlasu natočil na čtyři desítky inscenací. V šedesátých letech to byl například Rejnušův Urhamlet, Anouillhova Antigona, Grochowiakova Partita pro dřevěný nástroj, později proslul, především díky Dostojevského Idiotovi, jako režisér ruské klasiky. V posledních letech režíroval například monumentální čtení ze Starého a Nového zákona. Jeho poslední prací bylo zpracování historického dramatu Josefa Kajetána Tyla Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové.

Počasí

V noci na pátek oblačno až polojasno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Noční teploty: 7 až 2 st.C. Přes den bude polojasno až oblačno a ojediněle déšť nebo přeháňky. Denní teploty: 12 až 16 st.C.