Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman v Moskvě otevřel česko-ruský podnik na výrobu výtahů

Český premiér Miloš Zeman, který je od neděle na oficiální návštěvě Ruské federace, navštívil první česko-ruský společný průmyslový podnik v Moskvě Eletec výtahy. V Moskevském elektrotechnickém závodě MEL se zúčastnil slavnostního otevření provozu a prohlédl si výrobu. Návštěva premiéra v tomto závodě má upozornit vládu města Moskvy na zájem České republiky o výrobní spolupráci s moskevskými závody. Plánuje se mimo jiné vytvoření společného podniku na modernizaci tramvají z ČKD Dopravní systémy.

Prezidenta Havla trápí porušování práv v Bělorusku

Prezident Václav Havel je znepokojen porušováním lidských práv v Bělorusku. Vyzval proto k zastavení trestního stíhání dvou novinářů, kteří byli uvězněni za kritiku tamního prezidenta Alexandra Lukašenka, sdělil Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Do Běloruska se chystá i český premiér Miloš Zeman. "Poslední případy porušování základních práv, jako je právo shromažďovací a právo na svobodu projevu, pokračující pronásledování představitelů opozice, politicky motivované perzekuce a nyní i úřední likvidace týdeníku Pahonia a obvinění jeho redaktorů Mikoly Markieviče a Pavla Mažejky z urážky prezidenta je podle Václava Havla v příkrém rozporu s deklarovaným úsilím běloruských představitelů zapojit zemi do evropských a mezinárodních struktur," uvedl Špaček. Havel tak podle něj vyjádřil podporu lidem, kteří usilují o demokratizaci autoritativního režimu prezidenta Lukašenka. O demokratických změnách v Bělorusku bude ve čtvrtek v Minsku jednat také mise Výboru pro mír, demokracii a lidská práva Socialistické internacionály, kterou povede premiér Zeman. Zatím není jasné, zda se Zeman setká i s Lukašenkem.

Předseda Poslanecké sněmovny Klaus nesouhlasí s výzvou symbolicky odškodnit sudetské Němce

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus zásadně nesouhlasí s návrhem rakouské ministryně zahraničí Benity Ferrerové-Waldnerové, aby Česká republika poskytla "symbolické odškodnění" sudetským Němcům odsunutým po druhé světové válce z Československa. Klaus prostřednictvím svého poradce Ladislava Jakla řekl, že takové výzvy jsou snahou o otevírání nových nároků vůči Česku a snahou o opravu poválečného uspořádání. Ferrerová-Waldnerová v neděli uvedla, že česká sněmovna by měla přijmout prohlášení o tom, že některé Benešovy dekrety přinesly bezpráví, a rovněž zrušit jejich platnost směrem do budoucnosti. Její prohlášení přišlo krátce poté, co komisař Evropské unie Günter Verheugen potvrdil, že Benešovy dekrety neovlivní vstup Česka do EU. To podle Klause svědčí o tom, že debatu o dekretech nevyvolává ODS, ale zahraniční politici. Klaus, který je v těchto dnech na konferenci o globální ekonomice v Normandii, připomněl, že Česko má upřímný zájem na dobrých sousedských vztazích. Osobně je přesvědčen, že pokud by Česká republika postupovala tak, jak vyžaduje rakouská ministryně zahraničí, nepochybně by to vedlo k právnímu znejistění vlastnických vztahů.

Česko v Ženevě hlasovalo proti rezoluci odsuzující Izrael

Komise OSN pro lidská práva většinou hlasů odsoudila Izrael za "hromadné zabíjení" Palestinců a vyzvala židovský stát k ukončení jeho vojenské akce na západním břehu Jordánu. Česko hlasovalo proti a ocitlo se tak spolu s Velkou Británií a Německem mezi pěti zeměmi, které rezoluci odmítly; pro hlasovalo na probíhajícím výročním zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě 40 z jejích 53 členů. "Česká republika rezoluci odmítla, protože její text považuje za nevyvážený," řekl velvyslanec České republiky při OSN v Ženevě Alexander Slabý. Podle jeho slov Česko "vyjadřuje plnou solidaritu palestinskému lidu v jeho úsilí o vytvoření samostatného státu". Vyzývá však řešit problematiku jednáním, postupovat mírovými prostředky a zříci se násilností a teroru na obou stranách. Tuto vyváženost se však do přijatého dokumentu nepodařilo prosadit, konstatoval. Text rezoluce přijaté komisí dále obviňuje Izrael z hrubého porušování lidských práv a potvrzuje legitimní právo palestinského lidu stavět se na odpor, a to dokonce "všemi prostředky, které má k dispozici, včetně ozbrojeného boje". Původně však předložily arabské a muslimské země za podpory Číny a Kuby návrh rezoluce v ještě ostřejší formě. Evropské státy ale zahájily vyjednávání o zmírnění některých formulací.

Od středy bude v Praze jednat náměstek ministra zahraničí USA

Náměstek amerického ministra zahraničních věcí Marc Grossman navštíví ve středu a ve čtvrtek Prahu. Přijede společně se zástupci Rady národní bezpečnosti a amerického ministerstva obrany. Jednat bude především o přípravách a agendě summitu NATO, který se uskuteční v listopadu v Praze. Grossman by měl podle informací z ministerstva zahraničí jednat s prvním náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou, prvním náměstkem ministra obrany Štefanem Fülem a vládním zmocněncem pro přípravu summitu Alexandrem Vondrou.

Český náčelník generálního štábu jede v úterý na Ukrajinu

Ujednání o spolupráci ve vzdělávání vojáků odjede v úterý na Ukrajinu podepsat náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Dohodu podepíše Šedivý v zastoupení ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Dohoda je technickým dokumentem, který neobsahuje žádné konkrétní dojednání, například o počtech ukrajinských vojáků, kteří by mohli studovat v České republice. Český generál si také na své třídenní návštěvě má prohlédnout některé útvary ukrajinského letectva a pozemních sil. Na Ukrajinu jej pozval jeho tamní protějšek Ivan Šuljak. Ukrajinská armáda měla ke konci roku 2001 v pozemních silách 400.000 vojáků, existují plány na snižování jejich počtu. Tamní vojáci se zúčastňují mezinárodních misí, například na Balkáně.

Rumunští senátoři přijeli do Prahy hledat podporu vstupu do NATO

Podporu pro začlenění Rumunska do Severoatlantické aliance přijeli hledat do Prahy rumunští senátoři. S českými politiky budou jednat týden poté, co o tuto podporu požádal rumunský parlament všechny členské státy aliance. Rumunský kabinet už schválil rozsáhlý plán opatření, jejichž cílem je zajistit, aby Rumunsko dostalo pozvánku do NATO ještě na podzimním summitu aliance v Praze. Kromě českých poslanců a senátorů se mají jejich rumunští kolegové setkat i s náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou, vládním zmocněncem pro přípravu summitu NATO Alexandrem Vondrou a ředitelem sekce strategického plánování ministerstva obrany Ivanem Dvořákem.

Hymna Izraele zahájila petici odsuzující terorismus proti Židům

Izraelskou hymnou začalo v pondělí na pražském Václavském náměstí shromažďování podpisů pod petici solidarity s Izraelem, která odsuzuje teroristické útoky proti Židům. Petice rovněž odmítá "palestinskou propagandu, která vychovává k protižidovské nenávisti". Za vznikem podpisové iniciativy stojí Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém. Hlouček lidí postával poklidně u sochy svatého Václava. Akci kazil jen déšť, který zmáčel přítomné, izraelské vlajky i panely informující o konfliktu Palestinců a Izraelců. Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém požaduje, aby česká zahraniční politika vycházela ze solidarity s Izraelem jako oběti terorismu a aby tuto zásadu aktivně prosazovala v EU. České ministerstvo zahraničí vlnu teroristických útoků odsoudilo. Vyzvalo také izraelské i palestinské politiky k obnovení komunikace a k zastavení násilí. K iniciativě, která potrvá do konce srpna, se připojily Křesťanská misijní společnost, Křesťanské centrum Sion - sbor Jednoty bratrské, Operace Ester, ostravský Sidonius a sdružení židovských odbojářů a vojáků při pražské židovské obci.

Česká vláda má k dispozici návrhy smluv na dodávky gripenů

Návrhy smluv o dodání 24 stíhaček Jas-39 Gripen a s ním spojených offsetových programů má od pondělí k dispozici vláda. Řekl to ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jindřich Ploch, druhý muž týmu, který o kontraktu vyjednával. V podobě kontraktu podle něj nenastaly v poslední době podstatné změny. Vláda chce nákup 24 stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAE-Systems/SAAB financovat z úvěru 76,9 miliardy korun. Pořízení stíhaček včetně výzbroje a třicetiletého provozu by mělo státní pokladnu přijít na téměř 100 miliard korun. Opozice však tvrdí, že výběrové řízení nebylo transparentní a na nákup nejsou peníze. Ke smlouvám připojený seznam kompenzačních programů průmyslové spolupráce, tedy offsetů, podle informací z počátku dubna obsahuje 37 transakcí zhruba za 82 miliard korun. Největší hodnotu mají přímé zahraniční investice v hodnotě 44 miliard korun, 12 miliard korun má směřovat do obranného a leteckého průmyslu a zbylých 26 miliard korun na podporu exportu, do technologií, výzkumu a vývoje. Piloti se stíhačkami počítají, ačkoli je možné, že o úvěru i smlouvách budou muset politici jednat znovu po červnových parlamentních volbách. Armáda předpokládá vznik první letky gripenů o 12 letadlech v letech 2005 až 2006 v Čáslavi. Druhá, určená i pro nasazení mimo Českou republiku, by měla být zformována tamtéž o rok později. Celkem chtějí vojáci na gripeny vycvičit 36 pilotů, kteří by měli ročně nalétat 160 až 180 hodin.

Katoličtí biskupové budou jednat o volbách, školách a charitě

Katolická biskupská konference bude v úterý a ve středu jednat mimo jiné o blížících se volbách a situaci církevních škol. Biskupové se sejdou v Mezinárodním centru duchovní obnovy v Hejnicích na Liberecku. Jejich mluvčí Daniel Herman řekl, že církevní hodnostáři se chtějí na plenárním zasedání zabývat i záležitostmi České katolické charity, činností Národního centra pro rodinu a Papežského misijního díla a Katolickým týdeníkem. Téma církevního školství se na pořad jednání biskupů dostává poté, co ministr školství Eduard Zeman prohlásil, že učitelům na soukromých a církevních školách nyní stát platy zvyšovat nebude, protože to není možné. Odvolával se přitom na unesení vlády, podle něhož se zvýšení tarifních mezd v rozpočtové a příspěvkové sféře týká jen veřejných škol. Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska je však připraveno obrátit se na soud. Církevních škol je v Česku podle Hermana asi 120, z toho zhruba 100 zřizují katolická biskupství a další subjekty této největší české církve. Herman očekává při zasedání věcnou diskusi biskupů o financích. Veřejnost se bude moci s biskupy setkat při bohoslužbách v úterý v 18:00 v kostele Nalezení sv. Kříže ve Frýdlantu a ve středu v 07:00 v poutním chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích.

Vládní peníze pro Romy podpořily hlavně studenty a romské poradce

Téměř polovina peněz, které vláda loni vynaložila na podporu zapojení Romů do společnosti, pomohla romským středoškolákům. Stejnou částkou, zhruba deseti milióny korun, kabinet přispěl na práci romských poradců působících mezi Romy. Zbývajících pět miliónů korun rada loni připsala na konto projektů romských občanských sdružení, řekl ředitel Rady vlády pro záležitosti romské komunity Roman Krištof. O využití pětadvacetimiliónové podpory bude rada ve středu informovat ministry. Stejnou částku poskytla vláda na romské projekty i letos. Deset miliónů korun šlo loni na nákup školních pomůcek a učebnic pro romské studenty. Vláda také zaplatila metodické příručky pro učitele, kteří nepocházejí z romského společenství. Dalších deset miliónů připadlo na zajištění práce romských poradců. Vláda podporuje 70 terénních pracovníků, kteří pocházejí z romské komunity a pomáhají jejím členům začlenit se do společnosti.

První blok Temelína bude v půlce týdne opět připraven ke spuštění

První blok Jaderné elektrárny Temelín bude v polovině tohoto týdne připraven na pokračování poslední etapy energetického spouštění, v níž musí obsluha provést ještě více než deset testů. Řekl to mluvčí Temelína Milan Nebesář s tím, že nyní je pro personál elektrárny prioritou opětovné spuštění reaktoru prvního bloku. Až poté se bude řešit problém nastartování reaktoru v druhém bloku. V prvním bloku, který byl kvůli výměně vadných armatur a revizím od 24. února odstaven, již obsluha o víkendu nastavila bezpečnostní systémy a připravuje ho na převedení do horkého stavu. Dokončení dynamických testů, při nichž se prudce mění výkon, trvat asi dva až tři týdny. Elektrárna je provádí po dohodě s Ústředním energetickým dispečinkem, který koordinuje odpojení Temelína od rozvodné sítě. Po dokončení revizí na druhém bloku připravují pracovníci elektrárny ověřovací tlakové zkoušky za studena. Po nich již uvedou do provozu hlavní cirkulační čerpadla, která zabezpečují oběh chladiva primárního (jaderného) okruhu. Do konce tohoto týdne by zařízení bloku mohlo být připraveno na první štěpnou řetězovou reakci.

Americký právník Fagan opět vytáhl do boje proti Temelínu a hrozí žalobou

Americký právník Edward Fagan, který zastupuje rakouské odpůrce atomu, se po několika měsících opět zapojil do boje proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Na tiskové konferenci ve Vídni řekl, že už může podat žalobu proti provozovateli - společnosti ČEZ, americké firmě Westinghouse a finančnímu ústavu Export- Import Bank kvůli údajnému zneužívání úvěru z USA. Jak ale vzápětí dodal, počká si ještě na další dokumenty a až pak zváží podání žaloby. Další podklady o bezpečnosti JETE chce zveřejnit za dva týdny.

Trutnovskou výzvu proti silné koruně podpořilo přes 100 podniků

Takzvanou Trutnovskou výzvu proti silné koruně za týden její existence podpořilo přes 100 podniků z různých odvětví hospodářství. Celkový obrat signatářů vysoko přesahuje hranici 200 miliard korun, řekl iniciátor výzvy Jiří Grund, spolumajitel stejnojmenné textilky z Mladých Buků u Trutnova. Prvními signatáři se staly textilky Grund, Texlen, Svitap, Tiba a Mileta. Z velkých firem výzvu podpořil například Agrofert Holding a největší český podnik a exportér, automobilka Škoda Auto. Organizátoři výzvy obdrželi i jedno nesouhlasné vyjádření, a to od soukromé osoby. Tento týden se chtějí signatáři sejít a mezi sebou prodiskutovat návrhy, které by předložili vládě a centrální bance. Výzvy ke schůzkám s premiérem Milošem Zemanem a guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou dotyčným zaslali minulý týden. Signatáři vyzývají vládu a ČNB, aby přijaly opatření k zastavení posilování koruny. Varují, že zvýšené náklady a nižší tržby způsobené silnou korunou povedou k omezení rozvoje českých firem a k propouštění. Tvrdí, že nynější posilování kursu je umělé a dočasné a návrat k normálu může být bolestný pro celou společnost. Za poslední rok koruna zhodnotila o zhruba 13 procent a trend posilování pokračuje i letos. Minulý týden se dostala na historické maximum 29,895 Kč za euro.

Hlavní událostí poslední doby je pro Čechy olympiáda

Za nejvýznamnější událost poslední doby považuje polovina Čechů zimní olympiádu v Salt Lake City. Poměrně velkou důležitost přikládají i kontroverzním výrokům premiéra Miloše Zemana a loňským teroristickým útokům v USA. Význam, který lidé přikládají jednotlivým kauzám, je přitom silně spjat s tím, jak se jim věnují média. Vyplývá to z průzkumu, který na přelomu února a března zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Zimní olympijské hry označilo za nejvýznamnější událost 49 procent respondentů. Zemanovy výroky na adresu sudetských Němců a palestinského předáka Jásira Arafata a také teroristický útok na americká města považovala za nejdůležitější pětina dotázaných. Na čtvrté příčce se s 11 procenty umístil konflikt v Afghánistánu. V odpovědích na otázku, jaké tři události z poslední doby považují osobně za nejvýznamnější, uvedli respondenti i situaci v někdejší čtyřkoalici a dluh ODA, platnost Benešových dekretů a konflikt mezi Izraelci a Palestinci.

V Českých Budějovicích začaly sedmé Dny francouzské kultury

Otevření výstavy prací malířky Bernadette Clementineové na českobudějovické radnici zahájilo již sedmé Dny francouzské kultury v Českých Budějovicích. Potrvají do 28. dubna a jejich program zahrnuje další výstavy, divadelní a filmová představení, koncerty či besedy. Od 25. do 28. dubna je doplní Dny francouzské kuchyně v hotelu Malý pivovar. Tato tradiční akce města, na níž se podílí i Jihočeská univerzita a zdejší Francouzsko-český klub, každoročně nabývá na intenzitě. Letošní program počítá například s větší osobní účastí francouzských umělců, festivalem francouzských filmů v původním znění s titulky či s turnajem studentů ve francouzské národní hře pétanque. V pozadí Dnů francouzské kultury v Českých Budějovicích stojí dlouholetá spolupráce města s bretaňským přístavním městem Lorient.

Kulturní veřejnost se rozloučila se scénografem Josefem Svobodou

Pražská kulturní veřejnost se rozloučila se scénografem Josefem Svobodou. Spoluzakladatel a dlouholetý umělecký šéf pražské Laterny magiky zemřel 8. dubna po delší těžké nemoci ve věku nedožitých 82 let. Rakev s ostatky zesnulého a kondolenční archy byly po poledni vystaveny ve vestibulu Národního divadla. Při pietním aktu se v čestné stráži vystřídali členové vedení české první scény, Laterny magiky a Státní opery. U katafalku byly například věnce Parlamentu České republiky, ministra kultury Pavla Dostála, Národního divadla, Státní opery, Divadelního ústavu, Vysoké školy uměleckoprůmyslové a také režiséra Miloše Formana. Po rozloučení byla rakev za zvuků smutečních fanfár odvezena z Národního divadla. Účastníci pietního aktu doprovodili zesnulého posledním potleskem. Josef Svoboda vytvořil návrhy pro více než 700 inscenací doma i v zahraničí. Ve scénografii využíval moderní techniku, fyziku a chemii, udivujícími zázračnými akcemi světelného parku ovlivnil scénografii celého světa. Vychoval nejen silnou generaci svých domácích následovníků, ale i scénografy na školách a univerzitách ve světě. Nesplnil se mu prý jen jediný sen - vyprojektovat a postavit v Praze divadlo, které by odpovídalo jeho divadelním zkušenostem a nárokům.

Čeští hokejisté zvítězili na MS osmnáctek nad Kanadou 4:1

Čeští hokejisté porazili ve slovenské Trnavě na mistrovství světa osmnáctiletých hráčů Kanadu 4:1 a po čtyřech zápasech ve skupině A jsou stále bez ztráty bodu první. Brankou a dvěma asistencemi přispěl k výhře útočník Jiří Hudler.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude většinou oblačno a místy ojediněle přeháňky. Denní teploty 9 až 13 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů kolem 5 stupňů.