Zprávy Radia Praha

Předsedové stran se shodli na textu k dekretům; nezveřejnili ho

Společné prohlášení českých parlamentních stran k Benešovým dekretům je hotovo. Na jeho znění se v pátek shodla pětice stranických předsedů. Text ale zatím nebude zveřejněn, protože nemusí být konečný. Podle ministra zahraničí Jana Kavana má uklidnit občany, které znepokojily sudetoněmecké požadavky na vrácení konfiskovaného majetku. Má také dát najevo zahraničním partnerům České republiky, že dekrety jsou sice součástí českého právního řádu, patří však minulosti a dnes je nelze uplatňovat. Dokument předsedové chtějí nejprve předložit vedení svých stran. Text lídři společně předloží na příští schůzi Poslanecké sněmovny, která jej bude schvalovat.

Stoiber by jako kancléř postupoval vůči Benešovým dekretům jinak

Bavorský premiér a konzervativní kandidát na úřad německého kancléře Edmund Stoiber v pátek v Mnichově signalizoval, že v případě vítězství v zářijových parlamentních volbách by v otázce dekretů Edvarda Beneše postupoval vůči České republice jinak než nynější vláda sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera. Své záměry ale neupřesnil. Znovu také kritizoval jadernou elektrárnu Temelín. "Nová spolková vláda pod mým vedením by s tímto problémem zacházela jinak než současná," řekl Stoiber k dekretům před bavorským zemským sněmem. Zahraniční agentury vyjádření vyložily tak, že bavorský politik tím oznámil "tvrdší postup" vůči ČR v této záležitosti. Tento výklad ale odmítl mluvčí bavorské vlády s tím, že to Stoiber neuvedl a blíže se k tomu nevyjádřil.

Hornorakouští odpůrci atomu chystají další protestní akce

Hornorakouští odpůrci atomu z platformy Stop Temelín chystají další akci proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín (JETE) a za celoevropský zákaz využívání jaderné energie; akce se má uskutečnit 19. května poblíž hraničního přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště. Připravuje se také další jednání ekologů s představiteli rakouské vlády o jejím postoji k JETE. Akce proti jaderné energii se má podle informací ČTK uskutečnit 19. května poblíž rakousko-českého hraničního přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště, ne však přímo na hranicích. Po celý den zde mají probíhat přednášky a diskuse doprovázené koncerty hudebních skupin, které do Horních Rakous přijedou protestovat proti JETE a jaderné energetice jako takové. Přítomni mají být kromě Rakušanů i ekologičtí aktivisté z České republiky a Bavorska; odpoledne se má ve Wullowitzu také uskutečnit debata s rakouskými zástupci v Evropském parlamentu.

Klaus a Zeman na sjezdu odborů ocenili význam sociálního dialogu

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a premiér Miloš Zeman v pátek při zahájení 3. sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v Praze ocenili, že se v České republice podařilo udržet sociální smír a rozvinout sociální dialog. Tripartitní dialog podle Zemana přispěl k tomu, že v uplynulých čtyřech letech v Česku prakticky nebyla stávka, až na patnáctiminutové zastavení železniční dopravy, kterého si podle premiéra cestující ani nevšimli.

Začátku sjezdu se zúčastnili jako hosté také předseda ČSSD, vicepremiér Vladimír Špidla, který sklidil u delegátů největší potlesk, a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, kterého šéf konfederace Richard Falbr při představování hostů označil za "miláčka odborů".

Dvoudenní sjezd se bude zabývat úkoly konfederace a rolí odborů ve společnosti v následujícím čtyřletém období, zhodnotí také svou dosavadní činnost a bude jednat o stanovisku konfederace k evropské integraci. Má rovněž zvolit nového předsedu, který nahradí Richarda Falbra.

Odbory podle Falbra zprostředkují vztah mezi jednotlivci a státem

Odcházející předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr vidí úlohu a smysl existence odborů v tom, že jsou vlivným a důležitým sociálním uskupením, které působí jako zprostředkovatel mezi jednotlivci a státem. Usilují o zlepšení pracovních, sociálních a hospodářských poměrů vůbec, řekl Falbr na pátečním sjezdu konfederace. Čtyři roky, které uplynuly od minulého sjezdu, potvrdily podle Falbra tehdejší heslo, že sociální dialog je součástí demokracie. Sociální dialog zvláště na nejvyšší úrovni se stal skutečností, zdůraznil. Tripartita projednávala a řešila vše, s čím se na ni obracely odbory a zaměstnavatelské organizace. Svazy vedly dialog na úrovni podniků.

Premiér pokřtil knihu rad o tom, jak přežít v zaměstnání

Knihu Sebeobrana zaměstnance aneb Jak přežít v zaměstnání pokřtil v pátek na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v Praze premiér Miloš Zeman. Po něm desky publikace polil bílým vínem i místopředseda kabinetu Vladimír Špidla. Jejich počínání přihlížel vedle předáků jednotlivých odborových svazů také předseda sněmovny Václav Klaus. "Když jsem se podíval na titul, tak jsem řekl, že je potřeba vydat i druhý díl s názvem Sebeobrana důchodce. Musím hájit své zájmy," řekl po křtu knihy premiér.

Podle Benešové by řízená provokace měla být pečlivě naplánovaná

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se domnívá, že případná řízená provokace by měla být velmi pečlivě naplánovaná. "Chceme prosazovat, aby z toho nebyla jakási hurá akce," řekla v pátek novinářům. Řízená provokace, spočívající v nabízení úplatků zejména pracovníkům veřejné správy za některé služby, má být jednou z možností boje s korupcí v ČR. Jako první navrhla její využití na konci března právě Benešová. Vláda ve středu pověřila ministra vnitra Stanislava Grosse, aby tuto metodu rozpracoval pro použití v českých podmínkách.

ODS hodlá "provětrat" byrokracii, chce sloučit ministerstva

ODS v pondělí zveřejní sedmé téma své volební kampaně nazvané "ODS volí průvan v byrokracii". Jeho součástí bude i návrh sloučit ministerstvo zemědělství s resortem životního prostředí. Pod jednoho ministra by měla v budoucnu spadat i agenda současného ministerstva průmyslu a obchodu a dopravy, řekl v pátek místopředseda strany Miroslav Beneš. Ministerstvo pro místní rozvoj chtějí občanští demokraté zrušit a jeho pravomoci rozdělit mezi jiné resorty a kraje. Návrh ODS na redukci ministerstev kritizoval ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). "Spojit resort ekonomický s resortem dozorovým je totální nesmysl. Jde o jasný střet zájmů," uvedl v pátek Kužvart.

Experti OBSE přijedou do Prahy zkoumat předvolební situaci

Situaci před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny přijedou v neděli do Prahy zkoumat volební experti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mají zjistit, zda je třeba do ČR vyslat volební pozorovatele, jako například do států bývalé Jugoslávie, na Ukrajinu nebo naposledy do Maďarska. "Vyslání expertní skupiny a následně dlouhodobých volebních pozorovatelů je standardní záležitost pro demokratické země. Přijetí mezinárodních pozorovatelů OBSE je v souladu s mezinárodněpolitickými závazky ČR," sdělil ČTK ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Karel Borůvka.

Le Monde: Příliš mnoho nacionalismu v české předvolební kampani

Dva měsíce před parlamentními volbami se v České republice nese kampaň ve znamení přílišných nacionalistických slibů, napsal v pátek francouzský odpoledník Le Monde. Podle něj polemika mezi Prahou, Vídní, Budapeští a Mnichovem o platnosti poválečných dekretů tehdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše oživila v Čechách a na Moravě "dávné démony". I přes varování intelektuálů, církví a malých centristických stran se dvě "těžké váhy" české politiky - sociální demokraté premiéra Miloše Zemana a konzervativci bývalého předsedy vlády Václava Klause - pustili do urputné bitvy na téma "obrana národních zájmů", píše Le Monde. V této souvislosti zmiňuje například předvolební plakáty ODS či zahájení předvolební kampaně sociálních demokratů na Řípu. To bylo podle deníku "reminiscencí českého nacionalismu... 19. století", tedy takzvaných táborů lidu českých vlastenců za rakouského mocnářství.

Státní dluh ke konci čtvrtletí vzrostl na 358,4 mld. Kč

Státní dluh České republiky dosáhl ke konci prvního čtvrtletí letošního roku 358,4 miliardy korun a od konce loňského roku tak vzrostl o 13,4 miliardy korun. Na páteční tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra financí Eduard Janota. Za růstem podle něj stojí především úhrada dluhopisů na ztráty České konsolidační agentury ve výši 12,1 miliardy korun.

Osud novely cizineckého zákona je nejistý

Nejistý je v Senátu osud novely cizineckého zákona, která upravuje především povinnosti návštěvníků ze zemí EU při pobytu v ČR. Senátní výbor pro lidská práva v pátek doporučil novelu schválit, zahraniční výbor ji naopak ve středu navrhl zamítnout. Podle něj zákon ukládá zahraničním turistům povinnosti nad rámec pravidel, na nichž se dohodla Evropská unie. Senátor Zdeněk Bárta (zvolen za čtyřkoalici) z výboru pro lidská práva nicméně ČTK řekl, že proti novele neměl námitky ani Český helsinský výbor, s nímž obsah předlohy konzultoval.

Prezidentský pár se vrátil z dovolené, kterou trávil na Maltě

Prezident Václav Havel se v pátek vrátil z dovolené, kterou společně s manželkou Dagmar trávil na Maltě. Na ostrově ve Středozemním moři pobýval soukromě od 9. dubna. Předtím tam Havel přijel na státní návštěvu. ČTK o příletu prezidentského páru informoval Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Do Prahy se Havel vrátil běžným turistickým letadlem. Na Maltě pobýval v paláci prezidenta Guida de Marca. Během dovolené absolvoval především dechová cvičení a rehabilitaci. Na jeho zdravotní stav dohlížel osobní lékař Ilja Kotík, fyzioterapeut a zdravotní sestra. Podle prezidentova mluvčího se Havel cítil v pátek dopoledne před odletem do Prahy dobře.

Nejlépe lidé hodnotí dostupnost vzdělání, nejhůře založení rodiny

Většina Čechů hodnotí kladně přístup ke vzdělání a dostupnost zdravotní péče. Kriticky se však dívají především na možnost založení rodiny a získání bytu. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). "Možnosti přístupu ke vzdělání posuzuje veřejnost od roku 1995 poměrně stabilně. Spokojenost se pohybovala kolem dvou třetin," řekla v pátek Miluše Rezková z CVVM. Přístup ke zdravotní péči byl podle ní hodnocen proměnlivěji. Nejlépe byl oceňován v roce 1996 a nejhůře v roce 1997, kdy se připravovala reorganizace zdravotnických zařízení.

Podle většiny lidí je nezaměstnanost v Česku příliš vysoká

Většina lidí si myslí, že současná nezaměstnanost v České republice je příliš vysoká. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ke konci března se míra registrované nezaměstnanosti v ČR pohybovala kolem 9,1 procenta. Pracovníci úřadů práce evidovali 471.673 žadatelů o zaměstnání. "Převážná část respondentů, 55 procent, považuje současnou nezaměstnanost za příliš vysokou. Asi 34 procent respondentů ji označilo za přiměřenou," řekla v pátek Miluše Rezková z CVVM. Podle dvou procent respondentů je nezaměstnanost dokonce příliš nízká.

Úřady práce zatím nemají signály o propouštění kvůli sílící měně

Úřady práce prozatím nemají signály o tom, že by firmy začaly propouštět zaměstnance kvůli sílící koruně. Pokud mají nahlášeno nějaké propouštění, jde již o delší dobu plánované akce, které se současnou situací nesouvisejí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi okresními úřady práce. Ty však nevylučují, že se situace může v příštích měsících změnit. Podnikatelé totiž varují, že zvýšené náklady a nižší tržby způsobené silnou korunou povedou k omezení rozvoje domácích firem a propouštění.

ČEZ možná odstaví Elektrárnu Dětmarovice úplně jen na víkendy

Elektrárenská společnost ČEZ možná přes léto svoji jedinou černouhelnou Elektrárnu Dětmarovice (EDĚ) neuzavře úplně, jak nedávno připustila, ale nechá v provozu jeden ze čtyř jejích bloků. Ten by se pak odstavil pouze na víkendy, řekl v pátek šéf odborů elektrárny Lubomír Klosik. "Začíná se rýsovat jiné řešení, že by se v elektrárně provozoval od pondělí do pátku jeden výrobní blok a odstavil by se jen na víkend," oznámil Klosik. Zaměstnanci, kteří mají z úplné odstávky obavy, by podle něj variantu částečného odstavení považovali za přijatelnou. K jednání o způsobu a rozsahu uzavření elektrárny se mají odboráři sejít s vedením ČEZ za týden.

Policie stíhá šest pracovníků dolu Schöller za obecné ohrožení

Policie obvinila šest pracovníků dolu Schöller v Libušíně na Kladensku za loňský výbuch metanu. Na místě usmrtil tři horníky, čtvrtý zemřel na následky popálení v nemocnici v Praze. Vyšetřovatel muže stíhá za obecné ohrožení, řekla v pátek policejní mluvčí Kateřina Varhulíková. Muži jsou podezřelí, že zanedbali dohled nad dodržováním technologie těžby a nad bezpečností v dole. Explozi zapříčinilo porušení pravidel odvětrávání nahromaděných plynů. Za obecné ohrožení hrozí obviněným až deset let vězení, uvedla mluvčí.

Policie v Kajínkově případu prověřuje nové souvislosti

Policie prověřuje nové souvislosti v případu Jiřího Kajínka, odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Výsledky by podle ministra vnitra Stanislava Grosse měly být známy v poměrně krátké době. "Pokud se ukáže, že je co prošetřovat i ve vztahu k jiným osobám, tak se to prošetřovat bude," řekl v pátek ministr bez bližších podrobností. Kajínka odsoudil na doživotí plzeňský krajský soud v červnu 1998 a postupně pak soudy všech stupňů.

Letoun L-159 získal licenci USA na vývoz do Indie

Americká společnost Boeing, menšinový vlastník největší domácí zbrojovky Aera Vodochody, získala od americké vlády licenci na vývoz lehkých bitevníků L-159 do Indie. "Udělení licence je výsledkem rozhodnutí vlády Spojených států v rámci zmírnění sankcí pro vývoz vojenského materiálu do této země," sdělilo v pátek Aero, které tak má údajně všechny potřebné licence na export těchto letounů do asijské země.

Letoun Tu-154 v dubnu už po čtvrté létá pro spojence

Už počtvrté v tomto měsíci se český vojenský dopravní letoun Tu-154 zapojil do přepravních úkolů v rámci NATO. Plán páteční mise obsahoval tři přelety na trase z Prahy do italského Trapani, německého Geilenkirchenu a zpět do Ruzyně, sdělila tisková služba ministerstva obrany. Při svém posledním nasazení na v podstatě identické letové trase přepravilo armádní letadlo 32 osob a 650 kilogramů materiálu. Tehdy zavítalo ještě na norské letiště Orland.

Američan Robert Wilson se představil poprvé v Praze jako režisér

Poprvé se v pátek v Praze režijní prací představil americký výtvarník, architekt, herec, tanečník a režisér Robert Wilson, světově proslulý svým vysoce stylizovaným pojetím divadelního umění. V Národním divadle uvedl ve vlastní scénické výpravě Janáčkovu operu Osud. Rané a téměř neuváděné dílo Leoše Janáčka se tak objevilo v Praze na scéně po sto letech vůbec poprvé. V inscenaci, která měla v pátek premiéru, se na jevišti sešli pěvci Eva Urbanová, Štefan Margita, Ivan Kusnjer a v mimické roli Soňa Červená. Operu nastudoval dirigent Jiří Bělohlávek.

Filmař Vladimír Michálek debutoval na divadelním jevišti

Divadelním debutem tvůrce pěti celovečerních filmů režiséra Vladimíra Michálka je komedie Pokoj v modrém, kterou nastudoval v překladu Michaela Žantovského. "Autorem je anglický dramatik David Hare, jedinými protagonisty Martin Dejdar a Klára Issová v alternaci s Davidem Prachařem a Zuzanou Stivínovou," řekl v pátek před jednou z prvních repríz v pražském Divadle Minor producent Jan Balzer. Hare tuto konverzační komedii o věčné touze, jejím hledání, ztrácení a nalézání napsal na motivy hry Arthura Schnitzlera La Ronde. Zatímco ženská hrdinka na jevišti postupně ztvární dívku, slečnu k dětem, vdanou ženu, modelku a herečku, její partner se promění v taxikáře, studenta, politika, dramatika a aristokrata.

Projekt Morava se baví podpořil 70 akcí, i jednu rekordní

Celkem 70 akcí na celé Moravě dosud finančně podpořil projekt 'Morava se baví", který začal v únoru. "Šlo o akce lokálního charakteru, jako jsou plesy či různé folklórní slavnosti, tak o akce většího rozsahu - například hudební či filmové festivaly," řekla v pátek manažerka projektu Petra Pospěchová. "V dubnu projekt podpoří například brněnský festival Jaro na nádvoří nebo festival Academia film v Olomouci, první víkend v květnu pak Seminář archivního filmů v Uherském Hradišti," uvedla Pospěchová. Na 30. dubna je naplánován Slet čarodějnic v Mikulově na Břeclavsku, apod.

Počasí v sobotu v ČR

V noci na sobotu oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Noční teploty: 8 až 4 st.C. V sobotu přes den bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Denní teploty: v Čechách 9 až 14 st.C, na Moravě a ve Slezsku 12 až 16 st. C.