Zprávy Radia Praha

Ministři Kavan a Tvrdík odletěli na návštěvu Kuvajtu

Čeští ministři zahraničí a obrany Jan Kavan a Jaroslav Tvrdík odletěli v sobotu do Kuvajtu. Na základně Doha v Kuvajtu ministři viděli ukázky práce české protichemické jednotky a jejích německých a amerických kolegů. Na 250 českých vojáků působí v oblasti od 19. března a ve spolupráci s Američany a Němci cvičí především dekontaminaci území zamořeného chemickým či biologickým útokem nebo havárií.

Ministři se mají setkat i s kuvajtskými představiteli. Do Kuvajtu za českými vojáky se společně s oběma ministry vypravili také čeští zpěváci Anna K. a Martin Maxa, které na spojenecké základně očekává asi 350 vojáků posílené 6. protichemické roty z Liberce.

Šéf české diplomacie v Kuvajtu naposledy jednal v roce 1994, tehdy to byl Josef Zieleniec. Kuvajtský ministr Sabah návštěvu oplatil o rok později. Šéfové resortu obrany se zatím navzájem nenavštívili.

Protestní akce proti EU a bolševismu se obešla bez incidentů

Přibližně 60 převážně mladých lidí se v sobotu v Praze zúčastnilo demonstrace proti bolševismu, marxismu, sociální demagogii a proti vstupu do EU. Poklidná akce začala po 14:00 na Staroměstském náměstí a skončila o hodinu a půl později u sochy sv. Václava. Na shromáždění dohlíželo několik policistů a strážníků. Demonstraci pořádalo sdružení Akce národní obnovy. Účastníci si přinesli několik státních vlajek a plakáty s hesly proti členství v EU, například "Ne Sovětskému svazu Evropy", "Ne evropskému žaláři národů" a "Ne evropské komunistické kulturní revoluci". "Pořádáme tento protest, abychom jasně řekli, že v této zemi nejsou jen levicové síly, ale i síly konzervativní," prohlásil František Červenka z Akce národní obnovy.

Zeman a Miller uctili v Terezíně památku obětí nacismu

Premiér Miloš Zeman v sobotu se svým polským protějškem Leszkem Millerem položil věnce na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku. Poté si prohlédli část Malé pevnosti, kterou nacisté v roce 1940 přeměnili na věznici pražského gestapa. Zahynulo zde na 32.000 vězňů, dalších zhruba 100.000 zemřelo po deportacích ve vyhlazovacích táborech. Pietnímu aktu přihlíželo jen několik lidí. Polský premiér řekl, že Terezín je velmi podobný koncentračnímu táboru v Osvětimi, kde v plynových komorách v letech 1940 až 1945 zemřelo asi 1,5 miliónu lidí, převážně Židů. "Už samotný nápis 'Arbeit macht Frei' je stejný jako v Osvětimi. Tato města utrpení jsou si velmi podobná," uvedl Miller. Na tato děsivá místa by lidé neměli zapomenout, dodal.

Účastníci pražské vzpomínky na Černobyl kritizovali prezidenta Lukašenka

S otevřenou kritikou běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v pátek před pražským Rudolfinem vystoupili účastníci vzpomínkového pochodu za oběti havárie černobylské jaderné elektrárny. V prohlášeních vyzvali demokratické země, aby v souvislosti s Černobylem pomohly zahájit Lukašenkovo trestní stíhání. "Sovětské komunistické úřady dlouho zamlčovaly informace o skutečném rozsahu havárie. Nehumánní a proti zájmům lidu namířená politika sovětské doby v Bělorusku dodnes přetrvává," prohlásil před padesátkou převážně mladých lidí Jevgenij Sidorik ze Svazu Bělorusů v zahraničí. Lukašenka obvinil, že v jeho administrativě působí lidé, kteří před 16 lety zamlčeli tragické následky havárie a nic neučinili pro záchranu obětí.

Lidé uctili památku salašských občanů, které zavraždili fašisté

Několik desítek lidí v sobotu vzpomnělo 20 salašských občanů, které 29. dubna 1945 zavraždili fašisté. Na místě tragédie, asi kilometr od obce Salaš u Uherského Hradiště, uctili jejich památku květinami. Devatenáct mužů a jedna žena zemřeli den před příchodem Rumunů, kteří Salaš osvobodili, řekl kronikář obce Jiří Janovač. Vzpomínku každoročně organizuje Svaz bojovníků za svobodu. "Dříve to bývaly velké akce, hlavně každé páté výročí. V roce 1965 přijel také generál Ludvík Svoboda. Dnes už jde jen o pietní vzpomínky, kterých se účastní hlavně starší lidé. Mladým doba a hrůzy války nic neříkají," uvedl kronikář.

Učitelé se radili, jak stresující školu změnit v příjemnou

Odpověď na otázku, jak změnit školu ze stresující instituce v příjemné prostředí, hledalo v Praze na 300 pedagogů z Česka a dalších 12 evropských zemí. Účastníci třídenní konference Skryté bohatství, která v sobotu skončila, se snažili propojit české školní projekty s mezinárodním vzdělávacím programem, řekl v sobotu Petr Vinš z pořádajícího kladenského sdružení AISIS. "Příjemná škola pracuje se žáky tak, aby je neučila pouze vzorečky, o žížalách a vyjmenovaná slova, ale věnovala se osobnosti žáka," upřesnil. Podmínkou pro vytvoření vstřícné instituce je podle něj i týmová spolupráce učitelů, podpora ředitele a zapojení rodičů. Otcové a matky by měli mít možnost zasahovat do chodu školy a ovlivňovat ho svými nápady, uvedl Vinš.

Špidla odmítl zasednout ve vládě společně s Klausem

Předseda ČSSD Vladimír Špidla odmítá sedět ve vládě společně s šéfem ODS Václavem Klausem. Možnost vytvoření velké koalice s občanskými demokraty po červnových volbách do Poslanecké sněmovny však nevylučuje. Nejlepší by však podle něj byla povolební koalice ČSSD s KDU-ČSL. Řekl to v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. "Říkám jasně, že já bych s Václavem Klausem ve vládě nebyl. Stále to platí," uvedl. Jejich vztah je podle něj chladný. "Můj hlavní důvod je, že Václav Klaus představuje naprosto definovanou politickou strukturu, a já si nedovedu představit, že by vláda, ve které by byl, umožnila zformulovat rozumnou koaliční dohodu," vysvětlil.

Dostál kritizuje koaliční veto zákona o prodeji a vývozu památek

Ministr kultury Pavel Dostál kritizuje poslance Koalice za to, že byli proti schválení novely zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty ve zrychleném projednání. Veto lidovců a unionistů podle něj způsobilo, že minimálně do konce roku bude možné vyvážet movité kulturní dědictví, jež si každý jiný civilizovaný stát ochraňuje. Dostálovo vyjádření ČTK poskytla jeho mluvčí Dita Fuchsová.

Herec a moderátor Jan Kraus v České televizi končí

Herec, moderátor a předseda výkonného výboru Českého filmového a televizního svazu FITES Jan Kraus v pátek oznámil, že končí s moderováním pořadu České televize (ČT) Přesčas. Rozhodl se tak podle svých slov kvůli tomu, že mu vedení televize nepřijatelně zasahuje do vysílání, píší sobotní Lidové noviny. Krausovi vadilo, že mu vedení ČT zakázalo pozvat do pořadu členy Rady ČT s odůvodněním, že jde o vnitrotelevizní záležitost. Kraus chtěl pozvat někoho z radních, aby vysvětlil, proč akceptovali zrušení výběrového řízení na ředitele brněnského studia ČT. Šéf ČT Jiří Blavín ve středu radě oznámil, že výběrové řízení ruší a ve funkci ponechává Zdeňka Drahoše. Drahošovo hospodaření se stalo jednou z příčin krize ČT na přelomu let 2000 a 2001.

Šlechtický víkend v Karlových Varech tráví 600 aristokratů

Více než 600 členů předních šlechtických rodin z celé Evropy i zámoří tráví od pátku v Karlových Varech víkend naplněný bohatým programem. Na evropské setkání šlechty přijela například Camilla von Habsburgová, princezna von Bayernová či vévodkyně von Würtembergová. Michael Oron Kalkert z Mnichova tuto akci v největším lázeňském městě pořádá již pošesté. Letos poprvé se setkání účastní i zástupce ruské předrevoluční šlechty, která kdysi tvořila významnou část lázeňské klientely. Kníže Sergej Obolenskij přijel na setkání z Mnichova, kde žije, kořeny má však v Rusku. Narodil se před 28 lety v Rjazani, v Moskvě kdysi měli Obolenští nádherný palác. Českou šlechtu letos na setkání reprezentují příslušníci rodiny Lobkowiczů a hrabata Šternberkové. "Oslovili jsme i rodinu Šliků, avšak právě o tomto víkendu mají v rodině svatbu," řekl novinářům Kalkert.

Čeští občané nebudou potřebovat zdravotní pojištění do Chorvatska

Čeští občané, kteří se chystají na cestu do Chorvatska, už nebudou muset před odjezdem uzavírat zdravotní pojištění a budou mít v této turisty vyhledávané zemi nárok na stejnou péči jako občané Chorvatska. Oznámil to v sobotu český ministr zahraničí Kavan v Záhřebu, kde bylo podepsáno správní ujednání ke smlouvě o sociálním zabezpečení mezi oběma zeměmi. Sama smlouva byla podepsána už před rokem a půl, ale teprve páteční podpis správního ujednání odstranil překážky, které cestování dosud znepříjemňovaly.

Práce na zajištění skal nad hřenským Klepáčem opět pokračují

Práce na zajištění skály nad hotelem Klepáč v Hřensku na Děčínsku po pátečním přerušení opět pokračují. Pracovníci specializované firmy již rozebrali zhruba dva metry krychlové pískovce, které bezprostředně hrozily zřícením. "V pátek večer jsme kámen zajistili a částečně rozebrali. Větší část jsme rozebrali v sobotu ráno," řekl vedoucí zásahu Pavel Veselý. Záchranné práce nad Klepáčem museli v pátek pracovníci přerušit, protože část pískovce pukla. Blok proto firma zajistila sítí, aby nespadl dříve, než ho rozebere. Prasklá skála je největším masivem nad hotelem Klepáč. Podle odborníků se puknutí masivu dalo očekávat, protože pískovec je velmi zvětralý.

Ekologickou anticenu Ropák 2001 získal místopředseda ODS Beneš

Cenu Ropák roku 2001 za největší antiekologický čin získal místopředseda ODS Miroslav Beneš, předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Miroslav Patrik z pořádajícího ekologického hnutí Děti Země dnes novinářům v Brně řekl, že důvodů pro udělení titulu bylo několik. K nejzávažnějším podle něj patřila Benešova snaha zmenšit rozlohu šumavského národního parku a prosazování dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic. Beneš si ale myslí, že cenu dostal za něco úplně jiného. Jako příklad uvedl svou kritiku financování aktivit "těchto protilidských aktivistů" ze státního rozpočtu a připomenutí jejich financování z hornorakouských protitemelínských zdrojů.

Koalice se v sobotu vypravila po stopách praotce Čecha na Říp

Skupina zhruba 15 členů a příznivců Koalice se vydala po stopách praotce Čecha na Říp. Přidali se k tradiční Řípské pouti, které se zúčastnilo několik tisíc lidí. Byl mezi nimi i šéf poslaneckého klubu Unie svobody-DEU a volební lídr Koalice pro Ústecký kraj Karel Kühnl (US-DEU) a poslankyně KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Kühnl novinářům řekl, že sem nepřišel před volbami agitovat. Akci prý chápe spíše jako spojenou s historií.

Před červnovými parlamentními volbami si Říp pro svou volební agitaci vybrali sociální demokraté: horu zdolali na začátku dubna. Šéf ODS Václav Klaus se má v blízkosti vyhaslého vulkánu pohybovat v neděli. Řípská pouť je jednou z největších v Čechách. Koná se každoročně u příležitosti svátku sv. Jiří, jemuž je zasvěcena rotunda na vrcholu hory. Zejména v 19. století byla hora cílem národních poutí a setkání vlastenců.

Generální konzul v New Yorku je lídrem ODS pro komunální volby

Generální konzul v New Yorku Petr Gandalovič, který má trvalé bydliště v Ústí nad Labem, vede kandidátku ústecké ODS pro komunální volby. "Ze 189 delegátů dnešního oblastního sněmu pro něj hlasovalo 175," řekl šéf ústecké oblastní ODS Ivan Dostál. Druhý kandidát na lídra Miroslav Harciník, který je náměstkem ústeckého primátora, získal 14 hlasů. Gandalovič řekl, že takovou podporu dostal díky svému programu. Jeho hlavními body jsou bezpečnost, průmyslová zóna Předlice, včetně zlepšení podnikatelského prostředí, a otevřenost Ústí nad Labem vůči jeho občanům i okolí.

V Plzni volili Krále Máje

Plzeňské majálesové slavnosti v sobotu pokračovaly korunovací nového krále. Vlády se na další rok ujal Pavel III. Letos je to poprvé, co byl do této funkce zvolen středoškolský student. V minulých letech se vybíralo pouze mezi vysokoškoláky. Novopečený král se svou fiktivní chotí poté přihlíželi na náměstí Republiky koloběžkovému závodu a předali ceny vítězům. Teprve pak se mohl královský pár odebrat v kočáře na výstaviště, kde začal hlavní zábavný program. Za kočárem se vydala družina a průvod masek. Na výstavišti návštěvníky čekala hudební, divadelní a šermířská produkce a soutěže pro malé i velké. Hlavní hvězdy vystoupí večer, například skupina J.A.R. s Romanem Holým a Danem Bártou, písničkář Pavel Dobeš, Děda Mládek Illegal Band, Palice a Semtex.

Enge dojel ve Velké ceně Španělska formule 3000 na druhém místě

Český jezdec Tomáš Enge obsadil ve Velké ceně Španělska formule 3000 druhé místo. Liberecký závodník z týmu Arden International tak udržel svou pozici na startu, ale jen díky školácké chybě Francouze Sebastiana Bourdaise z týmu Super Nova, který v posledním kole vyjel z vedoucí pozice z trati a nakonec obsadil třetí místo. V Barceloně tak zvítězil Ital Giorgio Pantano z týmu Coloni. V průběžném pořadí patří Engemu pátá pozice se sedmi body.

V Praze probíhá ojedinělý turnaj v rapid šachu

Patnáct hráčů z elitní světové dvacítky se v sobotu poprvé setkalo v Praze na Žofíně na šachovém turnaji, jaký svým obsazením nemá v České republice obdoby. Pět současných, či bývalých mistrů světa a plejáda dalších vynikajících velmistrů se od neděle utká o Pohár Eurotelu v rapid šachu i o celkovou dotaci půl miliónu eur. V přepočtu více než 15 miliónů korun se bude rozdělovat až za týden, ale prezidentova manželka Dagmar Havlová vyhrála už dnes. Od pořadatelů převzala šeky v celkové výši 400 tisíc korun pro Nadaci Vize 97. "Peníze půjdou na rekonstrukci odsvěceného kostela Svaté Anny, v němž by mělo vzniknout jakési centrum porozumění pro setkávání lidí z celého světa," řekla o projektu, jemuž dala název Pražská křižovatka.

I ve světovém měřítku je pražský turnaj zcela výjimečný. "Takovou konkurenci se podaří dát dohromady tak jednou za deset let," složil pořadatelům poklonu nejlepší český šachista Sergej Movsesjan. Příznivci šachu, kteří už dávno dopředu rozebrali všech deset tisíc vstupenek na osmidenní turnaj, si přijdou na své, protože rapid šach má na rozdíl od klasických partií velmi rychlý spád. Každý ze soupeřů má na své tahy jen 25 minut. "Pro diváky je to velká show, pro hráče už to tak zábavné není," řekl první muž světového žebříčku Garri Kasparov.

Kraj po více než půl roce opět boxoval, v Liberci vyhrál

Více než půlroční přestávka, zaviněná zraněním pravého ramene, pro boxera Rudolfa Kraje skončila v pátek, kdy se mělnický závodník představil na večeru bojovníků v Liberci. Jak informuje sobotní Sport, stříbrný olympionik ze Sydney 2000 porazil slovenského protivníka Ivana Šumichrásta na body a "přesnými tvrdými údery soupeře doslova zničil".

Kanoista Doktor bez potíží získal titul na dlouhé trati

Kanoista Martin Doktor v sobotu suverénně obhájil domácí mistrovský titul na pětikilometrové trati a rozmnožil svoji nepřebernou sbírku úspěchů o další. V Praze na Vltavě na Císařské louce nedal dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty soupeřům sebemenší šanci a způsobem start-cíl udržel svoji dlouholetou neporazitelnost, trvající na dlouhých tratích od roku 1995. Druhého v pořadí Viktora Jiráského porazil o 35 sekund, bronz získal Jan Břečka.

Benešová porazila ve Fed Cupu Majoliovou, Chorvatsko - ČR 1:1

Česká tenistka Iveta Benešová se v druhé dvouhře fedcupového zápasu v chorvatském Bolu postarala o velké překvapení. Porazila totiž domácí Ivu Majoliovou 6:4, 6:1 a vyrovnala stav zápasu na 1:1. Její soupeřka, bývalá světová čtyřka, přitom byla velkou favoritkou, neboť před týdnem vyhrála turnaj v Charlestonu.

Počasí

V noci na neděli bude polojasno, jen ojediněle při zvětšené oblačnosti přeháňky, na horách sněhové. Noční teploty čtyři až nula st. C a ojediněle možnost přízemních mrazíků. Přes den bude polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Během dne v Čechách od západu až zataženo a postupně místy déšť. Denní teploty 14 až 18 st. C.