Zprávy Radia Praha

V Brně se střetli anarchisté s policií

Prvomájový pochod anarchistů v Brně provázely násilnosti. Zhruba dvě stovky jeho účastníků se krátce po poledni v centru města střetly s policií, která se anarchistům snažila zabránit v potyčkách se skinheady. Při pochodu asi dvou set skinů ulicemi Brna znělo bubnování a výkřiky "nic než národ". Anarchisté nesli transparenty s nápisy "Historie se nesmí opakovat - zastavme neonacisty". Poté, co povolená část demonstrace anarchistů skončila, snažili se levicoví extremisté dostat přes kordony policie k průvodu skinů. Policisté na koních a s obušky extremisty nakonec z centra Brna vytlačili. Policie měla k dispozici i vodní dělo, psovody, jízdní oddíly a pořádkovou jednotku, která je vycvičená na zásahy proti demonstrantům. I po skončení demonstrací zůstala policie v pohotovosti. Antifašisté totiž chystali v jednom z brněnských klubů koncert. Holé lebky navíc končily svoji manifestaci pokřikem: "Teď je pochod, večer bude boj!".

Anarchisté demonstrovali i v Praze

Anarchisté demonstrovali i v Praze, i když zde k větším potyčkám s policií nedošlo. Policie na pražském Střeleckém ostrově zajistila pouze jednoho mladíka, který napadl policejní auto, a odvezla jej k výslechu na policejní služebnu. Na anarchistické demonstraci proti kapitalismu a elitám se sešlo přes 200 mladých lidí. Ze Střeleckého ostrova anarchisté zamířili na pochod Prahou, přes Národní třídu a Václavské náměstí až na Žižkov, kde byla demonstrace ukončena. Během pochodu se na Václavském náměstě pokusila srážku se anarchisty vyprovokovat skupinka skinů. Policie střetu zabránila a dva z příznivců hnutí skinheads odvezla v policejním autě.

1. máj tradičně slavili komunisté

Zhruba deset tisíc účastníků přišlo na prvomájovou demonstraci komunistů na pražské Letenské pláni. Na úvod oslav Svátku práce zazněla z reproduktorů Píseň práce, při níž všichni zůstali stát v pozoru. Předseda českých komunistů Miroslav Grebeníček odmítl ve svém projevu účast České republiky v Severoatlantické alianci i Evropské unii. "Jestli mají být čeští zaměstnanci jen levnou pracovní silou a čeští podnikatelé a zemědělci zkrachovat v nerovné konkurenci, pak je třeba takovou integraci odmítnout," soudí Grebeníček. V České republice se podle něj vyhrocují třídní rozpory. Považuje to za logickou součást procesu, kdy byl rozprodán pod cenou veškerý národní majetek. "Viníme vládu, že podlehla pravicovému šílenství totální privatizace všeho, co mělo a mohlo přinášet zisky občanům," volal Grebeníček k davu, jenž ho přerušoval potleskem a výkřiky souhlasu. Grebeníček přítomné ujistil, že komunisté zamezí snahám o revizi výsledku druhé světové války včetně vysídlení sudetských Němců. Slíbil rovněž plnou zaměstnanost, solidární sociální zabezpečení a bezplatné vzdělávání.

Mladí konzervativci v Brně připomněli zločiny komunismu

Na dva tisíce lidí se sešlo na prvomájových komunistických oslavách v Brně. Na stejném místě, kde se konala manifestace komunistů, připomněli Mladí konzervativci zločiny komunismu. Kromě nástěnky s popisem zločinů měli i hesla jako "Komunistické zločiny čas neodplaví" nebo "Komunismus nikdy více". Na rozdíl od jejich loňského přímého střetu s příznivci komunismu se jejich letošní vystoupení omezilo jen na výměnu názorů s účastníky komunistické slavnosti. Debaty byly občas velmi ostré a někteří účastníci komunistických oslav si před skupinkou mladých pravicově zaměřených lidí i odplivli.

EK nechce jednat o dekretech do voleb v ČR

Evropská komise nechce nijak nastolovat otázku Benešových dekretů v době před volbami v České republice. Bude se držet společného dubnového prohlášení komisaře Güntera Verheugena a premiéra Miloše Zemana. Teprve po volbách bude s novou vládou debatovat o zbývajících sporných bodech. Generální ředitel Eneko Landaburu, vrchní vyjednávač Evropské komise s kandidátskými zeměmi, nepovažuje za naléhavě nutné, aby právní služba EK záhy vypracovala analýzu dekretů. "Problém byl do značné míry vyřešen prohlášením Verheugen-Zeman; podle mých informací není tento dokument v rozporu se závěry rozboru našich právníků. Ti souhlasí také s tím, že dekrety nemají nic společného s rozhovory o přistoupení ČR k EU," uvedl Landaburu. Právníci se nyní soustřeďují na ty dekrety a další poválečné akty, které se netýkají majetku a státního občanství; je to hlavně dekret číslo 16 o trestání za kolaboraci s nacisty a zákon o amnestii z roku 1946. Komise podle něj také dále zkoumá české restituční zákony ze začátku 90. let, zejména na základě stížností, že diskriminují bývalé české občany, kteří po opuštění Československa pozbyli českého občanství a přišli na jejich základě tudíž o nárok na návrat majetku.

Českou republiku navštíví pobaltští prezidenti

Na návštěvu České republiky přiletí ve čtvrtek nejvyšší představitelé pobaltských zemí. Prezidenti Estonska Arnold Rüütel a Litvy Valdas Adamkus a prezidentka Lotyšska Vaira Vikeová-Freibergaová budou s českými politiky hovořit hlavně o rozšiřování NATO a Evropské unie. Všechny tři pobaltské země mají zájem o členství v alianci. Velkým zastáncem rozšiřování NATO je i český prezident Václav Havel. Havel již několikrát řekl, že by byl rád, kdyby na podzim v Praze představitelé členských zemí NATO přizvali do aliance sedm kandidátských států. Vedle Slovenska, Slovinska, Rumunska a Bulharska by to podle něj měly být i tři pobaltské státy. Český prezident je navíc přesvědčen o tom, že Litva, Lotyšsko a Estonsko by do aliance měly vstoupit najednou. Českou republiku s pobaltskými státy spojuje také úsilí o vstup do Evropské unie. Po zatím posledním kole rozhovorů je na tom nejlépe Litva s 26 předběžně uzavřenými kapitolami, Estonsko a Lotyšsko jich mají 24, Česká republika o jednu více.

ČSSD chce prosadit vznik nových bytových družstev

Sociální demokraté se ještě před volbami pokoušejí prosadit vznik nového druhu bytových družstev, která mají podle nich střední třídě otevřít cestu k bydlení. Sociální demokraté navrhují vznik obecně prospěšných bytových družstev se zaměřením na výstavbu nájemních bytů pro družstevníky. Částečně by se na financování výstavby podíleli členové družstva, měli by ale nárok na podporu z veřejných peněz. Za to by se družstva podrobila přísnější kontrole a zavázala by se, že svůj případný zisk investují zpět do nájemního bydlení. Návrh zákona předložilo několik poslanců ČSSD, kteří ho chtějí ve sněmovně projednat ve zrychleném režimu. Jejich šance na úspěch jsou ale vzhledem k odporu pravicových poslanců zřejmě malé. Podobný návrh, který předložila vláda, už sněmovna v tomto volebním období zamítla. Místopředseda ODS a šéf sněmovního výboru pro regionální rozvoj Miroslav Beneš uvedl, že občanští demokraté považují za řešení bytové situace dlouhodobé stavební spoření a hypoteční úvěry.

Jihomoravská ČSSD zahájila předvolební kampaň

Zvýšení zaměstnanosti v pohraničí, podpora zemědělství a dostavba dálnice směrem do Rakouska jsou prioritami volebního programu, který na 1. máje oficiálně představila jihomoravská ČSSD na napoleonském bojišti ve Slavkově u Brna. "Za zvuků výstřelů děl a bojových bubnů na zdejším bojišti jdeme do bitvy o udržení a rozšíření našich mocenských pozic," řekl jihomoravský lídr ČSSD Zdeněk Škromach. Právě vysoká nezaměstnanost na Hodonínsku a Znojemsku, problémy s dopravní infrastrukturou a zemědělská politika jsou podle nedávného zjištění Českého statistického úřadu největšími slabinami Jihomoravského kraje. Podpora zemědělství, proklamovaná sociálními demokraty, se neliší od volebních programů jiných politických stran. Opírá se o podporu moravského vinohradnictví, to ale již činí i zastupitelstvo Jihomoravského kraje, ovládané stranami bývalé čtyřkoalice a ODS.

První blok Temelína je stabilizován

Výkon reaktoru prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín je od úterního večera stabilizovaný na 98 procentech. Na tomto výkonu zůstane asi 48 hodin, poté jej technici vyvedou až na 100 procent a zahájí dynamické testy. Ty jsou poslední částí energetického spouštění prvního bloku, které začalo na podzim 2000. Technici při nich ověřují všechny funkce zařízení při extrémních provozních stavech a simulovaných poruchách. Prvnímu bloku zbývá posledních asi 12 dynamických testů. Od úterního dopoledne dodává první blok opět elektřinu do sítě. Technici jej přifázovali po dvou dnech, které si vyžádala oprava drobné netěsnosti na přívodu páry do druhého nízkotlakého dílu turbíny. Turbosoustrojí bloku nyní vyrábí necelých 1000 megawatt elektřiny. V druhém bloku Temelína, jehož reaktor je od 11. března naplněn palivem, opravují technici drobné netěsnosti na vývodech měření a pokračují v předepsaných testech.

Severočeským ropákem se stal ministr Jaromír Schling

Ústecké sdružení Přátelé přírody udělilo ministru dopravy Jaromíru Schlingovi cenu Severočeský ropák. Ministr dopravy tuto anticenu od ekologů dostal za návrh, aby bylo zrušeno ministerstvo životního prostředí, za prosazování jezů na Labi a za plánovanou výstavbu dálnice D8 v chráněné krajinné oblasti České středohoří. O udělení titulu Severočeský ropák rozhodlo 125 účastníků tradičního prvomájového pochodu Českým středohořím. V místě startu, u pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích na Ústecku, vybírali z 15 lidí, jejichž nominace přišly na adresu Přátel přírody. V prvním kole získali nejvíce hlasů ministr Schling a zástupce ústeckého hejtmana Jaroslav Foldyna. Foldyna byl nominován také za prosazování jezů na Labi a dálnice D8 v Českém středohoří. Ve druhém kole pak o pět hlasů zvítězil Schling. Celostátní cenu Ropák roku 2001 za největší antiekologický čin získal v sobotu místopředseda ODS Miroslav Beneš, předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Nejvíce ekologové vyčítají Benešovi jeho snahu zmenšit rozlohu šumavského národního parku a prosazování dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic.

Na Baťově kanále začala plavební sezóna

Za účasti Tomáše Bati, jehož otec nechal ve třicátých letech postavit kanál pro nákladní dopravu, začala ve středu na tomto vodním díle nová plavební sezóna. U zrekonstruované plavební komory v Petrově na Hodonínsku Tomáš Baťa odhalil pamětní desku budovatelům kanálu. Starostka Petrova Jarmila Růžičková poté Baťův kanál odemkla metrovým klíčem. Kanál původně sloužil k přepravě uhlí z Rohatce na Hodonínsku do Otrokovic na Zlínsku. Měřil asi 52 kilometrů. Později se ale přestal využívat a chátral. Jeho opravy začaly v roce 1995 a dosud je opraveno 43 km vodní cesty. Rekonstrukce si vyžádala téměř 60 milionů korun, které šly z pokladen obcí, měst, státu i Evropské unie. Lidé opravující kanál by rádi do tří až pěti let zprovoznili i zbývajících asi deset kilometrů kanálu z Petrova do Rohatce a také poslední ze 14 plavebních komor. Úspěšný rozvoj Baťova kanálu dokládá i počet turistů, jen loni se po něm plavilo téměř 28.000 lidí. Na Baťův kanál navazuje dalších 18 kilometrů dlouhá trasa po řece Moravě.

Technici zajistili nebezpečnou důlní jámu v Ostravě

Pracovníci Vědecko-výzkumného uhelného ústavu Ostrava už částečně zabezpečili starou důlní jámu, která v Ostravě-Petřkovicích ohrožovala stabilitu rodinného domku. V souvislosti s propadáním domu, kterému začaly praskat i stěny, byl minulý týden vyhlášen havarijní stav. Dům postavený koncem 19. století se začal propadat už po povodních v roce 1997. Později pracovníci výzkumného ústavu pod objektem odhalili rozsáhlé prostory, které jsou zaplněné pouze vodou. "Do díry jsme nalili asi 40 metrů krychlových popílkocementové směsi. Cement by měl dostatečně zpevnit stěny jámy. Bezprostřední destrukce domu už nehrozí," řekl Alois Kvěťák z VVUÚ. Sanace bude stát milion korun. "Na likvidaci jámy jsme již dříve získali 500.000 korun. Vyhlášením havarijního stavu a opravou domu se částka zvýší. Ministerstvo životního prostředí slíbilo, že uhradí i další náklady," uvedl Kvěťák. Těžba v jámě Hugo skončila v roce 1882. Později se v jejím okolí začaly budovat domky hornické kolonie, které jsou dnes součástí památkové rezervace.

V Bečově bude poprvé vystaven vzácný relikviář sv. Maura

Jednu z nejvzácnějších českých památek, románský relikviář svatého Maura, si bude moci veřejnost vůbec poprvé prohlédnout v neděli 5. května na zámku v Bečově nad Teplou. Památka, jejíž hodnotu předčí snad jen korunovační klenoty, bude vystavena za skleněnou vitrínou ve speciální trezorové místnosti s vlastní klimatizací. Musí mít totiž zajištěnu stálou teplotu a vlhkost. Restaurování relikviáře stálo přes deset milionů korun. Další bezmála tři miliony korun tvořily náklady na bezpečnostní opatření a instalaci expozice. V doprovodné expozici se veřejnost seznámí s obsahem relikviáře, detaily výzdoby a s průběhem restaurátorských prací. Relikviář sv. Maura byl nalezen 5. listopadu 1985 pod podlahou bečovské hradní kaple. Tam ho zřejmě na konci druhé světové války ukryl šlechtický rod Beaufortů, než musel opustit republiku kvůli spolupráci s fašisty. Po nálezu byl silně poškozený relikviář odvezen do Prahy, kde byl od 1993 až do současnosti restaurován.

Knižní veletrh Svět knihy doprovodí filmový festival

Novinkou letošního mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, který se bude konat od 9. do 12. května na holešovickém Výstavišti, bude filmový festival Svět knihy ve filmu. Přehlídka filmových adaptací literárních děl denně představí dva filmy z české i zahraniční produkce. Po promítání se v kině budou konat besedy s tvůrci filmů. Centrální expozice v Průmyslovém paláci je letos věnovaná literatuře zemí Visegrádu. Polsko, Maďarsko i Slovensko na doprovodném filmovém festivalu představí po dvou snímcích. Osm českých filmů zastoupí klasiky české literatury i současnou prózu. Budou uvedeny snímky Marketa Lazarová, Spalovač mrtvol či Kočár do Vídně, ale i tituly Anděl Exit, Kytice či Báječná léta pod psa, po jejichž uvedení bude autor předlohy Michal Viewegh číst ukázku z volného pokračování nazvaného Báječná léta s Klausem.

Fotografie Tarase Kuščynského budou vystaveny na internetu

Internetová galerie World Webphoto Gallery bude od 3. května vystavovat snímky Tarase Kuščynského, který by se v květnu dožil sedmdesáti let. Výstavní soubor 27 snímků tohoto předčasně zesnulého autora se jmenuje Akty a portréty. Na adrese www.wwg.cz budou Kuščynského fotografie vystaveny měsíc v hlavní galerii, i poté je však budou moci zájemci najít v rozsáhlém archívu. Na černobílých fotografiích Kuščynskij zachycoval hlavně ženu v mnoha podobách. Jeho soubory fotografií žen dnes patří do zlatého fondu českého aktu i české fotografie vůbec. Kromě ženského aktu se věnoval portrétům osobností, které byly spojené s divadlem Semafor. Vznikly tak desítky portrétů, které vešly do širokého povědomí, aniž by s nimi bylo mnohdy spojováno autorovo jméno. Stalo se tak například u portrétů Magdy Vášáryové, Miroslava Horníčka a známého snímku Jana Wericha s doutníkem. Kuščynskyj byl členem skupiny Setkání a v šedesátých a sedmdesátých letech patřil ke klíčovým osobnostem při prosazování nových forem současné umělecké fotografie. Zemřel v roce 1983 ve věku jedenapadesáti let.

Na Valašsku si připomněli prvomájové zvyky

Zelené májky zdobené pentlemi se na 1. máje ráno objevily pod okny svobodných děvčat na Valašsku. Májky tu tradičně stavějí chlapci při návratu z "pálení čarodějnic" o filipojakubské noci. S tou naši předkové spojovali i sbírání léčivých bylin, které právě v tomto období podle tradice mají největší účinnost. Sběr bylinek proto také ve Valašském skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm připomněl folklorním pásmem soubor Radhošť. Soubor v muzeu také postavil máj a předvedl ogarské a zbojnické tance.

Dvojice českých cyklistů se vydala na cestu kolem světa

Na cestu kolem světa se na 1. máje v poledne z Prahy vydala dvojice cyklistů Lucie Kovaříková a Michal Jon. Třicetiletá středoškolská učitelka němčiny a devětadvacetiletý lektor anglického jazyka by měli být vůbec prvním českým párem, který projede na kolech, a to bez doprovodného vozidla, všechny světadíly včetně Antarktidy. Cyklisté, kteří spolu za sedm let najeli přes 45.000 kilometrů, svou cestu napříč kontinenty připravovali více než rok. Trasa vede přes Japonsko, Patagónii, Sibiř, Aljašku, ale i nejjižnější bod Austrálie, Afriky či Jižní Ameriky. Kovaříková a Jon předpokládají, že se z expedice vrátí za dva a půl roku. Podle plánu by do cíle, kterým bude opět letohrádek Hvězda, měli dorazit na podzim roku 2004. Šťastnou cestu a zdar expedice přišel cyklistům popřát patron akce, legendární vítěz Závodu míru Jan Veselý, a cestovatel Víťa Dostál, kterému se v roce 1997 rovněž podařilo objet na kole svět.

A na závěr krátce o počasí:

Noc i zítřek budou téměř jasné, jen na západě a severozápadě Čech oblačno místy s přeháňkami. Noční teploty 13 až 9 stupňů, denní 23 až 27 stupňů Celsia.