Zprávy Radia Praha

Vláda schválila prodej distribučních firem společnosti ČEZ

Vláda v pondělí schválila prodej státních podílů v osmi elektroenergetických firmách elektrárenské společnosti ČEZ. Stát za to výměnou získá od ČEZ 66procentní podíl ve firmě ČEPS, která vlastní přenosovou soustavu. Mluvčí kabinetu Libor Rouček na tiskové konferenci řekl, že podíl státu v distribučních společnostech byl ohodnocen asi na 37 miliard korun a 66procentní podíl ČEPS na 15 miliard. Rozdíl 17 miliard korun pak ČEZ uhradí podle splátkového kalendáře do 30. června 2006.

Pravicová opozice s prodejem distributorů nesouhlasí

Rozhodnutí vlády prodat státní podíly v osmi elektroenergetických firmách elektrárenské společnosti ČEZ sklidilo ostrou kritiku pravicové opozice. Ta tvrdí, že vláda by pár týdnů před volbami neměla dělat nezvratné kroky, které posílí monopol v této oblasti hospodářství a poškodí spotřebitele. Bývalý ministr financí Ivan Pilip z Unie svobody-DEU považuje zamýšlenou transakci za jedno z nejhorších rozhodnutí kabinetu. "Je to skandál první třídy a fatální chyba," řekl ČTK. "Budeme hledat právní kroky, jak proti němu vystoupit ještě nyní. Pokud bychom byli dostatečně silní po volbách, budeme požadovat při jednáních o budoucí vládě, aby bylo toto rozhodnutí o prodeji distribučních firem zvráceno," dodal opoziční poslanec. Stínový ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý označil záměr vlády za podivný a podezřelý. Stejně jako Pilip kabinetu vyčítá, že krátce před vypršením svého mandátu podniká kroky, které - po neúspěchu při privatizaci ČEZ - předurčují další rozhodnutí v této oblasti.

Analytici tvrdí, že reálná cena za distributory je 50, nikoli 32 mld. Kč

Ekonomičtí analytici odhadují cenu podílů v osmi elektroenergetických distribučních společnostech, které by měla společnost ČEZ získat na základě pondělního vládního rozhodnutí výměnou za 66procentní podíl v ČEPS, minimálně na 50 miliard korun. Kabinet přitom rozhodl o prodeji za 32 miliard korun. Ocenění akciových podílů v distribučních společnostech i v a.s. ČEPS je tak podle ekonomů jednoznačně výhodné pro ČEZ. "Stačí jen, pokud srovnáme se Slovenskem, kde se 49procentní podíl v distribučních společnostech prodal za necelých 20 miliard korun," poznamenal Jan Slabý z Wood & Company s tím, že je také třeba uvážit, že český trh je prakticky dvojnásobný a české distribuční společnosti jsou v mnohem lepším stavu než slovenské. "Ta hodnota je takových 50 miliard minimálně," dodal.

Klaus vyzval vládu, aby přesuny v elektroenergetice odložila

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus si myslí, že by vláda měla odložit rozhodnutí o majetkových přesunech v české elektroenergetice. Vláda podle něj zařadila tento bod dodatečně na program pondělního zasedání. Kabinet by neměl dělat tyto zásadní majetkové přesuny především proto, že na to nemá klid, řekl v pondělí ještě dřív, než rozhodnutí vlády padlo, na tiskové konferenci ODS v Ostravě. "Vláda objíždí volební mítinky a mezi řečí dělá zásadní rozhodnutí," prohlásil. Za zločinnou pak označil snahu vlády předat část elektrárenské společnosti ČEZ ministerstvu práce a sociálních věcí na údajnou budoucí sociální pojišťovnu, kterou parlament dvakrát zamítl.

Aktivisté Greenpeace odebrali z areálu Spolany vzorky půdy

Aktivisté Greenpeace v pondělí dvakrát neoprávněně vnikli do areálu chemického závodu Spolana v Neratovicích na Mělnicku. Odebrali z něj vzorky zeminy zamořené rtutí a vyvěsili transparenty. Policisté jejich akci ukončili ve 14:00, kdy ze střechy jedné budovy nenásilně na výškové plošině svezli šest zbylých aktivistů a odstranili transparent. Cílem akce bylo přimět Spolanu, aby přestala ignorovat nebezpečí, které zamoření rtutí v záplavové zóně představuje. Vedení Spolany považuje pondělní akci Greenpeace za bezprecedentní krok.

Aktivistům se podařilo odebrat více než deset vzorků půdy, které do měsíce vyhodnotí odborná laboratoř. Chtějí zjistit, zda jedovatá rtuť pronikla i mimo zamořené objekty a zda není ohroženo Labe, řekl toxický konzultant Greenpeace Miroslav Šuta. Rozvěsili také transparenty "Chraňte Labe před Spolanou" a z pětiposchoďové budovy spustili transparent s nápisem "Spolana - dioxin ve vzduchu - rtuť do Labe". Podle vedení chemičky takové jednání nepřispěje k rychlejšímu řešení starých ekologických zátěží. Asistent generálního ředitele Zdeněk Joska řekl, že Spolana nebude považovat odebrané vzorky za reprezentativní.

Aktivisté Greenpeace vnikli do areálu firmy bez problémů dvakrát. Poprvé v 07:15 přepluli na nafukovacích člunech Labe a podruhé pronikli do areálu z druhé strany, když přelezli plot. Policie odvezla všechny aktivisty, kteří vnikli na pozemek závodu. Podle mluvčí mělnické policie Pavlíny Šlajsové není dosud rozhodnuto, zda se některý z účastníků dopustil nějakého přestupku.

Veteráni si v pondělí připomněli výročí konce druhé světové války

Slavnostním shromážděním v budově ministerstva obrany si v pondělí připomněli čeští vojenští veteráni. Shromáždění organizovalo ministerstvo, armádní generální štáb a asociace Vojáci společně. Od Pražského povstání letos uplynulo 57. let. Někteří z veteránů druhé světové války dostali od náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého záslužné kříže ministra obrany. Ministr Jaroslav Tvrdík na shromáždění nebyl, protože vláda v pondělí zasedala v Brně. Šedivý několika desítkám veteránů řekl, že dnes není důležité, kdo bojoval na východní a kdo na západní frontě, k osvobození Československa přispěli všichni. Minutou ticha také účastníci setkání vzpomněli na ty, kteří se svobody vlasti nedožili.

Obyvatelé Plzně si připomněli osvobození města před 57 lety

Stovky občanů, pamětníků i politiků si v pondělí v Plzni u pomníku "Díky, Ameriko!" připomněly konec druhé světové války a osvobození města americkou armádou před 57 lety. Květiny u pomníku položil i americký velvyslanec Craig Stapleton a zástupci dvou desítek belgických a amerických veteránů. V roce 1945 bojovali američtí vojáci spolu s českými proti tehdejšímu nepříteli, stejné je to i nyní, kdy svět bojuje proti společnému nepříteli, terorismu, shodli se v proslovech Stapleton i plzeňský primátor Jiří Šneberger. "Svoboda není zadarmo a každá generace má svůj úkol, který musí splnit, a svou cenu, kterou musí za svobodu zaplatit," prohlásil velvyslanec. Plzeň je jedno z mála velkých měst, kde se od začátku 90. let konají větší oslavy osvobození, řekl Šneberger. Podle něj je správné, že připomenutí konce války nespočívá pouze v pietním aktu u pomníků, ale i v obecné zábavě.

Podle premiéra Zemana se výhra Chiraka čekala, postfašista Le Pen nemohl uspět

Vítězství Jacquesa Chiraka ve francouzských prezidentských volbách považuje premiér Miloš Zeman (ČSSD) za protestní volbu s předem jasným výsledkem. "Všichni věděli, že postfašistický politik těžko může ve Francii zvítězit," řekl Zeman v pondělí před zasedáním vlády v Brně. Dosavadní prezident Chirac přesvědčivě porazil ultrapravicového rivala Jean-Marie Le Pena, který se netají nepřátelstvím k cizincům a odporu k Evropské unii, a obhájil tak svůj mandát. Postup Le Pena do druhého kola šokoval a vyburcoval celou Francii. Obava z Le Penova extremismu a nacionalismu donutila řadu voličů, aby volilo Chiraka i proti své vůli. Podle Zemana ve francouzských prezidentských volbách selhali levicoví kandidáti.

RTV Galaxii hrozí místo odnětí licence pokuta v řádu desetitisíců

Společnosti Martina Kindernaye RTV Galaxie hrozí místo odnětí licence pokuta maximálně v řádu desetitisíců korun. Za porušení licenčních podmínek sice rada může provozovateli udělit pokutu od deseti tisíc do pěti miliónů korun, ale při stanovení pokuty přihlíží především k předchozím sankcím za podobný přestupek, řekl v pondělí mluvčí rady Pavel Barák. Za neplnění licenčních podmínek byl přitom pokutován původní držitel licence Martin Kindernay jako fyzická osoba v polovině roku 2001, kdy mu rada udělila sankci 20 tisíc korun. Předtím rada Kindernaye pokutovala od 25 do 50 tisíc korun za skrytou reklamu nebo nedodržení územního a časového rozsahu vysílání. Podle Baráka lze předpokládat, že se rada bude již na zasedání 14. května zabývat novou situací, když v pátek soud zrušil její rozhodnutí z prosince o odnětí licence RTV Galaxii. Není však zřejmé, zda pokutu za nedodržování licenčních podmínek RTV Galaxii udělí ihned. Rada licenci odňala RTV Galaxii proto, že v listopadu nevysílala vůbec a poté nebylo její vysílání v souladu s licencí. Televize nedodržovala časový rozsah vysílání, označení programu a programovou skladbu. Například zpravodajské bloky byly kratší, televize vysílala stejný regionální program v Praze i Hradci Králové apod.

Obrman: Investor TV3 stále zvažuje arbitráž proti ČR

Investor televize TV3, firma EMV, má stále připravenou variantu arbitráže proti ČR. Sdělil to předseda představenstva TV3 Jan Obrman s tím, že investor se nyní rozhoduje, jaké kroky učiní poté, co soud v pátek zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o odebrání vysílací licence RTV Galaxii. Podrobnosti Obrman zatím nesdělil s tím, že je na to příliš brzy. Domnívá se však, že varianta arbitráže je velice reálná.

Komory: Politika nezatěžuje česko-rakouské hospodářské vztahy

Otevřené česko-rakouské problémy, jako například otázka jihočeské jaderné elektrárny Temelín a takzvaných Benešových dekretů, zatím nezatěžují vzájemné hospodářské vztahy, které loni překonaly historické rekordy. Shodli se na tom v pondělí ve Vídni prezidenti české a rakouské hospodářsky komory Zdeněk Somr a Christoph Leitl, kteří vyzvali obě vlády k dalším krokům k usnadnění ještě intenzivnějších obchodních vztahů. "Jestliže jsme v této chvíli ze všech postkomunistických zemí obdařeni největší důvěrou rakouských podnikatelů, je to svědectvím o tom, že občasné politické turbulence nedávají investorům a podnikatelům příčinu k tomu, aby tuto důvěru ztráceli," řekl Somr. Vhledem ke stoupajícímu vzájemnému obchodu proto podle šéfa české komory nelze zatím pozorovat žádný vliv těchto kontroverzních témat na hospodářské vztahy.

Ke třem požárům na interní klinice se přiznal dvaadvacetiletý muž

Dvaadvacetiletý zaměstnanec Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2 se policii přiznal, že od března založil tři požáry na interní klinice. Žhář, kterému hrozí až osm let vězení, se v minulosti léčil v psychiatrické léčebně, sdělila v pondělí policejní mluvčí Eva Brožová. Policisté a hasiči na kliniku vyjeli naposledy v neděli ráno k požáru skříně s tlakovými vzduchovými a kyslíkovými láhvemi. Oheň byl naštěstí zlikvidován. Od počátku bylo podle Brožové jasné, že jde o úmyslně založený požár. První požár založil mladík 20. března v noci; oheň tehdy nezpůsobil žádnou škodu. V noci 19. dubna zapálil na klinice výtah. Škodu odborníci vyčíslili na 600.000 korun. V posledním případě nebyla škoda podle Brožové stanovena.

Železný: Výsledek valné hromady ČNTS ovlivní arbitráž CME s ČR

Výsledek dubnové valné hromady společnosti ČNTS, která byla dříve servisní organizací TV Nova, ovlivní podle ředitele Novy Vladimíra Železného zásadním způsobem arbitráž, jejímž prostřednictvím se společnost CME domáhá na České republice zhruba 526,9 miliónu USD (asi 18 miliard korun). Železný na pondělní tiskové konferenci řekl, že CME bude muset napadnout výsledek valné hromady ČNTS, čímž umožní, aby soud zkoumal, jak firma v roce 1994 investovala do ČNTS.

Pražský magistrát vydal územní rozhodnutí pro halu Sazka

Výstavba víceúčelové haly Sazka, kde se má v roce 2004 uskutečnit mistrovství světa v ledním hokeji, se opět o krok přiblížila. Pražský magistrát totiž vydal územní rozhodnutí pro víceúčelový areál Zelený ostrov v Praze 9, jehož součástí hala je. Pokud se nikdo neodvolá, nabude právní moci zhruba za měsíc, řekla v pondělí Radmila Lhotáková z odboru územního rozhodování. Na parcele nyní dělníci likvidují současné stavby. Ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák již dříve oznámil, že základní kámen haly by měl být položen v červnu. V pátek vydané rozhodnutí bude vyvěšeno zhruba do 20. května na úředních deskách. Odvolání je možné podat ještě dalších 15 dnů. Jestliže se tak stane, schvalování stavby by se zdrželo řádově o měsíce.

Radní Fibingerová porušila zákon, dělá kampaň pro Volfovou

Členka Rady České televize Helena Fibingerová objíždí se sociálnědemokratickou poslankyní Janou Volfovou předvolební mítinky a snaží se pro ni získávat hlasy voličů. To je však v rozporu se zákonem. Informuje o tom pondělní vydání časopisu Týden. Podle zákona o České televizi (ČT) totiž nesmí člen Rady ČT vystupovat jménem politických stran a působit v jejich prospěch. Fibingerová ale obvinění ze střetu zájmů odmítá. "Je to přátelská výpomoc člověku, který si zaslouží, aby zůstal v naší politice. S mou funkcí v Radě České televize to podle mě vůbec nesouvisí," řekla Týdnu. Opačný názor však podle časopisu zastávají někteří poslanci. Podle členky sněmovní mediální komise Kateřiny Dostálové (ODS) by Fibingerová s volební agitací měla buď okamžitě přestat, nebo by měla odstoupit z rady veřejnoprávní televize. "Rozhodně o tom budeme jednat s kolegy," řekla Dostálová listu.

Respekt: V Dečíně rozhodl soud o konfiskaci podle dekretů

Okresní úřad v Děčíně dostane v nejbližších dnech nařízení, aby ukončil konfiskaci započatou v roce 1946. Úředníci tak musejí postupovat podle dekretu prezidenta Edvarda Beneše o konfiskaci majetku Němců. Píše to pondělní vydání týdeníku Respekt. List připomíná, že vše se děje ve chvíli, kdy si Evropský parlament vyžádal právní expertízu dekretů a kdy čeští politici označují tyto normy za vyhaslé a nemající právní hodnotu.

Soudkyně Okresního soudu v Děčíně Marcela Janušková podle listu počátkem dubna rozhodla, že musí být dokončeno nesprávně provedené konfiskační řízení z roku 1946. Tehdy se při konfiskaci majetku Franze Weigela tehdejší úředníci dopustili některých chyb a Franzův syn Helmut Weigel se po roce 1989 rozhodl majetek získat zpět. Soud ale bude moci podle soudkyně o jeho případném nároku rozhodnout až poté, co bude konfiskace dokončena.

Ministr Zeman loni nepředložil přiznání o příjmech a darech

Ministr školství Eduard Zeman (ČSSD) loni nepředložil přiznání o vedlejších příjmech a darech za rok 2000, ačkoli mu to ukládá zákon o střetu zájmů. Zákon nicméně nestanoví za nesplnění této povinnosti sankce, a tak ministrovi žádný postih nehrozí. Zeman své opomenutí zdůvodnil tím, že předloni žádný mimořádný vedlejší příjem neměl. Stejná situace se podle něj opakovala i loni. Uvedl to ve společném přiznání za oba roky, které si v pondělí mohli spolu s přiznáními ostatních ministrů a zákonodárců prohlédnout zájemci v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

Ministr uvedl, že předloni v září obdržel od Odborné houslové školy v Lubech na Chebsku housle a týž měsíc je věnoval Základní umělecké škole v Písku. Loni dostal od škol, obvykle od zdravotně postižených dětí, drobné keramické výrobky, "které mají velkou morální hodnotu, ne však finanční", uvedl.

Střešovická Müllerova vila dostala Cenu kulturního dědictví

Vilu v pražských Střešovicích známou pod označením Müllerova či Loosova, zdobí od pondělí pamětní deska organizace Europa Nostra, zaměřené na ochranu kulturního a přírodního bohatství. Známé funkcionalistické stavbě organizace udělila Cenu kulturního dědictví za příkladnou rekonstrukci, která se uskutečnila v letech 1997 až 2000. "Pro tuto stavbu jsme se rozhodli jednak proto, že chceme oceňovat projekty ve střední a východní Evropě, a proto, že se snažíme, aby naši cenu získávaly nejen stavby vzniklé v dávné historii," řekl výkonný předseda organizace Europa Nostra baron Cardon de Lichtbuer. Vila je podle něj navíc dokladem spolupráce mezi evropskými národy. Organizace Europa Nostra je uskupením 200 nevládních organizací z 28 evropských zemí. Jejím prezidentem je dánský princ Henrik. Každoročně oceňuje kvalitní výsledky v oblasti kulturního dědictví. Střešovická vila medaili dostala za rok 2000.

Putovní výstava připomíná Milana Rastislava Štefánika

Osobnost významného slovenského politika, vědce a spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika připomíná do 20. května výstava v armádním historickém ústavu v Praze 3. Putovní expozici, která během tří let navštívila kolem 20 měst, v pondělí novinářům představili zástupci Nadace Milana Rastislava Štefánika. Návštěvníci uvidí řadu dokumentů a fotografií zachycujících jednotlivé etapy Štefánikova života. Pondělnímu zahájení předcházel sobotní pietní akt na Petříně, který připomněl 83. výročí jeho tragického úmrtí. Pořadatelé chtějí podle předsedy nadace Jána Fusky lidem mimo jiné připomenout společnou historii České republiky a Slovenska a zároveň na Štefánikově odkazu vysvětlit pojem evropanství. "Tím, že žil v různých zemích, za různých podmínek, vytvářel obraz budoucího státu, který by neměl být uzavřený," dodal Fuska. Expozice se zatím představila ve 20 slovenských městech a v komornější formě i v Paříži.

Cena Jindřicha Chalupeckého se letos bude udílet v Brně

Pořadatelé Ceny Jindřicha Chalupeckého, prestižního ocenění pro české umělce do 35 let, v pondělí vyhlásili její 13. ročník. V letošním roce Společnost Jindřicha Chalupeckého přichází s několika změnami. Tou nejviditelnější je skutečnost, že výstava finalistů i předání ceny se uskuteční v Brně na rozdíl od předchozích ročníků, které se konaly v Praze. Ke změnám v organizaci ceny vedly pořadatele spory s Národní galerií. O první skandál a paradoxně i o větší povědomí veřejnosti o udílení cen se podle ředitele společnosti Jiřího Šetlíka v roce 2000 postarali laureát ceny David Černý a generální ředitel Národní galerie Milan Knížák. Knížák nechal při instalaci výstavy Černého vyvést ochrankou a Černý pak odmítl do galerie vstoupit, dokud ji bude řídit Knížák. Prezident Václav Havel, který cenu tradičně předává, Černému ocenění dal na chodníku před Veletržním palácem.

V liberecké zoo se vylíhlo mládě vzácného orla kamčatského

Mládě vzácného orla kamčatského se vylíhlo v minulých dnech v liberecké zoologické zahradě. "Po Almaty, Tallinnu a Moskvě jsme čtvrtou zoo na světě, které se podařil jeho odchov," řekla v pondělí mluvčí zahrady Lada Sedláčková. Liberecká zoo je podle ní jediná v zemi, která orla, patřícího mezi nejohroženější živočichy na světě, chová. "Máme v současné době tři páry. Zoo se zabývá jejich chovem od roku 1988," upřesnila mluvčí. Orel kamčatský se podle ní pokusil poprvé o zahnízdění pod Ještědem již loni, ale jediné vajíčko bylo neoplodněné.

Počasí

V noci na úterý oblačno až polojasno a místy déšť nebo přeháňky, zpočátku ojediněle i bouřky. Noční teploty 9 až 5 st. C. Přes den bude polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty 19 až 23 st. C.