Zprávy Radia Praha

Český helsinský výbor kritizuje situaci Romů

Situace českých Romů se přes úsilí vlády nelepší, klesá počet udělených azylů a korupce v policii trvá. Takto vyznívá zpráva Českého helsinského výboru o stavu lidských práv v ČR za rok 2001. Výbor odhaduje, že do zahraničí už odešlo asi 70.000 Romů - zhruba polovina romské populace v Čechách a na Moravě. Podle Petry Tomáškové z výboru necítí Romové zájem většinové společnosti o zlepšení situace. Zpráva kritizuje také chybějící zákon o policii. Podle ní je stále v policii, hlavně dopravní, pořádkové, pohraniční a cizinecké rozšířena korupce, chybí i kvalitní řídící pracovníci. Výbor sleduje i pracovní diskriminaci žen a starších občanů, jíž se dopouštějí hlavně zahraniční firmy a řetězce supermarketů, svobodu médií nebo výchovu k lidským právům. Zpráva je i na internetové adrese www.helcom.cz.

Ministr spravedlnosti souhlasí s nasazením agentů v boji proti korupci a do věznic

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš uvedl, že by byl ochoten jednat o nasazení agentů v boji proti korupci. Obdobný model se podle jeho slovenského protějšku Jána Čarnogurského osvědčil na Slovensku. Agenti se podle Čarnogurského uplatnili například při nedávné kauze zkorumpovaných prokurátorů z východního Slovenska, z nichž dva jsou již ve vazbě. Asi před měsícem byl tímto způsobem odhalen zkorumpovaný vysoký funkcionář ministerstva zdravotnictví. Bureš je však přesvědčen, že nasazení agenta by musel nejprve schválit soud. V tom se liší od návrhu ministra vnitra Stanislava Grosse, který nedávno schválila vláda. Soud by podle Bureše vydal povolení jen v tom případě, pokud existuje důvodné podezření, že se na určitém úřadě korupce vyskytuje. Grossův návrh počítá naopak s agentovou provokací. Takto odhalená korupce by se netrestala jako trestný čin, ale pracovně právním postihem. Grossův návrh se blíží modelu běžnému v USA, podle Bureše je ale v evropských podmínkách nepřijatelný. Podle statistik se počet případů přijímání úplatků v České republice od roku 1993 zvýšil z šesti na loňských 58 kauz. Přibylo i trestných činů uplácení a vzrůstá i počet případů zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužívání informací v obchodním styku.

Nasazení agentů do věznic považuje ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš za možný způsob boje proti organizovanému zločinu. Reagoval tak na nedávný výrok ředitelky vězeňské služby Kamily Meclové, podle níž by speciálně vycvičení agenti mohli pomoci v boji proti organizovanému zločinu ve věznicích. V praxi by to znamenalo, že by byl do věznice nasazen agent, jenž by se vydával za vězně a snažil se získávat informace o přípravě trestné činnosti. Hlásil by například neobvyklé množství mobilních telefonů, zbraní či drog. Zatím nejsilnějším důkazem o propojení organizovaného podsvětí s vězeňským prostředím byla loni chystaná vzpoura vězňů v 11 českých věznicích. Jejím cílem bylo zmást vězeňský personál a umožnit útěk skupiny rusky mluvících vězňů. Akci předcházela série hladovek rusky mluvících vězňů, kteří si tak testovali bezpečnostní systém. Zaměstnanci vězeňské služby si však všimli neobvyklých jevů a společně s policií vzpouře zabránili dříve, než vypukla.

Policie stíhá ředitele České televize Jiřího Balvína

Policie stíhá ředitele České televize Jiřího Balvína za zadávání veřejných zakázek. Podle policie je Balvín podezřelý z porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Trestné činnosti se měl dopustit v souvislosti s transakcí s Českou nezávislou televizní společností o nákupu digitálního přenosového vozu. České televizi tak měla vzniknout škoda více než 2 a půl milionu korun. Balvín prohlásil, že si není vědom toho, že by nějaký zákon porušil.

Ve Štiříně se jedná o Náhorním Karabachu

Na zámku Štiřín nedaleko Prahy byla v pondělí zahájena neveřejná třídenní jednání o mírovém řešení sporu o Náhorní Karabach. Schůzku svolali spolupředsedové takzvané minské skupiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) z Ruska, Francie a Spojených států. Česká republika není do hovorů zapojena, po rozpadu Československa zaniklo i její členství v minské skupině. Praha tentokrát plní roli hostitele. Setkání zahájil český ministr zahraničí Jan Kavan. Uvedl, že letitý karabašský konflikt není Česku lhostejný. Jednání doplňuje dialog mezi prezidenty Ázerbájdžánu a Arménie, které na Štiříně zastupují náměstci ministrů zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu Tatul Markarjan a Araz Azimov. Svolavatelé předpokládají, že obě znesvářené strany by mohly dosáhnout dohody do konce letošního roku.

Ztrátové postavení ČR vůči EU nepřichází v úvahu

Pro Českou republiku je nepřijatelné uvažovat o ztrátovém postavení vůči rozpočtu Evropské unie. V Bruselu to v pondělí zopakoval první náměstek ministra financí Eduard Janota. Zdůraznil, že pokud by na tom EU trvala, mělo by to negativní politické dopady a špatný vliv na veřejné mínění. Komisařka Michaele Schreyerová českou delegaci ujistila, že se nic nemění na stanovisku EK, podle něhož se nesmějí nové členské státy po vstupu ocitnout v horším finančním postavení vůči EU, než v jakém byly v roce před vstupem. Zdůraznila však, že pro to musí hodně udělat i česká strana - musí být hlavně schopna peníze nabízené Bruselem účinně čerpat za předepsaných podmínek. Janota upozornil, že dosavadní debata je nadále do jisté míry fiktivní, protože se nemluví o konkrétních číslech. Co bude ČR do kasy EU dávat, kolik z ní bude brát, na co a za jakých podmínek - to vše bude předmětem až závěrečné fáze přístupových rozhovorů, zřejmě koncem roku.

Rakouští Zelení kritizují politiky za protičeské výpady

Předseda parlamentního klubu rakouských svobodných Peter Westenthaler a lidovecký zemský hejtman Dolních Rakous Erwin Pröll si svými protičeskými výpady zahrávají s ohněm, ať už konkrétně napadají Temelín nebo takzvané Benešovy dekrety. Pro agenturu APA to prohlásila předsedkyně parlamentního klubu rakouských Zelených Madeleine Petrovičová v reakci na Pröllovy a Westenthalerovy výroky. Westenthaler označil za nesmyslné Pröllovy nedělní výroky o možném "zbrzdění" vstupu České republiky do Evropské unie kvůli takzvaným Benešovým dekretům, protože přijetí ČR do EU lze buďto zabránit, nebo jej odsouhlasit, ale nic mezi tím. Pokud však Česká republika dekrety nezruší, nemá v EU co pohledávat, mínil Westenthaler. Reagoval tak na Pröllovo prohlášení pro list Kurier, že pokud by nová česká vláda nezměnila dosavadní postoj k takzvaným Benešovým dekretům, mohlo by dojít ke zbrzdění české integrace do EU ze strany rakouského parlamentu. Petrovičová označila Westenthalerovy výpady proti Pröllovi za pouhou "další injekci vybuzených antičeských resentimentů" pro lidovce ze strany svobodných.

V Senátu proběhne slyšení o budoucnosti EU

Budoucnost Evropské unie bude tématem veřejného slyšení, které ve čtvrtek pořádá senátní výbor pro evropskou integraci. Se svým pohledem mají účastníky slyšení seznámit ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) a senátor Josef Zieleniec (navržen Unií svobody). Oba hájí české zájmy v Konventu EU. Sněm zástupců členských i kandidátských zemí unie má doporučit budoucí podobu evropského společenství. Na slyšení byli pozváni také reprezentanti dolní komory parlamentu v Konventu, místopředsedové ODS Jan Zahradil a Petr Nečas, oba poslanci ale pozvání na slyšení, které se koná měsíc před volbami do sněmovny, kvůli časovému zaneprázdnění odmítli. Při slyšení mají vedle politiků vystoupit i mluvčí České biskupské konference Daniel Herman a docent Vladimír Vopálka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Jejich příspěvky se mají týkat zákonných úprav lidských práv v rámci EU. O tom, jak by měla vypadat reforma evropských institucí, mají hovořit zástupci Svazu průmyslu a obchodu, Českomoravské konfederace odborových svazů a Svazu měst a obcí.

Přerovská letecká základna získala bojový prapor

Přerovská vrtulníková základna získala nový bojový proapor, který jí propůjčil prezident Václav Havel. Členové útvaru si ji podle ministra obrany zasloužili nejen za práci v zahraničních mírových misích, ale například i za pomoc zdejším obyvatelům při rozsáhlých povodních v roce 1997. Kromě praporu získal po mnoha letech útvar také zpět svůj historický název základna Edvarda Beneše. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka se bojových praporů uděluje každý rok pouze omezené množství. Je to otázka jak historických tradic, tak současného plnění bojových úkolů. Tvrdík podotkl, že vrtulníkové letectvo splnilo nelehké úkoly v aliančních misích v Bosně a Hercegovině a reprezentují jak armádu, tak Českou republiku. Od ledna 2000 působí vrtulníkový roj, vyzbrojený vrtulníky Mi-17, v sestavě okamžité reakce vyčleněných pro spolupráci s NATO.

Až dva měsíce bude trvat vyšetřování srážky vlaků na Karlovarsku

Policie a generální inspekce Českých drah odhadují délku vyšetřování páteční železniční nehody na Karlovarsku na měsíc či dva. Při srážce nákladního vlaku se soupravou převážející americkou vojenskou techniku zemřel třiapadesátiletý strojvůdce a bylo zraněno 14 amerických vojáků. Podle neoficiálních informací zavinila havárii nezkušená výpravčí na nádraží ve Stráži nad Ohří. Na kolej, po níž byla převážena vojenská technika, údajně pustila nákladní vlak. Nehoda se stala v nepřehledném terénu u obce Vojkovice na trati Karlovy Vary - Chomutov. Američané se přesunovali do vojenského prostoru Hradiště na cvičení Duke Gauntlet. Podle prvních předběžných odhadů vznikla při srážce škoda asi za deset miliónů korun. Polovinu tvoří škoda na majetku Českých drah, zbytek je škoda způsobená na nákladu vlaků.

Jihomoravští učitelé hrozí stávkovou pohotovostí

Stávkovou pohotovost hodlají koncem května vyhlásit učitelé na jižní Moravě kvůli nenaplněnému zvýšení platů. Rozhodli o tom účastníci pondělního mimořádného zasedání jihomoravských školských odborů. Už nyní bude na školách v kraji zahájena série petičních akcí, která má ministerstvo vyprovokovat k činnosti. Nespokojení učitelé jsou také připraveni 7. června demonstrovat před Úřadem vlády. O zvýšení tarifních mezd ve školství rozhodla vláda letos v únoru, ředitelé škol však od počátku upozorňovali na nedostatek peněz. Platy pak vedení škol mnohdy zvyšovala na úkor osobního ohodnocení. Podobná situace jako na jihu Moravy je i v dalších regionech. Pedagogové českolipského gymnázia kvůli tomu již vyhlásili stávkovou pohotovost.

V Telči si připomenou oběti holocaustu

Šedesáté výročí židovských transportů do internačního tábora v Terezíně si 22. května připomene Telč na Jihlavsku. Představitelé výboru terezínských vězňů na náměstí odhalí pamětní desku zdejšímu malíři Františku Mořici Náglovi, který i s rodinou zahynul v Osvětimi. Nágl po absolvování telčské reálky studoval na pražské uměleckoprůmyslové škole a Akademii výtvarných umění. V květnu 1942 ho i s rodinou nacisté deportovali do terezínského ghetta a později do Osvětimi. Šest let po válce bylo na půdě jednoho z terezínských domů nalezeno 254 Náglových obrazů a kreseb, které tam zazdil pro příští generace. Organizátorem pietní vzpomínky je občanské sdružení Phoenix Telč, které má partnerskou organizaci v Berlíně. Jeho hlavním cílem je nyní obnova malířova rodného statku. V sýpce má do konce příštího roku vzniknout muzeum, později také penzion a Evropská škola pro umění a kulturu.

Podpisy odpůrců Ronalu zatím na referendum nestačí

Kolem pěti tisíc podpisů na podporu místního referenda dosud získali odpůrci továrny na automobilová kola, kterou chce v Hradci Králové postavit koncern Ronal. K vypsání referenda je ale potřeba alespoň 8000 podpisů. Jeho iniciátoři připouštějí, že se jim již nepodaří podpisy sehnat tak, aby se referendum konalo současně s podzimními komunálními volbami. Odpůrci továrny přitom doufají, že Ronal z města odejde i bez referenda. Jednatel společnosti Ronal CR Jiří Hnízdo však nedávno řekl, že Hradec Králové zůstává pro výstavbu továrny číslem jedna. Investice Ronalu není podle hradeckých odpůrců pro město v dotyčné lokalitě vhodná a neodpovídá schválenému územnímu plánu města. Poukazují také na to, že město nemá koncepci budování průmyslových zón. Zamýšlená investice činí 1,5 miliardy korun a má přinést 500 pracovních míst.

O spalovně v Lysé nad Labem se rozhodne do konce května

Česká inspekce životního prostředí v minulém týdnu dokončila doplňující měření ve spalovně nebezpečného odpadu v Lysé nad Labem na Nymbursku. Výsledky vyhodnotí do konce května, kdy končí prodloužený zkušební provoz spalovny. Pokud zjistí překročení limitů, spalovně nepovolí trvalý provoz. Odborná firma ve spalovně ve dnech 6. až 10. května provedla pod dohledem inspekce jak standardní měření, tak měření dioxinů. Vyhodnocení měření dioxinů trvá dva až tři týdny, proto budou výsledky k dispozici zřejmě až těsně před vypršením lhůty zkušebního provozu. Podle odborníků není pravděpodobné, že by nová měření odkryla nějaké nedostatky u standardních látek. S větším napětím inspektoři i všichni zainteresovaní čekají na výsledky měření dioxinů. V minulosti totiž měření několikrát prokázala u těchto jedovatých látek překročení limitů. Proti spalovně výrazně vystupují především členové občanského sdružení Lysin a také ekologické sdružení Arnika. Obávají se jedovatých zplodin a argumentují tím, že spalovna bude muset většinu odpadů dovážet, a nemá proto v Lysé opodstatnění.

Národní muzeum připravuje na Mezinárodní den muzeí bohatý program

Na Mezinárodní den muzeí, který proběhne tuto sobotu, připravilo Národní muzeum v Praze bohatý program. Veřejnosti například poprvé představí dýky ze starší doby bronzové z hromadného nálezu v Suchdole. Numismatické sbírky zastoupí vykládaná mincovní skříňka vlasteneckého kněze a sběratele Vincence Lichtblaua. Lidé mohou přijít i do Národního památníku na Vítkově, který zatím není běžně přístupný. Divadelní oddělení Národního muzea vystaví scénografické návrhy a loutky Jiřího Trnky i Suchardovy loutky z divadélka Říše loutek. V expozici Pravěké dějiny Čech, Moravy a Slovenska se návštěvníci dozvědí zajímavosti o konzervování a restaurování antické keramiky. Členové Klubu lidové tvorby budou přímo v muzeu vyrábět figurky ze šustí a slámy, zdobit perníčky a kraslice, vyrábět vizovické pečivo, předvádět techniky síťování, drátování, paličkování a práci na kolovratu. Náprstkovo muzeum zpřístupní historický interiér čítárny Amerického klubu dam . Program je připraven také v mimopražských objektech NM. V Liběchově u Mělníka ve stálé expozici asijských kultur uvidí návštěvníci nově zrestaurované stropní fresky. Vstup zdarma mají Lobkovický palác, Tyršovo muzeum, Lapidárium, expozice historických lékáren v Nerudově ulici a Muzeum Bedřicha Smetany. Z mimopražských objektů pak památníky Josefa Suka v Křečovicích a Antonína Dvořáka v Nelahozevsi či Muzeum knihy na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Dětská opera Praha připravila nový program o Mozartovi

Dětská opera Praha nastudovala nový program nazvaný Malý Mozart. Premiéra bude v sobotu 18. května v Divadle Kolowrat, na následující víkendy jsou naplánovány další čtyři reprízy. Projekt má za cíl přiblížit Wolfganga Amadea Mozarta a jeho hudbu dětem, a to těm na jevišti i v hledišti. V podání především dětských interpretů zazní nejen ukázky z nejznámějších Mozartových děl, ale také výňatky z jeho rané korespondence, mnohdy zábavné i pikantní. V komorním prostoru Divadla Kolowrat bude Malého Mozarta hrát asi 25 ze 60 členů Dětské opery Praha.

Ivančice si připomenou tradici pěstování chřestu

Slavnou tradici pěstování chřestu v okolí Ivančic na Brněnsku připomenou třídenní slavnosti, které ve městě začnou 17. května. O slávě ivančického chřestu svědčí to, že byl v 19. století dodáván až na vídeňský císařský dvůr. Ivančický lékárník Anton Worel obdržel dokonce titul dvorního dodavatele chřestu. Součástí slavností bude i jízda historickým vlakem Brna do Ivančic dne 18. května, která připomene 90. výročí trati Moravské Bránice - Oslavany. Součástí slavností chřestu bude zábavní program, trh s ukázkami tradičních řemesel, ochutnávkou vína a prodejem pochoutek z chřestu. Během slavností bude otevřena i expozice věnovaná zdejšímu slavnému rodákovi, herci Vladimíru Menšíkovi.

Děti z euroregionu Egrensis míří na Boží Dar

45 dětí z České republiky, Bavorska, Saska a Durynska se sjede v pátek na Boží Dar na Karlovarsku na tábor mládeže, který každoročně organizuje euroregion Egrensis. Cílem tábora je umožnit vzájemné poznání dětem z obou stran česko-německé hranice. Děti od pátku do úterý navštíví Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, hrad Loket i zámek v Bečově nad Teplou, kde byla minulý týden zpřístupněna unikátní historická památka, relikviář svatého Maura. Mají před sebou i soutěže, túry po hřebenech Krušných hor či diskotéky. Projekt tábora mládeže je jedním z prvních projektů, který vznikl hned po založení euroregionu Egrensis. Od roku 1992 se koná střídavě v jednotlivých částech euroregionu, který tvoří příhraniční oblasti Bavorska, Saska a Durynska, a na české straně Karlovarský kraj a okres Tachov. Loni se tábor konal v bavorském Mitterteichu. Na české straně hranice se uskutečnil zatím dvakrát, a to u jesenické přehrady na Chebsku a ve Stříbrné na Sokolovsku.

Ochránci přírody sčítají labutě

Ochránci přírody v těchto dnech na Plzeňsku mapují stará i nová hnízdiště labutí, kde se nyní líhnou letošní mláďata. Ekologové a ornitologové chtějí mít představu o počtu ptáků v regionu. V posledních letech populace labutí podle odborníků klesá. Letos žilo v okresech Tachov, Domažlice a Plzeň - město, sever a jih asi 32 hnízdních párů. Před pěti lety byl ale jejich počet až zhruba dvojnásobně vyšší. Snížení počtu ptáků má na svědomí malá úspěšnost hnízdění i velká úmrtnost mláďat například na drátech elektrického vedení. Svých šesti mláďat se už například dočkal pár plzeňských labutí, které několik let hnízdí na řece v centru města. Ornitology zajímají také informace o hnízdění dravců a sov.

A na závěr ještě krátce o počasí:

V noci má být polojasno, na východě může ještě pršet. Místy se objeví mlhy. Teploty 13 až 9 stupňů. Zítra bude zataženo, na většině území ale s přeháňkami. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.