Zprávy Radia Praha

Češi zřejmě nahradí v britské nemocnici nemocné lékaře a personál

Část příslušníků české vojenské polní nemocnice v Afghánistánu by mohla dočasně nahradit lékaře a personál, který onemocněl neznámou chorobou. Řekl to v pátek první náměstek ministra obrany Štefan Füle. Dodal, že čeští vojáci jsou zdravotně v pořádku a činnost české polní nemocnice není nijak ohrožena. V britské polní nemocnici, která je umístěná na hlavní letecké základně spojeneckých vojsk v Bagrámu, asi 50 kilometrů severně od afghánské metropole Kábulu, onemocnělo už 40 vojáků.

O aktuální situaci na místě jednal v pátek náčelník generálního štábu české armády generál Jiří Šedivý s velitelem české polní nemocnice plukovníkem Jindřichem Sittou. Tiskové oddělení generálního štábu poté informovalo, že čeští lékaři nabídli svým britským kolegům pomoc, která by mohla spočívat například ve vyslání pohyblivé části nemocnice na podporu britského zařízení.

Füle ČTK řekl, že všichni čeští vojáci, kteří přišli do styku s osobami v karanténě, jsou pod přísným lékařským dohledem. Podle Ševivého pokračují čeští, britští a němečtí specialisté nadále v určování choroby; on sám situaci nepovažuje za natolik vážnou. Zatím se nepodařilo zjistit, o jaké onemocnění vlastně jde. Nakažení si stěžují na horečku, průjem a zvracení; odborníci se prý domnívají, že by to mohla být nějaká forma střevního kataru.

Lotyšsko nabídlo RFE/RL, aby se přemístila z Prahy do Rigy

Lotyšský premiér Andris Bérziňš nabídl rozhlasové stanici Svobodná Evropa/Svoboda, tedy Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), aby vyřešila problémy, s nimiž se ohledně umístění potýká v České republice, a přemístila svá pracoviště do Rigy. S odvoláním na Arnise Lapiňše, mluvčího lotyšského premiéra, o tom v pátek informovala agentura AFP. V dopise adresovaném vedení rozhlasové stanice Bérziňš nabídl, že RFE/RL může obsadit objekt místní veřejnoprávní televize, který je z části prázdný. "Bylo by to dobré pro naše renomé jako demokratické země," řekl Lapiňš.

Obdobnou nabídku adresovalo RFE/RL již začátkem tohoto roku Maďarsko. Budapešťský primátor Gábor Demszky pozval 8. března RFE/RL, aby přesídlilo do Budapešti. Podle tehdejší reakce mluvčí stanice Sonii Winterové ale rozhlasová stanice hodlá zatím zůstat v Praze.

ČR přistoupila k Západoevropské zbrojní organizaci (WEAO)

Dokument o přistoupení České republiky k Západoevropské zbrojní organizaci (WEAO) podepsal ve čtvrtek v Římě první náměstek ministra obrany České republiky Štefan Fulle. Učinil tak v rámci pravidelného zasedání ministrů obrany zemí WEAO, na němž se projednávaly otázky další spolupráce při zabezpečování vojenských schopností. ČTK to v pátek sdělilo české ministerstvo obrany. Tímto aktem učinila Česká republika další krok ve své integraci do evropských bezpečnostních struktur. Jako novému plnohodnotnému členu organizace se ČR vytvářejí i nové podmínky a možnosti pro účast jejího obranného průmyslu na společných evropských projektech, uvedlo ministerstvo.

Čtyři země EU nadále odmítají přiznat nováčkům přímé podpory

Evropské unii se nedaří zaujmout společná stanoviska vůči kandidátským zemím v kapitole "zemědělství", podle očekávání zejména kvůli poskytování přímých podpor jejich rolníkům po vstupu. Německo, Británie, Nizozemsko a Švédsko se tento týden opět postavily rozhodně proti tomu, aby novým členům byl po vstupu přiznán byť jen zlomek těchto peněz. Zástupci těchto čtyř zemí se v pracovní skupině pro rozšíření při Radě ministrů EU vyslovili pro to, aby se otázka, zda přímé podpory dát nebo ne, řešila až při "lámání chleba" v samém závěru přístupových rozhovorů, tedy aby nebyla nyní v pozičním dokumentu zmiňována.

"Benešovy dekrety" jsou protiprávní, tvrdí Johann Böhm před norimberským setkáním sudetoněmeckého svazu

"Benešovy dekrety" jsou protiprávní a musejí být prohlášeny za neplatné od samého počátku. Před tradičním víkendovým sudetoněmeckým srazem v Norimberku to v pátek na tiskové konferenci zdůraznil mluvčí Němců vysídlených z českých zemí, předseda bavorského zemského sněmu Johann Böhm. Bavorský politik poukázal na obrovské ztráty na majetku, o který sudetští Němci přišli. "Nelze o tom nehovořit," řekl, i když sudetští Němci podle něj nechtějí stavět majetkové otázky a právo na bývalou domovinu úplně do popředí.

Politik, který pochází ze severozápadních Čech a zastává funkci mluvčího všech sudetských Němců, by si navíc přál, aby německé vlády intenzivněji zájmy SL hájily. V případě, že v zářijových parlamentních volbách zvítězí kandidát CDU/CSU Edmund Stoiber, slibuje si předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt od dosavadního bavorského premiéra značnou podporu. "Je to člověk, který se v našem problému vyzná do detailu," řekl Posselt.

avan nepojede do Egypta, neboť by se nesetkal se svým protějškem

Ministr zahraničí Jan Kavan odložil jednodenní návštěvu Egypta, která se měla konat příští čtvrtek před cestou do Izraele a Palestiny. Kavan do Egypta nepojede, neboť by se nemohl setkat s šéfem egyptské diplomacie Ahmadem Máhirem, který bude příští týden v Řecku a Etiopii. Náhradní termín cesty se nepodařilo nalézt, řekl v pátek ředitel tiskového oddělení ministerstva Karel Borůvka. Plánovaná pracovní návštěva Izraele a Palestiny se uskuteční. Borůvka odmítl, že by odložení cesty nějak souviselo s únorovými výroky premiéra Miloše Zemana na adresu Palestinců.

Dzurinda: Slovenskou a českou politiku je třeba dělat pro lidi

Předseda slovenské vlády Mikuláš Dzurinda je hrdý na výsledky spolupráce s českou vládou Miloše Zemana, nemíní však přistoupit při ochraně společné hranice na změny, které by ohrozily dosavadní výhody občanů obou zemí. "To, co se našim vládám podařilo na poli prohlubování slovensko-české vzájemnosti, nemá v minulosti našich národů obdoby," prohlásil premiér v rozhovoru pro ČTK, poskytnutém před nedělní cestou do České republiky. Jak připomněl, oběma vládám se podařilo ukončit dělení federálního majetku, zvětšit propustnost společné hranice, zlepšit občanský komfort v oblastech jako zdravotnictví, školství, pošty a telekomunikace a i slovenština zní častěji z českých médií.

Pospíšil: V NATO již z nákupu stíhaček zvláštní obavy nemají

Představitelé NATO se již zbavili obavy, že nákupem stíhaček nezbydou peníze na reformu armády, jak si ji ČR naplánovala. Zjevně však nepokládají tento nákup za nejdůležitější úkol současné české armády. Řekl to v pátek místopředseda senátního výboru pro obranu Jiří Pospíšil (ODS), který s desítkou dalších senátorů navštívil bruselské sídlo aliance a Vrchní velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě (SHAPE) v Monsu.

Odpůrci atomu chystají akci na rakousko-českých hranicích

Hornorakouští odpůrci z organizace Stop Temelín chystají na tuto neděli poblíž hraničního přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště další akci proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín (JETE). Podle organizátorů ale nepůjde o blokádu hranic, nýbrž o celodenní setkání provázené diskusemi s hosty z Rakouska i Česka a s kulturním programem. Jak v pátek sdělili organizátoři akce, prostřednictvím videoprojekce pozdraví setkání také americký právník Edward Fagan, který odpůrce zastupuje, mistr světa ve sjezdovém lyžování Hannes Trinkl a další prominenti, kteří tak chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s provozem v JETE.

ODS se obává návratu starých pořádků, viní ČSSD, KSČM i lidovce

ODS se obává, že téměř 13 let od listopadové revoluce hrozí české společnosti návrat starých časů. Vinu dává parlamentní levici, tedy sociálním demokratům, komunistům, lidovcům i části Unie svobody. Předseda ODS Václav Klaus v pátek novinářům řekl, že hrozba nespočívá v oživení komunistického režimu, ale takzvaného socialismu s lidskou tváří. "Do starých časů - ne do nějakého komunistického systému, ale spíše do socialismu s lidskou tváří - nás jedním zákonem za druhým vrací parlamentní levice, reprezentovaná v tomto volebním období komunisty, socialisty a lidovci," prohlásil Klaus. O unionistech sice nehovořil, ale o jejich dílčím podílu na renesanci minulého uspořádání se píše v oficiální tiskové zprávě.

Přes 10.500 lidí chce referendum, 5000 přímou volbu prezidenta

Přesně 10.572 občanů podepsalo od poloviny loňského srpna petici usilující o to, aby česká ústava umožňovala vypsat referenda. Dalších zhruba 5000 občanů podpořilo od listopadu petici, která požaduje přímou volbu prezidenta republiky. S dosavadními výsledky petičních akcí v pátek seznámili místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou (ČSSD) jejich autoři z občanského hnutí Otevřená iniciativa. Buzková ČTK řekla, že petici předá v Lidovém domě, sídle ČSSD. Připomněla, že právě sociální demokraté nasbírali už počátkem roku tisíce podpisů na podporu vládního návrhu ústavního zákona o referendu, který pak v únoru schválila sněmovna, avšak Senát ho zatím neprojednal. Horní komora naopak přijala zákon o referendu o vstupu Česka do Evropské unie, jímž se ale zase nezabývala sněmovna. Do červnových voleb už to ani neučiní.

Balvín: Kdybych někomu předal řízení ČT, porušil bych zákon

Generální ředitel České televize Jiří Balvín tvrdí, že kdyby uposlechl výzvu odborářů a do ukončení vyšetřování svého případu předal řízení ČT někomu jinému, porušil by zákon. Napsal to v dopise, který v pátek odpoledne rozeslal zaměstnancům veřejnoprávní televize. "S vaším návrhem, abych předal řízení České televize někomu jinému a do vyšetření případu svou funkci prakticky nevykonával, se nemohu ztotožnit, mimo jiné z důvodu jeho právní nemožnosti," napsal.

Státní zástupce chce rozhodnout o stíhání Balvína příští týden

Městské státní zastupitelství v Praze v pátek obdrželo stížnost advokáta generálního ředitele České televize Jiřího Balvína. V příštím týdnu bychom rádi rozhodli o tom, zda je Balvínovo stíhání důvodné, řekla ČTK náměstkyně městského státního zástupce Marcela Kratochvílová. Balvínův spis dorazil na zastupitelství již ve středu. "Státní zástupce bude nyní přezkoumávat rozhodnutí o zahájení trestního stíhání a samozřejmě přihlédne i ke stížnosti obhájce," uvedla Kratochvílová. Vzhledem k tomu, že dozorující státní zástupce je dlouhodobě nemocný, musela být kauza přidělena jinému. Ten bude podle Kratochvílové potřebovat na prostudování spisu několik dní.

Balvín je stíhán pro dva trestné činy kvůli koupi digitálního přenosového vozu za více než 70 miliónů korun včetně daně z přidané hodnoty. Policie jej podezírá, že připravil takové podmínky tendru, které vyhovovaly pozdějšímu vítězi soutěže - České nezávislé televizní společnosti (ČNTS). Dále ho viní, že dal pokyn nezaplatit v termínu doplatek 50 miliónů korun. České televizi proto hrozí pětiprocentní penále, tedy 2,5 miliónu korun. Balvín obvinění v plném rozsahu odmítl jako nedůvodné.

Protikorupční služba ukončila další fázi šetření kauzy Český dům

Protikorupční služba policie ukončila další fázi vyšetřování v kauze pochybného pronájmu Českého domu v Moskvě. Případ jí loni v listopadu vrátilo pražské vrchní státní zastupitelství k došetření poté, co navrhla stíhat bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu a ředitele společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie. Dva šanony dosud shromážděného materiálu k případu má nyní na stole obvodní státní zástupce Prahy 1 Jiří Kára. Pracovník tiskového odboru policejního prezidia přesto po dvou dnech zjišťování řekl v pátek pouze to, že "v kauze není nic nového".

Jonák z vězení místo 18 za 12 let, soud za vraždu choti zastaven

Namísto 18 let ve vězení za organizování nájemných vražd stráví spolumajitel pražského erotického podniku Discoland Sylvie Ivan Jonák za mřížemi pouze 12 roků. V neveřejném odvolacím jednání o tom 30. dubna rozhodl pražský vrchní soud. Zrušil totiž loňský rozsudek pražského městského soudu, který muži vyměřil souhrnný výjimečný trest za zosnování vraždy manželky Ludviky Jonákové. "Vrchní soud trestní skutek vraždy Jonákové zastavil," řekl v pátek žalobce Jiří Bednář. Podle něj tak učinil proto, že považuje vraždu Jonákové a dřívější přípravu vraždy jejího milence Tomáše Würtherleho za jeden skutek. Za tento pokus vraždy poslal Jonáka městský soud již dříve do vězení na 15 let, přičemž odvolací soud trest o tři roky zmírnil.

Znojemští učitelé kvůli zvýšení platů neodmítají ani stávku

Pokud se školským odborům v okrese Znojmo nepodaří vyjednat zvýšení platů, vyhlásí stávkovou pohotovost. Pro případ neúspěchu se učitelé budou připravovat i na demonstraci 7. června před Úřadem vlády v Praze. Stávkovat začnou nejdříve po tomto termínu. "Nemyslela jsem, že budou učitelé tak radikální," řekla v pátek novinářům k závěrům čtvrteční oblastní konference odborového svazu předsedkyně jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová. Ministerstvo školství zvýšilo od března učitelům o 11 procent mzdový tarif. Mnoha učitelům se však skutečné příjmy snížily, protože jim bylo odejmuto osobní ohodnocení. Znojemským školám podle Šalomonové chybí na zvýšení platů tři milióny korun.

Holčička Bouře v pátek opustila kojenecký ústav, kam ji poslal soud

Po třech týdnech v pátek opustila brány plzeňského kojeneckého ústavu devítiměsíční dívka Půlnoční bouře. Do ústavu ji poslal klatovský okresní soud kvůli neexistujícímu rodnému listu a zápisu v matrice. Rodiče, aby rychle vyřídili formality a dítě mohlo opustit ústav, dceru již přejmenovali na Elišku Gaju. Matka Blanka Fuxová si ji v pátek odvedla společně se svým druhem. "Rodiče byli spokojení, že se po dlouhých tahanicích konečně všechno vyřešilo," řekla ČTK ředitelka kojeneckého ústavu Jana Titlová. Eliščina matka ale nehodlá kvůli úřadům měnit svůj životní styl a je stále přesvědčena o správném způsobu dceřiny výchovy. "Rozhodně nehodlám měnit své přesvědčení o tom, jak malou vychovávat. Jsem přesvědčena o tom, že jsme ji dosud vychovávali, jak nejlíp jsme mohli. V tom hodláme pokračovat," řekla Českému rozhlasu Fuxová.

Dítě se narodilo loni v srpnu. Rodiče, kteří se snaží žít v souladu s přírodou, ho pojmenovali Půlnoční bouře. Matrika ho ale odmítla s tímto jménem zapsat a vystavit mu rodný list. Děvčátko nemělo ani povinné očkování. Koncem dubna nařídil soud umístit dítě do kojeneckého ústavu v Plzni.

Ministr Dostál nedokázal prosadit více peněz na kulturu

Čtyřleté působení ministra kultury sociálnědemokratické vlády hodnotí odborníci i opozice jako nedodržení předvolebních slibů. Ministr Pavel Dostál sice pomohl české kinematografii a veřejnoprávní televizi, bez jeho většího zájmu ale zůstala nezávislá kultura. Vytýká se mu i nedostatek peněz na kulturu. Ministr se domnívá, že byl docela úspěšný, a to především v uskutečňování své představy, že ministerstvo kultury nemá kulturu řídit, ale zabezpečit jí podmínky pro rozvoj. "V porovnání s výdaji státního rozpočtu tento resort nikdy nedostával méně, než dostává teď," řekl ČTK lidovecký poslanec Jaromír Talíř, který byl ministrem kultury v polovině 90. let. "Letošních 0,53 procenta státního rozpočtu, které na kulturu zbyly po odečtení výdajů na církve, je historické minimum," potvrdila jeho slova ředitelka společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.

Mendel svými objevy předběhl čas, tvrdí britský genetik

Zakladatel moderní genetiky Johann Gregor Mendel otevřel svými objevy dveře moderní molekulární a vývojové biologii. Uvedl to v pátek britský vědec Kim Namyth v úvodu čtyřdenní konference genetiků věnované Mendelovi, která začala v Brně. "Je vzrušující být svědkem objevení genů, které mohou pomoci určit lidskou mluvu nebo být u objevu těch genů, jejichž mutace způsobují mentální poruchy, například schizofrenii," dodal Namyth. Připomněl, že Mendel (1822 až 1884) dospěl k objevům, z nichž vyvodil základní zákonitosti dědičnosti, při křížení různých forem hrachu. Formuloval tři genetické zákony, později nazvané jeho jménem, které se staly základem moderní genetiky.

AP: Maestro Mácal při dirigování v nekončícím pohybu

Vždy říkal svým hudebníkům "Dělejte něco!" a jen stěží byste našli chvilku, kdy on sám nedělal nic. Při dirigování na jevišti místy jakoby tančí, máchá rukama v rozevlátých gestech a při partech v crescendu až skáče. V rozhovoru s novináři pohybuje rukama v nekončících kruzích, jako kdyby dirigoval symfonický orchester v New Jersey, popsala v pátek agentura AP projevy dirigenta Zdeňka Mácala, který se o víkendu rozloučí s publikem v Newarku, aby se stal v Praze šéfdirigentem České filharmonie. "Moje pravá ruka musí popisovat kruhy, nemohu nehnutě stát," prohlásil 66letý Čechoameričan. "Všechno je tak vzrušující - rozhovor, dirigování, život," dodal.

EK zlepší distribuci českých a slovenských filmů v zemích EU

Evropská komise přijala sérii rozhodnutí s cílem umožnit profesionálním filmovým tvůrcům z České republiky, Slovenska a dalších šesti kandidátských zemí lepší rozvoj, distribuci a propagaci svých filmů v zemích Evropské unie. A to povolením jejich účasti v programu Media na léta 2001-2005 od letošního, nejpozději příštího roku. Uvedla to v pátek v Bruselu Evropská komise. Rozhodnutí EK se kromě ČR a SR týká Bulharska, Kypru, Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska. EK chce brzy zapojit i Slovinsko.

Minařík s Jarošem vystoupili jako první Češi na Kančendžengu

Horolezcům Martinu Minaříkovi a Radku Jarošovi se ve středu jako prvním Čechům v historii podařilo zdolat vrchol třetí nejvyšší osmitisícovky Kančendžengy, ležící ve výšce 8598 metrů. ČTK o tom v pátek informoval hlavní partner expedice Pražská energetika, která měla k dispozici jen kusé zprávy z telefonátu od vedoucího tříčlenné himálajské výpravy Zdeňka Hrubého. Vrchol Kančendžengy byl posledním z osmitisícových štítů, kterého až do středy nedosáhli žádní čeští horolezci. Minařík s Jarošem se pokoušeli o dobytí nejvýchodněji položené k oceánu a tudíž z hlediska počasí nejzrádnější hory už v roce 2000. Na podzim tehdy neuspěli, proto se rozhodli pro letošní jaro, kdy mělo být počasí stabilnější.

Při maratónu v Praze se bude útočit na traťový rekord i limity ME

Útok Afričanů a Franky Fiacconiové z Itálie na traťové rekordy, ale také snaha českých vytrvalců Jana Bláhy a Jany Klimešové o splnění limitu na mistrovství Evropy v Mnichově - to jsou taháky letošního Pražského mezinárodního maratónu, který se opět koná i jako mistrovství České republiky. V neděli se vedle favoritů Josepha Chebeta z Keni a Alemahyeua Simretua z Etiopie postaví na start v 9:00 na Staroměstském náměstí také loňský vítěz Andrew Sambu z Tanzanie. Chebet a Simretu již zaběhli královskou atletickou disciplínu pod dvě hodiny a osm minut, přičemž čtyři roky starý traťový rekord Keňana Elijaha Lagata má hodnotu 2:08:52.

Trenér Jarabinský chce hrát se Spartou fotbal pro diváky

Hrát fotbal, který se bude líbit divákům. To je krédo, s nímž se v pátek ve Spartě ujal žezla nový trenér Jozef Jarabinský. Na tiskové konferenci potvrdil, že Sparta intenzívně jedná se svými bývalými oporami, brankářem Petrem Koubou a záložníkem Jiřím Němcem. Vedle toho se chystá do Švýcarska pro jednoho hráče z jednadvacítky a ve hře je i návrat ostravského zadáka Reného Bolfa. Trenér Jarabinský se pochlubil, že všude, kam přišel, vzrostly návštěvy. "V Izmiru přišlo na náš zápas víc než 70 tisíc diváků a také Baník měl v závěru ligy největší diváckou kulisu z celé ligy," připomněl trenér, jak zaplnil donedávna poloprázdné ostravské Bazaly. Prozradil, že jeho asistenty budou Josef Pešice, Jan Stejskal a ještě jeden trenér, s nímž teprve jedná. Vítězslav Lavička, který mužstvo vedl ve zbytku sezóny, z Letné odchází.

Výkonný výbor svazu rozpustil realizační tým české reprezentace

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje v pátek po sedmihodinovém jednání v Brně rozpustil realizační tým české reprezentace, jež v letošní sezóně skončila na olympijských hrách i mistrovství světa ve čtvrtfinále. Výkonný výbor pověřil předsedu svazu Karla Guta, aby sestavil návrh na podobu nového realizačního týmu, o němž se bude jednat 27. května na mimořádném zasedání výkonného výboru v Praze. Podle Guta prý není vyloučeno, že u mužstva bude opět působit dosavadní hlavní reprezentační trenér Josef Augusta.

Počasí

V noci polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty: 14 až deset st.C. Přes den bude většinou polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Denní teploty: 21 až 25 st.C.