Zprávy Radia Praha

George Robertson popřel, že by ČR nabídla chemické cvičiště

Generální tajemník NATO George Robertson v Bruselu popřel, že by Česká republika alianci formálně nabídla využívání cvičiště pro protichemické jednotky. Řekl ovšem zároveň, že pokud ČR takové cvičiště má, bylo by logické, kdyby je poskytla k využití i spojencům. "Nebylo nabídnuto žádné cvičiště, ale samozřejmě od členského státu NATO, který takové možnosti má, by se logicky očekávalo, že je poskytne celé alianci. Je to ale národní prostředek a zatím nebyly učiněny žádné formální nabídky," řekl Robertson po setkání s českým premiérem Milošem Zemanem. Podotkl, že si aliance velmi cení českého příspěvku v podobě specializovaných protichemických a protibiologických sil. "Je to v dnešní době velmi důležitá odbornost. Jsme velmi rádi, že česká vláda tyto jednotky dala k dispozici za nynějších obtížných okolností," uvedl v narážce na jejich přítomnost v Kuvajtu.

Robertson se Zemanem mluvili hlavně o listopadovém summitu NATO v Praze, který bude podle generálního tajemníka "rozhodným okamžikem" pro transformaci aliance. Robertson vyjádřil naději, že navzdory summitu NATO-Rusko příští týden v Římě přijede ruský prezident Vladimir Putin také do Prahy. "Dostal pozvání a všichni doufáme, že Rada NATO-Rusko se do té doby stane tak běžnou a tak úspěšnou, že bude jen přirozené, aby se v Praze vedle summitu NATO konal i summit NATO-Rusko," řekl generální tajemník aliance.

Belgická vláda nabízí ČR starší stíhačky F-16 za devět miliard Kč

Belgická vláda nabízí České republice dodávky 24 repasovaných nadzvukových stíhacích letounů F-16 z produkce Lockheed Martin za necelých devět miliard korun. "Je to od belgické vlády," řekl ČTK předseda branného výboru parlamentu Petr Nečas. "Mé názory to nijak nemění, že v tuto chvíli by česká armáda měla plnit spíše jiné priority než nadzvuková letadla," dodal vzápětí. Česká vláda už schválila nákup 24 nových stíhaček Gripen z produkce BAE Systems-Saab za zhruba 50 miliard korun. Nabídku odsouhlasili též poslanci a nyní čeká na přijetí Senátem. První letoun mají vzdušné síly získat přibližně dva roky po vstupu kontraktu v účinnost. Naproti tomu první letoun F-16, jehož cena má být podle zjištění ČTK 12 miliónů eur (asi 370 miliónů korun), by mohl být dodán osm měsíců po případném podpisu kontraktu. Poté by každý měsíc země obdržela další letoun až do uvedeného konečného počtu. Tuto nabídku v těchto dnech údajně obdrželi též premiér Miloš Zeman, ministr obrany Jaroslav Tvrdík a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Za nešťastný zásah do české vnitřní politiky považuje ministr obrany Jaroslav Tvrdík belgickou nabídku na dodávku 24 stíhaček F-16 od firmy Lockheed Martin vyřazených z výzbroje belgické armády. Po svém belgickém kolegovi André Flahautovi bude požadovat vysvětlení nestandardního předání nabídky, která má prý "nulovou vypovídací hodnotu". Česká vláda se touto nabídkou nehodlá zabývat.

Javier Solana nepochybuje, že ČR sdílí politiku EU vůči Blízkému východu

Česká republika se stejně jako další kandidátské země v poslední době soustavně ztotožňovala se stanovisky Evropské unie vůči Blízkému východu, takže nepanují pochybnosti o nějakém rozdílu ve stanoviscích. Řekl to Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana po setkání s českým premiérem Milošem Zemanem. Ten několikrát opakoval, že Palestinci mají právo na nezávislý stát, ovšem za nezbytné podmínky, že zastaví "organizovaný teror" proti Izraeli, proti izraelským civilistům. "Shodli jsme se, že nelze mít nezávislý stát bez zastavení teroristických akcí," zdůrazňoval premiér. Solana připomněl, že "není jediný dokument unie ohledně Blízkého východu, k němuž by se kandidáti včetně Čechů nepřipojili". ČTK posléze řekl, že názorové rozdíly mezi ním a Zemanem "skutečně nejsou velké"; jde spíše o "odstíny v Zemanově osobním postoji". Český premiér vyvolal před časem pohoršení v EU svými výroky na adresu palestinského předáka Jásira Arafata i názory, že by se s Palestinci v Izraeli mělo naložit jako se sudetskými Němci v Československu.

Premiér Zeman se v Bruselu loučil s vysokými politiky NATO a Evropské unie

Premiér Miloš Zeman se v pátek v Bruselu loučil s vysokými politiky NATO a Evropské unie. Generální tajemník aliance George Robertson a vysoký představitel EU Javier Solana mu říkali před novináři hezké věci. Zároveň se vyjadřovali pochybovačně o jeho skutečném odchodu z politiky. "Přivedl svou zemi do aliance, kde se stala předním členem. Hrál podstatnou roli a významně přispěl k tomu, jaké dnes NATO je a co dělá," řekl Robertson. Usoudil, že politika "je něco, co se člověku dostane do krve a čeho se obtížně zbavuje", takže si není Zemanovým odchodem tak docela jist. "Uvidíme," řekl s úsměvem. "Tvrdí, že je tady naposledy, a já říkám, že to není pravda," promlouval před tiskem na Zemanovu adresu rozšafně Solana. Připomněl, že Zeman vytvořil silnou sociální demokracii, stal se premiérem, dovedl svou zemi do NATO a nyní na práh Evropské unie. Zeman předpověděl, že se Solana stane jednoho dne ministrem zahraničí Evropské unie a možná i jejím ministrem obrany. Dostalo se mu ujištění, že on sám najde dveře institucí EU vždycky otevřené.

Senát postoupil návrh zákona o vojácích z povolání přímo Hradu

Klíč k profesionalizaci české armády - návrh zákona o vojácích z povoláních úspěšně prošel Senátem. Horní komora 39 ze 49 hlasů rozhodla, že se zákonem nebude zabývat a postoupila jej tím přímo k podpisu hlavě státu. "Tento zákon neurčuje směr reformy ozbrojených sil, ale vytváří pro ni podmínky v oblasti toho nejdůležitějšího, čím ozbrojené síly disponují - to jest s lidmi," řekl před senátory ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Zákon například počítá s tím, že armáda nebude držet vlastní byty pro vojáky, ale poskytne jim jen příspěvek na bydlení. Jeho výše bude záviset na velikosti obce. Nejnižší bude necelých 8000, nejvyšší zhruba 10.000 korun. Nově také stanoví zkušební dobu při povolávání do služebního poměru.

Demonstrantům, kteří budou mít při případném zásahu policie proti jejich shromáždění zakryté obličeje, hrozí od 1. července zadržení a pokuta až 10.000 korun. Umožní to novela shromažďovacího zákona, kterou beze změn schválil Senát. Při demonstracích si obličeje zakrývají šátky a kuklami obvykle členové radikálních levicových i pravicových uskupení; činí tak ve snaze znemožnit policii identifikaci i z obavy před pozdějšími útoky svých oponentů. Ani v případě schválení novely maskování nebudou muset odložit, pokud proti nim nebudou zasahovat policisté. Zdůraznil to i ministr vnitra Stanislav Gross, podle nějž novela "nebrání v pořádání třeba maškarních průvodů, kdy při pokojném průběhu mohou být tváře bez problémů zakryty". Novela se vztahuje i na cizince, kteří by se v České republice účastnili protestních shromáždění.

Rozhodování o tom, zda reklamy na cigarety do dvou let zmizí z ulic, nyní opět záleží na Poslanecké sněmovně. Senát jí vrátil lidovecký návrh novely, podle níž má být propagace tabákových výrobků omezena v budoucnu jen na obchody s kuřivem. Senátoři ale navrhli tvrdost zákazu reklamy na tabákové reklamy zmírnit. Senát doporučil umožnit v reklamě zobrazování uzavřených krabiček cigaret či tabáku, jejich názvu i loga. I v budoucnu by se podle horní komory mohla tabáková reklama objevovat v novinách a časopisech, které čtou nejméně z 90 procent dospělí. Senátoři také chtějí na rozdíl od poslanců umožnit tabákovým firmám, aby sponzorovaly kulturní, společenské i sportovní akce určené lidem starším 18 let.

Česká republika rozšíří způsob boje s prodejci a dovozci padělaného zboží. Senát rozhodl, že se nebude zabývat návrhem novely takzvaného protipirátského zákona a postoupil jej tak přímo k podpisu prezidentovi. Celníci budou podle návrhu moci poskytovat informace o odesílatelích nebo příjemcích padělaných výrobků osobám, které šíření falzifikátů poškozuje. Vlastníci práv k duševnímu vlastnictví tak dostanou do ruky nástroj účinnější obrany v civilních sporech proti plagiátorům. Nyní nemají celní orgány právo poskytovat takové informace osobám, které výroba a distribuce padělaného zboží poškozuje.

Výstavbu a provoz dálnic budou zřejmě moci financovat i soukromé firmy. Senát totiž schválil návrh novely zákona o pozemních komunikacích, na jehož základě bude možné udělovat soukromým společnostem koncese, které jim dovolí stavět a provozovat dálnice. "Mohlo by to znamenat urychlení výstavby těch komunikací, které nám velmi chybějí," řekl před plénem Senátu ministr dopravy Jaromír Schling, když na senátory apeloval, aby vstup soukromého kapitálu do výstavby dálnic umožnili.

EU poskytla ČR 2,5 mld. Kč z programů Phare a Jaderná bezpečnost

Evropská unie poskytla České republice dalších 79,6 miliónu eur (2,5 miliardy korun) v rámci programů Phare a Jaderná bezpečnost. Peníze mají ČR pomoci s přípravou na vstup do EU. Finanční memoranda podepsali v pátek ředitelka odboru pro evropskou integraci ministerstva financí Hana Heidlerová a Ralf Dreyer z delegace Evropské komise v České republice. V rámci programu Phare EU poskytne ČR 78,5 miliónu eur. Financované projekty budou zaměřené na reformu veřejné správy na centrální a regionální úrovni, boj proti hospodářské kriminalitě a na lepší fungování kapitálových trhů. Dalších zhruba 1,1 miliónu eur ČR dostane v rámci programu Jaderná bezpečnost. Cílem projektů v rámci tohoto programu je podpora Státního úřadu pro jadernou bezpečnost při bezpečnostních analýzách reaktorů typu VVER-440/213 a při zavádění systému RODOS v tuzemsku. Smlouvy na realizaci projektů uvedených ve finančních memorandech musí být uzavřeny do 31. října 2004. Všechny smlouvy budou uzavírány na základě veřejných mezinárodních výběrových řízení.

Obchodní deficit se v dubnu meziročně zlepšil o deset miliard Kč

Obchod České republiky se zahraničím skončil v dubnu schodkem 1,4 miliardy korun, a ve srovnání s loňským dubnem se tak deficit zlepšil o deset miliard korun. Dubnový výsledek je lepší i oproti březnu, kdy schodek obchodní bilance činil podle zpřesněných údajů 6,2 miliardy korun. Oznámil to Český statistický úřad. Výsledek byl také výrazně lepší než očekávání analytiků. Ti odhadovali dubnový deficit na 7,7 miliardy korun. Významnou změnou proti vývoji v předchozích měsících byl podle statistiků meziroční růst vývozu v běžných cenách o osm procent. Naopak pokračoval pokles hodnoty dovozu o 1,6 procenta. Tempo růstu vývozu i dovozu nadále snižoval vysoký kurs koruny vůči euru a dolaru. Za leden až duben schodek zahraničního obchodu představoval 10,8 miliardy korun, což je o 27 miliard korun méně než za první čtyři měsíce loňského roku.

Šéf ČNB je spokojen s vývojem kursu koruny

Vývoj kursu koruny je v poslední době uspokojivý, řekl v Lucemburku guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Šéf centrální banky rovněž vyjádřil spokojenost se stabilizací českého devizového trhu. "Jsem se současným vývojem docela spokojen. Jsem rád, že se český trh stabilizoval," řekl Tůma podle agentury Reuters na konferenci o devizovém trhu. Koruna v posledních týdnech oslabovala a nyní se její kurs pohybuje kolem 30,60 koruny za euro. Česká měna tak zastavila trend růstu, v němž za poslední rok posílila o více než 15 procent a v polovině dubna dosáhla rekordního maxima 29,90 Kč za euro. ČNB často upozorňovala na to, že růst koruny, hnaný přílivem investic a přibližováním k Evropské unii, je rychlejší, než by odpovídalo vývoji produktivity domácí ekonomiky.

Soud ve Štrasburku se začne zabývat českými restitucemi

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se příští týden začne zabývat českým restitučním zákonodárstvím. Ve středu se před Velkým senátem uskuteční veřejné slyšení v případu dvou manželských párů českých emigrantů, kterým nebyly navráceny jejich nemovitosti v České republice, neboť již nemají české státní občanství. Na základě slyšení soud během několika týdnů rozhodne, zda je stížnost přijatelná, tedy zda ji bude dále zkoumat. Místopředseda vlády Pavel Rychetský na počátku května v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC označil tento případ za velmi závažný. Rychetský se dokonce domnívá, že by případný verdikt soudu ve prospěch stěžovatelů mohl mít pro ČR větší dopad, než současné diskuse o takzvaných Benešových dekretech.

Inspekce vnitra odložila kauzu lustračních listin, je promlčena

Inspekce ministra vnitra ukončila vyšetřování loňské aféry s neoprávněně vydanými negativními lustračními osvědčeními a případ kvůli promlčení odložila. U dvou někdejších úředníků federálního ministerstva vnitra dospěla k podezření, že zneužili pravomoc veřejného činitele, neboť jsou za vydání 117 osvědčení počátkem 90. let zodpovědní. "Usnesení o odložení jsme poslali státnímu zástupci," řekl ČTK ředitel inspekce Mikuláš Tomin. Usnesení přišlo, ale bez spisu, uvedl obvodní státní zástupce Prahy 1 Jiří Kára. Až bude mít materiál kompletní, verdikt inspekce přezkoumá. Kára začal na kauzu dohlížet poté, co se ve spisu objevily utajené listiny. Spis, který se týká vojenské kontrarozvědky, bývalé 3. správy StB, není utajován, pouze jeho příloha, vysvětlil bez bližších podrobností Tomin. Jména bývalých ministerských pracovníků, kteří se díky promlčecím lhůtám vyhnou trestnímu stíhání, nechtěl Tomin sdělit.

V souvislosti se skandálem kolem lustračních osvědčení má Inspekce ministra vnitra na stole ještě jeden spis. V něm figuruje jméno šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Růžka a jeho poradce a bývalého ředitele rozvědky Radovana Procházky. Případ podléhá utajení. Podle Tomina vyšetřování zdaleka neskončilo. "To je na měsíce," podotkl.

Zpravodajce Hučína zbavila BIS v jeho soudní kauze mlčenlivosti

Bezpečnostní informační služba (BIS) zbavila svého bývalého důstojníka Vladimíra Hučína mlčenlivosti. Zpravodajec čelí u přerovského okresního soudu sérii obvinění. Při posledním jednání odmítl vypovídat. Obával se, že v opačném případě by mohl být znovu trestně stíhán za vyzrazení utajovaných skutečností. "Hučín a jeho obhajoba se nyní mohou lépe bránit," řekl ČTK advokát obžalovaného Milan Hulík. Vyjádření o zbavení mlčenlivosti s podpisem šéfa tajné služby obdržel ve čtvrtek. Také Hučín krok vedení BIS vítá: "Mohu u soudu používat zpravodajskou argumentaci," podotkl.

Evropská unie nevidomých jedná v Praze

Systematické úpravy napomáhající přístupnosti staveb a dopravních prostředků lidem těžce zrakově postiženým jsou v České republice na vysoké úrovni. V Praze to na jednání komise pro mobilitu a vodicí psy Evropské unie nevidomých (EBU) ocenila její předsedkyně Jill Allen Kingová z Británie. EBU proto podle ní považuje Českou republiku v tomto směru za vzor pro ostatní evropské státy a usiluje o začlenění českých technických opatření do systému evropských standardů. Dvoudenní jednání komise se zabývá hlavně dostupností a kvalitou nácviku orientace a samostatného pohybu nevidomých, kvalitou výcviku vodicích psů a opatřeními ve veřejné dopravě, která by přispěla k samostatnosti nevidomých.

Odborníci po dva dny v Paříži diskutovali o T.G. Masarykovi

Více než dvě desítky historiků, filozofů, politologů a sociologů po dva dny diskutovaly v Paříži o osobnosti a díle prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Mezinárodní kolokvium, které ve čtvrtek hostil francouzský Senát a v pátek České centrum v Paříži, bylo zakončeno promítáním filmů o TGM. Konference se zúčastnil i předseda českého Senátu Petr Pithart, který již ve čtvrtek přednesl svůj příspěvek o dvou vzájemně spjatých rolích Masaryka - politika a intelektuála. Kolokvium bylo ostatně nazváno "T.G. Masaryk - evropský intelektuál v politice". Zúčastnili se jej nejen čeští a francouzští odborníci, ale také vědci ze Slovenska, Ruska, Nizozemska, Itálie a Švýcarska.

Režisér Krejča převzal čestný doktorát AMU

Režisér Otomar Krejča, který loni na podzim oslavil osmdesáté narozeniny, převzal v Praze čestný doktorát Akademie múzických umění. Vysoká umělecká škola tak ocenila více než půlstoletou práci mezinárodně proslulého divadelníka, jeho způsob rozvíjení tradic a mravní a profesionální nároky, které klade na divadlo. Krejča se podle vlastních slov vždy snažil postihnout evropskou divadelní kulturu a upozorňovat na civilizační barbarství a nestoudnost. "Světu je čím dál lhostejnější, že umělecké dílo je prostorem, v němž vystupuje ke zjevnosti pravda," řekl v promočním proslovu. Hybnou silou divadla podle něj není "jak a kdo", ale "co". "Divákům a všem z jeviště denně v duchu děkuji, že sobě i nám umožnili dívat se a vidět, naslouchat a do hloubky slyšet," uvedl Otomar Krejča.

Husákův Iljušin slouží v Rakousku jako restaurace a noční bar

Jako restaurace a noční bar slouží dřívější soukromé letadlo bývalého československého prezidenta Gustáva Husáka v dolnorakouském městečku Heidenreichstein. Letoun značky Iljušin má 110 míst a hostům nabízí místní speciality a velký výběr z několika druhů piva a vín. Do netradiční restaurace láká návštěvníky hlavně Husákovo jméno. "Stroj koupil před třemi lety místní podnikatel, majitel klempířské dílny. Splnil se mu tak sen mít svoje vlastní letadlo," řekla ČTK Jitka Pichlerová, která v Heidenreichsteinu pracuje ve firmě Anderswelt jako marketingová ředitelka pro ČR.

Fotbalisté několika národností budou opět bojovat o senátní pohár

Jako při mistrovství světa v kopané se budou moci cítit lidé, kteří v sobotu přijdou v Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku na hřiště Spartaku. Ve fotbalovému turnaji o pohár místopředsedy Senátu zde totiž budou od rána soutěžit reprezentanti národů a národností žijících v Česku. Střelbu, kličky, přihrávky i brankářské dovednosti předvede ve čtyřech základních skupinách 18 sedmičlenných týmů. Patří mezi ně mužstva Slováků, Poláků, Maďarů, Bulharů, ale i Berberů, Beninců, Angolanů, Nigerijců či východoafrických fotbalistů. V semifinále na sebe mohou narazit Židé a Arabové nebo Rusové s Ukrajinci. Do fotbalového klání se vedle týmu zaměstnanců Senátu zapojí Romové, Arméni a také Řekové a Vietnamci. Zápas těchto dvou mužstev negativně poznamenal loňský ročník turnaje: při bitce, kterou vyvolali Řekové, jeden z vietnamských hráčů dvakrát vystřelil do vzduchu z plynové pistole a byl obviněn z výtržnictví.

Sport

Hokejovou reprezentaci povede od nadcházející sezóny jako hlavní trenér pravděpodobně Slavomír Lener, nebo Alois Hadamczik. Po jednání s potencionálními uchazeči o post, který doposud zastával Josef Augusta, to ČTK potvrdil předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut. Bez šancí ale není ani Augusta, se kterým chce Gut hovořit jako s posledním. Jméno nového kouče by mělo být zveřejněno v pondělí po jednání výkonného výboru hokejového svazu, které se uskuteční v Praze.

Sedmé místo obsadil Tomáš Enge ze stáje Arden v kvalifikaci na sobotní pátý závod mistrovství formule 3000 na městském okruhu v Monte Carlu. Vítěz předchozího závodu v Rakousku a lídr šampionátu tak do závodu odstartuje až ze čtvrté řady. Enge zajel své maximum v první části kvalifikace, kdy byl třetí. Po přestávce se už ale nezlepšil a příznivou pozici ztratil.

Čtyři české tenistky se dostaly přímo do hlavní soutěže French Open. Pětadvacátá nasazená Daniela Bedáňová narazí na Chorvatku Jelenu Kostaničovou, které podlehla začátkem týdne v prvním kole turnaje ve Štrasburku. Květoslava Hrdličková se v prvním kole se střetne s Tinou Pišnikovou ze Slovinska, s kterou letos prohrála na akci v Indian Wells. Turnajovou sedmnáctku Tamarine Tanasugarnovou z Thajska přisoudil los prvního kola Denise Chládkové. Na turnaji v Římě česká hráčka Tanasugarnové povolila pouze dvě hry. Adriana Gerši, která letos z osmi zápasů vyhrála na WTA Tour jen jeden, změří síly s třináctou nasazenou Jelenou Dementěvovou z Ruska.

Krátce o sobotním počasí v České republice

Polojasno, během dne od západu až oblačno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.