Zprávy Radia Praha

Český a německý prezident zklidňují vztahy obou zemí

Německý tisk hodnotí středeční jednodenní návštěvu německého prezidenta Johannese Raua v Praze a jeho setkání s českým prezidentem Václavem Havlem jako moment zklidňující nynější krizi v česko-německých vztazích. Jako příčinu ochromení vzájemných styků přitom vidí politiky v obou státech. Ti už několik měsíců poškozují česko-německé vztahy, píše Süddeutsche Zeitung. Havel a Rau se v Praze snažili omezit škody, které vyvolal premiér Miloš Zeman česko-německou válkou slov, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Poté, co kancléř Gerhard Schröder odřekl v březnu cestu do ČR, musel prezident Rau omezit rizika na minimum. Nemáme jako sousedi nic jiného na práci, než pořád vypočítávat hříchy minulosti? táže se Frankfurter Rudschau. Pět let po podepsání česko-německé deklarace se ukazuje, že asi bylo chybou, když se tehdy neuzavřela smlouva, která by byla mezinárodně závazná. To, co se promarnilo, teď nelze dohánět překotně. Už vůbec ne v roce, kdy se v obou zemích volí. Jisté je ale to, že se vztahy musejí dál utvářet na smluvním základě. Už jen proto, že Václav Havel za pár měsíců nebude k mání jako zachránce vztahů, protože mu počátkem roku 2003 vyprší funkční období, uvedl Berliner Zeitung.

Ministři obrany států NATO jednali v Bruselu o terorismu

Ministři obrany členských států Severoatlantické aliance jednali v Bruselu o tom, jak zefektivnit vojenskou kapacitu aliance a reagovat na teroristickou hrozbu. Českou republiku na zasedání zastupoval náměstek ministra Štefan Füle. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld účastníky jednání vyzval ke zvýšení finančních příspěvků i organizačního úsilí. Spojené státy dávají najevo, že Evropané musejí dělat víc, pokud si nepřejí prohlubování technologické mezery a usilují o zachování semknutosti aliance. Dalším tématem byla vnitřní reforma aliance. Zejména Američané požadují, aby tato struktura byla pružnější, lépe přizpůsobená protiteroristické prioritě. O seznamu úkolů, které z bruselské porady vzešly, bude jednat listopadový summit v Praze. Členské státy NATO jsou připraveny se v Praze zavázat ke konkrétním a termínovaným úkolům při zdokonalování svých ozbrojených sil. Příště se ministři sejdou v září ve Varšavě, aby posoudili, jak se připravili na Prahu.

Ministr Bureš ocenil reformu soudnictví

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš hodnotil svůj resort za uplynulé volební období. Za úspěch považuje vytvoření podmínek pro výkon soudnictví, zajištění profesní připravenosti soudců a přijetí nových pravidel občanského i trestního soudního řízení. Ministr popřel, že by v justici panovala korupce. Dvojinstančnost soudního řízení a počet osob, které se podílejí na rozhodování soudů, podle něj vytvářejí systém, který v zásadě korupci vylučuje. Bureš pochválil svůj resort i za to, že se podařilo zreformovat státní správu. V justici teď pracuje 3000 soudců a soudních čekatelů a podle ministra není tento počet třeba dál zvyšovat. Bureš hodlá soudcům ulehčit práci tím, že jednodušší agenda by byla přenesena na soudní asistenty. Počet nevyřízených obchodních věcí klesl od r. 1998 o 32 procent na 106.000 případů. Nespokojen je ministr Bureš naopak s tím, že se nepodařilo vyřešit problém zaměstnanosti vězňů. Počet lidí v českých věznicích přitom klesl natolik, že již prakticky nelze hovořit o jejich přeplněnosti. Proti konci loňského roku vězňů ubylo o více než 3000. Počet lidí ve výkonu trestu i obviněných ve vazbě nyní mírně převyšuje 3000. Podle Bureše to je důsledek reformy justice. Její orgány více rozlišují mezi delikty různé povahy a ukládají častěji alternativní tresty, například veřejně prospěšné práce.

Zákaz skútrů na přehradách nebude platit kvůli sporu ministerstev

Dvojznačný výklad vyhlášky, která zakazuje letní provoz motorových plavidel na rekreačních nádržích, asi znemožní vydání tohoto předpisu před 15. červnem. Od tohoto data měl zákaz plavby platit. Skútry a motorové lodě tak budou moci na přehradách jezdit i v hlavní sezóně. Normu, o kterou se přela ministerstva dopravy a životního prostředí, před 14 dny schválila vláda ve znění ministerstva životního prostředí. Podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga by ale tento návrh vedl k zákazu plavby všech lodí včetně nákladních, což by poškodilo stát. S výkladem nesouhlasí náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová. Podle ní nebylo úmyslem jejího úřadu zakazovat plavbu obecně. Ačkoli podle ní lze vyhlášku upravit během krátké doby, Schling nepředpokládá, že by se to stihlo do 15. června.

Problém kabotáže bude podle Verheugena vyřešen krátce po volbách

Problém "kabotáže", tedy využívání vozů jednoho státu k vnitrostátní přepravě nákladů, které patří jinému státu EU, bude podle komisaře Günthera Verheugena vyřešen po volbách v Německu "za 12 hodin". Dosud na něj naráží uzavření kapitoly "doprava" v přístupových jednáních České republiky s Evropskou unií. Česko odmítlo přistoupit na požadavek EU, aby strpělo po vstupu až pětiletý odklad práva pro své dopravce podnikat na vnitřním trhu ostatních členských zemí, a to ani s možností reciprocity. Čeští vyjednávači požádali unii, aby souhlasila s vyčleněním tohoto problému z kapitoly o dopravě (tzv. set-aside), která by byla uzavřena bez něj. Evropská komise odmítla tento postup podpořit, a členské státy se jím proto nezabývaly. EK naopak doufala, že se problém podaří odstranit bilaterálním jednáním mezi Českem a Německem. I tato snaha však selhala. Verheugen slíbil při návštěvě premiéra Miloše Zemana, že se o řešení osobně zasadí.

Čech byl znovu zvolen viceprezidentem evropského kongresu

Vysočinský hejtman František Dohnal byl ve středu na plenárním zasedání ve Štrasburku zvolen na další dva roky viceprezidentem Kongresu místních a regionálních orgánů Evropy. Dohnal je tak nejvýše postaveným voleným reprezentantem České republiky v Radě Evropy. Kongres je vedle Výboru ministrů a Parlamentního shromáždění součástí Rady Evropy. Tvoří ho 306 zástupců obecních a regionálních samospráv ze 44 členských států. Projednává mimo jiné zprávy o úrovni demokracie v jednotlivých zemích, které se ucházejí o vstup do EU. Plénum se schází jednou v roce, po zbytek roku pracují jeho komise. Zabývají se záležitostmi samospráv v evropských zemích, financováním, školstvím, kulturou a lidskými právy. Československo bylo členem RE od roku 1990, po rozpadu federace se Česká republika stala jejím samostatným členem. Ve Výboru ministrů RE zasedají ministři zahraniční, v Parlamentním shromáždění má Česko sedm zástupců v čele s poslankyní ČSSD Vlastou Štěpovou. V kongresu má také sedm zástupců. Českou delegaci vede starosta z Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. V letech 1993 až 1998 byl vedoucím české delegace v kongresu Dohnal.

V rakouském parlamentu proběhla čtyřhodinová debata o Temelíně

Zvláštní výbor rakouského parlamentu, který se zabývá výsledky lednového podpisového referenda proti jaderné elektrárně Temelín, téměř čtyři hodiny debatoval o bezpečnostních a zejména ekonomických otázkách kolem elektrárny a jaderné energetiky všeobecně. Zákonodárci se sice shodli na potřebě odstavení elektrárny, vzhledem k různým názorům vládní koalice a opozice se ale nepodařilo najít shodu v otázce, jak přesvědčit Česko, aby provoz elektrárny zastavila. Debata, která byla zpočátku silně emocionální, se později uklidnila a poslanci se později ptali přizvaných expertů z oblasti jaderné energetiky, práva a ekonomiky zejména na hospodářský význam JETE. Zúčastnění odborníci se vesměs shodli na tom, že Temelín je ztrátovou investicí a pro Česko je výhodnější, aby byl odstaven. V debatě vystoupil také zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec, který hovořil o nerentabilnosti JETE. "Celková investice (do Temelína) je absolutně ztracena a minimálně 90 miliard bylo investováno zcela zbytečně," prohlásil Pavlovec. Temelín je podle něj projekt "ekonomicky zcela mimo realitu a dá se říct, že se jedná o tunelování České republiky jadernou lobby". Další zasedání zvláštního "temelínského" výboru se má uskutečnit 4. července. Sněmovna se podle rakouské ústavy do podzimu musí vyjádřit k podpisovému referendu, které v lednu pořádala FPÖ. Tehdy se proti JETE vyslovilo 915.000 Rakušanů. Zákonodárci ale nejsou povinni požadavek na zablokování českého vstupu do EU kvůli Temelínu podpořit a vzhledem k početním poměrům ve sněmovně se to ani neočekává.

Liberecký kraj chce peníze za knihovnu

Liberecký kraj požaduje od ministerstva kultury vrácení osmi milionů korun, které musel v dubnu spolu s Krajskou knihovnou v Liberci zaplatit stavební společnosti Ralsko, aby odvrátil hrozbu soudního sporu a obstavení účtu knihovny. Dluh knihovny vůči stavební firmě, zaviněný inflačním růstem cen, souvisel se stavbou nové budovy. Ministerstvo se ke splacení dluhu nehlásí. Tvrdí, že závazek na sebe vzala knihovna proti jeho vůli v době, kdy již patřila pod Liberecký kraj. Liberecká knihovna, známá jako Stavba smíření, do nedávna měla ještě větší dluh ve výši 690 milionů. Ministr Pavel Dostál ale slíbil, že vládě 10. června předloží návrh na její oddlužení. Do těchto finančních potíží se knihovna dostala kvůli neoprávněnému nakládání s investičními dotacemi při stavbě nové budovy. Státu by měla vrátit příspěvek přes 400 milionů korun a navíc penále ve výši 290 milionů.

Finančník Gladiš vydal zvukovou knihu o investování

Finančník Daniel Gladiš, zakladatel makléřské firmy a ředitel nadnárodní bankovní společnosti, se rozhodl originální formou podělit o své zkušenosti z oblasti investování a peněz. Výsledkem je audiokniha nazvaná Průvodce moudrého investora aneb Jak mohou vaše peníze pracovat pro vás. "Naslouchání audioknihám šetří čas a čas jsou peníze. Na cestách a v autě trávíme stále více času," vysvětlil smysl a přínos této knihy Michal Hatina z nakladatelství Audio Digest, kde byla audiokazeta vydána. Během 120 minut Gladiš například radí, jak sestavit finanční plán, najít dobrou akcii nebo reagovat na výkyvy trhů. Seznámí posluchače se základními riziky i poradí, kde hledat informace a proč je důležité se neustále vzdělávat. Na závěr Gladiš vysvětlí, že nejhorší je se investicím vyhýbat. "Většina lidí pracuje pro peníze. Vy můžete nechat své peníze pracovat pro Vás," vzkázal Gladiš svým posluchačům.

Oceněný pedagog dostal výpověď ze školy

Nositel titulu pro nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos roku 2000 Libor Sládek dostal kvůli nedostatečné kvalifikaci výpověď z pražského Gymnázia Jaroslava Heyrovského, kde dosud učil hudební výchovu. Oceněný podagog nehodlá proti výpovědi, kterou považuje za oprávněnou, nic podnikat, rád by ale dál působil jako středoškolský učitel. Výpověď Sládek obdržel 30. května. Když ho ředitel gymnázia loni vyzval k doplnění vzdělání, snažil se přihlásit na pedagogickou fakultu. Její vedení potřebný magisterský obor ale neotevřelo. Učitel proto zvolil obor příbuzný, zaměřený na chrámový zpěv. Ředitel školy Vilém Bauer již dříve odmítal své rozhodnutí komentovat. Sdělil jen, že postupoval v souladu se zákoníkem práce. Pokud by si vedení školy výpověď rozmyslelo a opět mu nabídlo práci, Sládek by to uvítal. Na jeho podporu zorganizovali studenti a rodiče petici. Výpověď ze školy dostal po svém zvolení za nejoblíbenějšího pedagoga i Zlatý Ámos za rok 1996 Milan Pospíchal, který působil na chrudimské střední průmyslové škole strojní.

Junák vystavuje ilustrace inspirované skautingem

Ilustrace indiánů, kovbojů a zálesáků budou od pátku vystaveny v pražské Galerii Tvrdohlaví. Návštěvníci zde uvidí díla Zdeňka Buriana, Miloše Nováka, Gustava Kruma, Jana Černého a dalších. Výtvarníci vytvořili ilustrace ke knihám světových i českých autorů, například Jacka Londona a Eduarda Štorcha. Vedle ilustrací známých autorů se představí i současný malíř Pavel Čech. V galerii vystavuje velké oleje inspirované Stínadly Jaroslava Foglara. Výstavu pořádá Junák jako jednu z akcí k 90 letům českého skautingu. Galerista Václav Marhoul, sám bývalý skaut, doufá, že výstava v dětech posílí ducha skautingu. Pro dětské návštěvníky organizátoři výstavy připravili soutěž. Pokud správně odpoví na zadané otázky, mohou získat knihu. Budou moci také nakreslit obrázek inspirovaný dobrodružnými příběhy.

Děti ze tří zemí budou soutěžit ve znalostech přírody

Školáci z Česka, Slovenska a Rakouska se sejdou v pátek v Břeclavi, kde se bude konat finále ekologické soutěže Ochrana přírody nezná hranic. Jejím cílem je přimět děti k většímu zájmu o přírodovědu a ochranu životního prostředí. Soutěž pořádají zoo v Brně, Bratislavě a Vídni. Zapojilo se do ní 130 škol. Soutěž je rozdělena do dvou věkových kategorií a má tři kola. Děti budou odpovídat na deset otázek z oblastí zoologie, biologie a ekologie. Za každou správnou odpověď dostane tříčlenné družstvo obrázek. Z nich pak lze poskládat zoologickou zahradu. Postupně se sbírají ploty, správní budovy, výběhy se zvířaty. Tým s nejucelenější zahradou vyhrává. Výherci získají v kategorii starších žáků fotoaparáty, v mladších žácích dalekohledy. Po soutěži je plánována exkurze na Lanžhotsko, kde se setkává hranice Česka, Rakouska a Slovenska. Zde se dochoval velmi vzácný lužní prales. Soutěž je první společnou akcí svého druhu.

Potápěči budou soutěžit v čištění lipenské nádrže

O víkendu budou potápěči ve Frymburku na Českokrumlovsku soutěžit v čištění dna lipenské přehradní nádrže. Cílem je zbavit Lipno předmětů, které tam nepatří. Kritériem pro sobotní vyhlášení nejlepších týmů 'čističů dna' je množství a originalita vylovených věcí. Soutěžní týmy, složené ze čtyř potápěčů a dvou členů doprovodu, si v pátek vylosují soutěžní úseky. Každý bude mít k dispozici loďku a kontejner na odpad. Ještě ten den potápěči budou moci svou lokalitu prozkoumat. V sobotu od 08:00 do 15:30 budou ze dna lovit vše, co tam nepatří. Pak porota vyhlásí výsledky. Údolní přehradní nádrž Lipno byla vybudována v letech 1950 až 1959 především k využití energetického spádu Vltavy mezi Lipnem nad Vltavou a Vyšším Brodem. Její téměř 300 metrů dlouhá hráz vytvořila dvaačtyřicetikilometrové jezero o ploše 4870 hektarů a šířce až pět kilometrů. Je to nejvyhledávanější rekreační vodní plocha v Čechách.

A na závěr ještě krátce o počasí:

V noci a zítra bude většinou zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy i bouřky. Noční teploty 17 až 13, nejvyšší denní 18 až 22 stupňů Celsia.