Zprávy Radia Praha

Povodeň v Čechách si zatím vyžádala najméně čtyři lidské životy.

Až na Severočechy si dnes obyvatelé Česka mohli po ústupu vzedmutých hladin řek oddechnout. Radost však může být podle hydrometeorologů předčasná. Lidé v České republice mají očekávat přívalové deště, které mohou řeky opět rozvodnit. Pršet má na celém území, na trvalé srážky by se měli připravit obyvatelé Jihočeského, Jihomoravského a Zlínského kraje, lidé na Vysočině a v jižní polovině Plzeňska a Pardubicka.

Záplavová vlna, která v minulých dnech prošla jihem Čech a Středočeským krajem včetně hlavního města, už dospěla na Labi k hranicím s Německem. V Ústí nad Labem platí stav ohrožení. Zastavena byla plavba i provoz česko-německého přívozu Hřensko-Schöna na Děčínsku. Voda v Ústí zaplavila silnici u Benešova mostu, tedy část tahu na Prahu.

V Praze bude trvat druhý povodňový stupeň minimálně do nedělního večera. Vzedmutá Vltava však už nestraší a pokles její hladiny je patrný. Voda nepůsobí žádné větší dopravní komplikace. S odklízením následků záplav čekají hasiči - stejně jako úklidové čety Technické správy komunikací - do doby, až voda více opadne.

Premiér Špidla se v médiích objevuje nejčastěji

Premiér Vladimír Špidla byl politikem, o němž se česká média od 2. do 8. srpna zmiňovala nejčastěji. Následoval jej předseda ODS Václav Klaus, třetí místo patřilo místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Haně Marvanové z US- DEU a čtvrté ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Vyplývá to z průzkumu agentury Newton IT. Ve srovnání s ostatními politiky média nejvíce kritizovala Špidlu, a to v souvislosti s programovým prohlášením nové vlády. Řada příspěvků obsahovala kritiku ODS na adresu Špidlovy vlády kvůli předpokládanému většímu zadlužování státu. Společnost Newton IT analyzovala celoplošné a regionální deníky, zpravodajské a publicistické pořady televizí a rozhlasových stanic. Vyhodnocovala zpravodajství ČTK, internetových zpravodajských serverů, cizojazyčných titulů vycházejících v ČR a celoplošných slovenských deníků.

Letní shakespearovské slavnosti pokračují

Kulturním tahákem letní Prahy jsou již několik let Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. Po úspěchu Krále Leara s Janem Třískou je nyní na programu v Nejvyšším purkrabství hra Marná lásky snaha v režii Ivana Rajmonta.

Ze sportu:

Dvě zlaté medaile získali čeští veslaři na juniorském mistrovství světa, které dnes v litevském Trakai vyvrcholilo finálovým blokem. Ve svých disciplínách zvítězila párová čtyřka a osmiveslice Karel

Dvojskif, na němž seděli bratři Ondřej a Jan Vetešníkovi, stejně jako párová čtyřka Švrček, Kricner, Hlavička, Gruber zůstaly jen krůček od dalších medailí a obsadily čtvrtá místa.

Krátce o počasí:

Na území České republiky očekáváme převážně oblačno a místy přeháňky a bouřky. Noční teploty 17 až 13 stupňů Celsia. Denní teploty 20 až 24 stupně.