Zprávy Radia Praha

V JAR pokračuje ekologický summit, Greenpeace kritizuje Spolanu

Mezinárodní ekologické hnutí Greenpeace v úterý v rámci Světového summitu o udržitelném rozvoji (WSSD) v jihoafrickém Johannesburgu zveřejnilo studii nazvanou "Firemní zločiny", která upozorňuje na nezodpovědné chování řady velkých chemických podniků, včetně neratovické Spolany. Podle hnutí Greenpeace Spolana, která v uplynulých dvou týdnech ohrožovala životní prostředí opakovanými úniky toxických látek, po desetiletí ponechávala nezajištěné obrovské zamoření dioxiny a rtutí na břehu Labe a opakovaně zveřejňovala nepravdivé informace či odmítala poskytnout údaje týkající se toxického zamoření. Hnutí Greenpeace upozornilo, že už více než dva roky odmítá Spolana též odškodnit zemědělce, kterým zničila úrodu havárie spojená s únikem chloru z podniku.

Tomáš Zikmund, mluvčí Unipetrolu, který Spolanu ovládá, v úterý řekl, že o problém, který existuje téměř 40 let, se Greenpeace zajímají teprve druhým rokem. Unipetrol alias Spolana se podle něho snaží řešit problém starých ekologických zátěží, ale Greenpeace prý v tomto procesu sehrálo spíše negativní roli. "Nesledujeme aktivity Greenpeace, i když to neznamená, že by nás nezajímala jednotlivá ekologická hnutí," řekl Zikmund.

Přečerpávání chlóru pokračuje

Přečerpávání chlóru z nového skladu v neratovické chemičce Spolana pokračuje celý den bez problémů. Firma proto plánuje, že práci nepřeruší ani v noci. Všechen chlór z nového skladu by mohl být odčerpán v pátek, řekl Jan Martínek, mluvčí Unipetrolu, jemuž Spolana patří. Spolaně způsobily problémy s chlórem záplavy. Ze zatopené továrny unikly stovky kilogramů chlóru poprvé 15. srpna. V Neratovicích byl vyhlášen třetí stupeň chemické pohotovosti. O dva dny později unikl další chlór. Den poté ho začali specialisté odčerpávat ze skladu a přepracovávat na neškodný chlornan sodný. Naposledy unikl chlór 23. srpna, když během sanačních prací v nové budově skladu prasklo potrubí. Opět byl vyhlášen třetí stupeň chemického nebezpečí. Podle odborníků naměřené koncentrace nepředstavovaly riziko pro zdraví lidí, chlór však poškodil porost v okolí továrny.

Spolana také ve středu pravděpodobně zahájí transport sedmi kontejnerů s chemickými látkami, které při povodních vyplavaly z areálu firmy a jsou již přes dva týdny u Štěpánského mostu v blízkosti Obříství na Mělnicku. Nyní čeká na povolení okresního úřadu na vykácení několika stromů, aby mohla rozšířit a zpevnit příjezdovou komunikaci. Informoval o tom Tomáš Zikmund. Na přítomnost kontejnerů s neznámými látkami si opakovaně stěžovali především obyvatelé Obříství, ale i ekologické organizace. Kritizovali pasivitu firmy při řešení problému i zpožděné a nedostatečné informace o tom, co kontejnery vlastně obsahují.

Nad Plzeňským krajem se přehnal déšť, ale zatopil jen sklepy

Nad částí Plzeňského kraje se odpoledne přehnal prudký déšť, ale zatopil jen několik sklepů v Domažlicích a v Klatovech. Lidé nebyli ohroženi, řekl ČTK krajský mluvčí hasičů František Vaško. Meteorologové upozorňovali, že jih a západ České republiky, tedy oblasti zasažené ničivými povodněmi z minulých týdnů, zasáhnou intenzívní bouřky. Podle Iva Bohmana z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu by měl mít Plzeňský kraj již to nejhorší za sebou. Déšť a přeháňky však budou přetrvávat až do středy, řekl.

Dědič: Vláda ve středu o zvyšování daní jednat nebude

Vláda se na svém středečním zasedání nebude zabývat daněmi, které plánuje v rámci hledání peněz na pokrytí povodňových škod v příštím roce zvýšit. "O daních vláda ve středu jednat nebude," tlumočil v úterý slova ministra financí Bohuslava Sobotky jeho mluvčí Jaroslav Dědič. Dědič potvrdil, že MF návrh na zvýšení některých daní připravuje. Zopakoval však, že materiál zatím zdaleka není hotov a že ještě musí projít ekonomickou a politickou debatou. Náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota minulý týden ČTK řekl, že ministerstvo financí připravuje novelu zákona o spotřebních daních, která mimo jiné počítá s růstem daňových sazeb u pohonných hmot a cigaret v příštím roce.

Úspor na povodně lze dosáhnout i zmrazením platů poslanců

Úspor ve státním rozpočtu na financování povodní lze dosáhnout i zmrazením platů ústavních činitelů, tedy například poslanců. ČTK to v úterý řekl externí poradce ministra financí Jan Mládek. Škrty v rozpočtových výdajích budou spolu s návrhy na zvýšení některých daní součástí balíku opatření, jimž chce stát získat dodatečné peníze na financování škod způsobených velkou vodou. "Možnosti, které jsou na stole, jsou některé daně zvýšit a někde uspořit. Poslanci a další ústavní činitelé by měli začít u sebe," řekl Mládek. Osobně doporučuje zmrazit platy ústavních činitelů a zvýšit některé existující daně. Rozhodně však není zastáncem zavedení zvláštní povodňové daně, protože by to bylo administrativně náročné.

Zaplavené potraviny nelze prodávat ani po přepracování

Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) upozornila všechny výrobce a podnikatele, že potraviny zaplavené vodou nelze dále prodávat ani po jakémkoli přepracování. "V souladu s principem předběžné opatrnosti jsou tyto praktiky nepřijatelné," řekla v úterý mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Zopakovala, že z dalšího oběhu v tržní síti jsou vyloučeny výrobky, které přišly do přímého kontaktu se záplavovou vodou. Řada firem a drobných podnikatelů se přesto na inspekci stále obrací a dožadují se výjimky. "Výjimka není možná a inspektoři, kteří pracují v terénu nepřetržitě, budou snahy o překračování zákazu nekompromisně trestat," zdůraznila Kolejková.

Dráhy zprovozní všechny zaplavené tratě nejpozději do Silvestra

České dráhy zprovozní všechny traťové úseky poškozené nedávnými povodněmi nejpozději do konce letošního roku. "Práce pokračují na 15 místech, kam se vlaky vrátí nejpozději do zimy," řekl v úterý mluvčí drah Petr Šťáhlavský s tím, že na dalších 20 úsecích již železnice provoz obnovila. Škody způsobené záplavami podnik odhadl na více než 2,4 miliardy Kč, z toho 2,17 miliardy Kč na infrastruktuře, asi 100 miliónů na vozech a 165 miliónů na dalším zařízení.

Hraniční přechody v Karlovarském kraji jsou zahlceny kamióny

Mnohahodinové čekací doby na odbavení nákladních automobilů hlásí hraniční přechody s Německem v Karlovarském kraji. Přechody ve Vojtanově a v Pomezí nad Ohří na Chebsku zahltily kamióny poté, co byla v důsledku záplav uzavřena část přechodů v sousedním Ústeckém kraji. "Na Vojtanově momentálně čekají nákladní automobily na výstupu z ČR sedm až osm hodin," řekla v úterý odpoledne mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová. Dodala, že v Pomezí nad Ohří se v úterý čekací doby podařilo zkrátit na asi čtyři hodiny. "Od pondělí se ale zvyšuje nápor na Rozvadov, kde jsou čekací doby kolem 12 hodin," upřesnila. Osobní automobily jsou podle Blahutové odbavovány bez problémů.

Praha ustavila komisi pro metro, předsedou je zastupitel Laudát

Pražští radní v úterý ustavili komisi odborníků, která prošetří, proč bylo zaplaveno metro. Předsedou komise bude šéf dopravního výboru magistrátu, zastupitel František Laudát (ODS). "Komise byla ustavena tak, aby vyjadřovala maximální objektivitu, aby to byla odborná komise, která bude spolupracovat s policií," řekl novinářům primátor Igor Němec (ODS). V komisi zasednou zástupci Českého vysokého učení technického, České komory autorizovaných inženýrů a techniků, Vysoké školy báňské v Ostravě či magistrátní úředníci z odborů krizového řízení a dopravy. "Věříme, že komise pomůže objasnit věci, které jsou předmětem spekulací," uvedl Němec.

Kolejiště i nástupiště pod vodou má ještě sedm stanic metra

Kolejiště i nástupiště zcela pod vodou a vodu na schodech a v tunelu má ještě sedm stanic pražského metra. Velkou neznámou je však stále stanice Florenc na trase B, kde je sice vestibul i povrch stanice již bez vody, ale ostatní prostor je uzavřen. Vyplývá to z údajů, které v úterý poskytl Karel Valášek z dopravního podniku. Na trase A jsou zcela zatopeny stanice Malostranská a Staroměstská. Z vestibulu a povrchu stanic již byla voda odčerpána, na Staroměstské voda sahá po desátý schod, na Malostranské je voda 30 centimetrů pod oblouk nástupiště.

Stapleton osloví židovskou obec v USA, aby pomohla Terezínu

Americký velvyslanec v České republice Craig Stapleton osloví americkou židovskou obec, aby pomohla záplavami zničenému památníku v Terezíně na Litoměřicku. "Napíšeme dopis na muzeum holocaustu v New Yorku a věřím tomu, že tento projekt bude úspěšný," řekl v úterý Stapleton po návštěvě terezínského památníku. Ve středu by mělo do terezínského památníku dorazit deset vysoušečů, které americké velvyslanectví zajistilo společně s americkou telekomunikační společností. "Zatím máme vysoušečů pět, potřebovali bychom jich asi 30, ale je to velká pomoc," řekl ČTK ředitel památníku v Terezíně Jan Munk. Terezín patří k jednomu z nejpostiženějších míst na Litoměřicku. Munk odhadl, že jen na památníku dosáhnou škody přibližně 60 miliónů korun.

Ředitel památníku Terezín má obavy o část židovského hřbitova

Záplavy, které zasáhly Terezín na Litoměřicku, zřejmě silně poškodily krematorium na židovském hřbitově. "Byl jsem se tam podívat na loďce. Mám z toho dost velký strach, protože statika budovy byla problematická již dříve," řekl v úterý ředitel terezínského památníku Jan Munk. Dodal, že již před povodněmi musela být budova krematoria kvůli narušené statice zpevňována. Ředitel chce památník otevřít co nejdříve. Turisté jsou jedním z významných zdrojů příjmů této památky. "Odhad okamžiku se poněkud oddálil," řekl Munk. Původně chtěl památník otevřít do týdne. Jeho pracovníci ale při úklidu objevují další škody, které velká voda napáchala. Zrušena například bude muset být expozice muzea v Malé pevnosti.

Rusko poslalo zásilku vysoušečů a chloraminu i experty na metro

V úterý dopoledne přistál na ruzyňském letišti v Praze letecký speciál Ruské federace s materiální pomocí pro oblasti postižené povodněmi. Spolu s humanitární zásilkou přiletělo do České republiky několik ruských specialistů, kteří se zúčastní zkoumání současného stavu metra. Tuny kojenecké výživy, přikrývek, plastových pytlů a nádobí, dále vodní čerpadla i košer potraviny dorazily v uplynulých dnech také z Izraele. Tiskový odbor českého ministerstva zahraničí v úterý informoval, že Rusko poslala 1100 vysoušečů a několik tun chloraminu, který je potřebný k dezinfekci zaplavených lokalit. Ruští experti mají pomoci svým českým kolegům při rekonstrukci metra, těžce poškozeného při záplavách. Sovětský svaz pomáhal Československu při výstavbě pražského metra. V dubnu roku 1970, půl roku po dokončení prvního tunelu metra na prvním provozním úseku trasy C, byla podepsána dohoda o sovětské pomoci při výstavbě. V říjnu 1970 byl podepsán kontrakt na dodávku vozů metra, přičemž výhradním dodavatelem vozů byl sovětský závod Mytiščevo.

Ve středu se veřejnosti znovu otevře Karlův most

Pražský Karlův most bude otevřen ve středu v 10:00. Poprvé od povodní budou lidé moci jít po mostě ze Starého Města do malostranské Mostecké ulice a na Malostranské náměstí. Nebudou ale moci sejít z mostu po schodech na Kampu ani vejít do zóny ulic přístupných jen místním lidem a podnikatelům, řekl v úterý starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister. "Za mostem budou minimálně do čtvrtka pásky zabraňující vstupu na Dražického náměstí a do Lázeňské ulice, pak uvidíme," uvedl.

Záplavy poškodily turistiku i v místech, kde velká voda nebyla

Zatímco vytíženost hotelů v jihočeské části Šumavy je překvapivě přibližně stejná jako loni a podle hoteliérů ji povodně příliš neovlivnily, velká voda přinesla naopak problémy ubytovatelům i v turisticky atraktivních oblastech ČR záplavami nezasaženými. V západočeských lázních v době vrcholících záplav stornovaly cestovní kanceláře dokonce celé zájezdy, návštěvnost se však už začíná vracet do normálu. "Je to katastrofa," řekla ČTK pracovnice hotelu Dlouhé Stráně, který leží pod vrcholky nejvyšších moravskoslezských hor Jeseníků. "Každý den zejména velké pražské firmy kvůli záplavám ruší různá školení či semináře, které měly v našem zařízení naplánované na září. Nevím, zda tento trend bude pokračovat i v dalších měsících a jak to přežijeme, protože v tomto období jsme měli hlavní příjem právě z poskytování těchto služeb," dodala.

CK odhadují pokles příjezdu cizinců do ČR až na 70 procent

Cestovní kanceláře odhadují, že kvůli povodním přijede do ČR až o 70 procent méně zahraničních turistů než za normální situace. Výrazný výpadek by však měl být pouze krátkodobý. Do konce roku CK ještě čekají stagnaci nebo pokles příjezdů, oživení však přijde na začátku příští sezóny, tedy na jaře 2003. Vyplývá to z úterní ankety ČTK. První měsíc po povodních registruje Čedok velmi výrazné snížení příjezdů cizinců, CK ho odhaduje na 60 až 70 procent. Na termíny ve druhé polovině září a dalších měsících sice Čedok podle mluvčího Tomáše Brejchy ještě eviduje storna, ale již ne v takovém rozsahu. Pokles v příjezdové turistice odhaduje firma až do konce roku, s určitým oživením počítá od dubna 2003.

Česko je podle Součkové pro turisty bezpečnou zemí, epidemie tu nejsou

Česko je pro turisty bezpečnou zemí, epidemie tu po povodních nejsou. V úterní besedě na rozhlasové stanici Praha to řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková. "Nezaznamenali jsme virovou hepatitidu A ani průjmy," uvedla. Hlavní hygienik Michael Vít připomněl, že před pěti lety, v době záplav na Moravě, bylo v zemi 1200 případů žloutenky typu A, letos 88.

Zaorálek s Fischerem: Záplavy sblížily Čechy s Rakušany

Nedávné záplavy v České republice a Rakousku sblížily podle předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka a jeho rakouského protějšku Heinze Fischera obě země, a vytvořily tak další prostor k překlenutí rozdílného výkladu poválečné historie. "Je v našem společném zájmu mluvit o tom, co nás spojuje i bez toho, že bychom se museli vzdávat rozdílných názorů na historii," řekl v úterý Zaorálek. Jedním z hlavních témat jednání obou politiků byla příprava říjnové návštěvy delegace rakouského parlamentu v Praze. Šéfové dolních komor obou parlamentů se v Brně sešli poprvé od červnových voleb v Česku. "Dnešní jednání byl dobrý začátek a dobrá kapitola ve vztazích mezi oběma zeměmi," řekl po schůzce Fischer.

Jiří Suchý hledá za zatopený Semafor náhradní scénu

Škody způsobené záplavami uspíšily generální rekonstrukci pražského Hudebního divadla Karlín, v jehož suterénu pět sezón působilo Divadlo Semafor. A protože budou opravy trvat déle, hledá Jiří Suchý náhradní prostory. "Zájezdů se nezříkáme, ale přeci jen by nám vyhovovalo trvalejší působiště. Vážím si toho, že nám řada firem podala pomocnou ruku. Například nám nabídly, že podlahu a sedadla udělají zdarma," řekl v úterý Suchý ČTK. Teď ale jedná s vedením pražského Divadla Minor, které má jako loutková scéna večery většinou volné. Na jeho jevišti by chtěl v říjnu uvést premiéru nového pořadu s názvem To nám to pěkně začíná. "Hraji v něm divadelního podnikatele. A protože je o řekách, Jitce Molavcové jsem napsal roli Nežárky, která se vydává za Mississippi," uvedl.

Pohled na vodou zničený Semafor tohoto textaře, zpěváka, herce, hudebníka, grafika a režiséra nezlomil. "Jako podnikatel jsem zvyklý na rány osudu. Průšvihy jsou živel, v němž se dovedu pohybovat," dodal. Techniku prý stačili vystěhovat, ale ztraceno je například Šlitrovo piano. Z původních kostýmů Voskovce a Wericha Suchý trpělivě oškrabal bahno, vypral je a teď je má v mrazáku, aby nezplesnivěly.

Reaktor prvního temelínského bloku byl v noci znovu nastartován

Operátoři prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín v noci spustili reaktor, který byl od sobotního rána odstaven kvůli výpadku čerpadel. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že výkon reaktoru je nyní asi 3,5 procenta. Obsluha ještě dokončí kontrolní měření a postupně zvýší výkon na 100 procent. Blok bude pokračovat ve zkušebním provozu, který začal 10. června. Nebesář potvrdil, že příčinou výpadku kondenzátních čerpadel byla chyba v komunikaci na sběrnici dat. "Nešlo o havarijní stav, ale technologickou událost, která se odehrála v nejaderné části bloku," uvedl. Také podle představitelů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nebyla ohrožena bezpečnost zařízení.

Srba v úterý absolvoval ve vězeňské nemocnici první vyšetření

Bývalý sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba v úterý absolvoval první podrobná vyšetření svého psychického stavu. Od pondělí je na psychiatrii vězeňské nemocnice v Brně-Bohunicích, kam byl převezen z Plzně. Policie ho podezírá z přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové. "Nevíme, jak dlouho bude nutná hospitalizace. To se teprve ukáže," řekl ČTK ředitel věznice Luděk Kula. Podle něj není zatím nutné přerušit vyšetřování Srbovy kauzy, což znamená, že kriminalisté mohou obviněného vyslýchat i ve vězeňské nemocnici.

Funkční části ČSPL si rozdělí Argo Spedition a České loděnice

Vítězi výběrového řízení na prodej funkčních částí Československé plavby labské (ČSPL) jsou Argo International Spedition (AIS) a České loděnice. Brněnská společnost AIS získá přístav Loubí a divizi rejdařství, loděnici Křešice koupí České loděnice. Za prodané části plavby správce získá několik stovek miliónů korun, avšak méně něž půl miliardy korun, řekl v úterý konkursní správce ČSPL Aleš Klaudy. Přesnou cenu, za kterou funkční části ČSPL prodá, odmítl Klaudy do podepsání kupních smluv sdělit. "Poté s jejím zveřejněním navíc musí souhlasit obě smluvní strany," dodal. Smlouvy by podle něj měly být podepsány 1. října. Nyní již zbývá prodat pouze zbytný majetek ČSPL. "Jeho prodej probíhá kontinuálně," uvedl Klaudy.

Počasí

V noci na středu polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 17 až 13 st. C. Přes den se očekává většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, při kterých se mohou vyskytnout i vydatnější srážky. Denní teploty 22 až 27 st. C.