Zprávy Radia Praha

Klaus se kvůli kandidatuře na prezidenta vzdá obhajoby šéfa ODS

Předseda ODS Václav Klaus ve čtvrtek oznámil, že přijme kandidaturu na funkci prezidenta, bude-li seriózně navržen. Nebude proto na prosincovém kongresu strany obhajovat funkci předsedy ODS, kterou zastává od vzniku strany, tedy více než 11 let. "Protože není představitelné, aby byl úřadující předseda kterékoli politické strany kandidátem na funkci prezidenta republiky, nehodlám se na prosincovém kongresu ODS ucházet o funkci předsedy strany," řekl na mimořádné tiskové konferenci v Praze. O svém rozhodnutí byl přesvědčen už dříve, s oznámením prý vystoupil ve čtvrtek proto, aby zamezil spekulacím o své politické budoucnosti. Věří, že na kongresu, který zvolí nové vedení strany, ODS nedopustí ztrátu své dosavadní tváře ani rozpad.

V médiích se objevují jména jeho možných nástupců. Kandidaturu oficiálně oznámil moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, neoficiálně se mluví také o starostovi Prahy 6 Pavlu Bémovi, středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi či místopředsedovi strany Jan Zahradilovi. Ani jedno z těchto jmen však není pro Klause to pravé. "Já by si vybral úplně jiné dva kandidáty. Dvojici s naprosto evidentním politickým názorem," řekl bez dalších podrobností.

Klaus bude silný kandidát na prezidenta, soudí ostatní strany

Předseda ODS Václav Klaus bude silný a výrazný kandidát na prezidenta republiky. Je o tom přesvědčena nejen jeho mateřská strana, ale Klausovu osobnost uznávají také politici ostatních parlamentních stran. Rozhodnutí již neobhajovat funkci předsedy největší pravicové strany v zemi pokládají Klausovi političtí oponenti za přirozený důsledek jeho očekávané kandidatury na nejvyšší ústavní funkci. "Bude to silný kandidát," prohlásil místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. "Mám k němu výhrady, ale je to osobnost, která má svou váhu a své zastánce... Nicméně to není náš kandidát," řekla novinářům unionistka Hana Marvanová. Klause respektují i komunisté.

Klausovo rozhodnutí experty nepřekvapilo, moc šancí mu nedávají

Václav Klaus pravděpodobně nemá moc šancí stát se příštím prezidentem. Shodují se na tom odborníci, které ve čtvrtek oslovila. Klaus ve čtvrtek oznámil, že na prosincovém kongresu nebude obhajovat křeslo předsedy strany, ale uvažuje o kandidatuře na prezidenta. Toto rozhodnutí přitom odborníky moc nepřekvapilo. "Jeho šance na zvolení prezidentem jsou minimální," myslí si politolog Rudolf Kučera. Ani letošní senátní volby přitom podle něj nemohou na tomto stavu nic změnit.

Zeman: Klaus bude v prezidenských volbách silný soupeř

Expremiér Miloš Zeman považuje předsedu ODS Václava Klause za nejsilnějšího soupeře v případě, že se s ním utká v nadcházejících prezidentských volbách. "Václav Klaus je nejtěžší soupeř, kterého jsem v politickém životě měl, a také jsem ho už dvakrát porazil," řekl ve čtvrtek v Děčíně Zeman. Reagoval tak na čtvrteční Klausovo oznámení, že přijme kandidaturu na funkci prezidenta, bude-li seriózně navržen.

Podle Špidly i Havla je na hodnocení EK důležité, že Česko je zralé pro vstup do EU

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) považuje na letošní hodnotící zprávě Evropské komise za důležité to, že Česká republika je připravena na vstup do Evropské unie. Spolu s prezidentem Václavem Havlem ve čtvrtek zároveň připomněl, že pozitivní posudek vystavený Bruselem je především zásluhou předchozí sociálnědemokratické vlády premiéra Miloše Zemana. "Co je skutečně důležité, je konstatování, že Česká republika je zralá pro vstup do Evropské unie. Na začátku minulého volebního období zralá nebyla," prohlásil ve čtvrtek Špidla poté, co od vedoucího pražské delegace EK Ramira Cibriana obdržel text hodnotící zprávy. Z výtek zařadil k nejzávažnějším problémům nepřiměřené délky některých soudních řízení.

Havel, který ve čtvrtek posudek od Cibriana rovněž převzal, je přesvědčen o tom, že současnému kabinetu se podaří veškeré nedostatky publikované ve zprávě odstranit. Další, s nímž se ve čtvrtek vedoucí delegace v Praze sešel, předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že úrovně debat o EU v Česku a v jejích členských zemích se vzájemně ovlivňují a ovlivňují rovněž politické elity.

Podle EU musí ČR zlepšit zdravotní péči v psychiatrii

Posudek Evropské komise ministerstvu zdravotnictví je podle jeho šéfky Marie Součkové příznivý. Komise požaduje zlepšení zdravotní péče v psychiatrii a práv duševně nemocných, ale zároveň zdůrazňuje, že bylo v této oblasti učiněno významné zlepšení. K harmonizaci české a evropské legislativy musí dojít ještě v oblasti léčiv a vzdělávání. Právě na poli zdravotnických povolání však bylo v posledních dnech mnoho uděláno, řekla ve čtvrtek novinářům Součková. "Návrh zákona k výkonu zdravotního povolání lékařů, zubních lékařů a farmaceutických pracovníků prošel v prvním čtením sněmovnou 3. října, druhý návrh zákona o tak zvaně nelékařských povoláních je dán do připomínkového řízení," řekla Součková. Vláda by o něm bude jednat do dvou týdnů.

Krajané o senátorské volby mají menší zájem než o sněmovní

Zájem krajanů o možnost letos volit senátory je podle očekávání ještě menší než o volbu poslanců. Přesné údaje ale ministerstvo zahraničí ještě ze všech zastupitelských úřadů nemá, řekli ve čtvrtek na oddělení veřejných informací ministerstva. V červnu se sněmovních voleb zúčastnilo v zahraničí 2960 voličů, kteří hlasovali na vybraných velvyslanectvích. Pokud by nyní chtěli ovlivnit výběr senátorů, museli by si na zastupitelském úřadě vyzvednout voličský průkaz a přijet do bývalé vlasti. Hlasovat by pak mohli v kterémkoli z 27 volebních obvodů, kde si lidé budou na přelomu října a listopadu senátory vybírat. Ministerstvo informovalo české krajany o možnosti volit prostřednictvím svých internetových stránek www.mzv.cz, inzerátů a Českých listů, časopisu mimo jiné pro krajanské spolky.

I když se počátkem listopadu budou konat i volby do obecních zastupitelstev, Češi trvale bydlící v zahraničí se jich nebudou moci zúčastnit. Komunálních voleb se totiž mohou zúčastnit pouze lidé, kteří mají v příslušné obci stálé bydliště.

Ahern Svobodovi řekl, že Dublin dělá vše pro úspěch referenda

Irská vláda dělá vše pro to, aby irský lid v opakovaném referendu hlasoval pro Smlouvu z Nice, která je předpokladem rozšíření Evropské unie o deset kandidátských zemí včetně České republiky. Novinářům po čtvrtečním jednání s irským premiérem Bertie Ahernem v Dublinu to řekl český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Zdůraznil, že neexistuje žádný náhradní plán pro možnost, že by se Irové stejně jako loni znovu vyslovili proti přijetí smlouvy. "Vláda v Irsku dělá všechno pro to, aby toto referendum bylo úspěšné," zdůraznil český ministr, který v Dublinu jedná pouhých devět dní před novým lidovým hlasováním. Podle něj si všichni musí uvědomit, jaké důsledky irská odpověď na Smlouvu z Nice bude mít. "Neexistuje žádný plán pro negativní rozhodnutí, takže tady se musí rozhodnout pozitivně," podotkl Svoboda.

Cowen a Svoboda se věnovali hlavně referendu o smlouvě z Nice

Předchozí rozšíření Evropské unie přineslo Irsku skvělé možnosti, více pracovních a obchodních příležitostí a více investic, líčil ve čtvrtek před novináři irský ministr zahraničí Brian Cowen argumenty, jimiž se snaží přesvědčit Iry o přijetí smlouvy z Nice. Cowen se ve čtvrtek setkal v Dublinu se svým českým protějškem Cyrilem Svobodou, který doufá, že příští týden uslyší z Irska pozitivní signál - "ano" - v opakovaném referendu o niceské smlouvy, jež má umožnit nové rozšíření EU.

V Irsku podalo žádost o azyl 205 českých občanů, uspělo 35

V Irsku podalo k letošnímu září žádost o azyl 205 českých občanů, z čehož 35 uspělo. Vyplývá to z čtvrtečních informací českého velvyslanectví v Dublinu. O této věci, kterou někteří pozorovatelé označují za překvapivou a v rámci EU neobvyklou, však ve čtvrtek český ministr zahraničí Cyril Svoboda se svým irským protějškem Brianem Cowenem nejednal. V zahraničí, a to nejen v Irsku, ale třeba i v Británii, žádají azyl především čeští Romové. "Abych byl upřímný, tomuto problému jsme se nevěnovali," řekl v Dublinu Svoboda. "Problém (udělování azylu) tady existuje, ale nevíme, jak je to možné. Česko je demokratická země a chceme vstoupit do EU," podotkl Svoboda.

Před odletem navštívil lucemburský velkovévoda Špilberk

Posledním bodem třídenní návštěvy lucemburského panovnického páru v České republice byla čtvrteční návštěva brněnského hradu Špilberk. Velkovévoda Jindřich s chotí Marií-Teresou se zde vpodvečer zúčastnili vernisáže amerického fotografa lucemburského původu Edwarda Steichena. "Doufám, že zahájení výstavy tohoto velkého fotografa bude symbolem intenzívní kulturní spolupráce mezi našimi zeměmi," prohlásil velkovévoda.

Stoiber žádá zrušení Benešových dekretů před vstupem do EU

Zrušení takzvaných Benešových dekretů ještě před vstupem České republiky do Evropské unie opakovaně žádá bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber. Dopis, který ve čtvrtek zaslal předsedovi Evropské komise Romanu Prodimu, předsedovi Evropského parlamentu Patu Coxovi a německému kancléři Gerhardu Schröderovi, zpochybňuje českou zralost k členství v unii. Bavorský premiér zaslal adresátům také dvě další studie, které si objednala jeho regionální vláda a které v jednotlivých bodech mají za to, že české dekrety odporují mezinárodnímu právu. Považují je za integrační překážku pro Evropskou unii. Stoiber na základě studií soudí, že "zákonné úpravy s takovým obsahem nemohou v EU platit".

Čeští sousedé Bavorsko a Sasko si slibují výhody od rozšíření EU

S blížícím se rozšířením Evropské unie se německé země Bavorsko a Sasko, které sousedí s Českou republikou, ocitají v zeměpisném středu velkorysého projektu. Více než jiné spolkové země si přitom slibují od rozšíření značné obchodní a hospodářské výhody a oživení. "Bavorsko se mnohem více stane tranzitní zemí a jeho přístup k východním trhům se zvýší," soudí ministr pro evropské záležitosti Reinhold Bocklet z největší spolkové země. Rozšíření EU podle něj přinese hospodářské impulsy celému jihoněmeckému prostoru, který už tak patří v Německu k nejbohatším. Vrazně chudší Sasko spatřuje naději na hospodářské oživení mimo jiné v česko-polsko-saském trojmezí v oblasti Hrádku nad Nisou, Bogatynie a Žitavy. Drážďanská zemská vláda si tam představuje rozvoj průmyslových zón a jejich propojení dopravními sítěmi. Na německé straně už mají plány konkrétní obrysy a v okolí Žitavy je už pronajato kolem 60 procent pozemků vhodných k průmyslovému využití.

Rychetský: Výrok není precedens, propagace nacismu je dál trestná

Propagace nacismu zůstává trestná, rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf nemá povahu precedensu, kterým by se ostatní v jiných případech museli řídit. Vyplynulo to ze slov ministra spravedlnosti a místopředsedy vlády Pavle Rychetského (ČSSD). "To, že někdo bude říkat, že plynové komory byly dobrá věc, je trestné i nadále," uvedl pro příklad v rozhovoru s novináři. Nejvyšší soud zrušil dva dosavadní rozsudky v kauze vydavatele Michala Zítka a vrátil případ obvodnímu Státnímu zastupitelství pro Prahu 7. Soud dospěl k závěru, že Zítka nelze stíhat za propagaci fašismu či nacismu, podle něj jde totiž o mrtvé hnutí. "Osobně považuji za velmi ukvapené podobné tvrzení, bohužel, všichni víme, že mrtvé není," poznamenal ministr. Rozhodnutí Nejvyššího soudu považuje za příliš formalistické. S jeho výkladem se sice neztotožňuje, zároveň ale radí nepřeceňovat je. "Já zdůrazňuji, že to není obecný precedens, není to judikát, není pro nikoho závazný, je to jedno z výkladových stanovisek," prohlásil. Upozornil rovněž, že Nejvyšší soud neřekl, že vydání Mein Kampf není trestným činem, ale to, že je třeba pokračovat v šetření.

Britský soud zamítl žalobu Romů proti letištním kontrolám

Londýnský soud ve čtvrtek zamítl žalobu skupiny šesti českých Romů proti britským imigračním kontrolám na pražském letišti. Romové se domáhali rozsudku, že tyto kontroly jsou diskriminační, a tedy nezákonné. "S rozsudkem jsme velmi spokojeni. Potvrdil, že se tyto kontroly provádějí nediskriminančním způsobem," řekl ČTK mluvčí britského ministerstva vnitra. Přesně opačného názoru je organizace pro lidská práva Liberty, která šest žalobců, jejichž jména dosud nebyla zveřejněna, zastupovala. "Tito Romové byli podle názoru Liberty a Evropského střediska pro práva Romů (ERRC) v červenci 2001 podrobeni diskriminačnímu, ponižujícímu a nezákonnému zacházení ze strany úředníků britské imigrační služby," řekl ČTK mluvčí organizace Roger Bingham. Bingham zdůraznil, že Liberty se proti rozhodnutí odvolá.

Vichni žalobci patří k těm, kterým britští úředníci zamítli již v Ruzyni vstup na palubu letadla do Británie, a to bez ohledu na to, že měli platné cestovní doklady i letenky a že jako občané České republiky nepotřebovali k cestě do Británie víza. Žalobci se domnívali, že důvodem byl jejich romský původ.

Slovenští Romové utíkají do Čech, protože doma prý mají strach

Slovenští Romové utíkají do České republiky, protože doma mají strach. Bojí se rasistických útoků, s nimiž se čeští policisté dovedou vypořádat mnohem lépe než jejich kolegové na Slovensku. Ekonomické důvody při odchodu Romů do ciziny sehrávají mnohem menší roli, než tvrdí úřady. V rozhovoru s ČTK to ve čtvrtek řekl předák slovenského sdružení Lidé proti rasismu Ladislav Ďurkovič. Podle posledních údajů zaznamenala například severomoravská cizinecká a pohraniční policie letos už 468 žádostí slovenských Romů o azyl, což je o 142 více než za stejné období loňského roku. Jen během září o azyl požádalo 135 Slováků. Většina žádostí však byla zamítnuta.

Košičtí Romové utíkají do Česka za prací a lepším životem

Zatímco aktivisté z bratislavského sdružení Lidé proti rasismu tvrdí, že slovenští Romové utíkají do České republiky, protože doma mají strach z rasistických útoků, sami Romové přiznávají, že důvodem jejich odchodu je především touha po lepším životě, práci a penězích. "Zejména po povodních odjelo několik chlapů do Česka ve snaze najít tam práci; za některými už odjely celé rodiny," řekli ve čtvrtek novinářům na košickém sídlišti Luník IX. pracovníci tamního obecního úřadu. "U nás práci nedostanou. Už je říjen a na sídlišti stále nemáme teplou vodu a nezačali nám ani topit, tak ať se nikdo nediví, že Romové odcházejí za hranice," poznamenal úřadující starosta Ladislav Šaňa.

Slovenští studenti vyhledávají české univerzity kvůli uplatnění

Příčinou, proč stále větší počet slovenských studentů vyhledává studium na českých univerzitách, není ani tak vyšší kvalita českých vysokých škol, ale spíš možnost uplatnění po skončení studia, soudí rektor Technické univerzity v Košicích Juraj Sinay. Jak ve čtvrtek řekl, zpočátku si slovenští rektoři vysvětlovali odliv studentů do České republiky lepším vybavením tamních vysokých škol. Dnes však už podle jeho slov také slovenské univerzity disponují velmi dobře vybavenými laboratoři. "Jde o celkovou společenskou situaci na Slovensku. Mnoho našich studentů se netají tím, že chtějí rychle dostudovat a pak odjet do zahraničí," řekl rektor. V České republice, ale také například v Německu mají studenti mnohem více možností najít si práci ještě během studia, zatímco na Slovensku dostudují vysokou školu a skončí jako nezaměstnaní bez možnosti získat práci.

Neúspěšní žadatelé o azyl se budou moci obracet na krajské soudy

Neúspěšní žadatelé o azyl v České republice by se od počátku příštího roku mohli obracet na krajské soudy a žádat je, aby se zabývaly jejich problémy se získáním azylu. Kdyby neuspěli ani u krajských soudů, mohli by jít se svými problémy před Nejvyšší správní soud, který začne od 1. ledna roku 2003 pracovat v Brně. S tímto postupem počítá vládní novela zákona o azylu, kterou ve čtvrtek hned v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna. Ještě ji ale musí projednat Senát a podepsat prezident Václav Havel. Teprve potom začne od 1. ledna příštího roku platit.

Ochránci osobních údajů asi přejdou do Brna, i když nechtějí

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se asi bude muset přestěhovat z Prahy do Brna, i když se tam jeho lidem nechce. Vládní návrh novely, který mění sídlo úřadu, ve čtvrtek sněmovna v prvním čtení podpořila, takže ho nyní projednají výbory. Hlavně poslanci ODS ale i předseda ÚOOÚ Karel Neuwirt však poslance přesvědčovali, že stěhování je chyba. Návrh ODS na zamítnutí zákona podpořilo jen 67 ze 182 přítomných poslanců, ačkoli s občanskými demokraty hlasovala v tomto případě i většina komunistů.

KSČM podpoří vznik komise posuzující prezidentské pravomoci

KSČM podpoří vznik společné komise poslanců a senátorů, která by měla mimo jiné vést diskusi o zpřesnění a omezení pravomocí prezidenta při udělování milostí. Ustavení komise totiž neodporuje komunistické novele Ústavy, jež měla omezit kompetence prezidenta při udělování milostí a kterou dolní komora zamítla. Novinářům to ve čtvrtek řekl místopředseda KSČM Vojtěch Filip. Komise, kterou chtějí ustavit zástupci Unie svobody-DEU, by měla zajistit širší politickou podporu pro podobné návrhy, jež jednotlivé strany předkládaly dosud samostatně. Kromě toho by měla posuzovat i další ústavní změny, týkající se například přímé volby prezidenta nebo omezení imunity zákonodárců. "Musíme mít každý trochu úctu k Ústavě a počkat, až bude vůle pro prosazení toho problému," doporučil Filip.

Opočenský je na svobodě; tvrdí, že má rád dívky, ale není pedofil

Známý sochař Pavel Opočenský, který čelí obvinění z mravního ohrožování mládeže, pohlavního zneužívání a výtržnictví, byl v pátek propuštěn na svobodu. V rozhovoru pro ČTK se Opočenský přiznal k tomu, že má rád velmi mladé dívky: "Jsem si vědom toho, že mám rád mladé holky na hranici zletilosti, ale nejsem pedofil." To, že není nemocný, podle něj prokázaly také posudky soudních znalců.

Tůma: Růst kursu koruny neodráží fundamentální faktory

Růst kurs koruny z poslední doby neodráží fundamentální faktory české ekonomiky a Česká národní banka je proto připravena intervenovat, kdykoliv to uzná za vhodné. Na semináři v dánské metropoli Kodani to ve čtvrtek prohlásil guvernér ČNB Zdeněk Tůma. "Pro tak velké zhodnocení koruny nevidíme žádné fundamentální důvody," řekl Tůma na semináři Nordea Central and Eastern Europe. Úkolem centrální banky je podle něj ochránit korunu před příliš prudkými výkyvy. "Nemohu říci, že budeme intervenovat, ale nevylučuji, že na trh opět vstoupíme," upřesnil. Kurs koruny se nyní vůči euru pohybuje kolem 30,60 Kč/EUR, v létě ale měna vystoupila až na historické maximum pod 29 korun za euro.

Opravny Pars nova kvůli dluhům ČD nevyplatí 780 zaměstnancům mzdy

Železniční opravny Pars nova nevyplatí v pátek svým 780 zaměstnancům mzdy za září, protože se kvůli dvousetmiliónovému dluhu Českých drah (ČD) dostaly do kritické finanční situace. Problémy s výplatami měla společnost Pars nova již letos na jaře, kdy jí ČD dlužily zhruba stejnou částku jako nyní. "Zářijové mzdy v řádném termínu nevyplatíme. Budeme hledat cestu, jak aspoň částečně dostát závazkům vůči našim zaměstnancům," řekl ve čtvrtek ředitel Pars nova Tomáš Ignačák, který zatím nedokázal odhadnout, kdy by zaměstnanci šumperských opraven mohli peníze dostat.

MMR uvolnilo obcím další mimořádné prostředky ve výši 164 mil. Kč

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) uvolnilo další mimořádné prostředky na pomoc obcím, které postihla srpnová povodeň. Jde o částku zhruba 164,1 miliónů korun. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí MMR Petr Dimun. Další prostředky budou uvolňovány v závislosti na požadavcích postižených obcí. Z celkové částky 164,1 miliónů korun je obcím v Jihočeském kraji určeno 79 miliónů, obcím Jihomoravského kraje 38,5 miliónu, obcím Plzeňského kraje 13,8 miliónu korun. Do Středočeského kraje ministerstvo uvolnilo 24,7 miliónu a obcím v Ústeckém kraji 8,1 miliónu korun.

Metro v sobotu zprovozní další stanici

Od soboty budou moci cestující metrem na trase C dojet z Jižního Města až do stanice Hlavní nádraží. Po Smíchovském nádraží to je další stanice metra, která bude po povodních znovu uvedena do provozu. Týden nato ji bude následovat další stanice trasy C, Florenc. Celá trasa C bude v provozu 18. listopadu, avšak kromě Vltavské, kde je nutné vyměnit eskalátory. Na trase A začne 29. října fungovat stanice Muzeum, 21. prosince Můstek a 15. ledna stanice Malostranská a Staroměstská.

Český Krumlov nahradí záplavami zničený most unikátní konstrukcí

Český Krumlov nahradí most přes Vltavu u pivovaru Eggenberg, zničený srpnovými záplavami, konstrukcí, která je v Česku zcela ojedinělá. "Přišli jsme s revolučním řešením: v případě potřeby hydraulické zařízení vyzvedne celou mostní konstrukci do potřebné výše, takže ji velká voda nebude moci poškodit," řekl ČTK starosta Antonín Princ (nezávislý). Nový most, který je pro dopravu nezbytný, přijde asi na 50 miliónů korun. Rychlost stavby podle Prince závisí na penězích. "Když jich bude dostatek, lze počátkem roku 2003 začít stavět a v polovině roku by mohl být most hotový. Ucházíme se také o podporu z evropského fondu ISPA. Máme zpracovanou žádost do jeho povodňových projektů," uvedl starosta. Nový most by měl být minimálně o 1,5 metru vyšší, aby dodržel současnou normu stoleté vody. Zničený most ji nesplňoval.

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře chátrá, peníze na opravu nejsou

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře chátrá a církev nemá na jeho opravu dost peněz. Tento týden statik zjistil vážné narušení jednoho z opěrných oblouků. "Při průzkumech jsme slabou silou ruky jeden oblouk rozhoupali," řekla ve čtvrtek ředitelka Nadace Kutná Hora - Památka UNESCO Dagmar Fundová. Co by jeho zřícení způsobilo, nikdo nedokáže odhadnout. "Je to jeden z opěrných oblouků, které rozpínají obráceným tlakem klenbu chrámu," přiblížila ředitelka. Narušený úsek pracovníci s pomocí statiků zpevnili dřevěnými klíny. Je to ale provizorní řešení a nejpozději do jara se musí rozhodnout, co s tím, podotkla. Věří, že se jim podaří příští rok peníze na odstranění této havárie sehnat. Nikdo ale neví, kolik podobných problémů jim stavba ještě odhalí. Na uvolněný oblouk totiž přišli náhodou, když u části chrámu, v níž se nachází, postavili lešení.

Chřipková epidemie zatím nehrozí

V Čechách a na Moravě se zvyšuje počet akutních respiračních onemocnění. Proti minulému týdnu vzrostl o tři až čtyři procenta, nyní je v ČR 1430 nemocných na 100.000 obyvatel, řekl ve čtvrtek hlavní hygienik Michael Vít. Chřipková epidemie však zatím v Česku nehrozí; nebyl ani izolován žádný kmen chřipky. "Situace je dobrá, odpovídá běžnému sezónnímu výskytu," uvedl Vít. Na celém území se proti chřipce očkuje. Podle informací hlavního hygienika mají o očkování zájem především starší lidé. "U nich je očkování důležité, protože starší generace má celou řadu chronických onemocnění a jejich stav se může chřipkovým onemocněním zhoršit," zdůraznil Vít.

Havlová připravuje pro prezidenta poctu v Národním divadle

Poctou a poděkováním prezidentu Václavu Havlovi má být slavnostní večer, který se uskuteční 30. ledna v pražském Národním divadle při příležitosti ukončení jeho třináctiletého období ve funkci hlavy státu. Výtěžek poputuje na konto nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, která ho využije na charitativní účely, řekla ve čtvrtek novinářům prezidentova žena Dagmar Havlová, která k večeru dala impuls. Společenský a kulturní večer má být důstojným rozloučením, poděkováním a poctou Havlovi jako člověku, básníkovi, filozofovi, dramatikovi, dramaturgovi, spisovateli, mysliteli, politikovi a prezidentovi. Havlová řekla, že večer chce uspořádat proto, že "tuto poctu bohužel nikdo jiný nevymyslel". Domnívá se, že její manžel si ji zaslouží.

Americké kvarteto zahraje na benefici pro terezínský památník

Smyčcové kvarteto Hawthorne z Bostonu v americkém státě Massachusetts vystoupí v pondělí 4. listopadu večer ve Španělském sále Pražského hradu na benefičním koncertu ve prospěch Památníku Terezín, poškozeného srpnovou povodní. Na programu jsou podle amerického velvyslanectví díla skladatelů vězněných za druhé světové války v terezínském ghettu. Voda zaplavila město Terezín do výše 1,5 metru a způsobila památníku podle odhadů škodu za více než 60 miliónů korun.

Magdalena Kožená ukončí v Kalištích Mahlerův festival

Mezzosopranistka Magdalena Kožená spolu s francouzským barytonistou Vincentem Le Texierem a americkou klavíristkou Susan Manoffovou vystoupí v úterý 15. října na mimořádném benefičním koncertě v rodném domě Gustava Mahlera v Kalištích na Pelhřimovsku. Koncert je tečkou za prvním ročníkem hudebního festivalu Mahler Jihlava 2002, který Pražští filharmonici zahájili 6. září v jihlavském chrámu svatého Ignáce.

Lístky na české umělce jsou na Slovensku vyprodány týdny předem

I na Bratislavu neobvyklé umělecké hody zažívají v těchto dnech návštěvníci Studia L&S, jehož ředitelem je známý slovenský herec Milan Lasica. Po víkendových představeních "Tehdy na Jamajce" a "Kumšt", ve kterých kromě Lasici účinkují například Marián Labuda, Milan Kňažko či Kamila Magálová, se zde v úterý představilo brněnské Divadlo Bolka Polívky s hrou "Pro dámu na balkóně" a ve středu se samostatným recitálem i přední český zpěvák Jaromír Nohavica. "Představení českých umělců tím tento týden nekončí," řekla ČTK manažerka provozu studia Naďa Bradáčová. "V sobotu zde ještě diváci uvidí populární Hanu Hegerovou s orchestrem Petra Maláska."

Počasí

V noci na pátek oblačno až zataženo a místy, zejména ve východní polovině území s deštěm. Noční teploty sedm až tři st. C. Přes den se očekává oblačno až zataženo a místy déšť. Denní teploty osm až 12 st. C.