Zprávy Radia Praha

Nebude-li prezident zvolen v lednu, možná ho budou vybírat voliči

Pokud v lednových volbách nezvolí prezidenta parlament, mohli by si ho vybírat občané v přímých volbách. V sobotním diskusním pořadu České televize to uvedl předseda Senátu Petr Pithart, jeden z vážných uchazečů o prezidentskou funkci. "Myslím, že první kolo proběhne v parlamentu a druhé kolo bude přímá volba, pokud z toho prvního kola nevzejde prezident. To je můj reálný odhad," uvedl Pithart. K přímé volbě hlavy státu je třeba změny Ústavy, která je bez politické dohody vládní koalice s opozicí nemožná. Své kandidáty totiž budou prosazovat prakticky všechny parlamentní strany. Žádný z uchazečů by tedy nemusel získat mezi poslanci a senátory potřebnou většinu.

"Pravděpodobnost toho neúspěchu je poměrně velká," řekl v pořadu předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. "Začíná být patrné, že z volby prezidenta může být docela pěkná ostuda. Takové ty různé zákulisní dohody a čachry mezi jednotlivými politickými stranami, kdy se hledá kandidát ne ten, který je nejlepší, ale ten, který nejméně vadí, to všechno podle mého názoru ohrožuje tu volbu," uvedl poslanec. Podle něj právě proto ODS nyní zavedení přímé volby prezidenta prosazuje. Dříve ale tuto možnost odmítala. Odcházející šéf strany a pravděpodobný kandidát na prezidenta Václav Klaus letos v březnu označil přímou volbu za "zřejmý výraz nevíry v parlamentní systém politických stran" a "pokus rozhodovat na náměstích".

Petr Pithart uvedl, že ho nynější postoj ODS překvapil. "Ten princip by měl platit bez ohledu na to, jestli je výhodný pro toho nebo pro onoho," poznamenal směrem k Tlustému. Zákon umožňující přímou volbu připravili před parlamentními volbami lidovci s Unií svobody-DEU a ODA. Tuto senátorskou předlohu ale koncem léta i někteří zástupci lidovců a unionistů s pomocí občanských a sociálních demokratů zamítli.

Výkonná rada ODS navrhuje Klause jako kandidáta na prezidenta

Výkonná rada ODS navrhla předsedu strany Václava Klause jako kandidáta na prezidenta a zároveň se vyslovila pro přímou volbu hlavy státu. "Vzhledem k tomu, že se z nadcházející volby prezidenta republiky stává nedůstojná a nepřesvědčivá záležitost, která neprospívá ani vážnosti postu prezidenta, ani naší zemi, je ODS pro přímou volbu," řekl místopředseda strany Miroslav Beneš. Výkonná rada je podle něho přesvědčena, že v době levicové vlády a převahy levice v parlamentu je přímá volba jedinou cestou k tomu, aby se prezidentem mohl stát kandidát ODS - Václav Klaus, který se těší velké veřejné podpoře.

Čechoameričané chtějí po Havlovi respektovanou osobnost

Čechoameričané jako krajanská skupina nemají vyhraněný názor na konkrétní osobu, která by měla nahradit příští rok v únoru prezidenta Václava Havla. Mezi krajany často zaznívalo jméno Petra Pitharta, někteří by podpořili Otakara Motejla, možná Miloše Zemana, ale nikdo se nezmínil o Václavu Klausovi. Krajané ovšem vždy upozorňovali, že žijí ve Spojených státech, českou politiku nesledují každodenně, a je proto na českých občanech, lépe řečeno na českém parlamentu, aby vybral respektovanou a morálně čistou osobnost. "Podporuji Petra Pitharta," prohlásil Petr Bísek, vydavatel čtrnáctideníku Americké Listy. "Je to slušný a respektovaný člověk, nemá výkyvy," dodal v narážce na Pithartovu názorovou stálost, kterou si nese od počátku devadesátých let.

Místní senátorští kandidáti s vyšším vzděláním mají přednost

Dva týdny před volbami do Senátu dává zhruba 40 procent lidí přednost těm kandidátům, kteří žijí v jejich okolí a znají je. Naopak vzhled potenciálních senátorů není pro voliče zvlášť významný. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi ve 27 obvodech, kde se uskuteční volby. Důraz na to, zda kandidát žije v daném obvodu, klade 39 procent dotázaných. Dostatečné vzdělání senátorů požaduje 35 procent lidí a pětině záleží na tom, zda kandidát není příliš starý. Členství v KSČ vadí 18 procentům respondentů a na vzhled dá 13 procent, především ženy. Pro největší část dotázaných je důležité, zda politik plní své sliby. To považují lidé za závažnější než život bez afér. Jako nejméně rozhodující uvedli všeobecnou známost kandidáta. Při volbě jsou pro ně nejdůležitější politické názory kandidátů. Pouze sedmina respondentů považuje za důležitou volební kampaň.

Ministři Svoboda a Molterer rozhodli o vytvoření diskusní skupiny

Česká republika a Rakousko vytvoří společnou vědeckou pracovní skupinu, která se bude zabývat ekonomickými a bezpečnostními otázkami spojenými nejen s Temelínem, ale i celkovým využíváním atomové energie. Dohodli se na tom ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku český ministr zahraničí Cyril Svoboda a rakouský ministr zemědělství a ekologie Wilhelm Molterer. Skupina ponese název Trvale udržitelná energetická politika v Evropě. Důvodem podle obou ministrů je to, že problém využívání atomové energie je v dnešní době široký problém, jenž se netýká pouze česko-rakouských vztahů. Kdy přesně skupina, tvořená pouze vědci a specialisty, usedne k prvnímu jednání, Svoboda ani Molterer neprozradili. "Bude to ale brzy. Jde o to, aby vědci zodpověděli otázky, které si v souvislosti s atomovou energií lidé kladou," řekl český ministr.

FPÖ trvá na odstavení Temelína, ekologové nejsou překvapení

Rakouská koaliční strana svobodných (FPÖ) trvá na svém požadavku, aby Česko odstavilo jadernou elektrárnu Temelín. Prohlásil to předseda poslaneckého klubu FPÖ Karl Schweitzer v souvislosti s jednání rakouského ministra zemědělství a ekologie Wilhelma Molterera s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. "FPÖ ručí za nulovou variantu, kterou také podporuje 915.000 Rakušanů," konstatoval Schweitzer s odkazem na lednovou petiční akci svobodných proti Temelínu a znovu připomněl, že k prosazování odstavení elektrárny se zavázali i lidovci (ÖVP) kancléře Wolfganga Schüssela v červencovém společném usnesení v parlamentu.

Premiér Špidla zahájil v Lille zahájil výstavu českého baroka

Český premiér Vladimír Špidla v Paláci krásných umění v severofrancouzském Lille zahájil velkou výstavu českého baroka pod názvem Světla a stíny. Expozice, která bude otevřena do 5. ledna 2003, je jednou z nejvýznamnějších částí České kulturní sezóny pod názvem Bohemia Magica. "Tato výstava je první ucelenou přehlídkou českého barokního umění ve Francii a podává komplexní obraz kultury a společnosti v Čechách v době barokní," prohlásil Špidla. Na expozici, kterou připravila pražská Národní galerie, jsou k vidění díla Karla Škréty, Petra Brandla, Matyáše Brauna a dalších umělců, ale také dobové užitkové předměty. Česká kulturní sezóna zahrnuje na šest set projektů ve stovce měst po celé Francii například Dijon v současnosti hostí velkou výstavu umění na dvoře Rudolfa II. pod názvem Praga Magica 1600.

Zahájení výstavy bylo posledním bodem Špidlovy třídenní návštěvy Francie. Většinu času strávil v Paříži politickými jednáními. V pátek se setkal s francouzským prezidentem Jacqusem Chirakem a premiérem Jeanem-Pierrem Raffarinem.

Vláda zrušila usnesení zabraňující vyvézt Kramářovu sbírku

Vláda zrušila usnesení předchozího kabinetu, které zakazovalo vyvézt Kramářovu uměleckou sbírku do Francie. Domnívá se totiž, že pominula případná rizika, která by byla se zápůjčkou spojena, píše sobotní deník Právo. Ministr kultury Pavel Dostál podle listu s vývozem obrazů nadále nesouhlasí, byl však přehlasován. Kramářova sbírka měla být vystavena od letošního října do ledna 2003 v pařížském Picassově muzeu v rámci České kulturní sezóny, která je největší prezentací české kultury v zahraničí za poslední desetiletí. Obsahuje mimo jiné díla Pabla Picassa, Georgese Braqua, Paula Gauguina či Augusta Renoira. Předchozí vláda odmítla sbírku zapůjčit, protože se obávala, že by ji mohly francouzské soudy zabavit kvůli restitučním nárokům Kramářových dědiců a arbitrážním řízením vedeným proti České republice.

Kožená a Bárta koncertovali v Paříži na pomoc obětem záplav

V pařížském divadle Chatelet se v pátek večer uskutečnil velký benefiční koncert na pomoc obětem srpnových záplav v Praze. Hlavní hvězdou večera byla mezzosopranistka Magdalena Kožená, která na koncert přizvala své dva hosty - violoncellistu Jiřího Bártu a Trio Martinů. Koncertu přihlížel český premiér Vladimír Špidla. Večera se však oproti původním plánům nemohl zúčastnit pařížský starosta Bertrand Delanoe, který se po nedělním útoku nožem v nemocnici léčí z těžkých poranění břicha. Delanoe po svém zástupci vzkázal pozdrav divákům i účinkujícím. Benefiční koncert uspořádala pařížská radnice ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Paříži. Velvyslanec Petr Janyška ocenil rychlou a štědrou pomoc, kterou francouzské hlavní město české metropoli po ničivých záplavách poskytlo. Vyzdvihl také příspěvky řady další francouzských obcí i jednotlivců. Kožená, které je pařížskému publiku velmi dobře známá, zazpívala za doprovodu pianisty Karla Košárka písně Bohuslava Martinů, Maurice Ravela a Antonína Dvořáka. Bárta zvolil dílo Martinů a Leoše Janáčka, Trio Martinů pak Dvořáka.

Česká mezzosopranistka koncertovala na pomoc obětem záplav již minulý týden v Londýně společně s Evropským komorním orchestrem pod vedením britského dirigenta sira Charlese Mackerrase. Bárta před třemi týdny za stejným účelem koncertoval na českém velvyslanectví v Paříži.

Francouzské dny ve Zlíně

Představením Moliérova Dona Juana začaly ve zlínském Městském divadle Francouzské dny. V sobotu si zde mohli zájemci prohlédnout výstavu 40 comicsů předních francouzských umělců. Mapuje vývoj tohoto výtvarného žánru ve Francii a potrvá do 21. října, řekla ČTK viceprezidentka zlínského Francouzsko-českého klubu Magda Zálešáková. Klub, který vznikl v roce 1990, sdružuje už více než 100 členů a stále se rozrůstá. Pro více než 100 lidí připravuje letos kursy francouzského jazyka. Na 260 žáků si také vybralo francouzštinu jako nepovinný jazyk na dvou zlínských gymnáziích, informoval ČTK učitel Jiří Baďura. Desetidenní program nabídne ve zlínské Baťově vile vystoupení herečky Agnés Larroqueové v inscenaci Směšné zvířátko. Připravena je projekce filmů. Zlínská knihovna Františka Bartoše chystá přednášku ve francouzštině o městě Toulouse a příští sobotu zazní v Baťově vile šansony slavné Edith Piaf v nastudování zpěvačky Vandy Hauserové. Francouzské dny vyvrcholí 21. října večerem poezie v podání studentů Gymnázia v Lesní čtvrti. V kavárně Archa přednesou mladí interpreti české a francouzské verše.

Prezident Havel se stane čestným občanem Bystřice

Prezident Václav Havel se na sklonku svého funkčního období stane čestným občanem Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku. Na Vysočinu totiž sahají jeho kořeny. V Bystřici se narodila jeho babička Emilie Pavelková a nedaleko odtud také trávil dětství, řekl ČTK starosta Josef Novotný. Klíče od města má prezident převzít od starosty 16. října na Pražském hradě, kam před komunálními volbami tradičně zve představitele některých měst a obcí.

"Rodina Pavelkových pochází z nedalekých Pivoňovic a byli to dědiční rychtáři," řekl ČTK historik Vladimír Cisár. O jenom z nich se traduje, že našel na hradě Zubštejně hrnec stříbrňáků. Když ho chtěl vrátit, strašidlo to odmítlo, přiblížil romantickou pověst. Emilie Pavelková odešla do Vídně, kde měla mít krejčovský salón. Seznámila se tam s Havlovým dědečkem, upřesnil. Asi 15 kilometrů od Bystřice, v údolí říčky Bobrůvky, je pak lokalita zvaná Havlov. Tam Havlův otec postavil penzion, kde Václav s bratrem Ivanem trávili léto a v nedalekém Žďárci chodili do školy. Navíc někdejší starosta Bystřice Edmund Fiša byl zakladatelem a předsedou Hasičské pojišťovny, která sídlila v Havlově paláci Lucerna v Praze.

Prezident by se měl stát od roku 1900 desátým čestným občanem Bystřice. Naposledy, v roce 1993, udělili zastupitelé občanství Václavu Klausovi. Na seznamu jsou i dva partyzáni, kteří osvobozovali město, a spisovatel Alois Jirásek.

Jubilejní desátá přehlídka tvorby ex libris začala v Chrudimi

Jubilejní desátá přehlídka českého ex libris spolu s jedenáctým sjezdem sběratelů, tvůrců a přátel tohoto druhu výtvarného umění začala v Chrudimi. Výstavy se konají vždy po třech letech a na té letošní bude do konce listopadu k vidění téměř 500 knižních značek 153 autorů, řekla ČTK ředitelka chrudimského Kabinetu ex libris Památníku národního písemnictví Marie Sedmíková. Hlavním cílem víkendového sjezdu téměř 400 sběratelů je výměna a doplnění sbírek ex libris. Do Chrudimi, která je od začátku sedmdesátých let mekkou české knižní značky, přijeli i sběratelé z Nizozemska, Německa, Rakouska a Itálie. "O českou ex libris je mezi sběrateli v cizině mimořádný zájem. Oceňují především její vynikající uměleckou úroveň," řekla Sedmíková. Dodala, že pro samotnou výstavu porota vybírala z více než 1300 prací z let 2000 až 2002 od téměř 200 autorů. Po skončení přehlídky se vystavené exponáty stanou součástí sbírek chrudimského kabinetu. Po 30 letech existence chrudimských trienále má kabinet společně se sbírkami Památníku národního písemnictví sbírkový fond čítající kolem 120.000 ex libris.

Malé grafické lístky mají tisíciletou tradici. Za otce uměleckého ex libris je považován Albrecht Dürer, první moderní české knižní značky vytvořili Josef Mánes a Mikoláš Aleš. Předmětem zájmu sběratelů začala být v českém prostředí počátkem tohoto století. První trienále uspořádali v Chrudimi v roce 1974.

Břevnovské posvícení

Ani velmi chladné počasí neodradilo stovky lidí od návštěvy sobotního Břevnovského posvícení. Čilý ruch a dobrá nálada ovládly prostranství před Břevnovským klášterem v Praze 6. V desítkách stánků byla pestrá nabídka posvícenských dobrot, od porcovaných hus, klobás, teplé šunky až po pestře zdobené koláče, koblihy polévané čokoládou a preclíky. Pro děti byly velkým lákadlem lunaparkové atrakce, stánky s hračkami i sladkostmi a jízda na poníkovi. Dospělí čelili nepříznivému počasí popíjením medoviny, svařeného vína, grogu nebo burčáku. Děti se zahřály skákáním na nafukovacích hradech a obřích skluzavkách. Na pódiu se po celý den střídaly kapely a hudební skupiny. Živé koncerty dechové, cimbálové i country hudby našly vždy vděčné posluchače. Ve stáncích byla ke koupi nejen perníková srdce, turecký med, cukrová vata, ale i exotické koření a roztodivné suvenýry. Letos již deváté Břevnovské posvícení bude pokračovat i po celou neděli.

Posvícení je připomínkou a oslavou dne, kdy byl vysvěcen kostel. Břevnovský byl vysvěcen dvakrát. Poprvé v roce 993, podruhé po sedmileté válce, po odchodu vojska, které si v kostele zřídilo lazaret.

Cestující mohou metrem na Hlavní nádraží

Cestující pražským metrem na trase C mohou od soboty dojet z Jižního Města až do stanice Hlavní nádraží. Po Smíchovském nádraží je to další stanice metra, kterou dopravní podnik po povodních znovu otevřel. Metro pojede ve standardních intervalech na obou kolejích, informovala ČTK mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová. Od soboty je rovněž v provozu pražské autobusové nádraží Florenc. Linkové autobusy tak již mohou končit cestu na obvyklém místě, a ne na zastávkách v okrajových částech Prahy. Náhradní autobusová doprava X-C a další autobusové linky, které byly prodlouženy z Holešovic do stanice Pražského povstání, zatím zůstávají v provozu. Budou jezdit pravděpodobně do 19. října, kdy má být pro cestující otevřena stanice metra Florenc na trase C. Další otevřenou stanicí má být 29. října Muzeum na trase A. Půjde tak o první přestupní stanici pražského metra, která bude po povodních uvedena do provozu a umožní přestup mezi trasami A a C.

Angličtí fanoušci řádili v Praze

Angličtí fotbaloví fanoušci řádili v Praze. Na cestě do Bratislavy ke kvalifikačnímu zápasu mistrovství světa Slovensko - Anglie se v pátek večer poprali v pražském nočním klubu. Několik Angličanů pak policie zajistila kvůli poškození cizí věci a výtržnictví. Podle policejní mluvčí Ivy Knolové opilí fanoušci majiteli podniku způsobili značnou škodu.

Ze sportu:

Čeští fotbaloví reprezentanti zahájili cestu za postupem na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku vítězstvím na stadiónu v Kišiněvě, kde přehráli domácí Moldavsko v poměru 2:0. Na kluzkém terénu, pokrytém kalužemi a měnícím se v bahno, měli hosté neustále převahu a vyjádřili ji po změně stran. Nejprve Marek Jankulovski proměnil penaltu nařízenou za faul na Tomáše Rosického, jenž pak sám přidal druhou branku. V dalším kvalifikačním zápase čeká svěřence Karla Brücknera ve středu v Teplicích Bělorusko.

Česká fotbalová jednadvacítka úpěšně vstoupila do kvalifikace mistrovství Evropy. V Moldavsku vyhrála 2:0, obě branky vstřelil blšanský obránce Bureš.

Tenista Jiří Novák si letos poprvé zahraje finále turnaje ATP Tour. Český hráč v semifinále ve Vídni, kde je pátým nasazeným, zdolal Rumuna Andreie Pavla ve dvou zkrácených hrách, které shodně skončily poměrem míčů 7:2.

Házenkářky Slavie Praha prohrály v úvodním zápasu 1. kola Poháru EHF v ruském Krasnodaru o tři branky v poměru 25:28. Český mistr, který se neprobojoval do Ligy mistryň, sehraje odvetu z ekonomických důvodů v sobotu 12. října opět na palubovce soupeře.

Český etapový cyklistický závod Ytong Bohemia Tour byl zařazen pro rok 2003 do třetí kategorie mezinárodního kalendáře UCI. "Je to velké vítězství tohoto podniku, protože vedení profesionální světové cyklistiky vůbec nechtělo zvyšovat kategorie závodů. Ytong Bohemia Tour je jedním z mála, kterým se posun podařil," řekl místopředseda Českého svazu cyklistiky Pavel Doležel. Až dosud byl závod Ytong Bohemia Tour v páté kategorii, což znamenalo, že celkový vítěz si připsal do světového žebříčku 25 bodů; nyní se však může těšit na stovku.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť, v nejvyšších horských polohách srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.