Zprávy Radia Praha

Sněmovna schválila rekordní schodek rozpočtu na rok 2003

Česká republika bude mít v příštím roce státní rozpočet s rekordním deficitem 111,3 miliardy korun. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když v prvním čtení podpořila vládní zákon o rozpočtu. Rozpočet bude mít příjmy 684,062 miliardy a výdaje 795,362 miliardy korun. Schválený schodek pro letošní rok činil 46,2 miliardy korun. Rozpočet podle očekávání podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. Unionistka Hana Marvanová se hlasování nezúčastnila, a umožnila tak přijetí rozpočtu. Proti zákonu hlasovali poslanci ODS a KSČM. V dalších dnech budou o jednotlivých rozpočtových kapitolách jednat sněmovní výbory. Ještě do konce roku by měl být rozpočet schválen jako celek.

Deficit rozpočtu na rok 2003 je tak o 46 miliard korun nižší než původně plánovaných 157,3 miliardy korun. Deficit byl snížen především na úkor výdajů na úhradu ztráty České konsolidační agentury. Ty v souladu s požadavkem unionistů klesly na 18,6 miliardy z původně plánovaných 60 miliard. Ztrátu ČKA, která letos dosáhne 81,4 miliardy, ale bude muset stát stejně jednou zaplatit.

ODS zveřejnila vlastní návrh, jak předejít vysokým schodkům. Navrhla, aby při různých deficitech fungovaly různé režimy schvalování rozpočtu. Ministr financí Bohuslav Sobotka ale návrh označil za slupku bez obsahu. Takový zákon by podle něj pouze vedl k tomu, že by vláda trvale hospodařila podle rozpočtového provizoria.

Navrhovaný rozpočet zatím neobsahuje úvěr od Evropské investiční banky na financování povodňových škod. Z něj chce vláda v příštím roce utratit 7,5 miliardy. Poté, co zákon o přijetí půjčky od EIB schválí parlament, se schodek rozpočtu na rok 2003 automaticky zvýší o 7,5 miliardy na 118,8 miliardy Kč.

Ministr Sobotka: Příští rozpočet již bude vycházet z reformy výdajů

Rozpočet na rok 2003 je posledním, který je postaven na nezdravých základech. Příští rozpočet již bude vycházet z reformy veřejných financí, a to na straně příjmů i výdajů. Na páteční tiskové konferenci po schválení rozpočtu v prvním čtení to slíbili premiér Vladimír Špidla a ministr financí Bohuslav Sobotka. Zdůraznili, že země má po dnešním rozhodnutí sněmovny velkou šanci vyhnout se rozpočtovému provizoriu. "Toto je rozpočet, ve kterém je více setrvačnosti než záměru," uvedl premiér. To potvrdil i Sobotka. "Nynější rozpočet je setrvačný. Rozpočet pro rok 2004 by měl být prvním, který bude předložen na reformních principech," řekl. Žádné konkrétní návrhy na snížení zákonem daných výdajů či změny v daních ale neuvedl.

ODS navrhuje větší účast opozice při schvalování rozpočtu

Opoziční ODS chce ve sněmovně usilovat o změnu pravidel schvalování státního rozpočtu, tak aby při jeho přijímání měly větší hlas nevládní strany. Návrh ústavního zákona poslanců Václava Klause, Martina Kocourka a Vlastimila Tlustého "o rozpočtové kázni" ODS odevzdala Poslanecké sněmovně. "I ti největší kritici musí uznat, že nějaká regulace musí být," řekl ČTK Tlustý na dotaz, zda má návrh v současné sněmovně šanci na přijetí. "Základní myšlenkou je je nová úprava vztahů vlády a Parlamentu ČR, formulace zásad rozpočtové kázně, návrh na každoroční vytváření Zprávy o rozpočtové strategii vlády s výhledem na pět let," vysvětlil předseda ODS Václav Klaus. Základem návrhu by však měla být participace opozice při schvalováních rozpočtů s vysokým deficitem. Například při hlasování o rozpočtu současné vládní koalice by k jeho schválení byla nutná třípětinová většina poslanců.

Poslanec Tlustý: ČNB mlčí k rozpočtu, protože věří, že oslabí korunu

Česká národní banka nekritizuje rekordně vysoký schodek rozpočtu, který navrhla vláda na rok 2003, protože si od něj slibuje oslabení nadhodnocené české měny. V rámci rozpravy k rozpočtu to řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý. "Jestliže národní banka mlčí k tomuto hazardnímu rozpočtu na příští rok, je pro to jediné vysvětlení: od tohoto rozpočtu si slibuje oslabení české měny a růst inflace," uvedl s tím, že ČNB nedávno prohlásila, že česká koruna je příliš silná a že inflace je příliš nízká. Zemi proto podle něj čeká oslabování koruny a růst cen veškerého zboží. "Tuto zemi čeká růst inflace," uvedl poslanec Tlustý. Podle ekonomů však inflace v ČR zůstane nízká i v dalších měsících.

Inflace v říjnu klesla na 0,6 procenta díky zlevnění plynu

Spotřebitelské ceny se v říjnu v meziročním srovnání zvýšily o mírných 0,6 procenta, meziměsíčně klesly o 0,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici čekali pokles meziroční inflace až na 0,5 procenta. V září spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,5 procenta a v meziročním srovnání se zvýšily o 0,8 procenta. Snížení spotřebitelských cen v říjnu ve srovnání s předchozím měsícem bylo ovlivněno poklesem regulovaných cen o 1,2 procenta v důsledku snížení cen zemního plynu a veřejných telekomunikačních služeb. Tržní ceny stagnovaly. Meziroční míru inflace drží nízko zejména klesající ceny potravin a nealkoholických nápojů. Ceny potravin klesají nepřetržitě od února letošního roku. V říjnu podle údajů ČSÚ meziročně poklesly o 4,9 procenta, proti září o 0,1 procenta.

Příznivý inflační vývoj i výhled byl jedním z důvodů nedávného snížení úrokových sazeb Českou národní bankou. Podle ekonomů přitom nelze vyloučit, že by ČNB mohla uvažovat ještě o dalším snížení úrokových sazeb, zejména tehdy, pokud se k tomuto kroku odhodlá i Evropská centrální banka.

ČNB: Říjnová inflace je v souladu s aktuální prognózou

Spotřebitelské ceny se v říjnu se podle České národní banky změnily v souladu s aktuální makroekonomickou prognózou banky. ČTK to sdělila mluvčí banky Alice Frišaufová. Dílčí odchylky od prognózy u regulovaných cen a cen potravin podle Frišaufové nemění názor centrální banky na aktuální cenový vývoj, hlavní inflační faktory a budoucí cenový vývoj. Nová inflační prognóza České národní banky vychází ze stability úrokových sazeb v roce 2003. V říjnu 2003 ČNB očekává inflaci v rozmezí 1,5 až 2,9 procenta, v březnu 2004 pak 1,7 až 3,1 procenta. V příštím roce by cenový růst měl zrychlit. Měl by se totiž především zastavit pokles dováženého zboží a zemědělských cen, uvádí se ve zprávě ČNB.

Nezaměstnanost v říjnu mírně klesla na 9,3 procenta

Míra nezaměstnanosti v říjnu poklesla o desetinu procentního bodu na 9,3 procenta. Úřady práce evidovaly k 31. říjnu 486.681 nezaměstnaných, což bylo o 6222 osob méně než ke konci září. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni v říjnu nezaměstnanost klesla také o desetinu bodu na 8,4 procenta. Analytici předpokládali, že nezaměstnanost zůstane v říjnu stejná jako v předchozích dvou měsících, a její míra tudíž opět dosáhne 9,4 procenta. V říjnu většinou nastává mírný pokles počtu lidí bez práce, protože se na úřadech práce hlásí podstatně méně čerstvých absolventů škol než v září. Proti stejnému období roku 2001 se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 49.382 osob.

Špidla s Fischlerem hovořil hlavně o průběhu přístupových jednání

Zejména průběh dalších přístupových jednání mezi Českou republikou a Evropskou unií byl tématem rozhovoru premiéra Vladimíra Špidly a komisaře Unie pro zemědělství Franze Fischlera. "V debatě s panem komisařem jsme došli k názoru, že jednání, která jsou před námi, ještě zdaleka nejsou pouhými formálními jednáními," řekl po setkání premiér Špidla. Předmětem schůzky byla podle něj pouze výměna názorů. Komisař v rozhovoru zopakoval, že na straně EU je ještě určitá flexibilita ve vyjednávání, ale limitovaná. Špidla k podmínkám navrhovaným Evropskou komisí v kapitole zemědělství řekl pouze to, že jednání ještě neskončila. Cílem je spravedlivá dohoda, dodal. Premiér Fischlerovi nastínil některé priority Česka v závěrečném stádiu vyjednávání. Fischler hovořil mimo jiné o fázích jednání, které budou následovat do Kodaňské schůzky.

EK: V nových zemích po vstupu poroste výroba obilí, klesne maso

Zemědělci v České republice a dalších nových členských státech budou po vstupu do Evropské unie vyrábět více obilí a prodávat ho za vyšší ceny než dnes. Potíže s konkurenceschopností naopak čekají výrobce masa, zejména pak vepřového a drůbeže. Vyplývá to z prognózy Evropské komise, kterou prezentovala na odborném semináři v Praze. "Očekávané průměrné ceny v nabízených podmínkách společné zemědělské politiky budou v dnešních kandidátských zemích vyšší a podstatně stabilnější než nyní," uvedl zástupce EK Wolfganng Münch. "Zvýšené příjmy budou zemědělci moci vkládat do vyšších investic a zvyšování vlastní konkurenceschopnosti." Dodal, že restrukturalizaci a modernizaci usnadní nástroje nabízené unií z titulu venkovského rozvoje.

Franz Fischler: Prostor pro jednání o kvótách existuje, ale omezený

Prostor k vyjednávání o zemědělských kvótách mezi Českou republikou a Evropskou unií podle komisaře EU pro zemědělství Franze Fischlera existuje, ovšem omezený. Česká republika by s unií chtěla vyjednat vyšší limity zejména pro mléko, cukr, škrob a skot, kde jde hlavně o krávy bez tržní produkce mléka. Na příkladu mléka Fischler na páteční tiskové konferenci vysvětloval problémy spojené se zvyšováním kvót. Pokud by se limit pro mléko zvýšil, je třeba produkci umístit na trhu, případně ji lze nabídnout do intervenčního nákupu. Jestliže se pak mléko neuplatní na vnitřním trhu EU, zbývá ho jedině vyvézt. Export však komplikuje to, že unie farmářům garantuje vyšší cenu, než je obvyklá ve světě, a vývozní dotace jsou limitovány závazky v rámci Světové obchodní organizace, uvedl Fischler. Změnu vrcholného rozhodnutí EU o přímých platbách nepovažuje komisař za realistickou. Unie kandidátům nabízí 25 procent přímých podpor v roce 2004 a jejich růst na plnou výši do roku 2013.

S přímými platbami a kvótami navrženými Evropskou komisí vyjadřují stále více nesouhlas domácí zemědělci, kteří se ve čtvrtek již podruhé sešli k manifestaci, tentokrát pod okna konference ministrů kandidátských zemí za účasti Fischlera. Podmínky nabízené EK povedou podle rolníků ke ztrátě konkurenceschopnosti a dalšímu omezení českého zemědělství. Komisař však zdůraznil, že český zemědělský sektor na rozšíření vydělá, ať budou či nebudou přímé platby. Zvýší se totiž podpora rozvoje venkova, producenti získají přístup na trh unie s 500 milióny spotřebiteli a stoupnou také v průměru farmářské ceny, zdůvodnil Fischler.

Slovenská medaile generálu Hudcovi za pomoc při přípravě na NATO

Za pomoc při přípravě Slovenska na vstup do Severoatlantické aliance udělil slovenský ministr obrany pamětní medaili prvního stupně generálmajorovi Jaroslavu Hudcovi, českému vojenskému zástupci při NATO. Medaili mu v Bruselu slavnostně odevzdal slovenský velvyslanec při NATO Peter Burian. "Je to ocenění osobního přínosu generála Hudce k rozvoji spolupráce mezi českými a slovenskými ozbrojenými silami, který nám pomohl rychleji postupovat v přípravě na členství v alianci," řekl Burian ČTK. Šéf českých vojáků v centrále NATO byl podle něj "vždy k dispozici s radou a podněty, jak se vyvarovat problémů, které se zapojováním do aliance měla ČR, a jak se soustředit na skutečné priority". Hudec se svěřil, že ho vyznamenání od "slovenských bratrů" hluboce dojalo a považuje ho za jednu z nejvyšších poct, kterých se mohl nadít.

Štáb česko-polsko-slovenské brigády povede velitel dělostřelců

Od začátku příštího roku se ujme funkce náčelníka štábu česko-polsko-slovenské brigády velitel 46. elitního dělostřeleckého oddílu 4. brigády rychlého nasazení Antonín Vícha. Brigáda je připravována k účasti na mezinárodních mírových misích. "Jde o model podle principu NATO. Cílem je levnější a akceschopnější armáda," řekl ČTK Vícha. V brigádě, která má být schopna nasazení do dvou let, budou působit čeští dělostřelci, kteří plnili v loňském roce úkoly v mírové misi v Bosně. Polsko dalo k dispozici 6. výsadkový prapor, Slovensko prapor rychlé reakce. "Cvičili jsme už společně a rozhodně se nemáme za co stydět," konstatoval Vícha. Národní jednotky budou dál dislokovány na vlastním území. Velitelství brigády sídlí ve slovenských Topolčanech a všechny tři země se podílejí na jeho financování rovnoměrně. Státy se dohodly na rotaci velitelů po dvou letech. V současné době velí brigádě Slovák, zastupuje jej Polák a příslušník české armády je náčelníkem štábu. Společná brigáda o síle asi 2500 mužů má zvýšit schopnost zúčastněných zemí přispět k řešení krizových situací a překonávání mezinárodních konfliktů a pomoci v přípravě Slovenska na členství v Severoatlantické alianci.

Dráhy budou během summitu NATO připraveny omezit provoz

České dráhy budou připraveny během pražského summitu členských zemí NATO omezit nebo zastavit provoz v některých úsecích či nádražích, žádná omezení však dopředu neplánují. Vlaky ČD nebudou během zasedání ani krátce před ním přepravovat žádné rizikové zásilky, uvedla pro ČTK mluvčí Zdenka Celá. "Přesto, že neplánujeme omezení provozu v hlavním městě Praze, nelze vyloučit podle vývoje bezpečnostní situace a pokynů policie omezení dopravy i na několik hodin především v Nuselském údolí mezi Hlavním a Smíchovským nádražím," uvedla Celá. Cestujícím, kteří plánují jízdu napříč Prahou, především úsekem Smíchovské nádraží - Hlavní nádraží například ze západních Čech na Moravu, dráhy doporučují, aby během summitu využili alternativní spoje například přes České Budějovice a Jihlavu. Podnik bude rovněž připraven v případě prodlouženého pasového odbavení na žádost policie operativně prodloužit pobyt vybraných mezinárodních vlaků na hranicích České republiky.

Evžen Tošenovský nebude kandidovat na předsedu ODS kvůli Klausovi

Moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský nebude kandidovat na předsedu občanských demokratů. Svůj krok Tošenovský na páteční mimořádné tiskové konferenci v Praze vysvětlil tím, že ho předseda Václav Klaus a současné vedení v čele ODS nechce. Stranu označil za autokratickou. "Ačkoliv je velmi pravděpodobné, že bych na prosincovém kongresu byl zvolen, dal Václav Klaus, stávající předseda strany, jasně najevo, že mne nepovažuje za člověka vhodného pro předsednictví ODS, " řekl Tošenovský. Podle hejtmana se uvnitř ODS v současné povolební euforii projevuje výrazné sebeuspokojení a začíná převládat názor, že ODS je opět na vzestupu a že je možné zvolit pouze "nějakého předsedu". Připomenul tak už starší návrh středočeské organizace ODS, podle kterého by měl být na prosincovém kongresu zvolen vedle Klause první místopředseda, který by se stal korunním princem strany a časem Klause v čele ODS vystřídal. "ODS přitom zcela zapomíná, že jsme stranou v opozici, a že na tomto faktu nic nezměnily výsledky komunálních a senátních voleb," uvedl Tošenovský.

Šéfa ODS má v polovině prosince zvolit mimořádný kongres strany. Žádný jiný oficiální kandidát dosud není, kandidaturu zvažuje například starosta Prahy 6 Pavel Bém. Favoritem Klause je předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý, mluví se i o exministrovi Pavlu Římanovi. I když Klaus usiluje o prezidentský úřad, v případě, že by hrozila straně ztráta identity, je připraven předsednictví obhajovat.

Václav Klaus ani po oznámení Evžena Tošenovského, že stahuje svoji kandidaturu na funkci předsedy ODS, nemíní po prosincovém kongresu ODS zůstat v čele strany. Někteří občanští demokraté se ale nebrání myšlence, aby Klaus ještě nějakou dobu předsedou zůstal, a uklidnil tak situaci ve straně. "Mě rozhodnutí pana Tošenovského, které podle mě viselo ve vzduchu, nepřekvapilo. Pro mě to v žádném případě neznamená změnu mého rozhodnutí z 10. října," řekl Klaus. Tehdy oznámil, že se hodlá ucházet o prezidentský úřad, a proto už nebude obhajovat funkci předsedy ODS.

Britský azylový zákon prošel se seznamem bezpečných zemí

Česká republika a Slovensko získaly v noci na pátek v Británii zákonný status "bezpečných zemí". To znamená, že se podstatně ztíží možnost, aby jejich občané získali politický azyl, jak o to usilují stovky zejména českých Romů. Tento status je obsažen v nově přijatém zákonu o azylu a přistěhovalectví, který obě sněmovny schválily po obtížném souboji mezi vládou a opozicí v poslední den právě uplynulého legislativního roku. Při dřívějším projednávání návrhu zákona ve Sněmovně lordů však padl i návrh, aby byla Česká republika ze seznamu vyškrtnuta s ohledem na postavení romské menšiny. Tento návrh ale v horní komoře neprošel. Britský ministr vnitra David Blunkett koncem října po setkání s českým ministrem vnitra Stanislavem Grossem v Londýně řekl, že "Česká republika je moderní demokracie na prahu vstupu do EU. Je směšné tvrdit, že není bezpečná a že její občané se musejí běžně bát o život." Gross po setkání s Blunkettem usoudil, že problém neoprávněných romských žádostí o politický azyl v Británii je z hlediska exekutiv obou států prakticky vyřešen.

Rakouští odpůrci Temelína už nebudou blokovat hraniční přechody

Rakušané již nebudou blokovat hraniční přechody na protest proti spouštění jaderné elektrárny Temelín. ČTK to řekl představitel ekologického hnutí Stop Temelin Josef Neumüller, který v minulosti stál za většinou protitemelínských akcí na česko-rakouském pomezí. Rakušané podle něj nebojují proti lidem, ale proti věci (temelínská elektrárna), a proto se již na přechody nepostaví. "Češi si musí sami uvědomit, že především pro ně je to nebezpečné, mnohem více než pro nás," míní Neumüller. Potvrdil také, že rakouská protitemelínská sdružení nadále požadují, aby ČEZ v Temelíně vystavěl zeď, která by oddělovala parní a vodní potrubí na takzvané galerii 28,8 metru v nejaderné části bloků. Považují to za zásadní problém, ke kterému se česká strana podle Neumüllera zavázala v dohodě z Melku.

Francie hostí další výstavy českých výtvarníků a fotografů

V rámci České kulturní sezóny ve Francii bylo tento týden zahájeno pět nových výstav. Expozice seznamují francouzské publikum se současnou českou fotografií a výtvarným uměním staršího i novějšího data.

Galerie Jules-Salles v jihofrancouzském Nimes do konce listopadu nabízí výstavu pod názvem Setba ticha, která přibližuje vzájemné souvislosti grafického a básnického díla Bohuslava Reynka. Návštěvníci si mohou prohlédnout na 80 grafických listů, kreseb a linorytů z Reynkovy tvorby.

Pařížské muzeum Bourdelle až do počátku února 2003 vystavuje průřez tvorbou českého sochaře a grafika Františka Bílka (1872- 1941). K vidění je zde zhruba stovka jeho děl, ať již dřevěné a sádrové plastiky, litografie či architektonické projekty.

Na Moravu doby barokní zavádí veřejnost výstava, která byla tento týden zahájena v Muzeu krásných umění v západofrancouzském Rennes. K vidění je zde na 150 děl z celé Moravy, především pak z církevních sbírek. Vedle sakrálních předmětů jsou v Rennes vystaveny i obrazy, sochy a rytiny.

České centrum v Paříži do 7. prosince nabízí výstavu fotografií pod názvem Pražané a Pařížané. Je výsledkem práce Jana Malého, Jiřího Poláčka, Daniely Horníčkové a Jana Malého mladšího, kteří v červnu fotili Pařížany v mobilním ateliéru (stanu) u kostela Saint-Germain-de-Pres a rovněž na autobusovém nádraží Gallieni. Výstava čítající na sto snímků Pařížanů i Pražanů je věnována památce Ivana Lutterera, který stál o zrodu projektu focení "obyčejných" lidí na českém venkově v mobilním ateliéru.

S českou fotografií se mají od tohoto týdne možnost seznámit i návštěvníci městské galerie Chateau d'eau v jihofrancouzském Toulouse. Ta uspořádala poctu českému fotografovi Jindřichu Štreitovi. Výstava bude otevřena do konce listopadu.

Gott a Vondráčková zazpívají na Kanárských ostrovech

V kongresové hale v Maspalomas na Kanárských ostrovech se v neděli večer uskuteční česko-španělský charitativní koncert. Výtěžek bude věnován na pomoc Praze postižené srpnovou povodní. Španělskou stranu zastoupí podle českých organizátorů zpěvačka Mary Sanchezová, Českou republiku Karel Gott, Helena Vondráčková, Věra Špinarová, Eliška Toperczerová a skupina A-tak. Na ostrově Grand Canaria pobývá nyní na dovolené prezident Václav Havel s manželkou. Dagmar Havlová nad koncertem převzala záštitu spolu se senátorem a podnikatelem Václavem Fischerem. Jeho mluvčí ČTK informovala, že na Kanárských ostrovech bude také v sobotu založena Společnost kanárských přátel České republiky. Má mimo jiné shromažďovat finanční prostředky pro Čechy a také informovat tamní obyvatelstvo o dění v Česku. Založení společnosti je podle mluvčí soukromou iniciativou.

Týden japonské kultury zaplnil Kongresové centrum Praha

Stovky školních dětí zaplnily v pátek druhé patro Kongresového centra Praha, kde začala další část Týdne japonské kultury. Po třech koncertech pokračuje výstavami a tvůrčími dílnami, na nichž si mohou zájemci pod vedením japonských mistrů vyzkoušet tradiční techniky uměleckých řemesel, zhlédnout čajové obřady i loutková představení. "Tato kulturní akce vyvrcholí v neděli odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze, v jehož historické kulise se představí soubory tradičních japonských hudebních nástrojů. Do Kongresového centra však mohou zájemci přijít až do nedělního večera," řekl ČTK mluvčí projektu Jaroslav Novák. Týdny japonské kultury se pod záštitou japonského státu od roku 1986 uskutečnily v šestadvaceti městech 12 zemí.

Rokycanské muzeum představuje moderní i historické panenky

Na šest desítek historických i moderních panenek představuje okresní rokycanské muzeum na výstavě Pohádkový svět panenek. Expozici doplňují miniatury porcelánového nádobí, nábytku a dalšího zařízení "panenkovských" pokojíků. "Výstava není koncipována jako historie panenek, ale spíše jako takový přehled. Nejstarší exponát je ze začátku 20. století, ale je tady i hodně moderních hraček," řekla ČTK kurátorka výstavy Radka Červená. Muzeum připravilo ve spojitosti s výstavou výukový program pro menší školáky, při němž si budou vystřihovat a sestavovat panenky. Výstavu si mohou lidé prohlédnout do 31. prosince.

Ze sportu:

Summit NATO, který se uskuteční 21. a 22. v Praze, změnil program hokejové extraligy. Vedení pražské Slavie se totiž domluvilo na přeložení zápasů 22. a 24. kola proti Plzni a Karlovým Varům na kluziště svých soupeřů. O příštím víkendu a následný pátek se tak v Praze neuskuteční žádný extraligový zápas.

Útočník finské SaiPy Vladimír Machulda doplní českou hokejovou reprezentaci pro druhý díl série Euro Hockey Tour, turnaj Karjala. Trenér Slavomír Lener se jej rozhodl povolat kvůli problémům Tomáše Kucharčíka se zády. Kucharčík absolvoval vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, ale jeho zapojení do helsinských víkendových zápasů by bylo nejisté.

Česká republika bude mít v příští sezóně mistrovství světa silničních motocyklů tři zástupce. Vedle Jaroslava Huleše a Jakuba Smrže, kteří budou startovat ve třídě do 250 ccm, bude se světovou elitou poprvé soupeřit i Lukáš Pešek ve stopětadvacítkách. Třetí muž letošního evropského šampionátu ale váhá, za který tým a hlavně s jakou motorkou pojede.

S vírou ve vlastní síly a s odhodláním vybojovat medaili nastoupí v neděli na start mistrovství světa nejlepší české triatlonové duo Martin Krňávek, Filip Ospalý. V mexickém Cancúnu patří k favoritům a do této role je pasuje i postavení ve světovém žebříčku - Krňávek je čtvrtý, Ospalý o deset míst za ním.

Stolní tenista Petr Korbel skončil třetí v devátém turnaji japonské exhibiční ligy. V Tokiu český reprezentant porazil v duelu o třetí místo Japonce Kodžiho Macušitu bez boje 3:0. Podruhé za sebou a potřetí celkem se z výhry radoval Řek Kalinikos Kreanga, který ve finále zdolal Zorana Primorace z Chorvatska, Korbelova semifinálového přemožitele, 4:2 na sety.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou zataženo, místy sněžení nebo déšť se sněhem. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia.