Zprávy Radia Praha

Rusko vyčlenilo na umoření dluhu 60 milionů USD

Ruská federace vyčlenila na umoření ruského dluhu vůči České republice z rozpočtu na letošní rok zhruba 60 milionů dolarů (1,76 miliardy Kč). Uvedl to v pondělí český ministr financí Bohuslav Sobotka v Moskvě, kde jednal s ruským vicepremiérem a ministrem financí Alexejem Kudrinem o dalším postupu při vypořádání ruského dluhu, o mezinárodních bankách s českou účastí a o dalších formách podpory vzájemných vztahů. "Pokud jde o otázku vypořádání ruského dluhu v objemu, který byl stanoven pro rok 2002, podařilo se dosáhnout toho, že ruská strana vypořádala dluh v rozsahu ještě o 23 miliónů korun vyšším, než bylo původně dohodnuto," řekl Sobotka.

V Kuvajtu havarovalo auto s českými vojáky, na místě jsou zranění

Automobil s českými vojáky havaroval v pondělí odpoledne v Kuvajtu. Při nehodě byli zraněni dva čeští vojáci, jeden z nich má zlomenou nohu. Novinářům to v Kuvajtu řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Nehodu podle ministra nezavinili Češi. Do automobilu, v němž bylo devět českých vojáků, narazil vůz řízený Kuvajťanem, řekl Tvrdík.

Při Tvrdíkově návštěvě vyšlo najevo, že někteří z českých chemiků působících v kuvajtském Dauhá, těžce nesou psychický nápor spojený s připravovaným útokem na Irák. Tvrdík podle velitele logistické skupiny Miroslava Matise řekl, že "kdo se na misi necítí", může do konce odjet. Nynější skupinu českých chemiků by měla koncem ledna posílit více než stovka dalších chemiků a také lékařů a dalších specialistů. V Kuvajtu pak bude působit přes 350 Čechů.

Bohatá po aféře odvolala dva lidi, sama neodstoupí

Pochybení Českého statistického úřadu a následná rozsáhlá revize údajů o zahraničním obchodu si již vyžádala první oběti. Předsedkyně ČSÚ Marie Bohatá odvolala z funkce vrchního ředitele ČSÚ odpovědného za statistiku zahraničního obchodu Kamila Kudláka a ředitelku odboru statistiky cen ČSÚ Stanislavu Kociánovou. Bohatá změny oznámila na pondělní tiskové konferenci. Sama rezignovat nehodlá ani po pondělním doporučení premiéra Vladimíra Špidly, aby tak učinila.

"Pan premiér chápe situaci jako velmi složitou. Ale jeho názor je ten, že bych měla rezignovat," tlumočila Bohatá novinářům výsledek pondělní schůzky s premiérem, na níž ho informovala o postupu ČSÚ v celé kauze. Dodala, že je rozhodnuta politickým tlakům čelit. "Situace je velmi zpolitizována a mou povinností je obhájit nezávislost úřadu. Jsem připravena nepodlehnout politickým tlakům," řekla.

ČSÚ ve čtvrtek šokoval trh, když zveřejnil rozsáhlou opravu údajů o loňském zahraničním obchodu. Revize výrazně zlepšila obrázek domácího hospodářství, úřadu však ubrala na důvěryhodnosti. Ukázalo se, že domácí vývozci si loni vedli podstatně lépe a že vliv silné koruny a slabé zahraniční poptávky nebyl tak silný, jak předchozí údaje naznačovaly.

Doyen Senátu Jaroslava Moserová vstoupí asi do boje o prezidenta

Páteční souboj o prezidentské křeslo zřejmě nebude pouze duelem mezi Milošem Zemanem (ČSSD) a Václavem Klausem (ODS). Dalším kandidátem bude pravděpodobně i senátorka Jaroslava Moserová (ODA), kterou podporují někteří její kolegové ze senátního Klubu otevřené demokracie a z klubu Nezávislých. Její šance, že se stane první českou prezidentkou, nejsou sice velké, mohla by však do druhého kola postoupit minimálně ze Senátu, a zapříčinit tak oslabení Klause či Zemana.

Konečné rozhodnutí o kandidatuře Moserové má sice padnout až zítra, zdá se však, že nejstarší členka Senátu potřebnou podporu získá. "I když si nemyslíme, že má takovou sílu jako někteří jiní, je kvalitním člověkem a zkušeným politikem. A nejsou žádné překážky k tomu, abychom ji podpořili," uvedla předsedkyně pětičlenného klubu Nezávislých Helena Rögnerová (za KDU-ČSL).

Moserová tvrdí, že by si na prezidentskou funkci troufla spíš než na kterékoli ministerstvo. "Ministrem bych v žádném případě nechtěla být, protože mi chybějí manažerské schopnosti, nerada zacházím s rozpočtem. Ale myslím si, že jako prezidentka bych dokázala splnit to, co je zapotřebí, tedy vytvořit dobrý obraz země v zahraničí," dodává vitální třiasedmdesátiletá senátorka, která měla do prezidentského klání zasáhnout již při první volbě hlavy státu. Loni v dubnu a znovu začátkem září ji totiž jako svoji kandidátku doporučil Ústřední sněm ODA. Oficiální kandidátkou ODA se však nestala. Strana totiž narazila na podmínku, podle níž prezidentské kandidáty může navrhovat deset poslanců nebo deset senátorů. Ty ODA nemá.

Škromach: Špidlovu pozici ohrožuje více Klaus na Hradě než Zeman

Pozici Vladimíra Špidly v čele strany před březnovým sjezdem více ohrožuje Václav Klaus na Pražském hradě než Miloš Zeman, tvrdí místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který patří k hlavním stoupencům Zemana jako nástupce Václava Havla. Pokud by Klaus uspěl, mohli by to delegáti vnímat tak, že mu tam Špidla dopomohl svým jednáním, řekl v pondělí Škromach. Taková situace by pak mohla být pro nynějšího šéfa strany "téměř smrtelná", dodal. Špidlovi stoupenci si to ale nemyslí. Ve Špidlův "realismus" prý věří i šéf ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna. "V této chvíli ČSSD nemá na scéně jiného člověka, který by byl ochoten a schopen řídit stranu," poznamenal ke Špidlovým šancím Foldyna.

Motejl nevyloučil, že by jako kandidát koalice šel do třetí volby

Ombudsman Otakar Motejl nevyloučil, že by jako kandidát vládní koalice šel do případné třetí volby hlavy státu. Zdůraznil, že před volbami dal v rámci vnitrostranického referenda ČSSD k dispozici "své jméno a na tom se zatím nic nemění". Úvahy o třetí volbě jsou ale podle něj předčasné. "Ta věc je závislá, jak ústavní pořádek předpokládá, že jste navržen někým, a ten návrh prozatím žádný nepřišel," řekl v pondělí Motejl. Druhá volba se bude konat v pátek. Utkají se v ní dlouholetí političtí rivalové: bývalý předseda ODS Václav Klaus a bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman, do volebního klání se zapojí i kandidátka dvou senátních klubů Jaroslava Moserová. Podle politologů je ale nepravděpodobné, že z druhé volby vzejde nástupce Václava Havla.

Rakouští odpůrci Temelína chtějí po odstávce bloku přitvrdit

Rakouské odpůrce atomu přiměla pondělní odstávka prvního bloku v jaderné elektrárně Temelín k úvahám o zostření protestů. Probíhající štafetová hladovka proti fungování elektrárny přeroste zřejmě už příští týden do hromadného půstu aktivistů v putující dřevěné maringotce. "Brzy náš protest zesílíme a náš hladovkový kontejner umístíme jako symbol před ministerstvo životního prostředí, Energie AG (linecká energetická společnost, která se angažuje na českém trhu s elektřinou), české velvyslanectví nebo přímo před brány Temelína," konstatoval v pondělí předseda hnutí Stop Temelin Josef Neumüller. Mluvčí Stop Temelin Andreas Reimer v pondělí řekl, že aktivisté se dosud nedohodli na přesném plánu, rozhodnutí se čeká nejpozději tento pátek. K zesílení protestů proti Temelínu tak dojde "s velkou pravděpodobností" během příštího týdne, dodal.

Pro klienty T-Mobilu zůstane určitý počet SMS z internetu zdarma

Mobilní operátor RadioMobil, který provozuje síť T-Mobile, částečně změnil svůj záměr zpoplatnit posílání SMS z internetu. Firma nabídne od února všem svým klientům, že po registraci na internetových stránkách budou moci určité množství zpráv posílat i nadále zdarma. Vedení společnosti to v pondělí oznámilo ministrovi pro informatiku Vladimíru Mlynářovi. "Oceňuji, že nějaká firma je schopná zareagovat na kritiku zákazníků. Je to pozitivní krok," řekl ministr. Firma na přelomu roku oznámila, že od února zpoplatní posílání SMS z internetu, dále volání do hlasové schránky a většině klientů zdraží posílání SMS zpráv. Naopak zlevnit má volání z předplacených karet Twist do pevné sítě o 2,90 koruny a volání v rámci sítě pro uživatele tarifu Twist Extra. Proti ohlášeným změnám se zvedla vlna odporu klientů, kteří začali podepisovat petice i chystat bojkot služeb firmy na 28. ledna.

Telecom bude vyměňovat staré rozbalené telefonní karty

Český Telecom bude v únoru a březnu vyměňovat staré telefonní karty, které zákazníci již rozbalili, ale nestačili je zcela protelefonovat. Dosud firma nabízela pouze výměnu starých karet v neporušeném obalu, za což si vysloužila kritiku. "Vzali jsme v úvahu doporučení Sdružení obrany spotřebitelů," uvedl v pondělí mluvčí firmy Vladan Crha. Platnost karet skončila v loňském roce a někteří spotřebitelé si na postup firmy stěžovali. Proti původnímu úmyslu Telecomu veřejně vystoupilo právě Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), které vyzvalo zákazníky, aby neprovolané karty nevyhazovali. SOS poukázalo na to, že zákazníci používali karty, na kterých nebyla vyznačena jejich omezená platnost. "Sedmiměsíční předstih, se kterým Český Telecom informoval o ukončení platnosti starých karet, byl pro řadu jejich méně telefonujících uživatelů naprosto nedostačující," uvedlo koncem minulého roku sdružení.

Úterní stávka pilotů v Itálii neomezí provoz Českých aerolinií

Plánovaná úterní čtyřhodinová stávka italských pilotů a leteckého personálu neomezí provoz Českých aerolinií. Řekl to v pondělí mluvčí ČSA Daniel Plovajko. Aerolinie v úterý zajišťují linky do Říma, Milána, Bologni a Benátek. "Cestující, kteří letí s Českými aeroliniemi, v úterý do destinací odletí," uvedl Plovajko s tím, že nepředpokládá ani zpoždění letů. Italští piloti a letecký personál zastaví v úterý práci od 12:00 SEČ do 16:00 SEČ. Pro největší italskou leteckou společnost Alitalia z toho vyplývá, že musí zrušit 136 letů. Italští piloti chtějí upozornit na to, že jsou přepracovaní, z čehož plyne nebezpečí pro bezpečnost leteckého provozu.

Lékařka, přistižená při styku s vězněm, nespáchala trestný čin

Vězeňská lékařka, přistižená 2. prosince ve vinařické věznici na Kladensku při pohlavním styku s vězněm, se nedopustila trestného činu ani přestupku. Policie, která se případem zabývala, jej minulý týden odložila, řekla v pondělí mluvčí kladenské policie Jana Dětská. Jediným prohřeškem ženy tak zůstává porušení pracovní kázně, kvůli kterému byla koncem loňského roku propuštěna ze zaměstnání. Pohlavní styk v pracovní době označil za důvod propuštění mluvčí věznice Luboš Beránek. "V pracovní době dělala to, co dělat neměla, co neměla v náplni práce," vysvětlil. Připustil, že se nepotvrdilo podezření, že žena poskytovala vězni nadstandardní služby či informace. I bez toho však byl její prohřešek vážným porušením pracovní kázně, dodal.

Vzácné severské kachny přiletěly přezimovat na Berounku

Vzácné severské kachny morčák velký a hohol severní přiletěly přezimovat na Berounku. Ochránci je v minulých dnech pozorovali v blízkosti Liblína na Rokycansku. "Kachny přiletěly i přes to, že je v jejich domovských zemích relativně teplejší počasí. Létají k nám na zimu jako jiní ptáci do Afriky," řekl v pondělí šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis. Kachny se zde zdržují hlavně v lednu a v únoru a poté se vracejí zpět na sever. Hohola v těchto místech ochránci zpozorovali úplně poprvé. "Je to zavalitá kachna s hranatou hlavou a krátkým zobákem. Samec je zbarven černobíle. Na černé hlavě má velkou oválnou bílou skvrnu - tedy naprosto přesný znak, který nemá žádná jiná kachna," popsal Moulis.

Ekologové žádají jihomoravský krajský úřad o pomoc obojživelníkům

Ekologové žádají jihomoravský krajský úřad, aby se zabýval ochranou obojživelníků. Na 40 místech v regionu žáby a čolci při jarních tazích překonávají silnice, aby ve vodě nakladli vajíčka. Stovky jich přitom končí pod koly aut. "Chceme, aby kraj vzal problém na vědomí a pomohl jej řešit," řekl v pondělí Mojmír Vlašín z Ekologického institutu Veronica. Někde radnice ve spolupráci se silničáři vytvořily pod cestami žabí tunely. Příkladem jsou Střelice na Brněnsku a brněnská čtvrť Žebětín. "Do ochrany žab letos žebětínští investují 1,5 milionu korun. Nechají za ně postavit trvalé zábrany, aby se žáby na cesty nemohly dostat a musely využívat jen tunely," uvedl Vlašín.

Předsedou Ekumenické rady církví se opět stal biskup Volný

Předsedou Ekumenické rady církví zvolilo v pondělí její prezidium znovu biskupa slezské církve evangelické Vladislava Volného. Tajemnice rady Jitka Krausová ČTK řekla, že na další dva roky také zůstává ve funkci místopředsedy nejvyšší představitel Církve bratrské Pavel Černý. Zástupci více než desítky členských a přidružených církví české Ekumenické rady se vpodvečer v Praze sešli při bohoslužbě v rámci celosvětového Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Vedli ji zástupci českého katolictví a pravoslaví - arcibiskupové Miloslav Vlk a Kryštof. Na základě textů připravených společně vatikánským katolickým ústředím a Světovou radou církví se modlitby za křesťanskou jednotu slaví od roku 1968.

Pravděpodobně další oběť srpnových záplav nalezena u Vltavy

Další oběť srpnových povodní zřejmě vydala Vltava u obce Zelčín na Mělnicku. Náhodný chodec tu v neděli mezi naplavenými stromy objevil mrtvolu neznámého muže. Policie zatím neví, co bylo příčinou jeho smrti. Přivolaný lékař stanovil dobu úmrtí na loňský srpen, sdělila v pondělí mluvčí mělnické policie Pavlína Šlajsová. "Muž s největší pravděpodobností utonul. Jistotu ale budeme mít až po provedené pitvě," řekla. Loňské záplavy si vyžádaly 17 obětí. Přímo ve vodě našlo smrt deset lidí, ostatní zahynuli například v souvislosti se záchrannými pracemi.

České loutky slaví úspěch v Izraeli

Loutky z chrudimského Muzea loutkářských kultur, vystavené v rámci festivalu loutkového divadla v izraelském Tel Avivu, sklízejí obdiv návštěvníků. Pro velký zájem bude výstava o měsíc prodloužena. Potrvá do konce února, řekla v pondělí ředitelka chrudimského muzea Alena Exnarová. "Izrael je zřejmě nejexotičtější zemí, do níž naše loutky v posledních letech putovaly. O to více nás úspěch těší a rádi jsme žádosti izraelské strany vyhověli," uvedla. Do Tel Avivu poslali čeští loutkáři putovní komplet, který tvoří zhruba 120 tradičních marionet českých kočovných loutkářů i loutky ze současných profesionálních divadel. Muzeum loutek, jež loni oslavilo 30 let své existence, své poklady vystavuje ročně na dvou až třech zahraničních výstavách. Má sestaveno několik kolekcí, přibližujících nejen historii a současnost českého loutkového divadla, ale například i rodinné loutkové divadlo v Čechách. "Samozřejmě někdy sestavujeme expozici takříkajíc na míru výstavě," dodala ředitelka.

Dětská opera chystá premiéry

Dětská opera Praha chystá dvě premiéry. První únorový den uvede v rámci festivalu Opera 2003 v Divadle Kolowrat s Krásovým Brundibárem ještě Hry, novinku od současného autora Jana F. Fischera. Na Pražském jaru chce soubor 18. května poprvé zahrát operu-muzikál Bylo nás pět od skladatele Pavla Trojana. Dílo napsané na motivy slavné knížky Karla Poláčka zazní podle informací z pondělní tiskové konference na jevišti Laterny Magiky - Nové scény Národního divadla. Dětská opera tam má od podzimu hostovat každý měsíc. Libreto k dílu Bylo nás pět napsala Marie Kronbergerová, spoluúčinkovat má orchestr pražské konzervatoře. Trojan se podle svých slov pokusil vytvořit hudbu, která by se dětem dobře zpívala i poslouchala. Také Fischer skládal "pro obyčejné kluky a holky, co si hrají a mají rádi muziku". Oper napsal už 11, ale tato, na vlastní libreto, je první pro děti.

Pán prstenů o víkendu přilákal do kin rekordní počet diváků

S rekordním počtem diváků i rekordními tržbami se o prvním víkendu po premiéře setkalo druhé pokračování filmové trilogie Pán prstenů s podtitulem Dvě věže. Podle informací distribuční společnosti Warner Bros., která tento snímek nasadila do kin v pětatřiceti kopiích, ho o víkendu zhlédlo téměř 139.000 diváků, kteří v pokladnách nechali 16,5 milionu korun. "Potvrdilo se tak očekávání, že tento snímek překoná úvodní část. Tu za první víkend zhlédlo 118.465 fanoušků Tolkienových knih a tržby přesáhly třináct milionů korun," řekl zástupce Warner Bros Zdeněk Sedláček.

Krasobruslařka Krausová postoupila na ME do hlavní soutěže

Česká krasobruslařka Lucie Krausová bez problémů postoupila do hlavního závodu na mistrovství Evropy ve švédském Malmö. Šestnáctiletá závodnice v pondělí obsadila ve své kvalifikační skupině osmé místo. Skupinu A vyhrála Ruska Jelena Sokolovová, která stejně jako na domácím šampionátu porazila loňskou mistryni světa Irinu Sluckou. V druhé skupině předvedla nejlepší výkon další ruská závodnice Viktoria Volčkovová, druhá skončila Finka Elina Kettunenová. "Lepší volnou jízdu jsem ještě nezajela. Oproti loňskému roku jsem byla v pohodě a vůbec se nenervovala," uvedla Krausová po jízdě, v které měla šest trojitých skoků. Problém měla pouze při trojitém rittbergeru, místo něhož skočila pouze jednoduchého. "Na její jízdě bylo vidět, že se jí daří. Dokonce se i usmívala, což nedělá ani při tréninku," podotkla trenérka Eva Horklová.

Basketbalisté porazili v přípravě na závěr kvalifikace ME Švédsko

Čeští basketbaloví reprezentanti v pondělí porazili v přípravě na závěrečnou fázi kvalifikace mistrovství Evropy v Chomutově Švédsko 102:91. K vítězství nad soupeřem, který krátce vedl pouze na začátku zápasu, stačil domácímu mužstvu jen průměrný výkon. "S výsledkem jsem spokojen, ale je otázka, jestli společných pět tréninků bude stačit i na Portugalce. Tým máme ale dobrý a tak věřím, že zvítězíme," uvedl trenér Ježdík. Češi nastoupí v závěru kvalifikace ve středu v Chomutově proti Portugalsku a v sobotu ve slovinském Koperu. Pokud oba zápasy vyhrají a Slovinci navíc podlehnou Itálii, udrží si naději na postup na závěrečný turnaj ME.

Počasí

V noci polojasno až oblačno, místy zataženo nízkou oblačností s ojedinělým mrznoucím mrholením. Teploty -2 až -6 stupňů. V úterý většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle s mrholením, které může namrzat. Teploty -1 až 3 stupně, na horách kolem +2.