Zprávy Radia Praha

Rasmussen a Špidla: Rovnost velkých i malých zemí v EU je zásadní

Rovnoprávné postavení velkých i malých států Evropské unie považují dánský i český premiér Anders Fogh Rasmussen a Vladimír Špidla za klíčový princip pro další budoucnost evropské integrace. Oba politici po čtvrtečním setkání v Praze odmítli návrh předsedy Konventu Valéryho Giscarda d'Estaing na ustavení funkce prezidenta EU a zánik rotujícího předsednictví.

"Jsem trochu skeptický k návrhu pana předsedy Giscarda d'Estaing. Obávám se, že směřuje k posílení velkých států na úkor těch malých," řekl novinářům dánský premiér, který se setkal i s prezidentem Václavem Klausem a předsedou Senátu Petrem Pithartem.

Evropská unie podle Rasmussena potřebuje reformu svých institucí, nezbytné je ale zachování rovnosti všech členských států bez ohledu na jejich velikost. Nevylučuje vznik voleného předsedy Rady EU, prezidenta však podle něj unie nepotřebuje. "To, co potřebujeme, je efektivní a prakticky zaměřený předseda Evropské rady, ne prezident s prezidentským pravomocemi," uvedl.

Špidla míní, že český a dánský pohled na příští architekturu unie je velmi blízký. "Princip rovnosti je pro nás klíčový, nejlépe při zásadě rotace," řekl. Pro Českou republiku jako budoucího člena unie je inspirující právě příklad Dánska a dalších menších států, které se spolu s velkými po půl roce střídají v čele Evropské unie.

RFE/RL chce rozšířit vysílání do Iráku a otevřít tam kancelář

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) plánuje, že během letošního roku rozšíří vysílání do Iráku a chce také v Bagdádu otevřít svoji kancelář. V současnosti vysílá z pražské centrály do Iráku 12 hodin. "Plánujeme podstatně delší vysílání. Existují různé návrhy. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo," řekla ČTK mluvčí RFE/RL Sonia Winterová.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, které platí Američané, začalo s vysíláním pro Iráčany na podzim 1998, spolu s relací pro Írán. Nyní může otevřít také kancelář přímo v hlavním městě Bagdádu, neboť po invazi Američanů a Britů padl režim Saddáma Husajna. Situace je tam však i nadále nepřehledná; aktuálně se plánuje obnova Iráku, přičemž dočasná civilní správa je pod vedením Američanů.

Zřejmě i kvůli vysílání do Iráku, které je v arabštině, byla v březnu během války v Iráku z ČR vyhoštěna pětice iráckých diplomatů. Podle českých tajných služeb chtěli rušit vysílání do Iráku, což podle policejního prezidenta Jiřího Koláře nelze jinak, než útokem na budovu. Riziko teroristického aktu na RFE/RL, které sídlí v rušném centru Prahy, po vyhoštění diplomatů podle něj podstatně kleslo.

Začátek vysílání pro Irák a Írán před pěti lety provázela diplomatická roztržka. Obě islámské země toto rozhodnutí nesly nelibě a protestovaly u české vlády. Írán dokonce odvolal svého velvyslance. Zahájení obou vysílání zvažoval tehdejší český kabinet s ohledem na možná bezpečnostní rizika.

Rádio dlouhodobě plánuje rozšíření vysílání na Blízký východ, a to i v souvislosti s bojem proti terorismu. Protože na to potřebuje peníze, ruší vysílání v evropských jazycích; loni například po dlouhých letech skončila relace v českém jazyce. Kvůli bezpečnosti rádia nyní česká vláda hledá náhradní sídlo, konkrétní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Svoboda se nepřímo znovu distancoval od názorů Klause na EU

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU- ČSL) se znovu distancoval od názorů prezidenta Václava Klause, podle něhož ztratí Česká republika vstupem do Evropské unie část suverenity. Aniž Klause výslovně zmínil, při jednání sněmovního výboru pro evropskou integraci poznamenal, že mluví-li někdo o ztrátě části suverenity, je to stejné, jako kdyby lidem říkal: nevolte v referendu o vstupu do EU.

Do sporu se Svoboda s Klausem dostali, když Česko před týdnem podepsalo dohodu o přistoupení k EU. Klaus uvedl, že tváří-li se někdo, že členství v EU jsou jen klady a žádné zápory, zaujímá dětinský postoj. Jako příklad uvedl ztrátu části svrchovanosti. Svoboda na to reagoval tvrzením, že kdyby to řekl student právnické fakulty, "tak neudělá zkoušku". Klause jeho slova popudila a žádal od ministra vysvětlení. Jejich úterní schůzka ale spor neurovnala.

Svobodu kritizovali členové integračního výboru za ODS, jejímž členem Klaus stále formálně je. Petr Nečas (ODS) řekl, že Svoboda okřikuje a napadá každého, kdo má jiný názor. Svoboda se podle něj s oponenty vstupu do EU hádá. Ministra vyzval, aby zmírnil svou zbytečnou nervozitu. Výtky, že se s kýmkoli hádá, ale Svoboda označil za nepravdivé. Bránil se, že svými vyjádřeními jen reaguje na výroky, které považuje za nebezpečné a které podle něj mohou občany odradit od účasti v referendu.

Svá vyjádření Svoboda nedal ani jednou přímo do souvislosti s Klausovými postoji. Pouze popřel, že v minulosti řekl, že současný prezident není v názorech na EU kompetentní a nic o tom neví. Znovu zopakoval, že nesouhlasí s názory, podle nichž se vstupem do EU stane Česko neplnohodnotným státem.

Mezi hlavní úkoly, jež před Českem před vstupem do EU stojí, zařadil ministr schválení nového zákona o veřejných zakázkách. Jeho přijetí je podmínkou pro to, aby země mohla čerpat prostředky ze strukturálních fondů.

Česko a dalších devět kandidátských zemí rozšíří řady současných 15 členů EU od 1. května příštího roku. Podmínkou je ale to, že členové a kandidáti do 30. dubna 2004 rozšíření EU schválí. Referendum o vstupu ČR do EU bude letos, s největší pravděpodobností 13. a 14. června.

Iniciativa proti válce chystá v Praze protiválečný 1. máj

Protiválečný 1. máj chystá v Praze Iniciativa proti válce. Podle Johany Růžičkové, která za ni vystupuje, jde o volné sdružení především studentů. Společný je jim odpor proti válce v Iráku, který chtějí vyjádřit 1. května v 15:00 na Palachově náměstí.

Organizátoři očekávají nanejvýš několik set účastníků. "Kdyby přišlo k Rudolfinu 300 lidí, tak bychom byli rádi," řekla ČTK Růžičková. Řečníci podle ní budou hovořit ke shromáždění ze schodiště Rudolfina o nynější zahraniční politice Spojených států, vnitřní americké opozici proti válce a o neutěšené poválečné situaci v Iráku. Demonstrace se účastní i zástupci iráckého klubu v ČR, uvedla.

Iniciativa vznikla loni na podzim, kdy Spojené státy iráckému režimu pohrozily vojenským zásahem, jestliže se nepodřídí rezolucím OSN. Podle prohlášení iniciativy USA zaútočily na Irák, aniž měly důkazy o tom, že režim Saddáma Husajna disponuje zbraněmi hromadného ničení a má spojení s teroristickou organizací Al-Káida.

Svátek práce v Praze každoročně slaví komunisté, sociální demokraté a anarchisté. Komunisté se scházejí dopoledne na Letné, ČSSD odpoledne u Křižíkovy fontány na Výstavišti a anarchisté na Střeleckém ostrově, kde se 1. máj slavil v roce 1891 poprvé.

Iráckou válku bez mandátu Rady bezpečnosti OSN odmítli komunisté a v rezoluci ji odsoudili i delegáti březnového sjezdu sociální demokracie.

Muž a žena přepadli Komerční banku v Praze, uloupili přes milion

Ozbrojená dvojice přepadla ve čtvrtek ráno pobočku Komerční banky v Murmanské ulici v Praze 10. Maskovaný muž a žena podle předběžného odhadu uloupili více než milion korun. Z místa činu ujeli, informovala ČTK mluvčí pražské policie Iva Knolová. Přepadení se podle ní obešlo bez zranění.

Podle mluvčí banky Marie Petrovové se loupež stala po 09:00. "Nikdo ze zaměstnanců ani klientů banky nebyl zraněn," potvrdila. Knolová uvedla, že pachatelé ve věku kolem 22 let ujeli vozem Škoda Fabia. Policisté po nich pátrají. Petrovová připomněla, že loupež je letos druhým přepadením Komerční banky. V březnu přepadl její opavsku pobočku maskovaný muž s maketou pistole. Pracovník ostrahy však lupiči zablokoval vstupní dveře a zabránil mu tak v úniku. Zločinec nakonec vyskočil z okna v prvním patře a krátce na to jej zaměstnanec bezpečnostní agentury zadržel.

V Praze se naposledy ozbrojená loupež v bance odehrála 8. dubna. Dosud neznámý pachatel tehdy přepadl pobočku ČSOB na Vítězném náměstí v Praze 6. Zastřelil jednoho člena bankovní ochranky a odnesl si asi 120.000 korun.

Grebeníček: Do čtyř let je možné vytvořit 300.000 pracovních míst

Zkrácení pracovní doby při zachování výše mzdy, podporu českých investorů a zajištění dostupného bydlení pro mladé lidi požaduje v úvodníku komunistických Májových novin předseda KSČM Miroslav Grebeníček. V propagačním tisku, který budou komunisté rozdávat o prvomájových oslavách, tvrdí, že je možné do čtyř let vytvořit 300.000 nových pracovních míst.

Podle Grebeníčka je ale nutné připravit nový plán zaměstnanosti. Místopředseda KSČM Václav Exner novinářům řekl, že se Národní program zaměstnanosti, který přijala sociálnědemokratická vláda v roce 1998, neosvědčil, stejně následující akční plány. V březnu byl v ČR každý desátý práceschopný občan bez zaměstnání.

Celou stranu Májových novin věnovali komunisté odsouzení válečných akcí USA a NATO. Spojené státy a další země podle nich ignorují mezinárodní právo a vedou agresivní války bez souhlasu OSN. "Tento vývoj je nebezpečný. Po Jugoslávii přišel Irák. Kdo bude další?" ptají se komunisté. Jako řešení nabízejí silnou OSN, obranu mezinárodního práva a dialog místo síly.

Součástí novin je také leták, ve kterém občanům nedoporučují, aby v červnovém referendu hlasovali pro vstup ČR do Evropské unie. "Zúčastněte se referenda! Rozhodněte sami o své budoucnosti!" vyzývají.

Dvaatřicetiletý muž chtěl v cele zabít židlí spoluvězně

Z pokusu o vraždu obvinili severomoravští policisté dvaatřicetiletého muže, který se ve středu pokusil v cele ostravské vazební věznice zabít o čtrnáct let mladšího spoluvězně. "Bezdůvodně jej několikrát udeřil kovovou židlí do hlavy a prorazil mu lebku," řekla ČTK mluvčí krajské správy policie Dagmar Bednarčíková.

Napadený skončil s vážným zraněním na jednotce intenzivní péče ostravské fakultní nemocnice. "Zbraň" zasáhla mozek a zraněný vězeň má ochrnutou levou část těla.

Třešť chce na náměstí shromáždit rekordní počet trombonistů

Třešt na Jihlavsku se pokusí vytvořit český rekord v co největším počtu trombonistů na jednom místě. Budou se shromažďovat v sobotu 17. května na náměstí při příležitosti slavnostního otevření nové cyklotrasy z Třešti do Pelhřimova. Jeden z hlavních organizátorů Petr Píša zve k účasti na rekordu známé aktivní trombonisty i žáky hudebních škol na Vysočině. "Když se rekord podaří, bude dobře, ale nestojí to jen na tom," řekl Píša ČTK.

Podle prezidenta pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslava Marka zatím podobný rekord v rámci Festivalu rekordů a kuriozit neevidují. Na zapsání mezi rekordy by však mělo být trombonistů na náměstí nejméně 20, uvedl Marek. Kulturní program na třešťském náměstí potrvá celý den. V 08:30 cykloturisté odhalí obří cykloznačku o rozměrech 425 krát 100 centimetrů, kterou posléze věnují pelhřimovskému Muzeu kuriozit. To jim na oplátku půjčí nerezový hrnec na 2400 litrů, v kterém se bude vařit čaj. Při otevírání trasy bude přestřižena žlutá páska o rozměrech 650 krát 80 centimetrů, kterou vyrobí místní oděvní družstvo Vývoj.

Cyklisty, kteří absolvují celou trasu, odpoledne při dojezdu pozdraví fanfárou soubor trombonistů. Pro děti budou na náměstí uzavřeném pro dopravu připraveny soutěže, které se budou vztahovat ke kolům, například honění obruče, maškarní rej na kolečkových bruslích nebo módní přehlídka kol, popsal Píša.

Účast trombonistů by podle Píši neměla být samoúčelná. Připravuje proto ještě před zahájením třešťských oslav dvoudenní uměleckou dílnu, kterou povedou významní trombonisté Svatopluk Košvanec a Mojmír Bártek.

Slavnostní den by měl navazovat na loňské oslavy 100. výročí povýšení Třeště na město. O celkové náklady ve výši kolem 50.000 korun se podělí město, Klub českých turistů, místní kulturní středisko a občanské sdružení Tančírna Třešť. Peníze na cyklotrasu získal Mikroregion Třešťsko z Programu obnovy venkova.

Soud potrestal muže za pokus o vraždu exekutora 12 lety vězení

Brněnský krajský soud potrestal šestapadesátiletého Josefa Sklenáře 12 lety vězení za to, že chtěl loni zastřelit exekutora. Útok se odehrál v pachatelově domě v Holešově na Kroměřížsku ve chvíli, kdy exekutor přišel zabavit kvůli dluhům část majetku. Sklenáře to rozčílilo a střelil ho do břicha. Exekutor přežil jen díky rychlé operaci.

Žalobce se proti rozsudku neodvolal. Sklenář se k němu nemohl vyjádřit, protože se jednání se souhlasem soudu kvůli zdravotním problémům neúčastnil. Pokud se ale odvolá, jeho případ projedná Vrchní soud v Olomouci. Muži hrozilo až 15 let vězení.

Sklenářova obhajoba byla postavena na tom, že legálně držený revolver vystřelil jen náhodou při jemném doteku na spoušť. To však popřeli experti. "Sklenář dělal čtyři roky strážného v bance, a musel tedy vědět, jak se zbraní zacházet," řekla soudkyně Halina Černá. Zdůraznila, že podle znalců muž na exekutora Martina Růžičku prokazatelně namířil a vystřelil.

Ve spisu se uvádí, že Sklenář si udělal u jisté firmy dluh. Postupně se částka i s úroky dostala až na 150.000 korun. Soud pak rozhodl, že pokud Sklenář nezaplatí, bude mu zabaven majetek v požadované hodnotě. Proto ho v listopadu navštívil exekutor.

Obžalovaný tvrdil, že se exekutor choval jako vyděrač, a tak se strhla hádka. Podle žalobce při ní vytlačil Růžičku na ulici, dal mu ránu pěstí a střelil jej do břicha. Exekutor potom strávil dva týdny v nemocnici a do práce se vrátil až po třech měsících. U soudu také zaznělo, že exekutor postupoval podle zákona. Růžička má ale od napadení obavy o svoji bezpečnost a k exekucím od svého napadení chodí jen v neprůstřelné vestě.

Ze sportu:

Jen dvaadvacet jmen oznámil trenér hokejové reprezentace Slavomír Lener v nominaci na mistrovství světa. Jedno volné místo si nechává pro Martina Ručinského, kterému musejí start povolit lékaři ve Spojených státech. Podle Lenera Ručinský o šampionát hodně stojí.

Do Finska s týmem odletí i náhradníci Kolařík a Hudler, kteří mohou být dopsáni na soupisku po třech zápasech v základní skupině. Na poslední chvíli vypadli z reprezentace Mikeska, Broš a Michálek.

Počasí:

Slunečné a velmi teplé počasí, které připomene léto, zavládne v České republice na začátku příštího týdne. Květen ale s sebou přinese mírné ochlazení, má pršet a někde i zahřmí.

V pondělí bude podle meteorologů kolem 21 stupňů Celsia, následující dva dny vyšplhá rtuť teploměru na 24, někde dokonce až na 28 stupňů. Pokud se předpověď vyplní, bude poslední dubnový večer ideální pro všechny, kteří se podle tradice chystají u ohňů pálit čarodějnice.

Zato ve čtvrtek, kdy někteří slaví svátek práce a jiní svátek zamilovaných, se ochladí asi na dvacet stupňů. Čekají se i přeháňky. Kdo se chystá na romantickou prvomájovou procházku či vyrazí na prodloužený víkend, měl by si vzít nejen deštník, ale radši počítat i s bouřkou.

Do konce tohoto týdne se teploty budou přes den pohybovat kolem dvaceti stupňů, místy zaprší. O víkendu se obloha zatáhne, meteorologové předvídají déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky.