Zprávy Radia Praha

Česká vládní koalice se shodla na snížení schodků do roku 2006 na 4 procenta HDP

Experti vládní koalice se na nedělním jednání shodli na tempu snižování vysokých rozpočtových schodků tak, aby deficit veřejných financí v roce 2006 nepřekročil čtyři procenta HDP. Na tiskové konferenci po jednání o reformě veřejných financí na zámku v Kolodějích to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Fiskální cíl, k němuž má reforma směřovat, musí ještě schválit vláda.

Experti se také shodli na tom, že by vláda měla s návrhem státního rozpočtu předkládat i závazné výdajové limity na další dva roky dopředu. Také zahájili debatu o důchodové reformě. Oproti původnímu plánu však nestihli projednat změny v nemocenské ani daňovou reformu. K oběma tématům se vrátí na dalším koaličním jednání v neděli 11. května

Vicepremiér Mareš by v zásadě souhlasil s americkými vojáky v Česku

Vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš by v zásadě souhlasil s tím, aby v České republice byly rozmístěny jednotky americké armády. Naopak proti takové možnosti se v nedělním pořadu televize Prima "Nedělní partie" vyslovil poslanec a místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf.

"Nevidím důvod, proč by měly být jakékoli cizí jednotky v naší zemi," uvedl. Ransdorf soudí, že střední Evropě nehrozí v nejbližších desetiletích žádná bezpečnostní rizika.

Mareš by nebyl proti rozmístění spojeneckých jednotek, pokud by to bylo v souladu se spojeneckými závazky České republiky a pokud by to zlepšilo obranyschopnost země. Požadoval by ale důslednější vysvětlení toho, co by takový krok znamenal.

Spojené státy podle některých informací uvažují o přemístění svých vojáků z Německa dále na východ. Zatímco v Polsku je možné rozmístění amerických vojáků přijímáno kladně, postoj českých politiků není jednoznačný.

Rezervovaný postoj zaujal prezident Václav Klaus, který upozornil na paralelu s přítomností sovětských okupačních vojsk v Československu po roce 1968. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) řekl, že posoudit výhody a nevýhody vojenské přítomnosti USA v Česku si vyžádá čas. K příznivcům amerických základen v zemi patří ODS i ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD).

Příletové karty kvůli SARS mají být hotovy do týdne

Během následujícího týdne mají hygienici spolu se zástupci ministerstev zdravotnictví, vnitra, zahraničí a průmyslu dokončit přípravu evidenčních karet, které by pak cestující kvůli šíření nemoci SARS vyplňovali při příletu do České republiky. "Zavedou se tehdy, až to bude z epidemiologického hlediska v Evropě nutné," uvedl v neděli hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

O zavedení formulářů rozhodne hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Polanecký připomněl, že evidenční karty existují již nyní ve zhruba 70 procentech zemí, například ve Spojených státech, Británii, Španělsku, Argentině či na Kypru. Na SARS, neboli syndrom akutního respiračního selhání, zřejmě ještě dlouho nebude lék ani vakcína. "Jediné opatření je zatím izolace. K tomu ale potřebuji vědět, kdo kdy byl s kým ve styku, abychom dotyčného mohli izolovat," vysvětlil hygienik.

I z těchto důvodu nechápe Polanecký výtky českých ochránců osobních údajů, kteří tvrdí, že vyplňování dat odporuje zákonům. Předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Karel Neuwirt deníku Právo řekl, že ani podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ani podle cizineckého zákona nemohou chtít úřady po lidech osobní údaje jen proto, že překračují hranice státu.

"Jeho reakce se mi zdá podrážděná, zbytečná a hloupá, když je ve světě více než 5000 nemocných a 400 mrtvých," reagoval Polanecký. Obsah formuláře se ale bude konzultovat i s ochránci dat. Přistávací karty budou dostávat cestující již na palubě. "Budou se vyplňovat ještě před přistáním ze všech destinací, které existují na Ruzyň a na všechna další letiště, včetně sportovních," dodal Polanecký.

Na schůzce, která se má konat nadcházející týden, se upřesní vzhled karty, technologie distribuce a sběru a další detaily. Kartu by cestující odevzdal při pasové kontrole. Podle dosavadních informací do formuláře napíše své jméno, číslo pasu, zemi odletu, dobu pobytu v Česku a kontaktní adresu pro případ, že by někdo z letu onemocněl. Karty se mají uchovávat po inkubační dobu nemoci, tedy deset až 20 dní. Poté se skartují.

V České republice se zatím výskyt nemoci neprokázal. Na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka leží dva pacienti podezřelí z nákazy SARS. Jde o muže, který byl v Austrálii a během cesty přestupoval v Bangkoku, a ženu, která pobývala v Číně.

Zaorálek: Poslanci v případě bytů v Nerudově ulici pochybili

Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) připustil, že poslanci udělali chybu, když včas a otevřeně neinformovali o poslaneckých bytech v pražské Nerudově ulici. V nedělním pořadu televize Nova řekl, že zákonodárci nezvládli komunikaci s veřejností o využití budovy, jejíž rekonstrukce bude daňové poplatníky stát 250 milionů korun.

"Mě celá tato kauza mrzí... Myslím, že ta věc mohla být jednodušší, kdyby všechny informace byly od začátku na stole," uvedl. Novináři podle něj měli mít šanci hned na začátku si byty prohlédnout. Sněmovna by si ušetřila mnoho problémů, míní Zaorálek.

Vylosovaní poslanci se mají do bytů nastěhovat v září. Seznam zákonodárců, kteří mají o bydlení v centru Prahy zájem, poslanecké kluby zveřejnily až po nátlaku médií. Pouze ODS tak zatím neučinila.

V ubytovně na Malé Straně je 47 bytů a 32 garážových stání. Nejmenší má rozlohu 32 a největší přes 98 metrů čtverečních. Vybavení jednoho bytu přijde asi na 150.000 korun. Šestnáct bytů bude využívat klub poslanců ČSSD, 14 frakce ODS, 11 bude pro KSČM, pět pro KDU-ČSL a jeden pro Unii svobody

Poslanci ODS zasednou v EP v řadách Evropské lidové strany

Všech osm poslanců a senátorů ODS, kteří budou od pondělka působit jako pozorovatelé v Evropském parlamentu, zasedne do lavic Evropské lidové strany (ELS) s převládajícím prointegračním křesťanskodemokratickým prvkem. Spolu s lidovci a zástupci Unie svobody vytvoří nejsilnější český poslanecký "klub" v EP.

ODS měla původně v úmyslu své pozorovatele rozdělit, podobně jako to udělala na listopadovém slavnostním plénu EP, mezi ELS a euroskeptickou Unii pro Evropu národů. Podle zdrojů z byra ELS jí však bylo řečeno, že takové praktiky nejsou v EP možné - politická strana se musí rozhodnout o své příslušnosti k evropské frakci jako celek.

Znamená to, že Evropská lidová strana přivítá ve svých řadách hned 14 českých parlamentářů. Do řad Strany evropských socialistů jich zamíří sedm, mezi komunisty ze Sjednocené levice tři. Celkem má ČR v EP 24 poslaneckých míst. Po vstupu 1. května 2004 se pozorovatelé přemění v plnohodnotné poslance.

Celkem přivítá EP v pondělí 162 pozorovatelů z deseti vstupujících kandidátských zemí. Počet jeho poslanců se tak dočasně rozroste na 788. Pozorovatelé se budou moci plnohodnotně účastnit života EP, nikoli však hlasovat a promlouvat na plenárním zasedání.

Největší příliv hlásí právě Evropská lidová strana, do níž směřuje 69 nových duší. S 301 poslancem bude nejen největším klubem v EP, ale bude mít dokonce víc lidí, než socialisté a liberálové dohromady. "Pracovali jsme intenzívně, abychom naše sesterské strany připravili na rozšíření. Nyní jde o to, aby se noví kolegové co nejlépe integrovali do našeho klubu," prohlásil jeho předseda, německý křesťanský demokrat Hans-Gert Pöttering.

Tento týden se poslanci z kandidátských zemí zúčastní poprvé práce stranických klubů a frakcí v Bruselu. Příští týden jsou premiérově zváni na plenární schůzi do Štrasburku.

Přístup ministerstev k prosazování rovnosti pohlaví se liší

V přístupu ministerstev k otázkám rovného postavení mužů a žen existují rozdíly a plnění některých úkolů postrádá konkrétní kroky a řešení. Ministerstva například nedávají rovnoprávnosti žen a mužů příliš prostoru ve své mediální politice a aktivně se neprojevují ani při prosazování žen do vedoucích pozic. Všechna ministerstva však již začala vzdělávat své úředníky v otázkách rovnoprávnosti pohlaví.

Konstatuje to souhrnná zpráva o plnění priorit a postupů vlády při prosazování rovnosti mužů a žen za rok 2002. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ji ve středu předloží vládě.

Zatímco v právním systému České republiky je rovnost mužů a žen zajištěna, skutečnost je zatím odlišná. V myšlení společnosti nadále přetrvávají stereotypy o roli muže a ženy, píše se ve zprávě.

Materiál nenavrhuje žádná další rozšíření priorit, toliko aktualizuje a rozšiřuje dosavadní opatření. Například u bodu hovořícím o nutnosti vytváření rekvalifikačních programů se nově klade důraz na postavení venkovských žen. Dokument také nařizuje provést důkladnou analýzu učebních osnov tak, aby se nepodílely na vytváření stereotypů a předsudků o postavení mužů a žen.

Jeden z bodů také ukládá povinnost vydat vyhlášku, kterou se stanoví práce a pracoviště, která jsou zakázána těhotným a kojícím ženám a matkám do devátého měsíce po porodu. Dále se v materiálu ukládá například přijetí legislativních opatření směřujících k potlačování domácího násilí a lepší ochraně jeho obětí nebo podpora přístupu žen k zaměstnáním, kde se využívají informační technologie.

Lékaři brzy rozhodnou, kdy iráckého hocha propustí z nemocnice

V nejbližších dnech rozhodnou lékaři o tom, kdy bude z motolské nemocnice propuštěn dvouletý irácký chlapec Hasan Chaláf, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Podle mluvčí nemocnice Evy Jurinové rehabilitace pokračuje úspěšně a dítě ji velmi dobře snáší. "Vyšetření z minulého týdne ukázala, že není bezpodmínečně nutná jakákoli ortopedická operace," uvedla v neděli Jurinová.

Rehabilitace je ale dlouhodobý proces, který bude pokračovat i po chlapcově propuštění. Další léčebný postup lékaři stanoví až po několika měsících.

Případ iráckého hocha připoutal pozornost tím, že české úřady ho spolu s matkou Saljou začátkem dubna nevpustily do země. Žena sice měla platné vízum, ale musela s chlapcem odcestovat. Úřady se odvolaly na zákaz vstupu Iráčanů do země kvůli válečnému konfliktu.

Až když Saljina sestra, která žije v Česku, na případ upozornila, ministerstvo zahraničí jí zajistilo nové vízum. Ministerstvo zdravotnictví vyjednalo dítěti léčbu na klinice dětské neurologie a také ji hradí.

Dětská mozková obrna je neurologické onemocnění, které je následkem poškození mozku v těhotenství, během porodu nebo po něm. Postižení trpí pohybovými poruchami, často i poruchou řeči. Stav vyžaduje intenzivní, zejména rehabilitační léčbu.

V Brně si připomněli oběti holokaustu

Památku šesti milionů obětí holokaustu za druhé světové války i výročí 60 let od povstání ve varšavském ghettu si v neděli připomnělo zhruba 250 účastníků shromáždění v brněnské synagoze v ulici Skořepka. Zapálili sedm svící. "Tato symbolika bývá interpretována různě. Zjednodušeně šest svící za šest milionů obětí, sedmá za všechny ostatní, kteří zahynuli," řekl novinářům Petr Weber z Židovské obce v Brně. Sedmou svíci zapálil izraelský velvyslanec Arthur Avnon.

Rabín Karol Sidon podotkl, že s realitou holokaustu se nelze nikdy zcela vyrovnat, odmítá ovšem představu Židů jen jako obětí. V historii Židů byly chvíle šťastné i tragické, uvedl. Téměř 60 let od konce druhé světové války je v Česku stále malý počet židovských obcí i jejich členů, podotkl. Jen z Brna bylo za druhé světové války deportováno 13.000 obyvatel židovského původu do koncentračních táborů, kde téměř všichni zahynuli.

Weber upozornil, že i dnes se lze v Česku setkat s antisemitismem, přestože se jeho signály neobjevují na rozdíl od minulosti tak často na veřejnosti. "I když i takové věci máme - zhanobené památky, pomníky pomalované hákovými kříži," uvedl. Mnohem rafinovanější a nebezpečnější projevy antisemitismu se však podle něj v poslední době objevují v elektronických médiích, zejména na internetu. Tyto materiály jsou anonymní, a proto těžko nebo vůbec postižitelné, podotkl.

Nedělní tryzny k uctění památky obětí holokaustu se za mírně zvýšených bezpečnostních opatření zúčastnil i jihomoravský hejtman Stanislav Juránek a představitelé magistrátu. Přišli také představitelé jiných církví i zástupci Islámské nadace, reprezentující muslimské věřící.

Respekt: Na seznamech odposlechu figurují tři ministři

Na seznamech policejních odposlechů za několik uplynulých měsíců figurují tři současní ministři a nejméně devět poslanců. Telefonovali jim totiž lidé podezřelí z různé trestné činnosti, kteří jsou odposloucháváni. Na seznamech se tak ocitli ministři vnitra Stanislav Gross, obrany Jaroslav Tvrdík a zemědělství Jaroslav Palas (všichni ČSSD). Uvádí to týdeník Respekt ve svém pondělním vydání.

Grossovi údajně volali dva lidé prověřovaní policií: podnikatel Andrej Babiš a Hana Palochová, správkyně nevěstince. Babiš podle policie porušil zákon při ovládnutí podniku Lovochemie. Palochová se údajně zná s Albánci, kteří podle policie angažují do českých nevěstinců ženy z Balkánu, uvedl list.

Gross ale popírá, že by s Palochovou hovořil. "Nevím, o čem to mluvíte," řekl Respektu. Žena podle týdeníku telefonovala i Tvrdíkovi. Ten to sice přiznal, ale nepřikládá tomu význam. Ministr zemědělství Palas se na seznamu ocitl kvůli hovoru s Babišem, sdělil týdeník.

Z poslanců Respekt zmínil například Jaromíra Schlinga a Petra Lachnita (oba ČSSD). Volali jim lidé, kteří jsou podezřelí z korupce v souvislosti s uzavřením smlouvy na stavbu dálnice na severní Moravě. Tato dohoda je již vypovězena. Vlastimil Tlustý (ODS) prý hovořil s bývalým náměstkem zkrachovalé IPB Liborem Procházkou. Karlu Šplíchalovi (ČSSD) volal člověk stíhaný za podíl v organizování prostituce v pražské tržnici, uvedl týdeník.

Češi a Němci na hranicích chtějí uklízet společně

Češi a Němci podél česko-bavorských a česko-saských hranic chtějí vymyslet společný postup, který by uplatňovali při úklidu měst a zajišťování zimní údržby. Více než 50 zástupců měst, obcí a podniků se proto sejde v úterý a ve středu na Německo-českých Dnech úklidu v německém Hofu. Přeshraniční projekt, který iniciovala města Aš, Cheb a Hof ve spolupráci s informačním a dokumentačním centrem IDOR, financují sponzoři a bavorská větev Euregia Egrensis.

"Základní myšlenkou je dosáhnout stejných standardů v péči o čistotu a pořádek ve všech městech v příhraničí s ohledem na blížící se vstup do EU," uvádí dokument IDOR.

Hlavním tématem diskuse bude právní rámec ochrany životního prostředí na komunální úrovni a financování úklidu měst podle bavorských a saských modelů. Účastníci chtějí dále najít účinná preventivní opatření k likvidaci černých skládek ve městech. V areálu kongresové centra v Hofu budou Němci svým partnerům předvádět ukázky zásahů vozidel a strojů na úklid měst a zimní údržbu. V Hofu budou přednášet zejména experti z Karlových Varů, Plzně, saského Schwarzenbergu a bavorských měst Regensburg a Hof.

Astronom: Přechod Merkuru přes Slunce pozorujte dalekohledem

Přechod planety Merkur přes sluneční kotouč bude možné 7. května dopoledne pozorovat běžným dalekohledem, který přibližuje alespoň dvacetkrát, řekl Miloš Tichý z hvězdárny na Kleti na Českokrumlovsku. Bude ale bezpodmínečně nutné si k němu koupit sluneční filtry, které odstiňují podstatnou část slunečního světla, zdůraznil.

Nejlepší pozorovací podmínky budou mít přátelé vesmíru na hvězdárnách. Přístupná bude podle Tichého i hvězdárna na Kleti. Od rána bude otevřená i Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně.

Přechod Merkuru přes Slunce začne dotykem okrajů obou těles v 07:12 a skončí ve 12:32. Bude se jevit jako malá skvrnka, která se bude pomalu pohybovat přes sluneční disk. Protne ho zhruba v jedné osmině průměru od horního okraje.

Jde o poměrně vzácný úkaz. Přechodů Merkuru přes Slunce, kdy jde vlastně o částečně zatmění, lze napočítat průměrně 13 za století. Z téhož místa na Zemi je možné jich spatřit zhruba polovinu. Naposled bylo možné úkaz v Česku pozorovat celý 10. listopad 1973 a jeho závěrečnou část těsně po východu Slunce 13. listopadu 1986. Příští bude 9. května 2016.

Letos bude možné 16. května pozorovat zatmění Měsíce a 31. května zatmění Slunce. Proto hovoří astronomové o květnu jako o měsíci stínů. Oba úkazy nastanou v ranních hodinách, takže si na ně bude potřeba přivstat.

V Kladně hovořili s ptáky

Tradiční vítání ptačího zpěvu v neděli v Kladně už potřetí uspořádali členové České ornitologické společnosti. Přes 30 milovníků přírody se v brzkých ranních hodinách sešlo na kladenském autobusovém nádraží. Vydali se po trase Buštěhradská halda, Vinařická Horka a Brandýsek za poznáním ptactva. "Nejmladšímu účastníkovi bylo osm a nejstaršímu 77 let," řekl průvodce výpravy Stanislav Lepič.

Účastníci si mohli poslechnout například zpěv chráněného bělořita šedého. "Jeho zpěv rozhodně patřil k vrcholům celého dopoledne," řekl Lepič. Tento pták žije mezi skalinami a sutí a je velmi podobný obyčejnému, byť stále vzácnějšímu vrabci.

Celkem účastníci viděli a slyšeli 33 druhů ptactva. To je více než polovina druhů hnízdících na Kladensku. Dnešní setkání skončilo návštěvou areálu Záchranné stanice ohrožených zvířat v Brandýsku.

Tradice Vítání ptačího zpěvu (Dawn Chorus Day) vznikla v roce 1983 v Birminghamu, kde místní ornitologové přišli s nápadem, přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Od té doby se těsně před rozedněním scházejí v mnoha zemích lidé, aby se zaposlouchali do zvuků právě se probouzející přírody.

Někteří organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami, nahrávkami ptačích hlasů, odchytem a kroužkováním ptáků nebo návštěvami záchranných stanic živočichů. Častou součástí vycházek bývají i pikniky. Platí ale pravidlo, že součástí snídaně nemají být vejce.

Heřmanoměstecká památková zóna ještě nevydala všechna tajemství

Památková zóna v Heřmanově Městci na Chrudimsku ještě nevydala všechna svá tajemství. Zemní práce v okolí synagogy odkryly na počátku zimy základy židovské rituální očistné lázně, mikve. Nyní se ukazuje, že pozůstatků starého zdiva je pod zemí více, řekl místostarosta Václav Dostál. Památkáři musejí říci, jaká stavba v blízkosti židovských památek stála, případně získat peníze na archeologický průzkum či záchranu nálezu.

Bohatě zdobená novorománská synagoga a židovská škola jsou majetkem města. Početná židovská komunita, která kdysi v Heřmanově Městci žila, totiž během války zanikla. Město neuspělo se žádostí o krajský grant na archeologický průzkum, nyní se památkáři snaží získat prostředky z programu podpory záchrany archeologických výzkumů.

Mikve, do níž přitéká přírodní voda, slouží židům k očistě od nečistot, jež podle věrouky přináší pozemský život. Pro její používání existují striktní předpisy. Koupel v ní absolvují například ženy po menstruaci či porodu. V Česku je jediná funkční mikve a podle odhadu muzejníků asi 20 až 40 lázní, které již neslouží svému účelu. V roce 1995 byla objevena zachovalá lázeň ve sklepení dobrušského muzea. Je přístupná veřejnosti.

Heřmanoměstecká synagoga, k níž mikve patřila, byla postavena v roce 1870. K obřadům sloužila do roku 1940. Od roku 1986 je majetkem obce. Obec objekty zrekonstruovala a využívá je k pořádání kulturních akcí. Oprava památek stála 27 milionů korun, 60 procent poskytl stát.

Plzeňskou radnici obsazenou Němci opět osvobodila armáda USA

Pátého května roku 1945 sice nebyl na plzeňské radnici žádný německý voják, ale i tak přilákal dnešní inscenovaný boj o vládu v první budově města téměř 2000 lidí. Pětadvacet Američanů za 20 minut přemohlo 40 nacistů. Za potlesku okolostojících lidí je pak odvedli před fiktivní vojenský tribunál. Přesto byl pohled na renesanční radnici s obrazem Adolfa Hitlera a červenou vlajkou s hákovým křížem pro některé občany Plzně nepochopitelný.

"To když vidí komunisté, tak se jim musí zvedat žaludek," uvedl v davu jeden starší Plzeňan. "Na jedné straně náměstí němečtí turisté s knedlíky v restauracích, na druhé jsou odváděni jejich vojáci - to je fakt síla," doplnil další přihlížející boje o budovu současného magistrátu.

"O radnici se nebojím, je to její propagace. Je dobré, když se lidi baví," uvedl primátorův náměstek Vladimír Duchek. Podle něj ale show, zorganizovaná výhradně vojenskými spolky, neodpovídá historické realitě, neboť o plzeňskou radnici se nikdy nebojovalo. Podle Duchka byl pouze na sousední věži chrámu sv. Bartoloměje německý odstřelovač.

"Silně jsme improvizovali. Byl to ale krásný pocit osvobozovat město od zbytků nacistických okupantů a končit v Plzni tu náročnou cestu z Normandie," řekl Ivan Rollinger z Klubu 2. pěší divize Plzeň, který byl velitelem americké čety. Všechny podstatné německé dokumenty byly podle něj zajištěny, i když je Němci vyhazovali z oken na dvůr do ohně.

"Příště vyhrajeme my," prohlašoval jeden ze zatčených okupantů. "Tohle už se nesmí opakovat," kontroval Michal Kindl, iniciátor celé akce, velitel jednotky okupantů a šéf plzeňského Klubu vojenské historie. Podle něj takovou akci město ještě nezažilo. "Na radnici jsme nic nezničili, ani jsem si ale ty pěkné kanceláře nestačil prohlédnout," dodal Kindl.

Němci v Plzni kapitulovali 5. května 1945 brzy ráno. Na radnici ale nacisté nebyli, v posledních dnech války tam působila pouze revoluční rada. Poslední německý výstřel padl v západočeské metropoli z pušky německého odstřelovače v 08:45 z bartolomějského chrámu, ale bez vědomí vedení kapitulující jednotky.

Ondřej Trojan dokončil české natáčejí Želar

V divoké, bažinaté krajině, kterou suplovala mokřina rozlévající se kolem potoka se zbořeným mlýnem v pozadí, a přitom jen několik metrů od frekventované silnice z Benešova na Tábor, vznikaly o víkendu jedny z posledních záběrů celovečerního snímku Želary. Mlhu suploval rozptýlený umělý kouř a maďarský herec György Cserhalmi v zablácených mokrých kalhotách a zašlém vaťáku si po vydařené scéně s chutí zapálil cigaretu.

Kolem postávali komparzisté oblečení do uniforem ruských vojáků s plnou polní na zádech a také maskéry zkrvavení "vesničané", dílem dovezení až ze Slovenska. Tam se filmový štáb režiséra a producenta Ondřeje Trojana vydá v polovině měsíce, aby do 25. května v nádherných scenériích obce Zázrivé poblíž Malé Fatry film dokončil. Je příběhem dívky (hraje ji Anna Geislerová), kterou v době druhé světové války tlak událostí donutí ze dne na den opustit město i partnera a ukrýt se na venkově u cizího muže, který je jí odporný. Zprvu nenávistný vztah přerůstá kdesi v horách na samém kraji civilizace v silné citové pouto. Autorem scénáře byl podle námětu Květy Legátové Petr Jarchovský.

Když si někde rozloží nádobíčko filmaři, je to pokaždé stejné. Přilehlé komunikace zaplaví desítky osobních vozů a mikrobusů, nákladní auta s technikou, autobusy pro kompars a karavany pro hvězdy. Nechybí přívěs s občerstvením, mobilní toalety, elektrický agregát i velké stany, do nichž vhánějí teplo naftové fukary. Statisté obého pohlaví, včetně dětí, v nich za nepřízně počasí čekají na svou minutu slávy, kdy se mihnou na stříbrném plátně.

Při natáčení Želar byli na "place" i Jaroslava Adamová, Jaroslav Dušek a Iva Bittová. Trojan do filmu dále obsadil Miroslava Donutila, svého bratra Ivana a také Jana Třísku, který bude koncem května natáčet na Slovensku.

"Jeho účast jsem domluvil před dvěma lety na plzeňském filmovém Finále, kde byl předsedou poroty. Objeví se v nepříliš velké roli a dost jsem přemýšlel, jak mu ji taktně nabídnout," řekl režisér. Poslal mu do Ameriky scénář s tím, že role je jen epizodní. Právě jeho ztvárněním však nabyla na významu, míní Trojan.

Specialitou Želar je, že se natáčejí už rok, počet filmovacích dnů však jen o málo přesáhne 60. Příběh totiž vyžaduje všechna roční období. A tak štáb zažil dvacetistupňové mrazy, při nichž se v kameře lámal materiál, i třicetistupňové vedra. Zajímavý je i věkovým rozpětím herců - od čtrnáctidenního novorozence po devadesátiletou Zitu Kabátovou.

Zimu zakusila i Geislerová. "Nejvíc jsem si vytrpěla právě tady v těch bažinách při natáčení sekvence, která bude na plátně trvat třeba jen tři minuty. Točili jsme ji týden. Hasiči mě kropili vodou a já jsem vždycky jen přes clonu hustého deště zahlédla, jak jsou všichni v péřovkách, vaťácích, pláštěnkách a u fukarů, zatímco jsem tady lítala jen v těch válečných hadérkách jako ztracená a zoufalá žena v lese," řekla herečka.

Želary vznikají ve společnosti Total HelpArt v koprodukci s Barrandovem, Českou televizí a partnery v Rakousku a na Slovensku. Získaly granty českého fondu na podporu kinematografie a fondu Eurimages. Podle Trojana rozpočet tohoto na české poměry dosti drahého projektu nepřesáhne 50 milionů korun. Premiéra filmu bude 4. září.

Turnov chce mít atletický stadion evropského významu

Moderní atletický stadion, kde by se mohly konat prestižní mezinárodní závody, chce vybudovat AC Turnov. Hlavním problémem současného sportoviště jsou nemoderní tribuny a špatné zázemí pro závodníky. "Již v příštím roce by se však situace měla změnit," řekl v neděli tajemník AC Turnov František Svoboda. Po rekonstrukci stadionu by přibyla krytá tribuna, moderní šatny, prostory pro masáže a další zázemí. Ovál s osmi drahami a všechny sektory již vyhovují požadavkům Mezinárodní atletické federace (IAAF). Pokrývá je nejrychlejší světový povrch značky Mondo.

Atleti zažádali na přestavbu stadionu o státní dotaci a podle Svobody získali příslib, že ji příští rok dostanou. "Na rekonstrukci potřebujeme 40 milionů korun," prohlásil Svoboda. Státní dotace by přinesla 30 milionů, další 4,5 milionu by přidalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. O zbylé peníze by se postaralo město Turnov, jemuž sportoviště patří.

Na stadionu, kam se přesně za 14 dní sjede světová diskařská špička na Memoriál Ludvíka Daňka, chybí především dostatek sprch, šaten a WC. Stará sokolovna za stadionem už pro stovky závodníků nestačí. Nevyhovují ani ochozy pro 3500 diváků. Většina z nich musí stát, hlediště není kryté.

Po rekonstrukci stadionu by se Turnov rád zařadil k atletickým centrům evropského významu a ucházel se o pořádání mítinku IAAF.

Fröhlich a Koudelková získali tituly mistrů ČR v badmintonu

Tituly mistrů republiky v badmintonu získali v neděli v Brně Jan Fröhlich z Benátek nad Jizerou a Markéta Koudelková ze Sokola Radotín. Koudelková do své sbírky přidala ještě prvenství ve smíšené čtyřhře, kterou vyhrála spolu s Petrem Koukalem.

Fröhlich musel ve finálovém duelu s Janem Vondrou odvracet v druhém setu dva mečboly. Vondra však ani jednu výhodu neproměnil a do rozhodující třetí sady kvůli zranění lýtka nenastoupil. Koudelková ve finále porazila první hráčku českého žebříčku Evu Brožovou 2:1 na sety.

Doktor na úvod SP ani jednou nechyběl na stupních vítězů

Kanoista Martin Doktor nechyběl ani v jednom ze tří závodů úvodního dílu Světového poháru na stupních vítězů. Na regatě v Hazewinkelu po sobotním třetím místě na kilometru přidal další bronz i na druhé olympijské trati pětistovce a v závěrečném sprintu na 200 metrů získal stříbro. Belgickým úvodem seriálu proplul bez zaváhání olympijský vítěz, mistr světa a Evropy Andreas Dittmer.

V Hazewinkelu se sešla vynikající konkurence, Doktor postrádal tradičně pouze 'ruskou raketu' Maxima Opaleva, který stejně jako v minulých letech starty na mimošampionátových závodech šetří. "Až na něj prakticky nikdo nechyběl. Na první závody můžu být spokojený," řekl Doktor.

K úplné spokojenosti mu chybělo porazit na kilometru Kubánce Karla Aguilara, od kterého ho dělila necelá desetina sekundy, a na pětistovce pak Bulhara Stanimira Atanasova, který odolal jeho náporu v závěrečných metrech o tři desetiny.

Lener dopsal na soupisku českého týmu obránce Kolaříka

Už jen jedno volné místo pro hráče do pole má trenér české hokejové reprezentace Slavomír Lener na mistrovství světa. Před nedělním osmifinálovým zápasem s Německem se totiž rozhodl doplnit tým o obránce pražské Slavie Pavla Kolaříka, který by již měl také již nastoupit.

Třicetiletého Kolaříka tak čeká premiéra na světovém šampionátu. V Helsinkách se s mužstvem stále připravují i útočník Milan Michálek a třetí brankář Jiří Trvaj.

Dopsáním Kolaříka na soupisku trenéři pravděpodobně zavrhli, že by čekali na obránce Minnesoty Filipa Kubu. Ten by na sever Evropy mohl přiletět nejdříve ve středu, a to za předpokladu, že by tým Wild vypadl v pondělí ze Stanleyova poháru.

Poslední Hradec Králové i patnáctí Bohemians v lize opět prohráli

Fotbalisté Hradce Králové a Bohemians Praha prohráli další ligový zápas a čtyři kola před závěrem nejvyšší soutěže je jejich situace na konci tabulky velmi vážná. Na čtrnácté Blšany, které remizovaly s Libercem, ztrácejí poslední Východočeši devět a Pražané sedm bodů.

Třetí Žižkov si sobotní výhrou nad Spartou přiblížil Pohár UEFA. Po dnešní liberecké ztrátě má před obhájci titulu tříbodový náskok.

Výsledky 26. kola: Žižkov - Sparta 2:0 (2:0), Olomouc - Bohemians 3:1 (1:0), Blšany - Liberec 1:1 (1:0), Příbram - Teplice 2:1 (0:0), Jablonec - České Budějovice 1:0 (0:0), Zlín - Synot 3:0 (2:0), Hradec Králové - Brno 0:1 (0:0).

Počasí na pondělí:

V noci a zítra čekejte skoro jasno. Teploty přes noc 10 až 6, přes den 25 až 29 stupňů, na horách kolem 20. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr, přes den na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě místy s nárazy do 50 kilometrů za hodinu.