Zprávy Radia Praha

Ústřední výbor doporučil poslancům ČSSD podpořit Špidlovu reformu

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie v sobotu podle očekávání doporučil svým poslancům a senátorům, aby podpořili finanční reformu kabinetu Vladimíra Špidly. S úsměvem odcházela ze zasedání nejvyššího stranického orgánu ministryně školství Petra Buzková, podařilo se jí totiž prosadit do usnesení podporu svého rezortu. Usnesení zákonodárce nabádá, aby "při projednávání reformy veřejných financí zohlednili, že školství a vzdělání je a vždy bylo prioritou ČSSD". "Považujeme školství za svou prioritu a v rámci přípravy rozpočtu se to nějakým způsobem projeví," řekl po zasedání ČTK premiér a šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla. To, že dal výkonný výbor zelenou reformě, na které se spolu se sociální demokracií podíleli také lidovci a unionisté, neznamená, že poslance ČSSD zavázal k jednotnému hlasování. To je podle premiéra autonomní věcí poslaneckého a senátorského klubu. "Obecná instrukce je podpořit reformu veřejných financí a ostatní věci jsou záležitostí klubu," zdůraznil. Proti reformě podle něj na jednání nepadly vážnější připomínky. Debata však trvala pět hodin a podle předsedy vlády nebyla zcela jednotná. S usnesením nakonec souhlasilo zhruba 85 procent zúčastněných.

Komunisté nabízejí podporu případné menšinové vládě ČSSD

Komunisté nabízejí ČSSD spolupráci a podpořili by případný menšinový kabinet sociální demokracie. Během sobotního jednání Ústředního výboru to novinářům řekl předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Vedení strany také jednalo o vládní reformě veřejných financí. Jako celek ji nepodpoří, mohou však ve sněmovně zvednout ruku pro některé dílčí návrhy, například pro zavedení registračních pokladen. "Je vážně narušena stabilita vlády," uvedl Grebeníček. Vládní koalice sociálních demokratů, lidovců a unionistů je podle šéfa opoziční KSČM nesourodá. Vnitřně nestabilní ČSSD prý vydírají unionisté. Sociální demokracie tak podle Grebeníčka ruší své předvolební sliby a odklání se od levicové politiky. I díky tomu rostou preference pravicové ODS, poznamenal. Vláda premiéra Vladimíra Špidly se údajně posunuje doprava. To je podle Grebeníčka patrné i z toho, že nespolupracuje s jeho KSČM ani s odboráři, z nichž se také rekrutují voliči ČSSD.

Před zasedáním Ústředního výboru se objevily hlasy, které volaly po odvolání místopředsedy Jiřího Dolejše z vedení strany. Například českolipským komunistům se nelíbilo, že nedbal stranického doporučení nehlasovat v referendu pro vstup země do Evropské unie. Dolejš veřejně prohlásil, že vstup do EU podporuje. O jeho odvolání se v sobotu nejednalo.

Ambrozek oddálil rozhodnutí o geneticky modifikované kukuřici

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek zatím nepovolil pěstovat na území České republiky geneticky modifikovanou kukuřici. Ministerstvo o povolení k volnému pěstování této plodiny požádala firma Monsanto, proti jsou ekologičtí aktivisté v čele s organizací Greenpeace. Očekávalo se, že ministrovo slovo padne do konce června, ve středu ale Ambrozek vrátil dokumenty k dalšímu posouzení. "Ministr vrátil podklady odboru environmentálních rizik svého úřadu," řekl v sobotu ČTK mluvčí Jakub Kašpar. Jak dlouho bude trvat nové posuzování, nebyl schopen odhadnout. Ministerstvo už se jednou k žádosti vyjádřilo, proti formulaci povolení se však odvolali odpůrci i propagátoři genetické kukuřice. Rozkladová komise potom pro Ambrozka připravila další vyjádření, podle neoficiálních informací doporučující. Odpůrci tvrdí, že pokud bude modifikovaná kukuřice povolena, nikdo už nezkontroluje, kde se vysévá. Ekologičtí zemědělci se tak nebudou moci bránit přenosu pylu. A pokud kontrola zjistí, že obilí ekologických zemědělců obsahuje modifikované geny, hrozí jim ztráta registrace, pokuty a vrácení dotace.

Právo: Dostál chce přenechat církevní záležitosti Marešovi

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) se kvůli dlouholetým sporům mezi církvemi a ministerstvem rozhodl vzdát se církevního odboru. Navrhuje vládě, aby změnou kompetenčního zákona přešla zodpovědnost za církevní věci na Úřad vlády a byla podřízena místopředsedovi pro lidské zdroje Petru Marešovi (US-DEU), píše sobotní Právo. Kabinet by o tom měl podle listu rozhodnout v pondělí. "Nebaví mne už se hádat s církvemi, ať to dělá někdo jiný," řekl Právu Dostál. Ředitelka církevního odboru ministerstva Jana Řepová odmítla návrh ministra komentovat. Spory zejména katolické církve s Dostálem se vystupňovaly poté, co Ústavní soud zrušil některá ustanovení církevního zákona, týkající se právnických osob. Resort kultury na základě soudního nálezu dospěl k závěru, že nebude evidovat ty charity a diakonie, které provozují sociální, zdravotnická a školská zařízení a podnikají, píše Právo. Dostál nyní vládě navrhuje, že přechodně bude evidovat všechny církevní charity a diakonie a předloží k tomu novelu církevního zákona.

Opozice je ministrovým návrhem znepokojena. Podle místopředsedy ODS Jana Zahradila je za kompetenčními snahami pnutí ve vládní koalici nebo dokonce vydírání ČSSD menšími stranami. "Resort kultury řešil vztah církví a státu striktně v rámci ústavy a českých zákonů a nechtěl privilegované postavení pro jednu z církví," řekl Právu. Podle jeho názoru se zřejmě počítá s tím, že Mareš se bude církvím více podřizovat. Nevidím důvod, proč podpořit změnu kompetenčního zákona a vyjmutí církví ze struktury ministerstev, uvedl Zahradil.

Hrbov na Žďársku odhalí desku pilotu RAF Karlu Novotnému

Pilotu 311. československé bombardovací perutě Královského letectva (RAF) Karlu Novotnému z Hrbova na Žďársku bylo 24 let, když 13. července 1944 zahynul při pádu bombardéru u Marlborough ve Velké Británii. Pohřben byl v Plymouthu a po téměř 60 letech bude jeho nasazení v boji proti fašismu připomínat v rodném Hrbově pamětní deska. Odhalena bude 5. července při setkání rodáků. Karel Novotný se narodil v listopadu 1919 jako prostřední syn rolníka. Maturitní vysvědčení obdržel už v protektorátu. Když zahajoval studium na přírodovědecké fakultě v Brně, netušil, že krátce nato nacisté zavřou vysoké školy. Počátkem ledna 1940 se dostal za hranice a přes Bejrút a Marseille jeho cesta vedla do Británie. V Královském letectvu prodělal radiotelegrafický a střelecký kurz a následně pilotní školu v Kanadě. Na počátku roku 1944 se vrátil k 311. peruti.

Česko-rakouské příhraničí má tři nové naučné cyklotrasy

Slavnosti v Českých Velenicích a dolnorakouském Gmündu v sobotu otevřely tři nové naučné cyklotrasy - Pamětí Vitorazska, Pamětí Novohradska a Pamětí Slepičích hor. Milovníci cykloturistiky, krásné přírody i historie tak mají k dispozici tři na sebe navazující okruhy o celkové délce téměř 200 kilometrů. Projekt za 1,2 milionu korun podpořil evropský Fond malých projektů Phare CBC a některé obce z oblasti Novohradska. "Trasy poskytují možnost podrobně poznávat česko-rakouské příhraničí mezi Kaplicí na Českokrumlovsku a Suchdolem nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Zájemci přitom mohou zvolit i části úseků, které odpovídají jejich silám a možnostem. Dnes jsme také představili doprovodné publikace," řekl ČTK Michal Jarolímek z Novohradské občanské společnosti, která je autorem projektu.

Ve Strážnici začal víkend plný českého i zahraničního folkloru

Pořad zahraničních i domácích folklorních souborů nazvaný Přišli hosté z daleka i blízka odstartoval v sobotu ve Strážnici na Hodonínsku víkend přehlídek tradic lidové kultury. Páteční noc patřila také jednomu z pořadů, které pro letošní 58. mezinárodním folklorní festival připravili Lužičtí Srbové. Festivalu se v tomto roce účastní dvě tisícovky českých a na 360 účinkujících z Kypru, Maďarska, Mexika, Polska a Slovenska. Nejpočetnější zahraniční účast však mají právě Lužičtí Srbové, slovanské etnikum žijící v Německu. Po dvouleté pauze letos bude na festivalu i pořad Domovina, který připomíná národnostní menšiny žijící v České republice. Z Česka se na festivalu představí 60 souborů, 47 soutěžících ve zpěvu a tanci a 30 lidových řemeslníků. V zábavních střediscích v areálu se vystřídá i 15 cimbálových a šest dechových hudeb. Velkou pozornost si jistě vyslouží i soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, do níž je přihlášeno přes dvacet soutěžících.

Galerie vystavila dílo Černého, ale distancovala se od něj

Speciálně pro otevření nové pražské galerie Futura ve smíchovské Holečkově ulici dokončil své nejnovější výtvarné dílo sochař David Černý. Jestli jeho dřívější práce vyvolávaly mnohdy rozporné ohlasy u veřejnosti, bude tomu tak pravděpodobně ještě více u v sobotu zveřejněné plastiky. Pořadatelé vedle instalace umístili nápis, ve kterém se od díla distancovali. Černého plastiku tvoří dvě pětimetrové bílé laminátové postavy bez hlavy, které stojí v předklonu na zahradě domu. K jejím řitním otvorům jsou přistavené vysoké žebříky. U nich ve frontě stáli při vernisáži lidé, aby mohli nakouknout do útrob soch. Spatřili obrazovku, na níž se za zvuku skladby We are the Champions krmí kaší dva lidé, kteří mají na hlavě gumové masky s podobou prezidenta Václava Klause a generálního ředitele Národní galerie v Praze Milana Knížáka. Černý nechtěl svoje dílo komentovat. "Prostě si dva kamarádi koupili v hračkářství masky, nasadili si je na hlavy a krmili se kaší," řekl autor. První výstava v galerii, která potrvá do 24. srpna, nabízí vedle Černého práce 18 umělců. Kurátor výstavy Karel Císař vybral pro výstavu Survey 03 již uznávané i nejmladší české umělce.

Diváci uvidí videa Zbyňka Baladrána, Ondřeje Brodyho, Aleny Kotzmannové, Františka Kowolowského, Michala Pěchoučka a Marka Thera. Obrazy a fotografie představí Veronika Bromová, Tomáš Lahoda, Jan Merta, Petr Nikl, Robert Novák, dvojice Jasanský- Polák, Míla Presslová a Jan Šerých. Objekty a instalace vytvořili Krištof Kintera, Jan Kotík, Ján Mančuška, František Skála a Kateřina Vincourová. Černého plastika by měla v zahradě zůstat natrvalo.

Premiérou Hamleta začaly v Praze Letní shakespearovské slavnosti

S plným nasazením vstoupil v sobotu večer do série představení Hamleta představitel titulní role Jiří Langmajer. Před premiérou, která na Pražském hradě zahájila sedmý ročník Letních shakespearovských slavností, se netajil tím, že do role dal všechno. Přehlídka, která divákům nabídne i loňského krále Leara s Janem Třískou, bude hostem i v Brně a Bratislavě. "Pro mě je Hamlet náš současník. Ráda bych, aby představení cítilo svoji dobu, v níž existuje, tedy teď a tady. Aby ji zobrazilo pomocí dekorace, kostýmů, ale i nějakého vnitřního ducha, který vyzařuje z inscenace samotné. Ráda bych také, abychom v ničem neoklestili bohatost myšlení a metaforičnost Shakespeara. Je to kombinace respektování a zachování Shakespeara, viděného očima dneška," řekla ČTK režisérka Lucie Bělohradská. Na hradě s herci zkoušela až v posledních dnech a vzhledem k provozu této památky jen v noci. Začínali před půlnocí a končili při ranním rozbřesku, což bylo velice náročné.

Fotografie z Czech Press Photo může o prázdninách ocenit Belgie

Známí čeští fotografové se od soboty představují v Českém centru v belgickém Bruselu. Centrum totiž uspořádalo výstavu vítězných fotografií ze sedmého ročníku české fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo. Sedmého ročníku této soutěže se v roce 2001 zúčastnilo 195 fotografů, kteří přihlásili 2148 snímků. Belgická výstava představuje všechny oceněné obrázky. "Vystavujeme všech 52 vítězných fotografií," řekl ČTK ředitel centra Petr Bažant. V uvedeném ročníku zvítězil v prestižní klání fotograf Lidových novin Michal Novotný. Jeho snímek zachycuje děti amerického hasiče, který zemřel při záchranných pracích po teroristickém útoku na New York. Fotografie je ze Stackpolova pohřbu na Coney Islandu. Belgičané mohou obdivovat i fotografie jednoho z nejznámějších českých fotografů Jana Šibíka, který si v roce 2001 odnesl z Czech Press Phota nejvíce cen, například za snímek z Palestiny Intifáda. Vzpomínkou na konferenci Fórum 2000 je zase snímek někdejšího izraelského premiéra Šimona Perese a výstava nabízí i fotografii z cesty exprezidenta Václava Havla po Saúdské Arábii.

Novák prohrál ve třetím kole Wimbledonu s Němcem Poppem

Česká tenisová jednička Jiří Novák v sobotu ve Wimbledonu prohrál s Němcem Alexandrem Poppem 3:6, 4:6 a 6:7. Již účastí ve třetím kole však dosáhl jedenáctý nasazený hráč svého maxima v nejslavnějším turnaji na trávě. "Z tohoto pohledu jsem spokojen," nepopíral Novák. "Musím sportovně uznat, že soupeř byl lepší," řekl po sobotním zápase, který mu uzavřel cestu do osmifinále. Popp hrál výborně ze základní čáry a kontroloval míč. "Krásně mu to chodilo do ruky, hrál moc dobře," nešetřil Novák chválou na soupeřovu adresu. V posledním setu měl krátce problémy s nohou, ale po zápase řekl, že nešlo o nic vážného, co by ovlivnilo vývoj zápasu. "Byla to záležitost dvou tří balonů, ale pak bylo vše dobré," vysvětlil a dodal: "Stejně vedl 6:3, 6:4 a dominoval na dvorci." V úplném závěru třetí sady vysvitla Novákovi najednou nečekaná šance, když německý tenista dal za stavu 5:6 tři dvojchyby a připravil se tak o hladké vítězství. V rozhovoru po zápase to sice Popp připsal prudkému slunci do očí, ale Novák si myslel, že šlo o nervozitu. Popp se však dal vzápětí dohromady a tie-break, kterým si zajistil vítězství, už nepustil.

Novákovi se na rozdíl od soupeře po celý zápas nedařilo úspěšně zakončovat výměny. Zahrál pouhých devět vítězných úderů zatímco wimbledonský čtvrtfinalista z roku 2000 Popp jich dal osmadvacet. Podle statistiky zápasu Popp dvakrát častěji dával body ze sítě než jeho český soupeř, i když oba většinou hráli odzadu. "Tam byl prostě lepší, líp se tam pohyboval, je na tom víc doma," charakterizoval Novák soupeřovu hru. Celkově je se svými letošními výsledky ve Wimbledonu spokojen. "Nikdy v životě jsem nepočítal, že tady uhraji dvě kola," vysvětlil, ale rychle dodal, že mu pomohl los, díky němuž měl v prvních dvou kolech proti sobě dva antukáře. "Zaplať pánbůh, že ta travnatá sezona je už za mnou," neodpustil si ani v sobotu kritiku povrchu, kterému stále nemůže přijít na chuť. Nepovzbudil jej ani český výkřik z publika po zápase: "Nevadí, příště!"

Počasí

Noční obloha bude skoro jasná až polojasná, teploty klesnou na 15 až 11 stupňů. Neděle přinese polojasné počasí. Během dne bude místy až oblačno a ojediněle se objeví přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty: 25 až 29 stupňů, v 1000 metrech na horách bude kolem 21.