Zprávy Radia Praha

Česká armáda zeštíhlí už v letošním roce

Okolo 4000 lidí bude muset ještě v letošním roce opustit českou armádu. Novinářům to ve čtvrtek řekl ministr obrany Miroslav Kostelka. Dodal, že přibližně polovinu z toho budou tvořit vojáci z povolání a polovinu civilní zaměstnanci. Vláda ve středu schválila koncepci reformy a profesionalizace armády, kterou připravili Kostelkovi lidé.

Armáda v rámci reformy razantně snižuje počet svých posádek a dalších míst, která využívá. V roce 2001 jich měla 180, nyní Kostelka počítá s tím, že k roku 2006 zůstane jen 73 takových míst. Ještě letos bude zrušeno osm posádek a tři další takzvaná dislokační místa. Vláda už dříve vyčlenila jako kompenzaci pro místa, která vojáci opustí, celkem 350 milionů korun, připomněl ministr.

K 1. lednu letošního roku bylo v ozbrojených silách 65.000 lidí, 18.000 z nich byli vojáci v základní službě. Armáda měla celkem 65 posádek a 67 dislokačních míst. Ještě letos odejde z posádek v Bohdalicích, Panské Dubénce, Žamberku, Dašicích, kde byl v původní verzi reformy plánován obří sklad, Rožmitálu pod Třemšínem, Slaného-Drnova, Drahovic a Holýšova.

Kostelka ve čtvrtek také připustil, že záměrem jeho resortu je pokud možno co nejrychleji zprofesionalizovat Hradní stráž, v poslední době známou především kvůli několika skandálům. Na konkrétní otázku, kdy budou prezidenta republiky hlídat jen profesionálové, ale odpověděl, že se tak stane ke konci příštího roku, kdy v ČR skončí povinná vojenská služba jako taková.

Odboráři ČEZ a SD v pátek zahájí stávkovou pohotovost

Krizový štáb odborových organizací elektrárenské firmy ČEZ a Severočeských dolů (SD) ve čtvrtek rozhodl, že od pátku v obou společnostech zahájí stávkovou pohotovost. Důvodem je skutečnost, že privatizace SD podle něj pokračuje ve scénáři, který významně poškozuje stát i oba podniky. Odboráři ve svém prohlášení uvedli, že cílem stávkové pohotovosti je zastavit privatizaci v současné podobě. Případná stávka odborářů by podle dřívějšího vyjádření mluvčího ČEZ Ladislava Kříže neměla způsobit výpadky elektřiny. Kříž také uvedl, že se ČEZ nebude odvolávat proti vyřazení ze soutěže na prodej státních podílů v Severočeských dolech a Sokolovské uhelné.

Páteční stávková pohotovost by podle Prokopa měla platit od devíti hodin ráno, přičemž zaměstnanci budou normálně pracovat. Stávková pohotovost se týká většiny elektráren ČEZ a zaměstnanci ji budou držet do doby, než padne další rozhodnutí. V obou firmách pracuje asi 12 tisíc lidí.

Odboráři rovněž rozhodli, že zašlou podnět k prošetření postupu privatizace SD na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší kontrolní úřad a parlamentní hospodářský výbor. Požadují pozastavení celé privatizace a změnit její způsob. Vyřazení společnosti ČEZ ze soutěže podle něj poškozuje tuto společnost a ohrožuje energetickou koncepci státu. Debata kolem podmínek, za kterých bylo vyhlášeno a probíhá výběrové řízení pro privatizaci Severočeských dolů a Sokolovské uhelné, hrozí podle agentury ČTK přerůst v ostrý spor mezi Českou republikou a Evropskou komisí. EK v podmínkách tendru vidí nejen hrubou diskriminaci, ale tuší i skrytou státní pomoc.

Gang převaděčů vydělal na 250 běžencích 3,5 milionu korun

Česká policie rozbila šestičlenný organizovaný gang, který převedl nelegálně do Německa nejméně 250 uprchlíků a získal za to od nich 3,5 milionu korun. Cílovou stanicí běženců z Pákistánu, Indie a Nepálu byla Velká Británie, kde žije velice silná pákistánsko-indická komunita, u níž se podle policie nelegální migranti schovávali. Letos jde o pátou policejní akci, která byla zaměřena na nejvyšší řídící články převaděčských band.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu organizaci rozbili v úterý při akci s názvem Kashmir, informoval na tiskové konferenci Stanislav Plocek z útvaru. Policie členy gangu pozatýkala v Praze, středních a severních Čechách. Vyšetřovatel obvinil dva Čechy a čtyři cizince z účasti na zločinném spolčení a z nedovoleného překročení státní hranice. Obvodní soud pro Prahu 8 vzal ve čtvrtek všechny obviněné do vazby, uvedl Plocek. Hrozí jim až desetileté vězení.

Zásah byl zahájen v úterý ráno zatčením jednoho ze dvou hlavních organizátorů. Osmadvacetiletého cizince zadrželi detektivové ve chvíli, kdy si šel na britskou ambasádu vyzvednout vízum. Během dne byla pozatýkána celá skupina.

Policie skupinu pachatelů sledovala podle Plocka již od září loňského roku. Za dobu sledování si organizace vydělala na běžencích nejméně 3,5 milionu korun, když za jednoho brala od 500 do 700 amerických dolarů (14.000 až 19.000 korun).

Operaci Kashmir podle Plocka předcházela loni v září akce Mamba, při níž policie zatkla 12 lidí. Od února do září 2002 převedli minimálně 250 osob se ziskem 2,5 milionu korun. Zatčení pracovali právě pro v úterý zadržené převaděče, uvedl Plocek. Podobná mezinárodně organizovaná skupina převaděčů zaměřená na imigranty z Indie a Pákistánu byla rozbita v roce 2001 při akci s názvem Peršan.

O nelegální přechod českých státních hranic se každoročně pokusí několik tisíc lidí. Jen letos bylo do září zjištěno 10.147 takových případů, z toho bylo 8273 cizinců. Asi dvě třetiny zadržených migrantů putovaly směrem z ČR. Nejčastěji se uprchlíci pokoušeli o přechod hranice s Rakouskem, dále pak s Německem a Polskem. Od roku 1998 má počet lidí zadržených na hranicích klesající tendenci. Policie se snaží proti této činnosti bojovat zejména likvidací převaděčských gangů.

Slovenská vláda schválila smlouvu s ČR o potírání kriminality

Slovenská vláda na čtvrtečním zasedání schválila smlouvu s Českou republikou o spolupráci v boji proti zločinnosti a při ochraně společné hranice. Dohoda, která ale ještě čeká na podpis, dává oběma státům větší možnosti při potírání kriminality zřízením společných policejních úřadoven, styčných důstojníků a umožní například pronásledovat zločince prchající do jednoho státu policií státu druhého.

Mezinárodněprávní akt předpokládá výměnu styčných důstojníků a zavedení stálé ohlašovací služby pro boj s nelegální migrací, tedy pracovišť na obou stranách hranice, která si budou neustále vyměňovat informace například o uprchlických skupinách směřujících k hranicím, uvedl slovenský ministr vnitra Vladimír Palko. Obě strany v zájmu rychlé výměny informací rovněž zřídí společná pracoviště.

Podle schváleného znění dohody se prohloubení spolupráce bude týkat boje proti mezinárodnímu organizovanému zločinu, obchodu s drogami a zbraněmi, terorismu, padělání peněz a dokladů, praní špinavých peněz, obchodování s lidmi a s lidskými orgány, kuplířství, dětské pornografii, krádežím aut, nelegální migraci, počítačové kriminalitě, korupci, extremismu a diváckému násilí. A kromě policie a ministerstev vnitra se týká také celních orgánů a slovenské železniční policie.

Frattini vítá některé české podněty na změny v návrhu ústavy EU

S příznivou odezvou se ve čtvrtek v Římě setkaly některé české podněty na změny v návrhu ústavní smlouvy Evropské unie, které předložil český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Jeho italský kolega Franco Frattini ve čtvrtek novinářům řekl, že za dobré považuje návrhy týkající se uspořádání Evropské komise, role a postavení budoucího ministra zahraničí EU nebo týmového předsednictví v orgánech unie.

"Máme velmi podobné pozice. ČR zde prezentovala své návrhy a některé jsou velmi dobré," uvedl šéf italské diplomacie, jehož země nyní EU předsedá a usiluje o úspěšné jednání o ústavě.

Česká republika prosazuje například to, aby každá země měla svého komisaře s hlasovacím právem, aby bylo zachováno rotující předsednictví, a to v týmech zemí, či navýšení potřebné většiny pro schválení návrhů komise evropskou radu. ČR spolu s dalšími menšími zeměmi soudí, že současný návrh, vzešlý z Konventu EU, posiluje příliš postavení velkých zemí.

Frattini prohlásil, že Řím má v Praze spojence, pokud jde o italské úsilí uzavřít jednání o návrhu ústavní smlouvy do konce letošního roku. O návrhu ústavy hovoří od října s přestávkami na mezivládní konferenci zástupci 25 členských a kandidátských zemí, které se členy EU stanou v květnu příštího roku.

Svoboda se s Frattinim shodl v otázce společné evropské bezpečnostní a obranné politiky. Podle italského ministra je nutné ji posílit, ale ve spojení se Severoatlantickou aliancí.

Boeing a Airbus jednají s ČSA o dodávce letadel za desítky mld.Kč

Zástupci dvou největších světových výrobců dopravních letadel, společností Boeing a Airbus, jednají tento týden s Českými aeroliniemi o dodávkách letadel. Aerolinie totiž budou obnovovat svou flotilu a investice do nákupu letadel budou představovat údajně desítky miliard korun.

Pro střední tratě ČSA nyní využívají letadla Boeing 737. Společnost má osm těchto strojů řady 400 pro 144 cestujících a tři pro 162 cestujících. Dalších 12 boeingů řady 500 je maximálně pro 108 cestujících. ČSA létají také se třemi Airbusy 310. Ty však používají na dálkové tratě. Pro lety na krátké cesty nasazují aerolinie turbovrtulová letadla ATR.

Lidé z Airbusu a Boeingu jednají se skupinou více než 50 odborníků ČSA. Aerolinie si totiž chtějí ověřit, zda jejich plány na modernizaci a rozšíření letového parku jsou výrobci schopni uskutečnit.

Podle viceprezidenta letového úseku ČSA Petera Juska plánuje společnost vypsat výběrové řízení na dodávku letadel až po schválení strategické vize ČSA dozorčí radou. Ta se má údajně strategií zabývat tento měsíc. Výběrové řízení bude podle něho vícekolové. Nejdříve firma bude porovnávat parametry kvality a standardu letadel. Nakonec rozhodne cenová výhodnost nabídky, kterou budou muset oba uchazeči předložit ve stejném okamžiku.

Letadla pro střední tratě, která tvoří páteř 35členné flotily ČSA, chtějí aerolinie začít obnovovat v roce 2005. Střední tratě vytvářejí dvě třetiny výnosů firmy. Modernizace letadel pro tyto cesty a rozšíření flotily posílí roli ČSA v alianci SkyTeam, tvrdí ČSA. Umožní firmě zahustit síť svých linek do západní Evropy a expandovat na východ.

Projekt obnovy současných tří letadel Airbus 310 pro dálkové tratě má skončit do roku 2005. Strategickým zájmem ČSA je co nejrychleji ukončit propojení na mateřské letecké uzly aliančních partnerů SkyTeamu a navázat přímé spojení například s uzlem společnosti Delta Airlines v Atlantě.

Dráhy chtějí redukovat nevýdělečné spoje, které stát nezaplatí

České dráhy by mohly v příštím roce zrušit některé nevýdělečné spoje. K rušení vlaků by ČD přistoupily v případě, že by stát nezaplatil rozsah dopravy, který si objednal a společnost by se měla dostat do ekonomických problémů. Podle generálního ředitele Českých drah Petra Kousala se totiž kvůli neuhrazení ztráty z osobní dopravy podnik nebude zadlužovat.

V letošním roce například zajišťují ČD pro stát osobní železniční dopravu v hodnotě asi 9,5 miliardy korun. Na základě státního rozpočtu a smlouvy se státem a kraji však získají jen 6,9 miliardy, z toho stát zaplatí 4,8 miliardy a kraje 2,1 miliardy korun. Rozdíl, tedy asi 2,6 miliardy korun, musí zajistit ČD. Pro příští rok ministerstvo dopravy objednalo ještě větší rozsah dopravy, podle Kousala však ČD předpokládají, že dostanou uhrazenou zhruba stejnou částku jako letos. O výši úhrady uzavře stát s ČD smlouvu. Kousal chce vyjednat, aby stát zaplatil celý objem dopravy, který si objednal. Uvítal by také dlouhodobější výhled státu na rozsah a financování ztráty z osobní dopravy.

Pokles počtu pasažérů na dráze se letos zastavil. Firma proto očekává, že přepraví víc cestujících než loni, kdy s ČD cestovalo 175 milionů cestujících. Loni počet přepravených cestujících klesl o 13,5 milionu, mimo jiné kvůli povodním. V roce 2000 a 2001 počty cestujících meziročně rostly vždy o více než pět milionů. Od vzniku Českých drah v roce 1993 přeprava cestujících trvale klesala z 242 milionů na 175 milionů v roce 1999.

Ve financování a plánování rozsahu osobní dopravy je podle ČD systémová chyba. Stát a kraje totiž musí objednávku rozsahu dopravy podat dopravci 240 dní před platností nového jízdního řádu. Na základě objednávky dopravce připraví jízdní řád, který musí ministerstvu dopravy předložit 150 dní před tím, než začne platit. Kolik peněz však kraje a stát budou na úhradu objednané ztrátové dopravy mít, je však zřejmé až po schválení státního rozpočtu, tedy vždy až poté, co dopravce jízdní řád vypracuje.

Při přípravě jízdního řádu ČD také nevědí, jaký objem prostředků získají na opravu koridorů od státu, Státního fondu dopravní infrastruktury nebo evropských fondů. Neznají tedy rozsah prací na železnici, což ztěžuje přípravu jízdního řádu.

Židovské obce dostanou peníze na péči o oběti nacismu

Na sociální a zdravotní služby pro lidi postižené nacistickou perzekucí, kteří jsou členy židovských obcí, je určen grant ve výši téměř 260.000 eur (asi osm milionů korun). Peníze získal Nadační fond obětem holokaustu (NFOH), uvedla ve čtvrtek ředitelka fondu Jarmila Neumannová. Dárcem je německá nadace Připomínka, odpovědnost a budoucnost.

Díky grantu si židovské obce v Brně a Ostravě budou moci zřídit vlastní agentury domácí péče. Pražská židovská obec, která již takové zařízení má, využije získané peníze na provoz Agentury domácí péče EZRA.

Klientům agentury poskytnou pečovatelské služby, jakými jsou pomoc s hygienou, donáška obědů, úklid, nákupy nebo i sociální kontakty. Zajistí seniorům také zdravotní služby, například převazy, injekce, rehabilitaci či fyzioterapii. Projekt by měl umožnit seniorům co nejdelší pobyt v domácím prostředí, případně zkrátit dobu jejich hospitalizace. Sociální a zdravotní služby budou zajišťovat pracovníci s odbornou kvalifikací. Prostřednictvím fondu budou podle Neumannové židovské obce dostávat peníze po dobu dvou let. V Brně a Ostravě by měla být zajištěna péče celkem o 50 až 60 klientů.

Obce uhradí z grantu mzdy dvou zdravotních sester, dvou pečovatelů a sociálního pracovníka, telefonní a poštovní poplatky. Peníze poslouží i na základní zařízení agentury, zdravotní materiál a počítačovou techniku. Prostory a administrativní zázemí projektu poskytnou obce z vlastních zdrojů. Pokud se včas připraví, může projekt naplno začít od ledna 2004.

Smotlacha: Sbírat houby ještě lze, některé druhy mráz vydrží

Ještě stále lze sbírat houby, některé druhy totiž vydrží i současné chladné počasí. Patří mezi ně penízovka sametonohá a šťavnatky. Pro sváteční houbaře však sezona už definitivně skončila. Holubinky, hřiby či klouzky, které se mohou v lese i nyní výjimečně objevit, jsou přemrzlé a jejich konzumace může být nebezpečná, uvedl ve čtvrtek Miroslav Smotlacha z České mykologické společnosti.

Především houby, které několikrát zmrzly a opět rozmrzly, mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Začínají v nich rozkladné procesy, podobně jako například u masa, upozornil mykolog.

Na pařezech různých listnatých stromů lze narazit také ještě na hlívu ústřičnou. "Tu nám lidé dnes donesli už dvakrát," zdůraznil Smotlacha. Penízovkou sametonohou mohou houbaři objevit na stromech nebo na jejich kořenech. "Šťavnatku modřínovou najdeme logicky pod modříny a šťavnatku pomrazku v borových lesích," řekl mykolog. Tyto houby jsou podle něj velice dobré, a proto odborníci do lesa stále rádi zavítají.

Sport:

Vítězstvím zahájily české tenistky cestu halovým mistrovstvím Evropy družstev, které chtějí v Ostravě vyhrát. Svěřenkyně kapitána Jana Havla ve čtvrtek porazily bez ztráty setu ve čtvrtfinále obávané španělské soupeřky 3:0 na zápasy. V pátečním semifinále se Češky střetnou s Velkou Británií, která postoupila přes družstvo Srbska a Černé Hory.

Fotbalový brankář Slovanu Liberec Antonín Kinský nebude v reprezentačním týmu v sobotním přípravném utkání proti Kanadě. Trenér Karel Brückner za něj ani nepovolá náhradníka. Kinského trápí pohmožděný kotník z pondělního střetu se slávistou Adautem v ligové dohrávce.

Počasí:

Noc ze čtvrtka na pátek bude oblačná až zatažená a mlhavá, na jihu a jihozápadě místy, jinde jen ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Na severovýchodě zpočátku místy polojasno a teploty až -5 stupňů, jinde +1 až -3 stupně Celsia. Pátek bude zatažený s mlhami, ojediněle se objeví slabý déšť se sněhem nebo mrholení. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia, na horách kolem nuly. Foukat bude mírný jižní vítr.