Zprávy Radia Praha

Novým apoštolským nunciem v ČR se stal arcibiskup Causero

Novým apoštolským nunciem v České republice se stal arcibiskup Diego Causero. Velvyslanec byl podle informací České biskupské konference v sobotu jmenován ve Vatikánu a vystřídal tak Erwina Josefa Endera, který nyní působí v Německu. Do Prahy by měl Causero přicestoval nejpozději do půlky března, doplnil mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Čtyřiašedesátiletý Causero, v pořadí třetí velvyslanec Vatikánu v historii České republiky, pochází z italského města Udine. Doposud působil ve funkci apoštolského nuncia v Sýrii, předtím v Čadu a ve Středoafrické republice. Vůbec prvním zástupcem Vatikánu v ČR byl arcibiskup Giovanni Coppa. Apoštolský nuncius je podle tradice doyenem pražského diplomatického sboru.

Vatikán stále nemá s Českou republikou smlouvu, která by upravovala postavení římsko-katolické a řecko-katolické církve v zemi. Dlouho připravovaný dokument loni zamítla česká Poslanecká sněmovna, což Vatikán nesl nelibě. Poslanci usoudili, že dohoda znevýhodňuje stát a postavení církví.

Česko je jednou z mála evropských zemí, které nemají vztahy s Vatikánem upraveny smlouvou. Zamítnutý dokument měl určit postavení největší církve v zemi ve školství, zdravotnictví, sociální péči, vězeňství nebo armádě. Naopak neřešil spornou otázku restitucí církevního majetku.

Český konvoj s pomocí dojel do zemětřesením zničeného Bámu

Český konvoj tří terénních vozidel s devíti záchranáři dorazil v pátek večer do íránského města Bám zničeného zemětřesením. Mise Pomoc pro Írán dopravila do Bámu a okolí především centrálu na výrobu elektřiny, zdravotnický materiál, dezinfekční prostředky a přípravky na úpravu vody, aby byla pitná. Pozemní trasu liberečtí záchranáři zvolili proto, že v místě neštěstí jsou potřeba i jejich terénní auta. Cestu dlouhou 5750 kilometrů zdolali za deset dní. Původně počítali se čtyřmi až šesti dny, ale zdržely je vysoké závěje a námraza na silnicích v tureckých a íránských horách.

V oblasti zpustošené zemětřesením zahynulo zhruba 40.000 obyvatel. "Všichni lidé, kteří přežili, mají už ubytování ve stanech i teplé jídlo," uvedla Hana Jelínková, pověřená řízeném českého velvyslanectví v Teheránu.

Podle koordinátorky mise v české republice Evy Čejkové záchranáři ve spolupráci s humanitárními sdruženími, pracujícími na místě neštěstí, rozdělí pomoc přímo postiženým lidem. Nechtějí ji předávat do skladů, kde by se zdržela. Zdravotnický materiál věnuje mise zřejmě ukrajinské polní nemocnici. Záchranáři ho využijí také sami, vytvořili totiž dva pohyblivé týmy a budou poskytovat zdravotní péči lidem v Bámu a hlavně na venkově.

"Velkou výhodou jsou pro ně terénní auta s návěsy, s nimiž přijeli. Dostanou se i do některých nejzapadlejších vesniček," dodala Čejková. Výjezdové skupiny vedou zdravotní sestra z liberecké základny chemického vojska Zuzana Petrášová a instruktor Červeného kříže Petr Hampacher. Skupině vyčleněné na čištění vody velí profesionální voják-chemik Milan Bártík. Tým by zvládl pomoc i při dezinfekci studní, pokud by byla nutná.

Misi usnadňují práci v Bámu členové Červeného půlměsíce, íránské obdoby Červeného kříže. Z Teheránu jel s misí pracovník české ambasády Jiří Kobza a zůstává s ní i v Bámu. Část dobrovolníků má zkušenosti s pomocí po ničivých zemětřeseních v roce 1999 v Turecku a na Tchaj-wanu. V misi jsou také vojáci z liberecké chemické základny, kteří byli v Kuvajtu, a odborníci na řízení poskytované pomoci a zdravotnice. Tlumočníka sehnala výpravě Česko-íránská společnost. Stal se jím český student orientalistiky.

O referendum o osudu maltárny v Králově Dvoře byl velký zájem

Velký zájem obyvatel provázel od ranních sobotních hodin místní referendum v Králově Dvoře na Berounsku, kde lidé rozhodovali o kontroverzní stavbě míchárny maltových směsí německé firmy Franken Maxit. Předseda volební komise Josef Rozhoň byl mírným optimistou a věřil, že se referenda zúčastní potřebná čtvrtina oprávněných voličů. "Nerad bych dělal nějaké prognózy, ale vypadá to celkem dobře," řekl těsně před uzavřením volebních místností. Podle místních voličů je zájem o referendum větší než o parlamentní volby.

První místní referendum ve Středočeském kraji vyhlásili na přání obyvatel královodvorští radní. Návrh na jeho vyhlášení v létě podepsalo přes 1350 obyvatel Králova Dvora, tedy asi 30 procent oprávněných voličů.

Na hlasovacích lístcích byly dvě otázky, na které voliči odpovídali ano nebo ne. Výsledkem by měla být odpověď, zda místní obyvatelstvo souhlasí či nesouhlasí s výstavbou maltárny společnosti Franken Maxit a závodů podobného typu. Kladná odpověď na druhou otázku by vedení obce zavázala, aby případné výstavbě aktivně bránilo.

Vyhlašovatele referenda vedla k tomuto kroku obava ze zhoršení životního prostředí. Doprava surovin a výrobků by podle nich znamenala, že denně bude desítkami těžkých nákladních automobilů postiženo nejméně tisíc obyvatel, kteří bydlí bezprostředně vedle komunikací, po kterých má být zásobování maltárny zajišťováno. V Králově Dvoře žije zhruba 6000 lidí, z toho 4560 oprávněných voličů.

Nemocný Havel se cítí lépe, je trochu unaven; v pátek měl teplotu

Zdravotní stav Václava Havla, jehož trápí zánět průdušek, se zlepšil, v pátek ale měl zvýšenou teplotu. Bývalý prezident je stále doma, bere antibiotika a cítí se trochu unaven, řekl v sobotu Havlův tajemník Jakub Hladík. Bývalá hlava státu se ve čtvrtek kvůli potížím s dýcháním vrátila předčasně z Asie. Po návratu se exprezident podrobil vyšetřením a nyní je pod dohledem týmu specialistů.

Havlovi po příletu domů zrentgenovali lékaři plíce v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v pražské Krči. Poté byl propuštěn domů. Starají se o něj mimo jiné ošetřující lékař Tomáš Bouzek a plicní specialista Boris Šťastný. Podle Šťastného ovlivnily exprezidentův zdravotní stav klimatické změny a rovněž cesta letadlem.

Délku léčení není podle Hladíka možné odhadnout. Je ale jasné, že do svého úřadu ve Voršilské ulici nebude Havel moci nějakou dobu přijít. Pracovníci kanceláře jej proto s nejdůležitější agendou navštíví v pondělí v jeho střešovické vile.

Havel s manželkou Dagmar se vrátil do České republiky z Dillí, kde v pondělí převzal Mírovou cenu Mahátmy Gándhího. Manželský pár chtěl původně pokračovat z Indie v cestě po jihovýchodní Asii.

Havla trápí zdravotní potíže řadu let a bývá často hospitalizován. Jeho zdraví poškodilo vězení, kde za komunismu prodělal neléčený zápal plic. Exprezident mívá s dýcháním opakované problémy, podle lékařů trpí chronickou bronchitidou. Navíc mu před sedmi lety byla odebrána třetina plíce kvůli rakovině. Ta však nebyla způsobena kouřením, jak se často předpokládalo, uvedl podle Mladé Fronty Dnes Havlův operatér Pavel Pafko. Havel podle něj nad rakovinou už zřejmě definitivně vyhrál, protože nádor byl zachycen včas. Za dobu své prezidentské funkce, z níž odešel loni, strávil v nemocnici přes 200 dní. Nejvíce času, skoro 2,5 měsíce, pobýval na lůžku v roce 1998 kvůli akutní operaci tlustého střeva.

MfD: Svoboda poletí do Iráku s velvyslancem Cabanissem

Ministra zahraničí Cyrila Svododu doprovodí příští týden na jeho cestě do Iráku nový americký velvyslanec v Praze William Cabaniss. Informuje o tom sobotní Mladá fronta Dnes. Cílem cesty je mimo jiné podpořit české podnikatele, kteří se snaží získat kontrakty na obnovu válkou poničené země. Cabaniss by s tím mohl podle listu Svobodovi pomoci.

Velvyslanec se vypraví do Iráku i přes varování českého ministerstva obrany, že tu panuje složitá bezpečnostní situace a že české vojenské dopravní letadlo není chráněno proti případnému útoku. Zatím to vypadá, že delegace poletí vládním speciálem challenger. Podle náměstka ministra zahraničí Petra Koláře je bezpečnější než další vládní speciál Tu-154, neboť má mimo jiné kratší přistávací dráhu.

Svobodu čekají ve čtvrtek údajně jednání s americkým civilním správcem Iráku Paulem Bremerem a zástupci prozatímní irácké vlády. Z Iráku se má Svoboda přesunout do Palestiny, kde bude jednat v sobotu. O den později ho čekají rozhovory s představiteli egyptské vlády a předsedou Ligy arabských států Amrem Músá. Program návštěvy Palestiny, kam má podle ministerstva zahraničí cestovat přes Jordánsko, kde si prohlédne archeologické památky, zatím není znám. Poslední zastávkou Svobodovy blízkovýchodní mise bude Egypt, kde by se měl setkat mimo jiné se svým egyptským protějškem Ahmadem Máhirem.

Cabaniss pochází z Alabamy, kde má pověst úspěšného podnikatele. Je také dlouholetým blízkým přítelem rodiny prezidenta George Bushe. Pětašedesátiletý republikán vystřídal ve funkci Craiga Stapletona, který se v prosinci po dvou a půl letech vrátil do vlasti, aby Bushovi pomohl v kampani ke znovuzvolení v prezidentských volbách. Do Prahy Cabaniss přicestoval tento pátek.

Nový americký velvyslanec již dříve uvedl, že chce České republice pomoci s vykořeňováním korupce, se zvýšením fiskální disciplíny a posílením práva.

Nehoda na novém obchvatu Plzně si vyžádala již čtvrtou oběť

Další oběť si vyžádal nový dálniční obchvat Plzně. V sobotu odpoledne zde při čelním střetu nákladního automobilu a osobního vozu zahynul jeden člověk. Nehoda se stala na 73. kilometru, tedy nedaleko od místa, kde koncem loňského roku zahynuli při dopravní nehodě tři lidé. Český řidič tehdy v místě obousměrného provozu předjížděl kolonu vozidel, nestačil se včas zařadit zpět do svého pruhu a srazil se s vozidlem italského řidiče.

V části nového dálničního obchvatu od Ejpovic do Černic ve směru od Prahy jezdí automobily po polovině dálnice rozdělené pouze přerušovanou čárou. Řada řidičů proto na kopcovitém úseku, kde není omezena rychlost, nebezpečně předjíždí, neboť se domnívají, že jsou na dálnici.

Ministerstvo dopravy v úterý rozhodlo, že tam nechá instalovat nové informativní značky zdůrazňující obousměrnost úseku. Silničáři proto v pátek osadili 35 nových dopravních značek. Značky v obou směrech upozorňují řidiče na to, že už nejedou po dálnici. Město se však bude ještě snažit prosadit zákaz předjíždění.

Muž onanoval před hradní stráží, hrozí mu až dva roky vězení

Před hlídkou hradní stráže, která právě stála na jednom ze svých stanovišť na Pražském hradě, se v pátek obnažoval a onanoval muž. Pracovníci Hradu mu v tom po chvilce zabránili a předali ho policistům. Exhibicionistovi nyní hrozí až dva roky vězení.

"Sedmadvacetiletý muž z Prahy si ke svému výstupu vybral dobu, kdy se ještě v okolí Pražského hradu nepohybovali žádní návštěvníci. Bylo kolem čtvrt na sedm ráno, když s exhibicí začal," upřesnila mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Policisté zjistili, že podobně se muž obnažoval a masturboval nejen v pátek, ale od pondělka v tomto týdnu každý den. Obvinili ho proto z výtržnictví. Nyní ho stíhají na svobodě.

Přijetí zákona o registrovaném partnerství podpoří koncert

Přijetí zákona o registrovaném partnerství chtějí 14. ledna koncertem podpořit sdružení Interaktiv.cz a Mladí sociální demokraté. Cílem programu, který se uskuteční v pražském klubu Roxy v Dlouhé ulici, je informovat veřejnost o problematice soužití osob stejného pohlaví. Koncert je součástí této kampaně a má ji blíže představit. "Chceme ukázat, že stejnopohlavní páry jsou rovnocenné párům heterosexuálním, a to jak v rovině společenské, tak ekonomické," uvedla Koubková.

Kampaň, nad níž převzala záštitu ministryně školství Petra Buzková, má podle koordinátorky kampaně Rok partnerství Kláry Koubkové přispět ke snížení počtu lidí s předsudky vůči homosexuálním párům. Organizátoři rovněž chtějí akcí vyjádřit svůj kladný postoj k zákonu o registrovaném partnerství a zvýšit šance na jeho přijetí, uvedla koordinátorka.

Zákon o registrovaném partnerství čeští poslanci již třikrát odmítli. Čtvrtý návrh připravilo ministerstvo spravedlnosti a chystá se ho předložit vládě. Podle normy by například měl mít homosexuální partner či lesbická partnerka možnost dědit po svém protějšku nebo odmítnout svědeckou výpověď. Podobné zákony o soužití osob stejného pohlaví platí v Belgii, Dánsku, Finsku, Nizozemsku, Německu, Norsku, Portugalsku, Švédsku, Švýcarsku, ve Francii a na Islandu. Uzavírat "manželství" mohou od letoška gayové a lesby i v australské Tasmánii.

Filozofická fakulta v sobotu pořádala pro uchazeče den otevřených dveří

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze na náměstí Jana Palacha se v sobotu konal den otevřených dveří pro všechny uchazeče o studium. Fakulta letos nabízí zhruba 50 studijních oborů. Jejich zástupci budou dnes připraveni odpovídat na otázky studentů. Studenti získali potřebné informace o přijímacích zkouškách a požadavcích pedagogů a mohli získat i přehled literatury, kterou by si do přijímacích zkoušek měli nastudovat.

Filozofická fakulta příští rok otevře zhruba 50 studijních oborů, přihlášky ke studiu přijímá do konce února. Největší zájem studenti mívají o psychologii, historii, filozofii a jazyky. Na fakultě nyní studuje přes 7800 lidí. Loni se na školu hlásilo přes 10.500 uchazečů, přijato jich mohlo být kolem 1500.

Berouňané mohou uctít památku obětí holokaustu návštěvou výstavy

Výstava Zmizelí sousedé, která se koná u příležitosti dne Mezinárodní památky obětí holokaustu, začne v pondělí v berounské knihovně. Pořádá ji místní dobročinný spolek Lomikámen ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze.

Den Mezinárodní památky obětí holokaustu je stanoven na 27. ledna. Výstava vznikla jako jeden z projektů, který vybízí mladé lidi k pátrání po sousedech, kteří z jejich nejbližšího okolí zmizeli v období druhé světové války. Expozice je součástí literárně-dokumentační projektu, který byl oficiálně vyhlášen v rámci konference "Fenomén holocaust" ministerstvem školství v roce 1999. "Výstavu tvoří devět plakátů, které jsou kopií informačních panelů, jež vznikly výběrem nejlepších studentských prací obsahujících výsledky jejich badání v určité oblasti České republiky," dodal člen spolku Tomáš Sklenička.

Studentské práce představují jedinečné autentické svědectví tragické kapitoly lidských dějin. Na jednom z vystavených plakátů jsou zachycena také historická fakta týkající se židovského osídlení v oblasti Berounska, konkrétně v obcích Mořina a Liteň. Výstavu v berounské knihovně si lidé mohou prohlédnout do 31. ledna.

Uspořádáním výstavy novoroční kulturní nabídka spolku Lomikámen nekončí. Připravil řadu dalších doprovodných akcí, v jejichž programu se bude věnovat tématům Koncentrační tábory a Židé a holokaust. V rámci tohoto bloku se každý lednový čtvrtek uskuteční promítání filmů a dokumentů zaměřených na osudy židovského obyvatelstva za druhé světové války.

Sport:

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer doběhl jedenáctý v sobotním závodu Světového poháru na 30 kilometrů klasickou technikou s hromadným startem v estonském Otepää. První do cíle dorazil Nor Frode Estil, o šest desetin vteřiny skončil druhý jeho krajan Anders Aukland. Na třetím místě překvapivě doběhl Rus Ivan Alypov, který startoval teprve ve svém třetím závodu SP v kariéře. V čele průběžného pořadí se udržel Němec René Sommerfeldt.

Finský skokan na lyžích Janne Ahonen vyhrál sobotní jednokolový závod Světového poháru v Liberci. Za sněžení a větru Ahonen skočil 127 metrů a získal 128,6 bodu. Druhý skončil loňský liberecký vítěz Thomas Morgenstern z Rakouska a třetí byl jeho krajan Martin Höllwarth. Český reprezentant Jakub Janda obsadil deváté místo. Závod se kvůli špatnému počasí uskutečnil pouze na jedno kolo.

Jedenácté místo obsadil český sdruženář Ladislav Rygl ve sprintu v rakouském Seefeldu, započítávaném do Světového poháru v severské kombinaci. Z vítězství se radoval Fin Hannu Manninen, který ve finiši udolal svého krajana Samppu Lajunena. Třetí skončil Němec Georg Hettich. Český reprezentant dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně. Jen těsně mu unikla elitní desítka, v níž skončil naposledy v prosinci roku 2001 na Štrbském Plesu, kde doběhl ve sprintu devátý.

Počasí:

Během neděle začne od západu na území České republiky pršet. Protože srážky budou mrznout, upozorňují meteorologové na nebezpečí vzniku ledovky. V Čechách by se měla tvořit od nedělního poledne, na Moravě a ve Slezsku od nedělní noci do pondělního dopoledne. Podle upozornění Českého hydrometeorologického ústavu má v neděli zesilovat jižní vítr, v nárazech podle předpovědi dosáhne v nížinách rychlosti až 55 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor bude mít dvojnásobnou sílu. Ve vyšších polohách východní části státu se proto budou tvořit na silnicích také sněhové jazyky a závěje.