Zprávy středa, 11. října 2000

Josef Kubeczka

V Temelíně byl ve středu ráno nastartován jaderný reaktor

V primárním okruhu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín ve středu začala řetězová štěpná reakce. Přesně v 06:19 bylo dosaženo prvního kritického stavu a byl nastartován reaktor. ČTK to řekl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Výkon Temelína je ale nyní téměř nulový. V následujících dvou týdnech provedou technici asi 20 testů, které mají za úkol ověřit, že se aktivní zóna chová tak, jak je dáno bezpečnostní dokumentací. Teprve potom bude výkon reaktoru postupně zvyšován až na dvě procenta, kdy začne energetické spouštění a blok přejde do prvního režimu. Při zhruba 30 procentech nominálního výkonu bude přifázována turbína a nejpozději v prosinci by měl Temelín dodat první elektřinu do rozvodné sítě. Na plný výkon reaktor najede pravděpodobně na jaře příštího roku.

Rakouský ministr si stěžoval na Temelín

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer si v úterý v Lucemburku podle očekávání stěžoval svým kolegům v Radě ministrů Evropské unie na spouštění jaderné elektrárny Temelín a žádal je o podporu odmítavého stanoviska své země. Podle diplomatického zdroje ho ministři vyslechli, nikdo však na jeho slova nereagoval. Pouze členka Evropské komise Margot Wallströmová uvedla, že exekutiva bere rakouské starosti s Temelínem "velmi vážně", nemá však žádný právní základ, o který by mohla opřít jakoukoli reakci.

Jaderná bezpečnost nespadá do společných politik Evropské unie a není upravena nadnárodní legislativou - každý stát rozhoduje svobodně o tom, jakou energii bude využívat. Platí jen obecná politická zásada, že musejí být dodrženy vysoké bezpečnostní standardy.

Kancléř Schüssel je ochoten jednat s premiérem Zemanem bez podmínek

Setkání rakouského kancléře Wolfganga Schüssela s českým premiérem Milošem Zemanem ohledně bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín je pro kancléře přijatelné a mělo se uskutečnit již před časem. Se svým protějškem je kancléř ochoten jednat - ovšem bez toho, že by si Zeman kladl nějaké podmínky. "Byla to česká vláda, která doposud nevedla s Rakouskem dialog," řekl Schüssel při své návštěvě Bratislavy v rozhovoru pro ČTK. Premiér Zeman v úterý řekl, že je ochoten jednat koncem měsíce ve Znojmě se svým rakouským protějškem, ale pouze za podmínky, že skončí blokáda rakousko-českých hranic.

Blokády rakousko-českých hraničních přechodů

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín kromě probíhající blokády tří hraničních přechodů s Českou republikou v Horních Rakousích chtějí ve středu odpoledne zastavit provoz i na dalších čtyřech přechodech v Dolních Rakousích. ČTK to v úterý řekl Gottfried Brandtner z nevládní platformy Stop Temelín. Rozhodli se však "přijmout nabídku" českého premiéra Miloše Zemana, kterého spolu s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem zvou na společné jednání do příhraniční oblasti; během setkání nebudou bránit provozu na hranicích. Mluvčí české vlády Libor Rouček ale sdělil, že se schůzka nepřipravuje.

Česká diplomacie kvůli rakouské blokádě hranic protest nechystá

Ministerstvo zahraničí v tuto chvíli nechystá žádný důraznější krok proti postupu rakouských úřadů, které dál umožňují odpůrcům temelínské elektrárny blokovat část hranic s Českou republikou. Ministerstvo přitom v minulosti vyjádřilo nad postupem rakouských úřadů nespokojenost, vyzvalo je ke změně chování a k zajištění průchodnosti hranic. "Nejsem příznivec konfrontační politiky, ... silných slov," reagoval ministr zahraničí Jan Kavan na dotazy novinářů týkající se dalšího postupu jeho resortu. Vyjádřil přitom přesvědčení, že většinu záležitostí lze vyřídit prostřednictvím tiché diplomacie.

Rizika spojená se spuštěním Temelína se podle ministra Kužvarta už projevují

Rizika spojená se spuštěním jaderné elektrárny Temelín, na něž upozornil před rokem a půl vládu ministr životního prostředí Miloš Kužvart, se podle něj už projevují. Ministr to řekl na úterní mezinárodní konferenci k zaměstnanosti v Mostě. Poukázal na protesty rakouské strany. S jejich formou sice Kužvart nesouhlasí, ale včasným vysvětlováním a informováním odborné a především laické veřejnosti se tak vyhrocenému odporu mohla vláda podle něj vyhnout. Spuštění temelínské elektrárny připraví o práci v severozápadních Čechách až 17.500 lidí, doplnil ministr Kužvart.

Sofres Factum: Téměř 60 procent Čechů je pro spuštění Temelína

Téměř šedesát procent občanů České republiky je pro spuštění jaderné elektrárny Temelín, přičemž s uvedením do provozu rozhodně souhlasí 34 procent dotázaných a 25 procent osob je spíše pro. Proti elektrárně se v šetření agentury Sofres Factum vyslovilo 16 procent respondentů, když rozhodně ne odpovědělo devět procent a spíše ne sedm procent lidí. Deset procent občanů se nedokázalo rozhodnout a 15 procent obyvatel problém nezajímá nebo nevědí, jak odpovědět.

Turecko vidí v České republice spojence pro prosazování svých zájmů v Evropě

Turecko, které je mostem mezi evropským kontinentem a Asií, vidí podle svého prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera ve středoevropském Česku spojence pro prosazování svých zájmů v Evropě. "Českou republiku vidíme jako ideálního přátelského a důvěryhodného partnera pro posílení spolupráce v Evropě," řekl turecký prezident po setkání se svým českým protějškem Václavem Havlem. Ten přicestoval na třídenní návštěvu Turecka. Oba státníci v krátkých projevech zdůraznili, že dosavadním bezproblémovým vztahům mezi oběma zeměmi by prospělo oživení hospodářské spolupráce. Tu by měly podpořit smlouvy o veterinární spolupráci a pomoci v celních otázkách, které v Ankaře podepsali český ministr zemědělství Jan Fencl a náměstek ministra financí Pavel Dvořák.

Prezident Havel se při rozhovorech přiklonil k tureckému návrhu na vyřešení řecko-tureckého sporu o Kypr. Kyperští Řekové a Turci by podle něj mohli pokojně vedle sebe žít v konfederaci. Afroditin ostrov je už přes čtvrt století rozdělen a i přes několik kol koncem loňského roku zahájených nepřímých rozhovorů nenašlo Řecko s Tureckem ohledně budoucnosti Kypru společnou řeč. Havlova slova na setkání s tureckým premiérem Bülentem Ecevitem tlumočil mluvčí českého prezidenta Ladislav Špaček. Havlův postoj ocenil i turecký prezident Ahmet Sezer.

Václav Havel hned první den své návštěvy v Turecku nezůstal nic dlužen své pověsti obhájce lidských práv a jako čestný předseda českého PEN klubu požádal tureckého prezidenta Ahmeta Sezera o propuštění nemocného dramatika, právníka a novináře Esbera Yagmurdereliho vězněného za hájení práv Kurdů. Nakolik byla Havlova žádost úspěšná, se bude podle Ladislava Špačka vědět zřejmě 29. října, kdy by měla být u příležitosti tureckého státního svátku vyhlášena amnestie.

Václav Klaus tentokráte v Bratislavě neřešil žádné problémy

Žádné problémy v česko-slovenských vztazích tentokráte v Bratislavě neřešil Václav Klaus. Vůbec první oficiální úterní návštěvu Slovenska v roli předsedy Poslanecké sněmovny považuje za příspěvek k normálním česko-slovenským vztahům. "I tato návštěva ukázala, že vztahy jsou velmi přátelské," řekl předseda slovenského parlamentu Jozef Migaš po společném jednání. Oba hovořili o dění v obou republikách a o otázkách, před nimiž stojí obě země, jako novela ústavy či reforma veřejné správy, a o liberalizaci hraničního režimu pro české a slovenské občany. Podobný ráz měla další setkání; Mikuláš Dzurinda blahopřál ke zvládnutí pražského jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, Klaus na oplátku premiérovi pogratuloval ke vstupu SR do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. S šéfem diplomacie Eduardem Kukanem jednal o spolupráci ve školství a kultuře a také o zasedání MMF, jež podle Kukana zlepšilo pověst České republiky.

Václav Klaus nevyužil k česko-rakouskému setkání přítomnosti rakouského kancléře Wolganga Schüssela, který rovněž oficiálně navštívil v Bratislavu, a tak si jen "na dálku" zapolemizoval o reakcích na spuštění Temelína; s kancléřem se sejde příští pondělí při návštěvě Vídně. Zatímco Klaus na tiskové konferenci připomněl, že sám jako "jeden z nejvýraznějších" hájil právo Rakouska, aby samo rozhodovalo o složení své vlády, čímž i odmítl "pronikání vnějšího do vnitřku" jednotlivých zemí, Schüssel naopak dal najevo, že přičítá vinu za vyhrocení situace neochotě Prahy v posledních osmi měsících vést dialog s Vídní, na rozdíl od slovenské vlády.

Václav Klaus: Členské země EU mají odlišné zájmy než kandidáti

Dnešní situaci v Evropě charakterizuje výrazná asymetrie zájmů členských zemí Evropské unie a států, které usilují o vstup do unie. Řekl to předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus na Bratislavském hradě, kde v úterý vystoupil v přednáškou nazvanou "Evropské integrační a dezintegrační procesy v jejich ekonomickém kontextu". Zatímco největším zájmem kandidátských zemí je vstup do Unie, v zájmu členských zemí je "zakonzervovat status quo", uvedl Klaus, podle něhož v otázce rozšiřování Evropské unie nebudou rozhodovat ideje, ale právě zájmy. "Evropa stojí na velmi nepřehledné křižovatce, kde se špatně zatáčí," prohlásil. Současnému sjednocování Evropy přitom schází ideová podpora a významné osobnosti, které by dokázaly vysvětlit oslabování národního státu, míní šéf české Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

Česká republika s Evropskou unií sladila už 70 procent ekologické legislativy

Česká republika už sladila přes 70 procent legislativy v oblasti životního prostředí s právem Evropské unie, zatímco průměr v ostatních kandidátských zemích je zhruba 30 procent. "Jsme na tom dvakrát lépe než ostatní kandidátské země," řekl ministr životního prostředí Miloš Kužvart v rozhovoru pro ČTK po jednání ministrů ze 13 kandidátských zemí s komisařkou EU pro životní prostředí Margot Wallströmovou. Ta po rokování sdělila, že byla příjemně překvapena, když Česká republika jako první z kandidátů předložila implementační plán. Ten zahrnuje podrobný rozpis kroků, které státní instituce, samosprávy a soukromé podniky učiní, aby se vyrovnaly s požadavky unie v oblasti životního prostředí.

Premiéři Visegrádu se neformálně sejdou v Karlových Varech

Půldruhého roku existence obnovené visegrádské spolupráce zhodnotí tento pátek premiéři zemí Visegrádské čtyřky na neformální schůzce "bez kravat" v Karlových Varech. Předsedové vlád České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska také zveřejní projekty, které letos podpoří Mezinárodní visegrádský fond. Hovořit budou o rozšiřování Evropské unie a strategických otázkách střední Evropy, sdělil ČTK Vladimír Petřík z tiskového oddělení Úřadu vlády.

Premiér Zeman s ministrem Kavanem budou ve středu jednat ve Velké Británii

Premiér Miloš Zeman bude ve středu jednat v Londýně se svým protějškem Tonym Blairem a dalšími čtyřmi členy britského kabinetu. Na oficiální návštěvu Velké Británie odletěl Zeman v doprovodu vicepremiéra a ministra zahraničí Jana Kavana. Zatímco ministr Kavan navštívil Británii už nejméně pětkrát, Zeman se tam vydá nyní poprvé. Ve středu se v Londýně setká s ministry obchodu a průmyslu, obrany, spravedlnosti a zahraničí. Zeman má na programu také setkání s představiteli britských průmyslových a finančních kruhů.

Česká republika uvítala na zasedání NATO demokratické změny v Jugoslávii

Česká republika vítá vývoj v Jugoslávii a doufá, že demokratický proces bude v této zemi pokračovat. Na zasedání ministrů obrany NATO v Birminghamu to prohlásil český ministr obrany Vladimír Vetchý. "Jednou z možností, jak tento proces upevňovat, je podle našeho názoru další prohlubování hospodářské a průmyslové spolupráce," řekl ministrův poradce a mluvčí Milan Řepka. Vetchý podle jeho slov prezentoval na zasedání svůj osobní názor, že mezinárodní společenství by se mělo zamyslet nad tím, zda by bylo možné zvýšit prostředky určené na plán stability pro Jugoslávii. Nemělo by se však zároveň zapomínat na okolní země, například Bosnu nebo Makedonii, které na tento plán velmi spoléhají.

Česko ruší sankce proti Jugoslávii

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Palouš při své nynější návštěvě Bělehradu tlumočil nově zvolenému jugoslávskému prezidentovi Vojislavu Koštunicovi politické rozhodnutí české vlády zrušit sankce proti Jugoslávské svazové republice. Již v tuto chvíli jsou de facto zrušeny a česká vláda se bude touto otázkou zbýval na svém nejbližším zasedání ve středu; pak budou sankce, přesněji řečeno ropné a letecké embargo, zrušeny de iure, informoval ČTK mluvčí úřadu ministra zahraničí Aleš Pospíšil. V platnosti zůstane podle něj pouze vládní nařízení číslo 15, které se vztahuje k zákazu disponování s kapitálem na zmrazených jugoslávských bankovních účtech v zahraničí; toto nařízení bude postupně rušeno ve shodě s postupem Evropské unie. Nový jugoslávský prezident Vojislav Koštunica přijal pozvání na návštěvu České republiky.

Czechtrade otevře první pobočku v roce 2001 v Bělehradě

Vzhledem k pondělnímu zrušení hospodářských sankcí vůči Jugoslávské svazové republice plánuje vládní agentura Czechtrade otevřít svoji první zahraniční kancelář v příštím roce v Bělehradě. "Jejím cílem bude pomoci hlavně malým a středním podnikům proniknout na jugoslávský trh," řekl ČTK generální ředitel Czechtrade Martin Tlapa s tím, že pobočka zahájí činnost na počátku roku. Mezi perspektivní české dodávky patří podle Tlapy trolejbusy, elektrické lokomotivy, hutní materiál, investiční celky.

Ve Vyškově jednají vojenští chemici o dekontaminaci

Více než 120 armádních chemiků z deseti států NATO a Partnerství pro mír se účastní mezinárodní konference Dekontam 2000, která začala ve Vyškově. Cílem třídenního jednání je diskuse o moderních metodách odmořování chemickými zbraněmi zasaženého území, techniky, lidí a materiálu. ČTK to řekl mluvčí Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově Josef Konečný. "Na setkání se bude jednat také o budoucnosti chemického vojska české armády, které bylo velmi úspěšné ve válce v Perském zálivu," uvedl mluvčí.

Zřítily se dvě stíhačky

Dvě stíhačky MiG-21, které se v úterý zřítily na Havlíčkobrodsku, patřily k jednotce vyčleněné do hlavních obranných sil Severoatlantické aliance. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí 4. základny taktického letectva v Čáslavi Michal Prejzek. Vrchní velitel letectva Ladislav Klíma v souvislosti s nehodou, při níž zahynuli oba piloti, vydal zákaz letů všech vojenských letadel. Povoleny jsou pouze lety vrtulníků letecké záchranné a pátrací služby, hotovostního systému a přepravní lety.

Česká republika podepsala smlouvu Rady Evropy o boji proti nelegálním drogám

Stálý představitel České republiky při Radě Evropy Jiří Mucha podepsal za přítomnosti generálního tajemníka Rady Waltera Schwimmera dohodu o pašování drog, kterou Rada Evropy aplikuje v Evropě příslušnou úmluvu OSN. Smlouva především upravuje používání a kontrolu lodí v oblasti boje proti nelegálním drogám. Je již uplatňována v Německu, na Kypru a v Norsku. Smlouva vznikla z iniciativy skupiny Pompidou Rady Evropy, jež sdružuje policejní experty a celníky, kteří se zabývají potíráním nezákonného obchodu s drogami na starém kontinentu.

Fórum 2000 by se mělo uskutečnit ještě aspoň napřesrok

Každoroční setkání světových osobností z oblasti politiky, kultury a náboženství Fórum 2000 by se mělo uskutečnit minimálně ještě v příštím roce. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda správní rady Fóra 2000 Jiří Pehe. Cílem organizátorů Fóra je podle šéfa jeho programového výboru sociologa Jiřího Musila zlepšit také úroveň diskusí o problémech současného světa i uvnitř České republiky. Letošní čtyřdenní setkání, které začne na Pražském hradě v neděli, je věnováno úloze vzdělání, kultury a duchovních hodnot v globalizovaném světě. Kromě politiků, vědců a představitelů náboženství se jej zúčastní i někteří známí umělci, například ruský režisér Nikita Michalkov či britský zpěvák Peter Gabriel.

Senát asi navrhne Otakara Motejla na ombudsmana; druhý kandidát nejistý

Odstupujícího ministra spravedlnosti Otakara Motejla Senát patrně navrhne sněmovně do užšího výběru jako jednoho ze dvou svých kandidátů na ombudmana. Motejlovi se v Senátu podařilo získat podporu všech politických klubů. Vyplynulo to z úterního jednání senátorských klubů. Kluby se ovšem neshodují v tom, kdo by měl být druhým senátním kandidátem na ombudsmana. Zatímco lidovci podporují právničku Danu Hrabcovou z brněnské právnické fakulty, senátoři ČSSD zatím nejsou rozhodnuti a ODS je pro Marii Hoškovou z Nejvyššího kontrolního úřadu.

Analytici: Oživení ekonomiky už zasáhlo i stavebnictví

Přestože nárůst stavební výroby je pomalejší než růst průmyslu, i ve stavebnictví lze už zaznamenat známky pokračujícího oživení ekonomiky, což potvrzují srpnové údaje. Analytici dotázání ČTK hodnotí srpnový růst stavebnictví jako vyšší než očekávaný a předpokládají pozvolný růst i po zbytek letošního roku. "Růst stavební výroby o 8,2 procenta meziročně signalizuje, že oživení ekonomiky konečně příznivě ovlivnilo i tento sektor," potvrdil analytik ČSOB Marek Fér. Pozitivní vliv má podle něj pravděpodobně hlavně výstavba nových průmyslových kapacit. Naopak k výraznějšímu nárůstu nedochází u výstavby dopravní infrastruktury ani bytové výstavby.

LOK v říjnu ještě vyjednává, pak nevylučuje stávku za platy

Ještě celý říjen budou místní kluby Lékařského odborového klubu (LOK) v nemocnicích vyjednávat o desetiprocentním zvýšení tarifních částí platů. Teprve pak přistoupí k nátlakovým akcím v těch nemocnicích, kde nebude dosaženo dohody a platy od 1. října zvýšeny nebudou. Po úterním společném sněmu LOK a Svazu českých lékařů to řekl předseda LOK Milan Kubek. Připomněl, že lékaři nyní pracují v průměru za 92 korun za hodinu, měsíčně odpracují 258 hodin, což odpovídá ročně místo 12 měsíců 16,5 měsíce. Plat lékaře za plný úvazek činí 17.913 korun, vše ostatní jsou příplatky za služby.

Die Welt: Landsmanšaft se stále nevzdává naděje na odškodnění

Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL) se stále nevzdává naděje, že se mu podaří dosáhnout nějaké formy odškodnění alespoň pro část svých členů. Uvádí to německý deník Die Welt, z jehož informace však zároveň vyplývá, že vedením SL před více než rokem vyhlášená právní ofenzíva se prakticky nekoná. Loni na jaře poté, co kancléř Gerhard Schröder ujistil českého premiéra Miloše Zemana, že jeho vláda nebude vůči ČR uplatňovat žádné majetkové nároky, landsmanšaft oznámil, že podnítí lavinu žalob vůči vládě pro porušení ústavní povinnosti hájit zájmy svých obyvatel vůči zahraničí. Z těchto žalob pro "odepření diplomatické ochrany" byla dodnes podle informace listu Die Welt podána jediná soukromá. Landsmanšaft jako organizace tyto nároky uplatňovat nemůže.

Skladatel Karel Husa má osobně převzít čestný doktorát AMU

Exilový skladatel a dirigent Karel Husa přiletí v neděli z USA na týdenní návštěvu do původní vlasti, kde má převzít na hudební fakultě AMU čestný doktorát. Cesta uznávaného Čechoameričana do Prahy, kam se po čtyřiceti letech několikrát vrátil počátkem 90. let, se nyní ze zdravotních důvodů řadu let odkládala. Příští rok v srpnu se Husa, autor proslulé Hudby pro Prahu 1968, dožívá osmdesátky.

Orchestr Virtuosi di Praga zahájil turné v USA

Soukromý orchestr Virtuosi di Praga zahájil své první čtyřtýdenní americké turné. Připravil sedmnáct koncertů, které na východním pobřeží USA kolem New Yorku představí publiku především český repertoár - Dvořákovu, Janáčkovu a Sukovu hudbu. Umělecký vedoucí souboru a jeden ze sólistů turné houslista Oldřich Vlček ČTK informoval, že ihned po příjezdu zpět do vlasti čeká orchestr závěrečný koncert pátého ročníku hudebního festivalu Pontes. Na Žofíně bude 3. listopadu sestaven ze Smetanových symfonických básní. Program zazní v předvečer výročí prvního souborného uvedení Smetanova cyklu Má vlast, které se na Žofíně uskutečnilo v listopadu 1872.

Nestor českých literátů Branald chce v psaní pokračovat

Za děkovačku označil úterní autogramiádu v Domě knihy na pražském Václavském náměstí její protagonista - devadesátiletý spisovatel Adolf Branald. Přední český romanopisec, který kulaté jubileum oslavil 4. října, čtenářům slíbil, že v psaní bude pokračovat. "Romány už to nebudou, na to nemám sílu, ale paměti ještě zvládnu," řekl přibližně 30 čtenářům, kteří si přišli pro podpis do jeho starších knih i do novinky, nazvané Pražské promenády. Právě tato kniha je autorovou vzpomínkou na místa a osobnosti spjaté s jeho bohatým osobním i uměleckým životem.

Obecní dům otevřel výstavu spisovatele a fotoamatéra Karla Čapka

Výstavu snímků pravděpodobně nejznámějšího českého fotoamatéra-spisovatele Karla Čapka otevřel Obecní dům v Praze. Stovka vystavených fotografií podle kunsthistorika Pavla Scheuflera svědčí o tom, že se Čapek ve fotografii věnoval stejně jako v literatuře všedním okamžikům života a obyčejným věcem. Intenzivně se Čapek zabýval fotografií pouze dva roky, od roku 1930 do roku 1932, kdy v prosinci vyšla jeho kniha o psí slečně Dášence. "Věnoval se fotografii jako jedné z mnoha zálib. Přesto je šíře jeho záběru veliká, fotografoval rostliny, zvířata, portréty, krajinu, zahradu, fotografoval na cestách," řekl Scheufler před otevřením výstavy.

Ze sportu:

Mladí čeští fotbalisté zvítězili v kvalifikačním utkání pro mistrovství Evropy do 21 let na stadiónu Ta Qali nad Maltou 1:0. Ve vyrovnaném utkání vstřelil vítězný gól v 59. minutě Milan Baroš.

Hokejisté Pardubic porazili v úvodním semifinále prvního ročníku Českého poháru Vsetín 3:1 a zajistili si postup do finále, které se uskuteční 28. listopadu. Soupeřem jim bude vítěz duelu České Budějovice - Litvínov, jenž se bude hrát příští úterý.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy mrholení nebo přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.