Zprávy středa, 12. dubna 1995

Novelizaci danovych zakonu a moznost odpisu nedobytnych pohledavek projednava dnes ceska vlada. Novelizace, predkladane ministerstvem financi, maji snizit danove zatizeni. Vyjimkou je zvyseni spotrebni dane u cigaret. Podle nekterych informaci by se ucastnici jednani meli zabyvat i socialnimi otazkami. Uprava zakona o rezervach ma umoznit odpisy nedobytnych pohledavek tak, aby je podnikatele i banky mohli odepsat ve strednedobem vyhledu. Odpisy padnou na vrub castky, ktera bude tvorit zaklad pro vypocet dane.

Prijmy z privatizace statniho majetku by podle predsedy ceske Strany demokraticke levice Josefa Mecla mely byt zapojeny do systemu socialnich reforem, tak aby predevsim starsi generace a mlade rodiny nenesly tak tezce jejich dopad. Podle Josefa Mecla postup komercionalizace spolecnosti zhorsuje postaveni mladych rodin. Ovlivnuje psychicke vztahy zejmena v rodinach se slabsimi prijmy a omezuje pocet tech, kteri se rozhodnou rodinu zalozit. Predseda Strany demokraticke levice upozornil na to, ze CR na prelomu tisicileti dosahne stavu, kdy zacne ubyvat obyvatel.

Ceska republika podle mistopredsedy vlady a ministra zemedelstvi Josefa Luxe nechce kopirovat soucasnou zemedelskou politiku zemi Evropske unie. Podle jeho nazoru tato politika protekcionismu, vysoke miry ochrany, nema budoucnost. Ceska vlada podle ministra Luxe zvazuje, jakym smerem sladit zemedelskou politiku se zememi Evropske unie, ktere se v soucasne dobe tezce vyrovnavaji s dopady neefektivni zemedelske nadprodukce. Zemedelska politika EU podle Josefa Luxe neumoznuje dobremu hospodari se rozvijet a prosperovat, naopak zachovava zivot spatnemu hospodari." A dnesnim celosvetovym trendem je trend liberalizace," dodal cesky ministr zemedelstvi Lux.

Dopolednim setkanim se cleny zahranicniho vyboru Poslanecke snemovny dnes zahajila delegace zahranicniho vyboru madarskeho parlamentu serii oficialnich rozhovoru s ceskymi politickymi predstaviteli. Madarsti poslanci se sejdou take s predsedou snemovny Milanem Uhdem a s namestkem ministra zahranici Pavlem Bratinkou. Clen snemovniho zahranicniho vyboru Petr Necas poukazal mimo jine na to, ze navsteva madarskych poslancu bude prvnim silnejsim kontaktem se zastupci madarskeho parlamentu po poslednich madarskych volbach.

Priprava na oslavy 50.vyroci ukonceni druhe svetove valky, obecna politicka temata a program schuze Poslanecke snemovny, maji byt soucasti rozhovoru behem dnesni vecere prezidenta Vaclava Havla s predsedou a mistopredsedy Poslanecke snemovny. Tyto vecere se konaji pravidelne pred kazdou parlamentni schuzi. Soucasti navrhu programu dubnove parlamentni schuze je mimo jine navrh usneseni parlamentu k vyjadreni uznani tem vojakum, kteri kladli ozbrojeny odpor nemecke moci 14.brezna 1939.

Prezident Vaclav Havel se 6.a 7.kvetna zucastni v Londyne oslav 50.vyroci osvobozeni evropskych zemi od fasismu a 9.kvetna oslav v Moskve. Potvrdila to Kancelar prezidenta republiky.

Pravdive zobrazeni hlavnich aspektu druhe svetove valky a odboje, zdiskreditovanych totalitnim systemem, bylo cilem dnesni jednodenni vedecke konference, kterou v Praze spolecne usporadaly Historicky ustav ceske armady, Cesky svaz bojovniku za svobodu a Spolecnost pro studium dejin druhe svetove valky. Prednasejici historikove se v prispevcich zamerili na cinnost ceskoslovenskych jednotek na zapadni a vychodni fronte, domaci odboj, kvetnove povstani i na globalni souvislosti ukonceni konfliktu v roce 1945. Jednotici myslenkou konference byla rehabilitace hodnoceni podilu ceskeho naroda na konecnem vitezstvi. Ceskoslovensko patrilo v roce 1945 zcela nesporne k taboru vitezu a neni duvodu o tom dnes pochybovat, podotkl v teto souvislosti historik Jaroslav Hrbek.

Jeste kratce o pocasi V Ceske republice je dnes oblacno az zatazeno, obcas dest, od strednich poloh snezeni. Teploty se pohybuji mezi 5 az 9 stupni Celsia.

A nyni uz predavam slovo Josefu Kubeczkovi, ktery ma pro Vas podrobnejsi informace