Zprávy úterý, 07. listopadu 2000

Evelina Himalová

Tři rakouské přechody do ČR zůstanou zablokovány až do čtvrtka

Blokády tří přechodů z ČR v Horních Rakousích mají být prodlouženy do čtvrtka 20:00 SEČ, ačkoli protesty měly původně skončit již v pondělí večer. "Rozhodnutí o prodloužení blokády hraničních přechodů s Českou republikou přijali odpůrci temelínské elektrárny v době, kdy si Rakousko připomíná odmítnutí vlastní jaderné elektrárny ve Zwentendorfu. Přesně před 22 lety se Rakušané v referendu vyslovili proti zahájení provozu nově vybudované elektrárny," uvedl v pondělí pro ČTK Josef Pühringer z hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí s tím, že blokády nemusí skončit ani ve čtvrtek 9.listopadu. "Hranice však mohou být otevřeny z minuty na minutu," podotkl. Předpokladem ukončení blokády je podle Pühringera příslib české strany, že bude zastavena štěpná reakce a provedena kompletní zkouška bezpečnosti a vlivu zařízení na životní prostředí pod mezinárodním dohledem.

Blokádu hranic s ČR chystají také bavorští odpůrci Temelína Také bavorští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín v pondělí ohlásili "ostřejší postup" proti ČR a sdělili, že plánují blokádu hraničních přechodů. "Chceme provést protestní akce a blokády podle rakouského vzoru," citovala agentura APA Karla Haberzettla, mluvčího Svazu ochránců přírody v bavorském městě Pasově. Podle něj by měly hraniční blokády mezi Bavorskem a Českou republikou začít do dvou nebo tří týdnů. "Problém máme s tím, že musíme získat povolení od bavorské zemské vlády, která však není odpůrcům atomu tak nakloněna jako rakouští politici," řekl Haberzettl. Pokud by vláda povolení nevydala, zahájí bavorští protitemelínští aktivisté "pasivní odpor". "Auta budou například k hranicím přijíždět tak pomalu, že se vytvoří zácpy, a řidičům také nikdo nemůže zakázat, aby měli plakáty s nápisem "Jsem proti Temelínu," uvedl Haberzettl.

Premiér Zeman nehodlá jednat s kancléřem Schüsselem pod tlakem blokád

Premiér Miloš Zeman po pondělním rozhodnutí rakouských aktivistů blokovat tři hraniční přechody mezi Horními Rakousy a jižními Čechami až do čtvrtka potvrdil, že pod tímto tlakem o jaderné elektrárně Temelín s rakouským spolkovým kancléřem Wolfgangem Schüsselem jednat nebude. "Moje stanovisko je neměnné a platí to, které jsem několikrát řekl, nevím, proč bych ho měl opakovat podesáté," řekl Zeman novinářům během volebního mítinku senátních kandidátů ČSSD na pražském Staroměstském náměstí. "Rakouští odpůrci jaderné energetiky považují omezení blokád pouze na tři místa za projev dobré vůle, který by měl přispět k česko-rakouskému dialogu. Já se prostě nehodlám bavit o tom, 'my milostivě několik přechodů uvolníme a zbytek zacpeme'. Buď budou uvolněny všechny, a pak jednání bude pokračovat, nebo bude zacpán jeden jediný, a pak žádné jednání nebude," prohlásil Zeman později v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Připomeňme, že po schůzce s kancléřem Schüsselem 31.října v Židlochovicích podmínil Zeman pokračování rozhovorů koncem listopadu ve Vídni ukončením blokád hraničních přechodů rakouskými odpůrci JETE do pondělního večera.

Klaus podpořil Zemanovo rozhodnutí nejednat pod tlakem blokád

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus v pondělí v Pardubicích jednoznačně podpořil rozhodnutí premiéra Miloše Zemana nepokračovat v česko-rakouských jednáních o jaderné elektrárně Temelín pod tlakem blokád hraničních přechodů. "Souhlasím s tím, že Zeman odmítá jednat za blokády hranic. Až bude na hranicích normální stav, pak se bude moci jednat," řekl Klaus novinářům před volebním mítinkem ODS v Pardubicích.

Letošní hodnotící zpráva Evropské komise by měla pro Českou republiku vyznít dobře

Česká republika dostane letos od Evropské komise dobrou známku za pokrok v přípravě na členství v Evropské unii. Rozejde se tak se špatnými posudky minulých let a tento zlom bude znamenat, že už nesklouzává kamsi mimo budoucí, zatím stále ještě teoretickou "první vlnu" východního rozšíření EU. "Zpráva bude pozitivní, o tom není pochyb," řekl její hlavní autor Michael Leigh, donedávna vyjednávač EK pro ČR. Podle jeho českého protějšku Pavla Teličky "si komise dobře uvědomuje pokrok, jehož bylo dosaženo. Znamená to, že ČR se vrací na své pozice a dále je posiluje." Český diplomat zároveň varoval před usínáním na vavřínech. "Objevují se všemožné scénáře a my musíme dbát o to, abychom ve všech byli."

Premiér Miloš Zeman odmítl úvahy o zprávě EK před jejím zveřejněním jako spekulace. Nesporné je pouze to, že bude pozitivnější, uvedl s odvoláním na evropského komisaře Güntera Verheugena. Zeman v pondělí svůj kabinet pochválil za vyvedení země z ekonomické krize, oživení ekonomiky, reformu veřejné správy a zlepšení právního prostředí. Lituje, že se nepodařilo prosadit soudní reformu, která měla zrychlit soudní řízení.

Poslanci vítají, že letošní hodnotící zpráva Evropské komise bude pro Českou republiku pravděpodobně příznivá, neshodují se však v názoru na to, čí je to zásluha. Například šéf sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina z ODS v pondělí ČTK řekl, že pokrok v přibližování Česka k Evropské unii umožnila i takzvaná opoziční smlouva, která podle něj vytvořila potřebný "klid na práci". Naopak Jiří Vlach z Unie svobody se domnívá, že nebýt opoziční smlouvy mohly být výsledky ještě lepší.

Vedení věznic důvody odvolání šéfa Mírova neupřesnilo

Mluvčí vězeňské služby Jan Sochůrek v pondělí ani na opakované dotazy neuvedl konkrétní důvody odvolání ředitele věznice v Mírově na Šumpersku Milana Kohoutka. Sochůrek se odvolal pouze na nespecifikované výsledky šetření celého případu orgány generálního ředitelství. Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová odvolala Kohoutka v neděli. Předtím tvrdila, že k odvolání ředitele mírovské věznice, odkud před týdnem utekl vrah Jiří Kajínek, nemá důvod. "Kohoutek nese odpovědnost jako ředitel," řekl ČTK náměstek Meclové Bohuslav Burkiewicz, který rovněž nechtěl důvody odvolání nijak konkretizovat. K otázce, zda za Kohoutkovým odvoláním byly tlaky z politických míst, se Sochůrek odmítl vyjádřit.

Vedením mírovské věznice Meclová dočasně pověřila ředitele heřmanické věznice v Ostravě Ladislava Mičku. Ten má Mírov řídit zhruba tři měsíce, tedy do doby, než bude jmenován nový ředitel. Po dobu Mičkova působení na Mírově bude věznici v Heřmanicích řídit jeho tamní zástupce Josef Hrabina. Mluvčí Sochůrek v pondělí současně oznámil, že generální ředitelka Vězeňské služby svým podřízeným nařídila rozsáhlou prověrku ve všech věznicích s ostrahou a zvýšenou ostrahou, tedy ve věznicích s nejpřísnějším režimem. Ta by podle ní měla odhalit případné nedostatky v technickém, stavebním i personálním zajištění těchto zařízení. Meclová rovněž připravuje zřízení takzvaných bezpečnostních cel pro nejnebezpečnější vězně, které by svou stavebně technickou dispozicí splňovaly i ta nejpřísnější bezpečnostní kritéria. Plánuje též přijetí nového systému odborného vzdělávání a výcviku vězeňského personálu.

Policie vyzvala veřejnost, aby jí pomohla hledat Kajínka

Policie, která bezvýsledně pátrá pro uprchlém trestanci Jiřím Kajínkovi, vyzvala veřejnost, aby ji s hledáním dvojnásobného vraha pomohla. Mluvčí koordinačního pátracího štábu Josef Ostřanský však nezveřejnil žádné konkrétní stopy, o nichž se zmiňoval v pondělí ráno. "S ohledem na dosavadní zjištění se obracíme na občany, kteří se v neděli 29. října večer pohybovali v okolí věznice či obce Mírov nedaleko Mohelnice a zaznamenali výskyt či průjezd podezřelých osob či vozidel, aby nás kontaktovali," řekl Ostřanský. V pondělí ráno Ostřanský řekl, že výzva se bude týkat stop, které se policii během víkendu podařilo objevit.

Policie podle mluvčího pracuje současně na dvou verzích. První je ta, že se Kajínek skrývá v okolí věznice. Podle druhé verze měl trestanec komplice, který jej čekal s autem poblíž věznice. "Nemáme poznatek, který by některou z těchto verzí vylučoval," podotkl Ostřanský. "Pokud by platila druhá verze, Kajínek se zřejmě skrývá v některém větším městě a není vyloučeno, že si změnil podobu."

Odměny za dopadení zločince jsou ve světě běžné, v ČR nikoli

Plakáty a oznámení v tisku, televizi a rozhlase, slibující tučnou odměnu za informace vedoucí k dopadení nebezpečného zločince, jsou sice součástí pátracích akcí v řadě zemí, česká policie ovšem tento prostředek v boji se zločinem nemá. Podle názoru právníků nicméně existují cesty, jak zákon obejít a informace o uprchlém vězni, nyní především o Jiřím Kajínkovi, finančně odměnit. Ministr vnitra Stanislav Gross ve čtvrtek uvedl, že nemá možnost vyhlásit odměnu za informace vedoucí k dopadení dvojnásobného vraha Kajínka, který před devíti dny uprchl z věznice v Mírově na Šumpersku. Připustil pouze, že jeho resort má "určité možnosti" jak ocenit českého občana, který by svým hrdinstvím přispěl k dopadení pachatele či uprchlého vězně. Právník a bývalý šéf české kontrarozvědky Stanislav Devátý vidí možnost odměny v rámci takzvaných operativních pátracích prostředků. "V zákoně o policii není nic o tom, že by policie mohla vyhlašovat veřejné odměny za dopadení pachatelů," potvrdil v pondělí ČTK Devátý slova ministra vnitra. "Mohou se však ze zvláštních finančních prostředků platit informátoři, kteří pracují ve prospěch služeb kriminální policie," dodal.

Odměny za informace, které by vedly k dopadení hledaného, jsou běžné ve většině zemí Evropy. Dokazují to i nejnovější případy z Německa, Polska, Británie či Řecka. Podle advokáta Josefa Lžičaře by se peníze na informace o hledaném Kajínkovi daly zajistit prostřednictvím sponzorského daru. "Ministerstvo vnitra by mohlo vypsat odměnu, kdyby dostalo účelový sponzorský dar," řekl ČTK Lžičař, který si však nemyslí, že vypsání odměn by bylo správnou cestou k dopadení pachatele. "Lidi by to sice zaktivizovalo, udávali by a možná by tím i mátli pátrání," míní Lžičař.

Příští rok bude pro armádu jedním z nejsložitějších

Podle ministra obrany Vladimíra Vetchého bude příští rok pro českou jedním z nejsložitějších, protože bude opět čelit nedostatku peněz. Vetchý to v pondělí řekl při zahájení shromáždění vedoucích představitelů resortu obrany. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého se bude armáda snažit ušetřit například změnami ve výcviku armádních pilotů či omezením nácviku ostrých střeleb. Kvůli nedostatku peněz, který je způsoben především nákupem nových podzvukových letounů L-159 z Aera Vodochody, bude armáda muset přehodnotit realizaci některých dalších projektů.

Bez problémů je podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého začleňování pozemních sil do NATO

Vybrané pozemní jednotky české armády se zatím podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého připravují na začlenění do sil rychlé reakce NATO bez problémů. "Brigáda rychlého nasazení, myslím, že dělá čest armádě," řekl v pondělí novinářům na dotaz ČTK Šedivý. V příštím roce by měly být ze 4. brigády rychlého nasazení začleněny do sil rychlé reakce NATO 43. výsadkový mechanizovaný prapor z Chrudimi a 4. průzkumný prapor z Bechyně. Představitelé aliance jsou dokonce pro urychlení procesu začleňování těchto jednotek do sil rychlé reakce. Jak dále řekl generál, napřesrok by měly být pro síly NATO vyčleněny i první čtyři letouny L-159, které však armáda zatím od Aera Vodochody ani nezačala odebírat. Projekt má totiž více než roční zpoždění. Šedivý zatím plány začleňování těchto letounů do sil NATO nehodlá měnit, připustil však, že pokud se dodávky L-159 ještě více zpozdí, změna harmonogramu se vyloučit nedá. "Ono to není pouze o letadlech, ale o logistice těchto letadel, o výzbroji a pochopitelně o výcviku," dodal Šedivý. O tom, jak s omezenými finančními zdroji zabezpečit příští rok dostatečný výcvik a plánované začleňování českých jednotek do NATO, od pondělka jednají hlavní představitelé resortu obrany.

Chorvatský ministr obrany Jozo Radoš hovořil v Praze o situaci v regionu bývalé Jugoslávie

Situaci v regionu bývalé Jugoslávie a možnosti armádní spolupráce mezi Českem a Chorvatskem v pondělí probírali chorvatský ministr obrany Jozo Radoš a předseda senátního výboru pro obranu a bezpečnost Michael Žantovský. Schůzkou v Senátu tak Radoš zahájil třídenní oficiální návštěvu České republiky. Až do počátku letošního roku bylo Chorvatsko kvůli nacionalistické politice zesnulého prezidenta Franja Tudjmana deset let politicky izolováno. Žantovský ČTK řekl, že vztahy mezi oběma zeměmi se od únorového nástupu nového prezidenta Stjepana Mesiče výrazně zlepšily. V té souvislosti podpořil chorvatské úsilí o integraci do euroatlantických struktur. V úterý bude Radoš jednat se svým českým protějškem Vladimírem Vetchým. Diskutovat mají například o zkušenostech České republiky s účastí v programu Partnerství pro mír a s přípravou na členství v NATO. Chorvatský ministr navštíví rovněž havlíčkobrodskou 4. brigádu rychlého nasazení a setká se s některým z představitelů sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

MZV uvažuje o zavření předloni otevřeného centra v Sofii

Ministerstvo zahraničí vážně uvažuje o uzavření Českého centra v Sofii, které bylo slavnostně obnoveno teprve předloni. Jak vyplývá z informací ČTK, objevily se i návrhy na zrušení Českých center v Drážďanech, Bukurešti a Budapešti, čemuž se vedení těchto center brání. "Existuje názor, že česká centra by se měla koncentrovat spíše do oblasti západní Evropy," připustil na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Konečné rozhodnutí v této otázce podle Pospíšila ještě nepadlo a vedení ministerstva očekává, že mu bude v nejbližší době předložena nová koncepce činnosti center. Ředitel Správy Českých center Zdeněk Matějka v pondělí ČTK řekl, že v současné době se uvažuje jen o zrušení sofijského centra.

Česká centra, dříve československá kulturní a informační střediska, působí v patnácti zemích světa, v nichž se snaží představovat jak kulturní bohatství ČR, tak možnosti rozvoje vzájemných hospodářských vztahů. V sedmnácti zahraničních městech poskytují zájemcům informace z různých oblastí, pořádají například výstavy, semináře nebo promítání filmů. Nad Správou Českých center, příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí, visely v minulosti opakovaně i z finančních důvodů otazníky.

Zemětřesení v Chebsku v noci dosáhlo 3,4 stupně Rychterovy škály

Oblast západních Čech v noci opět postihlo slabší zemětřesení. Sérii záchvěvů pocítili lidé především na Chebsku. Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd potvrdil, že největší otřes nastal hodinu před půlnocí a měl sílu 3,4 stupně Richterovy stupnice. Podle Zedníka se opět oživila aktivita zemětřesného roje, který naše území poprvé zasáhl 28. srpna tohoto roku. Poslední pozorovatelné otřesy země nastaly na Chebsku v noci na 24. října, kdy seismologové varovali i před dalším zemětřesením. Zedník tehdy ČTK řekl, že seismická aktivita na Chebsku může trvat několik měsíců. Oblast, která je typická doznívajícím vulkanismem, tektonickými zlomy a výskytem termálních pramenů, se totiž neprojevuje jednorázovým silným zemětřesením, ale velkým množstvím menších otřesů, z nichž několik může být silnějších.

Ze sportu:

Hokejisté Karlových Varů postoupili po pondělní dohrávce 21.kola extraligy, v níž porazili doma Třinec 4:0, na desáté místo. Třinec naopak klesl na šestou pozici. Další výsledky zápasů: Vsetín - České Budějovice 3:2, Sparta Praha - Havířov 3:0, Kladno - Zlín 6:5 po prodloužení, Vítkovice - Slavia Praha 3:0, Pardubice - Plzeň 2:1, Litvínov - Znojmo 3:3.

Čeští tenisté Jiří Novák a David Rikl se díky nedělní výhře ve čtyřhře na turnaji elitní série Masters ve Stuttgartu posunuli z pátého na čtvrté místo žebříčku ATP v hodnocení párů. V pořadí jednotlivců jsou shodně osmí, což je pro oba v deblu nejlepší umístění v kariéře. Novák s Riklem letos vyhráli ve Stuttgartu čtyřhru již podruhé. V červenci zde kralovali miliónovému turnaji pod širým nebem na antuce a nyní nenašli přemožitele ani v hale. V čele pořadí dvouhry ATP Champions Race zůstal brazilský tenista Gustavo Kuerten, tři body za ním se drží Rus Marat Safin a na třetím místě je americký hráč Pete Sampras. Nejlepším českým tenistou je Novák, jemuž patří pětačtyřicáté místo.

Kvůli silnému větru museli silničáři uzavřít cestu na Rejvíz

Silný vítr, který se místy blížil vichřici, způsobil v noci na úterý na mnoha místech v Jeseníkách dopravní kalamitu. Silničáři museli kvůli spadlým stromům uzavřít cestu z Jeseníku na Rejvíz. Lesní správa odklízí z cesty až sedmdesát krychlových metrů dřeva, které kvůli silnému větru popadaly na zem. ČTK to řekl pracovník Správy a údržby silnic v Jeseníku. Kvůli bouřlivému větru, který se podle meteorologů blížil v poryvech vichřici, museli v pondělí zasahovat také hasiči na Olomoucku a na Přerovsku. Kromě stromů padaly také krytiny ze střech.

Informace o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky, na východě zpočátku zataženo, občas déšť, teploty 11 až 15 stupňů Celsia.