Zprávy úterý, 08. srpna 2000

Zdeňka Kuchyňová

Nyní podrobněji:

Velitelství vzdušných sil obnoví cvičné lety pravděpodobně ve středu

Velitelství vzdušných sil české armády zřejmě ve středu obnoví cvičné lety, které zakázalo minulý týden po havárii cvičného letounu L-29 Delfín nedaleko Chrudimi. V troskách letadla zahynul šéf bojové přípravy vzdušných sil, plukovník generálního štábu Ján Malo. S devětačtyřicetiletým letcem se v pondělí v Hradci Králové, kde Malo žil, přišlo rozloučit několik stovek lidí, především příslušníků vojenského letectva. Konečné vyšetření příčin letecké havárie si vyžádá až několik měsíců práce. Informace o letu budou muset experti zkoumat především z radarových dat, trosek letadla a výpovědí svědků, neboť letouny L-29 nemají takzvanou černou skříňku.

Sněmovna by měla vyslovit souhlas s pobytem britských vojáků v ČR

Pravděpodobně od 10. října letošního roku by měl v České republice pět let působit britský vojenský poradní a výcvikový tým v počtu 30 osob. Vláda proto v těchto dnech Poslanecké sněmovně předložila návrh na vyslovení souhlasu s pobytem těchto zahraničních vojáků na území ČR. Spolupráce britských a českých vojáků by se měla zaměřit na společná cvičení, britské poradenství, výcvik důstojníků a poddůstojníků a jazykovou přípravu. Jednou z důležitých oblastí, v níž obě armády spolupracují, je reforma ozbrojených sil ČR s ohledem na zahraniční operace. Česká armáda totiž pod britským velením pracuje v mírové operaci v Bosně a Hercegovině (SFOR) a v jihosrbské provincii Kosovo (KFOR).

Ministr obrany Vetchý bude s podniky z Ostravska jednat o možnostech offsetů

O možnostech spolupráce se zahraničními dodavateli v rámci offsetových programů bude ve středu jednat se zástupci klíčových hutních a strojírenských podniků z Ostravského kraje ministr obrany Vladimír Vetchý. Návrh podmínek pro výběrové řízení na nákup 36 nadzvukových stíhacích letounů pro českou armádu má česká vláda od ministrů obrany, financí, zahraničí a průmyslu obdržet do konce září. Již dříve ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr řekl, že prioritním kritériem při výběrovém řízení budou offsety. Nabídky firem jsou totiž podle něj téměř rovnocenné v technických parametrech, letových vlastnostech i ceně. Zhruba 20 procent by měly tvořit přímé offsety, tedy výrobní kooperace na dodaných letounech, vybudování opravárenských kapacit a transakce směrované do ostatního obranného průmyslu. Dalších minimálně 30 procent bude cíleno na získání přímých zahraničních investic v oborech, kde má ČR potíže. Podle Grégra by mělo jít hlavně o strojírenství, hutnictví a elektrotechniku. Zbylých 50 procent má pomoci mimo jiné exportu, transferu špičkových technologií a výzkumu a vývoji.

Míra nezaměstnanosti v červenci stoupla na devět procent

Úřady práce v České republice evidovaly k 31. červenci celkem 469.728 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 18.332 více než ke konci předchozího měsíce a o 13.012 osob více než ve stejném období loňského roku. Míra registrované nezaměstnanosti k uvedenému datu činila 9,0 procenta proti červnových 8,7 procenta. V průběhu července bylo na úřadech práce nově evidováno 65.877 uchazečů o práci, což je o 11.803 osob více než v předchozím měsíci a o 512 více než v červenci minulého roku. ČTK o tom informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Červencová míra inflace meziměsíčně vzrostla o 0,6 procenta

Index spotřebitelských cen vzrostl v červenci proti červnu o 0,6 procenta (loni o 0,8 procenta), což je stejný výsledek jako před měsícem. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v červenci 2000 proti stejnému období loňského roku dosáhla 3,9 procenta. ČTK o tom informoval Český statistický úřad. Míra inflace, vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanáct měsíců proti průměru předchozích dvanácti měsíců, činila v červnu 2,9 procenta.

Visegrádský fond vzbudil mezi členskými zeměmi zájem

První dvě formální žádosti o grant zatím dostal Mezinárodní visegrádský fond, který má financovat společné projekty zemí Visegrádské čtyřky. Výkonný ředitel sekretariátu fondu Urban Rusnák řekl, že přihlášek je sice málo, o fond je ale mezi potenciálními žadateli velký zájem. Fond vznikl 9. června. Má pomoci rozvíjet kontakty a spolupráci mezi nevládními organizacemi, institucemi i jednotlivci z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Přihlášky a podmínky žádostí o grant mohou zájemci najít na internetové adrese www.visegrad.org. Letošní rozpočet fondu, který rovným dílem financují všechny země Visegrádu, činí jeden milión eur (asi 36 miliónů korun).

Skončila pravidelná výměna čtvrtiny paliva v prvním reaktoru elektrárny Dukovany

Pravidelná výměna čtvrtiny paliva v prvním reaktoru Jaderné elektrárny Dukovany byla dokončena v neděli 6. srpna. Na výměnu dohlížel komisař Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Jak sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka, reaktor se nyní kompletuje a připravuje k náběhu do provozu. Revizi a výměnu paliva už mají za sebou druhý a třetí reaktor. Do konce roku zbývá pravidelná revize čtvrtého reaktoru, která se uskuteční na počátku září.

Devizové rezervy centrální banky v červenci klesly na 12,993 miliardy USD

Devizové rezervy České národní banky (ČNB) činily k 31. červenci 12,993 miliardy USD. Ve srovnání s koncem června, kdy byly 13,036 miliardy USD, klesly o 43 miliónů USD. Předběžné údaje poskytl mluvčí centrální banky Milan Tománek. V korunovém vyjádření činily devizové rezervy ČNB k 31. červenci 498,7 miliardy Kč.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Zdeněk Škromach požaduje více prostředků do zdravotnictví

Zvýšení objemu investic ve zdravotnictví v návrhu státního rozpočtu pro rok 2001 alespoň na úroveň letošního roku požaduje předseda poslaneckého klubu ČSSD Zdeněk Škromach. Zatímco letos bylo ze státního rozpočtu vyčleněno na investice ve zdravotnictví přibližně 2,5 miliardy korun, ministerstvo financí navrhuje pro příští rok pouze jednu miliardu. Podle Škromacha by takové snížení investic znamenalo, že nebude možné dostavět zařízení a budovy, které jsou před dokončením.

Požadavky resortů by zvýšily deficit rozpočtu o desítky miliard korun

Některá ministerstva se při přípravě návrhů svých rozpočtů na rok 2001 neřídila směrnými čísly ministerstva financí a žádají více peněz. "Kdyby ministerstvo financí mělo akceptovat veškeré požadavky resortů, deficit rozpočtu na příští rok by byl v řádu několika desítek miliard korun vyšší," řekl náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota. Ministerstvo financí navrhuje na příští rok příjmy státního rozpočtu 613 miliard korun a výdaje 633 miliard korun při plánovaném deficitu 20 miliard korun, k němuž se vláda zavázala dohodou s ODS. Se zadáním ministra financí Pavla Mertlíka nejsou spokojena například ministerstva školství, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, zemědělství, životního prostředí, zdravotnictví, vnitra či kancelář prezidenta.

Konkurenční registry dluhů začnou fungovat až příští rok

Úvěrové registry fyzických osob připravované dvěma konkurenčními firmami by měly začít podle posledních informací fungovat přibližně ve stejnou dobu, na počátku příštího roku. Firma Profira se chce nejdříve orientovat zejména na nebankovní subjekty, jako jsou leasingové společnosti, prodejci na splátky, operátoři mobilních telefonů, apod. Druhá databáze, kterou bude spravovat společnost CBCB, by měla být zpočátku založena hlavně na údajích z bank. V konečné fázi by však měly oba registry poskytovat obdobné informace. Zavedení registrů by mělo podle odborníků pomoci bankám předem vylučovat nespolehlivé dlužníky. Objem úvěrů, které se nyní nesplácejí, tvoří přes 300 miliard korun.

Daewoo Motor chce prodat svůj podíl v českém výrobci nákladních vozů Daewoo Avia

Vedení korejského koncernu Daewoo Motor chce prodat svůj 50,2 procentní podíl v českém výrobci nákladních vozů Daewoo Avia. Podle informací korejského tisku chce zadlužená automobilka Daewoo Motor podíly v podnicích vyrábějících užitková vozidla prodat prostřednictvím mezinárodní nabídky v září letošního roku. Vedení firmy by mělo oslovit světové automobilky co nejdříve. Mezi předpokládanými zájemci by měly být společnosti Renault a Volvo.

Volby do krajů potřebují podle vicepremiéra Vladimíra Špidly dlouhou vysvětlovací kampaň

Předvolební taktika sociální demokracie, která jako první z politických stran odstartovala o víkendu kampaň do krajských a senátních voleb, nesleduje podle místopředsedy strany a vicepremiéra Vladimíra Špidly přednostně zisk voličských hlasů. Při návštěvě středočeského Benešova uvedl, že považuje za klíčový samotný vznik krajů. Míní, že si volby vyžádají "dlouhou a pečlivou vysvětlovací kampaň". Téměř všechny domácnosti ve Středočeském kraji by měly tento týden dostat do svých schránek anketní lístek s názvem Šance pro všechny Středočechy. Občané budou moci zasílat své náměty například z oblasti ekonomiky, zemědělství, bytové politiky, dopravy, školství, zdravotnictví, sociální péče či životního prostředí.

Dodavatel software nic neví o jeho nelegálním používání policií

Společnost Microsoft, která vyrábí a prodává mimo jiné operační systém Windows pro osobní počítače, doufá, že informace o nelegálním používání počítačového software českou policií nejsou pravdivé a je jimi překvapena. Sama firma tyto informace zatím neměla, sdělil ředitel české pobočky Microsoftu Jiří Devát. V posledním vydání časopisu Týden potvrdil kriminalista Jiří Dastych, šéf oddělení, které se počítačovou kriminalitou zabývá, že část programů v počítačích české policie je nelegální. Časopis také uvádí, že protiprávně byla nainstalována i část operačních systémů Windows právě od Microsoftu. Policisté se podle Týdne nyní brání postihu za užívání nelegálně instalovaných programů tím, že je z počítačů smažou.

Česko - německá škola opět otevře první třídu

Česko-německá škola, která jako jediná v České republice funguje od loňského roku v Hrádku nad Nisou na Liberecku a v saské Hartavě, otevře v září první třídu pro 20 českých a 20 německých dětí. Uvedl to hrádecký místostarosta Jaroslav Poláček. Prvňáci se podle něj budou společně učit stejně jako loni jednou týdně, střídavě na české a německé straně hranice. Při společných dnech se děti vzájemně poznávají a nenásilnou formou se seznamují s jazykem svých sousedů.

Na Strahově stále parkují desítky aut příznivců technohudby

Přibližně 70 obytných vozů vyznavačů technohudby stále parkuje před strahovskými kolejemi v Praze. Lidé z několika evropských zemí přijeli do Prahy ve čtvrtek z Lipnice na Českobudějovicku, kde se nedávno konala neohlášená technoparty. Akci podobnou té lipnické ale v Praze podle několika na sobě nezávislých vyjádření neplánují. Policisté nemuseli proti příznivcům techna celý víkend zasahovat. V pondělí vyzvali příznivce technohudby k opuštění prakoviště zástupci tamní radnice a vlastníka pozemku.

Bučiny Českého lesa se staly národní přírodní rezervací

Komplex bukových lesů zvaný Čerchovské hvozdy, který se nachází na vrchu Čerchov v Českém lese, požívá od pondělí ochrany jako národní přírodní rezervace. Tou se mohou podle českých předpisů stát menší přírodovědecky mimořádně hodnotná území. Takzvaných maloplošných památek a rezervací, mezi něž Čerchovské hvozdy patří, je v České republice 1958.

Greenpeace chtějí vědět, kam přijdou jedy z milovické skládky

Aktivisté české pobočky mezinárodní ekologické organizace Greenpeace požádali Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) o informace o likvidaci skládky polychlorovaných bifenylů v Milovicích na Nymbursku. Ekologům, kteří usilují o likvidaci skládky více než dva roky, se nelíbí, že společnost Ekobo nechce zveřejnit, kam sudy s toxickými látkami odváží. Firma tvrdí, že stačí, když na dočasné uložení nebezpečného odpadu dohlíží okresní úřad. Ten má do konce roku zajistit úplnou likvidaci látek. Na řešení havarijní situace poskytlo tři milióny korun ministerstvo životního prostředí a dalších 500.000 uvolní okresní úřad.

Kardinál Miloslav Vlk požehnal kapli sv. Kříže na Karlštejně

Rekonstruovanou kapli sv. Kříže, která je nejcennějším původním prostorem středočeského hradu Karlštejn, posvětil primas český kardinál Miloslav Vlk. Kapli, která vznikla podle projektu císaře Karla IV. pro uchování říšských korunovačních klenotů a ostatků svatých, posvětil po devatenácti letech restauračních prací. Připomněl, že Karel IV. kdysi na tomto místě postavil kříž, který měl být po celém českém království uctíván jako symbol oběti a lásky pro druhé. Vlk rovněž zapochyboval nad možností, že by v Evropě existovalo jiné místo, kde by na tak malém prostoru bylo soustředěno tolik pokladů. Restaurování kaple se 129 deskovými obrazy Mistra Theodorika si vyžádalo zhruba deset miliónů korun. Zmenšená kopie kaple je v současné době k vidění v českém pavilónu na všeobecné světové výstavě Expo 2000 v německém Hannoveru.

Režisérka Věra Chytilová pokračuje v natáčení nového filmu v jižních Čechách

U rybníku poblíž Třeboně pokračuje v natáčení svého nového filmu Vyhnání z ráje režisérka Věra Chytilová. "První dáma českého filmu" zahájila práci na snímku, ke kterému napsala scénář spolu s Bolkem Polívkou, počátkem srpna natáčením jednodenních exteriérů v Německu u Baltického moře. Omylem ji tu na několik hodin zadržela německá policie, protože se jeden z místních rybářů domníval, že český štáb natáčí dětskou pornografii. Příběh filmu se odehrává na nudistické pláži, která se stává zrcadlem člověka, jeho dobrých a špatných vlastností, jeho tužeb a provinění. Cytilová se nechala volně inspirovat knihou Desmonda Morrise Nahá opice.

Do ČR přijelo v prvním pololetí o 6,6 procenta více cizinců

Počet zahraničních návštěvníků České republiky vzrostl za prvních šest měsíců letošního roku o 6,6 procenta ve srovnání s prvním pololetím 1999. ČR tak od začátku ledna do konce června navštívilo 48,06 miliónu zahraničních hostů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Kritickým dnem je pro sebevrahy pondělí

Kritickým dnem je pro sebevrahy pondělí a nejčernějším měsícem květen. Na svých internetových stránkách to uvádí Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle něj bylo loni v Česku evidováno 1610 úmrtí sebevrahů, přičemž na jednu sebevraždu ženy připadaly čtyři sebevraždy mužů. Průměr ČR je 15,5 případu sebevražd na 100.000 obyvatel. Nejčastějším motivem jsou zdravotní problémy, ty loni vedly k sebevraždě 175 lidí, dalších 138 sebevražd bylo spácháno pod vlivem duševního onemocnění a 119 sebevražd způsobily rodinné problémy.

Starostové 38 pohraničních měst budou hovořit o prostituci

Problematikou prostituce v českém pohraničí se budou 23. srpna v Chebu zabývat starostové a primátoři 38 měst a obcí, ležících poblíž hranice s Německem a Rakouskem. "Situace je nadále neudržitelná. V některých městských částech bují prostituce takovým způsobem, že v nich nelze žít. Požadujeme proto legislativní úpravu, která by umožnila vytlačit prostitutky do veřejných domů v předem vyčleněných lokalitách," zdůvodnil setkání místostarosta Chebu Petr Jakš /ČSSD/. Předpokládá však, že s takovýmto návrhem nebudou všichni souhlasit. "To, co je možné v některých zemích západní Evropy, naráží u nás na práva žen. Sporné bude i zdanění prostituce," připustil Jakš.

Armáda spásy provozuje v ČR sedm azylových domů pro bezdomovce

Především bezdomovcům, ale také seniorům a matkám s dětmi v tíživých sociálních situacích pomáhá v ČR již deset let Armáda spásy. Toto křesťanské hnutí, zaměřené na charitativní činnost a organizované podle armádního vzoru, provozuje po celé zemi sedm azylových domů pro lidi bez přístřeší. Armáda spásy působí v 96 zemích světa. V roce 1990 byla oficiálně pozvána československou vládou, aby se podílela na vybudování účinné sociální práce.

Opravy Schwarzenberského kanálu pokračují

Po loňské opravě zhruba 6,5 kilometru dlouhého úseku Schwarzenberského plavebního kanálu, který je národní kulturní památkou, pokračuje letos Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava v rekonstrukci dalších dvou úseků. Oprava spočívá ve vyčištění dna a stěn kanálu a v opravě mostků, výpustí a křížení s potoky.

Stavba kanálu postaveného na rozvodí Vltavy a Dunaje jako cesta pro dřevo ze šumavských lesů začala v květnu 1789. Autorem projektu, stavbyvedoucím a prvním ředitelem knížecí plavby dřeva byl Joseph Rosenauer, rodák z Chvalšin na Českokrumlovsku. První plavba se konala v dubnu 1791 a kanál, který byl napájen vodou z 27 potoků, byl postupně rozšířen až na délku 52 kilometrů. Takzvaná Dunajská plavba od kanálu k Dunaji a do Vídně trvala asi 100 let.

Drnovice se ocitly v konkursu, pohárová účast však není ohrožena

Konkurs na majetek fotbalového celku FK Drnovice prohlásil Krajský obchodní soud v Brně. Správce konkursní podstaty Radomír Daňhel uvedl, že by konkurs neměl mít vliv na sportovní činnost klubu ani na drnovickou účast v Poháru UEFA. Zřejmě i zákulisní dění v drnovickém klubu se odrazilo na tom, že třetí tým loňského ligového ročníku je po dvou zápasech v domácím prostředí bez jediného bodu.

Sportovních fanoušků na olympiádu do Sydney mnoho nepojede

Vidět na vlastní oči boje o olympijské medaile v Sydney zůstane pro většinu sportovních příznivců nesplněným snem. Firma Fractal, které je výlučným prodejcem olympijských zájezdů, nabízí sedmidenní pobyt za přibližně 150 tisíc korun, přičemž průměrný měsíční plat činí kolem 13 tisíc. Firma dosud prodala asi dva tisíce vstupenek - z velké části to bylo pro rodinné příslušníky a doprovod olympioniků. Další zájemci naleznou podrobné informace na internetové stránce www.extrem.cz, jejímž prostřednictvím si také mohou vstupenky zakoupit.

Fotbalový rozhodčí Collina tráví dovolenou v západních Čechách

Italský fotbalový rozhodčí Pierluigi Collina, který na červnovém mistrovství Evropy nařídil proti české reprezentaci penaltu v závěru zápasu proti Nizozemsku, přijel podle Karlovarských novin na dovolenou do západních Čech. Po prohraném utkání s Nizozemci se stal mezi českými fanoušky terčem velmi ostré kritiky. Italský rozhodčí řekl Karlovarským novinám, že vůbec neuvažoval nad tím, zda má, či nemá do České republiky přijet. "Nevěřím, že bych tady mohl mít nějaké problémy. Nemám žádné obavy," řekl Collina. Navštívit nějaký fotbalový zápas se však nechystá. "Kdybych se objevil i jako divák na nějakém fotbale, mohl bych asi vyvolat nějaké špatné emoce," dodal.

Pilot Jiří Jakeš vybojoval zlato na Mistrovství světa v přesném létání

Český pilot Jiří Jakeš vybojoval na 14. mistrovství světa v přesném létání ve Švédsku zlatou medaili. Soutěž se skládala ze dvou částí, z navigačního letu po trati a z přesnosti přistání. Soutěž družstev vyhráli favorizovaní Poláci, čeští piloti získali bronz.

Dálkový plavec Drozd skončil sedmý v závodu na 28 kilometrů v USA

Český dálkový plavec Michael Drozd obsadil sedmé místo v posledním ze série tří závodů v severní Americe, který měřil 28 kilometrů a vedl z Long Islandu do Bridgeportu. V předchozích závodech v Kanadě skončil devátý a desátý. Do Bridgeportu doplaval jako první Bulhar Stojčev. Výtěžek z tohoto závodu jde tradičně na konto výzkumu prevence proti rakovině. Tento rok se pořadatelům podařilo získat přes 1,7 miliónu dolarů.

Počasí

Asi 350 poruch na elektrickém vedení a výpadků proudu zaznamenali po nedělní bouřce, která se přehnala nad územím severní Moravy, pracovníci Severomoravské energetiky. Kroupy také rozbily několik stovek oken a silné poryvy větru poničily střechy domů. Podle prognózy bude ubývat srážek a postupně se bude oteplovat.

A ještě informace o úterním počasí

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. V západních Čechách až zataženo, místy déšť. Nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem 13ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.