Zprávy úterý, 10. března 1998

Zprávy 10.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Podle prezidenta nemusí být příštím premiérem šéf vítězné strany

Předsedou budoucí vlády vzešlé z předčasných sněmovních voleb nemusí být podle prezidenta Václava Havla nutně šéf vítězné politické strany. Havel to řekl novinářům před odletem do Polska s tím, že premiérem musí být osoba, na níž se shodne koalice, která bude mít naději na sestavení vlády a získání většiny v parlamentu. Předseda sociální demokracie Miloš Zeman za tento výrok Václava Havla nepřímo kritizoval, když připomněl jeho těsné zvolení hlavou státu a naznačil, že prezident by se měl chovat skromněji.

Václav Havel označil referendum o vstupu ČR do NATO za "zcela bezdůvodné"

Sociálními demokraty prosazované referendum o vstupu ČR do NATO označil na pondělní tiskové konferenci Václav Havel za "zcela bezdůvodné" a některé představitele ČSSD obvinil z neodpovědnosti, hazardérství, nadřazování zájmů strany nad zájmy státu a z nekvalifikovanosti. "Bezpečnost našeho státu, bezpečnost budoucích generací nemůže být předmětem nějakých stranických her," zdůraznil prezident na adresu sociálních demokratů, volajících po referendu o vstupu ČR do NATO a odložení ratifikačního procesu až na sněmovnu vzešlou z předpokládaných červnových voleb.

Předseda ČSSD Miloš Zeman prohlásil, že odmítání referenda znamená "pohrdání českým národem". Reagoval tak na výrok prezidenta Václava Havla, který se vyslovil proti referendu o vstupu ČR do NATO a návrhy na jeho uspořádání označil za "hazardérství". Šéf ČSSD však odmítl interpretaci, že by svými slovy obvinil prezidenta z pohrdání českým národem.

Václav Havel k situaci v Kosovu

Kosovským Albáncům by podle českého prezidenta Václava Havla nemělo být upíráno právo na případnou autonomii. Současnému vedení srbského prezidenta Slobodana Miloševiče by mělo být dáno jasně najevo, že "musí ctít práva kosovských Albánců, včetně práva na eventuální autonomii". Prezident Havel to uvedl v souvislosti s pondělním londýnským setkáním kontaktní skupiny některých vlivných států. "Nelze otálet, konfliktu je třeba zabránit v samém počátku" a nečekat několik let jako v případě Bosny a Hercegoviny, zdůraznil prezident a dodal, že zatím neočekává vyslání nějakých mezinárodních bojových jednotek do Kosova, ale kdyby se tak stalo, ČR by podle něj měla být při tom. "Kdyby k takové mezní situaci došlo, pak se osobně domnívám, že je naší povinností hájit mír a bezpečnost občanů kdekoli v Evropě," řekl prezident, zdůrazňující, že o takové věci ale rozhoduje parlament.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský se vyslovil pro podíl České republiky na případném mezinárodním vojenském zásahu k urovnání krize v Kosovu. Mezi poslanci, jež oslovila ČTK, vyvolal prezidentův názor, podle kterého by se Česká republika měla podílet na případném vyslání mezinárodních bojových jednotek do Kosova, jen velmi obecné, zdrženlivé nebo přímo odmítavé reakce.

Prezident k situaci na Slovensku

"Jsem velmi zneklidněn posledními kroky vlády na Slovensku," řekl Václav Havel novinářům před odletem do Varšavy. Zároveň ale vyjádřil názor, že ve slovenské společnosti dříme demokratický potenciál a vyjádřil naději, že tento potenciál zvítězí. V té souvislosti zopakoval "bytostní zájem" České republiky na přátelských vztazích se Slovenskem.

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s posledními událostmi na Slovensku zopakovalo zájem na tom, aby Bratislava přináležela v budoucnu ke stejným euroatlantickým a evropským organizacím jako Praha, a aby vzájemné česko-slovenské vztahy zůstaly "co nejlepší".

Výroky prezidenta Havla o dění v sousední zemi jsou na Slovensku přijímány velmi kontroverzně; zatímco některé opoziční strany je vítají, vládní tábor reaguje obvykle rozhořčeně, například po loňském Havlově výroku v listu Le Figaro o Mečiarově údajném stihomamu byla zrušena vůbec první oficiální návštěva slovenského premiéra v ČR a vláda požadovala omluvu.

Václav Havel k sudetským Němcům

Prezident Václav Havel nevidí důvod k přijetí zástupců sudetských Němců na Pražském hradě; vhodným prostorem k jejich dialogu s českými občany je společné Diskusní fórum. "Nevidím důvod k tomu, abych přijímal nějakou delegaci sudetských Němců..., ale platí stále můj výrok, že se jim nevyhýbám," řekl v pondělí před odletem do Polska Václav Havel na dotaz novinářů. "Myslím, že vytvoření Diskusního fóra vytváří dostatek prostoru k rozpravám mezi občany ČR a sudetskými Němci," dodal prezident, který označil fórum za "velký pokrok".

Prezident ke své rodině

Prezident Václav Havel ujistil novináře, že jeho rodina se zatím rozrůstat nebude. "Uvítali bychom přírůstek, zatím se bohužel neblíží," zareagoval Václav Havel s úsměvem na všetečný dotaz novinářů zajímajících se o to, zda je jeho choť Dagmar v očekávání.

Jednání prezidenta Havla v Polsku

Vývoji v jihosrbském Kosovu, integraci České republiky a Polska do Evropské unie a NATO a také situaci na Slovensku byly věnovány pondělní rozhovory českého prezidenta Václava Havla s jeho polským protějškem Aleksandrem Kwaniewskim. Václav Havel spolu s manželkou Dagmar zahájil v pondělí v poledne třídenní oficiální návštěvu Polska. Je to jeho první zahraniční cesta od znovuzvolení do nejvyšší ústavní funkce letos v lednu.

Česko-polské partnerství a spojenectví je podle prezidenta Havla nejen nedílnou součástí vztahů mezi zeměmi střední a východní Evropy, ale i jedním ze základů spolupráce celoevropské. Vzájemné vztahy obou států se v posledních letech výrazně změnily a "dosáhly nejvyšší úrovně v dějinách", řekl český prezident na slavnostní večeři.

John Shalikashvili naznačil, že by sněmovna měla schválit akcesní protokoly co nejdříve

Bývalý předseda sboru náčelníků štábů armády Spojených států John Shalikashvili v pondělí v rozhovoru s předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským poukázal na nepříliš přehlednou situaci ohledně ratifikace vstupu ČR do Severoatlantické aliance. Podle Žantovského Shalikashvili naznačil, že je v zájmu úspěšného dokončení tohoto procesu v členských zemích, aby Poslanecká sněmovna schválila akcesní protokoly co nejdříve.

Jak hodnotí Javier Solana svou návštěvu v ČR

Generální tajemník NATO Javier Solana se v České republice soustředil na zajištění hladké ratifikace přistoupení země k Severoatlantické alianci. "Hlavním poselstvím bylo, že vstup do NATO je příliš významný, než aby se proces ratifikace zasekl kvůli domácí politice," řekl v pondělí v Bruselu ČTK činitel NATO, který si nepřál být jmenován. Solana českým představitelům v podstatě řekl, že se nechce plést do jejich domácích věcí, ale že by měli své kroky posuzovat "v širším kontextu, nikoli jen z hlediska domácí politiky", sdělil tentýž zdroj při hodnocení návštěvy. Pro pověst ČR by bylo podle jeho slov "zničující", kdyby všech 16 členských států aliance ratifikovalo vstupní protokol a Češi stále váhali. Velmi by to ztížilo i budoucí rozšiřování NATO, protože členské státy by tato zkušenost odradila. Solana proto v Praze "tlumočil zájem, aby ČR zvládla ratifikaci hladce".

Výhrady Washingtonu k českému zákonu o občanství trvají

Právní poradkyně helsinského výboru Kongresu Spojených států Erika Schlagerová bude dnes v České republice pokračovat ve zkoumání dodržování lidských práv. Již v pondělí zopakovala Schlagerová na českém ministerstvu zahraničí trvající výhrady Washingtonu k českému zákonu o občanství a pozastavila se nad počtem rasově motivovaných vražd. Schlagerovou v ČR nyní dále čekají například jednání na ministerstvu vnitra i mezi ostravskými Romy.

Nomura - IPB

Akcionáři Investiční a poštovní banky na pondělní mimořádné valné hromadě schválili zvýšení základního jmění o šest miliard korun na 11,681 miliardy japonským bankovním domem Nomura, který minulý týden koupil od státu jeho 36procentní podíl na bance.

Japonská Nomura, nový klíčový akcionář Investiční a Poštovní banky, v pondělí získala dvě křesla v dozorčí radě tohoto třetího největšího peněžního ústavu v tuzemsku. Akcionáři IPB na mimořádné valné hromadě zvolili do dozorčí rady ředitele Nomury pro střední a východní Evropu Randalla Dillarda a šéfa jejího tuzemského zastoupení Eduarda Onderku.

Cílový podíl Nomury na základním jmění Investiční a Poštovní banky je 45 až 50 procent. Řekl to generální ředitel Nomura Europe Plc. Randall Dillard.

Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva Investiční a Poštovní banky byl valnou hromadou akcionářů zvolen bývalý ředitel Institutu ekonomie ČNB Jan Klacek. Odstupující generální ředitel banky Jiří Tesař se stal předsedou dozorčí rady.

Zahraniční investice do ČR

Příliv přímých zahraničních investic do ČR za loňský rok je možno podle analytiků hodnotit jako uspokojivý vzhledem k vývoji, jakým ekonomika prošla, nicméně ne jako dostatečný. Mnohem úspěšnější jsou Polsko a Maďarsko. "Udržitelná a přínosná úroveň přímých investic by se měla nacházet nad dvěma miliardami dolarů ročně," uvedl například ekonom Expandia Finance Miroslav Singer. Přímé zahraniční investice do České republiky dosáhly loni 41,3 miliardy korun (1,3 miliardy USD), což bylo o 2,5 miliardy Kč více než rok předtím.

Tripartita se nedohodla

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se na pondělním jednání tripartity nedohodli na konečné podobě zvýšených cen plynu, elektřiny a nájemného. Podle odborového předáka Richarda Falbra by sociálně únosné bylo zdražení energií a nájmů o 15 procent ročně. Odboráři věří, že vláda své rozhodnutí o deregulacích, které připravila, podrobí analýze a některé "věci" přehodnotí. Vláda při posledním jednání nestanovila pevné procento zvýšení cen elektřiny, ale zvažovala růst ceny v rozmezí 20 až 30 procent.

Nejnovější průzkum volebních preferencí: počet voličů ČSSD poklesl

Počet občanů rozhodnutých volit Českou stranu sociálně demokratickou poklesl podle Institutu pro výzkum veřejného mínění na 25 procent, zatímco Unii svobody by nyní volilo již 13 procent lidí. Občanská demokratická aliance ztratila další příznivce a nyní by získala jen jedno procento hlasů. Pozice ostatních stran zůstávají prakticky beze změny, ODS by tedy získala deset procent, KDU-ČSL a KSČM po osmi procentech a SPR-RSČ 5,5 procenta.

ČSSD v případě vítězství hodlá prosadit deficitní státní rozpočet

Pokud se po volbách ujmou moci sociální demokraté, je třeba počítat s deficitním financováním státních výdajů. Na pondělním setkání s téměř 120 tuzemskými podnikateli pořádaném Hospodářskou komorou to uvedl předseda ČSSD Miloš Zeman.

Předseda Unie svobody připustil určitou programovou "rozplizlost" strany

Předseda Unie svobody Jan Ruml v pondělním rozhovoru pro rádio Frekvence 1 připustil určitou programovou "rozplizlost" této strany. Zároveň však prohlásil, že unie velmi brzy přijde s naprosto jasným volebním programem, který ji pevně zakotví v současném politickém spektru. Unie byla podle něj trochu vyvzdorována, nevznikla kolem "nějaké silné ideje" a musí se teprve profilovat. Podotkl, že zatímco ODS byla postavena na krédu, že každý si má pomoci sám, unie chce, aby člověk kromě toho ještě vytvořil příležitost pro druhého. Utváření politické scény není podle Rumla ještě ukončeno a zřejmě přijde řada překvapení.

Za nepravděpodobné v pondělí předseda Unie svobody Jan Ruml označil to, že by se na kandidátkách této strany, jež mají být zakrátko sestaveny, objevil i bývalý ministr zahraničí a místopředseda ODS Josef Zieleniec. "Vím, že sestavování kandidátek je za dveřmi a nemám signál o tom, že by se Josef Zieleniec teď, do voleb do Poslanecké sněmovny, nějak výrazně angažoval pro to, aby se dostal na kandidátky," řekl Ruml v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Reakce na Grossova slova o možném propojení Unie Svobody a ODS

Předseda Unie svobody Jan Ruml je přesvědčen, že z historie vzniku této strany je patrné, že slova šéfa sociálnědemokratických poslanců Stanislava Grosse o možném vzájemném propojení unie a ODS jsou naprostým nesmyslem, a lze je chápat jako další útok na US a její samostatné působení.

Slova šéfa sociálnědemokratických poslanců Stanislava Grosse o možnosti existence jakési tajné dohody mezi ODS a Unií svobody označil poslanec unie Jiří Honajzer za "fantasmagorii", kterou chce ČSSD znemožnit své volební konkurenty. "Je to velmi úsměvné, je to fantazie a fantasmagorie. Řekl bych, že sociální demokracie při svých problémech s potenciálními koaličními partnery dnes vymýšlí jakékoli konstrukce, jenom aby své konkurenty a soupeře znemožnila," řekl na dotaz ČTK Honajzer.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross v nedělním pořadu TV Nova 7 čili Sedm dní řekl, že unie a ODS mohou být vzájemně propojeny. Podle něj by mohlo jít o velice zajímavý manévr ODS, jak před volbami vytvořit situaci, kdy si strana s klesajícími preferencemi zachová bývalý voličský potenciál, tvořený nyní součtem preferencí pro ODS a unii.

Za "takové malé divadlo pro voliče" označil v pondělí vztahy mezi Občanskou demokratickou stranou a Unií svobody místopředseda České strany sociálně demokratické Zdeněk Škromach. Na tiskové konferenci v Brně tak rozvinul nedělní vyjádření předsedy poslanců ČSSD Stanislava Grosse.

Záloha obětem nacistické perzekuce bude poskytnuta okamžitě

Zálohu 11,645 miliónu německých marek (přibližně 218 miliónů korun) jako sociální výpomoc českým občanům - obětem nacistické perzekuce poskytne okamžitě správní rada Česko-německého fondu budoucnosti. O výsledku jejího zasedání, jež se konalo 4. března v Bonnu, informovali v pondělí novináře její zástupci s představiteli organizací sdružujících oběti nacismu.

Ve Vídni jednal předseda Senátu

Předseda českého Senátu Petr Pithart jednal v pondělí ve Vídni s předsedou dolní komory rakouského parlamentu Heinzem Fischerem o budované jaderné elektrárně v jihočeském Temelíně. Pithart řekl, že Fischer hovořil o Temelínu, se kterým veřejnost v alpské republice nesouhlasí, s větším důrazem než za návštěvy v Praze minulý týden.

Ukrajinský ministr zahraničí znepokojen nad možností znovuzavedení víz do ČR

Znepokojení Ukrajiny nad možností znovuzavedení víz do zemí, které jsou kandidáty na vstup do Evropské unie, tedy i do ČR, v pondělí v Praze naznačil ukrajinský ministr zahraničí Hennadij Udovenko. Po jednání se svým českým protějškem Jaroslav Šedivým řekl, že není správné znovu dělit Evropu. Šedivý uvedl, že otázka znovuzavedení vízové povinnosti pro Ukrajinu je zatím otevřená.

Vojenské cvičení Strong Resolve 98

Za účasti českých vojáků bylo v pondělí zahájeno vojenské cvičení zemí Severoatlantické aliance a Partnerství pro mír nazvané Strong Resolve 98. Jde o nejrozsáhlejší manévry NATO od ukončení studené války. Informovala o tom agentura AP. V Norsku, Portugalsku a Španělsku a v přilehlých mořských a vzdušných prostorech se ho účastní 50.000 vojáků z 15 členských zemí NATO a deseti zemí zapojených do programu Partnerství pro mír.

Vydávání pozemků restituentům beze změny

Prezídium Pozemkového fondu (PF) České republiky na svém pondělním jednání neschválilo změnu zásad vydávání náhradních pozemků oprávněným osobám, kterou navrhovalo vedení PF. Podle navrhovaných zásad měl PF aktivně a veřejně náhradní pozemky nabízet a nenechávat jejich vyhledávání na samotných restituentech, jako tomu bylo dosud. Současně s tím měl být změněn statut i jednací řád komisí, které o převodech náhradních pozemků rozhodovaly.

Nové linky ČSA

České aeroline zavádí od 29.března, kdy vstupuje v platnost letní letový řád, nové linky do norského města Oslo, francouzského Nice, italské Bologne a jordánského Ammánu. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl ředitel útvaru tvorby sítě a linek Jiří Žežula.

Ze sportu:

V dohrávaném utkání 18. kola první fotbalové ligy si Slavia Praha upevnila v souboji s Boby Brno vítězstvím 1:0 druhé místo v tabulce. Rozhodl o tom jediný gól Kollera v prvním poločase.

Vítězi Českého poháru v kolové se v Brně stali Robert Loskot a Jiří Hrdlička, dvojice Isocortu Svitávka. Ve finále zdolali 5:4 favorizovaný celek Favoritu Brno, který nastoupil s dvojicí Miroslav Berger a Miroslav Kratochvíl.

Český tenista Bohdan Ulihrach vyřadil v prvním kole turnaje v Indian Wells, dotovaného částkou 2,2 miliónu dolarů, uruguayského hráče Marcella Filippiniho po setech 6:4 a 6:0.

A ještě předpověď počasí pro ČR na úterý:

Polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky, denní teploty kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha.