Zprávy úterý, 14. září 1999

A nyní zprávy podrobně:

ČR a EK dokončily společný dokument o české hospodářské strategii

Česká republika a Evropská komise dokončily v pondělí společný dokument, který vytyčuje budoucí kroky naší republiky v hospodářské politice. Vychází ze střednědobé hospodářské strategie schválené českou vládou v květnu, některé priority však posiluje - například dokončení privatizace. Společné hodnocení priorit hospodářské politiky České republiky popisuje na 40 stranách směry, jimiž by se měl vývoj našeho hospodářství ubírat podle společného názoru obou stran. Za ČR ho vyjednal náměstek místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku Jan Mládek. Jeho šéf, místopředseda vlády Pavel Mertlík by měl dokument slavnostně podepsat v Bruselu s budoucím novým komisařem pro finance Pedrem Solbesem v první polovině října. Zároveň ho obě strany zveřejní.

Telička: ČR dá EK pro posudek ještě údaje o korupci

Česká republika předá evropským komisařům ještě poslední materiály, které by se mohly odrazit v očekávané kritické zprávě Evropské komise, v níž bude hodnocena připravenost zemí na vstup do Evropské unie. Tato zpráva, kritická k pokroku České republiky na cestě do Evropské unie i loni, "bude s největší pravděpodobností schválena a publikována 13.října," řekl v pondělí ČTK hlavní český vyjednavač pro vstup do unie, náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Poslední údaje, které by mohly být ještě vzaty v úvahu při "dolaďování hodnotící zprávy", se podle něj budou týkat například oblastí korupce a řešení obchodních sporů.

Lánský ujištěn, že odklad vstupu ČR do EU není na programu

Nového jednoznačného ujištění z německé strany, že žádné vyřazování České republiky z první skupiny uchazečů o vstup do Evropské unie není na programu, se dnes dostalo místopředsedovi české vlády Egonu Lánskému při jeho návštěvě Berlína. Lánský to zdůraznil v rozhovoru se zpravodajem ČTK. Český vicepremiér se v Berlíně sešel s poradcem pro otázky zahraniční politiky, bývalým velvyslancem SRN v Praze Michaelem Steinerem, s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem a s ministrem spravedlnosti a pro evropské záležitosti spolkové země Braniborsko Hansem-Ottou Bräutigamem, který je zároveň zmocněncem všech spolkových zemí pro záležitosti Evropské unie. Tématem rozhovorů byly především česko-německé vztahy, integrace České republiky do unie a také nadcházející návštěva spolkového kancléře Gerharda Schrödera v Praze, která se uskuteční 30.září, v den desátého výročí otevření československých hranic pro uprchlíky z bývalé NDR do západního Německa.

EK vyložila kandidátům zásady výplat zemědělských podpor

Nové zásady, podle nichž Evropská unie vyplácí svým zemědělcům celou sérii podpor a subvencí, vyložila v pondělí Evropská komise delegacím ze šesti kandidátských zemí. Novinky schválené na březnovém mimořádném summitu v Berlíně (Agenda 2000) jsou jedním z posledních zbytků legislativy na pořadu analytického srovnávání s kandidáty (rentgenování). Bilaterální jednání bude mít Česká republika ve čtvrtek.

"Jde tady o peníze, které se vydávají dnes, i o ty budoucí, které by jednou mohli dostat čeští zemědělci," řekl ČTK náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. Upozornil, že další vlna zásadních změn ve společné zemědělské politice EU je plánována na první léta příštího století, tedy přibližně na dobu, kdy by Česká republika měla do unie vstupovat. Domnívá se, že tlak na reformy bude sílit a platby rolníkům z bruselského rozpočtu podstatně klesnou.

Ministr zahraničí Jan Kavan navštívil český prapor SFOR v Bosně

Česká vláda s největší pravděpodobností navrhne rozšíření českého kontingentu v mezinárodních Stabilizačních silách v Bosně. Řekl to ministr zahraničí České republiky Jan Kavan při pondělní návštěvě velitelství praporu Armády České republiky v SFOR v obci Donja Ljubija na severozápadě Bosny. Po setkání s velením kontingentu vysoce ocenil úlohu českého praporu v Bosně, kterou označil za "důležitý zahraniční aspekt naší bezpečnostní politiky".

Prezident Havel odsoudil množící se teroristické útoky v Moskvě

Prezident Václav Havel je krajně znepokojen teroristickými útoky, které se v posledních dnech odehrály v Moskvě. Tyto "zbabělé útoky proti nevinnému civilnímu obyvatelstvu" důrazně odsuzuje. "Prezident republiky je zásadním odpůrcem jakékoli podoby terorismu a veškeré akce podobného typu považuje za neospravedlnitelné, řekl v pondělí ČTK jeho mluvčí Ladislav Špaček.

Podle Klause usiluje Havel o co největší podíl na moci

Prezident Václav Havel usiluje podle předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause o co největší podíl na moci, a proto odmítá ústavní změny pravomocí prezidenta, které připravují ODS a ČSSD. "Je to z jeho strany racionální postoj, pro naši zemi je to postoj špatný," řekl Klaus pro nejnovější vydání časopisu Týden. Havel už několikrát prohlásil, že se mu chystané změny nelíbí a že si nedovede představit, jak bude po schválení ústavních změn svou funkci vykonávat.

Petici, která se týká obvinění Zieleniece, podepsalo už více než 500 lidí

Více než 500 lidí se již podepsalo pod petici vyzývající premiéra Miloše Zemana a ministra zahraničí Jana Kavana, aby okamžitě doložili svá obvinění bývalého šéfa české diplomacie Josefa Zieleniece z uplácení novinářů. Pokud tak neučiní, mají podle nich oba ihned rezignovat. Za výzvu se během týdne od jejího zveřejnění na Internetu postavili nejen olomoučtí univerzitní profesoři, vědci či studenti, ale i herci, mezi nimi například Ladislav Smoljak.

Češka je stíhán pro porušení povinností při správě cizího majetku

Bývalý předseda Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka čelí v souvislosti s privatizací Královopolských strojíren obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku. ČTK to v pondělí potvrdila mluvčí Úřadu vyšetřování ČR Soňa Jindráková. Případem se nyní zabývá vyšetřovatelka Obvodního úřadu vyšetřování pro Prahu 2.

O tom, že je Češka trestně stíhán, se bez dalších podrobností zmínil předseda vlády Miloš Zeman v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Informaci údajně obdržel od ministra bez portfeje Jaroslava Bašty. Ten již v červnu nepopřel domněnky, že Češka je vyšetřován v protikorupční akci Čisté ruce. Ministr Bašta se k případu nechce vyjadřovat. Po své poradkyni Janě Pelcové v pondělí ČTK pouze vzkázal, že se celá kauza vyšetřuje. Podle dostupných informací měl Češka porušit zákon tím, že brněnské firmě Kenap Královopolská Group vrátil nevratnou kauci - téměř 50 miliónů korun - uhrazenou při privatizaci.

Kvapil napadl MF za průtahy při výplatě klientů pojišťovny Morava

¨Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Kvapil v pondělí ostře kritizoval ministerstvo financí za průtahy kolem připravovaného odškodnění klientů zkrachovalé pojišťovny Morava, které citelně zasáhla předloňská povodeň. Podle Kvapila jde o důkaz pomalosti a neschopnosti ministerstva. Novinářům řekl, že vláda bude ve středu projednávat nařízení, podle něhož budou povodněmi postižení klienti zkrachovalé pojišťovny odškodněni, a to zřejmě už počátkem příštího roku. Kvapil připomněl, že v letošním rozpočtu je přitom na jejich odškodnění vyčleněno 50 miliónů korun. Pojišťovně Morava odebralo ministerstvo financí povolení k podnikání 6.května 1998. Důvodem byla ztráta, přesahující na konci roku 1997 základní jmění o 150 miliónů korun. Pojišťovnu poslal do konkursu Krajský obchodní soud v Brně letos 22.února. Firma přiznala 280 miliónů korun pohledávek, zejména pojistných událostí z povodní v letech 1997 a 1998.

Ústavní soud zrušil usnesení sněmovny o změnách ve VZP

Ústavní soud zrušil usnesení Poslanecké sněmovny z letošního dubna, jímž byli odvoláni členové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Vyhověl tak podle v pondělí vyhlášeného rozhodnutí stížnosti Jana Vraného, který byl jedním z odvolaných členů. Vraný byl do správní rady VZP zvolen v dubnu 1997 jako zástupce pojištěnců; o dva roky později ho sněmovna společně s dalšími odvolala a zvolila členy nové. Soudce Vladimír Čermák upozornil, že příslušný zákon stanovuje funkční období těch členů správní rady, kteří zastupují pojištěnce, na čtyři roky.

Ministerstvo zdravotnictví na rozhodnutí Ústavního soudu o VZP nebude reagovat

Ministerstvo zdravotnictví nebude reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil usnesení Poslanecké sněmovny o změnách v obsazení správní rady VZP. Ministerstvo jednání u soudu neiniciovalo, zdůvodnil pro ČTK tento postoj Pavel Verner z jeho tiskového oddělení. VZP s reakcí počká, dokud nebude mít rozhodnutí soudu k dispozici.

Vacek: O úpravách rozpočtových kapitol se bude jednat do středy

Náměstci jednotlivých ministrů jednají od pondělí do středy o úpravách rozpočtových kapitol. Jednání vyústí čtvrteční souhrnnou zprávou pro vládu. "Projednávány jsou možnosti úpravy výdajů resortů v souvislosti s odhady vyšších příjmů tak, aby navržený schodek rozpočtu zůstal zachován," řekl v pondělí ČTK mluvčí ministerstva financí Libor Vacek s tím, že určité propočty dodatečných příjmů již existují, ale ty je třeba ověřit podle úterního výsledku HDP za 2.čtvrtletí.

Deficit státního rozpočtu na rok 2000, který navrhl ministr financí Pavel Mertlík ve výši 39,8 miliardy korun, je nepřekročitelný. Kabinet však plánuje proti původnímu rozpočtovému návrhu zvýšit příjmy i výdaje, které ministerstvo financí navrhlo ve výši 567,9 a 607,6 miliardy korun, a do kterých se jednotlivé resorty nevešly. Pravděpodobně se do nich nevejdou ani nyní. "Přednost budou mít zejména oblasti vládních rozpočtových priorit," řekl dále Vacek. Těmi jsou výdaje na vědu a vzdělání, reformu veřejné správy, výdaje na činnosti související se vstupem do Evropské unie, výdaje na podporu podnikání či proexportní politiku.

Vláda ve středu projedná privatizaci, obecní daně asi odloží

Seznam jedenácti strategických podniků, které by měly být během příštího roku privatizovány, bude projednán tuto středu na pravidelném jednání vlády. "V průběhu jednání vlády může ještě dojít ke změně seznamu, k jeho doplnění, ale neměl by se zkracovat," řekl v pondělí ČTK mluvčí ministra financí Libor Vacek. Na seznamu Fondu národního majetku figuruje Paramo, Pražská energetika, Pražská plynárenská, Severočeské doly, Sokolovská uhelná, Unipetrol, České radiokomunikace, České aerolinie, OKD, Česká pojišťovna a Sevak. Oproti původnímu programu vláda zřejmě nebude projednávat návrh zákona o obecních daních. Některé věci bude totiž nutno podle Vacka předělat.

Grégr: Strojírenský veletrh je pro průmysl povzbudivým momentem

Za povzbudivý moment pro český průmysl označil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr 41.Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, který v Rotundě pavilˇonu A oficiálně zahájil v pondělí odpoledne premiér Miloš Zeman. Akce se do pátku 17.září účastní 2548 vystavovatelů z 33 zemí. Nejvíce zahraničních vystavovatelů je z Německa, Slovenska a Rakouska. Mezi doprovodné akce patří pět mezinárodních konferencí, 18 odborných seminářů nebo soutěž o Zlaté medaile Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno '99. Loni se brněnského veletrhu zúčastnilo 2159 firem na čisté výstavní ploše 83.027 metrů čtverečních.

Zeman: HDP by ve druhém čtvrtletí měl klesnout o dvě procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí by měl meziročně klesnout zhruba o dvě procenta. "Pokud bude pokles nižší, budu radostí bez sebe," řekl v pondělí na tiskové konferenci na mezinárodním veletrhu v Brně premiér Miloš Zeman. Uvedl, že Škoda Plzeň, ČKD, Tatra Kopřivnice, ZPS Zlín a Vagónka Studénka nyní stojí před podepsáním standstill agreementu s věřitelskými bankami a tyto dohody mají zabránit poslání těchto společností do konkursu. Mají dostat překlenovací úvěr, nikoli však dotaci, řekl Zeman a dodal, že poté jim vláda pomůže s vyhledáváním partnerů. V případě ČKD mají být ve druhé polovině září jednání s německou firmou Siemens o případném oddlužení ČKD Dopravní systémy (DS). Dluhy ČKD DS se pohybují kolem sedmi miliard korun, firma je však perspektivní vzhledem k zakázkám.

NOS Policie ČR se obává z kolapsu, pokud bude snížen rozpočet pro policii

Nezávislý odborový svaz (NOS) Policie České republiky má obavu, že další snižování finančních prostředků pro policii by mohlo vést k jejímu kolapsu. Odboráři proto vyzvali všechny členy vlády a parlamentu. aby nedopustili další zhoršování "již dnes tristního" stavu. "K zastavení degradace sil, prostředků i akceschopnosti policie očekáváme, že ústavní a vládní činitelé se s plnou odpovědností postaví do role obrany zájmu státu a jeho bezpečnostních složek," informoval v pondělí ČTK předseda svazu Jan Benc.

Fond budoucnosti bude jednat o podpoře partnerských projektů

Správní rada česko-německého Fondu budoucnosti bude jadnat v úterý a ve středu o finanční podpoře dalších předložených partnerských projektů. Ty se opět týkají česko-německé spolupráce v oblastech setkávání mládeže, rekonstrukce objektů, vydávání knih a pořádání kulturních akcí. Během dvoudenního mnichovského zasedání má správní rada pod vedením předsedkyně Dagmar Burešové posoudit zhruba 150 projektů. ČTK to v pondělí řekla Anna Knechtlová z pražského sekretariátu Fondu.

Správa šumavského parku kritizuje žádost ekologů ohledně Smrčiny

Za provokaci či nejapný žert považuje správa Národního parku Šumava nedělní žádost Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha, aby Česká inspekce životního prostředí prošetřila způsob provádění asanačních zásahů proti kůrovci v první zóně číslo 132 - Smrčina. ČTK to v pondělí řekl mluvčí správy parku Zdeněk Kantořík. Podle Bláhy se na Smrčině kácejí stromy, které již kůrovec částečně opustil, zatímco asi 70 zjevně napadených stromů zůstalo stát. Kantořík toto obvinění odmítá. V oblasti Smrčiny, jak řekl ČTK, lesní dělníci dosud porazili zhruba 2500 stromů napadených kůrovcem, přičemž všechno dřevo po oloupání kůry zůstává ležet na místě k zetlení. K asanaci zde ještě zbývá 300 napadených stromů.

Pokud jde o blokádu šumavského pralesa Trojmezná, budou v ní ekologové pokračovat asi do 20.září. Potvrdil to ČTK jejich mluvčí Jaromír Bláha. Účastníci akce jsou od 27.července stále na místě, i když lesní dělníci od 20.srpna v této části první zóny Národního parku Šumava neporazili ani jeden strom napadený kůrovcem.

Němečtí ekologové vyzvali představitele ČR k zastavení Temelína

Výzvu ukončit dostavbu jaderné elektrárny Temelín obsahuje dopis, který představitelé Spolku pro ochranu přírody (Bund Naturschutz) v Bavorsku zaslali 9.září prezidentu Václavu Havlovi a premiérovi Miloši Zemanovi. Novinářům to před návštěvou skupiny bavorských ekologů v Temelíně v pondělí řekl předseda spolku Hubert Weinzierl. Vzhledem k tomu, že Česká republika má ve střední a západní Evropě největší spotřebu elektřiny na osobu, doporučují ekologové oběma vrcholným představitelům zastavit Temelín a přejít na moderní efektivní zásobování energiemi. "S vysokými subvencemi do cen elektrické energie bude mít ČR špatný nástup na liberalizovaný energetický trh Evropské unie," zdůrazňují němečtí ekologové v dopise.

Jazykový zákon má přispět k obnovení vážnosti češtiny

Jazykový zákon, který má stanovit rámcová pravidla pro používání a ochranu češtiny jako státního jazyka České republiky, by měl přispět k obnovení vážnosti češtiny. ČTK to řekl jeden z pěti tvůrců návrhu tohoto zákona místopředseda KSČM Zdeněk Klanica. Návrh zákona tuto středu projedná vláda.

Do Bolívie mohou začít čeští turisté cestovat bez víz

Bolívie rozšířila počet zemí, do kterých mohou čeští turisté cestovat bez obstarávání víz. Vízová povinnost byla zrušena pro občany, kteří do Bolívie cestují na dobu nepřesahující 30 dnů, uvedl v pondělí pro ČTK tiskový odbor ministerstva zahraničí. Zároveň zdůraznil, že podmínkou pro bezvízové cesty je, aby použitý pas měl minimálně šestiměsíční platnost.

Při cestách do Ameriky zatím potřebují občané ČR víza nejen do USA nebo Kanady, ale například i do Mexika, Brazílie či Argentiny. Ministerstvo zahraničí letos ale uvedlo, že s posledními třemi jmenovanými státy by měly být podepsány příslušné bezvízové dohody do konce roku. Z amerických států mohli ještě nedávno čeští občané cestovat bez víz pouze do Ekvádoru, Kostariky a Chile.

Předpověď počasí pro Českou republiku na úterý:

Polojasno až skoro jasno, nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.