Zprávy úterý, 17. října 2000

Josef Kubeczka

Tendr na stíhačky pro armádu bude vypsán do konce listopadu

Vláda uložila ministru obrany Vladimíru Vetchému, aby do konce listopadu ve spolupráci s dalšími třemi ministry vypsal výběrové řízení na víceúčelové taktické nadzvukové letouny pro českou armádu. Vetchý po jednání kabinetu řekl, že do konce října má společně s ministry financí, průmyslu a obchodu a zahraničí dopracovat zadávací dokumentaci k tendru. Mělo by tak podle něj být mimo jiné jasné, zda se výběrové řízení bude týkat 24 či 36 letadel. Vetchý odhaduje, že západní firmy budou mít na předložení nabídek zhruba pět měsíců, dalších tři až pět měsíců bude trvat vyhodnocení tendru. Vláda by tak mohla v druhé polovině příštího roku rozhodnout, od koho stíhačky koupí. Podle Vetchého však nákup nových nadzvukových letounů ještě není definitivní. Pokud by žádná z nabídek vládě nevyhovovala, mohlo by se stát, že armáda stíhačky nenakoupí, připustil ministr Vetchý. Zatím podle něj vláda předpokládá, že takzvané offsetové programy, díky nimž by se náklady na letouny vrátily prostřednictvím zahraničních investic do českého průmyslu, by měly dosáhnout výše 150 procent ceny letounů. Orientační cenu letounů odhadl Vetchý na 100 miliard korun.

Kabinet také analyzoval projekt nákupu podzvukových letounů L-159. Podniku Aero Vodochody, který stíhačky armádě dodává, vláda povolila odložit splacení daně z přidané hodnoty splatné v letech 2000 až 2002 na léta 2003 až 2004. Povolila i poskytnutí překlenovacího úvěru do výše nanejvýš 2,5 miliardy korun. Úvěr bude čerpán v roce 2001 a splacen v roce 2003 z rozpočtu ministerstva obrany.

Vláda schválila návrh zákona o sociální pojišťovně a sociálním pojištění na principu nynějšího průběžného financování, kdy výdělečně činná generace přispívá na důchody generaci neproduktivní. Ministři současně souhlasili s převodem 40 miliard korun z malé privatizace do rezervního fondu pojišťovny. Návrh se má stát právním podkladem pro oddělení financování sociálního pojištění od státního rozpočtu. Stát však má zůstat garantem pojištění. Pokud parlament návrh zákona schválí, měl by vstoupit v platnost 1. ledna 2002. Nynější Česká správa sociálního zabezpečení by se měla podle návrhu přeměnit ve veřejnoprávní sociální pojišťovnu.

Rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení pro rok 2001, který dnes schválila vláda, počítá s příjmy 26,955 miliardy Kč. Z toho 6,25 miliardy korun má být převedeno jako saldo rozpočtu fondu na letošní rok, 700 miliónů korun má tvořit výnos vlastního jmění a 20 miliard má být do fondu bydlení převedeno z Fondu národního majetku (FNM). Převod prostředků z FNM je však podmíněn úspěšnou privatizací některých strategických podniků. Na tiskové konferenci po skončení zasedání vlády to uvedl místopředseda kabinetu pro legislativu Pavel Rychetský. Vláda dále navrhla rozšíření investiční podpory v rámci programu Phare 2001 také na regiony Střední Morava a Střední Čechy. Kabinet totiž schválil důvody rozšíření, které předložil ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit.

Ministři podpořili i poslanecký návrh novely trestního zákona, která rozšiřuje definici znásilnění a zpřísňuje sankce za tento trestný čin. V návrhu je podle ministrů třeba některé pasáže právně a technicky dopracovat. Ministerstvo spravedlnosti proto nabízí předkladateli - poslanci Ivanu Langerovi - odbornou pomoc, která má zajistit soulad novely s koncepcí trestního práva.

Kabinet souhlasil i s poslaneckými návrhy zákona o soudních exekutorech i s novelou zákona o přechodu některých věcí, práv a závazků ze státu na kraje. Odmítl poslanecké návrhy novel zákonů o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v zemědělských družstvech, o stavebním spoření a jeho státní podpoře, o státní správě a samosprávě ve školství a novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Schválení se dočkal i návrh na podpis Evropské charty regionálních či menšinových jazyků.

Václav Havel přijal demisi ministra Motejla

Prezident Václav Havel v pondělí oficiálně přijal na Pražském hradě demisi dosavadního ministra spravedlnosti Otakara Motejla. Ten po setkání s prezidentem oznámil, že přijme kandidaturu na ombusdamana. Zároveň na návrh premiéra Miloše Zemana prezident Havel pověřil řízením ministerstva spravedlnosti vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského. Motejl se rozhodl opustit vládu pro neúspěchy s prosazováním reformy soudnictví ve sněmovně a přijmout kandidaturu na ombudsmana. Havel Motejlovi poděkoval za práci, kterou v ministerské funkci vykonal. "Želbohu reforma celého justičního systému neprobíhá tak, jak bychom si přáli," posteskl si prezident v narážce na důvod, kvůli němuž Motejl opouští ministerskou funkci. Reforma justice by teď podle Havla měla získat něco jako oddechový čas. Pavel Rychetský chce vést resort spravedlnosti jen dočasně, a to do doby, než bude nalezen vhodnější kandidát.

ODS bude zřejmě požadovat doplněk k tolerančnímu patentu

Doplněk k opoziční smlouvě s ČSSD bude žádat Občanská demokratická strana. Podle předsedy ODS Václava Klause je důvodem změna rozpočtových pravidel. Občanským demokratům se nelíbí zejména nejasný osud zhruba 20 miliard korun, které by měl stát získat prodejem telekomunikačních licencí. Domnívají se, že tyto peníze by se mohly v rozpočtu rozpustit. O státních financích bude v úterý před zahájením schůze Poslanecké sněmovny jednat i sněmovní rozpočtový výbor. Ten by měl plénu doporučit, zda má přijmout základní údaje rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a schodek. Poslanci obou stran se shodují v tom, že jednání ODS a ČSSD se musí uskutečnit ještě tento týden. Místopředseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla ale k vyjednávání o rozpočtu s ODS nevidí příliš velký prostor.

Začíná schůze sněmovny, která se bude věnovat rozpočtu

První čtení vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vláda předložila se schodkem 20 miliard korun, bude hlavním bodem schůze Poslanecké sněmovny, která začne v úterý odpoledne. Mezi její nejsledovanější body bude patřit kromě rozpočtu i první čtení vládního návrhu ústavního zákona o referendu a schvalování novel daňových zákonů. Jednání sněmovny začne v úterý schvalováním programu. Podle předběžných a neoficiálních informací poslanci předpokládají, že by prvnímu čtení rozpočtu věnovali středu 18. října. Až úterní úvod schůze však naznačí, zda se tento záměr naplní. Je totiž možné, že politické licitace provázející rozpočtovou debatu odsunou projednávání státních financí o několik dnů později.

Ministr Kavan bude jednat v Bruselu o Temelínu

Ministr zahraničí Jan Kavan by měl ve středu v bruselském sídle Evropské komise jednat s komisařem pro otázky rozšíření Günterem Verheugenem o problému blokád česko-rakouských hraničních přechodů rakouskými odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Česká republika bude s Evropskou komisí podle ministra Kavana jednat o problému blokád, přestože rakouští aktivisté v neděli blokády přechodů na týden přerušili.

Evropská komise počítá s návštěvou Jana Kavana

Mluvčí Evropské komise Jean-Christophe Filori potvrdil, že komisař Günter Verheugen počítá v nejbližších dnech s návštěvou českého ministra zahraničí Jana Kavana v souvislosti s česko-rakouským napětím kolem Temelína. "Hledáme vhodnou časovou výseč," řekl ČTK. Podle českého velvyslance při EU Libora Sečky by se návštěva měla uskutečnit ve středu. Nebude však věnována jen Temelínu a souvisejícím problémům, ale šířeji celé škále vztahů mezi ČR a EU. Není vyloučeno, že se Kavan sejde i s dalšími činiteli. "Termíny nebyly ještě potvrzeny," řekl Sečka. Filori ovšem uvedl návštěvu přímo do souvislosti s českou žádostí z minulého týdne o konzultace kvůli rakouským blokádám hraničních přechodů s Českou republikou. Protože však již byly uvolněny, nevidí už EK problém jako naléhavý a nemá ani žádný důvod ke znepokojení. Pokud by ale znovu došlo k dlouhodobé blokádě hranice, bruselské orgány by celou situaci znovu důkladně zvážily.

Václav Klaus jednal ve Vídni s nejvyššími představiteli Rakouska

Předseda české Poslanecké sněmovny Václav Klaus se shodl s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem v tom, že vlády obou zemí by si měly vyřešit problém jihočeské elektrárny Temelín samy, bez pomoci institucí Evropské unie. "Jsem proti tomu, abychom tento problém evropeizovali, a jsem rád, že totéž říká i rakouský prezident," prohlásil Klaus v pondělí ve Vídni. Podle agentury APA Klestil v rozhovoru s Klausem vyjádřil přání vyvést dvoustranné rakousko-české vztahy z nynější krize. Klestil uvítal Klausovu návštěvu v Rakousku a řekl, že "dialog je teď ze všeho nejdůležitější". Prezident poukázal na obavy rakouského obyvatelstva z Temelína a připomněl, že už celá léta při svých kontaktech s českým prezidentem Václavem Havlem upozorňoval české vedení na tento problém. Námitky české strany, že Rakousko odmítá dialog, jsou proto podle něj neoprávněné.

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel vyjádřil naději, že se "v příštích dnech" sejde s českým premiérem Milošem Zemanem. Podle agentury APA bylo po rozhovoru mezi Schüsselem a Klausem ve Vídni oznámeno, že "obě strany nyní intenzívně usilují o přípravu brzkého setkání". Přesné datum a místo schůzky však dosud nebylo stanoveno. "Postupujeme správným směrem a zase spolu mluvíme," řekl Klaus po jednání se Schüsselem. Kancléř zdůraznil, že je třeba brát obavy rakouského obyvatelstva z temelínské jaderné elektrárny vážně. V žádném případě však Vídeň nechce bránit vstupu České republiky do Evropské unie, dodal Schüssel. Podle Klausova názoru se schůzka předsedů vlád obou zemí na téma Temelín zřejmě tento týden neuskuteční, protože Schüssel má v úterý odletět na návštěvu některých asijských států.

Klaus po setkání s předsedou Národní rady (dolní komory rakouského parlamentu) Heinzem Fischerem připomněl, že Miloš Zeman se zase bude muset zúčastnit jednání českého parlamentu o rozpočtu. "Při velkých komplikacích menšinové vlády s prosazením rozpočtu si nedovedu představit, že by předseda české vlády mohl být nepřítomen v parlamentu a odjet do zahraničí," prohlásil Klaus. Klaus i Fischer se shodli v názoru, že mezi Českou republikou a Rakouskem chyběla v otázce Temelína vzájemná komunikace.

Klaus se ve Vídni setkal také s rakouskou ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou. Šéfka rakouské diplomacie znovu potvrdila odmítavý postoj alpské republiky k Temelínu a řekla, že podle názoru vlády musí mít bezpečnost přednost před hospodářským užitkem. Popřela, že by vídeňská vláda ovlivňovala demonstranty, a zdůraznila, že je kdykoli ochotna sejít se s českým resortním kolegou Janem Kavanem. Žádné pozvání však zatím nedostala.

Rakouští hejtmani k Temelínu

Hejtmani rakouských zemí schválili na svém zasedání v Eisenstadtu rezoluci, ve které požadují zastavení zkušebního provozu v jaderné elektrárně Temelín. Informoval o tom hornorakouský hejtman Josef Pühringer, který byl iniciátorem této protestní akce. Rezoluce vyzývá rakouskou vládu, aby požadovala na české vládě uzavření temelínské elektrárny do doby, než budou odstraněny všechny její nedostatky, než dá mezinárodní expertní komise této elektrárně osvědčení o nejvyšších evropských bezpečnostních standardech a než bude proveden test vlivu elektrárny na životní prostředí podle evropských norem a se zapojením sousedních států. Předsedové zemských vlád dále nabídli vládě ČR, že Rakousko je připraveno podílet se na koncepci energetických a hospodářských alternativ k Temelínu a spolu s Evropskou unií podpořit jejich realizaci.

Česmad odeslal do Rakouska trestní oznámení kvůli škodám z blokád

Trestní oznámení na neznámého pachatele na úhradu škod, které vznikly českým autodopravcům při blokádách česko-rakouských hranic odeslal rakouským úřadům Česmad Bohemia. ČTK to sdělil mluvčí sdružení autodopravců Česmad Martin Felix. Součástí oznámení není podle Felixe výčet škod, které dopravcům při blokádách odpůrci spuštění elektrárny Temelín minulý týden vznikly. O ty se bude muset přihlásit každý podnik zvlášť po zjištění původců blokád. Česmad předběžně odhadl škody na 5000 Kč až 50.000 korun na vozidlo a den. Začátkem týdne přitom jen na hraničním přechodu Dolní Dvořiště stálo zhruba 40 českých kamiónů. Podle sdružení i mezinárodní silniční unie IRU byl postup rakouských aktivistů v příkrém rozporu s mezinárodními dohodami o volném pohybu osob a zboží.

Fyzikální testy jaderné elektrárny Temelín jsou v polovině

Dvoutýdenní období fyzikálních testů aktivní zóny reaktoru v prvním bloku jaderné elektrárny Temelín při výkonu reaktoru do dvou procent je nyní zhruba v polovině. Testy mají za úkol ověřit, zda se aktivní zóna bude chovat tak, jak je dáno bezpečnostní dokumentací. Pro ČTK to uvedl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. "V tomto režimovém stavu musíme provést asi 15 základních testů, které se dále člení na další jednotlivé zkoušky," uvedl Nebesář.

Foratom vítá spuštění Temelína

Evropské jaderné fórum (Foratom) sdružující atomový průmysl v Evropě vítá spuštění jaderné elektrárny Temelín. "Česká republika tak vyjádřila podporu jaderné energii jako bezpečnému, úspornému a ekologickému zdroji energie," řekl ČTK mluvčí fóra Jack Aston. Foratom oceňuje, že česká vláda nepodlehla tlakům na zastavení dostavby Temelína. "Vláda nechtěla odepsat již provedené investice a také měla na paměti, že volba jaderné energie bude přínosem pro ekonomiku i pro životní prostředí. Sníží totiž závislost na fosilních palivech při výrobě elektrické energie a usnadní splnění závazku snižování oxidu uhličitého," uvedl generální tajemník fóra Wolf J. Schmidt-Küster. Česká vláda také podle něj připomněla světu, že je svrchovaným právem každého státu zvolit si druh energie, který chce využívat.

Fórum 2000 se zaměřilo na roli vzdělání a vědy ve světě

Možnosti a úskalí vzdělání a vědy v současném nerovnoměrně rozvinutém světě byly tématem pondělního prvního jednacího dne Fóra 2000. Diskuse na Pražském hradě jako tradičně zahájil prezident Václav Havel, který k nim pozval do Prahy na šest desítek myslitelů z celého světa. Potřeba nově definovat hodnoty vzdělání spojovala projevy pondělních řečníků. Shoda zazněla v tom, že je odpovědností celého světa, aby vzdělání bylo přístupné všem. Zvláštní poslání začnou podle britského sociologa a pondělního hlavního řečníka Anthonyho Giddense hrát univerzity, které dávají prostor nejen pro přenos vědění, nýbrž i produkují znalosti.

Polská politička Hanna Suchocká míní, že stěžejní je základní vzdělání. Upozornila, že mladá generace z postkomunistických zemí je vykořeněna z tradičních hodnot. "Musíme redefinovat hodnoty pro globalizovaný svět, aby se svět nenechal zlákat nacionalismem a fundamentalismem, což jsou nebezpečí plynoucí ze současného morálního vakua," uvedla na dotaz ČTK, jakým ohrožením musí vzdělání čelit na prahu nového tisíciletí.

USA pro brzké rozšíření Evropské unie

Spojené státy mají zájem na tom, aby Evropská unie do svých řad brzy přijala uchazeče ze střední Evropy, jako je Česká republika. Řekl to ČTK bývalý poradce americké ministryně zahraničí James Rubin. Podle jeho názoru bylo rozšíření NATO velmi úspěšné a nyní je velmi důležité, aby po Severoatlantické alianci také Evropská unie otevřela dveře těm zemím, které jsou na rozšíření připraveny. "Je to politicky velmi důležitý úkol a Američané by rozšíření viděli raději dříve než později," řekl Rubin. Vyjádřil naději, že Evropská unie si to s rozšířením nakonec ještě nerozmyslí a neoznámí kandidátským zemím, že o jejich členství nemá zájem.

Figeĺ: Slovenský dialog s ČR je pro přípravu na EU důležitý

O přípravách České republiky a Slovenska na vstup do Evropské unie jednali v Praze hlavní přístupoví vyjednavači obou zemí Pavel Telička a Ján Figeĺ. Zástupce Slovenska, které s unií zahájilo vstupní rozhovory později než Česko, ocenil význam českých zkušeností pro postup Bratislavy. "Co nejintenzivnější dialog je velmi důležitý," řekl Figeĺ během česko-slovenských konzultací. Zároveň zdůraznil, že Slovensko rozhodně "nechce Českou republiku brzdit" při její cestě do unie, ale hodlá spíše samo přidat v přípravách na přistoupení. Zatímco čeští představitelé hovoří opakovaně o cíli, aby republika byla na vstup do unie připravena k počátku roku 2003, Figeĺ potvrdil, že Slovensko pro sebe považuje za realistické datum 1. ledna 2004.

ČR podporuje vstup Lotyšska do NATO

Česká republika podporuje vstup Lotyšska do Severoatlantické aliance, nehodlá však mezi přístupem k němu a dalším dvěma pobaltským kandidátům - Litvou a Estonskem - dělat rozdíly. Ministr zahraničí Jan Kavan to řekl po jednání se svým lotyšským protějškem Indulisem Bérziňšem. Oba přitom očekávají, že rozhodnutí o dalším rozšíření aliance by mělo padnout na summitu NATO v roce 2002, o jehož uspořádání se uchází Praha. Konání summitu v Praze by bylo dobrým znamením toho, že NATO má nejen dveře otevřené, ale že bude pokračovat v budování celistvé a svobodné Evropy, míní šéf lotyšské diplomacie.

Začalo velitelsko-štábní cvičení české armády Morava 2000

Na celém území České republiky začalo velitelsko-štábní cvičení české armády Morava 2000. "Poprvé v historii se tohoto cvičení současně účastní všechna vyšší velitelství české armády," sdělila ČTK tisková služba ministerstva obrany. Námětem cvičení, které skončí 26. října, není vojenská operace, ale řešení krizové situace nepříliš daleko za hranicemi České republiky. Do akce se podle ministerstva obrany zapojí i ostatní spojenecké armády. Cvičení má být zaměřeno nejen na přípravu k vyslání jednotek do mezinárodních mírových sil, ale také na ochranu území České republiky před následky vleklé krize.

Socialisté v Praze o bezpečnosti a nové dimenzi svrchovanosti

Výbor Socialistické internacionály (SI) pro mír, bezpečnost a lidská práva začal v Praze diskutovat o nových způsobech zajištění míru, upevňování demokracie a lidských práv a také o nové dimenzi státní svrchovanosti. Před zahájením zasedání to řekl generální tajemník SI Luis Ayala. Výbor, který letos v dubnu v Bruselu ustavila Rada SI a jehož předsedou zvolila jednomyslně českého premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana, se sešel v Praze k dvoudennímu jednání vůbec poprvé. Za nejdůležitější považuje Ayala očekávanou diskusi o otázkách míru, globální ekonomice, životním prostředí, sociálních problémech a o přibližování demokracie k lidem. Globalizace je podle něj nevyhnutelná a je třeba se postarat, aby dosáhla ke všem obyvatelům planety. Neúspěchem by bylo, kdyby posílila ekonomicky jenom ty, kdo již silní jsou, uvedl Ayala.

Muslimové v ČR jsou znepokojeni situací na palestinských územích

Izraelsko-palestinským konfliktem jsou znepokojeni brněnští muslimové. Většina z nich od mírových jednání v Egyptě neočekává, že povedou ke zklidnění situace. ČTK to řekl předseda Islámské nadace v Brně Muníb Hasan. "To, co se děje na palestinských územích, je teror. Požadavek míru musí proto nejprve zaznít z úst představitelů Izraele," uvedl Hasan. Dodal, že nadace spravuje v Brně mešitu, v níž se k pravidelným modlitbám schází více než 60 muslimů.

Olešnice získala v soutěži o obnovu venkova čestné uznání

Čestné uznání převzalo vedení města Olešnice v soutěži Evropská cena obnovy venkova, kterou pořádá Evropská unie. ČTK to řekl starosta města Zdeněk Peša. Dodal, že do soutěže se letos zapojilo 31 obcí a měst z členských a přidružených zemí EU. Olešnice byla oceněna za snahu vedení města o zajištění pracovních příležitostí, rozvoj infrastruktury a péči o životní prostředí. Olešnice získala loni titul Vesnice roku ČR. O udělení cen v soutěži pořádané Evropskou unií rozhodovala mezinárodní komise, jejíž členové navštívili Olešnici v květnu.

V Saúdské Arábii se koná výstava Deset osobností české grafiky

Výstava Deset osobností české grafiky byla zahájena v saúdském Rijádu. Návštěvníci výstavy mají možnost seznámit se s díly současných předních českých grafiků, jako jsou Adolf Born, Jiří Šalamoun, Jaroslav Králík a další. Akce se koná pod patronací českého zastupitelského úřadu a Prezídia péče o mládež Saúdskoarabského království.

Vláčilovy filmy v Británii

Série pěti filmů představuje v těchto dnech britskému publiku vynikajícího českého režiséra Františka Vláčila. Přehlídku tvorby tohoto "básníka českého filmu" zahájil v londýnském kulturním centru Riverside Studios jeden z největších klenotů české kinematografie - Markéta Lazarová. Na programu je dále Údolí včel, Adelheid, Skleněná oblaka a Dým bramborové natě. Kromě Londýna jsou tyto filmy uváděny ještě v Leedsu a Edinburghu.

Zemětřesení na Chebsku

Záchvěvy země doprovázené zvukovými efekty pozorovali v neděli lidé na Chebsku. Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR ČTK řekl, že šlo o pátou fázi seismického roje, který přístroje zachytily poprvé 28. srpna. Od té doby bylo naměřeno celkem 4500 slabých otřesů. V neděli mohli obyvatelé cítit pět silnějších záchvěvů, z nichž jeden dosáhl třetího stupně Richterovy škály. "Byly slyšet zvukové efekty, jako když vlak jede v tunelu. V kuchyních mohly cinkat skleničky," sdělil Horálek. Nejsilnější otřesy byly znatelné opět v obci Nový Kostel, kde bylo zjištěno epicentrum i předchozích zemětřesení.

Vládní zmocněnec Malý nabídl řešení sporu ČSLH s investory haly

Vládní zmocněnec pro organizaci mistrovství světa v ledním hokeji Ladislav Malý po jednání se zástupci tělovýchovné jednoty Bohemians a finskými investory prohlásil, že má řešení spletité situace v záležitosti výstavby víceúčelové haly v Praze. Poté Malý nabídl Českému svazu ledního hokeje (ČSLH), že jeho nové sídlo bude financováno ze státních prostředků. Tím by podle jeho mínění měla zmizet poslední překážka stojící v cestě výstavbě haly na Hagiboru, v níž by se v roce 2003 mělo hrát hokejové mistrovství světa.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Převážně oblačno, ojediněle s možností slabých srážek. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.