Zprávy úterý, 21. února 1995

Ceska ekonomika a spolecnost jiz vstoupily podle premiera Vaclava Klause do prvniho posttransformacniho stadia. Politicky pluralismus a trzni ekonomika, ktere byly cilem, jsou jiz skutecnosti, prohlasil dnes premier Klaus pri jednani ministru ceske vlady s predstaviteli zapadnich podnikatelu. Trilety pokles hrubeho domaciho produktu nebyl podle premiera stagnaci ani krizi, nybrz nutnym lecebnym transformacnim jevem. Loni jiz nastal rust produktu. V Ceske republice zbyva podle premiera Klause dokoncit liberalizacni a deregulacni procesy a dosahnout plne konvertibility meny.

Za jedinou prekazku pro vstup stredoevropskych zemi do NATO oznacil dnes prvni mistopredseda Poslanecke snemovny belgickeho parlamentu Andre Kempinaire nejistotu a obavy vyvolavane situaci v Rusku. Ucinil tak pri setkani belgicke parlamentni delegace s predsedou ceskeho parlamentu Milanem Uhdem. Ceska republika by podle Milana Uhdeho privitala potvrzeni toho, ze ruske veto tykajici se rozsireni NATO "neprichazi v uvahu". Predseda belgicke Poslanecke snemovny Charles-Ferdinand Nothomb se vyslovil proti izolaci Ruska, ale soucasne odmitl ruske veto.

Rozhodnuti Spojenych statu uvolnit vyvoz nejmodernejsich vojenskych technologii do Ceske republiky je dulezitym krokem k budovani spojenectvi mezi obema zememi a s NATO. žekl to v pondeli v Torontu cesky ministr zahranici Josef Zieleniec, ktery tak poprve z ceske strany potvrdil toto americke rozhodnuti. Pri setkani s ceskymi krajany se zameril predevsim na problemy obcanstvi, vraceni majetku a prubeh ekonomickych a politickych reforem v Ceske republice.

Odmitnutim zruseni dekretu prezidenta Benese tykajicich se sudetskych Nemcu dal cesky prezident Vaclav Havel definitivne najevo, ze pro zruseni techto dekretu neexistuji v Praze zadni partneri. Uvadi to dnes v nemeckem listu Der Tagesspiegel clen vedeni opozicnich socialnich demokratu Peter Glotz. "Pokud se sam Havel takto jednoznacne vyjadri, nemohou si uz Nemci vice nalhavat do kapsy," zduraznil Glotz.

Znecistovani zivotniho prostredi je v Ceske republice a v dalsich statech byvaleho vychodniho bloku pouze jednim tematem z mnoha. Prioritu maji chudoba a hospodarsky rozvoj. Konstatoval to odbornik na politicke vedy Werner Pleschberger z videnske univerzity, koordinator rakouskeho tymu zacleneneho do celosvetoveho ekologickeho pruzkumu.

Poslanecke kluby ceskeho Parlamentu dostaly na dnesnim zasedani politickeho gremia vladni navrh oslav 50. vyroci konce druhe svetove valky. Navrh pocita se slavnostnim koncertem a naslednou recepci 8. kvetna za ucasti clenu vlady, zastupcu prazskeho diplomatickeho sboru a valecnych veteranu.

Celkem jedenact oceneni ziskaly loni ceske celovecerni snimky na mezinarodnich filmovych festivalech v zahranici. Podle informaci ministerstva kultury mezi nimi byly nejen hrane filmy, ale i dokumentarni snimky a animovana tvorba. Napriklad film Zimni vzpominka mlade autorky Barbory Dlouhe byl na mezinarodni prehlidce ve Stuttgartu vyznamenan cenou za nejlepsi studentsky film.

Kratce o pocasi: V Ceske republice je dnes oblacno az polojasno, misty slaby dest. Teploty vystoupily na 9 az 12 stupnu Celsia.

Slovo ted predavam Zdence Kuchynove, ktera pripravila podrobnejsi informace.