Zprávy úterý, 28. listopadu 2000

Evelina Himalová

Z jednání vlády - souhrn

Vláda na pondělní schůzi schválila souhrnnou zprávu o postupu integrace ČR do Evropské unie, novelu zákona o politických stranách a přijala pravidla pro zapojování ČR do mezinárodních operací. Likvidátorem Fondu dětí a mládeže jmenovala Pavla Žáka. Dokument o integraci ČR do unie je určen pro Poslaneckou sněmovnu. Obsahuje příspěvky všech resortů o plnění úkolů, stanovených v Národním programu přípravy ČR na členství v unii. Jejich cílem je dosáhnout ve všech oblastech výrazně lepších výsledků než v předchozím roce. Vládní zpráva se zmiňuje i o kritických připomínkách, které Evropská komise adresovala České republice ve své letošní hodnotící zprávě. Jde především o kritiku boje proti korupci a hospodářské kriminalitě, podvodům a organizovanému zločinu. Dokument poukazuje i na zamítnutí novely trestního řádu a trestního zákona a na kontroverzní vládní novelu zákona o České národní bance.

Poslanecký návrh novely zákona o sdružování v politických stranách a hnutích se týká příspěvků za mandáty v krajských zastupitelstvech a Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Novela explicitně uvádí, že nově zavedený příspěvek na mandát člena krajského zastupitelstva náleží i za mandát člena Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Vláda v pondělí jmenovala likvidátorem Fondu dětí a mládeže Pavla Žáka, dosavadního ředitele obchodní společnosti AGM, kterou fond spravuje. Do funkce nastoupí od letošního 1. prosince. Ministři současně schválili podmínky pro výběrové řízení k bezúplatnému převodu nemovitostí spravovaných fondem novým vlastníkům. Do výběrového řízení se mohou přihlásit pouze občanská sdružení dětí a mládeže, školy a školská zařízení, popřípadě územní samosprávné celky, splní-li podmínky stanovené vládou.

Kabinet v pondělí schválil také nařízení, kterým stanoví pravidla pro zapojování České republiky do mezinárodních záchranných operací při mimořádných událostech v zahraničí. Nová právní norma rovněž určuje pravidla pro poskytování a přijímání humanitární pomoci obyvatelstvu, postiženému mimořádnou událostí. Upřesňuje také způsob, jakým budou právnickým a fyzickým osobám nahrazeny výdaje, vynaložené na ochranu obyvatelstva. Vláda dále schválila nařízení o ochraně před nepříznivými účinky hluku a vibrací, které předkládal ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

Vláda v pondělí schválila čtyři zájemce o 60procentní státní podíl v Komerční bance. Jsou jimi francouzské banky Crédit Agricole a Société Générale, německá Hypovereinsbank a italská UniCredito. Rozhodla též o státní záruce za úvěr 2,5 miliardy korun na program revitalizace vozového parku Českých drah (ČD), o prodeji státního podílu v Železnobrodském sklu (ŽBS) firmě Bijou Terra a schválila návrh nové úpravy smlouvy mezi Konsolidační bankou (KoB) a správcem Revitalizační agentury (RA), konsorciem firem Latona-Lazard, o zvýšení základního jmění o 170 miliónů korun. Vybraní investoři pro Komerční banku nyní budou moci v bance provést tzv. due dilligence, neboli hloubkovou kontrolu. "Tato etapa by měla skončit koncem ledna příštího roku předložením předběžných nabídek těchto společností," řekl mluvčí Úřadu vlády Libor Rouček s tím, že na jejich základě připraví privatizační výbor vládě další návrh. Úvěr na obnovu vozového parku a nákup nových vozů pro železnici bude mít splatnost vyšší než pět let a ministerstvo osloví s nabídkou na poskytnutí půjčky Komerční banku. Jak uvedl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, snahou programu je, aby mohly ČD rychle zkvalitnit své služby a zvýšit kulturu cestování.

Projednávání způsobu převádění finančních prostředků ze státního rozpočtu a státních fondů do rozpočtů obcí a krajů a do rozpočtu okresních úřadů, návrh na zavedení nulového cla na dovoz vybrané letadlové techniky do ČR pro příští rok a projednání dalšího materiálu z ministerstva financí, který obsahoval náměty právní úpravy na zlepšení správy daní a cel, vláda v pondělí odložila.

O odvolání velvyslance Ondřeje Havlína z Bulharska bude vláda jednat příští týden

Materiál ministerstva zahraničí o odvolání českého velvyslance v Bulharsku Ondřeje Havlína projedná vláda na svém zasedání příští týden. Ve Vídni to v pondělí řekl šéf české diplomacie Jan Kavan. Kavan je přesvědčen, že rozhodování o návrhu na Havlínovo odvolání nepotrvá dlouho. "Nebudu nikdy dělat zbrklá rozhodnutí na základě novinových článků nebo nějakých emocionálních výlevů toho či onoho," poznamenal s tím, že velvyslance odvolává prezident. O nemožnosti dalšího Havlínova diplomatického působení v Bulharsku v pondělí s velvyslancem jednal náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. "Bylo konstatováno, že z osobního i profesního hlediska je obtížné si představit jeho další setrvání na místě," informoval ČTK po dopoledním setkání v Černínském paláci tiskový odbor ministerstva zahraničí. Havlín pronášel v říjnu na veřejnosti výroky na adresu Bulharska, proti kterým se Sofie ohradila. Situace bude "po vzájemné dohodě řešena standardními diplomatickými postupy," doplnilo ministerstvo.

Premiér Miloš Zeman již dříve nevyloučil, že Havlín bude odvolán. Podle tisku potvrdil po jednání s Kavanem i prezident Václav Havel, že v žádném případě nebude stát v cestě případnému Havlínovu odvolání. Pověřování a odvolávání velvyslanců patří do prezidentovy kompetence. Havlínovo chování kritizovala bulharská strana již dříve. Bulharské ministerstvo vnitra ho předloni obvinilo, že přejel nohu celníkovi poté, co sám odstranil jeden z hraničních zátarasů. Mluvčí bulharského ministerstva zahraničí pak podle agentury AFP prohlásil, že "provokační chování diplomata ze spřátelené země je těžko vysvětlitelné", a dodal, že to není první podobný Havlínův incident. Nyní je situace pro českou stranu o to nepříjemnější, že Havlín by se měl podílet na přípravách prosincové návštěvy bulharského premiéra Ivana Kostova v Praze.

V úterý odpoledne začne poslední sněmovní schůze v tomto roce

Návrh zákona o referendu a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou předlohy, o jejichž přijetí by mohla Poslanecká sněmovna rozhodnout již v úterý odpoledne. Obě normy, které jí vrátil Senát, mají patřit mezi první body sněmovní schůze, která v tento den začne. Termín projednávaní dalších důležitých předloh včetně návrhu státního rozpočtu na příští rok a novely zákona o České národní bance (ČNB) zatím poslanci neurčili. Program jednání, které má být poslední v tomto roce, stanoví poslanci hlasováním v jeho úvodu. Návrh programu předpokládá, že v úterý poslanci projednají zákony, které neprošly Senátem. Již v úterý by tak sněmovna mohla znovu hlasovat o energetickém zákonu a o novelách zákonů o bankách a o Vězeňské a justiční stráži. Termín schvalování státního rozpočtu na příští rok a hlasování o novele zákona o ČNB, kterou sněmovně vrátil prezident Václav Havel, možná poslanci stanoví rovněž v úterý. V návrhu programu schůze, který má 93 bodů, je schvalování rozpočtu na 54. a hlasování o novele zákona o ČNB na 69. místě. O obou předlohách by tak poslanci mohli rozhodnout nejdříve příští týden. V obou případech se přitom předpokládá, že jejich přijetí podpoří pouze zástupci vládní ČSSD a opoziční ODS.

Tento týden by se poslanci měli věnovat zejména prvním a druhým čtením předloh a projednávání mezinárodních smluv a různých zpráv. Schvalování zákonů, tedy jejich třetí čtení, lze očekávat buď v závěru tohoto, nebo spíše příští týden. Sněmovna by měla rozhodovat například o přijetí zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a zákona o dluhopisovém programu, který má uhradit odstraňování škod vniklých při letošních povodních. V prvním čtení poslanci projednají předlohy upravující provozování rozhlasového a televizního vysílání. Měli by také vyslechnout průběžnou zprávu své vyšetřovací komise, která se zabývá činností regionálního transplantačního centra ostravské fakultní nemocnice. Posoudí i koncepci správního soudnictví.

Ve čtvrtek se uskuteční v JETE další ze série cvičení zaměřených na schopnost zvládnout mimořádné události

Spolehlivost havarijního plánu v Jaderné elektrárně Temelín by měla ve čtvrtek dopoledne prověřit další ze série cvičení zaměřených na schopnost zvládnout mimořádné události. Počítá se i se spuštěním vybraných sirén v Týně nad Vltavou v rámci zkoušky vnějšího havarijního plánu, informoval v pondělí ČTK tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Komplexní cvičení obdobného rozsahu se uskutečnilo již v březnu, avšak bez prověrky vnějšího plánu, který zpracoval českobudějovický okresní úřad. V elektrárně bude podle Nebesáře simulován takový souběh poruch na zařízení primárního okruhu, aby mohla být vyhlášena mimořádná událost druhého, následně i třetího stupně. Cvičení bude řídit přednostka Okresního úřadu v Českých Budějovicích Renata Frelichová. "Na základě posouzení vzniklé situace členy okresní havarijní komise a havarijního štábu elektrárny rozhodne přednostka okresního úřadu o tom, aby byla zahájena ve vybraných objektech v Týně opatření k evakuaci," doplnil Nebesář.

Tiskový mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Pavel Pitterman ČTK sdělil, že cvičení se bude týkat také obyvatel a jedné školy v Týně nad Vltavou. Akce se zúčastní armáda a policie, zástupci havarijních komisí z okresů České Budějovice, Písek, Strakonice a Tábor, operační střediska integrovaného záchranného systému i krizový štáb SÚJB. Pitterman ubezpečil, že všechny státy sousedící s Českou republikou jsou v rámci mezinárodních i bilaterálních smluv o cvičení řádně informovány. První blok temelínské elektrárny je ve fázi energetického spouštění. Tento několikaměsíční proces vyvrcholí nepřetržitým chodem po dobu 144 hodin, při němž se musí prokázat bezpečný a spolehlivý provoz bloku ještě před jeho uvedením do zhruba ročního zkušebního provozu.

Rakousko stáhlo své výhrady vůči kapitole životní prostředí

Rakousko v pondělí stáhlo své výhrady ohledně kapitoly životní prostředí v jednáních ČR s Evropskou unií. Po rozhovoru s rakouskou ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou to novinářům oznámil šéf české diplomacie Jan Kavan s tím, že uzavření této kapitoly by se mělo podařit do konce letošního roku. "Velmi oceňuji vstřícný krok rakouské strany, kdy na příkaz paní ministryně Benity Ferrerové-Waldnerové po mém jednání s ní Rakousko stáhlo své výhrady vůči formulacím v kapitole životní prostředí," prohlásil Kavan. Rakousko v polovině měsíce zablokovalo projednání této kapitoly zejména kvůli jihočeské jaderné elektrárně Temelín, a proto unie toto kolo jednání s ČR vynechala. Francie, která v současnosti předsedá EU, však podle Kavana přislíbila Praze stanovení náhradního termínu kolem 5. prosince, kdy se uskuteční ministerská schůzka EU.

Kavan nezastává názor, že by nedávná prohlášení vicekancléřky a šéfky krajně pravicových Svobodných (FPÖ) Susanne Riessové-Passerové, která postoj ČR v otázce Temelína označila za arogantní, byly oficiálním stanoviskem rakouské politiky. "Nikdy jsem tento pocit neměl a pondělní jednání mě utvrdilo v mém přesvědčení, že to není názor rakouských představitelů," zdůraznil Kavan. "Jsem přesvědčen o tom, že existuje možnost vyřešit hlavní problémy v česko-rakouských vztazích řekněme do přelomu roku," poznamenal. Oba ministři se rovněž zabývali přípravou setkání premiérů obou zemí, které se uskuteční 12. prosince.

Rakouský prezident telefonoval s Václavem Havlem a popřál mu brzké uzdravení

Rakouský spolkový prezident Thomas Klestil v pondělí telefonicky hovořil s prezidentem Václavem Havlem a popřál mu brzké uzdravení. Oznamila to s odvoláním na vídeňskou prezidentskou kancelář agentura APA. Oba prezidenti podle tohoto sdělení konstatovali, že jejich na dnešek plánované setkání se pro Havlovo onemocnění nebude moci uskutečnit, dohodli se však, že se sejdou v nejbližším termínu, který umožní zdravotní stav českého prezidenta. Schůzka měla uklidnit česko-rakouské vztahy zjitřené kvůli jaderné elektrárně Temelín. Kvůli onemocnění virózou Havel zrušil také středeční cestu do Francie, kde měl převzít Velkou cenu, udělenou pařížskou Světovou akademií kultur.

Prezidentka Generální konference UNESCO Jaroslava Moserová na Slovensku

Možnosti užší spolupráce mezi českou a slovenskou komisí UNESCO jsou hlavním tématem bratislavských jednání prezidentky Generální konference UNESCO a předsedkyně české komise UNESCO Jaroslavy Moserové, která v pondělí zahájila třídenní návštěvu slovenské metropole. "Hlavním důvodem cesty je vůbec začít o společných projektech uvažovat. Také proto jsem si Slovensko zvolila jako první zemi, kterou ve funkci prezidentky Generální konference UNESCO navštěvuji," řekla ČTK Moserová po přijetí u ministra životního prostředí Lászlóa Miklose a jednání s předsedou a Slovenské národní komise UNESCO Ĺudovítem Molnárem a jejím generálním tajemníkem Miroslavem Musilem. Například jde o spolupráci při získání postavení "kulturní krajiny" pro určité oblasti, například Český ráj či oblast dřevěných kostelíků na Slovensku. Obdobně slovenská strana chystá multilaterální projekt Podunají, do něhož spadá díky řece Moravě i ČR. Bratislava počítá i s českou účastí při vytvoření Instiutu kvality vzdělávání pro střední a východní Evropu či na projektu katedry UNESCO pro management kultury. Obě strany mají také zájem zařadit na seznam světového kulturního dědictví další lokality, například Olomouc, Bardejov či Dobšinskou ledovou jeskyni. "Najdou se i další věci, kde bychom mohli spolupracovat či jedna zem druhou podpořit, což stejně činíme. Ale jsme-li informovanější, spolupráce a pomoc mohou být účinnější," poznamenala Jaroslava Moserová, kterou na závěr její návštěvy ve středu přijme slovenský prezident Rudolf Schuster.

Primátor hl.m. Prahy Jan Kasl ocení ve čtvrtek policisty zraněné při MMF a jejich velitele

Pražský primátor Jan Kasl ocení ve čtvrtek večer v Kongresovém centru policisty za jejich práci při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF). ČTK o tom informovala Zdenka Pacáková z tiskového oddělení magistrátu. Medaile spojené s peněžními odměnami převezme ředitel pražské policie Radislav Charvát a 21 policistů, kteří byli při demonstracích odpůrců globalizace zraněni a museli být hospitalizováni. O uspořádání slavnostního večera pro policisty a pracovníky Jednotného bezpečnostního systému v Kongresovém centru rozhodli pražští radní už začátkem října. Charvát obdrží stříbrnou medaili jako projev úcty za mimořádný osobní podíl a obětavost při přípravě a provádění bezpečnostních opatření během zasedání světových finančníků. K medaili náleží 100.000 korun. Hospitalizovaní policisté dostanou bronzové medaile, ke kterým se váže částka 50.000 korun. Ocenění jim pražští zastupitelé koncem října udělili jako projev úcty za statečnost při zajištění bezpečnosti.

Gottwald a Nosek už nejsou čestnými občany Kladna

Čestné občanství Kladna pondělkem pozbyli bývalí reprezentanti komunistické moci, "první dělnický" prezident Klement Gottwald a ministr vnitra z 50. let Václav Nosek. Rozhodlo o tom kladenské zastupitelstvo. Pro zrušení občanství se vyslovilo 20 zastupitelů pravicových stran a sociální demokracie, proti bylo sedm komunistů a nezávislých. Iniciátor hlasování Vojtěch Munzar (ODS) považuje rozhodnutí za zadostiučinění všem obětem politických procesů 50. let. "Uvedené osoby se aktivně podílely na zločinech, jejichž přímým důsledkem byly politické vraždy, pronásledování a pošlapávání základních lidských práv a svobod," řekl ČTK. Komunistický zastupitel Jiří Kopsa naopak označil rozhodnutí za "irelevantní". "Klement Gottwald či Václav Nosek udělali pro občany Kladna nepoměrně více než někteří sportovci, kteří jsou rovněž čestnými občany města," řekl. Čestným občanem Kladna je například hokejista Jaromír Jágr. Na hodnocení obou komunistických pohlavárů Kopsa reagoval slovy: "Který soud stanovil, že tito lidé byli zločinci?" Stejným poměrem 20 hlasů ku sedmi byli čestného občanství zbaveni i někdejší generální tajemník KSČ Rudolf Slánský, manželka vůdce komunistického odboje Marie Švermová, sociálnědemokratický politik a pozdější předseda Národního shromáždění Zdeněk Fierlinger a španělská revolucionářka Dolores Ibárruri.

Ve snaze vypořádat se s komunistickou minulostí revokovali v pondělí kladenští zastupitelé i rozhodnutí bývalé komunistické radnice, která v roce 1948 zbavila čestného občanství národněsociálního politika Petra Zenkla. Tomu byl titul po dvaapadesáti letech navrácen. Zastupitelstvem naopak neprošel návrh představitele hnutí Nezávislých Jiřího Lukáče, který chtěl udělit čestné občanství předsedovi ODS Václavu Klausovi. "Klaus se o Kladno zasloužil tím, že stál v čele vlády, která může za nepovedenou privatizaci Poldi. V jejím důsledku huť zkrachovala a přestala do ovzduší vypouštět škodlivé emisní látky," zdůvodnil. Pro Lukáčův návrh se však vyslovily jen dva hlasy.

Ze sportu:

Výsledky 16. kolo první fotbalové ligy: Olomouc - Teplice 3:1, Příbram - Sparta 1:1, Brno - Ostrava 1:0, Žižkov - Liberec 2:0, Jablonec - Bohemians 1:0, Č. Budějovice - Plzeň 4:3, Slavia - Synot 0:0, Blšany - Drnovice 0:0.

Předpověď počasí pro Českou republiku na úterý:

Polojasno až oblačno, občasný déšť, ojediněle i mrznoucí. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem nuly, na Šumavě a v Krušných horách okolo 4 stupňů Celsia.