Zpřísňují se opatření. Prodej pouze základních potřeb, uzavřené služby, společně dva lidé

Opatření proti šíření nemoci covid-19 v Česku se ode dneška zpřísňují. Zavírá většina obchodů a všechny provozovny služeb, o dvě hodiny se prodloužil zákaz nočního vycházení. Začíná platit nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Prodávat je možné v obchodech pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin - třeba elektroniku, hračky nebo oblečení. Povolen je prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny budou moci být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie. Původní tabulka opatření ministerstva zdravotnictví uvádí pro pátý stupeň rovněž zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou muset mít obchody zavřeno jen ve státní svátky. Obchody také budou moci vydávat zboží objednané na dálku.

Omezuje se shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi a prodloužuje se zákaz nočního vycházení, který nově začíná místo ve 23:00 už ve 21:00 a potrvá do 05:00. Návštěvy v domovech seniorů jsou dále možné s negativním testem na koronavirus. Do škol budou moci v pátém stupni po konci vánočního volna od pondělí 4. ledna osobně docházet jen žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřené zůstanou ještě mateřské a speciální školy. Ostatní žáci a studenti se budou muset vzdělávat na dálku.

V pravidlech pro nošení roušek či jiné ochrany úst a nosu se nic nemění. Ochranné prostředky jsou dále povinné ve všech vnitřních prostorech a vybraných veřejně přístupných místech. Dále platí uzavření ubytovacích zařízení a restaurací, které mohou mít pouze v době mimo zákaz vycházení otevřené výdejové okénko. Zavřené jsou dál galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz přítomnosti diváků.