Způsob přidělování poslaneckých míst by mohl narazit v Senátu

Způsob přidělování části poslaneckých mandátů, který ve středu prosadili ve sněmovním ústavně právním výboru zástupci ODS, ANO a SPD, by mohl podle senátorů STAN a Pirátů zablokovat přijetí nutné volební novely. Zástupci obou senátorských frakcí dnes řekli novinářům, že navrhovaný systém nepodpoří. Pokládají ho za protiústavní.

ODS, ANO a SPD sice mají ve Sněmovně potřebnou nadpoloviční většinu, nikoli ale v Senátu, kde navíc SPD zastoupena není. Na volebních pravidlech se podle ústavy musí obě parlamentní komory shodnout. "Tento systém, pokud by se dostal do Senátu, je pro náš klub nepřijatelný," uvedl předseda senátorů STAN Petr Holeček. Jeho frakce je s 24 členy druhou nejsilnější v jednaosmdesátičlenné horní komoře Parlamentu. "Přepočet, který je navrhován ve Sněmovně by malé strany poškodil, ale hlavně by také v podstatě znehodnotil hlas voliče," prohlásil Holeček.

Návrh poslance ODS Marka Bendy (ODS) počítá s tím, že ve druhém skrutiniu by adepty na místa poslanců, která nebyla obsazena v prvním skrutiniu, vybírala po volbách vedení stran. Podobný systém platil v 90. letech. "Můj návrh zněl, aby strany určily regiony, kterým připadnou zbývající mandáty. Jde o regiony, nikoliv konkrétní kandidáty," uvedl Benda. Volební zákon musí být doplněn po verdiktu Ústavního soudu, který zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů.