Způsob přijetí daňového balíčku napadli senátoři ze tří frakcí

Způsob přijetí daňového balíčku, který zrušil superhrubou mzdu, se rozhodlo napadnout u Ústavního soudu 19 senátorů z klubů Starostů, KDU-ČSL a frakce hnutí Senátor 21 a Pirátů. Oznámil to dnes senátor STAN David Smoljak. Návrh bude předložen Ústavnímu soudu ještě dnes, uvedl europoslanec STAN a advokát Stanislav Polčák, který bude senátory zastupovat.

Při přijetí daňového balíčku nebyly podle Smoljaka dodrženy ústavou předepsané náležitosti. Senátoři napadli zejména to, že prezident Miloš Zeman zákon nepodepsal, ale vrátil Sněmovně, čímž jej podle některých právníků patrně omylem vetoval, a dolní komora tak měla o balíčku hlasovat znovu. Hrad i vláda ale trvají na tom, že prezident zákon nevetoval, což Zeman potvrdil.

Senátorům také vadí to, že zákon podepsali pouze premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) místo předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Balíčku vytýkají také to, že jeho změny podle nich Sněmovna řádně neprojednala. Daňový balíček byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den.