Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky komentují schválení vládního daňového balíčku ve Sněmovně, s nímž kabinet Petra Nečase spojil i hlasování o důvěře vládě.

Zleva Petr Nečas,  Karolína Peake a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
České deníky komentují schválení vládního daňového balíčku ve Sněmovně, s nímž kabinet Petra Nečase spojil i hlasování o důvěře vládě. Mladá fronta Dnes hodnotí premiéra pozitivně. Jeho kritici ho sice podle deníku označují za "slabého, couvajícího, ve vleku Kalouska či koho, nerozhodného a matného", ale Nečas podle komentátora zatím dosáhl všeho. "Bandity z VV vypudil z vlády, vláda přežila. Závadné ministry za ODS z vlády vypudil i za cenu obměny dvou třetin vlády," píše. Nečasův kabinet má podle něj šanci vydržet celé čtyři roky a splnit většinu vládního programu. "Nečekaně hladký průběh hlasování o daňovém balíku zajistil vládě další existenci. Pokud koalice převalí daňový kámen přes Senát a prezidenta, bude ji možné s velkým přimhouřením očí ještě považovat za kabinet rozpočtové odpovědnosti," dodává k tomu komentátor Hospodářských novin.


Roman Pekárek,  foto: ČTK
Noviny ale také poukazují na problém, který může pro vládu představovat poslanec ODS Roman Pekárek. Do Sněmovny nastoupil ve středu jako jeden z náhradníků za tři nespokojené občanské demokraty, kteří odmítali podpořit vládní daňový balíček a nakonec rozpor mezi svým názorem a postojem strany vyřešili složením poslaneckého mandátu. Pekárek byl ještě před získáním mandátu nepravomocně odsouzen na šest let do vězení pro podezření z korupce, ale nechce se nového postu vzdát ani po výzvách vedení ODS. "Jen co se ODS jakž takž vyhrabala z jedné jámy, spadla do další," popisuje situaci komentátor Lidových novin.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Schválení vládního daňového balíčku, přehlasování veta prezidenta Klause v penzijní reformě i schválení církevních restitucí, které dříve vetoval Senát, komentují i Hospodářské noviny. Uvádějí ale, že vláda nemá jistotu, že se na těstou sto jedničkovou většinu může spoléhat i při dalších hlasováních. To, že hlasy, na kterých dnes vládní koalice stojí, jsou "vachrlaté", uznala i šéfka nejmenší vládní strany LIDEM Karolina Peake. Už v noci oznámila, že její strana podpoří církevní restituce jen výměnou za změnu koaliční smlouvy. I v ODS zaznívají hlasy, které volají po změně vládních priorit. Kabinet by podle spekulací mohli opustit ministr dopravy Pavel Dobeš, šéf obrany Alexandr Vondra a ministryně kultury Alena Hanáková.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Útraty se po zvýšení DPH v Česku přesunou do zahraničí, soudí Mladá fronta Dnes. Od zvýšení daně z přidané hodnoty si vláda slibuje větší příliv peněz do státního rozpočtu. Podle odhadů má přinést až 16 miliard. Letošní zkušenosti se zvýšením daně z 10 na 14 procent ale ukazují, že k žádnému nárůstu nedošlo a deficit státního rozpočtu se naopak prohloubil. Podobný scénář může nastat po 1. lednu příštího roku, kdy začne platit další zvýšení daně. To se promítne i do ceny potravin. Čeští zákazníci proto stále častěji jezdí nakupovat do zahraničí. Zejména v německém příhraničí mohou mít obchodníci z tohoto trendu radost. Většina potravin je tam totiž zatížena jen sedmiprocentní daní, navíc i cena bez daně je často nižší než v Česku, píše Mladá fronta Dnes.


Barack Obama,  foto: ČTK
Klaus gratuloval, ale nefandil, uvádí Mladá fronta Dnes ke znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. "I když je známo, že mé srdce spíše bije na straně pravé než na straně levé, tak bych rád prezidentu Obamovi pogratuloval," vzkázala hlava českého státu ze své cesty po Dálném východě. Premiér Petr Nečas v této souvislosti uvedl, že vnímá Spojené státy jako jednoho z klíčových partnerů České republiky a také jako spojence v rámci NATO. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga bude Obama v příštích dvou letech vystupovat jako velmi silný státník. Nemusí se totiž starat o své znovuzvolení. Šéf české diplomacie vidí výhodu v tom, že v zahraniční politice USA bude pokračovat zavedený tým. Česko-americké vztahy se podle něj v poslední době velmi utužily a Schwarzenberg je s nimi velice spokojený.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Státní zástupce minulý týden obžaloval poslance Ottu Chaloupku z věcí veřejných z přijetí úplatku. Píše o tom deník Právo. Hlavní líčení u hodonínského okresního soudu začne ještě letos, poslanci hrozí až osm let vězení. Jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka, který Chaloupkovi dával polovinu svého platu, byl obžalován z podplácení, hrozí mu šestileté vězení.


Foto: Evropská komise
Obce by mohly získat pravomoc k odmítnutí stavby úložiště jaderného odpadu. Uvádějí to Hospodářské noviny. Pouze pokud by stát nenašel jinou vhodnou lokalitu, mohl by nesouhlas obcí přehlasovat Senát. Nová pravidla připravuje Správa úložišť radioaktivních odpadů. Nyní mohou obce podle HN pouze vznášet připomínky, a to navíc jen v první fázi, kdy se vytyčuje průzkumné území. Na přípravě stavby úložiště, v němž se budou půl kilometru pod zemí skladovat tisíce tun vyhořelého paliva z atomových elektráren, už správa pracuje přes deset let. Do konce roku 2018 má vybrat v ČR dvě lokality, hlavní a záložní. Na posílení pravomocí dotčených obcí se již podle deníku dohodla s jejich starosty a s ekologickými organizacemi. Právě do roku 2018 chce změny zapracovat do některého existujícího či nového zákona.


Praha,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Praha se uchází o zařazení do sítě UNESCO jako město literatury. Uvádí to deník Právo. Titul Kreativní město literatury uděluje UNESCO od r. 2004 a dosud ho získala města Edinburgh, Dublin, Iowa City, Melbourne nebo Reykjavík. Oficiální přihláška má být podána dva roky od chvíle, kdy záměr v hlavním městě vznikl. Zatím běží projekt Praha město literatury. Přihlášku Prahy podpořil italský spisovatel Umberto Eco. Uvádí se v ní, že chce nejen podpořit vnímání Prahy jako místa s bohatou literární historií, ale také rozšířit povědomí o pražské literární scéně - kavárnách, knihkupectvích, knihovnách, autorech, veletrzích a festivalech.


Vladimír Jiránek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny uveřejnily zamyšlení publicisty Karla Hvížďaly nad úmrtím populárního kreslíře a karikaturisty Vladimíra Jiránka. Když je někdo skutečně ve své profesi mimořádně dobrý, píše Hvížďala, nepodaří se ho vygumovat z povědomí ani totalitním režimům, protože síla a integrita jeho osobnosti přezáří vládnoucí nenormalitu. To platí i o právě zemřelém kreslíři Jiránkovi. Publikoval od počátku 60. let a měl dvě zářná období: kolem roku 1968 a 1989, kdy jeho kresby vtrhly do ulic. Lidé je vylepovali na výlohy, nosili je na transparentech a ovlivňovaly veřejné mínění v Praze. Velkou pozornost věnují Vladimíru Jiránkovi i Lidové noviny, pro které řadu let kreslil karikatury a ilustrace, glosující politické dění u nás.